Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

do 7 tyś -> MEGANE II 1.6 pb czy 307 1.6 PB

Featured Replies

Napisano

gdzie będzie mniej kłopotów przy użytkowaniu

megane II 1.6 115KM 5 drzwi przebieg 160 tyś 2004 rok, klima itp.

307 2003 rok, 1.6 pb 5 drzwi, przebieg prawie 180 tyś, klima itp.

I właściciele, stan podobny, każdy zachwala swoje

cena podobna, prawie 7 tyś

do jazdy dla żony wokół komina

Napisano

> gdzie będzie mniej kłopotów przy użytkowaniu

Moje doświadczenia z dużą ilością jednego i drugiego mówią bierz Megane.

Napisano

> megane II 1.6 115KM 5 drzwi przebieg 160 tyś 2004 rok, klima itp.

> 307 2003 rok, 1.6 pb 5 drzwi, przebieg prawie 180 tyś, klima itp.

> I właściciele, stan podobny, każdy zachwala swoje

> cena podobna, prawie 7 tyś

> do jazdy dla żony wokół komina

Za niespełna 7 to chyba żadnego bym nie chciał 270751858-jezyk.gif i dobrze zweryfikował czy mocno spawy zrobione a nie na gumę do żucia, żeby tył przodu nie chciał kiedyś wyprzedzić.

Napisano

jakoś mało za oba icon_eek.gif

Napisano

> jakoś mało za oba

A potem bedzie narzekanie, jak to sie Francuzy psuja grinser006.gif

Ludzie sami sie prosza o klopoty hehe.gif

Napisano

> A potem bedzie narzekanie, jak to sie Francuzy psuja

> Ludzie sami sie prosza o klopoty

no tak to wygląda waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> jakoś mało za oba

ile niby to dobra cena za 10 letnie MEGANE i 11 letnie 307 ??

Napisano

> ile niby to dobra cena za 10 letnie MEGANE i 11 letnie 307 ??

Ale to szukasz dobrej ceny czy dobrego samochodu?Bo wiesz...zazwyczaj to się trochę rozjeżdża, a jakiś kompromis zazwyczaj jest w połowie tych wypadkowych, czyli auto sensowne, ale z jakimiś drobnymi niedociągnięciami.(czyli jakieś 9-10tys)

Za ładnego puga z udokumentowanym przebiegiem takim jak podałeś trzeba położyć właścicielowi 10-12 tys, za megankę podobnie. Niedawno kombiak z prywatnych rąk, 1 wł 307 z 2003r poszedł za 13 tys, miał 160 tys serwisowane, blacharka w stanie 4+ bo miała ryski parkingowe, ale niewielkie. Kasa bez pośredniczenia. Temat sprzed 2 tyg.

7 tyś to ładna meganka ale I po lifcie a nie II. A jeśli mówisz, że da się, to kup i zaproś mnie na kawę to Ci pokażę, że jednak się nie da i wkleimy raporcik tutaj smile.gif

Napisano

megane

jak do warsztatu przyjezdza 307 to nawet nie gadam z wlascicielem palacz.gif to jezdzace guano

Napisano
  • Autor

> Pewna skoda po rodzinie nie wypaliła ?

to inna historia i inna kwota.

Napisano

> to inna historia i inna kwota.

jest ładne megane II na giełdzie, ale jest ponad 2x droższa wink.gif

Napisano

> jakoś mało za oba

Mało? Normalna cena jak na handel ok.gif

Napisano
  • Autor

> jest ładne megane II na giełdzie, ale jest ponad 2x droższa

za drogo za france wink.gif

Napisano

> Mało? Normalna cena jak na handel

Jak nie przeszkadza brak jaśków, wieczna choinka na desce, czy jakieś tam ćwiartki to masz rację ok.gif

Za ładne to handlarze w de czy fr płacą po tyle, więc po doliczeniu kosztów wszelakich robi się 11-12.

Napisano

> Jak nie przeszkadza brak jaśków, wieczna choinka na desce, czy jakieś tam ćwiartki to masz rację

> Za ładne to handlarze w de czy fr płacą po tyle, więc po doliczeniu kosztów wszelakich robi się

> 11-12.

Kontrolki pogasi, mechanikę zrobi (bo zapewne jest cos do zrobienia), wiec dolozy 1 tys i sprzeda za 10 tys, imho warto brac, jeśli z zewnątrz ladny (jak sam wiesz wygląd zewnętrzny najważniejszy jest).

Przeciez by mu się nie oplacalo za 10 tys takiego brac. A 7 tys to dobra cena, dolozy 1 czy nawet 1,5 tys i będzie ok.

Napisano

> za drogo za france

Najtańsza megane II w europie (nie licząc Polski ofkors bo tu cuda się dzieją skromny.gif ) 1100 eur, przy zakupie za 1000eur daje 8-8,5 tys do sprzedaży, a jest z Włoch więc jak znam życie min 3-4 el do lakierowania.

Obudź się. zlosnik.gif

Napisano

> Kontrolki pogasi, mechanikę zrobi (bo zapewne jest cos do zrobienia), wiec dolozy 1 tys i sprzeda

A to już zależy od profilu działalności czy sprzedajesz samochody czy...Renault megane II za 12 tysi wygląda tak:

540x405_renault-megane-ii-grandtour-1610869.jpg

a za 7 tys wygląda tak:

obornik_jak_stosowac2.jpg

I teraz zależy co kto woli. W sumie głupi się nie pozna.

Napisano

> A to już zależy od profilu działalności czy sprzedajesz samochody czy...Renault megane II za 12

> tysi wygląda tak:

Przykladowy 2005r, mysle ze za 6 tys odda. Tak, widze ze był walony w przod, zapewne mechanicznie tez cos dolega. No to dolozymy do niego 2 tys i gra waytogo.gif

http://olx.pl/oferta/renault-megane-1-5-dci-2005r-CID5-ID6n2W7.html

Napisano

> A to już zależy od profilu działalności czy sprzedajesz samochody czy...Renault megane II za 12

> tysi wygląda tak:

> a za 7 tys wygląda tak:

> I teraz zależy co kto woli. W sumie głupi się nie pozna.

Szkoda że wuja nie miał rok temu takiego porównania jak swoją handlarzowi oddawał. 2004 rok poszła za niecałe 7. 100% bezwypadek, jeden element malowany (plastikowy błotnik), 85kkm przebiegu, polski salon...

echh...

Napisano

> Szkoda że wuja nie miał rok temu takiego porównania jak swoją handlarzowi oddawał. 2004 rok poszła

> za niecałe 7. 100% bezwypadek, jeden element malowany (plastikowy błotnik), 85kkm przebiegu,

> polski salon...

> echh...

To i tak dużo dał ten handlarz, serio.

Napisano

> Przykladowy 2005r, mysle ze za 6 tys odda. Tak, widze ze był walony w przod, zapewne mechanicznie

> tez cos dolega. No to dolozymy do niego 2 tys i gra

> http://olx.pl/oferta/renault-megane-1-5-dci-2005r-CID5-ID6n2W7.html

Ale mnie nie musisz przekonywać, że są takie ogłoszenia...E60 też są poniżej 30 tys i co z tego?Jak ktoś ma odrobinę pojęcia to jak ją sprawdzi to nie kupi. Temat rzeka, nie ma co drążyć, jeden potrzebuje samochodu a drugi jego wydmuszki, i to i to wygląda "PRAWIE" tak samo.

Napisano

> Szkoda że wuja nie miał rok temu takiego porównania jak swoją handlarzowi oddawał. 2004 rok poszła

> za niecałe 7. 100% bezwypadek, jeden element malowany (plastikowy błotnik), 85kkm przebiegu,

> polski salon...

> echh...

No szkoda, szkoda. Wujek z Radomia? grinser006.gif

Napisano

> Ale mnie nie musisz przekonywać, że są takie ogłoszenia...E60 też są poniżej 30 tys i co z tego?Jak

> ktoś ma odrobinę pojęcia to jak ją sprawdzi to nie kupi. Temat rzeka, nie ma co drążyć, jeden

> potrzebuje samochodu a drugi jego wydmuszki, i to i to wygląda "PRAWIE" tak samo.

No zgadza się, ale każdy bierze to co potrzebuje. Wiec jak Tygrysek szuka takich za 7 tys zl to ja jego potrzeby odbieram tak - kupi, żona polata tym az się znudzi, a potem sprzeda i jeszcze chce zarobić. Wiec cudów nie oczekuje z pewnoscia, imho oryginalnego przebiegu czy w 100% oryginalnego lakieru tez nie. Ale może się mylę wink.gif

Napisano

> jakoś mało za oba

ja za 6300 puściłem swojego 307 160kkm przebiegu, 2.0 gaz. Oczywiście miał kilka felerów do zrobienia za ok 1000zł, mi się nie chciało i wolałem sprzedać taniej wink.gif

Napisano

> No szkoda, szkoda. Wujek z Radomia?

Jakby był z Radomia to zamiast oddawać za 7 to by pogonił za 13 komuś kto przyjechal 300km pociągiem i głupio mu na pusto wracac wink.gif

Napisano

> ja za 6300 puściłem swojego 307 160kkm przebiegu, 2.0 gaz. Oczywiście miał kilka felerów do

> zrobienia za ok 1000zł, mi się nie chciało i wolałem sprzedać taniej

no to jakoś szybko potaniały te auta oslabiony.gif

Napisano

> Jakby był z Radomia to zamiast oddawać za 7 to by pogonił za 13 komuś kto przyjechal 300km

> pociągiem i głupio mu na pusto wracac

Eee poniosłoby się szybko, że starszy Pan sprzedaje dobre auto i stałoby 10 pod drzwiami a każdy trzymał plik banknotów od 6-7 tys i wujek wybrał najlepszą ofertę grinser006.gif

A to, że potem pogonili w taki sposób jak piszesz to sprawa oczywista zlosnik.gif

Napisano

> no to jakoś szybko potaniały te auta

ogólnie to co są za wyższe kwoty to wiszą i nikt tego nie chce kupować co mnie nie dziwi szczerze wink.gif elektronika sypie się mocno, to co leci najczęściej nie ma sensu kupować w używce bo i tak znowu poleci (np zamki) to i ceny takie.

Napisano

> ogólnie to co są za wyższe kwoty to wiszą i nikt tego nie chce kupować co mnie nie dziwi szczerze

> elektronika sypie się mocno, to co leci najczęściej nie ma sensu kupować w używce bo i tak

> znowu poleci (np zamki) to i ceny takie.

Od nowości go miałeś że tak piszesz?Czy może kupiłeś wcześniej "w dobrej cenie", pojeździłeś, sprzedałeś "w dobrej cenie" bo miał "felery" i teraz narzekasz? Bo jakoś mi to zalatuje takim kupieniem od typowego "Jaya" co to pogasił lampki, tu trytyta, tu na gumkę do włosów od dziewczyny i "jeździ" zlosnik.gif

Pytam bo znam parę pugów po 1, 2 właścicielach, gdzie krążą po rodzinie i tak jak ktoś się nie napalił na panoramę i full opcję, to nie miewa jakichś spektakularnych awarii elektryki.

Klamki itp to każde auto kilkuletnie ma z tym problemy, w golfach IV np ułamują się klamki bagażnika notorycznie, w fiatach obłazi guma z klamek itd.

Napisano

> Od nowości go miałeś że tak piszesz?Czy może kupiłeś wcześniej "w dobrej cenie", pojeździłeś,

> sprzedałeś "w dobrej cenie" bo miał "felery" i teraz narzekasz? Bo jakoś mi to zalatuje takim

> kupieniem od typowego "Jaya" co to pogasił lampki, tu trytyta, tu na gumkę do włosów od

> dziewczyny i "jeździ"

> Pytam bo znam parę pugów po 1, 2 właścicielach, gdzie krążą po rodzinie i tak jak ktoś się nie

> napalił na panoramę i full opcję, to nie miewa jakichś spektakularnych awarii elektryki.

> Klamki itp to każde auto kilkuletnie ma z tym problemy, w golfach IV np ułamują się klamki

> bagażnika notorycznie, w fiatach obłazi guma z klamek itd.

Swego czasu Justralf opisywal swoje przeboje z 307-ka ktora mial od nowosci i nie wygladalo to ciekawie.

Mimo wszstko pierwsze roczniki byly dosc klopotliwe...

Napisano
  • Autor

a jakieś szczególne wady w MEGANE II z 16 pb ?

Napisano

> a jakieś szczególne wady w MEGANE II z 16 pb ?

Wymiana KZFR może być kosztowna o ile auto jest w nie wyposażone.

Napisano

> Wymiana KZFR może być kosztowna.

Taaaa, z 300-400PLN robione razem z rozrzadem.

Faktycznie, mozna pojsc z torbami grinser006.gif

Napisano

Główna wada to , że nie jest to fałwej . A na poważnie nie ma poważniejszych wad , może to że w rozrządzie występuje KZFZ .

Napisano
  • Autor

> Wymiana KZFR może być kosztowna o ile auto jest w nie wyposażone.

co to?

Napisano

> co to?

Koło zmiennych faz rozrządu, ale nie jest ono drogie, chyba coś około 500 zł.

edit: User Maciej obadał temat.

Napisano

> Od nowości go miałeś że tak piszesz?Czy może kupiłeś wcześniej "w dobrej cenie", pojeździłeś,

> sprzedałeś "w dobrej cenie" bo miał "felery" i teraz narzekasz? Bo jakoś mi to zalatuje takim

> kupieniem od typowego "Jaya" co to pogasił lampki, tu trytyta, tu na gumkę do włosów od

> dziewczyny i "jeździ"

> Pytam bo znam parę pugów po 1, 2 właścicielach, gdzie krążą po rodzinie i tak jak ktoś się nie

> napalił na panoramę i full opcję, to nie miewa jakichś spektakularnych awarii elektryki.

> Klamki itp to każde auto kilkuletnie ma z tym problemy, w golfach IV np ułamują się klamki

> bagażnika notorycznie, w fiatach obłazi guma z klamek itd.

od pierwszego właściciela jako 3 latka z przelotem 45kkm kupowałem w normalnej cenie z pełna historią. W każdym samochodzie się coś może popsuć ale są wybitne jednostki smile.gif Nie wiem czym dla ciebie są spektakularne awarie elektroniki ? Np unieruchomienie samochodu 100km od granicy w deszczu bo immo zgłupiało i stwierdziło że dalej nie jedziemy ? choć wracając do tematu to i tak nie ma znaczenia czy to megi czy 307 podobnie będą się sypać ok.gif

Napisano

przegub wew

Napisano

W przypadku 307 dochodzi jeszcze ryzyko samozapłonu. Sąsiadce pół toku temu spalił się taki Peugeot z motorem 1.4 HDI.

Napisano

> W przypadku 307 dochodzi jeszcze ryzyko samozapłonu. Sąsiadce pół toku temu spalił się taki Peugeot

> z motorem 1.4 HDI.

Dziadek który prowadził sklep obok mnie kupił bodajże 1,6 HDI(albo 1,4 głowy nie dam).Mirek przywiózł auto z DE.Przerejestrował na siebie ,po czym auto się spaliło....

BTW Odnośnie ceny autora wątku -stawiam iż kupi w takiej -popowodziowe,poskładane z 2 ,zajechane auto.

Napisano

> od pierwszego właściciela jako 3 latka z przelotem 45kkm kupowałem w normalnej cenie z pełna

> historią. W każdym samochodzie się coś może popsuć ale są wybitne jednostki Nie wiem czym dla

> ciebie są spektakularne awarie elektroniki ? Np unieruchomienie samochodu 100km od granicy w

> deszczu bo immo zgłupiało i stwierdziło że dalej nie jedziemy ? choć wracając do tematu to i

> tak nie ma znaczenia czy to megi czy 307 podobnie będą się sypać

Ale uważasz, że taka awaria nie może spotkać właścicieli samochodów spod znaku wideł? niewiem.gif

Napisano

> Ale uważasz, że taka awaria nie może spotkać właścicieli samochodów spod znaku wideł?

Widły czy cztery pierścienie do czegoś zobowiązują. One nigdy się nie psują. A jak się i zepsują, to określa się to wtedy mianem - czysta eksploatacja, a koszty to mało istotna rzecz... no bo takie auta się nie psują. 270751858-jezyk.gif

A przedliftowy 307 mógł ulec samozapłonowi niezależnie od wersji silnikowej, bo wadliwy był układ ABS - przez nieszczelności i złe zabezpieczenie elektropompy wspomagania tego układu.

Napisano

> megane II 1.6 115KM 5 drzwi przebieg 160 tyś 2004 rok, klima itp.

> 307 2003 rok, 1.6 pb 5 drzwi, przebieg prawie 180 tyś, klima itp.

> I właściciele, stan podobny, każdy zachwala swoje

> cena podobna, prawie 7 tyś

> do jazdy dla żony wokół komina

Z punktu widzenia okazjonalnego handlarza - 307 za tą kwotę do jazdy nie kupisz. Jak kupisz, będzie to poskładany złom, ewentualnie po powodzi albo jakimś wałku.

Megane II sam już kupowałem za 5,5 bezwypadkową, ale było to białe kombi z nalotem 330 kkm, bez klimatyzacji i mocno zjechane w środku.

W mojej opinii Megane II znajdziesz, nastaw się na wersje bez klimatyzacji, są sporo tańsze, kupuj z kimś żeby się nie napalać.

Silnik nie ma znaczenia, moim zdaniem wbrew opinii większości dci to bardzo dobre, wytrzymałe silniki. Sam miałem dwa, jeżdżę trzecim, wszystkie z niejasną historią, żaden jeszcze nie stanął.

Porządna, zadbana, dobrze wyposażona Megane z lat 2004-2005 kosztuje ok 11-13 kpln. Jeśli jest tańsza, to musisz znaleźć powód tej taniości i z tą świadomością kupić.

Napisano

> ile niby to dobra cena za 10 letnie MEGANE i 11 letnie 307 ??

Za 7k to nawet dobrej 11 letniej Alfy 147 nie kupisz a te to już chyba samo dno cenowe.

Napisano

> Ale uważasz, że taka awaria nie może spotkać właścicieli samochodów spod znaku wideł?

może, w pewnym momencie po prostu miarka się przelewa. I ja nie miałem w planach go sprzedwać, w tym samochodzie wiecznie coś się sypało, ja to robiłem na bierząco i tak w kółko dochodząc do tego że tylko w tym roku wsadziłem w niego prawie tyle co był wart. I ja też znam ludzi co mają 307 i twierdzą że im się nie sypią tylko jak wsiadali do mojego to się dziwili, że np u mnie cicho jest i nic nie stuka. Po prostu kwestia przyzwyczajenia.

Napisano

> może, w pewnym momencie po prostu miarka się przelewa. I ja nie miałem w planach go sprzedwać, w

> tym samochodzie wiecznie coś się sypało, ja to robiłem na bierząco i tak w kółko dochodząc do

> tego że tylko w tym roku wsadziłem w niego prawie tyle co był wart. I ja też znam ludzi co

> mają 307 i twierdzą że im się nie sypią tylko jak wsiadali do mojego to się dziwili, że np u

> mnie cicho jest i nic nie stuka. Po prostu kwestia przyzwyczajenia.

Ale to uroki 8-10-15 letnich samochodów, ludzie z nowymi się bujają z usterkami których ASO nie potrafi rozwikłać a dziwić się starszym samochodom, w nich zawsze coś się znajdzie do naprawy i purysta samochodowy będzie czuł wieczne niezadowolenie. Kupując auto warte 10 czy 20% nowego idiotyzmem jest myśleć, że zrobi się nim 100 tys bezawaryjnie. A to klocki, a to tarcze, a to rozrząd, a to czujnik, a to błąd poduszki, a to abs się świeci...to są sprawy które tyczą się każdej marki w cenie 5-10 czy nawet 15 tys. A jak do tego dołożysz niską jakość napraw bo 90% ludzi wali po kosztach to potem usterka druciarstwem naprawiana wywołuje kolejną.

Napisano

> Nic nie potaniało, przejrzyj oferty.Tanie mięso psy jedzą.

Wiesz co kupowałem z pół roku temu Pande 1.2 z LPG 152 tys km nalotu oryginalnego PL salon, klima, abs ogólnie najbogatsza wersja grudzień 2003 rok... Dodatkowo dostałem komplet opon zimowych... Zapłaciłem za nią 7400zł i szczerze miała jeden element do malowania mianowicie błotnik bo był otarty... Dzień wcześniej oglądałem identyczną z tym że od handlarza ten sam rocznik i wyposażenie i przebieg większy i choinka na desce... Chciał 12 tysi... Więc jak się chce to można tanio kupić i przyzwoite auto... Nie wszystko musi być ulepione z 3ch innych aut...

Co do autora to Megane II... Będzie tańsza w ekspolatacji i mniej awaryjna...