Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mazda 3 a jeśli nie to co ?

Featured Replies

Napisano

Znajomi się rozglądają za Mazdą 3 (2003-09) smile.gif

Jak w tych egzemplarzach z rudą ?

Diesel 1.6 ? 2.0 ?

Budżet do 22 tyś

A jeśli nie mazda to co ?

Napisano

> Znajomi się rozglądają za Mazdą 3 (2003-09)

> Jak w tych egzemplarzach z rudą ?

> Diesel 1.6 ? 2.0 ?

> Budżet do 22 tyś

> A jeśli nie mazda to co ?

teść ma ok.gif

jak zadbana i konserwowana to rudej nie ma , jak zapuszczona to rantów już nie ma dawno i z resztą słabo też

silnik 1,6 - jeździ , mało pali i nie psuje się

Napisano

każda ma rudą, jak garażowana od nowości to troche mniej ale wierz mi że jest i zaraz wyjdzie. Z tego powodu nawet mlode roczniki nie sa polecane. Poza tym fajne autko.

Napisano

> teść ma

> jak zadbana i konserwowana to rudej nie ma , jak zapuszczona to rantów już nie ma dawno i z resztą

> słabo też

a doprecyzuj, jak dba się o blachę pod lakierem? vs zapuszcza tak, że zżera ranty?

bo imho to poprostu jak trafisz na felerną serię - to nic nie zrobisz, poza kosmetyką raz na 2-3 lata, tak samo w drugą stronę - trafisz dobrze, nie będziesz miał problemu.

Napisano

> a doprecyzuj, jak dba się o blachę pod lakierem? vs zapuszcza tak, że zżera ranty?

> bo imho to poprostu jak trafisz na felerną serię - to nic nie zrobisz, poza kosmetyką raz na 2-3

> lata, tak samo w drugą stronę - trafisz dobrze, nie będziesz miał problemu.

dbanie w sensie zakonserwowania - nic więcej nie zrobisz

Napisano

> a doprecyzuj, jak dba się o blachę pod lakierem? vs zapuszcza tak, że zżera ranty?

> bo imho to poprostu jak trafisz na felerną serię - to nic nie zrobisz, poza kosmetyką raz na 2-3

> lata, tak samo w drugą stronę - trafisz dobrze, nie będziesz miał problemu.

akurat w przypadku tej marki (i modelu) to mozna ją z punktu widzenia rdzy określić felerną jako całość. no.gif

w takim tempie to chyba tylko 126p rdzwiał

Napisano
  • Autor

> akurat w przypadku tej marki (i modelu) to mozna ją z punktu widzenia rdzy określić felerną jako

> całość.

> w takim tempie to chyba tylko 126p rdzwiał

Ok a focus II rdzewieje podobnie ?

Napisano

> Ok a focus II rdzewieje podobnie ?

nie ...chyba ze byl robiony grinser006.gif

Napisano

> nie ...chyba ze byl robiony

rdzewieje crazy.gif

Napisano

> rdzewieje

Miałem takiego z 2005 roku i... nie rdzewiał ok.gif

Napisano
  • Autor

> nie ...chyba ze byl robiony

Który diesel w foce jest polecany ? rozpatrują tylko diesla ? 2.0 z PSA?

Napisano
  • Autor

> rdzewieje

Bo 1 dość mocno chrupała mulher.gif

Napisano

> Miałem takiego z 2005 roku i... nie rdzewiał

Ciesz się bo to wyjątek zlosnik.gif

Napisano

> Bo 1 dość mocno chrupała

z nowym jest lepiej ale dalej to samo: błotniki, klapa crazy.gif

Oglądałem kilka szt między 2008-2010 i tylko jeden był rozsądny cała reszta - piaskowana + malowane miała nadkola ok.gif

Jak się dowiadywałem w serwisie forda to standardowa procedura w focusie: piaskowanie+malowanie i od razu przedstawiciel powiedział, że to może być dla mnie dziwne ale dla znawców forda i pracowników to eksploatacja hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Ciesz się bo to wyjątek

Teraz cieszy się obecny właściciel.. ja teraz mam FF1 i niestety chrupie hehe.gifzlosnik.gifok.gif

Napisano
  • Autor

No to co rozważyć jako alternatywę dla tych aut z tej grupy ?

Napisano

> No to co rozważyć jako alternatywę dla tych aut z tej grupy ?

Może by juz wyrwał Aurisa z 2007/08 roku.

Napisano

> akurat w przypadku tej marki (i modelu) to mozna ją z punktu widzenia rdzy określić felerną jako

> całość.

> w takim tempie to chyba tylko 126p rdzwiał

Też tak uważam. Przy tej cenie jaką płaci się za Mazdę to jest jawna kpina z klientów. A szkoda bo autka imho najładniejsze jeśli chodzi o japończyki.

Napisano

> Civic VIII ?

za 22k? będzie ciężko, albo bardzo kosztownie po zakupie

Napisano
  • Autor

> Civic VIII ?

Nie ma szans w tej kwocie.

Napisano

> Znajomi się rozglądają za Mazdą 3 (2003-09)

> Jak w tych egzemplarzach z rudą ?

> Diesel 1.6 ? 2.0 ?

> Budżet do 22 tyś

> A jeśli nie mazda to co ?

odpuść diesla w maździe

Napisano

Jeżeli Mazda 3 to niech szukają sprowadzonej z południa Europy. Mam taką z 06r już 2 lata i nie ma ani grama rdzy, po sprowadzeniu podwozie wyglądało jak by wyjechało z fabryki, zostało dobrze zakonserwowane i po 2 zimach nie widać mulher.gif. Miesiąc temu teściu kupił z 08r też z południa Europy i też bez deka rdzy. Przed zakupem oglądaliśmy kilkanaście sztuk w okolicy i wszystkie krajowe jak i z niemiec miały cały spód w mulher.gif kolorze. Jeśli mazda 3 to tylko silnik benzynowy 1.6, na łańcuchu, mało awaryjny, małe spalanie.

Napisano
  • Autor

> Forum subaru bez kreski

> IMO niezła sztuka.

Wygląda bardzo przyzwoicie już podesłałem dalej smile.gif Dzięki ok.gif Martwi tylko ta mulher.gif

Napisano

>Jeśli mazda 3 to tylko silnik benzynowy 1.6, na łańcuchu, mało awaryjny, małe spalanie.

2.0 150 lub 2.0 151 (KM) nie jest ciekawszy? Chociaż silnik 2.0 151 KM to już nowoczesna jednostka z wtryskiem bezpośrednim (występuje jednak dopiero w II-ce). Ale 2.0 150KM ma jeszcze wtrysk pośredni.

Z nimi chyba też nie ma kłopotów. A spalanie ponoć niewiele większe + skrzynia 6 biegów do przodu (z tym, że nie wiem czy w I generacji tak jest, mam w głowie/na myśli M3 II). I też na łańcuchu, chociaż w obecnych czasach, to łańcuch często przestał być już zaletą.

Napisano

> odpuść diesla w maździe

1.6 to jest konstrukcja PSA, Hdi. To dobry silnik. A części też są raczej odpowiednio tańsze (w M3 II tak jest). Moc około 109KM. Mógł jeszcze czasem też występować w odmianie 90KM.