Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

uszkodzone auto - airbagi wystrzelone

Featured Replies

Napisano

Czołem,

utknąłem w dyskusji z kolegą, który uważa, że "wystrzelony" airbag/i to nie problem..

IMO zawsze był to szrot..

Mówimy o nieznacznym uszkodzeniu, "trafieniu w czujnik" - małe kabum zderzaka odpala poduchę.

Czy można WYMIENIĆ airbag i czujnik ?? icon_eek.gif

przy zachowaniu poziomu bezpieczeństwa ?

np w ASO ?

Napisano

> Czołem,

> utknąłem w dyskusji z kolegą, który uważa, że "wystrzelony" airbag/i to nie problem..

> IMO zawsze był to szrot..

> Mówimy o nieznacznym uszkodzeniu, "trafieniu w czujnik" - małe kabum zderzaka odpala poduchę.

> Czy można WYMIENIĆ airbag i czujnik ??

> przy zachowaniu poziomu bezpieczeństwa ?

> np w ASO ?

oczywiście że tak, przecież to są elementy wymienne, tylko mogą jeszcze dojść koszty wymiany deski bo w niektórych autach nie ma klapek tylko "lite" deski a czasami mimo klapek i tak pęka deska, czasami rozwala szybę przed pasażerem, no i jeszcze dochodzą napinacze pasów jeżeli zostały wystrzelone

Napisano
  • Autor

> oczywiście że tak, przecież to są elementy wymienne, tylko mogą jeszcze dojść koszty wymiany deski

> bo w niektórych autach nie ma klapek tylko "lite" deski a czasami mimo klapek i tak pęka

> deska, czasami rozwala szybę przed pasażerem, no i jeszcze dochodzą napinacze pasów jeżeli

> zostały wystrzelone

chyba byłem zamrożony hehe.gif

czyli - wymiana kierownicy i czegoś tam z przodu - i jest ok ???????

icon_eek.gif

a w fotelu - boczna ??

Ha, mam Cię zlosnik.gif

Napisano

...

> Ha, mam Cię

To jeszcze kurtynki w słupkach itd...

wink.gif

Napisano

> oczywiście że tak, przecież to są elementy wymienne, tylko mogą jeszcze dojść koszty wymiany deski bo w niektórych autach nie ma klapek tylko "lite" deski a czasami mimo klapek i tak pęka deska,

Można kupić deskę po regeneracji

Napisano

> chyba byłem zamrożony

> czyli - wymiana kierownicy i czegoś tam z przodu - i jest ok ???????

Nie kierownicę a wkładkę i sensor nie koniecznie jest z przodu, czasami jest gdzieś w kabinie

> a w fotelu - boczna ??

A to zależy pewnie od sensorów, bo tu powiem szczerze nie wiem czy jest jeden na wszystkie czy na boczne są osobne, tak czy siak nie ma to znaczenia bo są to elementy wymienne

> Ha, mam Cię

A doopa zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie kierownicę a wkładkę i sensor nie koniecznie jest z przodu, czasami jest gdzieś w kabinie

> A to zależy pewnie od sensorów, bo tu powiem szczerze nie wiem czy jest jeden na wszystkie czy na

> boczne są osobne, tak czy siak nie ma to znaczenia bo są to elementy wymienne

> A doopa

ze mnie doopa zlosnik.gif

naprawdę byłem przekonany, że tylko na szrot..

38 lat w nieświadomości sciana.gif

biglaugh.gif

dzięki ok.gif

Napisano

> Czołem,

> utknąłem w dyskusji z kolegą, który uważa, że "wystrzelony" airbag/i to nie problem..

> Mówimy o nieznacznym uszkodzeniu, "trafieniu w czujnik" - małe kabum zderzaka odpala poduchę.

> np w ASO ?

Oczywiście, że można, tylko często jest to nieuzasadnione ekonomicznie.

Szczególnie w naprawach bezgotówkowych w ASO.

Druga sprawa, że wymienić należy cały zestaw poduszka, sensor i coś tam jeszcze.

Napisano

> chyba byłem zamrożony

> a w fotelu - boczna ??

> Ha, mam Cię

w ASO wymienią cały stołek, kowale wymieniają poduszke i szyją fotel albo używke wsadzają - cały fotel.

Kurtyny również są wymieniane.

Sam bym nie kupił z otwartymi workami w desce i kurtyn. Reszta bezproblemowo wymienna smile.gif

Napisano

> ze mnie doopa

> naprawdę byłem przekonany, że tylko na szrot..

> 38 lat w nieświadomości

> dzięki

Wpisz w allegro "poduszka powietrzna", zaczynają się od kilku zeta

Napisano

> np w ASO ?

Wystrzelone poduchy, napinacze pasów, pasy, czujnik oraz MODUŁ, a to przestaje się opłacać, bo jeśli odpaliły to nie była to stłuczka parkingowa.

Napisano

ponadto ASO zaleca wymiane poduszek powietrznych co 10lat gdyz moga one byc juz nieskuteczne, wiec jak najbardziej jest to element wymienny

Napisano

Jaki czujnik? Widziałeś kiedyś czujnik uruchomienia airbag? To nie są popularne guziki pod zderzakami. Sensory są umieszczone w bardzo stabilnym miejscu, najczęściej na tunelu środkowym przy dźwigni zmiany biegów, lub dalej przy dźwigni hamulca ręcznego, czy pod kanapą tylną. Działają na zasadzie przeciążenia i kierunku jego działania.

Po wystrzale trzeba wymienić worek, sensor, napinacz pasa (często jest to cały zwijak z pasem) i usunąć błędy. Niekiedy centralka wymaga kodowania/adaptacji.

Napisano
  • Autor

> Jaki czujnik? Widziałeś kiedyś czujnik uruchomienia airbag? To nie są popularne guziki pod

> zderzakami. Sensory są umieszczone w bardzo stabilnym miejscu, najczęściej na tunelu środkowym

> przy dźwigni zmiany biegów, lub dalej przy dźwigni hamulca ręcznego, czy pod kanapą tylną.

> Działają na zasadzie przeciążenia i kierunku jego działania.

> Po wystrzale trzeba wymienić worek, sensor, napinacz pasa (często jest to cały zwijak z pasem) i

> usunąć błędy. Niekiedy centralka wymaga kodowania/adaptacji.

nie widziałem.

dlatego pytam .

dzięki za odpowiedź ok.gif

Napisano

Bardzo mozliwe ale przynajmniej w mojej lagunie odpalenie przednich może nastapic przy odpowiednio silnym zgnieceniu przodu - za zderzakiem jest 2 czujnik....chyba że mój mechanik (pracujacy od 15 lat w ASO Renaulta jako kierownik zmiany) cos fantazjował...

Napisano

> jeśli odpaliły to nie była to stłuczka parkingowa.

Dokładnie. Po takim dzwonku jeszcze nie odpaliły poduszki.

288042831-pokolizji003.jpg

post-111001-14352526897381_thumb.jpg

Napisano

> Jaki czujnik? Widziałeś kiedyś czujnik uruchomienia airbag? To nie są popularne guziki pod

> zderzakami. Sensory są umieszczone w bardzo stabilnym miejscu, najczęściej na tunelu środkowym

> przy dźwigni zmiany biegów, lub dalej przy dźwigni hamulca ręcznego, czy pod kanapą tylną.

Masz Stilo, więc wsadź głowę pod maskę, zaraz pod zamkiem masz taki zielony czujnik, on jest właśnie od poduszek.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Dokładnie. Po takim dzwonku jeszcze nie odpaliły poduszki.

a pasy były zapięte ??

Bo czasami jest to tak rozwiązane że jak pasy nie zapięte to poduchy nie wystrzelą

Napisano

> a pasy były zapięte ??

> Bo czasami jest to tak rozwiązane że jak pasy nie zapięte to poduchy nie wystrzelą

Były zapięte. Prędkość około 40-50 km/h, przeszkoda to inne auto, które zostało przesunięte na mokrej nawierzchni.

Napisano

> Jaki czujnik? Widziałeś kiedyś czujnik uruchomienia airbag?

A i owszem. Na przykład KLIK

> To nie są popularne guziki pod

Tak tak... ziew.gif

Air-Bag-Sensor-Location-1.jpg

pznJdJY.png

hpm_0000_0001_0_img0008.jpg

crashsensors.jpg

8dhti2A.png

Napisano

> Bardzo mozliwe ale przynajmniej w mojej lagunie odpalenie przednich może nastapic przy odpowiednio

> silnym zgnieceniu przodu - za zderzakiem jest 2 czujnik....chyba że mój mechanik (pracujacy od

> 15 lat w ASO Renaulta jako kierownik zmiany) cos fantazjował...

Jedynym fantazjującym jest tu na razie kolega kaczorek, swoją drogą, gość ma tytuł AKowy mechanik rotfl.gif

Napisano

> A i owszem. Na przykład KLIK

> Tak tak...

Podajesz przykład kilku aut i myślisz, że na tym kończy się świat motoryzacji?

Zgadnij, czy w takim aucie, gdzie umieścili centralny sensor przy zamku, waląc np na wysokości reflektora w sposób, że owy czujnik nawet się nie otarł, może odpalić poduszka?

Uprzedzę Twoją odpowiedź, może odpalić, jak sensor w aucie wykryje przeciążenie, zwykle jest to 40-60G.

Napisano

> Podajesz przykład kilku aut i myślisz, że na tym kończy się świat motoryzacji?

> Zgadnij, czy w takim aucie, gdzie umieścili centralny sensor przy zamku, waląc np na wysokości

> reflektora w sposób, że owy czujnik nawet się nie otarł, może odpalić poduszka?

> Uprzedzę Twoją odpowiedź, może odpalić, jak sensor w aucie wykryje przeciążenie, zwykle jest to

> 40-60G.

Ale Ty napisałeś że nie istnieją czujniki zderzeniowe, więc nie odwracaj teraz kota ogonem. Już na HP kol. MF tez sie wymadrzal.

Napisano

Quote:

Crash Sensors

The most important parts of the success of the airbag system are the crash sensors. These small pieces of electronics are designed to tell when the vehicle has been damaged in an accident. They respond to several different sets of stimuli, including sudden stopping, increased pressure as pieces of the car are moved due to the force of the collision, and more.

Different types of sensors measuring wheel speed, seat occupant status, brake pressure and impact, and other vehicle status indicators are monitored by the airbag control unit located in the front portion of the cabin. The sensors relay signals to the airbag control unit, which analyzes the data and can orchestrate safety features like seat belt lock, automatic door locks, as well as airbag deployment.

Two types of airbag sensors used in cars are electrical and mechanical. Electrical sensors vary in design. Some use an electromechanical "ball and tube" mechanism, which basically consists of a small tube containing a circuit switch and ball that's held together by a small magnet. If a collision occurs, the ball is dislodged from the magnet and rolls forward in the tube, hitting a switch that completes the electrical circuit. Other electrical designs are similar in principle, using a metal roller or spring loaded weight instead of a ball, or in newer cars, an accelerometer to trip the sensor. Mechanical sensors work independent of the electrical system and respond similarly to the electrical sensors, with a design that actuates a firing pin triggering a small explosion after a crash. Since a mechanical sensor does not require a power source, it cannot be deactivated like an electrical sensor can when the battery is disconnected.

The success of the airbag system relies upon the crash sensors working not only accurately but also extremely quickly, so the most expensive and technologically advanced part of the airbag system are here.

http://www.carsdirect.com/car-safety/how-does-your-cars-airbag-system-work

Napisano

To prawda w starszych autach. Zwykle był jeden czujnik centralnie.

Im nowsze modele tych samych aut tym czujników więcej. Oprócz centralnego, dodatkowe pod zderzakiem, w słupkach itd.

Napisano

> Można kupić deskę po regeneracji

widziałeś taką deskę? zlosnik.gif najcześciej tragicznie to wygląda.

Napisano

> Dokładnie. Po takim dzwonku jeszcze nie odpaliły poduszki.

no to coś grubo nie tak było z twoim fiatem zlosnik.gif

Napisano

> Podajesz przykład kilku aut i myślisz, że na tym kończy się świat motoryzacji?

> Zgadnij, czy w takim aucie, gdzie umieścili centralny sensor przy zamku, waląc np na wysokości

> reflektora w sposób, że owy czujnik nawet się nie otarł, może odpalić poduszka?

> Uprzedzę Twoją odpowiedź, może odpalić, jak sensor w aucie wykryje przeciążenie, zwykle jest to

> 40-60G.

Koleś, to ty uogólniasz pisząc że nie ma zderzeniowych w samochodach. Otóż są, w dużej części aut GM na przykład.

Napisano

> widziałeś taką deskę? najcześciej tragicznie to wygląda.

a może po prostu trzeba wybierać sprawdzonych "naprawiaczy" a nie najtańszych?

miałem kontakt z kilkunastoma naprawianymi deskami, do fokusa, corsy, laguny i jakość wykonania naprawdę OK. I chodzi to o to, ze deska musi być oklejona ponownie specjalnym "materiałem" jak oryginał a nie poszpachlowana o pomalowana sprejem 270751858-jezyk.gif

Napisano

> To prawda w starszych autach. Zwykle był jeden czujnik centralnie.

> Im nowsze modele tych samych aut tym czujników więcej. Oprócz centralnego, dodatkowe pod

> zderzakiem, w słupkach itd.

czujników jest więcej ze względu na stosowanie coraz większej ilości poduszek, nie tylko z przodu, ale bocznych, kurtyn itp

Napisano

> chyba byłem zamrożony

> a w fotelu - boczna ??

> Ha, mam Cię

wymienia sie fotel

Napisano

> widziałeś taką deskę? najcześciej tragicznie to wygląda.

nono.gif ja widziałem kilka...nie odróżnisz od oryginału-może kwestia kto naprawia palacz.gif

Napisano

> ja widziałem kilka...nie odróżnisz od oryginału-może kwestia kto naprawia

tylko, że ilu takich naprawiaczy na allegro widziałem to każdy " nie zaleca budować poduszki powietrznej ponownie"

Napisano

> tylko, że ilu takich naprawiaczy na allegro widziałem to każdy " nie zaleca budować poduszki

> powietrznej ponownie"

jak ma byc zobione tak, aby to zadzialalo poprawynie po raz drugi to wiadomo, ze tylko wymiana na oryginal

Napisano

> a może po prostu trzeba wybierać sprawdzonych "naprawiaczy" a nie najtańszych?

> miałem kontakt z kilkunastoma naprawianymi deskami, do fokusa, corsy, laguny i jakość wykonania

> naprawdę OK. I chodzi to o to, ze deska musi być oklejona ponownie specjalnym "materiałem" jak

> oryginał a nie poszpachlowana o pomalowana sprejem

Zastanawiam się jaki to ma sens ekonomiczny, bo do technologi producenta nie ma się to nijak hmm.gif

Napisano

> Czołem,

> np w ASO ?

Powiem tobie tak.

Teście mieli seata altea. W ub. roku auto (wtedy sześcioletnie z przebiegiem ok 190 kkm) wpadło w dziurę, tak niefartownie że uderzyli sankami coś twardego i wywaliły poduszki oraz napinacze. Ubezpieczyciel zakwalifikował auto do kasacji (koszt wymianu w ASO przekraczał 70& wartości auta) Wiadomo, że można przełożyć z rozbitka ale tu już nie masz pewności czy zadziała to tak jak trzeba.

Napisano

> np w ASO ?

Poduszki można wymienić, deskę również, sensor albo wymieniasz albo "naprawia" go elektryk.

Co do samej deski lepiej zapłacić parę groszy więcej i kupić z demontażu a nie po naprawie.

A co do czujników uderzeniowych to należy odróżnić "czujnik uderzeniowy" od sensora AIRBAG, ten pierwszy znajduje się pod maską, w drzwiach, w słupach... (ilość czujników i dokładna lokalizacja zależy od producenta) Sensor AIRBAG jest jeden w aucie, (nie wiem jak jest w luksusowych markach, jesli jest wiecej to ok.gif) znajduje się zazwyczaj między dźwignią zmiany biegów a dźwignią ręcznego, czasem pod fotelem kierowcy,

czujnik uderzeniowy gdy jest naruszony wysyła sygnał do sensora airgbag a ten przekazuje go do poduszek które wyskakują i blokuje pasy.