Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podkładki lędźwiowe na fotel.

Featured Replies

Napisano

> Jako że sporo jeżdżę, boli mnie od tego już kręgosłup. Wynalazłem coś takiego:

> http://www.ulgadlakregoslupa.pl/sklep/W-...hodowy_284.html

> Tylko cena trochę powala... A może podzielicie się tym, co sami używacie? W moim aucie nie ma

> regulacji lędźwiowej niestety

Ja tez mam problemy z kregoslupem i swego czasu przetestowalem rozne opcje...

Ogolnie to na mnie nic nie dzialalo i tak naprawde najlepsza jest krotka przerwa co ok 1,5-2h ok.gif

PS. Mam regulacje lezdzwiowa i za wiele to nie pomaga grinser006.gif

Duzo lepsze efekty osiagniesz wzmacniajac miesnie przy kregoslupie.

Napisano

> A może podzielicie się tym, co sami używacie?

Używam dokładnie takiej podkładki jak pokazałeś - to jest wyrób firmowany przez jakiegoś rosyjskiego ortopedę z Krakowa czy coś w tym rodzaju. hmm.gif Ta część leżąca na siedzisku IMO nie służy do niczego, chociaż teoretycznie w te otwory powinny trafiać kosci kulszowe i dzięki temu powinno być wygodniej, to nie czuję różnicy. Natomiast ta część na oparcie wydaje się działać ok.gif - dzięki tej środkowej pionowej części plecy nie mają stablinego oparcia na wysokości łopatek, więc mięśnie są napięte i kręgosłup obciążany jest w trochę mniejszym stopniu, coś jak z siedzeniem przy biurku na piłce zamiast na krześle - mnie się z tą podkładką jeździ wygodniej. Właściwie jedyną wadą funkcjonalną jest fakt, że przeszkadza to w korzystaniu z podgrzewania czy wentylacji fotela.

Mam też krzesło tej samej firmy - takie, tylko w innym kolorze:

fotel%20elegance%20aranz.jpg

Ogólnie to siedzi się na tym bardzo wygodnie i plecy we znaki się nie dają, aczkolwiek jakość wykonania (zarówno w przypadku krzesła jak i tego czegoś na fotel samochodowy) mogłaby być trochę wyższa... smirk.gif

Napisano

> Jako że sporo jeżdżę, boli mnie od tego już kręgosłup. Wynalazłem coś takiego:

> Tylko cena trochę powala... A może podzielicie się tym, co sami używacie? W moim aucie nie ma

Jak do stilo to możesz dołożyć regulację. Ja mam dołożoną elektryczną regulację z abartha, do tego nowa gąbka siedziska i komfort poprawił się znacznie.

Napisano

Wymień fotel na taki z bogatych wersji i już.

Napisano

IMHO tylko wymiana fotela i tempomat mogą pomóc.

Jak możesz postawić nogi na podłodze i zmienić pozycję - problem z kręgosłupem można zminimalizować.

Napisano

> IMHO tylko wymiana fotela i tempomat mogą pomóc.

> Jak możesz postawić nogi na podłodze i zmienić pozycję - problem z kręgosłupem można

> zminimalizować.

Wystarczy podnieść fotel trochę wyżej i postawić oparcie bardziej w pionie ok.gif

Napisano

Godzina z hakiem roboty....

Tylko potrzebujesz fotela -dawcy

Dokładałem u siebie. Gdzieś u nas są manuale.

Napisano

Kup jakiś komplecik RECARO.

Ja wyrwałem na Allegro cały kpl. RECARO od OMEGI B i wstawiłem do AUDI A4.

Najlepsze fotele, jakie kiedykolwiek miałem w aucie.

Podwójna regulacja podparcia lędźwiowego, wysuwane podparcie ud., świetny, anatomiczny kształt.

Napisano

> Wystarczy podnieść fotel trochę wyżej i postawić oparcie bardziej w pionie

Nie wystarczy!

Jak fotel ma wysiedzianą część lędźwiową to tylko jakaś podkładka (ja używałem takiej termoplastycznej z JYSK)

Ale potwierdzam, że pozycja zblizona do siedzenia na krześle i tempomat pomagają. Jednak nie wystarczają.

Napisano

> Nie wystarczy!

> Jak fotel ma wysiedzianą część lędźwiową to tylko jakaś podkładka (ja używałem takiej

> termoplastycznej z JYSK)

Aż tak wytłuczonymi samochodami nie jeżdżę smile.gif

W takim przypadku można wymienić fotel na mniej zużyty.

> Ale potwierdzam, że pozycja zblizona do siedzenia na krześle i tempomat pomagają. Jednak nie

> wystarczają.

Tempomat w trasie daje odpocząć, zmienić pozycję ok.gif

Napisano

> Aż tak wytłuczonymi samochodami nie jeżdżę

> W takim przypadku można wymienić fotel na mniej zużyty.

Niektóre nowe auta już mają takie miękkie fotele, że się "wpada" w nie. Inne znowu szybko się wygniatają, czasem wystarczy 50-70kkm.

Ja teraz jak zmieniałem samochód, to sprawdzałem go plecami. Szukałem twardego oparcia. Musiałem wziąć najbogatszą wersję, żeby dostać odpowiadający mi fotel. ok.gif

Napisano

> Niektóre nowe auta już mają takie miękkie fotele, że się "wpada" w nie. Inne znowu szybko się

> wygniatają, czasem wystarczy 50-70kkm.

> Ja teraz jak zmieniałem samochód, to sprawdzałem go plecami. Szukałem twardego oparcia. Musiałem

> wziąć najbogatszą wersję, żeby dostać odpowiadający mi fotel.

Ja mam teraz w Cruze twardy, wyprofilowany fotel i podparciem lędźwiowym i z dobrym trzymaniem bocznym

Niestety jest to niewygodne, uwiera w tyłek - muszę coś podkładać zlosnik.gif

Wolałem fotel - kanapę w Lacetti - miękką, szeroką, welurową ok.gif

Napisano

Też mam taki problem i kupiłem w sklepie rehabilitacyjnym coś takiego . Szukaj pod hasłem "półwałek", bo są też wałki, ale nie utrzymują się w jednej pozycji. Po kilkuletnim użytkowaniu powiem tak - ciężko się z tym jeździ ale po wyjściu z auta nie czuć że się długo siedziało w jednej pozycji.

Napisano

> Ja mam teraz w Cruze twardy, wyprofilowany fotel i podparciem lędźwiowym i z dobrym trzymaniem

> bocznym

> Niestety jest to niewygodne, uwiera w tyłek - muszę coś podkładać

> Wolałem fotel - kanapę w Lacetti - miękką, szeroką, welurową

Czyli każda D... jest inna biglaugh.gif Mnie akurat Lacetti wybitnie nie pasuje i nie kupiłbym go właśnie ze względu na fotele. palacz.gif

Napisano

> Ja do Cruze chętnie przełożyłbym fotele z Lacetti

To chyba nie problem, wielkością podobne może i szyny nawet pasują. hmm.gif