Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wycena szkody- akt wandalizmu.

Featured Replies

Napisano

Megane 2, 2003r, 2.0 benzyna, czarny. Wybita szyba kierowcy. Drzwi poniżej szyby dostały z półobrotu, przy wymianie szyby wprawdzie wypchnięte, ale ślad pozostał. Dach dostał butelką z prawej strony tuż nad szybą, wgięcie jest. Bandyci już podobno namierzeni. policial.gif Jaką kwotę szkody można podać na Policji- w mojej ocenie drzwi do wymiany na funkiel nówkę, nie wiem co z dachem- może całe auto trzeba wymienić niewiem.gifzlosnik.gif Utrata wartości (auto było absolutnie bezstłuczkowe), straty moralne. Ile chuliganom można maksymalnie za to policzyć? Proszę o wyłącznie poważne odpowiedzi ok.gif

Napisano

zadzwoń do ASO

niech podadzą przybliżoną kwotę

dodatkowo pewnie mozna zasądzić ich o utratę wartości rynkowej auta, juz nie będzie tyle samo warte po malowaniu dachu

o straty moralne raczej słabo, nie byłeś wtedy w samochodzie, po prostu masz szkodę na pojeździe

ale to juz prawnicy znajdą odpowiednie paragrafy

Napisano

> Utrata wartości (auto było absolutnie

> bezstłuczkowe), straty moralne.

To już musisz przez adwokata, ale może warto! Znajomy na takie coś wyciągnął więcej niż wartość samochodu, ale pijany dostawczak wjechał mu w tyłek. Ja sam swego czasu bez adwokata, ale po uczciwej wymianie zdań z wyceniającym rzeczoznawcą z PZU dostałem więcej niż był wart Polonez przed wypadkiem, "bo był wyjątkowo zadbany" zlosnik.gif. Wrak zostawili, a do wymiany był kierunkowskaz i błotnik hehe.gif.

Napisano

> dodatkowo pewnie mozna zasądzić ich o utratę wartości rynkowej auta, juz nie będzie tyle samo warte

> po malowaniu dachu

Nie ma szans. Takie coś jest w przypadku aut maksymalnie pięcioletnich.

Napisano

> Nie ma szans. Takie coś jest w przypadku aut maksymalnie pięcioletnich.

Oops, faktycznie, a motory jeszcze krócej. frown.gif

Napisano

Wiele lat temu, miałem podobną sytuacje, ze starym maluchem. Początkowo wyceniłem szkody na jakieś 200 zł. Policjanci nie byli zadowoleni i wysłali mnie do ASO grinser006.gif ASO powiedziało 700 zł, a policjanci byli zadowoleni, bo mieli sprawców przestępstwa, a nie wykroczenia zlosnik.gif Kosztów naprawy sprawcy oczywiście nie pokryli. Nie chciało mi się o to walczyć.

Napisano

> To już musisz przez adwokata, ale może warto! Znajomy na takie coś wyciągnął więcej niż wartość

> samochodu, ale pijany dostawczak wjechał mu w tyłek.

Ale w tym przypadku było to ściągane z polisy sprawcy . W przypadku Mayo to sprawa cywilna i czekaj tatka latka , sprawca nie mając możliwości spłacić dostanie zawiasy i tyle.

Napisano

> Ale w tym przypadku było to ściągane z polisy sprawcy . W przypadku Mayo to sprawa cywilna i czekaj

> tatka latka , sprawca nie mając możliwości spłacić dostanie zawiasy i tyle.

nie musi zakładać sprawy cywilnej, odbywa to się w trybie adhezyjnym. Art 62 kodeksu postępowania karnego. Uszkodzenie mienia jest ścigane na wniosek pokrzywdzonego i nie jest to sprawa z powództwa cywilnego.

Napisano

> nie musi zakładać sprawy cywilnej, odbywa to się w trybie adhezyjnym. Art 62 kodeksu postępowania

> karnego. Uszkodzenie mienia jest ścigane na wniosek pokrzywdzonego i nie jest to sprawa z

> powództwa cywilnego.

No ale kto spłaca szkode ?

Napisano

> sprawca/oskarżony- chyba ,że nie Skarb Państwa

Sprawca bez pracy , pieniędzy i co dalej , komornik nic nie wskóra

Napisano

> Sprawca bez pracy , pieniędzy i co dalej , komornik nic nie wskóra

Teraz nic nie wskóra, ale może przez całe życie nie będzie się migał i w końcu będzie mu z czego zabrać.

Napisano

> Teraz nic nie wskóra, ale może przez całe życie nie będzie się migał i w końcu będzie mu z czego

> zabrać.

Ale pokrzywdzony nie bedzie czekał aż sprawca "dorobi" sie by napraawić swe autko

Napisano

> Ale pokrzywdzony nie bedzie czekał aż sprawca "dorobi" sie by napraawić swe autko

To naprawi za swoje i bedzie czekal az sie stanie niemozliwe i z buma kase sciagna 30.GIF

Napisano

> To naprawi za swoje i bedzie czekal az sie stanie niemozliwe i z buma kase sciagna

Dokładnie, komornicze zaległości tak łatwo nie przepadają.

Napisano

> Sprawca bez pracy , pieniędzy i co dalej , komornik nic nie wskóra

Jak nic nie wskóra? Zabierze, jak nie dłużnikowi, to jego sąsiadowi... grinser006.gifhehe.gifbiglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Uuuuuu, tego się po forum wszelkich specjalizacji nie spodziewałem. policial.gifspy.gif namierzyli wandali kara.gif, a ja wyceny nie mam spineyes.gifzlosnik.gif

Napisano

Miałem podobnie. K..s rzucił flaszką po piwie. Zniszczył dach i cokół anteny (170pln boje_sie.gif tak mi oczy wyszły) Wycena z ASO 1700pln Sprawca złapany niemal natychmiast. Jest po sprawie, ale kolo nic nie ma, mieszka u mamusi i komornik nic nie może zrobić od dwóch lat. Auto naprawiłem za 700pln i własnie zastanawiam się nad sprzedażą długu jakiejś firmie windykacyjnej. I tak bede do przodu (dają ok. 50%). A koleś przestanie zęby suszyć. Bo jak przyjadą do niego panowie windykatorzy, to zaraz coś na poczet długu znajdzie. kara.gif

PS Dostał za karę : naprawienie szkody i grzywnę ok. 1500pln A chciałem się dogadać, miał dać 1000pln i po sprawie, to olał i nie przyszedł na spotkanie. No i sobie polepszył. bananaevil.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> jedź do blacharza i lakiernika, odwiedź też warsztat specjalizujący się w wymianie uszkodzonych

> szyb to będziesz wiedział

Nie mam Panie jak, bo siedzę w delegacji.

Napisano

> Nie mam Panie jak, bo siedzę w delegacji.

a Białkę ( Kobietę) nie możesz popchnąć ? hmm.gif Imo spokojnie możesz jak wrócisz z wygnania opędzić temat ok.gif

Ewentualnie możesz rzucić 1000 zł to jest wedle Ciebie, a dokładną kwotę podasz jak auto oddasz do warsztatu ok.gif

Napisano

> Pomóżcie z wyceną

wgniotka na drzwiach- firma od wyciągania wgniotek zrobi za ok 400 pln dach za ok 200 do tego szyba i koszt jej wymiany oraz sprzątanie- pod warunkiem że znajdziesz warsztat który się podejmie.

Napisano
  • Autor

> wgniotka na drzwiach- firma od wyciągania wgniotek zrobi za ok 400 pln dach za ok 200 do tego szyba

> i koszt jej wymiany oraz sprzątanie- pod warunkiem że znajdziesz warsztat który się podejmie.

Chcę kosztorys dla p.Wandalów. Nie wiem, czy będę robił w warsztacie X czy Y, tym bardziej renomowanym. Chcę żywą gotówę, wraz z utratą wartości auta, bo to był totalny bezwypadek. Panowie Wandale jak zapłacą, to nie pójdą siedzieć.

Napisano
  • Autor

> a Białkę ( Kobietę) nie możesz popchnąć ? Imo spokojnie możesz jak wrócisz z wygnania opędzić

> temat

> Ewentualnie możesz rzucić 1000 zł to jest wedle Ciebie, a dokładną kwotę podasz jak auto oddasz do

> warsztatu

No tak się składa, że nie mogę teraz zrobić jak proponujesz.

Napisano

> Chcę kosztorys dla p.Wandalów. Nie wiem, czy będę robił w warsztacie X czy Y, tym bardziej

> renomowanym. Chcę żywą gotówę, wraz z utratą wartości auta, bo to był totalny bezwypadek.

> Panowie Wandale jak zapłacą, to nie pójdą siedzieć.

Jeśli zwrot kasy ma być równoznaczny z brakiem innej kary to jedź do ASO niech wyceną, a potem pomnóż to jeszcze razy 3. Mała kasa za brak przerwy w życiorysie.