Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ktoś tu profilaktycznie zmienia panewki w dCi

Featured Replies

Napisano

było w jednym z wątków, że któryś user zmienia co 100 (150?) kkm panewki.

niestety szukajka jest do bani i nie mogę odnaleźć... ujawnij się kolego! grinser006.gif

mój mech, po przekładce osprzętu mami mnie wymianą panewek na nowe, podobno oryginalne renaultowe, a nie taniochy z alle. chciałby to zrobić jak najszybciej, zanim nakręcę kilometrów.

wydaje mnie się to trochę "z czapy" pomysł, bo nowe panewki można założyć na nowy wał.

a taki pokręcony kilometrami, nawet nie porysowany, to już będzie miał jakieś większe tolerancje i czy te nowe panewki coś dadzą?

koszt stosunkowo niewielki, bo coś ok. 500 PLN za panewki + robocizna

Napisano

w jakim celu OE ? Jest Glyco, jest NPR, jest Federal Mogul...

Napisano
  • Autor

ze względu na zakładany maksymalny możliwy przebieg

Napisano

>trochę "z czapy" nie trochę tylko całkiem poj...

>zrobić jak najszybciej >500 PLN za panewki + robocizna

Panewki 60, wymiana 100- teraz wiesz czemu chce to zrobić jaknajszybciej i kilka razy biglaugh.gif

Napisano

ooo zaczyna się , kolejny wydatek który nie wiadomo czy przyniesie efekt , ale może też zaoszczędzić , jeden znajomy chyba ze 3 razy robił DCi bo miał pecha i nie zdążył sprzedać sick.gif

Napisano

> Panewki 60, wymiana 100- teraz wiesz czemu chce to zrobić jaknajszybciej i kilka razy

To jakas organizacja non-profit? grinser006.gif

Daj namiary bo przy takich cenach to generalke zrobia za 5 stowek ok.gif

Napisano

180zl komplet ori panewek korbowych, chetny ? ale pod warunkiem ze tym co zaoszczedziles dzielimy sie 50/50 ?

Napisano

> 180zl komplet ori panewek korbowych, chetny ? ale pod warunkiem ze tym co zaoszczedziles dzielimy

> sie 50/50 ?

Glyco chyba lepsze niż OEM?

Napisano

czemu ? OE to OE, potem dopiero sa rozwiazania Aftermarketowe...

Napisano

> czemu ? OE to OE, potem dopiero sa rozwiazania Aftermarketowe...

Skoro w oryginale te panewki są kiepskie, to od razu poszedłbym w zamiennik, a wiem że Glyco ma bardzo dobre opinie, tak samo ACL - choć tutaj częściej padały w zależności od wersji. Nie mówię oczywiście o dCi, bo nawet nie wiem czy ACL robi panewki do tego silnika, zapewne ograniczyli się do benzyn np. F4R...

Napisano

heh, ale ilosc zmian dostawcow i mnogosc zmian numerow czesci swiadczy o tym ze caly czas pracowali nad poprawa tego zawieszenia....

Napisano

> Maciej zapraszam

> OE mam za 150

Spoko, ja nie potrzebuje wink.gif

Ale jakos ciezko mi uwierzyc, ze ktos wymieni panewki za 100PLN grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Panewki 60, wymiana 100- teraz wiesz czemu chce to zrobić jaknajszybciej i kilka razy

za 60 to może jakieś papierowe. nawet allegro nie ma takich tanich ORI. no chyba, że chcesz mi przysporzyć kłopotów palacz.gif

Napisano
  • Autor

na razie nic nie wymieniam, bo wydaje mi się ten pomysł nietrafiony no.gif

Napisano

> na razie nic nie wymieniam, bo wydaje mi się ten pomysł nietrafiony

Czytam i czytam i nietrafiony to mało powiedziane. Mechanicy przechodzą samych siebie aby parę groszy od klienta wyciągnąć. Nawet więcej - jak wsadzi łapy do panewek to masz automatycznie większą szansę na szukanie nowego silnika w przyszłości. Chodzi o błędne rozumowanie: padają panewki, to pewnie są stare i je wymienimy.

Obrócenie panewki zaś jest tylko skutkiem, a nie przyczyną owej awarii, one nie zużywają się same z siebie. Przyczyną są najpewniej problemy ze smarowaniem najogólniej mówiąc. Ponadto co, panewki wymieni a wału nawet nie obejrzy?

Jak nowy silnik dobrze działa, to nic nie dotykać moim zdaniem. Tylko jak mogę coś doradzić to używałbym oleju Elf a interwał wymiany 10 kkm. Być może jest to obojętne i nic nie daje (w sensie marka oleju), ale przypadków wysypania się silnika chyba jednak najmniej jest na Elfie prawidłowo zmienianym.

Napisano
  • Autor

poprzednio ok 11x CASTROL MAGNATEC 10W/40.

teraz 2x Elf evolution 700 sti 10W/40

interwał co 10 kkm

Napisano

> za 60 to może jakieś papierowe. nawet allegro nie ma takich tanich ORI. no chyba, że chcesz mi

> przysporzyć kłopotów

jagu ma zawsze dobre ceny i propozycje dla nas grinser006.gif już pokazywał KZFR grinser006.gif

Napisano

> Czytam i czytam i nietrafiony to mało powiedziane. Mechanicy przechodzą samych siebie aby parę

> groszy od klienta wyciągnąć. Nawet więcej - jak wsadzi łapy do panewek to masz automatycznie

> większą szansę na szukanie nowego silnika w przyszłości. Chodzi o błędne rozumowanie: padają

> panewki, to pewnie są stare i je wymienimy.

> Obrócenie panewki zaś jest tylko skutkiem, a nie przyczyną owej awarii, one nie zużywają się same z

> siebie. Przyczyną są najpewniej problemy ze smarowaniem najogólniej mówiąc. Ponadto co,

> panewki wymieni a wału nawet nie obejrzy?

> Jak nowy silnik dobrze działa, to nic nie dotykać moim zdaniem. Tylko jak mogę coś doradzić to

> używałbym oleju Elf a interwał wymiany 10 kkm. Być może jest to obojętne i nic nie daje (w

> sensie marka oleju), ale przypadków wysypania się silnika chyba jednak najmniej jest na Elfie

> prawidłowo zmienianym.

Słuszna wypowiedź. Profilaktyczna wymiana panewek to tylko wyciąganie kasy przez mechesa od klienta. Jeżeli smarowanie w tym silniku kuleje bo jest jakaś wada to nawet panewki jakby były z tytanu to nie pomogą.

Napisano

> Słuszna wypowiedź. Profilaktyczna wymiana panewek to tylko wyciąganie kasy przez mechesa od

> klienta. Jeżeli smarowanie w tym silniku kuleje bo jest jakaś wada to nawet panewki jakby były

> z tytanu to nie pomogą.

Widzisz, a teraz godzinę temu w Empiku kupiłem Auto Świat Poradnik za 3,50. Jest spory artykuł o współczesnych dieslach i ich wadach. M.in. opisano całą rodzinę dCi. Jako prawdę objawioną każą wymieniać panewki razem z rozrządem po przejechaniu 150 kkm i niby ma to dać gwarancję spokoju na kolejne 100 kkm. Ponoć nawet ASO tak teraz zalecają. Czyli co mamy - to, co kiedyś uczono o budowie i działaniu silników zdewaluowało się i jest kij warte, czy po prostu zamiast mechaników i inżynierów siedzą teraz chudzi chłopcy w okularach po informatyce (informatycy - no offence) i tworzą nową radosną wersję mechaniki? yikes.gif

Przecież - do czorta! panewki nie lecą bo zrobili je z gównolitu. Lecą, bo nie mają najpewniej właściwego ciśnienia oleju, bądź olej jest za rzadki (może dlatego, że wymienia się go regularnie co 30 kkm) i zrywa się film. Tak samo niektórzy powtarzają jak mantrę "panewki bez zamków". A czy powtarzający wiedzą, ile aut ma je bez zamków i nie dzieje się nic?

Już bardziej sensownym wydaje mi się zmierzenie ciśnienia oleju, i w razie problemów wymiana pompy oleju (bo chodzą teorie, że to ona jest winna tej sytuacji). Niektórzy próbują rzeźbić i wstawiać pompy od 130KM. Natomiast tutaj wyrasta na naszych oczach jakiś dziwny trend. Panewki nie "chodzą" w silniku tak sobie, tylko są częścią układu korbowego i co dadzą nowe bez sprawdzenia choćby wału.

Napisano

> poprzednio ok 11x CASTROL MAGNATEC 10W/40.

> teraz 2x Elf evolution 700 sti 10W/40

> interwał co 10 kkm

U mnie w jednym F9Q732 od 100 kkm Elf 10W40, w drugim F9Q750 od 30 kkm to samo. Natomiast zastanawia mnie, czy nie dołożyć kilka zł i nie przejść na Motula 6100 10W40. Co ciekawe, Motul ma normę RN 0700/0710, której nie spełnia ani Elf, ani żaden z popularnych olejów tej lepkości.

W grę wchodzi jeszcze ewentualnie coś z Liqui Moly - po prostu zaczynam się zastanawiać, bo płacąc ~50 zł za 4l Elfa (hurtownia moto, żadne allegro) nad jego jakością. Choć z drugiej strony ta wątpliwość rodzi się jedynie z ceny.

Napisano

> U mnie w jednym F9Q732 od 100 kkm Elf 10W40, w drugim F9Q750 od 30 kkm to samo. Natomiast

> zastanawia mnie, czy nie dołożyć kilka zł i nie przejść na Motula 6100 10W40. Co ciekawe,

> Motul ma normę RN 0700/0710, której nie spełnia ani Elf, ani żaden z popularnych olejów tej

> lepkości.

> W grę wchodzi jeszcze ewentualnie coś z Liqui Moly - po prostu zaczynam się zastanawiać, bo płacąc

> ~50 zł za 4l Elfa (hurtownia moto, żadne allegro) nad jego jakością. Choć z drugiej strony ta

> wątpliwość rodzi się jedynie z ceny.

Co do ceny oleju, regularnie od kuli lat kupuję i leję do moich HDi tylko zalecany Total INEO ECS i to kupowany na Allegro za cirka 100 zł za 5 litrów, ASO to samo oferuje mi po 270 zł. Interwał producenta dla aut w trudnych warunkach 20000 km i ..... NIC. Auta mają spore przebiegi i nic się nie obraca, bokiem nie wychodzi, no inna technologia panie....

Napisano

> Co do ceny oleju, regularnie od kuli lat kupuję i leję do moich HDi tylko zalecany Total INEO ECS i

> to kupowany na Allegro za cirka 100 zł za 5 litrów, ASO to samo oferuje mi po 270 zł. Interwał

> producenta dla aut w trudnych warunkach 20000 km i ..... NIC. Auta mają spore przebiegi i nic

> się nie obraca, bokiem nie wychodzi, no inna technologia panie....

po wpisach takich jak Twój zaczynam rozważać kuno auta z HDi waytogo.gif

(jak nie znajdę fajnej benzyny oczywiście smile.gif )

Napisano

tak czytam i zastanawia mnie po kiego grzyba trzymać taki samochód.

Napisano
  • Autor

przecież to nie wina samochodu tylko silnika.

samochód (buda) jest ok.gif

silnik zawsze można zrobić jak nowy ok.gif

Napisano

> przecież to nie wina samochodu tylko silnika.

> samochód (buda) jest

> silnik zawsze można zrobić jak nowy

i czekać na:

stuk puk

kto tam ?

panewka

Napisano
  • Autor

...

panewka? wyp....alaj ! grinser006.gif

Napisano

> ...

> panewka? wyp....alaj !

Hehhh, razem z silnikiem smile.gif

Napisano

> przecież to nie wina samochodu tylko silnika.

> samochód (buda) jest

> silnik zawsze można zrobić jak nowy

Hmmmm, a nie lapiej sprawdzoną technologię HDi wybrać ? w o niebo lepiej wyglądających autach spod znaku PSA ? smile.gif

Napisano
  • Autor

> Hehhh, razem z silnikiem

ja po prostu nie widzę na dzień dzisiejszy innego pojazdu, który zaspokoiłby nasze potrzeby tak, jak SCII w dizlu.

na nowy mnie nie stać finansowo (nowe też się psują), na kolejny używany nie stać mnie psychicznie (kto wie, co w takim aucie siedzi). a tutaj wiem, co mam i jak to się kręci sick.gif

Napisano
  • Autor

> Hmmmm, a nie lapiej sprawdzoną technologię HDi wybrać ? w o niebo lepiej wyglądających autach spod

> znaku PSA ?

nie wykluczam, ale musiałby mieć wyposażenie identyczne i komfort jak w SCII.

teraz pytanie - jak znaleźć ten "idealny" używany samochód?

Napisano

> nie wykluczam, ale musiałby mieć wyposażenie identyczne i komfort jak w SCII.

No sorry ale SCII ani III nie dorasta do żadnej wersji C4 Picasso smile.gif

> teraz pytanie - jak znaleźć ten "idealny" używany samochód?

Nie szukać wśród Reno smile.gif

Napisano
  • Autor

> No sorry ale SCII ani III nie dorasta do żadnej wersji C4 Picasso

no jeśli tak, to pytanie nr 2 staje się kluczowym pytaniem grinser006.gif

Napisano

> No sorry ale SCII ani III nie dorasta do żadnej wersji C4

facepalm%5B1%5D.gifhehe.gif

Jeździłeś którymś z nich?

Napisano

> ja po prostu nie widzę na dzień dzisiejszy innego pojazdu, który zaspokoiłby nasze potrzeby tak,

> jak SCII w dizlu.

> na nowy mnie nie stać finansowo (nowe też się psują), na kolejny używany nie stać mnie psychicznie

> (kto wie, co w takim aucie siedzi). a tutaj wiem, co mam i jak to się kręci

Jakbym miał takie dylematy rozpatrywać w taki sposób to bym codziennie jeździł nową taksówką smile.gif

od 10 lat jeżdżę używanymi dieselami z dużymi przebiegami i żaden nigdy nie zostawił mnie na drodze.

powiem więcej, żaden nie przysporzył mi większych wydatków niż eksploatacyjne.

A mowa o citroenach, którymi tak w ogóle jeżdżę od 25 lat.

Napisano

> Jeździłeś którymś z nich?

Wyobraź sobie że tak, SCII Grand 1.9dCi. Rodzina we Włoszech miała, nawet chwilę myślałem o odkupieniu (na handel), ale na szczęście mi przeszło smile.gif Oni natomiast byli w niebo wzięci po przejażdżce moim C4GP.

Napisano

> no jeśli tak, to pytanie nr 2 staje się kluczowym pytaniem

Po leasingowe 2-3 Max 4 letnie, z jak najdalszego zachodu smile.gif

Napisano

> Nie szukać wśród Reno

C4 Picasso nie jest brzydki ale nie ma co ukrywać żę Scenic jest dużo tańszy ok.gif

No i oczywiście wszyscy sapią na DCi ale nie zapominajmy że są jednostki benzynowe które są naprawdę udanymi konstrukcjami ok.gif

Znajdziesz mi nie dobitego C4 za 15 tyś ? z 2005-2006r ? hmm.gif

Napisano

> C4 Picasso nie jest brzydki ale nie ma co ukrywać żę Scenic jest dużo tańszy

> No i oczywiście wszyscy sapią na DCi ale nie zapominajmy że są jednostki benzynowe które są

> naprawdę udanymi konstrukcjami

> Znajdziesz mi nie dobitego C4 za 15 tyś ? z 2005-2006r ?

Cena z czegoś wynika smile.gif

nie sztuką.jest wdepnąć z gu...., tanią padlinę

C4 Picasso od 10/2006

Napisano

> Cena z czegoś wynika

> nie sztuką.jest wdepnąć z gu...., tanią padlinę

> C4 Picasso od 10/2006

no ale tak jak mówię jest szansa na kupienie Scenica w tej cenie i nie padliny tyle że w benzynie ok.gif

Napisano

> no ale tak jak mówię jest szansa na kupienie Scenica w tej cenie i nie padliny tyle że w benzynie

C4 Picasso też.... w benzynie smile.gif i pewnie krajowego od 1 smile.gif tylko trzeba szukać, a jak jest jechać oglądać kupować....

Napisano

> C4 Picasso też.... w benzynie i pewnie krajowego od 1 tylko trzeba szukać, a jak jest jechać

> oglądać kupować....

za 15 tys zł? właśnie przeglądnąłem ogłoszenia, C4 poniżej 20 tys to wszystko rozbite

Napisano

> za 15 tys zł? właśnie przeglądnąłem ogłoszenia, C4 poniżej 20 tys to wszystko rozbite

też tak widziałem ale może nie potrafię szukać zlosnik.gif i dodatkowo ściągane do opłat ok.gifno i są Scenici też po około 12tyś 2005-2006r zlosnik.gif

Napisano

> też tak widziałem ale może nie potrafię szukać i dodatkowo ściągane do opłat

takie oferty nie wiszą tygodniami, to po pierwsze.

fakt może nie do/za 15, ale 17 i owszem, widziałem ...

a tu z zachodu:

http://suchen.mobile.de/auto-inserat/cit...PORT&noec=1

> no i są Scenici też po około 12tyś 2005-2006r

pytanie jak szybko trzeba będzie włożyć różnicę smile.gif i ile to tak na prawdę wyniesie smile.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

. Co ciekawe,

> Motul ma normę RN 0700/0710, której nie spełnia ani Elf,

Oj, olej ELF --->>> elf evolution 900 sxr 5w40 spełnia normę RN710.

Napisano

> Nie szukać wśród Reno

PSA też zaliczyło wpadkę z benzyną THP 1.6, gówniana współpraca z BMW.

Poza tym o gustach się nie dyskutuje. Nie to ładne co ładne a to co się komu podoba.

Stara Xsara Picasso wygląda jakby ją ktoś zjadł i wys.....:)))

Napisano

> PSA też zaliczyło wpadkę z benzyną THP 1.6, gówniana współpraca z BMW.

> Poza tym o gustach się nie dyskutuje. Nie to ładne co ładne a to co się komu podoba.

> Stara Xsara Picasso wygląda jakby ją ktoś zjadł i wys.....:)))

claps.gifclaps.gifclaps.gif co racja to racja ok.gif

Napisano

nie rozumiem ochowi achow....

Jak na chwile obecna widze jeden fakap w PSA, wlasnie motor robiony w kooperacji z BMW.

Natomiast w Renault cale stado fakapow, 1.5DCi, 1.9DCi, 2.2DCi, 3.0DCi... Niezle co?

Napisano

> nie rozumiem ochowi achow....

> Jak na chwile obecna widze jeden fakap w PSA, wlasnie motor robiony w kooperacji z BMW.

> Natomiast w Renault cale stado fakapow, 1.5DCi, 1.9DCi, 2.2DCi, 3.0DCi... Niezle co?

Zapomniałeś o 2.0 IDE. wink.gif