Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bus 10-17 tys

Featured Replies

Napisano

W co celować, żeby nie drenowało kieszeni?Na busach za bardzo się nie znam, więc wolę podpytać właścicieli, czy użytkowników.

Mam na oku Trafica 1.9 100KM dobre to silniki w busach?

Napisano

> Może pixel coś zaproponuje

Nie w tym budżecie. Ziomek może max 2-3k wydać smile.gif

Napisano
  • Autor

> Może pixel coś zaproponuje

Weź bo spijam nalewkę własnej roboty i ciężko się ściera z matrycy zlosnik.gif To nie HP, porady potrzebuję old.gif

Napisano
  • Autor

> No jak? T4 już po lifcie będzie

No tak myślę, czy nie przereklamowany, trafic ma 6 skrzynię, a pewnie parę razy za granicę będę musiał podjechać i na autostradach może się to sprawdzić, często też mają klimę. Czy w nowszych T4 silniki są tak udane jak w starszych czy pokłosie słynnego 2.0 TDI, bo ja wiem że zmiana silnika to czysta eksploatacja, ale nie chciałbym tej eksploatacji robić w Niemczech na authobanie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> A Iveco Daily? Jakieś 3.0 diesel...

> Na busach to ja się nie znam

To na bliźniaku chyba było i nie wiem czy aż tak duży mi potrzebny (spalanie, parkowanie, wygoda w czasie jazdy), coś bardziej kompaktowego szukam.

Napisano

> W co celować, żeby nie drenowało kieszeni?Na busach za bardzo się nie znam, więc wolę podpytać

> właścicieli, czy użytkowników.

> Mam na oku Trafica 1.9 100KM dobre to silniki w busach?

ale trafic to taki bus nie bus

bus imho

ducato

jumper

boxer

sprinter

daily

właśnie też poszukuje w tych pieniądzach jakiegoś i tak

wszelakiej maści sprintery i daily to trupy w tych pieniądzach

psa po 2002r wychodzi, że zawsze jest coś w nich do zrobienia

za 10-13kzł można wyrwać pare ładnych sztuk ducato/jumper/boxer 1999-2002

jutro właśnie śmigam oglądać tego ducato

wg. opinii jeden z lepszych silników, na zwykłej pompie, z turbo ze stałą geometrią, bez dwumasy i przyzwoitą mocą palacz.gif

Napisano

> W co celować, żeby nie drenowało kieszeni?Na busach za bardzo się nie znam, więc wolę podpytać

czasem jeżdżę traficiem, wcześniej sporo jeździłem T4 i jak dla mnie francuz jest dużo przyjemniejszy. Co do awaryjności ciężko mi się wypowiadać wink.gif

Napisano
  • Autor

> ale trafic to taki bus nie bus

> bus imho

> ducato

> jumper

> boxer

> sprinter

> daily

> właśnie też poszukuje w tych pieniądzach jakiegoś i tak

> wszelakiej maści sprintery i daily to trupy w tych pieniądzach

> psa po 2002r wychodzi, że zawsze jest coś w nich do zrobienia

> za 10-13kzł można wyrwać pare ładnych sztuk ducato/jumper/boxer 1999-2002

> jutro właśnie śmigam oglądać tego ducato

> wg. opinii jeden z lepszych silników, na zwykłej pompie, z turbo ze stałą geometrią, bez dwumasy i

> przyzwoitą mocą

Tylko ja właśnie takiego busa-nie busa chyba potrzebuję. Na pace będą jeździły skutery-najczęściej pojedyńczo lub czasami 2 jak zajdzie potrzeba. Do tego mam do zwiezienia trochę rzeczy z Niemiec z branży nie motoryzacyjnej, w osobówkę kombiaka tego nie zapakuję. Bliżej zimy być może bus pójdzie na sprzedaż, albo będzie pracował dalej bo zamierzam rozszerzyć działalność o vanselling (lekkie rzeczy w pudełkach), więc chyba będzie odpowiedni niski,krótki bus-nie bus. O ducato myślałem, JTDki nie od dziś słyną z dobrych silników, miałem okazję pojeździć tym nowszym modelem po 2006r bodajże, całkiem przyjemny jak na dostawczaka.

Napisano
  • Autor

> czasem jeżdżę traficiem, wcześniej sporo jeździłem T4 i jak dla mnie francuz jest dużo

> przyjemniejszy. Co do awaryjności ciężko mi się wypowiadać

No właśnie nawet wrażenie wizualne sprawia bardziej "osobówki", traficiem miałem tylko przejażdżki krótkie i jako pasażer więc nie mam wyobrażenia zbyt dużego, szczególnie o silnikach, bo o ile stan sobie sprawdzę, to nie chciałbym nabyć takiego 2.0 TDI wśród busów.

Napisano

> Tylko ja właśnie takiego busa-nie busa chyba potrzebuję. Na pace będą jeździły skutery-najczęściej

> pojedyńczo lub czasami 2 jak zajdzie potrzeba. Do tego mam do zwiezienia trochę rzeczy z

> Niemiec z branży nie motoryzacyjnej, w osobówkę kombiaka tego nie zapakuję. Bliżej zimy być

> może bus pójdzie na sprzedaż, albo będzie pracował dalej bo zamierzam rozszerzyć działalność o

> vanselling (lekkie rzeczy w pudełkach), więc chyba będzie odpowiedni niski,krótki bus-nie bus.

> O ducato myślałem, JTDki nie od dziś słyną z dobrych silników, miałem okazję pojeździć tym

> nowszym modelem po 2006r bodajże, całkiem przyjemny jak na dostawczaka.

To moze jakis C8, Grand Espace, 807?

Napisano
  • Autor

> To moze jakis C8, Grand Espace, 807?

Nie nie, Lepiej jak będzie nieoszybowany, poza tym zabudowa takiego trafica 3 os jest większa od wspomnianych przez Ciebie.

Napisano

Nie wiem jakiej paki potrzebujesz ale może Scudo wystarczy?

Napisano

Odnośnie Traffica - fajne auto, ale przymierz się do fotela. Dla mnie każde 8 godzin za kierownicą tego auta było koszmarem. Druga rzecz - brak przestrzeni nad głową. IMO lepiej już zainwestować w starsze, ale większe. Inna jazda.

Napisano

ziom

bierzesz ducato > 2002 2.0 lub 2.3 diesel

renault master 2.5d.

Napisano

> czasem jeżdżę traficiem, wcześniej sporo jeździłem T4 i jak dla mnie francuz jest dużo

> przyjemniejszy. Co do awaryjności ciężko mi się wypowiadać

Oj jest awaryjny. frown.gif

Napisano

> Nie nie, Lepiej jak będzie nieoszybowany, poza tym zabudowa takiego trafica 3 os jest większa od

> wspomnianych przez Ciebie.

Jak wielkościowo Ci starczy to może weź Scudo poprzedniej generacji z 2.0HDI, brzydal jest ale jeszcze robiony jak przystało na wiele lat eksploatacji a nie byle do gwarancji ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jak wielkościowo Ci starczy to może weź Scudo poprzedniej generacji z 2.0HDI, brzydal jest ale

> jeszcze robiony jak przystało na wiele lat eksploatacji a nie byle do gwarancji

Za mało w długości. frown.gif

Napisano
  • Autor

> chcesz rzecczy z wystawki targać

Ziom, na takie ekscesy to się spóźniłem o jakieś 20-25 lat grinser006.gif I gdybym miał to robić to byłby jak najdłuższy i jeszcze z 50% przedłużony u Bogdana, na bliźniaku z resorami ze stara. A ja tylko na proszki, na proszki chcę cool.gif

Napisano

Ducato,Jumper,Boxer.Co do silników wybór też duży.Znajomy który wozi narty tylko takich używa i wymienia na młodsze.

Napisano

Pytam, bo nie wiadomo czy chcesz wozić ludzi czy towar.

Napisano

W Ducato/Boxer/Jumper bym nie celował... Są fajne, tanie, ale poleciłbym gdybyś kupował nowego z myślą o przejechaniu 200-300kkm w okresie do 5 lat.

Gdy będzie już w rozsypce to sprzedajesz.... zlosnik.gif

Awaryjność i korozja..... frown.gif

Jak ma być większy to poszukaj Mastera 2.5dci (nie sugeruj się że francuz)

Jak może być mały to oczywiście T4 i Hiace

Nie rdzewieją za bardzo i nie chcą się psuć ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jak może być mały to oczywiście T4 i Hiace

> Nie rdzewieją za bardzo i nie chcą się psuć

Czyli Trafic nie jest dobrym rozwiązaniem?Uczepiłem się trochę bo jest dość ciekawy egz na oku, poza tym przewoźnicy do de w większości na nich śmigają, a kiedyś same T4ki były. Ostatnio jak wracałem z 10szt z różnych firm na parkingu było-wszystko trafici.

Napisano

> Czyli Trafic nie jest dobrym rozwiązaniem?

U ojca w firmie mają około 20 Traficów, wszystkie z silnikami 1.9dCi, wszystkie w wersjach 8 osobowych.

Jeżdżą na trasie Rzeszów-Paryż-Rzeszów. Nie narzekają na awaryjność i nie słyszałem, żeby w trasie, którykolwiek zepsuł się.

W porównaniu do Ducato i jemu podobnych na pewno jest mniejszy, za kierownicą bardziej przypomina osobówkę.