Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ASO Fiat. Przegląd.

Featured Replies

Napisano

Co obejmuje przegląd w ASO Fiat po przebiegu 175000km?

Napisano

> Co obejmuje przegląd w ASO Fiat po przebiegu 175000km?

zaraz pojawią się informację, że pewnie złomowanie i nie możliwe, że fiat tyle przejechał...

moje seicento serwisowałem do 275 000 wink.gif, pozniej sprzedałem...

a w temacie, nie powinien to być przegląd po 180 000? czyli taki sam jak co 30 000 km... tak myślę., w skodzie mam 313 000 km i serwisuja ja co 15 tys maly przeglad, co 30 tys duzy przeglad..., u Ciebie moze warto pomyslec nad rozrzadem? sprawdzic przewody hamulcowe itp

Napisano

Drenaż kieszeni grinser006.gif

Jak masz książkę od auta, to ta powinna być rozpiska, a jak nie masz to pytaj w FAP.

Napisano

> Drenaż kieszeni

> Jak masz książkę od auta, to ta powinna być rozpiska, a jak nie masz to pytaj w FAP.

Widzisz to zalezy. Ja jezdze do ASO albo do FSO bo na peczki serwisuja Kily policji. Wiec maja wszystko obcykane. Wiem, ze sprawdza dobrze. Materialy wioze swoje pocmokaja wezma 300zl-500zl za robocizne i git. Przy okazji posprawddzaja co trzeba. Raz na rok czy teraz jak mniej jezdze na dwa lata to tyle co nic.

Napisano

> Widzisz to zalezy. Ja jezdze do ASO albo do FSO bo na peczki serwisuja Kily policji. Wiec maja

> wszystko obcykane. Wiem, ze sprawdza dobrze. Materialy wioze swoje pocmokaja wezma 300zl-500zl

> za robocizne i git. Przy okazji posprawddzaja co trzeba. Raz na rok czy teraz jak mniej jezdze

> na dwa lata to tyle co nic.

Ale co dokładnie robią na tym przeglądzie?

Napisano

> Drenaż kieszeni

> Jak masz książkę od auta, to ta powinna być rozpiska, a jak nie masz to pytaj w FAP.

Blad, jak nie masz to sciagnij zlosnik.gif

Ps. O ile tam fiat Pomysl w ogole wystepuje zlosnik.gif

Napisano

> Ps. O ile tam fiat Pomysl w ogole wystepuje

A czym się Idea różni od Punto? hmm.gif chyba to to samo będzie jeśli chodzi o przeglądy hmm.gif

Napisano

> A czym się Idea różni od Punto? chyba to to samo będzie jeśli chodzi o przeglądy

Skrzynie chyba się różnią np - napewno automat (w ideai tylko zautomatyzowany a w punto było CVT)

Napisano

> Ale co dokładnie robią na tym przeglądzie?

Wymiana filtrow, przejcie przez cala liste czzynnosci wg producenta (czego nie robia inne warsztaty). Aktualizacja kompa, test swiec zarowych zlecam tez wywazanie kol + test drogowy. Wiec wychwytuja wszystko co niedlugo moze sie popsuc.

Napisano

> Aktualizacja kompa, test swiec zarowych zlecam tez wywazanie kol + test drogowy.

> Wiec wychwytuja wszystko co niedlugo moze sie popsuc.

A co to jest ten test świec żarowych?

Coś mi się zdaje, że taki test jest w każdym współczesnym aucie przed rozruchem zimnego silnika grinser006.gif

Napisano

> A co to jest ten test świec żarowych?

> Coś mi się zdaje, że taki test jest w każdym współczesnym aucie przed rozruchem zimnego silnika

Ostatnio wykrecili i sprawdzili.

Napisano

> Wymiana filtrow, przejcie przez cala liste czzynnosci wg producenta (czego nie robia inne

> warsztaty). Aktualizacja kompa, test swiec zarowych zlecam tez wywazanie kol + test drogowy.

> Wiec wychwytuja wszystko co niedlugo moze sie popsuc.

Pamiętam jak kiedyś opel chwalił się, ze dokonuje 22 czynności serwisowych. Wszystkich nie pamiętam, ale najciekawsze to było 4 sprawdzenia ciśnienia w oponach, 4 poziomy płynów (olej, spryskiwacz, hamulcowy i wspomaganie), jeden to był wzrokowa kontrola podwozia.

Oczywiście wizyty w aso opla kończyły się z pierwszą pieczątką gwarancyjną.

W toyocie myślałem, że będzie lepiej ... nie było. 700zł za wymianę oleju (z moim olejem) to dla mnie za dużo.

Napisano

> W toyocie myślałem, że będzie lepiej ... nie było. 700zł za wymianę oleju (z moim olejem) to dla

> mnie za dużo.

To rzeczywiscie duzo.

Napisano

Stilo ma rozpiskę w instrukcji do 180 kkm. Instrukcję Fiat oczywiście udostępnia gratis online, także może poszukać.

Napisano

> To rzeczywiscie duzo.

Poza aso dobiłem klimę i wymieniłem olej za ułamek tej kwoty. Przy okazji wyszło, że sworznie są mokre i skrzynia cieknie. Wymieniłem całe wahacze (tuleje też już były nadszarpnięte) i simering półosi, do tego zbieżność - koszt robocizny 180zł. Jak myślisz ile za samą robociznę krzyknęli by w aso? O wahaczach już nie wspomnę.

Napisano

dla Twojej Idei? nie ma przeglądu 175, jest 180 ok.gif

Napisano

> Poza aso dobiłem klimę i wymieniłem olej. Przy okazji wyszło, że sworznie są

> mokre i skrzynia cieknie. Wymieniłem całe wahacze i

> simering półosi, do tego zbieżność - koszt robocizny 180zł. Jak myślisz ile za samą robociznę

> krzyknęli by w aso?

Oj sporo, sporo. Wiem, bo sam, z czystej ciekawości, pytałem ASO Opla o koszt wymiany sprężyny przedniego zawiasu (sama robocizna) w Corsie C: 400zł... jedna strona icon_eek.gif

Pytam, czy cena może obejmuje sprawdzenie zbieżności po? Nie, sprawdzenie to kolejne 100 kilkanaście zł... icon_eek.gifspineyes.gif

Napisano

> Oj sporo, sporo. Wiem, bo sam, z czystej ciekawości, pytałem ASO Opla o koszt wymiany sprężyny

> przedniego zawiasu (sama robocizna) w Corsie C: 400zł... jedna strona

> Pytam, czy cena może obejmuje sprawdzenie zbieżności po? Nie, sprawdzenie to kolejne 100

> kilkanaście zł...

Zamówiłem wahacze blueprint ze sworzniami CTR za 700zł, świece denso za 200 (w aso z wymianą 440), simering - 75, olej do skrzyni mobil 120, olej do silnika motul za 165 (w aso leją castrola za ok 200), filtr oleju mann za 25 (w aso ok 90zeta), filtr klimy węglowy filtron za 50 (w aso ok 180). Z innymi pierdułkami i robocizną wyszło 1700zł. W aso aż się boje myśleć ile bym musiał zostawić.

Zwyczajnie nie stać mnie na komfort zostawienia samochodu w aso na przegląd.

Napisano

> Zamówiłem wahacze blueprint ze sworzniami CTR za 700zł, świece denso za 200 (w aso z wymianą 440),

> simering - 75, olej do skrzyni mobil 120, olej do silnika motul za 165 (w aso leją castrola za

> ok 200), filtr oleju mann za 25 (w aso ok 90zeta), filtr klimy węglowy filtron za 50 (w aso ok

> 180). Z innymi pierdułkami i robocizną wyszło 1700zł. W aso aż się boje myśleć ile bym musiał

> zostawić.

> Zwyczajnie nie stać mnie na komfort zostawienia samochodu w aso na przegląd.

No to faktycznie szalone ceny w tej Toyocie. Ja ani w Renault ani we Fiacie za żaden z przeglądów nie zapłaciłem kwoty czterocyfrowej. Standardowe przeglądy kosztowały zazwyczaj ca.500-700pln około 900pln jak dochodziły wymiany płynów ustrojowych dodatkowych.

Jedyne czego we Fiacie nie wymieniałem to filtr p.pyłkowy. Jako, że to Sedici, to mieli jakiś "made in japan" za 170pln a ja kupowałem zamienniki za 30-40pln (do tego wymiana tak banalna, że w czasie jazdy dało się to zrobić). No i tarcze z klockami, bo też jakieś chore ceny. W warsztacie zajmującym się szybkimi naprawami założyłem komplet Bosch za ok 600pln (w tym robocizna 50pln/koło) vs 1300pln ASO.

Ale najbardziej mnie ścięły ceny serwisu w ASO Subaru. Ok. 1800pln za przegląd standardowy olejowy panic.gif

To przesądziło o kupnie Suzuki a nie XV!

Przy naprawach innych niż przeglądy trzeba pytać o ceny. Często można negocjować w ASO. W małych miejscowościach ASO często świadczą usługi warsztatowe, bo z samych przeglądów by nie wyżyli. Co za tym idzie muszą być elastyczni z cenami. Mogę dołożyć parę złotych do "pieczątki ASO na fakturze" ale nie 2-3 x tyle co w niezależnym warsztacie. ok.gif

Napisano

A propos Opla ostatnio bylem w serwisie, gdzie wisiala kartka z cena roboczogodziny. I tak Chevrolet mial 160zl/h, Suzuki 250zl/h a Opel 260zl/h hehe.gif

Napisano

> Pamiętam jak kiedyś opel chwalił się, ze dokonuje 22 czynności serwisowych. Wszystkich nie

> pamiętam, ale najciekawsze to było 4 sprawdzenia ciśnienia w oponach, 4 poziomy płynów (olej,

> spryskiwacz, hamulcowy i wspomaganie), jeden to był wzrokowa kontrola podwozia.

> Oczywiście wizyty w aso opla kończyły się z pierwszą pieczątką gwarancyjną.

> W toyocie myślałem, że będzie lepiej ... nie było. 700zł za wymianę oleju (z moim olejem) to dla

> mnie za dużo.

ale to bylo 700 za _wymiane_ oleju? czy za przeglad z wymiana oleju? bo najprawdopodobniej cos sie nie zrozumieliscie wink.gif

niedlugo sie wybieram ze swoim AVE i popyalem znajomego ktory ma podobny silnik do mojego i mowi ze dal ~550pln brutto za wymiane oleju (z olejem) filtra oleju (z filtrem) i filtra powietrza (rowniez z filtrem w tej cenie) wiec powiedzialbym ze dramatu nie ma... i nawet sie nie zbliza do twoich 700 za sama robocizne wink.gif

Napisano

> ale to bylo 700 za _wymiane_ oleju? czy za przeglad z wymiana oleju? bo najprawdopodobniej cos sie

> nie zrozumieliscie

> niedlugo sie wybieram ze swoim AVE i popyalem znajomego ktory ma podobny silnik do mojego i mowi ze

> dal ~550pln brutto za wymiane oleju (z olejem) filtra oleju (z filtrem) i filtra powietrza

> (rowniez z filtrem w tej cenie) wiec powiedzialbym ze dramatu nie ma... i nawet sie nie zbliza

> do twoich 700 za sama robocizne

A był w Warszawie na tym przeglądzie? Bo, że poza Wawą jest o wiele taniej to ja też wiem.

700zł kosztował przegląd po 15 tyś, czyli wymiana oleju i filtra oleju. Olej miałem swój bo castrola za 200zł nie chciałem.

Napisano

> popatrzcie dobrze co jest na tych fakturach, swego czasu na fakturze, zobaczyłem też takie pozycje

> jak zmywacz za kwotę 60 złotych

Filtr oleju, podkładka pod korek (2zł) i "przegląd" okresowy.

Napisano

> A propos Opla ostatnio bylem w serwisie, gdzie wisiala kartka z cena roboczogodziny. I tak

> Chevrolet mial 160zl/h, Suzuki 250zl/h a Opel 260zl/h

I pewnie płatne za każdą rozpoczętą roboczogodzinę.

Napisano

> A był w Warszawie na tym przeglądzie? Bo, że poza Wawą jest o wiele taniej to ja też wiem.

> 700zł kosztował przegląd po 15 tyś, czyli wymiana oleju i filtra oleju. Olej miałem swój bo

> castrola za 200zł nie chciałem.

przeglad przy 105kkm (jesli dobrze pamietam kilometrowke) w WRC, olej fabryczny toyota - jakis tam do diesla z dpf wg zalecen, ale wersja klasyczna, bo jest jeszcze jakis premium czy cos. Generalnie kolega sie nie bawi w szukanie najtaniej tylko jezdzi swoim sluzbowym RAV do ASO i robi zgodnie z ksiazka na fakture smile.gif

Napisano

> Filtr oleju,

50zł vs. 25zł, gdy ten sam filtr kupię na rynku aftermarket.

> podkładka pod korek (2zł)

To i tak tanio: w MM Cars Katowice za miedzianą "uszczelkę korka spustowego" zażyczyli sobie 15zł boje_sie.gifpanic.gifpad.gif Taką samą uszczelkę kupiłem za 0,50zł, bo to jest ten sam rozmiar, co do korka spustowego oleju w moim jednośladzie.

> i "przegląd" okresowy.

Przeważnie polegający na wzrokowej kontroli... grinser006.gif

Napisano

> 50zł vs. 25zł, gdy ten sam filtr kupię na rynku aftermarket.

> To i tak tanio: w MM Cars Katowice za miedzianą "uszczelkę korka spustowego" zażyczyli sobie 15zł

I oczywiście trzeba ją wymieniać za każdym razem. Nie wiedzieć czemu już trzeci raz założona ta sama nie przepuszcza.

> Taką samą uszczelkę kupiłem za 0,50zł, bo to jest ten sam rozmiar, co do korka spustowego

> oleju w moim jednośladzie.

Znalazłem chyba za 20gr. Zwykła miedziana podkładka.

> Przeważnie polegający na wzrokowej kontroli...

I nie zauważyli pordzewiałych wahaczy, rdza plastrami odpadała.