Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat 500L

Featured Replies

Napisano

Gdy przyjdzie czas na następcę modelu Idea to już wiem, że będzie to model 500L.

Samochody są wręcz identyczne. Nie chodzi mi tutaj o wygląd ale o ogólną przestrzeń, rozwiązania techniczne, wyposażenie i silniki.

Napisano

> Gdy przyjdzie czas na następcę modelu Idea to już wiem, że będzie to model 500L.

> Samochody są wręcz identyczne. Nie chodzi mi tutaj o wygląd ale o ogólną przestrzeń, rozwiązania

> techniczne, wyposażenie i silniki.

Jest to niewątpliwie wstrząsająca informacja. Teraz wszyscy na AK rzucą się sprzedawać swoje bryki i kupować 500L.

Napisano
  • Autor

> Jest to niewątpliwie wstrząsająca informacja.

Jest mi niezmiernie przykro, że tak to Tobą wstrząsnęło.

Napisano

Powinni jeszcze zalozyc tego 1.4 16v do Iveco zlosnik.gif

Napisano
ja to samo stwierdziłem myśląc o przesiadce ze stilo MW, fakt, że 500L ma mniejszy bagażnik, ale przestrzniowo jest IMHO porównywalnie albo lepiej/ I chyba jest to na dzisiaj jedyny fiat jakiego chciałbym kupić. Szkoda tylko, że jednak urodą specjalnie nie grzeszy.
Napisano

> Gdy przyjdzie czas na następcę modelu Idea to już wiem, że będzie to model 500L.

> Samochody są wręcz identyczne. Nie chodzi mi tutaj o wygląd ale o ogólną przestrzeń, rozwiązania

nie liczac tego ze 50L jest wiekszy zarowno jezeli o wymiary zewnetrzne jaki miejsce w srodku

Napisano

ja też nie narzekam smile.gif ale mało wiem przesiadałem się z seja do punto potem stilo 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ja też nie narzekam ale mało wiem przesiadałem się z seja do punto potem stilo

ja w sumie zawsze tylko włoskie miałem prywatnie : brava , AR 156FL , AR 146 x2 , obecnie bravo II no i stilo , i stilo to naprawdę w moim odczuciu kawał porządnej fury ,

służbowo , to różnymi autami , renówki , citroeny , vw , czasem szefa audi , volvo , raz porsche cayenne , bmw mini , wiadomo z ta górną półką to fiat się nie równa , ale na tle ''zwykłych'' aut nic nie odbiega;

w sumie to bym stilo mw zamienił , na stilo uproad zlosnik.gif

Napisano

I musiales na MK to nam wszystkim oswiadczyc, ze 10 lat po zaprzestaniu produkcji kupisz 500L?

Napisano

Kolega używa. Mówi, że projektant foteli tego auta powinien na nich za karę odbywać dożywocie.

Mnie dziwi tylko, czemu temu nie nadali nazwy Multipla - przecież doskonale nawiązuje do tradycji pierwszej Multipli (tej na bazie pierwszej pięćsetki), a urodę ma porównywalną z legendarną multiplą.

Napisano

> Powinni jeszcze zalozyc tego 1.4 16v do Iveco

ale nie wiem co ty chcesz, 120 KM w zupełności do tego auta wystarczy .

Napisano

> ja tam stilo mw na nic nie zamienię , kawał porządnego wozu

wydaje mi się, że jednak kiedyś zamienisz, niestety od 8 lat już go nie produkują, co więcej, FIAT nie produkuje żadnego kombi od 8 lat facepalm%5B1%5D.gif Nie wiem z którego roku masz stilo, ale sądzę, że w ciągu nast. 5 lat to jednak na coś innego go zmienisz, bo stilo to już niestety będzie stary grat.

Napisano
Akcje Fiata poszły ostro w górę po twoim oświadczeniu... skromny.gif
Napisano

Straszne, a co zastąpi starą drezynę ?

Napisano

> w sumie to bym stilo mw zamienił , na stilo uproad

poza plastikami cos mu dodano ? grinser006.gif

Napisano

Spokojnie, to przechodzi zlosnik.gif Też byłem zakochany w 500-tkach. Wydawały mi się idealne, wygląd wbrew ogólnej opinii bardzo mi się podobał, zresztą 500L nadal przyciąga moją uwagę na parkingach czy ulicach. Jeździłem do salonu Fiata z 10 razy, 2 X zapisywałem się na jazdę próbną. I już już miałem kupować, kiedy zaraziłem się "francą". Przez zupełny przypadek kupiłem prawie nowego Fluence w cenie o 20tyś taniej niż 500L - no fakt, nowy - ale 20tyś to kupa pieniądza. i nagle okazało się że można inaczej… lepiej ? I mięciutkie zawieszenie a nie podskakujące pudło rodem z Doblo, i ciszej w środku, i przyspieszenie istnieje w przeciwieństwie to Fiatowskiego 1.4 16V… i z perspektywy czasu gdy juz otrzaskałem się z Renault pojechałem do Fiata na przegląd Grande Punto którym jeździła żona (obecnie sprzedany) Czekając na odbiór auta poszedłem do salonu, wsiadłem do 500L i … wysiadłem z obrzydzeiem - twarde, kołciem ciosane wnętrze, podłokietnik jak deska do prasowania, twarda, fotele niewygodne… oj, to nie jest to 500L które pamiętam. Spróbuj czegoś innego, nie zawieszaj się na jednej marce. Złego słowa nie powiem o Fiatach, ale mi np. w Renaut jest wygodniej. I wiesz co ? Wcale się nie psuje, dziwne nie ? ;-)

PS. Cieszę się że zdrowie sprzyja, najlepszego 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Straszne, a co zastąpi starą drezynę ?

Drezyna wciąż jest nowa. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> nie liczac tego ze 50L jest wiekszy zarowno jezeli o wymiary zewnetrzne jaki miejsce w srodku

Gdy tak się przyglądałem to od Idea jest o około 10cm szerszy, tyle samo dłuższy i o tyle samo mniej więcej ma większy rozstaw osi.

Napisano
  • Autor

> ja to samo stwierdziłem myśląc o przesiadce ze stilo MW, fakt, że 500L ma mniejszy bagażnik, ale

> przestrzniowo jest IMHO porównywalnie albo lepiej/ I chyba jest to na dzisiaj jedyny fiat

> jakiego chciałbym kupić. Szkoda tylko, że jednak urodą specjalnie nie grzeszy.

Jakoś mi się podoba ten samochód. Bagażnik też ma wystarczający i nawet trochę większy niż Idea. Szkoda, że nie ma wersji 4x4.

4x4 ma tylko 500X.

Napisano

> wydaje mi się, że jednak kiedyś zamienisz, niestety od 8 lat już go nie produkują, co więcej, FIAT

> nie produkuje żadnego kombi od 8 lat

A Croma? Produkowana do 2011.

Napisano

To auto ma 2 wady- wygląd ale to kwestia gustu no i słabowite na EU silniki. Nie wiedzieć czemu nie montują na EU 160-konnego Multiair - tylko na USA. Wiec warto sobie ściągnąć grinser006.gif270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> To auto ma 2 wady- wygląd ale to kwestia gustu no i słabowite na EU silniki. Nie wiedzieć czemu nie

> montują na EU 160-konnego Multiair - tylko na USA. Wiec warto sobie ściągnąć

Mi silnik 1.4 zupełnie wystarcza.

Napisano

> Gdy tak się przyglądałem to od Idea jest o około 10cm szerszy, tyle samo dłuższy i o tyle samo

> mniej więcej ma większy rozstaw osi.

500L

rozstaw osi 2612

Długość 4270

Szerokość 1800

wysokość 1697

bagażnik 400

IDEA

rozstaw osi 2508

Długość 3930

Szerokość 1698

wysokość 1660

bagażnik 320

to jest praktycznie roznica klasy - pod kazdym wzgledem 500L jest wieksza i przestronniejsza

Napisano

> ja to samo stwierdziłem myśląc o przesiadce ze stilo MW, fakt, że 500L ma mniejszy bagażnik, ale

jest jeszcze 500l living z duzym bagaznikiem

Napisano

Nie sa wrecz identyczne

Napisano

> przestrzniowo jest IMHO porównywalnie albo lepiej/ I chyba jest to na dzisiaj jedyny fiat

> jakiego chciałbym kupić. Szkoda tylko, że jednak urodą specjalnie nie grzeszy.

a co z Fiatem Viaggio/Ottimo?

Czy będzie w końcu dostępny w Europie?

fiat-ottimo-china-launch-1.jpg

Napisano

zwłaszcza 1.4 16v zlosnik.gif

fakt, ze to stara dobra fajerka, ale za słaba zdecydowanie do tej budy.. najlepsza jednostka to tutaj 1.6, chociaż diesli nie lubię grinser006.gif

Auto nieco ładniejsze niż multipla smile.gif ale faktycznie świetne jesli chodzi o przetrzeń, wygodę i wyposazenie

Napisano

> a co z Fiatem Viaggio/Ottimo?

> Czy będzie w końcu dostępny w Europie?

Tego pewnie sam fiat nie wie hehe.gif

Napisano

> Tego pewnie sam fiat nie wie

będzie aegea, fakt, że to "tylko" sedan, ale może i kombiaka z tego zrobią... kiedyś tam 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ale nie wiem co ty chcesz, 120 KM w zupełności do tego auta wystarczy .

Mowie o 1.4 16v bez T zlosnik.gif

Napisano

> będzie aegea, fakt, że to "tylko" sedan, ale może i kombiaka z tego zrobią... kiedyś tam

Taka nowsza siena oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> zwłaszcza 1.4 16v

> fakt, ze to stara dobra fajerka, ale za słaba zdecydowanie do tej budy.. najlepsza jednostka to

Jak dla mnie to ten 1.4 zupełnie wystarcza. Więcej nie potrzebuję.

Napisano
  • Autor

> Nie sa wrecz identyczne

A właśnie, że są.

Napisano

> A właśnie, że są.

Racja, oba maja 4 kola i kierownice ok.gif

Na tym podobienstwa sie koncza.

Moze jeszcze osiagnely podobny sukces rynkowy hehe.gif

Napisano
  • Autor

Jakoś różnica jest ledwo zauważalna.

Napisano
  • Autor

> Racja, oba maja 4 kola i kierownice

> Na tym podobienstwa sie koncza.

> Moze jeszcze osiagnely podobny sukces rynkowy

Jak ktoś porównuje samochody patrząc na kształty detali, bierze pod uwagę każdy milimetr wymiarów to wiadomo, że różnice są.

Ale jak ktoś bierze ogólny zarys bryły wnętrza i wymiary to te samochody są identyczne.

Napisano

> poza plastikami cos mu dodano ?

ale z tymi plastikami fajnie wygląda zlosnik.gif , ja kiedyś w ogóle nawet nie patrzyłem na stilo , ale kolega kupił uproada , przejechałem się nim , i stwierdziłem że muszę mieć stilo mw , no i kupiłem zlosnik.gif

Napisano

> wydaje mi się, że jednak kiedyś zamienisz, niestety od 8 lat już go nie produkują, co więcej, FIAT

> nie produkuje żadnego kombi od 8 lat Nie wiem z którego roku masz stilo, ale sądzę, że w

> ciągu nast. 5 lat to jednak na coś innego go zmienisz, bo stilo to już niestety będzie stary

> grat.

moje jest z najlepszego rocznika 2003 gdzie nie kroili jeszcze wypasu ok.gif

jak sprzedam to stilo , to jedynie aby kupić uproada , po prostu to auto jest bardzo funkcjonalne i tanie w eksploatacji

Napisano

> Jak ktoś porównuje samochody patrząc na kształty detali, bierze pod uwagę każdy milimetr wymiarów

> to wiadomo, że różnice są.

Jak szukałem samochodu dla siebie, po Pandzie którą jeździło mi się bardzo przyjemnie wlazłem do salonu i dokładnie przymierzyłem się do 500L. Powiem tak - samochód idealny! Pozycja za kierownicą i ergonomia wzorowe ok.gif. Widać, że konstruktor projektował to auto tak, żeby się nim dobrze i przyjemnie jeździło. To samo dotyczy nowej Pandy ok.gif. Jednak wygląd tych samochodów w środku i na zewnątrz jest dla mnie nie do przyjęcia facepalm%5B1%5D.gif. Niestety (dla Fiata grinser006.gif) salon ten prowadzi też Nissana/KIA i stał tam nowy Cee'd icon_eek.gif. Różnica na korzyść Cee,da prawie 10 tys. Jak zobaczyłem tą tygrysią mordkę zlosnik.gif nie wytrzymałem palacz.gif. Lubię mieć fajny samochód nie tylko dla siebie grinser006.gif. Dzisiaj Fiat jaki zwraca moją uwagę to jeszcze trochę Stilo 3D, z produkowanych 500 i 500X food.gif. Ale też bym nie kupił, bo jak sobie pomyślę, że po dwóch latach odpadnie mi logo z tylnej klapy, a przednie "zajdzie mgłą" to... facepalm%5B1%5D.gif.

Napisano

Fajnie narysowany wóz, ktory miałby na polskim rynku na pewno spore szanse. Ale ci z zarządu wolą pchać tu 500tke w 12 wersji... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

Co Ty wypisujesz, mi tam mgla zaszlo tylne i to na kierownicy zlosnik.gif fajna firma, co nawet wlasnego log nie robi w sensownej jakosci.

Napisano

> Co Ty wypisujesz, mi tam mgla zaszlo tylne i to na kierownicy fajna firma, co nawet wlasnego log

> nie robi w sensownej jakosci.

Można kupić na Allegro nowe "za paczkę fajek" grinser006.gif, ale niesmak pozostaje grinser006.gif. Fiat jest u mnie przekreślony za logo, a Ford za korek paliwa i otwieranie maski (nie mówiąc o podłączeniu ogrzewania tylnej szyby boje_sie.gifhehe.gif. Niby duperele, ale strzał w stopę dla ogarniętych klientów old.gifbiglaugh.gif.

Napisano

Bez jaj, mam placic kase, zeby sie mogli legitymowac niewyblaklym logo. Niech spadaja, jezdze ze starym zlosnik.gif

Napisano

> jest jeszcze 500l living z duzym bagaznikiem

ten to już w ogóle jest nieproporcjonalny. O ile jeszcze 500L mi się w miarę podoba, o tyle Living już całkiem nie.

Napisano

od początku nie było takich planów. Będzie za to ten nowy aega czy jak mu tam. Może zrobią na nim kombi.

Poza tym ma być następca bravo chyba w przyszłym roku (o ile Fiat do tego czasu nie przestanie istnieć w europie)

Napisano

> Mowie o 1.4 16v bez T

zawsze to leipej niż 1.4 77 KM zlosnik.gif

IMHO Minusem zwykłej 95KM wersji jest dupiacie zestopniowana skrzynia, ona nadaje się do jazdy do miasta, bo są krótkie przełożenia, w trasie będzie lipa.

Nie wiem jak

Napisano

> Ale też bym nie kupił, bo jak sobie pomyślę, że po dwóch latach odpadnie mi logo z

> tylnej klapy, a przednie "zajdzie mgłą" to... .

tez tego nie kumam, o ile tych niebieskich za dużo odpadających nie było, o tyle te czerwone lecą w każdym możliwym modelu.......

Napisano

Czy ja wiem, czy one takie krotkie. Imho 6. jest np. za dluga, przez co nie mozna jechac np. 170, bo byle gorka i prekosc spada, z reszta na 6. to a zasadzie vmax i pisze o wartosciach licznimowych no.gif . Poza tym wiekszosc aut z tym silnikiem to ciezkie kloce jak na swoja wielkosc i ledwo to wszystko sie rozpedza.