Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło wytrzyma 340 tys. km?

Featured Replies

Napisano

Cześć. Wczoraj wymieniałem u siebie kompletne sprzęgło. Ku mojemu zdzwieniu, mechanik powiedział, że siedział tam oryginał i jego zdaniem nie było tam nic ruszane. Na elementach były logówki General Motors i LUK (nowe kupiłem także tej firmy).

Czy jest taka możliwość, aby oryginalne sprzęgło wytrzymało 21 lat i 340 tysięcy przejechanych kilometrów? Ten samochód mam od ponad 4 lat, w rodzinie jest od 12 lat i nigdy nic ze sprzęgłem nie było robione. Wierząc fakturom i książce serwisowej od Niemca, także nic nie było wymieniane. Jeszcze nigdy nie spotkałem się z takim przypadkiem. Nawet w Carinie E, która uchodziła za wzór bezawaryjności w rodzinie tyle nie wytrzymało. Co prawda, oryginalna pompa paliwa poddała się u mnie dopiero po 19 latach eksploatacji, ale wiadomo, że ze sprzęgłem to inaczej.

Co myślicie? :hmm:

PS. Chodzi o Omegę B X20XEV, manual.

Napisano

U rodziców w Scenicu ponad 300 tys km 8 lat w PL u znajomych nic nie było robione ze sprzęgłem w książkach serwisowych z Francji też nic nie ma o wymianie sprzęgła... Zależy gdzie auto jeździło i kto nim kierował... U mnie w Megane 260 tys km też się nie dotykałem do sprzęgła mimo że ponad 100 tys nią zrobiłem... 

Napisano

Cześć. Wczoraj wymieniałem u siebie kompletne sprzęgło. Ku mojemu zdzwieniu, mechanik powiedział, że siedział tam oryginał i jego zdaniem nie było tam nic ruszane. Na elementach były logówki General Motors i LUK (nowe kupiłem także tej firmy).

Czy jest taka możliwość, aby oryginalne sprzęgło wytrzymało 21 lat i 340 tysięcy przejechanych kilometrów? Ten samochód mam od ponad 4 lat, w rodzinie jest od 12 lat i nigdy nic ze sprzęgłem nie było robione. Wierząc fakturom i książce serwisowej od Niemca, także nic nie było wymieniane. Jeszcze nigdy nie spotkałem się z takim przypadkiem. Nawet w Carinie E, która uchodziła za wzór bezawaryjności w rodzinie tyle nie wytrzymało. Co prawda, oryginalna pompa paliwa poddała się u mnie dopiero po 19 latach eksploatacji, ale wiadomo, że ze sprzęgłem to inaczej.

Możliwe. W zeszłym roku ojciec wymieniał sprzęgło w Audi A4 1.9 TDi 90KM. Było fabryczne. Przebiego auta licznikowo 260 tyś ale auto miało taką historię że raz licznik kręcił Turek a potem poprawił polski handlarz Na oko z pół miliona przejechane

Napisano

Możliwe. W zeszłym roku ojciec wymieniał sprzęgło w Audi A4 1.9 TDi 90KM. Było fabryczne. Przebiego auta licznikowo 260 tyś ale auto miało taką historię że raz licznik kręcił Turek a potem poprawił polski handlarz Na oko z pół miliona przejechane

To jest niemiarodajne, bo sprzęgło i licznik przebiegu mogły być w różnych ćwiartkach.  :hehe:

Napisano

Możliwe. Ja w nubirze zmieniałem sprzęgło po ponad 400kkm.

Ja tego nie napisałem! Samo się napisało przez TapTalk

Napisano

Największy przebieg o jakim słyszałem, auto mojego wujka, od nowości w jednych rękach, jazda 90% tylko autostrady w Austrii. VW Sharan 1,9 TDI, turbina i sprzęgło padło mniej więcej po 560k km.

Napisano

Możliwe, moja Nubira przy sprzedaży miała ok 350~400 kkm i sprzęgło oryginalne przy sprzedaży :ok:

Napisano

W CR-V II gen. jeździłem od nowości do 320 tys. km. i sprzęgło, miało się doskonale.

Prawie wszystko z resztą miało się doskonale. Tylko jeden amor pociekł i przeguby na wale przy 300 tys. wymieniłem.

Napisano

Co myślicie?

Może wytrzymać.

U mnie jest fabryczne co prawda dopiero 264 kkm, ale nie jeździ typowo na trasach, tylko pół na pół.

Dla sprzęgła pewnie zużycie w zakorkowanym mieście jest na 1km takie jak na trasie na 100km ;)

Może przesadziłem z proporcją, ale już 1:10 jest realne ;)

Napisano

jak sprzedawałame astre 1.4 miała 240kkm i oryginalne sprzęgło

a lekkiego życia nie miało - przyczepa, jazda po mieście itp

więc dla mnie 340kkm jest zupełnie możliwe 

Napisano

Lanos 337kkm oryginalne sprzęgło ma się dobrze.

Napisano

Dla sprzęgła pewnie zużycie w zakorkowanym mieście jest na 1km takie jak na trasie na 100km ;)

Może przesadziłem z proporcją, ale już 1:10 jest realne ;)

IMO nie przesadziłes, dla sprzęgła najcięższa praca to ruszanie. Jak wyjeżdżam na autostradę to zwykle przez 100km mam zapięty 5 bieg, sprzęgła przez te 100km nie dotykam, więc raczej się nie zużywa. Są ludzie którzy potrafią bez postoju jechać po autostradzie od tankowania do tankowania.

BAS

Napisano

Możliwe, moja Nubira przy sprzedaży miała ok 350~400 kkm i sprzęgło oryginalne przy sprzedaży :ok:

Czyli ile miała :hehe:

Napisano
  • Autor

Dzięki za wypowiedzi ;)

Dodam tylko, że przez 8 lat poprzednim właścicielem była kobieta, która kotłowała moim bolidem głównie po mieście (większe, z 200 tyś mieszkańców), więc tym bardziej się dziwiłem, że to tyle wytrzymało.

Cóż, może nowe sprzęgło też da radę przez 21 lat :D

Napisano

Czy jest taka możliwość, aby oryginalne sprzęgło wytrzymało 21 lat i 340 tysięcy przejechanych kilometrów?

Bez większego problemu, jeśli charakterystyka silnika jest taka że nie ma od dołu nawalone momentu. 90KM TDI-440 tys-siedzi oryginał, Vito 990 tys oryginalna turbina, wtryski i sprzęgło. Sprintery przewoźników też niezłe kilometraże na sprzęgłach robią.

Napisano

skoda roomster 1.6 16V sprzęgło fabryczne, przebieg 330 000

chevrolet orlando 1.8 16V przebieg 320 sprzeglo fabryczne

mondeo mk4 1.8 tdci kolo 400 000 - sprzeglo fabryczne

Napisano

Przebieg o niczym nie świadczy. Ważne jest gdzie ten przebieg robiony. 200 tys km w mieście i 200 tys km na autostradzie to kompletnie inne zużycie sprzęgła. W mieście ciągle operujesz sprzęgłem, a największe jego zużycie jest przy ruszaniu.

Napisano

Musi być spełnionych kilka warunków:

- kierowca wie do czego służy sprzęgło

- jazda w większości na trasie

- jazda bez przyczepy

Przy tych warunkach spełnionych, 300kkm nie jest żadnym wyczynem.