Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

VW was truje! Akcje -22% w dol, koniec ery Diesel w EU?

Featured Replies

Napisano
  • Autor

No dobra maly update koszt:

Bank Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) przewiduje, ze no to co wiemy dzis total koszt jest 47bil Euros 8]  8]  8]  8]  8]   i to tylko na info ktore znamy dzis.

A wiec te 47bil E pojdzie na :

- znane tylko obecnie kary :kara: :kara: (nie wiemy jakie kary dla VAG beda jutro)

- koszt zwiazany z wymiana czesci i silnikow/badz elementow silnikow, logistics, opracowanie inzynieryjne etc ...

Duzo VAG bedzie kosztowal U.S.A.

- 16bil Euros na kary :kara:

- 10bil Euro na odkupienie feralnych aut - tak bank przewiduje, ze to tak sie w US skonczy, bo jakiekolwiek rozwiaanie poprawiajace emisje jest albo bardziej kosztowne - albo otwieraja sie na z gory przegrany pozew w sadzie np jak auto zleci 30kW z mocy ... :chipsy:

OLXnVWk.jpg

Euro

6.5bil Euro idzie na naprawe aut w Europie, zadne kary nie sa uzglednione....

Teraz VAG ma 18bil Euro w gotowce,

15bil Euro w innych zabezpiecaniech (securities) np akcje innyh firm, bonds etc)

Sprzeda Suzuki i LeasePlan daje nastepne 5bil Euro

VAG zainvestowal w 5 letni plan produkcyjny - koszt 100bil Euro

Jako e nie bedzie tylu klientow na VAG to mozna z tego obciac 10% i zaoszczednidz 10bil Euro

Wszystko to daje ok 56bil Euro

Teraz jesli kary i pozwy sie z smumuja, to VAG zacznie sprzedawac firmy. Najpierw poszedl by MAN i Lambo, total ocenia sie na jakies 30-50bil Euro wartosci.

Generalnie jesli dokladnie policzymy to co teraz znamy tj kary, koszt to daje namok 65bil Euro zanim VAG pojdzie i utonie .... :chipsy:

Ale, ze wyliczenia sie zmieniaja z h na h to chyba jasne.

Moze byc tak, ze to Australia zabije VAG :hehe:

SoeEVEQ.jpg

Otoz a kazde przewinienie VAG grozi kara  A$ 1.1mil teraz, zalezy jak zdefiniujemy przewinienie... jesli przewinieniem bedzie sprzedanie kazdego auta ktory nie splenial ADR (Australian Design Rules) - czyli naszych norm to total do zaplaty bedzie ok 50,000 aut sprzzdanych od 2009 x $1.1mil i mamy wynik A$55 bil - :facepalm:  jak nie realna suma bo 1/2 to nasza dziura w budget-cie federalnym to jest mozliwa, bo u mnie to zalezy od sadu i np VAG moze dostac 50% discount za co-operacje....

Co jest niepokajace to oswiadczenie VAG, ze szukanie przyczyn #Dieselgate  zajmie wiele miesiecy... znaczy jak widac wydaje sie ze klient jak zawsze jest w ... Whatever.gif10_6_7%5B1%5D.gifa tera zaczelo szukanie sie winnych :facepalm:

Zobaczymy co przyszly tydzien przyniesie, ma byc znane "magiczne" rozwiazanie, jak nie to VAG z drog :out:

Napisano
  • Autor

Pix nie mam, to info od chłopaków z frontu :hehe: Ale nie takie rzeczy się dzieją ;]

U mnie za takie cos trafiasz na pierwsze strony gazet :hehe:

a potem ci kare do domu przysylaja ...

truck_carpet_500.jpg

10304637_816408071757508_500_0.jpg

1506971_816407978424184_500_0.jpg

Napisano

Teraz jesli kary i pozwy sie z smumuja, to VAG zacznie sprzedawac firmy. Najpierw poszedl by MAN i Lambo, total ocenia sie na jakies 30-50bil Euro wartosci.

Czy znalazłeś jakieś info o Scanii, bo też należy do VW, a w moim mieści to jeden z największych pracodawców i tak się zastanawiam czy "afera" będzie miała wpływ na montownię autobusów w Słupsku?

Napisano

Czy znalazłeś jakieś info o Scanii, bo też należy do VW, a w moim mieści to jeden z największych pracodawców i tak się zastanawiam czy "afera" będzie miała wpływ na montownię autobusów w Słupsku?

Myślę, że trzeba się wstrzymać do oficjalnych informacji, bo nie wiadomo, jaka będzie kara dla VW, itd.

dranio

Napisano

ADAC - ciekawe czemu nie piszą czy VW testowali i co im wyszło. Imho chcieli się odegrać i odwrócić uwagę od VW. Szkoda, ze w US tak mało się diesli robi, bo nie mają praktycznie co testować ;]

Napisano

To jedynie może oznaczać śmierć dizla, bo to, ze u innych przekracza normy nie jest tożsame z kłamstwem VW

To ze vw klamal to sie prawnie wladowal w kupe.

Ale to ze pewnie wszystkie diesle kopcą porownywalnie, to pewnie wkrotce wyjdzie :) nie ma bata - one wszystkie spalają porownywalne ilosci gnojówki, mają porownywalną dynamike, porownywalną elastycznosc.

Napisano

To ze vw klamal to sie prawnie wladowal w kupe.

Ale to ze pewnie wszystkie diesle kopcą porownywalnie, to pewnie wkrotce wyjdzie :) nie ma bata - one wszystkie spalają porownywalne ilosci gnojówki, mają porownywalną dynamike, porownywalną elastycznosc.

Dokładnie, dlatego mysle, że to gwóźdź do trumny dla dizla. Chyba, że UE nagle stanie sie mniej pro eko ;l

Napisano

I jakoś cisza jest w kwstii autobusów, ciężarówek.  Mają niższe normy czy kwestia czasu jak się nimi zajmą?

Napisano
  • Autor

Nie, ale nie szukalem. IMVHO - moze byc mylna oczywiscie, zalezy jak dotkliwe beda ciecia ... Najlepsza/najgorsza sprawa jaka moze sie wam przytrafic (jak narazie) to sprzedaz Scania przez VAG, ale do tego jest dluga droga .... :hmm:  Jak narazie.

AFAIK - z rozmowy z paroma ludzmi w D i z tego co wszedzie czytam, jak narazie VAG tnie koszta u siebie w HQ, wiec pewnie zanim do ciebie dojdzie to nie bedzie tak szybko.... Jak wszyscy mowia, poczekajmy co przyniesie nastepny tydzien ... :hmm:

Napisano

Bank Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) przewiduje, ze no to co wiemy dzis total koszt jest 47bil Euros

Przesadzasz. I to bardzo grubo, bo jakieś 1000 razy. Nie 47 bilionów, tylko 47 miliardów Euro. ;l

Napisano
  • Autor

I jakoś cisza jest w kwstii autobusów, ciężarówek.  Mają niższe normy czy kwestia czasu jak się nimi zajmą?

Nope, inne normy na auta osobowe a trucks - przynajmniej u mnie i w US, nie wiem jak w EU

Napisano
  • Autor

Przesadzasz. I to bardzo grubo, bo jakieś 1000 razy. Nie 47 bilionów, tylko 47 miliardów Euro. ;l

Miliards nie istnieja :skromny:  .... To jakis EU spisek ... :cat: albo magia :foch:

Napisano

A w którym miejscu kapitan Wrona złamał procedury i uratował tym samym życie i zdrowie pasażerów?

Nie złamał, a podwozie się nie wysunęło. Mogli skończyć jak Tupolev, ale kapitan nie spanikował i nie myślał, że procedury same to podwozie otworzą.

Ale skoro już ciągniemy temat lotniczy...trochę daleki od VW. Po co są komisje d/s wypadków lotniczych? Jeśli samolot spadnie, trzeba powiedzieć "złamali procedury" i sami sobie winni. Nic nie robimy, nie ma kosztów. Natomiast ta praca śledczych to ciągłe poszukiwanie i udoskonalanie i nauka. Procedur, które cokolwiek gwarantują jeszcze nikt nie wymyślił i nigdy nie wymyśli. Ten proces będzie się toczył za postępem technologicznym jak przyczepa za samochodem. A kiedy procedura jak ta przyczepa chce wyprzedzić wiedzę o powodach jej wprowadzenia to mamy właśnie VAGate. Ten nacisk na procedury właśnie odmóżdża.

Podobnie z ograniczeniami prędkości. Jeśli dostaniemy fobii na znak np. 70 km/h to może się okazać, że jeśli ktoś wypadnie z drogi przy 70 km/h pozwie do sądu zarządcę drogi, że naraża użytkowników na niebezpieczeństwo. Bo ta 70-ka wierci w mózgu dziurę. A właściwe jest, żeby ktoś powiedział "pokaż mi ten odcinek drogi, przejedźmy się nim" i wtedy można powiedzieć w takich warunkach pojadę nawet 82 km/h, a w takich 54 km/h. Procedura ZNIECHĘCA do takich analiz. Oczywiście procedura, która jest źle interpretowana. Dla człowieka procedura nie może być Bogiem, ma być psem. Dla niewierzących to może abstrakcyjne porównanie, ale nie nie wymyśliłem innego.

Ale zauważam w tym wszystkim jeden problem natury społecznej. Myślę, że każdy z doświadczenia wie, że fanatyzm proceduralny towarzyszy ludziom na wysokim poziomie, wykształconym, kulturalnym...takim "dobrym sąsiadom" jak ja ich nazywam. Natomiast jest spora grupa mówiąc bez ogródek chamów, dla których drugi człowiek, przepis, zasada czy procedura to NIC. Grupa chamów wzmacnia fanatyzm u "dobrych sąsiadów", ale obie postawy są złe. I o tym zawsze mówię...i wydaje mi się, że ten dialog może jednych odchamić, a drugich wykorzystać, wykorzystać ich mądre głowy dla wspólnego dobra.

Pozdrawiam.

Napisano

Nie złamał, a podwozie się nie wysunęło. Mogli skończyć jak Tupolev, ale kapitan nie spanikował i nie myślał, że procedury same to podwozie otworzą.

Dlaczego mogli skończyć jak Tupolew?

Ale skoro już ciągniemy temat lotniczy...trochę daleki od VW. Po co są komisje d/s wypadków lotniczych? Jeśli samolot spadnie, trzeba powiedzieć "złamali procedury" i sami sobie winni. Nic nie robimy, nie ma kosztów. Natomiast ta praca śledczych to ciągłe poszukiwanie i udoskonalanie i nauka. Procedur, które cokolwiek gwarantują jeszcze nikt nie wymyślił i nigdy nie wymyśli. Ten proces będzie się toczył za postępem technologicznym jak przyczepa za samochodem. A kiedy procedura jak ta przyczepa chce wyprzedzić wiedzę o powodach jej wprowadzenia to mamy właśnie VAGate. Ten nacisk na procedury właśnie odmóżdża.

Sam sobie odpowiedziałeś: Komisje są po to, żeby znaleźć miejsce, w którym popełniono błąd (producent, operator odpowiedzialny za obsługę techniczną, kontrola ruchu lotniczego, załoga, czy też zjawiska atmosferyczne.

I efekt takiego postępowania, to zwykle ulepszenie procedur, a nie ich anulowanie. Przykładowo po katastrofie Boeinga 747 TWA w 1997 r. do przepisów zdatności FAA Part-25 dodano obowiązek odpowiedniego prowadzenia wiązek elektrycznych w płatowcu, obowiązkowe próby HIRF, itp.

Finalnie przepisy się znacznie rozbudowały.

Z faktu, że nie da się stworzyć idealnej procedury (bo się nie da), nie może wynikać fakt, że nie warto tworzyć jakiejkolwiek procedury.

dranio

PS.

Odnośnie "odchamienia", itp. Są dwie szkoły: rosyjska, który dowolny podręcznik opisujący budowę krzesła napakuje całkami potrójnymi, mówiąc, że "patrzcie, jaki jestem mądry, że znam takie wzory" i amerykańska, która krok po kroku wyjaśni budowę krzesła w myśl zasady "to nie jest takie trudne, Ty też możesz zbudować krzesło, a jeśli zastosujesz się do zasad w tej książce, to zaoszczędzisz czas i pieniądze". I ten ostatni przykład dobrze wg mnie ilustruje procedurę.

Napisano
  • Autor

No i wiecej czarnych chmur nad VAG. - przynajmnije u mnie.

Federalne Dept Transportu zamierza isc do sadu aby VAG doslal kare $108,000 za falszywe papiery. Znaczy, aby auto moglo jezdzic w Oz musi miec dane zgodne ze stanem rzeczywistym, a wiec te przedstawione przez VAG nie sa.... $108,000 x 50,000 sztuk Diesel sprzedane od 2009 = A$ 5.4bil :chipsy:  Bedzie ciekawie ...  :chipsy: 

Volkswagen+holding+slide+960x540.png

Napisano
  • Autor

Sprawdz swoje Audi...

www dla de juz jest gotowe. Potrzeba VIN - ciekawe czy dla PL walscicieli bedzie dzialac :hmm:

http://www.audi.de/de/brand/de/neuwagen/layer/serviceaktion.html#page=/de/brand/de/neuwagen/layer/serviceaktion.html&layer=/de/brand/de/kundenbereich/weitere-informationen/layer/rueckrufaktionen.html

EDIT: dziala dla Aussies ;l

qIA2fuR.jpg

Napisano

Dlaczego mogli skończyć jak Tupolew?

Bo np. kapitan samolotu bardziej wierzyłby w procedury niż w swoje umiejętności. Ale to gdybanie, zostawmy TU-154.

I efekt takiego postępowania, to zwykle ulepszenie procedur, a nie ich anulowanie.

Dokładnie. Ja nie mówię o tym, żeby je anulować tylko, żeby im nie ufać. Bo jeśli ktoś je ulepszy, znaczy, że do tej pory były ułomne. Dlaczego mam teraz ślepo wierzyć, że to ulepszenie jest już najdoskonalsze i ostateczne? Wiem, że są lepsze niż np. 10 lat temu, ale wciąż moja wyobraźnia jest bardziej rozwinięta niż procedura. A procedur jest ZA DUŻO.

Z faktu, że nie da się stworzyć idealnej procedury (bo się nie da), nie może wynikać fakt, że nie warto tworzyć jakiejkolwiek procedury.

Warto je tworzyć w bardzo ograniczonej liczbie z ogromną dawką ograniczonego zaufania i nie pozwolić aby zastąpiły zdrowy rozsądek i kreatywne myślenie. A właśnie ten natłok jest szkodliwy. Procedury jak wszystko - w nadmiarze szkodzą. A nic nie pobudza umysłu jak wyzwolenie się z procedur, złamanie ich, pozbycie się przyzwyczajenia i rutyny. Oczywiście działa to w drugą stronę. Łamanie ograniczeń nie może się stać domyślnym sposobem na codzienne życie. Trzeba po prostu nieustannych zmian i nie moja wina, że taki jest właśnie człowiek.

I ten ostatni przykład dobrze wg mnie ilustruje procedurę.

Dobrze ilustruje, ale odnosi się do ludzi, którzy są tylko(!) odbiorcami. A my w szerszym rozumieniu to TWÓRCY.

Pozdrawiam.

Napisano

Bo np. kapitan samolotu bardziej wierzyłby w procedury niż w swoje umiejętności. Ale to gdybanie, zostawmy TU-154.

Ależ kapitan wierzył w procedury i swoje umiejętności. Podszedł do lądowania ZGODNIE z procedurami, a nie przeciwko nim.

Dokładnie. Ja nie mówię o tym, żeby je anulować tylko, żeby im nie ufać. Bo jeśli ktoś je ulepszy, znaczy, że do tej pory były ułomne. Dlaczego mam teraz ślepo wierzyć, że to ulepszenie jest już najdoskonalsze i ostateczne? Wiem, że są lepsze niż np. 10 lat temu, ale wciąż moja wyobraźnia jest bardziej rozwinięta niż procedura. A procedur jest ZA DUŻO.

Właśnie dlatego, że wyobraźnia jest rozwinięta, to potrzebna jest procedura. Dziesięciu pomyśli prawidłowo, a jedenasty zrobi dokładnie na odwrót i tym samym wywali kilka milionów złotych do kosza. :P

Dobrze ilustruje, ale odnosi się do ludzi, którzy są tylko(!) odbiorcami. A my w szerszym rozumieniu to TWÓRCY.

Taki jeden TWÓRCA tworzył pod koniec kwietnia 1986 r. eksperyment naukowy. Jako, że mu się spieszyło, no i był to eksperyment, to zignorował wszelkie procedury. Poszedł nawet dalej i powyłączał wszelkie zabezpieczenia. W końcu był TWÓRCĄ, naukowcem, a nie jakimś tam odbiorcą, myślał i wiedział, że mu się uda.

Nie udało się, a reaktor wyleciał w powietrze (dosłownie). Podobno było to piękne widowisko, ale rzeczony TWÓRCA już go nie zobaczył... Szkoda, nie?

dranio

Napisano

Dokładnie, dlatego mysle, że to gwóźdź do trumny dla dizla. Chyba, że UE nagle stanie sie mniej pro eko ;l

czy swiat sie zwroci ku lepszemu paliwu?

LPG

Napisano

Sprawdz swoje Audi...

www dla de juz jest gotowe. Potrzeba VIN - ciekawe czy dla PL walscicieli bedzie dzialac :hmm:

http://www.audi.de/de/brand/de/neuwagen/layer/serviceaktion.html#page=/de/brand/de/neuwagen/layer/serviceaktion.html&layer=/de/brand/de/kundenbereich/weitere-informationen/layer/rueckrufaktionen.html

EDIT: dziala dla Aussies ;l

qIA2fuR.jpg

Dla auta na rynek belgijski również działa i to samo okienko wyskakuje po wklepaniu VINu :bokser:

Napisano

Ta pogoń za eko musiała doprowadzić producentów do pewnej granicy, której osiągniecie było trudne. Downsizing, wyżyłowane silniki - ok, normy są spełnione ( dzięki oszustwom lub nie), jednakże kto na tym traci? Użytkownik, bo auto częściej się psuje i wymaga wymiany. Kto na tym wygrywa? Producenci.

Napisano
  • Autor

[...[[Kto na tym wygrywa? Producenci.

Ale jak sie okazje w przypadku VAG nie na dlugo ... :hehe:  - Dobrzy ludzie nie zawsze przegrywaja (znaczy, uczciwi klienci)

Wydaje sie, ze to tylko poczatek zmian, politycznych - lobbying, producentow - papa Herr Diesel  _bye_bye_cruel_world__by_darius_ii.gifno i dla nas konsumentow .... Z Tesla sie smiali 10 lat temu, a dzis, prosze nastepna suerhighway  u mnie otworzyli ...

r1481182_21733209.jpg

Napisano
  • Autor

Volkswagen Website na recall juz jest w D ...

Podobnie jak z Audi ... VIN potrzebny - link:

http://info.volkswagen.de/de/de/home.html?tab=check-own-car

Wrzucilem VIN sasiada, i jak widac przynajmniej VAG nie klamal (??? :hmm: ) w jednym, podobno Amarok nie jest "zainfekowany" smileys-vomiting.gif

IZlmQsR.jpg

Napisano
  • Autor

No i wieccej guana uderza wszedzie w VAG ...crap-hitting-the-fan.gifcrap-hitting-the-fan.gifcrap-hitting-the-fan.gif

Teraz u mnie zakaz sprzedazy .... :hmm:  Co ciekawe jako ze auta nie maja nielegalne modyfikacje, teraz moze byc problem z ubezpieczeniem .... :facepalm:  [...] Lud jest wsciekly ... :ogien:

UOaMSfo.jpg

Napisano

Z pojedynczymi klientami mogli sobie w kulki lecieć. Ale żeby tak pokpić sprawę z homologacjami i wszelkimi dopuszczeniami, to zakrawa na dywersję.

Jeśli się okaże, ze część branży oszukiwała by na siłę starymi silnikami spełnić normy, to okaże się, że zapędzili się w kozi róg.

Nie wiem jaki był zamysł tego by tak żyłować normy? Myśleli, że wykoszą konkurencję z dalekiego wschodu? No to się przeliczyli.

Europejska motoryzacja i tak już się wyprzedaje Chińczykom, a ta afera może być gwoździem do trumny.

Napisano
  • Autor

Z pojedynczymi klientami mogli sobie w kulki lecieć. Ale żeby tak pokpić sprawę z homologacjami i wszelkimi dopuszczeniami, to zakrawa na dywersję.

Raczej IMVHO na idiotyzm. Ale to jest wlasnie kultura VAG :facepalm: . Nie mylilem sie kiedy zawsze pisalem, ze klient sie nie :no: liczy [...] Tu pogon zeby byc #1, wyprzedzic Toyota, zeby sprzedac jak najwiecej - czysta arogancja :ogien:

Jeśli się okaże, ze część branży oszukiwała by na siłę starymi silnikami spełnić normy, to okaże się, że zapędzili się w kozi róg.

Nie wiem jaki był zamysł tego by tak żyłować normy? Myśleli, że wykoszą konkurencję z dalekiego wschodu? No to się przeliczyli.

Europejska motoryzacja i tak już się wyprzedaje Chińczykom, a ta afera może być gwoździem do trumny.

U mnie opinie wlascicieli sa podzielone. ... Jest dlugi weekend - i dlatego VAG wlasnie dzis a nie wczoraj musial zawiesic sprzedaz ... ;l  - znaczy zeby "news" zginal w dlugi weekend - stare dobre sztuczki..

Ale wyglada, ze jesli auto nie spelnia standardow -  a nie spelnia to nie masz ubezpieczenia - walic nawet to ubozepieczenie auta - ale nie masz obowiazkowego pokrycia kosztow leczenia i na ewentualne odzkodowania ....

Czyli zakladajac, ze walniesz kogos dzis VAG-iem i np ten ktos wyladuje w szpitalu, Ambulance $1,000, noc w szpitalu $10,000, badania, etc powiedzmy $10-20k, a niech dojdzie jakis ER czy operacja i moze sie okazac ze na jutro masz rachunek $200,000 - a tu ubezpieczenie powie nie  :no:  - nie kryjemy, bo auto jest niezgodne ze standardem dopuszczenia go na drogi ...   French Connection UK bullshit-bs-smiley-emoticon.gif

Jakbym mial VAG-a to sczerze bym go dzis do garazu postawil :facepalm:   - dopoki to sie nie wyjasni. :hmm:

Czytam warunki mojego ubepieczenia i jest jasno napisane, ze jesli auto jest w jakis sposob zmodyfikowane, ze nie spelnia warunkow ADR - (Australian Design Rules), a juz wiemy, ze nie spelnia, to jestem zostawiony sam sobie :panic: , patrze na Alianz, patrze na Lexus, patrze na Toyota, wszystkie 3 mowia to samo  :hmm: 

Otwiera sie calkiem nowa furtka tego skandalu ... :chipsy:

Napisano
  • Autor

Dla auta na rynek belgijski również działa i to samo okienko wyskakuje po wklepaniu VINu :bokser:

znacy dostaniesz albo nowy, silnik, albo opcja #2 modyfikacja silnika ;]  (i pewnie utrata mocy, zwiekszone zuzycie paliwa :facepalm: ) w opcji numer 2

Napisano
  • Autor

Moze?

Nie sadze, ale to tylko IMVHO opinia :hmm: . U mnie masz od lat autobusy miejskie jezdzace na CNG

5933460646_8cb363a808.jpg

- masz ograniczenia -zasieg :hmm: - LPG nie daje ci tyle energii, 

- dwa wiele z nich konczy tak, a jeszcza dobre 20 lat :hmm:

Mercedes-Benz_O500LE_CNG_explosion.jpg

Ergo lud sie boi, wielu ludzi juz nie wsiadze a co dopiero kupi jakiegos LPG ....

IMVHO czas na Diesel minal, i powoli na benzyne bedzie mijal - 20lat ????? - bedziemy widziec coraz wiecej Hybrid, a jak juz opracuja baterie ktore potrafia trzymac wiecej energii to pojdziemy na elektyke .... electrician-smiley-emoticon.gif

Napisano

Ależ kapitan wierzył w procedury i swoje umiejętności. Podszedł do lądowania ZGODNIE z procedurami, a nie przeciwko nim.

I TERAZ się zgadzamy. Zauważ tylko, że to nie procedura wylądowała na brzuchu, a wyczucie i praca rąk, nóg i głowy. Człowiek nr 1, procedura nr 2.

Właśnie dlatego, że wyobraźnia jest rozwinięta, to potrzebna jest procedura. Dziesięciu pomyśli prawidłowo, a jedenasty zrobi dokładnie na odwrót i tym samym wywali kilka milionów złotych do kosza.

Ja wolę promować myślących, czego kosztem może być błąd niż promować bezmózgich, czego kosztem będą smycze dla kreatywnych ludzi.

Taki jeden TWÓRCA tworzył pod koniec kwietnia 1986 r. eksperyment naukowy. Jako, że mu się spieszyło, no i był to eksperyment, to zignorował wszelkie procedury. Poszedł nawet dalej i powyłączał wszelkie zabezpieczenia. W końcu był TWÓRCĄ, naukowcem, a nie jakimś tam odbiorcą, myślał i wiedział, że mu się uda.
Nie udało się, a reaktor wyleciał w powietrze (dosłownie). Podobno było to piękne widowisko, ale rzeczony TWÓRCA już go nie zobaczył... Szkoda, nie?

Nowoczesny świat, którym się cieszymy powstał na tragediach, krwi i cierpieniu. I w tym aspekcie nic się nie zmieniło. Jeśli uważasz, że wypadek to jest krystaliczne zło i cała ludzkość powinna dążyć tylko do zabezpieczenia się przed wypadkiem to wiem, że Cię nie przekonam. To są fundamentalne podstawy światopoglądu i w tym wypadku się nie przekonamy. Ja nie chcę wracać do epoki kamienia łupanego ze strachu przed tym, że sobie utłukę palca młotkiem. Wielcy ludzie zawsze byli ponad procedurami, a normalne jest, że jednemu się udaje, a drugiemu nie. Ja wiem, że nic by nie było i nie będzie bez ryzyka. My - zwykli ludzie - nie mamy prawa tworzyć systemu, który ograniczy wielkie umysły. Ale tak jak mówię. Jestem pewny, że się nie przekonamy. Ja np. uważam, że Powstanie Warszawskie było słuszne i postawię niemałe pieniądze, że masz inne zdanie bo liczba ofiar jest niewyobrażalna. Ale szanuję to.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Pare ciekawych info graphic:

Mamy system redukcji emisii NOx - gdzie zanieczyszczesnia sa lapanane. (Nitrogen oxide trap).

A wiec w czasie testu na dyno NOx filter normalnie dzialal, i wylapywalo zanieczyszczenia tym samym redukujac emisje NOx.  Zuzycie paliwa jest wieksze.

W czasie normalnej jazdy komputer wylaczac NOx filter i pozwolil wywalac zanieczyszczenia  - tryjac nas wszystkich :foch: - ale redukujac zuzycie paliwa dla wlasciciela VAG :narcyz::dziekidzieki: 

Pp8m9hy.jpg

Gdzie tak VAG dbal o wlascicieli ;] ? W tych modelach:

E6wHAP2.jpg

No coz VAG pokonal Toyota na dwa miesiace, lub jak kto woli na 1/2 polowe 2015 w sprzedazy aut .... dopoki klamsto nie wyszlo .... :hush:   :hush: 

mTbJhmf.jpg

Ciekawe jest to, ze Hyundai ma wiekszy wzrost od VAG... Czyzby Hyundai zastapil VAG na swiecie :hmm: ? Jak tak to prosze o GTI :ok:

Napisano

Wierzę że przeciwnicy już czekają bo dostali teraz piękny argument.

Ale wierzę też że rząd Niemiec nie pozwoli VW upaść. Więc może się okazać, że unijna kasa i unijne dyrektywy potrafią zdziałać cuda, nawet wbrew logice.

A ja wierzę, że EU przestanie być traktowana (lub nie pozwoli się traktować) jak kolonia rządu niemieckiego i dyrektywy UE nie będą zapadały w Berlinie (UE chyba nie powstała po to, aby być kolonią niemiecką).

Napisano
  • Autor

A ja wierzę, że EU przestanie być traktowana (lub nie pozwoli się traktować) jak kolonia rządu niemieckiego i dyrektywy UE nie będą zapadały w Berlinie (UE chyba nie powstała po to, aby być kolonią niemiecką).

Wszystko zalezy od sily gospodarki IMVHO. Dlatego "D" 003.gif rozdaje karty. Tylko tym razem moze sie okazac, ze VAG przegra, bo kombinacja Asia-Pacific + EU + oczywiscie US jest po prostu silniejsza tsg_smiley_muscle.gif  niz "D"  mein_smiley.gif

Napisano

Tylko tym razem moze sie okazac, ze VAG przegra

Przegra gdzie indziej, w EU będzie "VW nic się nie stało, VW nic się nie stało".

Napisano

Ta sprawa może się źle skończyć nie tylko dla VW ale dla wszystkich i to bez względu na rodzaj paliwa. Silniki benzynowe tez pala więcej niż to co podają producenci i wszyscy o tym wiemy. Jakie są normy w OZ?

Krawiec

Napisano
  • Autor

Ta sprawa może się źle skończyć nie tylko dla VW ale dla wszystkich i to bez względu na rodzaj paliwa. Silniki benzynowe tez pala więcej niż to co podają producenci i wszyscy o tym wiemy. Jakie są normy w OZ?

Krawiec

100 lat za Afryka, :hehe:  albo powaznie na takim samym poziomie :hmm: - po prostu specyfika kraju tego wymaga, i lud by cie zabil albo na widlach wyniosl, jakby nagle okazalo sie ze diesel Troopy = (Land Cruiser 70 series 4.5 V8 Diesel) nie da sie kupic :hehe: - calkiem powaznie mowie. Jak chcieli normy zaostrzyc, to lokalni senatorowie byli zasypywanie listami, telofnami, emails - oni chca wybory wygrac, a gniew ludu tego nie gwarantuje - ;l  - mowie to calkowicie powaznie, jak moj lokalny MP chodzil po domach, to pytal sie co o Diesel sadze, bo musial odpisac na 1,000 listow :hehe:

7155719516_65a20c0ba0_z.jpg

IMGP2779.jpg 

Na auta osobowe a wiec VAG sie lapie ze swoimi modelami -(Touareg nie) - to obecnie EURO 5,

october-enews-header.jpg

auta lekkie - a wiec 90% rynku Diesel np HiLux, Ranger, BT-50 etc to obecnie prawie rozwodniona kopia EURO 4/5 - (ADR79/04 - Australian Design Rules), kopia EURO 5 ma byc od 1/11/2016 ale zobaczymy....

85611370.png

Wiec jesli VAG ma te normy - 10-15 x przekroczone - a ma , to rzeczywiscie maja problem :facepalm:

Napisano

W OZ moze cos takiego przejdzie, ba, moze nawet w US przejdzie. W EU nie ma szans - nagle sie okaze, ze turbo downsizing jest oszustwem, a zdecydowanie za duzo kasy juz w to poszlo i najwieksi gracze maja zbyt wiele do stracenia.

Ja mam nadzieję, że coś takiego nie przejdzie z innego powodu. Nie da się ustalić średniego spalania samochodu w rzeczywistych warunkach. Bo warunki rzeczywiste nie są powtarzalne. Wystarczą różnice w temeraturze, ciśnieniu, sile i kierunku wiatru, warunkach na drodze itd. Jak sobie wyobrażasz takie testy? Zimą w Skandynawii? Latem na południu Włoch? A może w zakorkowanym Wrocławiu? Takie testy spalania byłyby już całkiem bezwartościowe, bo nieporównywalne. Te normy i testy labolatoryjne, co są teraz, są przynajmniej ze sobą porównywalne, bo dla każdego takie same, w takich samych dokładnie warunkach. I jakoś nie mam problemu w moim aucie z turbodownsizeingowanym silnikiem osiągać spalanie podawane przez producenta.

Napisano
  • Autor

Przegra gdzie indziej, w EU będzie "VW nic się nie stało, VW nic się nie stało".

Nawet jesli, to mas wewnatrzna konkurencje - F -Renault, PSA, UK- Honda, GM, :hmm:  - plus jak naprawde jest okaze sie pod koniec tego miesiaca, gdzie klienci glosuja portfelami. :hmm:

Osobiscie IMVHO moze byc dobry czas na np GTI, ale nie wiemy tak naprawde jakie beda skutki tego, bo jesli VAG nie upadnie - to napewno plan oszczednosci bedzie sie staral daeiafrf.gif  wy... klienta jeszcze bardziej - a juz teraz jest zle, bo gdziesz trzeba bedzie te $$$$ na kary i spadek sprzedazy sobie odebrac :hmm:

Dochodzi, nieznana utrata wartosci dla wlasciciela - obecnie jakies -20% a to dopiero dwa tygodnie skandalu ....  Ergo, mozesz kupic GTI po cenie powiedzmy -20% ale moze sie okazac, ze jakiekolwiek klopoty bedziesz dany na siebie, i ewentualna odsprzedaz bedzie rownie tragiczna

Plus w opini wielu jest wystarczajaco prywatnych pozwow zeby VAG dobrze ubic ....

IMVHO cas pokaze....

http://www.godlikeproductions.com/sm/daeiafrf.gif

Napisano
  • Autor

Ja mam nadzieję, że coś takiego nie przejdzie z innego powodu. Nie da się ustalić średniego spalania samochodu w rzeczywistych warunkach. Bo warunki rzeczywiste nie są powtarzalne. [...]

Byc moze masz racje, nie myslalem nad tym tak, ale sadze ze zmiany sa nieuniknione... O tym mowilo sie od dawna, a afera z VAG przyspieszyla wiele rzeczy... Wiec, nie sade zeby lobby produkcji aut teraz gdzie moglo wybrac. Powinnismy zyskac - konsumenci :ok:  - nawet jesli nie bedzie sie tego dalo porownac ... :chipsy:

Ja bym chcial wiedzziec, np auto w ruchu w Berlin pali x l/100km w godzinach po 5pm, IMVHO to jest bardziej realistyczne, niz obdzieranie 1/2 auta, pompowanie kol na mx i wile innych udogodnien :facepalm:

Napisano

Byc moze masz racje, nie myslalem nad tym tak, ale sadze ze zmiany sa nieuniknione... O tym mowilo sie od dawna, a afera z VAG przyspieszyla wiele rzeczy... Wiec, nie sade zeby lobby produkcji aut teraz gdzie moglo wybrac. Powinnismy zyskac - konsumenci :ok:  - nawet jesli nie bedzie sie tego dalo porownac ... :chipsy:

Ja bym chcial wiedzziec, np auto w ruchu w Berlin pali x l/100km w godzinach po 5pm, IMVHO to jest bardziej realistyczne, niz obdzieranie 1/2 auta, pompowanie kol na mx i wile innych udogodnien :facepalm:

Ale w Berlin po 5pm można jechać nie przekraczając 1500rpm, a można ruszać kręcąc do odcinki i zaraz hamować. Nie mówiac o tym, że w Berlin może leżeć śnieg, co drastycznie wpływa na spalanie.

Moim zdaniem badania muszą być labolatoryjne, bo tylko tak można stworzyć powtarzalne środowisko badań. Tylko być może warto zmienić przebieg i warunki badań, na właśnie bardziej zbliżone do rzeczywistych i bardziej "życiowe". Ale nadal w 100% powtarzalne i takie same dla każdego

Napisano
  • Autor
[...]

Moim zdaniem badania muszą być labolatoryjne, bo tylko tak można stworzyć powtarzalne środowisko badań. Tylko być może warto zmienić przebieg i warunki badań, na właśnie bardziej zbliżone do rzeczywistych i bardziej "życiowe". Ale nadal w 100% powtarzalne i takie same dla każdego

IMVHO tez niezle rozwiazanie jak nad tym mysle :ok:  . Dobrym poczatkiem bylo bylo zakazanie wszelkiego rodzaju trickow - a wiec AC on, zakaz pompowania kol na max. zakaz wywalania siedzen :facepalm: , ot auto ma byc stock jak znajdziesz u dealer-a i miec kola tez tak napompowane :skromny::bylo::ok:

Napisano

IMVHO tez niezle rozwiazanie jak nad tym mysle :ok:  . Dobrym poczatkiem bylo bylo zakazanie wszelkiego rodzaju trickow - a wiec AC on, zakaz pompowania kol na max. zakaz wywalania siedzen :facepalm: , ot auto ma byc stock jak znajdziesz u dealer-a i miec kola tez tak napompowane :skromny::bylo::ok:

dokładnie :ok:

Napisano

Czy Samsung jest telewizorowym Volkswagenem?

http://www.dobreprogramy.pl/Samsung-jak-Volkswagen-Telewizory-oszukuja-w-testach-poboru-pradu-aktualizacja,News,66965.html

A nie zauważyliście, że u lekarza nic nie boli? Wszyscy jesteśmy oszustami... ;]

Idę zrobić sobie łuk... :hehe:   

Napisano

100 lat za Afryka, :hehe:  albo powaznie na takim samym poziomie :hmm: - po prostu specyfika kraju tego wymaga, i lud by cie zabil albo na widlach wyniosl, jakby nagle okazalo sie ze diesel Troopy = (Land Cruiser 70 series 4.5 V8 Diesel) nie da sie kupic :hehe: - calkiem powaznie mowie. Jak chcieli normy zaostrzyc, to lokalni senatorowie byli zasypywanie listami, telofnami, emails - oni chca wybory wygrac, a gniew ludu tego nie gwarantuje - ;l  - mowie to calkowicie powaznie, jak moj lokalny MP chodzil po domach, to pytal sie co o Diesel sadze, bo musial odpisac na 1,000 listow :hehe:

7155719516_65a20c0ba0_z.jpg

IMGP2779.jpg

Na auta osobowe a wiec VAG sie lapie ze swoimi modelami -(Touareg nie) - to obecnie EURO 5,

october-enews-header.jpg

auta lekkie - a wiec 90% rynku Diesel np HiLux, Ranger, BT-50 etc to obecnie prawie rozwodniona kopia EURO 4/5 - (ADR79/04 - Australian Design Rules), kopia EURO 5 ma byc od 1/11/2016 ale zobaczymy....

85611370.png

Wiec jesli VAG ma te normy - 10-15 x przekroczone - a ma , to rzeczywiscie maja problem :facepalm:

Ale normy 10 czy 15 razy jeśli mówimy o NOx to nawet Euro 2 nie spełnia. Bo Euro 6 mówi że NOx może być 0,08 10x to jest 0,8 w Euro 2 było  0,55 g/km.

Krawiec

Napisano

Ale w Berlin po 5pm można jechać nie przekraczając 1500rpm, a można ruszać kręcąc do odcinki i zaraz hamować. Nie mówiac o tym, że w Berlin może leżeć śnieg, co drastycznie wpływa na spalanie.

Zgoda, ale bez wyciągania wyposażenia czy zatykania szczelin taśmą. I powinny być podane informacje przy jakiej masie rzeczywistej ten test był realizowany.

Krawiec

Napisano
  • Autor

Ale normy 10 czy 15 razy jeśli mówimy o NOx to nawet Euro 2 nie spełnia. Bo Euro 6 mówi że NOx może być 0,08 10x to jest 0,8 w Euro 2 było  0,55 g/km.

Krawiec

Mowi, ze spelnia EURO 2 ;]

Oficjalne info z VW South Africa ...

W SA obecnym standard-em jest EURO 2. Wszystkie auta Diesel klepane przez VAG typu EA189 i sprzedawane w SA splelniaja ten standard.

Twoj Wielki VAG South Africa ....

smilie_570.gif

In South Africa the compliance standard is EU 2. All Volkswagen Group diesel vehicles of the type EA 189 retailed in South Africa, that is, Volkswagen passenger, Audi, Light and Medium Commercial Vehicles comply with this standard for Nitrogen oxide emissions.

[...] There is therefore no action required on either the part of the customer or our dealers.

Napisano
  • Autor

Zgoda, ale bez wyciągania wyposażenia czy zatykania szczelin taśmą. I powinny być podane informacje przy jakiej masie rzeczywistej ten test był realizowany.

Krawiec

Ale dzieki oszustwom VAG, tak sie wlasnie stanie - przynajmniej u mnie to juz jest raczej pewne :ok:

Napisano
  • Autor

Ech, co tam nowego w swiaecie oszustow z VAG .... :hmm:

A wiec akcja wezwania twojego auta na service ma ruszyc od 1/2016 i zakonczyc sie "pod koniec 2016".

Na EU ma byc w wieksozsc zmiana software w silnikach ale modyfikacje hardware (1.2l i 1.6l)... pewnie nie dotyczy luda ktorzy wywalaja DPF i inne modyfikacje trujace RockingDeath.gif.pagespeed.ce.CL0e-opQMX reszte spoleczenstwa ... - utrata ma byc ok 10KM na silnik....

Zobaczymy dzis podobno VAG ma przedstawic rozwiazanie smileys-busy-392174.gif