Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

KzAK małe do miasta

Featured Replies

Napisano

Kupuj swifta! Zobacz jeszcze nowa Micrę lub Note. Jeździłem nowa Micra z silnikiem 80 KM, który pali niesamowicie mało- średnio ponad litr mniej niż swift 1.3 92kmm. Jedyne co to może drażnić jego warkot

Doskonale porownanie - biorac po uwage, ze swift'13 ma zupelnie inny silnik :ok:
Napisano

c1, aygo, 107 - koniecznie z klimą

Napisano

Ja w tym samym celu zakupiłem Clio III benzyna 1,2. Już rok użytkuję i nie mogę narzekać  :piwko:

Jestem tego samego zdania.

Ponad rok temu kupiłem żonie do miasta, poza tym, że przez 10 kkm trzeba było wymienić silnik wycieraczek przednich, wymienić szczotki w silniku wentylatora wewnętrznego i przesmarować dobrze zamek tylnej klapy nic się nie dzieje :skromny:

Po prostu trzeba się przyzwyczaić, że pierdoły mogą irytować, ale odwdzięcza się dobrą mechaniką.

Napisano

Co polecacie?

Suzuki Splash 1.2 A/T.

Zacytuję moją żonę, która jeździ bardziej "rajdowym" Swiftem: "Wsiadamy sobie, a Suzuczki nas po prostu wiezie". ;]

Napisano
  • Autor

nie chce  nowego. Jak na wózek na zakupy do obijania po parkingach chce aby największa utrata wartości była juz po stronie sprzedającego ;) zresztą w tym roku kupiłem już fabrycznie nowy samochód i na drugi mnie nie stać  ;]

Napisano
  • Autor

Suzuki Splash 1.2 A/T.

Zacytuję moją żonę, która jeździ bardziej "rajdowym" Swiftem: "Wsiadamy sobie, a Suzuczki nas po prostu wiezie". ;]

patrzyłem na to i na picanto. Wyglądają całkiem fajnie ale jednak te pudełkowe nadwozia mają zdecydowanie niższy komfort jazdy. Podmuch wiatru albo ostrzejszy winkiel i masz wrażenie że Cie wywali. 

Napisano

patrzyłem na to i na picanto. Wyglądają całkiem fajnie ale jednak te pudełkowe nadwozia mają zdecydowanie niższy komfort jazdy. Podmuch wiatru albo ostrzejszy winkiel i masz wrażenie że Cie wywali. 

też polecę swiftociąga jako jego użyszkodnik-pod warunkiem, że szanowna żnka nie jest za wysoka

Napisano
  • Autor

też polecę swiftociąga jako jego użyszkodnik-pod warunkiem, że szanowna żnka nie jest za wysoka

stanęło na swifcie, kupiłem w sobote. Naprawde fajne autko  :oki:

Napisano

jakies  konkrety  ? 

silnik/skrzynia  buda  ? ;] 

Napisano
  • Autor

jakies  konkrety  ? 

silnik/skrzynia  buda  ? ;] 

srebra buda w pięciu drzwiach, skrzynia jest jak zauważył pyrek  ;]  silnik też, benzynowy i gwarancja.  ;]  ;]

Napisano

gratki

niech sie dlugo i bezawaryjnie toczy

(ale wiesz ze bez zdjecia co najmniej Żony może być ze swiftem w tle się nie liczy)

Napisano
 i gwarancja.  ;]  ;]

a czyli  prawie  nówka      1.2

;] 

Napisano

I jak stoisz pierwszy na skryzzowaniu to widzisz sygnalizator nad jezdnią? ;] ;]

Napisano
  • Autor

I jak stoisz pierwszy na skryzzowaniu to widzisz sygnalizator nad jezdnią? ;] ;]

kupiłem wersje bez sygnalizatora nad jezdnią. Sorry  ;]

Napisano

kupiłem wersje bez sygnalizatora nad jezdnią. Sorry  ;]

Czyli gratuluję wzrostu.... ;l

Napisano
  • Autor

Czyli gratuluję wzrostu.... ;l

Komu?

Wysłane z mojego HUAWEI G6-L11 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Komu?

temu co mu nie przeszkada osadzenie szyby przedniej - ponizej 165 cm opodobno jest OK...

Napisano

temu co mu nie przeszkada osadzenie szyby przedniej - ponizej 165 cm opodobno jest OK...

Nic nie pobije lusterka wstecznego w Splashu zaslaniajacego widocznosc w prawo ;]
Napisano
  • Autor

w większości samochodów jest z tym problem jeśli sie odpowiednio ustawi fotel.Tyle że ten problem jest troche z dupy i używanie go jako argumentu przeciw jakiemuś auto jest troche infantylne. Ale to moje zdanie, ostatczenie ja tym swiftem bede jeździł rzadko i to jako pasażer na bani wiec mi wisi  ;]

Napisano

w większości samochodów jest z tym problem jeśli sie odpowiednio ustawi fotel.Tyle że ten problem jest troche z dupy i używanie go jako argumentu przeciw jakiemuś auto jest troche infantylne. Ale to moje zdanie, ostatczenie ja tym swiftem bede jeździł rzadko i to jako pasażer na bani wiec mi wisi  ;]

Bardzo możliwe że występuje w wielu autach  ale w Swifcie  problem jest jakby wiekszy ;)

Ależ drogi Kolego - w moich zamierzeniach w najmniejszym stopniu nie planowałem  argumentować przeciwko - choćby dlatego że sam 2-3x w tygodniu robie pare km swiftem.... ;) -  jestem w pewnym sensie posiadaczem ;)

natomiast korzystając z okazji chciałbym zwrócić uwagę ze odpisywanie do kogoś że  jego argument jest z "dupu i infantylny" jest niezbyt grzeczne i wpisuje sie w tzw konfrontacyjną linie dyskusji - czego jakoś nigdy nie mogłem zrozumieć... A skoro będziesz tym swiftem jeździł rzadko i to do tego jako pasażer to zupełnie nie rozumiem twojego "zajeżenia" - a może jednak dostrzegłeś nieco gorszą widzialność do góry niz w wiekszości aut? ;l ;l ;l ;l  i to jest powód emocjonalnej odpowiedzi? ;] ;] ;] ;]

Napisano
  • Autor

Bardzo możliwe że występuje w wielu autach ale w Swifcie problem jest jakby wiekszy ;)

Ależ drogi Kolego - w moich zamierzeniach w najmniejszym stopniu nie planowałem argumentować przeciwko - choćby dlatego że sam 2-3x w tygodniu robie pare km swiftem.... ;) - jestem w pewnym sensie posiadaczem ;)

natomiast korzystając z okazji chciałbym zwrócić uwagę ze odpisywanie do kogoś że jego argument jest z "dupu i infantylny" jest niezbyt grzeczne i wpisuje sie w tzw konfrontacyjną linie dyskusji - czego jakoś nigdy nie mogłem zrozumieć... A skoro będziesz tym swiftem jeździł rzadko i to do tego jako pasażer to zupełnie nie rozumiem twojego "zajeżenia" - a może jednak dostrzegłeś nieco gorszą widzialność do góry niz w wiekszości aut? ;l ;l ;l ;l i to jest powód emocjonalnej odpowiedzi? ;] ;] ;] ;]

Widzi zlosnika na końcu? To tyle jesli idzie o ton mojej wypowiedzi :]

Co do szyby to bylem dzis go zrejestrowac i zrobilem pare km po mieście wiec zwrocilem na to uwage i faktycznie jest dosc pionowa i daleko z przodu co moze powodowac to co pisales. Ale osobiscie zadnego dyskomfortu z tego powodu nie czulem. :oki: W kazdym razie bede go zonie chyba czesciej podbieral bo frajda z jazdy calkiem spora. Mocniejszy motor i bylo by idealnie ale i tak jest git :-)

Napisano

Widzi zlosnika na końcu? To tyle jesli idzie o ton mojej wypowiedzi :]

Co do szyby to bylem dzis go zrejestrowac i zrobilem pare km po mieście wiec zwrocilem na to uwage i faktycznie jest dosc pionowa i daleko z przodu co moze powodowac to co pisales. Ale osobiscie zadnego dyskomfortu z tego powodu nie czulem. :oki: W kazdym razie bede go zonie chyba czesciej podbieral bo frajda z jazdy calkiem spora. Mocniejszy motor i bylo by idealnie ale i tak jest git :-)

Na początek zacznij od oponek lepszych :-)))

do szybki dołożyłbym jeszcze dwa upierdliwce: półka w bagażniku i lampka na środku dachu sufitowa.... ale auto sympatyczne niezmiernie a najbardzeij mnie zadziwia jego mały bagaznik w którym juz nie raz mieściły mi sie nieplanowane 3x za duże wydawałoby się zakupy bez najmniejszego problemu - specjalnie jak kupowałem lepsza fabię to szukałem auta bez bagażnika do miasta jako drugiego w rodzinie

Napisano
  • Autor

Na początek zacznij od oponek lepszych :-)))

do szybki dołożyłbym jeszcze dwa upierdliwce: półka w bagażniku i lampka na środku dachu sufitowa.... ale auto sympatyczne niezmiernie a najbardzeij mnie zadziwia jego mały bagaznik w którym juz nie raz mieściły mi sie nieplanowane 3x za duże wydawałoby się zakupy bez najmniejszego problemu - specjalnie jak kupowałem lepsza fabię to szukałem auta bez bagażnika do miasta jako drugiego w rodzinie

tzn jakich?? są chyba continentale , ale jakie to ma znaczenie??? 

co do półki to szczegół chociaż zwróciłem na to uwage, a lmpka fakt mogła by  byc dodatkowa z przodu albo tylko z przodu. To jest troszke upierdliwe ale książek tam czytac nie bede wiec luz. 

Napisano

kilka  dni  temu  zrobiłem  traske  300km   Swiftem  sport 

mam 177 i  nie  miałem  dyskomfortu  - a  fotel  ustawiam  pionowo   ;] 

Napisano

W kazdym razie bede go zonie chyba czesciej podbieral bo frajda z jazdy calkiem spora.

trzebabyło  brać Sport-a    

to  bys  sie  na  stałe  przesiadł  :skromny:   

Napisano

kilka  dni  temu  zrobiłem  traske  300km   Swiftem  sport 

mam 177 i  nie  miałem  dyskomfortu  - a  fotel  ustawiam  pionowo   ;] 

słowa klucze:

1. sport - ma inne niższe ustawienie fotela

2. traska - to nie jazda po mkeiscie gdzie masz co 300 metrów sygnalizatory - ale przyznaję problem jest tylko wtedy jeżeli spełnione są dwa warunki - stoisz pierwszy i sygnalizator jest wyłącznie nad pasem...

Napisano

słowa klucze:

1. sport - ma inne niższe ustawienie fotela

2. traska - to nie jazda po mkeiscie gdzie masz co 300 metrów sygnalizatory - ale przyznaję problem jest tylko wtedy jeżeli spełnione są dwa warunki - stoisz pierwszy i sygnalizator jest wyłącznie nad pasem...

nie  wiem  czy  ma  inne  ustawienie - na  pewno  ma  inne (kubełkowe) fotele  

problem  z  sygnalizatorem  nad  pasem  to  nie  problem  - bo  skoro  stoisz  pierwszy  to  nie  musisz  dojeżdzać pod  sam  sygnalizator :ee: 

Napisano

bo skoro stoisz pierwszy to nie musisz dojeżdzać pod sam sygnalizator

naprawde? czyli mogę legalnie zatrzymywać sie np 15 metrów wcześniej niz namalowana na jezdni  linia warunkowego zatrzymania?

Napisano

nie wiem czy ma inne ustawienie - na pewno ma inne (kubełkowe) fotele

Siedzi się nizej to i linię wzroku ma sie niżej...

Napisano

naprawde? czyli mogę legalnie zatrzymywać sie np 15 metrów wcześniej niz namalowana na jezdni  linia warunkowego zatrzymania?

Siedzi się nizej to i linię wzroku ma sie niżej...Siedzi się nizej to i linię wzroku ma sie niżej...

ironię wyczówam ;] a  ktos  Ci  nakazuje  stac na  tej (tuż przed)  linii/ą ?  

oparcie  fotela  w  pionie  - glowa  wyżej  :ee: 

Napisano

a  ktos  Ci  nakazuje  stac na  tej (tuż przed)  linii/ą ?  

Chęć nie bycia sukinsynem na drodze -  tak żeby na skrzyżowaniu zmiesciło sie 2 samochody więcej a nie mniej... poza tym czy przypadkiem linia warunkwego zatrzymania nie okresla miejsca gdzie nalezy się zatrzymac? a nie 15 metrów wczesniej...

Ale widzę ze jesteś kolejnym który chce mi udowodnic ze jest OK... Tyle że ja jezdzę tym samochodem parę razy w tyg i nie jestem teoretykiem  ;l

jak się jest wzrostu niezbyt wyrosniętego japończyka to faktycznie nie przeszkadza... poza tym jak sie nie jeździ tym autem to tez nie przeszkadza...

Napisano

Chęć nie bycia sukinsynem na drodze -  tak żeby na skrzyżowaniu zmiesciło sie 2 samochody więcej a nie mniej...

:brawo:

poza tym czy przypadkiem linia warunkwego zatrzymania nie okresla miejsca gdzie nalezy się zatrzymac? 

nie :nono: 

a nie 15 metrów wczesniej...

sa takie skrzyzowania ze trzeba sie pred linia zatrzymac wczesniej, i tacy kierowcy ktorzy potrafia skutecznie zablokowac ruch bo zatrzymuja sie tuz przed i sygnalizatora  nie  widzą  

Ale widzę ze jesteś kolejnym który chce mi udowodnic ze jest OK...

i  po co ten  język  nienawiści ? ;] wyluzuj  łikendzik  mamy  za  chwile  kolejny  dlugi  łikend a  Ty  sie  spinasz  :tuli:;] 

Napisano

:brawo:

nie :nono:

sa takie skrzyzowania ze trzeba sie pred linia zatrzymac wczesniej, i tacy kierowcy ktorzy potrafia skutecznie zablokowac ruch bo zatrzymuja sie tuz przed i sygnalizatora  nie  widzą  

i  po co ten  język  nienawiści ? ;] wyluzuj  łikendzik  mamy  za  chwile  kolejny  dlugi  łikend a  Ty  sie  spinasz   :tuli:;] 

Hm bardzo ciekawe  muszę wrócić do kodeksu bo zawsze wydawalo mi się ze linie zatrzymań sa po to by tam sie zatrzymywac... ale moze nie mam racji?

Może choć ja takich nie widuję... raczej widzę takie gdzie linia warunkowego zatrzymania namalowana jest wyraźnie za wcześnie... a co do blokowania skrzyzowań to z moich obsewacji widzę raczej że za późno ruszaja kierowcy jak się zagapią....

Język nienawisci? - no chyba sobie jaja robiśz ;l  ;l  ;l  ;l  ;l  ;l  ;l  ;l

Napisano

Hm bardzo ciekawe muszę wrócić do kodeksu bo zawsze wydawalo mi się ze linie zatrzymań sa po to by tam sie zatrzymywac... ale moze nie mam racji?

Może choć ja takich nie widuję... raczej widzę takie gdzie linia warunkowego zatrzymania namalowana jest wyraźnie za wcześnie... a co do blokowania skrzyzowań to z moich obsewacji widzę raczej że za późno ruszaja kierowcy jak się zagapią....

Język nienawisci? - no chyba sobie jaja robiśz ;l;l;l;l;l;l;l;l

Linia wyznacza miejsce, przed którym masz się zatrzymać. Jak daleko przed, tego przepisu nie definiują...
Napisano

@@grogi nie podpowiadaj ;D

Przywracasz mi wiarę w ludzi :)

klaptaptap

Napisano

Hm bardzo ciekawe  muszę wrócić do kodeksu bo zawsze wydawalo mi się ze linie zatrzymań sa po to by tam sie zatrzymywac... ale moze nie mam racji?

Język nienawisci? - no chyba sobie jaja robiśz ;l  ;l  ;l  ;l  ;l  ;l  ;l  ;l

Naprawde zazdroszcze, ze masz ten komfort bycia zawsze pierwszym na swiatlach ;]

Gdzie to taki symboliczny ruch wystepuje? ;)

Inna kwestia, ze nie kojarze wielu sytuacji, zeby sygnalizator nie byl zdublowany z boku...

Napisano

@@RWicik na nauce jazdy uczą tez by bieg w górę zmieniać przy 2,5krpm :ee:

klaptaptap

Napisano

Naprawde zazdroszcze, ze masz ten komfort bycia zawsze pierwszym na swiatlach ;]

Inna kwestia, ze nie kojarze wielu sytuacji, zeby sygnalizator nie byl zdublowany z boku...

To Twoja sugestia że jestem zawsze pierwszy służąca jak sadzę chęci zagmatwania sprawy... - "jesli jestem pierwszy" nie oznacza zawsze... 

A co do zdublowania z boku - znasz takie skrzyżowania gdzie nad każdym pasem ruchu jest sygnalizator kierunkowy? a jak pasów jest np cztery to po bokach też jest dublowany? A jak stoisz na srodkowym pasie a po bokach masz samochody to dobrze i zawsze widzisz te dublowane?

W sumie nie rozumiem całej dyskusji.. napisałem w sumie w formie  raczej lekkiej że swift ma tak poprowadzona  krawędż górną przedniej szyby że trudno patrzy się do góry kierowcy o innym wzroście niz niski... - bo ma tak poprowadzoną i jest to fakt... A Ty jesteś kolejna osobą udowadniającą że to nie przeszkadza.. Jeżdzisz na codzień swiftem? jak nie to po prostu nie wiesz o czym mówię.

Napisano
  • Autor

To Twoja sugestia że jestem zawsze pierwszy służąca jak sadzę chęci zagmatwania sprawy... - "jesli jestem pierwszy" nie oznacza zawsze... 

A co do zdublowania z boku - znasz takie skrzyżowania gdzie nad każdym pasem ruchu jest sygnalizator kierunkowy? a jak pasów jest np cztery to po bokach też jest dublowany? A jak stoisz na srodkowym pasie a po bokach masz samochody to dobrze i zawsze widzisz te dublowane?

W sumie nie rozumiem całej dyskusji.. napisałem w sumie w formie  raczej lekkiej że swift ma tak poprowadzona  krawędż górną przedniej szyby że trudno patrzy się do góry kierowcy o innym wzroście niz niski... - bo ma tak poprowadzoną i jest to fakt... A Ty jesteś kolejna osobą udowadniającą że to nie przeszkadza.. Jeżdzisz na codzień swiftem? jak nie to po prostu nie wiesz o czym mówię.

problem jest gdzie indziej. Ty jesteś osobą której to przeszkadza bardziej niż innemu użytkownikowi. Tylko tyle i aż tyle. Ja też zauważyłem ten "problem" i  doświadczyłem go też w innych autach. Ale wiodocznie ja i inne osoby mają niższy próg wrażliwości na tę konkretna sprawe i im to nie przeszkadza. Powiedziałeś o występującym dyskomforcie i on jest. Zgoda. Różnica polega na tym że Tobie to przeszkadza a mi nie. 

Napisano

problem jest gdzie indziej. Ty jesteś osobą której to przeszkadza bardziej niż innemu użytkownikowi. Tylko tyle i aż tyle. Ja też zauważyłem ten "problem" i  doświadczyłem go też w innych autach. Ale wiodocznie ja i inne osoby mają niższy próg wrażliwości na tę konkretna sprawe i im to nie przeszkadza. Powiedziałeś o występującym dyskomforcie i on jest. Zgoda. Różnica polega na tym że Tobie to przeszkadza a mi nie. 

O ile dobrze kojarze, to Swifty byly z powodzeniem wykorzystywane jako auta egzaminacyjne.

Gdyby problem byl tak duzo, jak przedstawia go delco to chyba by to ktos juz zauwazyl lub naglosnil.

Ja Swiftem jechalem kilka razy ale do momentu przczytania na AK nic takiego nie zwrocilo mojej uwagi.

Napisano
  • Autor

O ile dobrze kojarze, to Swifty byly z powodzeniem wykorzystywane jako auta egzaminacyjne.

Gdyby problem byl tak duzo, jak przedstawia go delco to chyba by to ktos juz zauwazyl lub naglosnil.

Ja Swiftem jechalem kilka razy ale do momentu przczytania na AK nic takiego nie zwrocilo mojej uwagi.

są w dalszym ciagu. Rynek wtórny tych aut dwuletnich-trzyletnich napędzają mocno szkoły jazdy. Ale problem jest może nawet większy niż w przypadku innych modeli, z tą różnicą że jest mało upierdliwy dla większości użytkowników i tyle. Można zatem powiedzieć że to co dla Ciebie jest sufitem dla kogoś innego będzie podłogą. Nie ma chyba sensu dalej ciągnąc tego wątku. Bardziej denerwuje mnie brak lampki z przodu ;]  co jest dowodem na to ze wady i zalety są kwestia mocno indywidualną

Napisano
  • Autor

trzebabyło  brać Sport-a    

to  bys  sie  na  stałe  przesiadł   :skromny:   

sporty sa trzydrzwiowe, to sprawa pierwsza a druga jest taka ze jeżdże na tyle dużo ze zależy mi na ekonomii i troszke większym komforcie  więc sam rozumiesz

Napisano

Różnica polega na tym że Tobie to przeszkadza a mi nie.

No i dobrze :ok: że Ci pasuje..

ja nikomu nie wmawiam że ma przeszkadzać, napisałem tylko że mnie przeszkadza o wiekszośc dyskutujących tłumaczy mi nie to że im nie przeszkadza  tylko to że mnie nie przeszkadza... 

Ale znam takie podejście - mam kolege pijącego obrzydliwe koniaki z górnej półki zresztą który wszystkim wmawia że to jest pyszne i że im też ma to smakowac...

Napisano

Gdyby problem byl tak duzo, jak przedstawia go delco

Napisałem nieco żartobliwie o tej szybie bo to smiechem zartem jedyne czego sie moge  "czepić" w tym aucie... a paru userów ciągle usiłuje mi udowodnic ze jest OK. na zmiane z twierdzeniem że to dla mnie duzy problem.

napiszę jeszcze raz moze boldem.

Widoczność do góry jest jedyna rzeczą którą można wytknąć jako nieoptymalną - nie jest to dla mnie duzy problem (a może tak naprawdę żaden) - natomiast zauważam że w innych autach "widzi sie nieco wyżej"

Napisano

@@Fixxxer rozumiem że 3d może przeszkadzać - ale ze nieekonomiczne <8 lnopb to dużo? :P :D

klaptaptap