Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

fotoradar na Swiatłach

Featured Replies

Napisano

czy mieliście już przyjemnosc otrzymać zdjecie z fotoradaru na swiatlach

czy janosik informuje o wszystkich tego typu urzadzeniach?

brawo dla wrocławia w ktorym sygnalizator pokazuje za ile sekund zmieni sie swiatlo

gdyby wszedzie tak bylo nie mialbym nic przeciwko fotoradarom na swiatlach

Napisano

W Łaziskach jest i Yanosik o nim ostrzega jak przed normalnym fotoradarem.

Może już doprecyzowali komunikat, bo w ostatnim czasie tam nie jechałem.

Napisano
brawo dla wrocławia w ktorym sygnalizator pokazuje za ile sekund zmieni sie swiatlo

no a w czym masz problem, jak nie ma sekund? nie potrafisz wyhamować?

Napisano

no a w czym masz problem, jak nie ma sekund? nie potrafisz wyhamować?

Ja potrafię, ale zdarzało mi się przelatywać żółte widząc, że gość z tyłu nie ma zamiaru.

Napisano
  • Autor

mi tez - szczegolnie jesli znaczek na jego przodzie to scania dmc 40 t

Napisano

widać pozwoliłeś mu na taką prędkość, która nie pozwala już na bezpieczne zahamowanie :oki:

Napisano

widać pozwoliłeś mu na taką prędkość, która nie pozwala już na bezpieczne zahamowanie :oki:

Nie, wystarczy, że mi jedzie dwa metry za zderzakiem.

Napisano

coś kojarzę, że w Gdańsku mi chyba Yanosik wołał o tych fotoradarach, i było to już w te lato. Na śląsku nie mam ich w okolicy, ale na pomiar odcinkowy reaguje gorączkowo

Napisano

jak nie ma?

Siemianowice Bańgów masz :oki:

Napisano

tam jest fotoradar? Masz jakąś liste, bo ja znalazłem tylko Łaziska i Pyskowice.

W sumie to tamtędy dawno nie jechałem, dzięki za info

Napisano

Około pół roku temu zamontowali taki na trasie Lublin/Puławy - Radom (bez znaczenia czy jedzie się obwodnicą czy "przez miasto") w miejscowości Anielin/Leokadiów. Nie miałem okazji sprawdzić czy działa, ale yanosik ostrzega przed nim.

Napisano

Około pół roku temu zamontowali taki na trasie Lublin/Puławy - Radom (bez znaczenia czy jedzie się obwodnicą czy "przez miasto") w miejscowości Anielin/Leokadiów. Nie miałem okazji sprawdzić czy działa, ale yanosik ostrzega przed nim.

Ostrzega ostrzega:)

Tak samo jak przed odcinkowym, łącznie z podsumowaniem czy przepisowo przejechaliśmy odcinek:)

Gdyby nie yanosik, to raz że moja żona by się nie dowiedziała że coś takiego jest, przeleciała by z prędkością x2 ;l

Ja w sumie też nie wiedziałem że akurat na wlocie do Wawy to zrobili, ale noc była, nie patrzyłem :facepalm:

Napisano

coś kojarzę, że w Gdańsku mi chyba Yanosik wołał o tych fotoradarach, i było to już w te lato. Na śląsku nie mam ich w okolicy, ale na pomiar odcinkowy reaguje gorączkowo

w siemianowicach masz swiatla z fotoradarem w dwoch miejscach. Yanosik wydaje komunikat "fotoradar na swiatlach"

Napisano

dawno w tamtych rejonach nie urzędowałem ,dzięki za info

Napisano
SAMIR, dnia 20 Gru 2015 - 9:12 PM, napisał:

Na szczęście nie, w BI na 6 skrzyżowaniach miasto zamontowalo to cudo, tylko nie wiadomo kto to i czy wogole ktoś będzie obslugiwal po nowym roku gdy SM straci do tego prawo.

Radni ostatnio przegłosowali sekundniki, wiec ponoc w polowie 2016 się pojawia.

Janosika nie używam, wiec nie wiem jak ostrzega.

Napisano

Tam gdzie nie ma tych sekund umieszczono równie sprytny system: przed zmianą na czerwone zwykle zapala się żółte. Przypatrz się kiedyś.

:ok:

Napisano

Tam gdzie nie ma tych sekund umieszczono równie sprytny system: przed zmianą na czerwone zwykle zapala się żółte. Przypatrz się kiedyś.

Są kraje, w których przed zapaleniem się żółtego zaczyna migać zielone.

Napisano

Są kraje, w których przed zapaleniem się żółtego zaczyna migać zielone.

w PL też to gdzieś widziałem, świetna sprawa.

Napisano
Ozarek, dnia 21 Gru 2015 - 10:48 PM, napisał:Ozarek, dnia 21 Gru 2015 - 10:48 PM, napisał:

Ponoc to w PL jst niedopuszczalne (miganie zielonego) ze względu na brak określonego takiego sygnalu w prawie?

Napisano

Piesi mają. Dla kierowców nie spotkałem się.

Napisano

Zdarza się jeszcze sprytniejszy system: zanim zapali się żółte to na przejściu dla pieszych przez jezdnię poprzeczną zaczyna migać zielone i zapala się czerwone. Po prostu wyższa technologia :ok:

Napisano

Ponoc to w PL jst niedopuszczalne (miganie zielonego) ze względu na brak określonego takiego sygnalu w prawie?

tak samo jak sekundniki ;]

Piesi mają. Dla kierowców nie spotkałem się.

piesi to wiadomo, ale widziałem na bank gdzieś migające zielone. Może jakieś testy tylko były.

Zdarza się jeszcze sprytniejszy system: zanim zapali się żółte to na przejściu dla pieszych przez jezdnię poprzeczną zaczyna migać zielone i zapala się czerwone. Po prostu wyższa technologia :ok:

nie zawsze widać sygnalizator dla pieszych.

Napisano

ale widziałem na bank gdzieś migające zielone.

Wyjaśnienia mam jedynie dwa: albo wspominasz stare, dobre czasy, gdy zielone migało sobie radośnie na (chyba) każdych światłach, albo... to było niebieskie migające...  :czujnik:  :milicja:  :phi:  ;) 

Napisano

tak samo jak sekundniki ;]

piesi to wiadomo, ale widziałem na bank gdzieś migające zielone. Może jakieś testy tylko były.

nie zawsze widać sygnalizator dla pieszych.

Odniosłem swojego czasu wrażenie, że wręcz specjalnie je przekręcano tak, żeby nie były widoczne dla kierujących pojazdami.

Napisano

Ponoc to w PL jst niedopuszczalne (miganie zielonego) ze względu na brak określonego takiego sygnalu w prawie?

Z tym dopuszczaniem to chyba jest jak z owymi homologacjami na różne wynalazki w samochodach.

Znajdź mi w polskich przepisach dopuszczenie takiego znaku:

smiley-face.jpg

Gdy jakiś czas temu rozmawiałem ze znajomymi zarządcami dróg o takich znakach w Anglii, opowiadali, że w Polsce to niemożliwe, bo przepisy nie dopuszczają. A wczoraj koło takich znaków we własnej gminie jechałem ;]

Napisano
Lucyfer, dnia 22 Gru 2015 - 3:35 PM, napisał:

Z tym dopuszczaniem to chyba jest jak z owymi homologacjami na różne wynalazki w samochodach.

Znajdź mi w polskich przepisach dopuszczenie takiego znaku:

Gdy jakiś czas temu rozmawiałem ze znajomymi zarządcami dróg o takich znakach w Anglii, opowiadali, że w Polsce to niemożliwe, bo przepisy nie dopuszczają. A wczoraj koło takich znaków we własnej gminie jechałem ;]

Ja tam się sprzeczać o dopuszczalność czegos nie będę, bo jedni mowia, ze dozwolone jest tylko to co zapisane, a inni ze wszystko co nie jest zabronione.

Pozostaje pytanie jak ta dopuszczalnosc zinterpretuje wladza/sad.

Napisano

@@Lucyfer

ale to nie jest znak tylko tablica informująca ;]

No to sobie poczytaj kto i co moze umieszczac w pasie drogowym, jakie to ma spelniać wymagania i o zakazie przypominania wygladem znaków drogowych przez elementy nimi nie będace.

Żeby było jasne - ja jestem za takimi znakami i sam proponowalem ich stosowanie lokalnym zarządcom. Oni na nie ziali ogniem powolujac się na przepisy (tudzież ich brak), a teraz nagle mimo braku zmian tych przepisów, na drogach tychże zarządców takie "znaki" się pojawiają. Ciekawi mnie ta schizofrenia.

Napisano

Ja tam się sprzeczać o dopuszczalność czegos nie będę, bo jedni mowia, ze dozwolone jest tylko to co zapisane, a inni ze wszystko co nie jest zabronione.

Pozostaje pytanie jak ta dopuszczalnosc zinterpretuje wladza/sad.

Tak, to kiedyś twierdzil Wałęsa, nota bene robiąc z śp prof. Falandyszem niezły burdel. Natomiast przepisy o znakach i sygnałach drogowych są "zamknięte", csyli dopuszczaja tylko to, co w nich wymieniono.

Napisano

Śfagier dostał z Częstochowy. 0,48 s po czasie przejechał.

Napisano

@@Lucyfer

ale coś podobnego masz w Gdańsku na Trakcie św. Wojciech i ni diabła taka tablica znaku nie przypomina, ba jak jedziesz ponad limit to sygnalizator zrobi Tobie psikusa i czerwone zapali. Podobnie wyglądają tablice systemu Tristar.

Napisano

@@Lucyfer

ale coś podobnego masz w Gdańsku na Trakcie św. Wojciech i ni diabła taka tablica znaku nie przypomina, ba jak jedziesz ponad limit to sygnalizator zrobi Tobie psikusa i czerwone zapali. Podobnie wyglądają tablice systemu Tristar.

Nie neguję tych rozwiazań, z zapalaniem czerwonego spotykalem się ponad 20 lat temu na swiecie, było bardzo dobre, ale w Polsce bez rejestrstora rlc nie zda egzaminu.

Natomiast denerwuje mnie burdel w stylu ze nie mozna, ale jednak się da.