Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1000 kilometrow autostrada - lepiej w niedziele czy poniedzialek?

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam do przejechania z 2-ka dzieci 1000km na raz (z Dortmundu do Krakowa). Pytanie do osob, ktore czesciej jezdza w dluzsze trasy - czy z Waszych doswiadczen szybciej i plynniej dojade w niedziele czy poniedzialek ?

Mnie sie tak wydaje:

Niedziela: mniej ciezarowek, a wiecej osobowek, tu wieksze szanse na korki przed bramkami na A4

Poniedzialek: wiecej ciezarowek, a mniej osobowek

Poruszam sie z reguly w okolicach 160km/h.

Co szanowne grono mysli na taki temat?

Pozdrawiam  ;)

Napisano

A godzina wyjazdu? Bo w niedzielę wieczorem wszystkie ciężarówki ruszają.

I chodzi o nadchodzący weekend? Bo jeśli tak, to w niedzielę będą powroty z sylwestra, w poniedziałek 4 stycznia będzie luźniej.

Napisano

W niedziele po 22 kończy się zakaz jazdy dla ciężarówek. W D tez. W tych godz licz się ze pojedsię sznur ciężarówek rozjezdzajacych się po Europie. Za Berlinem będziesz mieć już trzy pasy na dwójce, wiec jest spokojniej. Jeśli chodzi o noc zdecydowanie odradzam niedziele ;)

Ps. Teraz widzę ze chcesz jechać z drugiej strony. To jest mniejszy problem . Dużo mniejszy ;)

Napisano
  • Autor

A godzina wyjazdu? Bo w niedzielę wieczorem wszystkie ciężarówki ruszają.

I chodzi o nadchodzący weekend? Bo jeśli tak, to w niedzielę będą powroty z sylwestra, w poniedziałek 4 stycznia będzie luźniej.

Wyjazd w polowie stycznia :)

A godzina to po obiedzie, tak ok. 15-16-stej.

Ps. jak jest z ruchem ciezarowek w Polsce w niedziele?

Napisano

W PL to akurat ciezarowkami az tak bym sie nie przejmowal ;)

I tak nie braknie mistrzow lewega bez tego ;]

Napisano

W Polsce nie ma zakazu dla ciężarówek w weekendy. Taki zakaz jest w okresie wakacji. Nie przejmuj się, bo w zwykłą niedzielę w Polsce nie ma tłoku, gdyż ciężarówki wracają do kraju najczęściej przed weekendem. Ja bym pojechał przed obiadem, tak o 13, żeby na kolację do domu wpaść.

Napisano

mam do przejechania z 2-ka dzieci 1000km na raz (z Dortmundu do Krakowa). Pytanie do osob, ktore czesciej jezdza w dluzsze trasy - czy z Waszych doswiadczen szybciej i plynniej dojade w niedziele czy poniedzialek ?

Skoro wybrałeś wyjazd po obiedzie, to jedź w niedzielę.

No i oczywiście A44, nie A2.

O 22 będziesz już w PL.

Napisano

nie wiem w jakim czas wieku dzieci, ale ja ze swoimi w trasy staram się ruszać tak w okolicach północy, żeby całą noc przegnąć na spokojnie jak śpią. Jazda z małymi dziećmi nie jest fajna bo marudzą jak nie śpią ;)

Napisano

Także polecam niedzielę. Mniejszy ruch.

Napisano

W Polsce jest zakaz? 8]

Chyba wczoraj pijany byłem jak pisałem o Polsce... zwracam honor ;)

Napisano

Witam,

Mnie sie tak wydaje:

Niedziela: mniej ciezarowek, a wiecej osobowek, tu wieksze szanse na korki przed bramkami na A4

Pozdrawiam  ;)

Niedziela.

Napisano

Niedziela.

W niedziele sa balony w McDonalds...  Poza tym ruch mniejszy

Napisano

Dzisiaj 0700 wyjazd z Kuj-pom. ~160km i 90minut później bylem w Lodzi, trasa spoko. Za 20 minut ruszam do Warszawy, później dam znać jak szło.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Łódź-Górna -> Warszawa-Ursynów 85m. Ruch spokojny, ale też godzina późniejsza niż zwykle.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Łódź-Górna -> Warszawa-Ursynów 85m. Ruch spokojny, ale też godzina późniejsza niż zwykle.

Pozdrawiam BAS

I co ta informacja daje autorowi posta? ;]

Ani nie bedzie jechal tam gdzie Ty, ani w tym samym terminie ;)

Napisano

I co ta informacja daje autorowi posta? ;]

Ani nie bedzie jechal tam gdzie Ty, ani w tym samym terminie ;)

Obrazuje stan dróg w tej chwili.

W sumie masz racje.

Pozdrowienia z Lodzi.

Napisano

Witam,

Mnie sie tak wydaje:

Pozdrawiam  ;)

Że obojętnie bo problem jest jak btrafisz na dzwona. Niedawno musiałem szybko podskoczyć do Amsterdamu i 2000km pacniete bez problemu i korkow. W czwartek, jeżeli to ważne.

Napisano

Z moich doświadczeń z przejazdów BE <-> PL (przez Niemcy jadę po A2 i granicę przekraczam w Świecku) to zdecydowanie niedziela. Brak ciężarówek, dzięki czemu na trzypasmówkach wszystkie wolniejsze osobówki siedzą na prawym pasie i można bardzo ładnie pomykać lewym. Wszystkie moje najlepsze czasy przejazdu robiłem właśnie w niedziele, ewentualnie w nocy z soboty na niedzielę.

Napisano
  • Autor

Dziekuje wszystkim za rady - pojade faktycznie w niedziele  :oki:

Napisano

To daj znać, jak poszło :)

Napisano

Brak ciężarówek, dzięki czemu na trzypasmówkach wszystkie wolniejsze osobówki siedzą na prawym pasie i można bardzo ładnie pomykać lewym. 

Mam nieco odmienne spostrzeżenia. Na 3-pasmówkach wolniejsze jadą środkowym, nieco szybsze lewym i można bardzo ładnie pomykać prawym.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

To daj znać, jak poszło :)

Troche spozniona relacja z trasy. Oczywiscie wszystko wyszlo inaczej niz planowalem, a wiec:

Dortmund-Krakow w poniedzialek:

- duzo ciezarowek, co niestety przy duzej roznicy w predkosci podroznej powodowalo relatywnie czesto mocniejsze hamowania

- w Polsce byla duza mgla, wiec momentami nie dalo sie jechac szybciej niz 70km/h

- brak korkow na bramkach na autostradzie

Krakow-Dortmund w niedziele:

- brak ciezarowek, plynniejsza jazda

- rowniez bez dramatu na bramkach (w wakacje 2015 bylo duuuuuzo gorzej)

- tez momentami bardzo niesprzyjajace warunki pogodowe (marznacy deszcz), wiec trzeba bylo zwalniac

Czas od drzwi do drzwi (Dortmund - Krakow) 1050km, postoj w Dreznie to zawsze okolo 8:15h

Taka ciekawostka:

- dystans 1056km, srednia 134km/h (w tym wjazd i wyjazd z miasta), srednie spalanie wg. komputera 7,6l/100km autem z obciazeniem ok. 250Kg

- najszybciej pokonalem to trase kiedys jak mialem tempomat ustawiony na 160km/h, a w Polsce staralem sie tez dostosowywac do ograniczen predkosci (z pewna tolerancja :) )

- cisniecie na trasie gdzie sie da 200km/h nie powoduje skrocenia zauwazalnego czasu podrozy (przy zawsze jednym postoju)

- duzo zalezy od auta, w Focusie II 1.6 16V predkosc podrozna, przy ktorej sie nie meczylem, to bylo 140km/h, w Lagunie III 2.0dci (173KM) to bylo 160km/h, a teraz w Superbie III (190KM) jest to 180km/h (odpowiada to odczuciu 160km/h) z Laguny

Pozdrawiam

Napisano

Super, dzięki za relację. Czyli wygląda na to, że jak przez Niemcy, to tylko w niedzielę :)

Napisano

Powiem tak bez różnicy kiedy wyjedziesz jak trafisz na sztau to i tak swoje musisz odczekać, a co do jazdy zawsze jeżdżę do Polski tyle samo czasu czyli mniej więcej do 9 h max jeździłem już w każde dni i jak są trzy pasy żaden tir nie przeszkadza, na korki dobra rada navi z opcją traffic to piękna sprawa tyle że neta trzeba mieć.

Napisano

Ta średnia to trochę moim zdaniem przesadzona. 1000 km w 2 miesiące to w sumie nie jest taki szał, chyba że na żółwiu, albo balonem pod wiatr... ;]