Skocz do zawartości

Wykończenie kuchni - pytania ogólne i szczegółowe o wszystko ;)


DamianB

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem na etapie projektu kuchni otwartej na salon i zrodziło się wiele pytań, bo to mój pierwszy raz. ;]

 

1. Doświadczony standardowymi kuchenkami gazowymi, szukam indukcji, która jest szersza. Wstępne przetrzepanie internetu wskazuje na coś w stylu: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60303933/ Mam wyprowadzoną siłę, ale niby ta płyta z IKEA działa na 230V. Jest to możliwe jakoś do podłączenia do siły, aby łączna moc pól nie była zmniejszona?

 

2. Okapy w trybie wyciąg vs. pochłaniacz zapachów - czy pochłaniacz z filtrami węglowymi jest zauważalnie gorszy od wyciągu? Wtedy odeszłoby głowienie się nad estetycznym pociągnięciem rur do wentylacji (w załączniku poniżej czerwone kółko)...

 

3. Jakbym nie kombinował nad ergonomią, to zlew wychodzi przy oknie, czyli brak szafek podwieszanych = brak ociekacza nad zlewem. Co prawda zmywarka będzie, ale czy brak ociekacza nie będzie elementem codziennej irytacji?

 

4. Piekarnik klasycznie na dole, najpewniej pod płytą vs. piekarnik w słupku bez konieczności schylania, ALE bezpośrednio przy ścianie - ktoś ma rozwiązane w drugi sposób i podzieli się wrażeniami? Spodziewam się obijania łokciem o ścianę  :hmm:

 

5. Jaki materiał na idiotoodporny i trwały (rysy, krojenie, wylane tłuszcze, kwasy, gorące naczynia) blat wymagający minimum uwagi? Coś poza granitem?

 

6. Zlew nakładany vs. podwieszany - te drugie bardziej estetyczne i efektowne, ale czy z czasem każdego nie czeka rozszczelnienie? I jak do niego włożę sporo kilogramów, to nie weźmie się i nie odpadnie?;]

 

7. Zlew 1,5 komorowy - sprawdza się? Przyzwyczajony do tradycyjnego dwukomorowego + brak zmywarki na początku patrzyłem sceptycznie na te 1,5 komorowe, ale skoro tyle tego dostępne obecnie, to jakiś sens w nich musi być.  :hmm:

 

8. Brak szafek podwieszanych = brak podszafkowego oświetlenia blatu. Czy takie świecące na blat bezpośrednio z sufitu sprawdzi się?

 

9. Tu w sumie miało by jeszcze pytanie o lodówkę, ale parę dni myślenia i chyba wyleczyłem się z kolosa side by side na rzecz standardowych 200cm o pojemności łącznej ~370-400l

 

 

Za każdą odpowiedź na temat dziękuję ;]

Dołączam wymiary pomieszczenia + bardzo luźno mniej-więcej rozmieszczenie, które od tygodnia codziennie przerabiamy po 5 razy  :facepalm:  ;l

post-143350-0-00702700-1451835223_thumb.png

post-143350-0-24125700-1451835223_thumb.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyciąg jest OK, ale powinieneś mieć osobny kanał wentylacyjny, by kominiarze nie czepiali się.

Zlew jednokomorowy przy zmywarce wystarczy. Ociekacz też nie potrzebny. Zmywarka 60cm :ok:

Lodówka bez zabudowy, zwykła, wysoka 60 cm wystarczy :ok:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Doświadczony standardowymi kuchenkami gazowymi, szukam indukcji, która jest szersza. Wstępne przetrzepanie internetu wskazuje na coś w stylu: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60303933/ Mam wyprowadzoną siłę, ale niby ta płyta z IKEA działa na 230V. Jest to możliwe jakoś do podłączenia do siły, aby łączna moc pól nie była zmniejszona?

 

Większość płyt indukcyjnych (jeśli nie wszystkie) ma zasilanie 230V, tyle że mogą być podłączone do dwóch faz jednocześnie, wtedy na każdą fazę przypadają po 2 pola i nie ma problemu z łączną mocą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


4. Piekarnik klasycznie na dole, najpewniej pod płytą vs. piekarnik w słupku bez konieczności schylania, ALE bezpośrednio przy ścianie - ktoś ma rozwiązane w drugi sposób i podzieli się wrażeniami? Spodziewam się obijania łokciem o ścianę

 

mam i łokciem nie obijam o ścianę. Ja się spodziewałem ew osiadania tłuszczu na ścianie, ale póki co też nie stwierdziłem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


tyle że mogą być podłączone do dwóch faz jednocześnie, wtedy na każdą fazę przypadają po 2 pola i nie ma problemu z łączną mocą.

 

dwie fazy przy 230V? Nie chodzi Ci przypadkiem o dwie linie do osobnych bezpieczników?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyciąg jest OK, ale powinieneś mieć osobny kanał wentylacyjny, by kominiarze nie czepiali się.

 

A tak tak, są jakieś dwie dziurki w suficie, to pewnie jeden dedykowany pod wyciąg ;]

 

Zlew jednokomorowy przy zmywarce wystarczy. Ociekacz też nie potrzebny. Zmywarka 60cm

 

Ok. Zmywarka 60cm - wiadomka :)

 

Lodówka bez zabudowy, zwykła, wysoka 60 cm wystarczy

 

Napaliłem się na RB41J7839S4 zamiast side by side, bo jest DUUUŻA i można ją zlicować z szafkami, bo ma zawiasy wewnętrzne. ;] Obecnie korzystam z 200/80 i jest za mała, rodzice mają 262/112 i to już rozmiar akceptowalny.

 

Większość płyt indukcyjnych (jeśli nie wszystkie) ma zasilanie 230V, tyle że mogą być podłączone do dwóch faz jednocześnie, wtedy na każdą fazę przypadają po 2 pola i nie ma problemu z łączną mocą.

 

Instrukcja do tego modelu stanowi:  "Połączenie jedno- lub dwufazowe wymaga użycia przewodu odpornego na temperaturę minimum 90°C. Przewody wyposażono w końcówki izolacyjne. Zgodnie z normami IEC do połączenia jednofazowego należy używać: przewodu zasilającego 3 x 4 mm², natomiast do połączenia POLSKI 23 dwufazowego: przewodu zasilającego 4 x 2,5 mm²." więc chyba tak jak piszesz :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mam i łokciem nie obijam o ścianę. Ja się spodziewałem ew osiadania tłuszczu na ścianie, ale póki co też nie stwierdziłem.

 

Dobrze wiedzieć. :)

Jakieś cięższe pieczenie komfortowo się wyciąga?

 

Koncepcja właśnie znowu się zmieniła :mlot:  i chyba piekarnik i tak wyląduje na dole  :sob:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no dobra, ale przyznasz że taki zapis j/w jest mocno mylący.

 

Przyznam, sam to przerabiałem jak kupowałem płytę.

Natomiast takie a nie inne zasilanie wynika z tego że taką płytę można w razie konieczności podłączyć pod jedną fazę i będzie działać z pewnymi ograniczeniami. Płyty na 400V już by się raczej nie dało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


Dobrze wiedzieć. :)

Jakieś cięższe pieczenie komfortowo się wyciąga?

 

nie stwierdziłem problemów. Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę to wysokość montażu, bo jednak z dolnych pozycji wyciąga się wprost na drzwi, nie ma tego ''wsuwania'' od góry, a niektóre piekarniki nie otwierają się całkiem na płasko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


Jest to możliwe jakoś do podłączenia do siły, aby łączna moc pól nie była zmniejszona?

 

Sprawdź dokładnie jak ta płyta. Sądząc po schemacie w instrukcji lewe pole to jedna faza, a prawe to druga.

 


czy pochłaniacz z filtrami węglowymi jest zauważalnie gorszy od wyciągu?

 

Wyciąg jest wygodniejszy. Tylko ma kilka wad - ot choćby kwestie formalne (ale w nowym budownictwie i jak nie ma gazu nie powinno być problemu). Do tego w miejsce wyciągniętego powietrza musi "przyjść" z zewnątrz zimne w zimie. Na pełnej mocy to pewnie wymiana ze 2x całego powietrza w ciągu godziny. A jak tylko kuchnia, to masz przeciąg. Robi się w kuchni zimno. Ja długo mieszkałem bez okapu, z filtrem i z wyciągiem. Tylko brak okapu bym odrzucił a wybór między filtrem a wyciągiem jest dla mnie trudny. Na razie skłaniam się do filtra.

 


czy brak ociekacza nie będzie elementem codziennej irytacji?

 

Daj zlew z ociekaczem.

 


Spodziewam się obijania łokciem o ścianę

 

Piekarnik wolę wyżej. Przy ścianie nie stanowi problemu, o ile masz gdzie, w zasięgu ręki postawić to, co chcesz włożyć a potem gdzie odstawić gorące rzeczy. IMO w zupełności wystarczy dojście z jednej strony.

 


5. Jaki materiał na idiotoodporny i trwały (rysy, krojenie, wylane tłuszcze, kwasy, gorące naczynia) blat wymagający minimum uwagi? Coś poza granitem?

 

Nie ma takiego. Trudno coś odpornego na gorący garnek. Ba uszkodzenia mechaniczne (krojenie) też.

 


brak podszafkowego oświetlenia blatu. Czy takie świecące na blat bezpośrednio z sufitu sprawdzi się?

 

Zrób opuszczaną oprawę.

 


Zlew jednokomorowy przy zmywarce wystarczy. Ociekacz też nie potrzebny.

 

Nie zgadzam się. Są rzeczy, które nie myjesz w zmywarce. I warto je potem odstawić na ociekacz. Do tego jak zmywarka jest pełna, wstawienie do zlewu czegoś powoduje, że nie ma jak rąk umyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Doświadczony standardowymi kuchenkami gazowymi, szukam indukcji, która jest szersza. Wstępne przetrzepanie internetu wskazuje na coś w stylu: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60303933/ Mam wyprowadzoną siłę, ale niby ta płyta z IKEA działa na 230V. Jest to możliwe jakoś do podłączenia do siły, aby łączna moc pól nie była zmniejszona?

Podlaczasz pod jedna z faz. 

2. Okapy w trybie wyciąg vs. pochłaniacz zapachów - czy pochłaniacz z filtrami węglowymi jest zauważalnie gorszy od wyciągu? Wtedy odeszłoby głowienie się nad estetycznym pociągnięciem rur do wentylacji (w załączniku poniżej czerwone kółko)...

Wyciag zawsze jest lepszy.

3. Jakbym nie kombinował nad ergonomią, to zlew wychodzi przy oknie, czyli brak szafek podwieszanych = brak ociekacza nad zlewem. Co prawda zmywarka będzie, ale czy brak ociekacza nie będzie elementem codziennej irytacji?

Kupujesz zlew z ociekaczem i problem z glowy. Gorzej, ze problem z brakiem oswietlenia jest nad zlewem - musisz kombinowac z sufitem podwieszanym albo podwieszanymi lampami nad tym miejscem.

4. Piekarnik klasycznie na dole, najpewniej pod płytą vs. piekarnik w słupku bez konieczności schylania, ALE bezpośrednio przy ścianie - ktoś ma rozwiązane w drugi sposób i podzieli się wrażeniami? Spodziewam się obijania łokciem o ścianę  :hmm:

Mam nie tylko przy scianie, ale nawet przy drzwiach na slupku - jeszcze lokciem nie zawadzilem, a z cieplota nie ma problemu - wspolczesne piekarniki sa co najwyzej cieple.

5. Jaki materiał na idiotoodporny i trwały (rysy, krojenie, wylane tłuszcze, kwasy, gorące naczynia) blat wymagający minimum uwagi? Coś poza granitem?

Tu nie doradze - ja mam debowy, ktory trzeba raz na pare miesiecy przeleciec olejowoskiem i nie mozna na nim kroic, ani tluc kotletow. Pewno jakis konglomerat. Siostra ma cos w tym guscie... jakies 5mb kosztowalo ja 17tys zl ;)

6. Zlew nakładany vs. podwieszany - te drugie bardziej estetyczne i efektowne, ale czy z czasem każdego nie czeka rozszczelnienie? I jak do niego włożę sporo kilogramów, to nie weźmie się i nie odpadnie?;]

Zajrzyj do ikei - maja ciekawe zlewy nakladane:

http://www.ikea.com/gb/en/catalog/products/S79931650/

nie znalazlem na polskiej stronie podwojnego. Moja siostra w tym drogim blacie ma tak wklejony podwieszany z tego samego materialu, ze nawet z lupa nie znajdziesz miejsca laczenia.

 

7. Zlew 1,5 komorowy - sprawdza się? Przyzwyczajony do tradycyjnego dwukomorowego + brak zmywarki na początku patrzyłem sceptycznie na te 1,5 komorowe, ale skoro tyle tego dostępne obecnie, to jakiś sens w nich musi być.  :hmm:

Ja mam poltora i sprawdza sie, ale jest na tyle gleboki, a na tyle wysoko wylewka (bateria), ze latwo zachlapac przestrzen za zlewem. Lepszy dlatego bylby poltora, ale taki, jak z linku powyzej.

 

9. Tu w sumie miało by jeszcze pytanie o lodówkę, ale parę dni myślenia i chyba wyleczyłem się z kolosa side by side na rzecz standardowych 200cm o pojemności łącznej ~370-400l

Szukaj takiego o szerokosci wiekszej, niz standardowa - sa pojemniejsze w porownaniu do wielkosci, niz te side by side.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobrze wiedzieć. :)

Jakieś cięższe pieczenie komfortowo się wyciąga?

 

Koncepcja właśnie znowu się zmieniła :mlot:  i chyba piekarnik i tak wyląduje na dole  :sob:

Ja mam piekarnik podwojny (podwojny termoobieg z mozliwoscia wydzielenia dwoch komor i pieczenia dwoch roznych potraw) - z przodu nie widze zadnych problemow, chyba ze pieke w polowie tylko, a w drugim mocno sie skrapla i scieka do takiej rynienki - trzeba pamietac, by czyscic rynienke, bo potrafi sie przelac i polac do szuflady pod nia. Za slupkiem (szafka stojaca, w ktorej jest piekarnik) nie sprawdzalem, czy cos sie osadza.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


Jestem na etapie projektu kuchni otwartej na salon i zrodziło się wiele pytań, bo to mój pierwszy raz. ;]

1. Doświadczony standardowymi kuchenkami gazowymi, szukam indukcji, która jest szersza. Wstępne przetrzepanie internetu wskazuje na coś w stylu: http://www.ikea.com/...ducts/60303933/Mam wyprowadzoną siłę, ale niby ta płyta z IKEA działa na 230V. Jest to możliwe jakoś do podłączenia do siły, aby łączna moc pól nie była zmniejszona?

 

To może popatrz na gazowe ceramiczne Solgaz, połączenie zalet obu kuchenek.

Ja miałem elektryczną Amici to miała mozliwość podpięcia 380V lub 230V, podpiąłem 3-fazowy.


2. Okapy w trybie wyciąg vs. pochłaniacz zapachów - czy pochłaniacz z filtrami węglowymi jest zauważalnie gorszy od wyciągu? Wtedy odeszłoby głowienie się nad estetycznym pociągnięciem rur do wentylacji (w załączniku poniżej czerwone kółko)...

Imho jeżeli masz możliwośc podpięcia się w pion (zostawiając wentylacje) to nie ma co kombinować. Ja miałem z wew obiegiem, bo u mnie nie można było podpinać okapów. Jak się często wymieniało filtr to dramatu nie było, ale przy większym gotowaniu i tak było czuć, tyle, że u rodziców mimo okapu wpiętego w pion też potrafi zapach się roznieść na cały dom.

Teram mam wydajną wentylację mech, nie mam jeszcze okapu a jest znacznie lepiej niż z okapem wpiętym gdziekolwiek :)

 


3. Jakbym nie kombinował nad ergonomią, to zlew wychodzi przy oknie, czyli brak szafek podwieszanych = brak ociekacza nad zlewem. Co prawda zmywarka będzie, ale czy brak ociekacza nie będzie elementem codziennej irytacji?

Mam tak teraz, nie wiem jakie masz okna, u mnie jest bez pośrednio nad blatem i super, możesz wyglądać za okno jak zmywasz - w moim przypadku jest to pomocne, przy dzieciach ;) . Zlew też jest przez to dobrze doświetlony. Minusów nie zauważyłem, ociekacz jest przy zlewie a od większych ilości jest zmywarka

 


4. Piekarnik klasycznie na dole, najpewniej pod płytą vs. piekarnik w słupku bez konieczności schylania, ALE bezpośrednio przy ścianie - ktoś ma rozwiązane w drugi sposób i podzieli się wrażeniami? Spodziewam się obijania łokciem o ścianę :hmm:

Mieliśmy klasycznie, na dole pod blatem, teraz mamy w słupku.  Ja wiem .. dla mnie bez różnicy :phi: , choć wiadomo, że ten wyżej jest wygodniejszy bo nie trzeba się schylać jak dostajesz parą w oblicze.. za to trzeba się schylać do szafki, co ją będziesz miał zamiast piekarnika. Ważne to też co będziesz miał nad piekrnikiem, u mnie jest mikrofala i jest ok. Rodzice mają szafkę, w której trzymają m.in słodycze, po dłuższym pieczeniu potrafią popłynąć ;]


5. Jaki materiał na idiotoodporny i trwały (rysy, krojenie, wylane tłuszcze, kwasy, gorące naczynia) blat wymagający minimum uwagi? Coś poza granitem?

Ja mam Siquarts, czyli kwarcyt, materiał niby idelany, odporny na rysy i mega twardy, obojętny na płyny i temp, ale ... drogi. Plus, że jest ciepły w dotyku (w porównaniu np do granitu).


6. Zlew nakładany vs. podwieszany - te drugie bardziej estetyczne i efektowne, ale czy z czasem każdego nie czeka rozszczelnienie? I jak do niego włożę sporo kilogramów, to nie weźmie się i nie odpadnie?;]

 

Nie odpadnie, jak chcesz kamień i dobierzesz zlew to masz ładne połączenie i wszystko niemal z jednej masy.


7. Zlew 1,5 komorowy - sprawdza się? Przyzwyczajony do tradycyjnego dwukomorowego + brak zmywarki na początku patrzyłem sceptycznie na te 1,5 komorowe, ale skoro tyle tego dostępne obecnie, to jakiś sens w nich musi być. :hmm:

 

Mam teraz jedno komorowy, za to z dużą komorą. Plus, że się nie chlapie. Więcej komór w sumie nie potrzebuje.


8. Brak szafek podwieszanych = brak podszafkowego oświetlenia blatu. Czy takie świecące na blat bezpośrednio z sufitu sprawdzi się?

a w biurach jak masz :phi:  ?

Teraz jest masa przeróżnego oświetlenia, można zrobić po obwodzie i będzie to samo.


9. Tu w sumie miało by jeszcze pytanie o lodówkę, ale parę dni myślenia i chyba wyleczyłem się z kolosa side by side na rzecz standardowych 200cm o pojemności łącznej ~370-400l

 

Ja podobnie nie chciałem dwudrzwiowej, mam za to 70cm, wysoką i głęboką, pojemność podobna.





Za każdą odpowiedź na temat dziękuję ;]

Dołączam wymiary pomieszczenia + bardzo luźno mniej-więcej rozmieszczenie, które od tygodnia codziennie przerabiamy po 5 razy :facepalm:;l
Załączone grafiki

 

Względem okien mam podobnie, blat mam wzdłuż dwóch okien od początku do końca kuchni, zlew pod oknem, a płyta bardziej w rogu, ale nie samym, tam mam też pion. Zmywarka pomiędzy płytą a zlewem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


Pewno jakis konglomerat. Siostra ma cos w tym guscie... jakies 5mb kosztowalo ja 17tys zl

 

To chyba dawno? Bo teraz konglomeraty kosztują mniej - 500-2000zł/mb - niektóre (np. kerrock) z większą domieszką żywic/czegośtam można odlewać w nieograniczone kształty (np. zintegrować bezłączeniowo ze zlewem), ale nie są wtedy tak odporne na temperaturę i uderzenia jak granit. Z kolei te z mniejszą domieszką (np. silestone) trzeba ciąć jak zwykłe granity, więc widać łączenia (niewielkie, ale jednak)

 


Zajrzyj do ikei - maja ciekawe zlewy nakladane:
http://www.ikea.com/...ucts/S79931650/

nie znalazlem na polskiej stronie podwojnego. Moja siostra w tym drogim blacie ma tak wklejony podwieszany z tego samego materialu, ze nawet z lupa nie znajdziesz miejsca laczenia.

 

Ten zlew to akurat kompletnie nie mój styl, ale kilka zlewów z IKEA przypadło mi do gustu - na plus, że mają dodatkowe wyposażenie w postaci desek/durszlaków na wymiar, zwiększających praktyczność.

 


Szukaj takiego o szerokosci wiekszej, niz standardowa - sa pojemniejsze w porownaniu do wielkosci, niz te side by side.

 

Tak, są takie 70cm np. Beko, ale wybór jest limitowany i nie jest to jednak standardowy wymiar. W przypadku jakby się zepsuła, to wybór następny również będzie ograniczony. Poza tym głebokość większa niż 60cm i drzwi nie otwierają się w świetle obudowy, więc ten sam problem z wystawaniem i odpowiednimi odstępami, co przy sidebyside. Na lodówkę jestem już zdecydowany 60cm. :)

 


Mam tak teraz, nie wiem jakie masz okna, u mnie jest bez pośrednio nad blatem i super, możesz wyglądać za okno jak zmywasz - w moim przypadku jest to pomocne, przy dzieciach . Zlew też jest przez to dobrze doświetlony. Minusów nie zauważyłem, ociekacz jest przy zlewie a od większych ilości jest zmywarka

 

Okna małe, 80cm wysokości i zaczynają się wyżej niż blat.

 


Ja mam Siquarts, czyli kwarcyt, materiał niby idelany, odporny na rysy i mega twardy, obojętny na płyny i temp, ale ... drogi. Plus, że jest ciepły w dotyku (w porównaniu np do granitu).

 

Czyli normalnie odkładasz blachy z pieca 220*C, kroisz nożem chleb etc i nic się nie dzieje? Trzeba to jakoś impregnować? Cena jaka za mb na gotowo i czy cena uzależniona od "modelu" czy każda kolorystyka podobnie kosztuje?

 


Mam teraz jedno komorowy, za to z dużą komorą. Plus, że się nie chlapie. Więcej komór w sumie nie potrzebuje.

 

Jak duży? Większy/mniejszy niż ten w  IKEA 52x46 jest http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S29896343/ ?

 


mam za to 70cm, wysoką i głęboką, pojemność podobna.

 

Jak głęboka to ten sam problem z rozplanowaniem co z głęboką sidebyside niestety :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To chyba dawno?

Niedawno, ale nie wiem, co to za material - wyglada mi jak konglomerat, ale ja sie nie znam. Wiem, ze chyba sie klei i szlifuje, po czym nie widac laczen. Ja mam 5mb litego debu klejonego 40mm grubego za 1500zl calosc.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


Okna małe, 80cm wysokości i zaczynają się wyżej niż blat.



Sherif, dnia 03 Sty 2016 - 8:37 PM, napisał:


Ja mam Siquarts, czyli kwarcyt, materiał niby idelany, odporny na rysy i mega twardy, obojętny na płyny i temp, ale ... drogi. Plus, że jest ciepły w dotyku (w porównaniu np do granitu).



Czyli normalnie odkładasz blachy z pieca 220*C, kroisz nożem chleb etc i nic się nie dzieje? Trzeba to jakoś impregnować? Cena jaka za mb na gotowo i czy cena uzależniona od "modelu" czy każda kolorystyka podobnie kosztuje?



Sherif, dnia 03 Sty 2016 - 8:37 PM, napisał:


Mam teraz jedno komorowy, za to z dużą komorą. Plus, że się nie chlapie. Więcej komór w sumie nie potrzebuje.



Jak duży? Większy/mniejszy niż ten w IKEA 52x46 jest http://www.ikea.com/...ucts/S29896343/ ?



Sherif, dnia 03 Sty 2016 - 8:37 PM, napisał:


mam za to 70cm, wysoką i głęboką, pojemność podobna.



Jak głęboka to ten sam problem z rozplanowaniem co z głęboką sidebyside niestety :(

 

Też mam niewysokie okna, 90cm, AFAIR to blat daliśmy kilka cm wyżej i poziom z okien się zgodził. Uskok zreszta to też nic strasznego, można go ładnie blatem wykończyć.

Odnośnie blatu to zgasza się, mam go od roku i nie widać żadnych śladów. Kwarcyt to konglomerat, więc nie impregnuje się go.

Cena jest zależna od koloru oraz wykończenia i grubości. Ja mam 2cm (można chyba mniej), polerowane krawędzie. Mam ok 6mb blatu + stół jakieś 1x1,8m to z montażem koszt 6600zł z montażem.

Zlew mam 53x46cm, wygląda to tak:

01978634.jpg

 

Tylko, że u mnie jest identyczny kolor blatu i zlewu.

 

Lodówka, ma 65cm głębokości, nie mało, ale i tak mniej niż np Szajsung.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Doświadczony standardowymi kuchenkami gazowymi, szukam indukcji, która jest szersza. Wstępne przetrzepanie internetu wskazuje na coś w stylu: http://www.ikea.com/...ducts/60303933/ Mam wyprowadzoną siłę, ale niby ta płyta z IKEA działa na 230V. Jest to możliwe jakoś do podłączenia do siły, aby łączna moc pól nie była zmniejszona?

 

Podoba mi się. Jakbym miał większą kuchnię to czemu nie...

 

2. Okapy w trybie wyciąg vs. pochłaniacz zapachów - czy pochłaniacz z filtrami węglowymi jest zauważalnie gorszy od wyciągu? Wtedy odeszłoby głowienie się nad estetycznym pociągnięciem rur do wentylacji (w załączniku poniżej czerwone kółko)...

 

Zdecydowanie wyciąg na zewnątrz

 

3. Jakbym nie kombinował nad ergonomią, to zlew wychodzi przy oknie, czyli brak szafek podwieszanych = brak ociekacza nad zlewem. Co prawda zmywarka będzie, ale czy brak ociekacza nie będzie elementem codziennej irytacji?

 

Teraz mam zlew przy oknie i w poprzednim mieszkaniu też tak miałem. Wcześniej miałem zlew 1,5 komorowy, a obok na blacie stał zwykły plastikowy ociekacz. Teraz mam zlew 1-komorowy z ociekaczem. Też jest OK. IMO ociekacz w szafce to strata miejsca. Zmywarka od zawsze.

 

4. Piekarnik klasycznie na dole, najpewniej pod płytą vs. piekarnik w słupku bez konieczności schylania, ALE bezpośrednio przy ścianie - ktoś ma rozwiązane w drugi sposób i podzieli się wrażeniami? Spodziewam się obijania łokciem o ścianę  :hmm:

 

IMO w słupku to też strata miejsca,

 

5. Jaki materiał na idiotoodporny i trwały (rysy, krojenie, wylane tłuszcze, kwasy, gorące naczynia) blat wymagający minimum uwagi? Coś poza granitem?

 

Teraz każdy materiał na blat jest praktycznie bezobsługowy.

 

6. Zlew nakładany vs. podwieszany - te drugie bardziej estetyczne i efektowne, ale czy z czasem każdego nie czeka rozszczelnienie? I jak do niego włożę sporo kilogramów, to nie weźmie się i nie odpadnie? ;]

 

A nie wiem...

 

7. Zlew 1,5 komorowy - sprawdza się? Przyzwyczajony do tradycyjnego dwukomorowego + brak zmywarki na początku patrzyłem sceptycznie na te 1,5 komorowe, ale skoro tyle tego dostępne obecnie, to jakiś sens w nich musi być.  :hmm:

 

Patrz pkt 3

 

8. Brak szafek podwieszanych = brak podszafkowego oświetlenia blatu. Czy takie świecące na blat bezpośrednio z sufitu sprawdzi się?

 

U mnie się sprawdza + okap ze światełkiem

 

9. Tu w sumie miało by jeszcze pytanie o lodówkę, ale parę dni myślenia i chyba wyleczyłem się z kolosa side by side na rzecz standardowych 200cm o pojemności łącznej ~370-400l

 

Zwróć uwagę na to, że w niektórych lodówkach pod zabudowę jedna z bocznych ścianek potrafi się na prawdę nieźle nagrzać.

 

 

Powodzenia :oki:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


Cena jest zależna od koloru oraz wykończenia i grubości. Ja mam 2cm (można chyba mniej), polerowane krawędzie. Mam ok 6mb blatu + stół jakieś 1x1,8m to z montażem koszt 6600zł z montażem.

 

Mógłbyś dać jakiś namiar na firmę? Wpisanie w google "siquartz cena" nie zwraca żadnych konkretów, tylko linki do indywidualnych wycen, a chciałbym chociaż wiedzieć czy goły materiał to kwestia 100 czy 2000 zł ;]

 

A ta grubość 2cm to nie za mało? Przy granitach czytałem opinie, że 2cm stosują chcący przyoszczędzić, a potem się to mści.  :hmm: Krawędzie jakoś sztucznie pogrubiane masz na rantach, żeby wyglądało masywniej czy takie cieniutkie jak cały blat?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


Teraz każdy materiał na blat jest praktycznie bezobsługowy.

 


IMO w słupku to też strata miejsca,

 

Czy ja wiem? Piekarnik tak czy siak musi gdzieś być, albo będzie w słupku, a szafka pod blatem, albo na odwrót.

 


Zwróć uwagę na to, że w niektórych lodówkach pod zabudowę jedna z bocznych ścianek potrafi się na prawdę nieźle nagrzać.

 

Z tym że ja wolnostojącej szukam. Tzn tę, którą znalazłem można zabudować, ale sama w sobie jest ładna i nie trzeba ;] Czekam na odpowiedzi od producenta o wymagane odstępy po bokach, bo instrukcja nie jest dla mnie jednoznaczna.

 


Powodzenia

 

Dzięki ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mógłbyś dać jakiś namiar na firmę? Wpisanie w google "siquartz cena" nie zwraca żadnych konkretów, tylko linki do indywidualnych wycen, a chciałbym chociaż wiedzieć czy goły materiał to kwestia 100 czy 2000 zł ;]

 

A ta grubość 2cm to nie za mało? Przy granitach czytałem opinie, że 2cm stosują chcący przyoszczędzić, a potem się to mści.  :hmm: Krawędzie jakoś sztucznie pogrubiane masz na rantach, żeby wyglądało masywniej czy takie cieniutkie jak cały blat?

 

Namiar mogę dać, ale byłem z nich nie zadowolony :( . Tak samego materiału cen to nie wiem czy znajdziesz, bo cena jest za płytę, z niej wycinają, doliczają za otworu, szlifowanie, itd.

2 cm jest ok, tak mi w sumie 3 firmy proponowały, gdzieś czytałem, że bez problemu można mniej. To jest bardzo twardy materiał, afair to mocniejszy od granitu. Krawędzie nie są pogrubiane tylko wyszlifowane. Wygląda zgrabnie i delikatnie, ale bez problemu można na nim stawać.

Jest jeszcze korian, ale był jeszcze droższy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie dodatkowe: co sądzicie o AGD z IKEA? Początkowo nie rozpatrywałem w ogóle takiej możliwości, ale czym dłużej błądzę po necie, to bardziej mnie to AGD przekonuje. Płytę już podlinkowałem, przekonuje mnie parametrami, rozmieszczeniem pól i szerokością 80cm. Okap do takiej płyty też z IKEA wygląda wporzo i ma dobre parametry wyciągu.

Zmywarki pod zabudowę dostosowane są do ich systemu mebli METOD (taki prawdopodobnie u siebie zastosuję) - w przypadku zmywarki innego producenta, trzeba samemu rzeźbić mocowania frontu albo zastosować wolnostojącą zmywarkę.

Piekarnik to akurat byle jaki mi pasuje, więc czemu nie taki z IKEA.

 

I na wszystko 5 lat (podobno bezproblemowej) gwarancji.  :hmm:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


namiar mogę dać, ale byłem z nich nie zadowolony . Tak samego materiału cen to nie wiem czy znajdziesz, bo cena jest za płytę, z niej wycinają, doliczają za otworu, szlifowanie, itd.

 

Ok. Ale to już mi daje pogląd cenowy, skoro u Ciebie ~8mb, to wychodzi poniżej 1000 za metr, a u mnie tylko ~4mb

 


Jest jeszcze korian, ale był jeszcze droższy.

 

A to dziwne, bo widzę opinie, że bardzo łatwo się rysuje i krojenie odpada. Plusem niby jest możliwość przeszlifowania i znowu wygląda jak nowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok. Ale to już mi daje pogląd cenowy, skoro u Ciebie ~8mb, to wychodzi poniżej 1000 za metr, a u mnie tylko ~4mb

 

 

 

 

A to dziwne, bo widzę opinie, że bardzo łatwo się rysuje i krojenie odpada. Plusem niby jest możliwość przeszlifowania i znowu wygląda jak nowy.

 

Możliwe, przy korianie nie wchodziłem w szczegóły ;].

Na kwarcycie kroimy niemal cały czas i nie tylko pieczywo, mimo połysku rys brak po umyciu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie dodatkowe: co sądzicie o AGD z IKEA?

Piekarnik to akurat byle jaki mi pasuje, więc czemu nie taki z IKEA.

I na wszystko 5 lat (podobno bezproblemowej) gwarancji.  

Przyjrzyj się dokładnie tabliczkom na urządzeniach i opakowaniach IKEA, to zobaczysz, że sprzęt pochodzi od firm Whirlpool i Electrolux.

Płyty indukcyjne są Electroluxa, zmywarki Whirlpool, inne teraz nie wiem ale w zeszłym roku weszła już nowa całkiem generacja piekarników.

Nie wiem jak teraz, ale jeszcze 2 lata temu jak kupowałem AGD można było wyszukać u Electroluxa identyczne modele płyt, różniące się tylko szkłem, no i oczywiście logo, poza tym wszystko 1:1. Piekarniki obecnie są naprawdę rewelacyjne- zwróć uwagę na funkcje programatora itd.

Też miałem kupować w Ikea, ale skończyło się tylko na okapie- całą resztę wziąłem już od Electroluxa, identyczna płyta była sporo tańsza poza Ikea, piekarnik również a dodatkowo kupując zestaw płyta + piekarnik dostałem 500zł zwrotu od producenta (często są takie akcje). Także głównym plusem IKEA jest 5-letnia gwarancja.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A to dziwne, bo widzę opinie, że bardzo łatwo się rysuje i krojenie odpada. Plusem niby jest możliwość przeszlifowania i znowu wygląda jak nowy.

 

To niestety prawda. Pracowałem w zakładzie stolarskim i chłopaki robili między innymi blaty corianowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


Przyjrzyj się dokładnie tabliczkom na urządzeniach i opakowaniach IKEA, to zobaczysz, że sprzęt pochodzi od firm Whirlpool i Electrolux.
Płyty indukcyjne są Electroluxa, zmywarki Whirlpool, inne teraz nie wiem ale w zeszłym roku weszła już nowa całkiem generacja piekarników.
Nie wiem jak teraz, ale jeszcze 2 lata temu jak kupowałem AGD można było wyszukać u Electroluxa identyczne modele płyt, różniące się tylko szkłem, no i oczywiście logo, poza tym wszystko 1:1. Piekarniki obecnie są naprawdę rewelacyjne- zwróć uwagę na funkcje programatora itd.
Też miałem kupować w Ikea, ale skończyło się tylko na okapie- całą resztę wziąłem już od Electroluxa, identyczna płyta była sporo tańsza poza Ikea, piekarnik również a dodatkowo kupując zestaw płyta + piekarnik dostałem 500zł zwrotu od producenta (często są takie akcje). Także głównym plusem IKEA jest 5-letnia gwarancja.

 

Tak, że Electrolux i Whirpool to wiem, spróbuję z ciekawości zidentyfikować "oryginały" i przekalkulować czy cena oryginału + rozszerzona gwarancja wychodzi korzystniej. I w sumie jeśli zmywarka pod zabudowę jest z Whirpoola, to ciekawe czy podpasuje front meblowy z IKEA, który podobno pasuje tylko do ikeowych zmywarek.  :hmm:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem na etapie projektu kuchni otwartej na salon i zrodziło się wiele pytań, bo to mój pierwszy raz. ;]

 

 

 

2. Okapy w trybie wyciąg vs. pochłaniacz zapachów - czy pochłaniacz z filtrami węglowymi jest zauważalnie gorszy od wyciągu? Wtedy odeszłoby głowienie się nad estetycznym pociągnięciem rur do wentylacji (w załączniku poniżej czerwone kółko)...

 

 

Okap z filtrem węglowym jest sporo głośniejszy od doprowadzonego do wentylacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I w sumie jeśli zmywarka pod zabudowę jest z Whirpoola, to ciekawe czy podpasuje front meblowy z IKEA, który podobno pasuje tylko do ikeowych zmywarek. :hmm:

Front to tylko kawałek płyty. Cały system do jej zawieszenia jest dostarczany ze zmywarką.

Jedyny minus, to że Ikea nie ma frontów 45cm - trzeba brać 50 cm i zostawić dziurę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


Niemożliwe, nigdy tak nie było. W Ikea są chyba jakieś "zestawy montażowe" do innych zmywarek. Gdyby zrobili teraz meble tylko pod swoje zwywarki to byłby "strzał w stopę"...

 

Tak mi mówiła babka na stoisku meblowym, ale wolę potwierdzić u kilku źródeł, bo już nie raz od dwóch pracowników IKEA/Saturna/MM słyszałem inne negujące się wersje. Jak się okaże, że tylko dedykowane AGD pasuje, to aż tak mnie to nie boli, bo mają jedną zmywarkę z szufladą na sztućce zamiast koszyka, która mi pasuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


Jedyny minus, to że Ikea nie ma frontów 45cm - trzeba brać 50 cm i zostawić dziurę.

 

Obecnie nie ma frontów 30 i 50, w kwietniu 2014 wycofali istniejący od ponad 20 lat system FAKTUM i zamienili go na METOD - szerokości szafek 20, 40, 60, 80. A zmywarka i tak będzie 60, więc idealnie spasuje.

 

Swoją drogą ludzie nieźle psioczyli na tę nagłą zmianę, bo niektórzy kupili jedną część mebli w marcu 2014 i chcieli dokupić za kolejną wypłatę resztę mebli, a tu zonk ;]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jedyny minus, to że Ikea nie ma frontów 45cm - trzeba brać 50 cm i zostawić dziurę.

 

Jak nie ma jak są http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00291551/

Nie było chyba za czasów serii Faktum, ale Metod ma dużo więcej rozmiarów w ofercie.

 

Swoją drogą ludzie nieźle psioczyli na tę nagłą zmianę, bo niektórzy kupili jedną część mebli w marcu 2014 i chcieli dokupić za kolejną wypłatę resztę mebli, a tu zonk ;]

 

wprowadzili to dość nagle, to fakt, ale do tej pory można na specjalnej stronie zamówić meble z serii Faktum, więc nie podeszli wcale źle do klientów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Front to tylko kawałek płyty. Cały system do jej zawieszenia jest dostarczany ze zmywarką.

 

Normalnie i w starym Ikeowym systemie mebli Faktum tak było. Nowy system trochę namieszał, bo do zmywarki wymyślili fronty przegubowe, z zawiasem.

Dodatkowo front przesuwa się na prowadnicach względem drzwi zmywarki. Coś jak mocowanie drzwi lodówek w zabudowie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


wprowadzili to dość nagle, to fakt, ale do tej pory można na specjalnej stronie zamówić meble z serii Faktum, więc nie podeszli wcale źle do klientów.

 

Ale można tylko dlatego, że klienci podnieśli larum, bo początkowo w ogóle takiej intencji IKEA nie miała. Zdziwili się, że dali im coś nowego na polski rynek jako jeden z pierwszych, a ludzie narzekają, bo nagle każdy posiadacz FAKTUM pomyślał "zmienię sobie fronty na inne, bo stare mi się znudziły". ;]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


Czy ja wiem? Piekarnik tak czy siak musi gdzieś być, albo będzie w słupku, a szafka pod blatem, albo na odwrót.

 

Odpowiedzi udzieliłem w kontekście swoich zmagań z ergonomią w mojej kuchni. U siebie zrezygnowałem z piekarnika w słupku i postawiłem na większą powierzchnię roboczą (czytaj: blat).

Poza tym jakoś śmiesznie mi by wyglądała szafka pod kuchenką/gazówką, choć to oczywiście kwestia stereotypów i przyzwyczajeń :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


Odpowiedzi udzieliłem w kontekście swoich zmagań z ergonomią w mojej kuchni. U siebie zrezygnowałem z piekarnika w słupku i postawiłem na większą powierzchnię roboczą (czytaj: blat).
Poza tym jakoś śmiesznie mi by wyglądała szafka pod kuchenką/gazówką, choć to oczywiście kwestia stereotypów i przyzwyczajeń

 

U mnie chyba tak samo się skończy - blatu mam mało, więc rezygnując ze słupka, dochodzi kolejne 60cm powierzchni roboczej.

 

 


A porownywales moze jak wychodzi cenowo kuchnia z Ikei względem podobnej robionej na zamówienie?

 

Jestem na etapie konfigurowania wyposażenia wewnętrznego szafek (przegródki, szufladki, teleskopy, cuda wianki), ale już się zapowiada 2x taniej. I projekt staram się zrobić właśnie taki, żeby nie było niepotrzebnych szpar/odstępów. Jak wyjdzie ostatecznie, że się nie da/coś nie pasuje, to trzeba będzie rozważyć na zamówienie.

Bardzo odpowiada mi dowolne konfigurowanie szafek - jak wyjdzie po roku, że jakieś rozwiązanie się nie sprawdza, jest niepraktyczne, to mogę wymienić z inną szafką miejscami albo dokupić wyposażenie w sklepie. Przy meblach na wymiar już jest to mocno utrudnione i dłuższe w realizacji.

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


Za to jak masz wnękę np. 172cm to trudno sensownie zabudować.

 

Dlatego kombinuję z projektem tak, żeby nie było niepotrzebnych wnęk. :)

 

ps. Na upartego składasz wtedy 80+80/60+60+40/cokolwiek do 160cm i dajesz 12cm listwy/panela maskującego, również dostępnego w IKEA.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


Ale można tylko dlatego, że klienci podnieśli larum, bo początkowo w ogóle takiej intencji IKEA nie miała. Zdziwili się, że dali im coś nowego na polski rynek jako jeden z pierwszych, a ludzie narzekają, bo nagle każdy posiadacz FAKTUM pomyślał "zmienię sobie fronty na inne, bo stare mi się znudziły".

 

nie pamiętam już jak to było dokładnie, ale razem z kampanią reklamową METOD była informacja, że FAKTUM będzie dostępne jeszcze przez 2. lata bez problemu, tylko trzeba zamawiać albo w sklepie (na początku) albo przez dedykowaną stronę (ciągle).

Larum było bo ludzie nie czytają co się do nich pisze...

 


Ja czekam na wyceny od gości robiących na zamówienie i będę porównywał z konfiguratorem Ikea. Mam trochę metrów do zabudowy i aż ciekaw jestem taka wyjdzie różnica...

 

Jak porównywałem, 3. lata temu, to koszty były podobne, tylko że w ikei był lepszy osprzęt, domykacze i więcej akcesoriów. Te z 'metra' były na zdecydowanie gorszych okuciach.

 

W sumie patrząc po znajomych to są skrajne opinie n/t mebli pod wymiar. Jedni są zadowoleni inni mieli masę niedoróbek i to z bardzo cenionych na rynku lokalnym firm. U kumpla po montażu mebli spisaliśmy chyba ponad 20. niedoróbek/uszkodzeń i niezgodności z projektem...

U innych meble są pod wymiar, ale w oparciu o system i wymiary Ikei, wszystkie okucia, akcesoria pasują P&P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, że Electrolux i Whirpool to wiem, spróbuję z ciekawości zidentyfikować "oryginały" i przekalkulować czy cena oryginału + rozszerzona gwarancja wychodzi korzystniej. I w sumie jeśli zmywarka pod zabudowę jest z Whirpoola, to ciekawe czy podpasuje front meblowy z IKEA, który podobno pasuje tylko do ikeowych zmywarek. :hmm:

Pasuje do większości. Ja mam zmywarkę beko.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak nie ma jak są http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00291551/

Nie było chyba za czasów serii Faktum, ale Metod ma dużo więcej rozmiarów w ofercie.

wprowadzili to dość nagle, to fakt, ale do tej pory można na specjalnej stronie zamówić meble z serii Faktum, więc nie podeszli wcale źle do klientów.

Z dowozem +80zl za najmniejszą pierdołę
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A porownywales moze jak wychodzi cenowo kuchnia z Ikei względem podobnej robionej na zamówienie?

Mi w Ikei wychodziło taniej, ale popełniłem jeden zasadniczy błąd - fronty z mdf lakierowane - to tak miękkie guano, że od razu lakier pęka. Ja chciałem drewno, ale żonie drewniane się nie podobały.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mi w Ikei wychodziło taniej

Mi wychodziło dużo taniej (włacznie z montażem i podłączeniem płyty gazowej i elektrycznego AGD przez majstra z uprawnieniami). A długo chcieliśmy na wymiar, bo w ciasnej kuchni sporo cennego miejsca zyskalibyśmy robiąc na wymiar.

Ale najpierw zamówiliśmy u rzemieślnika pawlacz. I nie chcieliśmy więcej. Fronty nie pasowały - zabrali, żeby dociąć. Wwiercili się w kable. Przewiercili na wylot. Potem pawlacz obwisł. Przyjechali przykręcić go wreszcie do sufitu to pokancerowali lakier... Do tego cena i terminy z kosmosu. Wyleczyłem się z wiary, że na wymiar lepsze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.