Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Para z rury wydechowej

Featured Replies

Napisano

Czy to normalne, że samochód nawet po rozgrzaniu (godzina jazdy autostradą, 130km/h) ciagle robi małą chmurę z wydechu? Rozumiem, że zaraz po odpaleniu to jest za samochodem biało, ale po godzinie jazdy? Na zderzaku mam aż takie białe oszronione narozniki od tego. 

Dodam, że mam LPG, ale przejechałem trochę ma noPB i tez trochę dymi. Samochód w 90% jeździ po autostradach (odcinki po 150km).

Na autostradzie widuję samochody które dymią i nie - z delikatną przewagą tych bez dymka.

Od czego to zależy - konkretny silnik, rodzaj paliwa ... woda w paliwie? Matrwić się, czy przyjac że tak ma być?

Napisano

Nie - nie martwić się. To normalne przy takich mrozach jakie mamy teraz. Para wodna skondensowana w wydechu musi wylecieć. 

Napisano

Zazwyczaj wydech jest długi, więc w mrozy skutecznie wychładza spaliny po drodze od silnika do otworu wylotowego.

Jak byłem mały, to zastanawiałem się, czemu zimą wszystkie auta dymią, a maluchy nie dymią - po prostu tam wydech jest ekstremalnie krótki i się nie wychładza.

Napisano
  • Autor

Zazwyczaj wydech jest długi, więc w mrozy skutecznie wychładza spaliny po drodze od silnika do otworu wylotowego.

Jak byłem mały, to zastanawiałem się, czemu zimą wszystkie auta dymią, a maluchy nie dymią - po prostu tam wydech jest ekstremalnie krótki i się nie wychładza.

u mnie wydech w civicu jest specyficzny i ostatni tłumik jest ustawiony poprzecznie pod tylnymi fotelami + wychodza z niego 2 końcówki wydechu - może faktycznie mocno schładza spaliny

Napisano

Chyba tak jest, ja ostatnio aż się przestraszyłem bo po 2h drogi jak ostrzej depnąłem to w lusterku zobaczyłem siwo  :phi: 

Napisano

Woda z wydechu zaczęła odparowywać ;)

Dobrze, że odparowywać, kiedyś pojechałem do serwisu, bo myślałem że z napędu olej kapał ... a to podobno nie możliwe. Winny był tłumik i jego brudna obudowa :phi:

Napisano

u mnie wydech w civicu jest specyficzny i ostatni tłumik jest ustawiony poprzecznie pod tylnymi fotelami + wychodza z niego 2 końcówki wydechu - może faktycznie mocno schładza spaliny

W Astrze z lpg też kopci- czasem aż mi wstyd. Raz stanąłem przed miśkami na światłach, to myślałem że mnie ściągną na kontrolę spalin. A jeżdżę z 80 km dziennie.

Napisano

Kurde, miałem zakładać identyczny temat. Niedawno kupiłem auto z LPG i myślałem, że jakaś mina, bo po paru dniach (akurat chłody przyszły) zaczęło mocno dymić. I nawet jak rozgrzany po jeździe autostradowej, to dymi. Spaliny bezwonne, płynów nie ubywa i nie umiałem dojść czemu niektóre auta dymią, a niektóre nie. :)

Napisano

Kurde, miałem zakładać identyczny temat. Niedawno kupiłem auto z LPG i myślałem, że jakaś mina, bo po paru dniach (akurat chłody przyszły) zaczęło mocno dymić. I nawet jak rozgrzany po jeździe autostradowej, to dymi. Spaliny bezwonne, płynów nie ubywa i nie umiałem dojść czemu niektóre auta dymią, a niektóre nie. :)

Dodam że wydaje mi się że wpływ może mieć również stan katalizatora...

Napisano
  • Autor

Dodam że wydaje mi się że wpływ może mieć również stan katalizatora...

Dziś widziałem nowe Audi A8 i też kopciło ... nastoletnia Astra jechała i nic nie było widać.

Napisano

Norma przy obecnych temperaturach.

Swoją drogą taka tradycja zimowo sezonowa to wątki pt:

- para z tłumika

- zamarznięte szyby od środka

- tekturka na chłodnice

- diesle i mróz

- dodatki do diesli

- odmrażanie zamków

- wątki filozoficzne wokół zimowej ropy i zamarzniętych samochodów.

- sens montażu zimówek, caly lajfstajl wokół wielosezonówek.

- mycie auta ma mrozie, albo w ogóle w sezonie zimowym i chwalenie się brudasów, tym że auto ostatni raz myli na wielkanoc zeszłego roku.

Napisano
  • Autor

Zgadzam się,, że to norma na zimnym silniku ... ale dlaczego połowa samochodów po rozgrzaniu puszcza chmurę, ale druga połowa nie? 

Czy to kwestia rodzaju paliwa czy innych czynników .. oto jest pytanie....

Napisano

:old:  no i opony - o oponach zapomniałeś...

Napisano

Dziś widziałem nowe Audi A8 i też kopciło ... nastoletnia Astra jechała i nic nie było widać.

To o niczym specjalnie nie świadczy.

Audi mogło być zimne, Astra już dobrze rozgrzana.

Napisano

Zgadzam się,, że to norma na zimnym silniku ... ale dlaczego połowa samochodów po rozgrzaniu puszcza chmurę, ale druga połowa nie? 

Czy to kwestia rodzaju paliwa czy innych czynników .. oto jest pytanie....

Chemia z podstawówki:

Węglowodory spalają się do CO2 i H2O :) Pary wodnej nie widać. Ale jak przestygnie to przestaje być parą i się skrapla, więc jak jest wystarczająco zimno, to się skrapla w rurze i masz chmurke.

Jak ktoś pisał - taki maluch nie zakopci, bo ma tak krótki układ wydechowy, że się spaliny nie zdążą w nim wychłodzić.

Napisano

:old:  no i opony - o oponach zapomniałeś...

już ;]

Napisano

Jak ktoś pisał - taki maluch nie zakopci, bo ma tak krótki układ wydechowy, że się spaliny nie zdążą w nim wychłodzić.

Maluch, oprócz spalin, dmuchał z tyłu ciepłym powietrzem z chłodzenia silnika.  Dodatkowy faktor antyskropleniowy.

Napisano

- mycie auta ma mrozie, albo w ogóle w sezonie zimowym i chwalenie się brudasów, tym że auto ostatni raz myli na wielkanoc zeszłego roku.

no ale sam powiedz , jaki sens teraz myć auto , skoro zaraz brudne będzie 

Napisano

Czy to normalne, że samochód nawet po rozgrzaniu (godzina jazdy autostradą, 130km/h) ciagle robi małą chmurę z wydechu? Rozumiem, że zaraz po odpaleniu to jest za samochodem biało, ale po godzinie jazdy? Na zderzaku mam aż takie białe oszronione narozniki od tego. 

Dodam, że mam LPG, ale przejechałem trochę ma noPB i tez trochę dymi. Samochód w 90% jeździ po autostradach (odcinki po 150km).

Na autostradzie widuję samochody które dymią i nie - z delikatną przewagą tych bez dymka.

Od czego to zależy - konkretny silnik, rodzaj paliwa ... woda w paliwie? Matrwić się, czy przyjac że tak ma być?

W moim Civicu przy tych mrozach nie zauważyłem dymu, z tym że ja nie mam gazu. Ale znowu moja Corsa (też nie ma LPG) dymi delikatnie na biało non stop.   

Napisano

Najmniej kopcił mi Citroen C4, najbardziej Astra G sedan.

Mój benzynowy C4 w drugi dzień świąt po 60 km jazdy i ok minutowym postoju z pracującym silnikiem, pozostawił na jezdni wilgotną plamę ok 40 cm średnicy (końcówka rury wydechowej skierowana w dół). Po godzinie po plamie nie było śladu. Dzisiaj po przejechaniu 20 km z rury nadal dymiło. 

Napisano

Którą C-czwórkę masz? Ja miałem C4 I 1.4 i mało kopcił. Astra IV, którą mam w pracy kopci dosyć mocno, nawet w ciepłym garażu zostawiała sporej wielkości mokrą plamę.

Napisano

no ale sam powiedz , jaki sens teraz myć auto , skoro zaraz brudne będzie 

Dla mnie taki sam, jak myć siebie, mimo tego że się jutro też spocisz ;)

Napisano

Dwójkę 1.6 VTi 

Być może samochody z Euro 5 produkują więcej pary wodnej. Tu dużą rolę może odgrywać katalizator.

Napisano

dlaczego połowa samochodów po rozgrzaniu puszcza chmurę, ale druga połowa nie

Można empirycznie zaobserwować, że zamgływają auta z lpg i benzyną*, a diesle jakby mniej.

Gdybym był chemikiem, to napisałbym że największą chmure stawia spalanie najkrótszych węglowodorów (tam proporcjonalnie największy jest stosunek liczby atomów wodoru do atomów węgla w jednej czasteczce). Ale ponieważ nie jestem chemikiem, to sie pod powyższym nie podpisze :D

*) nie licząc malucha

Napisano

Można empirycznie zaobserwować, że zamgływają auta z lpg i benzyną*, a diesle jakby mniej.

A może  po prostu silniki z turbo mniej kopca, bo zwyczajnie wszystko z rury wylatuje pod wiekszym ciśnieniem ;)

Napisano

A może  po prostu silniki z turbo mniej kopca, bo zwyczajnie wszystko z rury wylatuje pod wiekszym ciśnieniem ;)

To u ciebie chyba jakoś turbo w drugą mańkę działa, zamiast napędzać to wypędza  ;]

Co do parowania zimą-jeździć i się nie przejmować.

Napisano

Ale dywagacje. Jednym z produktów spalania węglowodorów jest przecież woda, a że przy dużych mrozach jest spora różnica temperatur to siłą rzeczy objawia się to obłokami pary wodnej.

Nawet latem w niektórych samochodach można zauważyć jak podczas ruszania woda leje się ciurkiem z rury wydechowej.

Napisano

Ale dywagacje. Jednym z produktów spalania węglowodorów jest przecież woda, a że przy dużych mrozach jest spora różnica temperatur to siłą rzeczy objawia się to obłokami pary wodnej.

No dywagacje są, bo nie jest to generyczne dla każdego auta. O ile zimny każdy na początku trochę kopci, to już po rozgrzaniu u jednych kopcenie ustępuje, u innych jest dalej intensywne, a paliwo i tlen przecież te same.

Napisano

Jak odpalam cmaxa to dymi długo , astra nic ale w fordzie to kwestia że brał trochę oleju i pewno jest tego trochę w wydechu.

Napisano

To u ciebie chyba jakoś turbo w drugą mańkę działa, zamiast napędzać to wypędza  ;]

Co do parowania zimą-jeździć i się nie przejmować.

A to nie jest czasem tak, że jak turbo sprężyło i nacisło luftu do cylindra, to potem go musi wydech tyle samo wydmuchac, żeby turbo mogło nacisnąć świeżego? ;)

Napisano

Być może samochody z Euro 5 produkują więcej pary wodnej. Tu dużą rolę może odgrywać katalizator.

Również tak sądzę. Przy dodatnich temperaturach para wodna była niewidoczna. Teraz widać ją dobrze, ale nie wzbudza to u mnie niepokoju

Napisano

A mi się to podoba. Warunek - dwa symetrycznie rozmieszczone po obu stronach auta końcówki wydechów :D

Napisano

A to nie jest czasem tak, że jak turbo sprężyło i nacisło luftu do cylindra, to potem go musi wydech tyle samo wydmuchac, żeby turbo mogło nacisnąć świeżego? ;)

Pod ciśnieniem?Jakimś na pewno, ale nie takim by mawiać " bo zwyczajnie wszystko z rury wylatuje pod wiekszym ciśnieniem", wystarczy przypomnieć sobie budowę turbiny i wiedzieć, że doładowuje ona silnik, a nie wydech  ;)

Napisano

Pod ciśnieniem?Jakimś na pewno, ale nie takim by mawiać " bo zwyczajnie wszystko z rury wylatuje pod wiekszym ciśnieniem", wystarczy przypomnieć sobie budowę turbiny i wiedzieć, że doładowuje ona silnik, a nie wydech  ;)

Wydech w autach uturbionych jest szerszy, więc na pewno ciśnienie w nim będzie mniejsze niż w dolocie, ale skoro turbo zasysa więcej powietrza do dolotu to i więcej tegoż musi wydmuchać rura.