Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto dla seniora - nowe

Featured Replies

Napisano

Poszukiwane auto dla pana przy kości 67 lat po cześciowej amputacji stopy.

Wymagania:

Benzyna, skrzynia automat, wysoko umiesczczony fotel kierowcy by jak najwygodniej wsiadać, klimatyzacja jak na biegunie polarnym, sensowne spalanie benzyny.

Obecnie jest verso 2010 rok 1.8 ale po mieście 11 bierze, silnik ledwo dotarty 45 tys od nowości..

Napisano

Wymagania:

Benzyna, skrzynia automat, wysoko umiesczczony fotel kierowcy by jak najwygodniej wsiadać, klimatyzacja jak na biegunie polarnym, sensowne spalanie benzyny.

Obecnie jest verso 2010 rok 1.8 ale po mieście 11 bierze, silnik ledwo dotarty 45 tys od nowości..

A jaki jest powod zmiany obecnego Verso?

Bo przy takich przebiegach to wg mnie nie ma zadnego sensu :ok:

Napisano

Wymagania:

Suzuki Vitara

Napisano

Suzuki scross lub vitara. Silnik w obu 1.6 i cvt. Mój ojciec 66 lat kupił półtora roku temu i jest zachwycony.

Napisano
  • Autor

Najbliższy salon suzuki 90 km.. Powód zmiany to auto po gwarancji i wkurzające awarie typu zgnite amortyzatory czy pompa wody

Napisano

Najbliższy salon suzuki 90 km.. Powód zmiany to auto po gwarancji i wkurzające awarie typu zgnite amortyzatory czy pompa wody

Toyota z 2010 i już gnije?
Napisano

Suzuki scross lub vitara. Silnik w obu 1.6 i cvt. Mój ojciec 66 lat kupił półtora roku temu i jest zachwycony.

W Vitarze jest zdaje się 6-biegowy automat.

Wysłane z mojego MotoG3

Napisano
  • Autor

w rav4 pompa wody zgniła po roku... w verso pierwsza wytrzymała dwa lata. teraz jest zamiennik i odpukac drugi rok lata ale ojciec ma 3 pompe wody, plastiki tandetne, silnik pije jak smok, awarie elektroniki. mamy kilka nowych toyot i jakość tego auta leży...

Napisano

w rav4 pompa wody zgniła po roku... w verso pierwsza wytrzymała dwa lata. teraz jest zamiennik i odpukac drugi rok lata ale ojciec ma 3 pompe wody, plastiki tandetne, silnik pije jak smok, awarie elektroniki. mamy kilka nowych toyot i jakość tego auta leży...

Chce zostać przy tym rozmiarze pojazdu?

Jaki budżet?

Mogę zaproponować coś podobnego, na co sam się ostatnio przesiadłem, czyli Dacię Sandero Stepway wersja R - czyli automat.

Siedzi się wyżej, miejsca wystarcza, silniczek oszczędny, 0.9TCe jest.

3 lata gwarancji z możliwością przedłużenia do 5 lat  :oki:

Edytowane przez Pipper

Napisano

Wymagania:

Ile kasy na auto ma?

Kia Venga, Nissan Note, Golf SV

Napisano

Jaki budżet?

Mogę zaproponować coś podobnego, na co sam się ostatnio przesiadłem, czyli Dacię Sandero Stepway wersja R - czyli automat.

3 lata gwarancji z możliwością przedłużenia do 5 lat :oki:

Ile to pali ?

Napisano

Ile to pali ?

W fazie układania silnika pierwszy zbiornik lpg to 7,1.

Drugi zbiornik 6,5. Jazda głównie w koło komina .

Zrobię 2-3kkm do konca sierpnia i bede wiedział ile dokładnie pali.

Napisano

To co on chyba parkuje na jakiejś wilgotnej trawie? Pierwszy raz słyszę żeby komuś zgniły amortyzatory czy pompa wody :O

Napisano

Kia Venga,

Mam takową. 67tyś. przejechane. benzyna 1,6 automat. Zero problemów. Aktualnie do wymiany pierwsze klocki hamulcowe. Super wygodna. No, może za oszczędna to ona nie jest.

Napisano
  • Autor

2 ravki, verso pompa gnije podobno TTM.

Liczy sie by siedziec wysoko i wygodnie wsiadać, auto po mieście

Napisano

Venga,miałem i naprawdę fotel można bardzo wysoko ustawić.

Napisano

500 L Trekking T JET tylko nie wiem czy jest z automatem

Edytowane przez Dareek

Napisano
  • Autor

500 l odpada, sprawdzone i niestety niewygodne przy wsiadaniu. Brana pod uwage jest venga. szkoda że nie robia już roomstera

Napisano

500 l odpada, sprawdzone i niestety niewygodne przy wsiadaniu. Brana pod uwage jest venga. szkoda że nie robia już roomstera

Yeti? Seat Ateca?

Napisano

Yeti!

...ale mojemu seniorowi się nie podoba

Edytowane przez conda

Napisano

ostatnio duzo seniorów widze w Nissan Juke :-) podobno bardzo sympatyczne autko. zwłaszcza Nismo :-)

ewentualnie Cactusa :-) air-bumpy sie przydaja

Edytowane przez fenix8

Napisano

Bo przy takich przebiegach to wg mnie nie ma zadnego sensu

przy przebiegu 7kkm rocznie spalanie tez ma trzeciorzedne znaczenie ;)

Napisano

Jaki budżet?

3 lata gwarancji z możliwością przedłużenia do 5 lat :oki:

Ale ten "automat" tam to chyba de facto nie automat...
Napisano
  • Autor

Pod uwage jest brane c3picasso i cactus bo wysoka pozycja za kierownicą,

Nissan odpada bo do dzisiaj szwagier ma w ramce pismo z nissana , że murano się zapaliło bo wjechał w kałuże i to jego wina, a ja chce auto które wjedzie w kałużę.

Napisano

w 6letniej toyocie???!!!
Napisano
  • Autor

Pompy wody i w ravce i w verso i u brata w tym małym aygo max 3 lata i co przegląd zmieniają na gwarancji.. Słaba część

a nie sorry u brata rozrząd na gwarancji robili bo coś tam z nim było, pompa nie przegniła

Edytowane przez CZUCZU

Napisano

Pod uwage jest brane c3picasso i cactus bo wysoka pozycja za kierownicą,

Nissan odpada bo do dzisiaj szwagier ma w ramce pismo z nissana , że murano się zapaliło bo wjechał w kałuże i to jego wina, a ja chce auto które wjedzie w kałużę.

Mowa o kałuży benzyny?

Napisano
  • Autor

Nissan murano wjwchał w 20 cm głeboką kałuże i stanął silnik w ogniu bo.coś zwarło. Naprawa trwała 4 mce i nissan boksował się z pzu.. Ekspwrtyza aso pożar przez wjazd w kałuże

Napisano
  • Autor

c3 picasso i cactus odpadają bo nie ma automatu. C3 picasso byłoby do wzięcia ale lipa. poki co skoda odpada, ford odpada, opel??? sprawdzimy jeszcze Vengę, ale póki co pug 2008 1,2 turbo lpg... wygląda obiecująco

Napisano

Nie żebym się czepiał, ale w mieście 11 litrów to chyba nie jest jakoś dużo ? Miasto to miasto... tak ma być.

Napisano

Chyba ze to miasto ma jedno skrzyżowanie z sygnalizacja i da się je przyjechać w 10 minut z jednego końca na drugi.

W wawie nawet corolka 1.3 paliła 10l na odcinkach ok. 8-10km w korkach.

Cos nowszego z małym silnikiem i wtryskiem bezp. może spali ok. 2l mniej?

Napisano
  • Autor

Mówimy o miasteczku, bez korków itp. Emeryta 11 litrów boli

Napisano

Niby boli spalanie ale spadek wartości juz nie.

Ile na tym spalaniu w mieście ugracie? Ze dwa może trzy litry.

Jaka to będzie oszczędność vs utrata wartości na kolejnym nowym samochodzie? No i ile więcej zostanie w ciagu roku przy takiej eksploatacji vs te 11l w obecnym? 1000 zł?

Teściu po prostu chce zmienić samochód. Wiec może juz ma cos upatrzone, cos co mu się podoba?

Napisano

ale póki co pug 2008 1,2 turbo lpg... wygląda obiecująco

Z ciekawosci, skad to LPG w tym silniku? 

Tam jest wtrysk bezposredni i nie slyszalem, zeby taka wersja byla sprzedawana.

Napisano
  • Autor

No niby lpg... Panowie po prostuxstara ta toyotka, a ktoś zrobi interes bo wczoraj patrzyłem i 67 tys na blacie od nowości

Napisano

No niby lpg... Panowie po prostuxstara ta toyotka, a ktoś zrobi interes bo wczoraj patrzyłem i 67 tys na blacie od nowości

To sprawdz bo na pewno ten silnik nie jest fabrycznie zestawiany z LPG...

Napisano

Miasto to miasto... tak ma być.

W prawdziwym mieście tak ma byc... ale znam ludzi dojeżdząjących  do pracy np 20 km obwodnicą ( i to jeszcze w godzinach małego ruchu) co kłócą sie do zabicia że im w miescie pali 6 litrów ;) a każdy inny jest zepsuty ;)

Napisano

Mówimy o miasteczku, bez korków itp. Emeryta 11 litrów boli

Jakbym robił 45tyś km przez 5 lat, to spalanie byłoby na ostatnim miejscu charakterystyki auta, na które zwracałbym uwagę.

Napisano

Jakbym robił 45tyś km przez 5 lat, to spalanie byłoby na ostatnim miejscu charakterystyki auta, na które zwracałbym uwagę.

Jesteś emerytem?

Napisano

Wymagania:

Skoda z tego co się orientuje za free przystosowuje auto dla niepełnosprawnych

Napisano
  • Autor

Tak i kolega ma aso nawet. Tyle że do żadnej tacie nie wsiadało się wygodnie

Napisano

Toyota Urban Cruiser? bo mi sie pomysly koncza...

z nowych jeszcze chyba sa te suvy od renault.

wysokie masz jeszcze nissan Cube, Note.

szczerze to w pl nie ma obecnie nic ciekawego tego typu w ofercie dealerów.

nie wiem czy nie szybciej kupi coś z D, nawet nowego

Napisano
  • Autor

Tato w piątek odbiera Vengę więc temat wyczerpany....

btw, niebawem wystawie toyotkę na sprzedaż

Napisano

Jesteś emerytem?

Zaraz ktoś napisze, że  jak kogo stać na nowe auto, to i na paliwo powinno go być stać... ale czy to oznacza, że nie musi/nie może on brać kosztów eksploatacji pod uwagę?

Sam, nabywając nowy bolid, zerknąłem na jego katalogowe zużycie, licząc się z tym, że faktyczne będzie większe. Mimo, że przebiegi roczne mam raczej skromne (4oo + 2oo = ~7kkm :phi: ), to staram się spalić jak najmniej i średnia z 3. lat oscyluje na poziomie 6,7l.

Napisano

Wymagania:

Toyota CH-R hybrid 

Napisano

Tato w piątek odbiera Vengę więc temat wyczerpany....

btw, niebawem wystawie toyotkę na sprzedaż

Będzie zadowolony. Jaki motor?