Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Citroen Berlingo 1.4 2005r moja opinia o nim...

Featured Replies

Napisano

Właśnie albo zerwała się linka od otwierania drzwi albo spadł jakiś wodzik... no szok... by wysiąść z auta muszę szybę otwierać

Dwie śruby w drzwiach i kilka klamerek odpiąć nie urywając i masz boczek zdjęty i wodzik możesz założyć. Śruby są w klamce. ;)

Napisano
  • Autor

Dzisiaj będę musiał to raczej zrobić... ale zaczynam się powoli śmiać z tego jak my się "lubimy" z Berlingo :D

Napisano

Pol Europy uzytkuje Partner/Berlingo np w malym biznesie

Trafiles zajezdzonego rupiecia i tyle

Dokładnie tak. Potrzebowałem do pracy małego dostawczaka, zacząłem szukać w używanych, ale znakomita większość wystawianych aut to był zajeżdżony szrot. Nikt nie sprzedaje samochodu użytkowego póki nie psuje się na potęgę.

Postanowiłem poszukać nówki i tak po 2 miechach chodzenia po salonach stałem się użytkownikiem nowego Berlingo. Wziąłem go w leasing, rata miesięczna 703 PLN. Myślę, że to niewiele więcej niż Luke wydaje w miesiącu na reanimowanie swojego grata i mam święty spokój. A spalanie mam 7/100 w mieście 1,6 hdi.

Napisano

Taki okaz Partnera wczoraj na spacerze wlazł mi w oczy :) ten to lekko nie ma :) oj nie ma :)

post-189431-0-32620100-1473285665_thumb.jpg

post-189431-0-55540800-1473285740_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Oj mój już nie raz znacznie gorzej wyglądał... pty leasing na ile lat?

Napisano
  • Autor

Ogólnie zaczynam się zastanawiać nad nową Pandą Van 1.2 w gazie. Zaraz jadę na urlop ale jak wrócę pewnie udam się do salonu Fiata. Wolałbym uniknąć Vana ale z drugiej strony odliczylo by się VAT. Może ktoś wie ile taka Panda nowa może kosztować tak na szybko?

Napisano

Ogólnie zaczynam się zastanawiać nad nową Pandą Van 1.2 w gazie. Zaraz jadę na urlop ale jak wrócę pewnie udam się do salonu Fiata. Wolałbym uniknąć Vana ale z drugiej strony odliczylo by się VAT. Może ktoś wie ile taka Panda nowa może kosztować tak na szybko?

http://otomoto.pl/oferta/fiat-panda-van-1-2-69-km-ciezarowy-2-osobowy-z-klima-i-radiem-od-reki-montujemy-lpg-ID6yuQwr.html

Napisano
  • Autor

Pietro_M dzieki :) Muszę się tym przejechać, obejrzeć, ocenić. Może i taką się sprawi.

Napisano

Pietro_M dzieki :) Muszę się tym przejechać, obejrzeć, ocenić. Może i taką się sprawi.

Finansowanie musisz już sprawdzić sobie sam na fiatprofessional.pl ;)

Napisano
  • Autor

A jeździ ktoś tutaj taką nową Pandą 1.2 ? Jak to się sprawuje? Może lepiej tą 0.8 brać pod uwagę?

Napisano

A jeździ ktoś tutaj taką nową Pandą 1.2 ? Jak to się sprawuje? Może lepiej tą 0.8 brać pod uwagę?

NTK ;)

Napisano
  • Autor

A może jednak ktoś coś wie o awaryjności i opinii o tym aucie? Kumpel poprzednią generacją z lpg i 1.2 pod maską dociagnal do 480 tyś km...

Napisano
  • Autor

Byłem, oglądałem, nawet się przejechałem. Fajnie... tylko ta cena zabija. Z częściowym leasingiem, bez ubezpieczenia wyszło ,,tylko" 49 tyś zł brutto w skrócie nie ma opcji że za tak małe auto dam prawie 50 klocków... to ja wolę wrzucić nawet 5 tyś zł w to Berlingo lub kupić coś innego i nie marudzic. Sorry ale za Pande tym bardziej dwuosobowa nie dam takich pieniędzy...

Napisano

Byłem, oglądałem, nawet się przejechałem. Fajnie... tylko ta cena zabija. Z częściowym leasingiem, bez ubezpieczenia wyszło ,,tylko" 49 tyś zł brutto w skrócie nie ma opcji że za tak małe auto dam prawie 50 klocków... to ja wolę wrzucić nawet 5 tyś zł w to Berlingo lub kupić coś innego i nie marudzic. Sorry ale za Pande tym bardziej dwuosobowa nie dam takich pieniędzy...

Jak to za auto warte ok. 35 tysięcy brutto taka cena? Chyba że wybrałeś tyle dodatków, że cena skoczyła do góry.

Napisano
  • Autor

Cwana ich zagrywka wszystko podają netto.

Z dodatków wziąłem klime (3300zl netto) instalację LPG (też coś koło 3300zł netto), i kilka gadżetów za 700zl co się później okazało netto... też myślałem tak jak Ty i z uśmiechem pojechałem. Jak z żoną cenę usłyszeliśmy to chcieliśmy brać nogi za pas... cena golasa katalogowego 33500zł netto minus jakiś tam rabat. Czyli za golasa płacisz ponad 40 tyś brutto. Na tzw start.

Edytowane przez Luke16

Napisano

Cwana ich zagrywka wszystko podają netto.

Z dodatków wziąłem klime (3300zl netto) instalację LPG (też coś koło 3300zł netto), i kilka gadżetów za 700zl co się później okazało netto... też myślałem tak jak Ty i z uśmiechem pojechałem. Jak z żoną cenę usłyszeliśmy to chcieliśmy brać nogi za pas... cena golasa katalogowego 33500zł netto minus jakiś tam rabat.

Ale to za funkiel nówke pdo Ciebie zrobione auto :)

Pojedź teraz do każdego innego salonu, np. Puga, Reno, Cytryny czy VW i skonfiguruj takie nowe :) nie wiem czy się w 80000 zmieścisz :)

Napisano
  • Autor

jedrocha dlatego stanowczo podziekuje za wydane 50tyś zł za Pande czyli auto budżetowe. Tym bardziej za wersję Van. Wujek trzy lata temu za 43 tysie kupił Grande Punto 5d na full wypasie a gdzie Panda do Punto. Oczywiście mówię o cenie brutto... jak podemnie zrobione auto jak 3 takie stoją na placu?

Edytowane przez Luke16

Napisano
  • Autor

Kurczę, kurczę, kurczę. Co za idiota wymyślił klakson w Berlingo. By się do niego dostać trzeba zderzak odkręcić bo jeden uchwyt od lampy jest właśnie schowany pod nim. Niestety po odkreceniu milona srubek udało się do niego dostać. Po podłączeniu na krótko klakson działa.. nie ma prądu od kierowcy czyli w skrócie taśma.

Napisano

Mam wrażenie, że niezbyt dokładnie sprawdziłeś auto przed zakupem i teraz wychodzą takie kwiatki

Wysłane z Moto X Play

Napisano
  • Autor

Mam wrażenie, że niezbyt dokładnie sprawdziłeś auto przed zakupem i teraz wychodzą takie kwiatki

Wysłane z Moto X Play

Wszystko było pięknie przez ok. 4/5 tyś km. Gdy wskoczyło 230 tys km zaczęło się wszystko po kolei sypać... Teraz ma 241 tys km. Jakoś jeździ. Problem jest z odpalaniem rano. Nikt nie potrafi mi z tym pomóc... Dzisiaj na krawężniku prawą stroną stanąłem to ledwo co zapalił... Jakby jakiś czujnik był walnięty... Oglądałem masę Berlingo/Partnerów i Kangoo były tak ściuchrane że nie było co do ręki wziąć. Ten był ładny, zarówno mechanicznie, jak i wizualnie. Klima padła po tym jak sprzęgło było wymieniane, klakson i świecąca się poducha po wymianie maglownicy... Czyżby mechanik coś zwalił bo już zaczynam tak wnioskować??? 

Napisano

Wszystko było pięknie przez ok. 4/5 tyś km. Gdy wskoczyło 230 tys km zaczęło się wszystko po kolei sypać... Teraz ma 241 tys km. Jakoś jeździ. Problem jest z odpalaniem rano. Nikt nie potrafi mi z tym pomóc... Dzisiaj na krawężniku prawą stroną stanąłem to ledwo co zapalił... Jakby jakiś czujnik był walnięty... Oglądałem masę Berlingo/Partnerów i Kangoo były tak ściuchrane że nie było co do ręki wziąć. Ten był ładny, zarówno mechanicznie, jak i wizualnie. Klima padła po tym jak sprzęgło było wymieniane, klakson i świecąca się poducha po wymianie maglownicy... Czyżby mechanik coś zwalił bo już zaczynam tak wnioskować??? 

Kurcze tak czytam i martwie sie tym jak będzie u mnie . Wczoraj i dzisiaj zrobiłem dokładny przegląd zawiechy z hamulcami włącznie i pół osprzetu silnika rozebrałem aby sprawdzić czujniki czujniczki kabelki wtyczki mapsensory przepustnice swiece itp. Ja uważam że dostęp wszędzie jest super. Tyle ze ja porównuje do Ducato Transita . Skody nie ruszam bo za młoda  ;]

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Decyzja już zapadła i chce kupić nowe lub praktycznie nowe auto. W końcu byłem w Dacii. Przejechałem się dokkerem, ogólnie fajne auto lecz dość głośne w środku - pusta przestrzeń z tyłu. Cena pasowała ale serio zabija mnie serwis nawet olejowy 1100zł a rozrząd 2500zł no i dodatkowo nie ma już 1.6 8V od renault :( dlatego temat odpuscilem. Żona wymyśliła żeby kupić coś po gwarancji czyli ok. 3 lata. Wtedy wolałbym dustera 1.6. Jak wtedy wygląda jakiś kredyt/leasing? I jak z formalnościami związanymi z wpisaniem go do firmy no i jak z zakupem komis czy od prywatnego też da radę? Macie jakieś zaufane miejsca?

Napisano

Decyzja już zapadła i chce kupić nowe lub praktycznie nowe auto. W końcu byłem w Dacii. Przejechałem się dokkerem, ogólnie fajne auto lecz dość głośne w środku - pusta przestrzeń z tyłu. Cena pasowała ale serio zabija mnie serwis nawet olejowy 1100zł a rozrząd 2500zł no i dodatkowo nie ma już 1.6 8V od renault :( dlatego temat odpuscilem. Żona wymyśliła żeby kupić coś po gwarancji czyli ok. 3 lata. Wtedy wolałbym dustera 1.6. Jak wtedy wygląda jakiś kredyt/leasing? I jak z formalnościami związanymi z wpisaniem go do firmy no i jak z zakupem komis czy od prywatnego też da radę? Macie jakieś zaufane miejsca?

Ale wiesz, ze na przeglad mozesz przyjechac ze swoimi materialami i wtedy zaplacisz pewnie z max 300-400PLN?

Napisano
  • Autor

Maciej_ myślisz że nie pytałem? Facet powiedział że nie ma takiej opcji bo wtedy nie udzielają gwarancji... Dla mnie to jest chore płacić za olej i dwa filtry 1100zł gdzie cały zabieg wart jest max 300zł z materiałami... Podobnie jak rozrząd do 1.6 8V jest diabelnie tani http://allegro.pl/rozrzad-1-4-1-6-dacia-dokker-lodgy-oryginal-i6543824037.htmla nie 2500zł.... Bez jaj ale ja na serwisie olejowy w roku byłbym ok 4 razy... 

Napisano

Maciej_ myślisz że nie pytałem? Facet powiedział że nie ma takiej opcji bo wtedy nie udzielają gwarancji... Dla mnie to jest chore płacić za olej i dwa filtry 1100zł gdzie cały zabieg wart jest max 300zł z materiałami... Podobnie jak rozrząd do 1.6 8V jest diabelnie tani http://allegro.pl/rozrzad-1-4-1-6-dacia-dokker-lodgy-oryginal-i6543824037.htmla nie 2500zł.... Bez jaj ale ja na serwisie olejowy w roku byłbym ok 4 razy... 

Gadal bzdury :ok:

Napisano
  • Autor

To co to za swirowanie pawiana?

Napisano

To co to za swirowanie pawiana?

Zwyczajne klamstwo. Ty je wziąłeś za fakt i byc moze kilka razy bys pojechal na taki serwis. Inny parsknie smiechem i pojedzie w inne miejsce. A wlasciciel odetnie kupon od nieswiadomego.
Napisano
  • Autor

Dzięki za wyjaśnienie.

Ogólnie podoba mi się jeszcze jedno auto mianowicie Skoda Roomster niestety z tego co widzę jest już nie produkowane, a szkoda bo byłbym zainteresowany :(

Napisano

Dzięki za wyjaśnienie.

Ogólnie podoba mi się jeszcze jedno auto mianowicie Skoda Roomster niestety z tego co widzę jest już nie produkowane, a szkoda bo byłbym zainteresowany :(

Nie chce reklamować tutaj Roomstera ale posiadam akurat  i Roomka i Berlingo . Roomka mam od nowosci tj XII 2012 obecnie 75k km nalotu z szumnym silnikiem 1.4 86KM z LPG . Jedyne mankamenty to mechacące się pasy bezp.  i boki foteli. Cała zawiecha fabryczna żadnych przygód i usterek nawet z elektryką. Brak mi tylko szklanego dachu bo nawet navi  climatroniki itepe jest jak w niemieckim wypasie. Skode jak poszukasz kupisz spokojnie od pierwszego właściciela i normalnym nalotem . Załadunkowo można turbodynomena zadziwić. Piekarnik z płytą do zabudowy bagaznik spokojnie łyka bez wyjmowania pólki a zona czasami nawet skrzydła drzwiowe wozi z zamknietą klapa bagaznika .  Berlingo kupiłem aby odciażyć Skodę bo jak chłopaki Ducato zabiora to był problem logistyczny z autami . Teraz i chłopaki do roboty  i ja  na dodatkowe jazdy do klienta jestesmy niezalezni o żonie nie wspominając. 

Napisano

Załadunkowo można turbodynomena zadziwić. Piekarnik z płytą do zabudowy bagaznik spokojnie łyka bez wyjmowania pólki a zona czasami nawet skrzydła drzwiowe wozi z zamknietą klapa bagaznika .

Aż tak z zachwytami bym się nie rozpędzał. Auto ma skopaną funkcjonalność bagażnika, przez cholernie wysoki próg załadunku. Tzn. taki, jak w przeciętnym hatchbacku. Daleko mu do płaskiej podłogi po otwarciu klapy, jakiej można się spodziewać w kombiakach.

Napisano

Aż tak z zachwytami bym się nie rozpędzał. Auto ma skopaną funkcjonalność bagażnika, przez cholernie wysoki próg załadunku. Tzn. taki, jak w przeciętnym hatchbacku. Daleko mu do płaskiej podłogi po otwarciu klapy, jakiej można się spodziewać w kombiakach.

Co do progu to się zgodze ale to nie jest kombi tylko "coś" na bazie auta klasy B z trzema przesuwnymi odrębnymi siedzieniami z tyłu. 

Napisano
  • Autor

Mam jeszcze takie pytanko ... Jakiego Vana kupić żeby np. po 3 latach móc przerobić go na osobówkę? Wiadomo taki dokker wtedy by odpadał :P Fiat Panda by był super gdyby nie ta cena... Wiadomo wtedy później autko zostało by dla żony... 

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Znalazłem w końcu auto idealne dla siebie :D :D :D i mimo że das auto nie lubię to to będzie idealne. Mianowicie: Skoda Octavia II 4x4 interesuje mnie czy w tych modelach były pancerne benzyniaki do LPG jak w poprzedniczce? Jeżeli nie 4x4 to czy np. była by możliwość podwyższenia wersji podstawowej ?

No i ewentualnie Octavia I 1.8T 4x4 ale mi się nie podoba dodatkowo miejsca z tyłu na nogi brak + nie miłe wspomnienia z wakacji  :facepalm:  ;l
No i co to jest to 4x4 od VW?
Napisano

Znalazłem w końcu auto idealne dla siebie :D :D :D i mimo że das auto nie lubię to to będzie idealne. Mianowicie: Skoda Octavia II 4x4 interesuje mnie czy w tych modelach były pancerne benzyniaki do LPG jak w poprzedniczce? Jeżeli nie 4x4 to czy np. była by możliwość podwyższenia wersji podstawowej ?

No i ewentualnie Octavia I 1.8T 4x4 ale mi się nie podoba dodatkowo miejsca z tyłu na nogi brak + nie miłe wspomnienia z wakacji  :facepalm:  ;l
No i co to jest to 4x4 od VW?

Panie podwyższanie to tylko w Citroenie :) ale Ty już masz urazę :P

Co do 4x4 to takie gówniane 4x4 :) haldex, może i nadaje się na miasto :) ale Ty chcesz tym wjechać w błoto..... wjechać wjedziesz :) i co dalej :P ?

Napisano
  • Autor

ale ja nie zamierzam tym po lasach jeździć :P Citroena już nie chcę a wiem że C5 chcesz mi zaproponować :P Chociaż Berlingo się uspokoiło pewnie się przestraszyło że jego dni są u mnie policzone.

Napisano

ale ja nie zamierzam tym po lasach jeździć :P Citroena już nie chcę a wiem że C5 chcesz mi zaproponować :P Chociaż Berlingo się uspokoiło pewnie się przestraszyło że jego dni są u mnie policzone.

Mylisz się, C5 sprzedało się na 2 dzień po kupnie następy i wystawieniu ogłoszenia :) mija 2 tygodnie jak odjechało ...

Napisano
  • Autor

A ktoś coś więcej o octavii 4x4? Awaryjny ten układ jest?

Napisano

Obawiam się, że NTK :). Może u skodziarzy zapytaj. Ale patrząc na Twoje szczęście i to, że kupiłeś zajeżdżonego trupa, którego dopiero po wielu naprawach udało Ci się doprowadzić do stanu bezawaryjności nie oczekiwałbym cudów po tym co uda Ci się kupić niezależnie od marki.

Poza tym nas też nie słuchałeś w kwestii połączenia najsłabszej benzyny z budą o dynamice kiosku w przypadku cytryny...

M.

Napisano

awaryjny czy nie, na pewno mało popularny i z ew ogarnięciem będzie problem  :hmm:

jak chcesz proste i tanie auto to kup zwykłą octavie a nie kombinuj z 4x4 (twierdziłeś że nie potrzebujesz)

nie wiem jak octa w terenie bo jest dość długa (długie zwisy)

podnieść pewnie się da, wrzucając inne sprężyny/podkładki   :hmm:

IMO nikt nie kupował octy 4x4 żeby jeździć do kościoła 

Edytowane przez Koonrad

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.