Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mandat z Austrii :-)

Featured Replies

Napisano

Tylko pragnę zwrócić uwagę na pewien drobiazg: to nie ja przywiozłem z Austrii mandat.

Co to zmienia w ogólnej postawie?

Napisano

Co to zmienia w ogólnej postawie?

Nic a nic. Wg polskich standardów na forum internetowym normą jest że ten co jechał za szybko i dostał mandat nie jest potępiany bo to przecież ok jeździć za szybko. Za to ten, który jedzie normalnie ale ma w aucie nie taką nawigację, brakuje mu kamizelki odblaskowej albo zapasowych żarówek to polaczek, pirat i idiota, przynoszący wstyd Polsce.

Tyko dlatego że nas wkurza, bo nie lubimy jak ktoś jeździ przepisowo.

Jakie tu wcześniej padło słowo? Hipokryzja?

:rotfl:

Napisano

ten co jechał za szybko i dostał mandat nie jest potępiany bo to przecież ok jeździć za szybko. Za to ten, który jedzie normalnie ale ma w aucie nie taką nawigację, brakuje mu kamizelki odblaskowej albo zapasowych żarówek to polaczek

Kto to napisał? Ja?

Austriackiego prawa nie łamię tylko w zakresie w którym nie koliduje z polskim.

Prawo - jako zbiór reguł - jest pojęciem dość szerokim, obejmującym zarówno ograniczenia prędkości, jak i np.: zakaz/nakaz używania (wpisz sobie co chcesz).

Choćbyś nie wiem jak się starał, to nie nie podciągniesz nawigacji z fotoradarami pod Konwencję Wiedeńską i obowiązek wyposażania pojazdu zgodnie z regulacjami kraju w którym jest zarejestrowany, a zdaje się do tego zmierzasz odwracając kota ogonem.

Niestety zaczynasz dryfować w kierunku prowadzenia dyskusji przez Lucyfera, a to jednak chluby nie przynosi :idea:

Napisano

Kto to napisał? Ja?

Prawo - jako zbiór reguł - jest pojęciem dość szerokim, obejmującym zarówno ograniczenia prędkości, jak i np.: zakaz/nakaz używania (wpisz sobie co chcesz).

Choćbyś nie wiem jak się starał, to nie nie podciągniesz nawigacji z fotoradarami pod Konwencję Wiedeńską i obowiązek wyposażania pojazdu zgodnie z regulacjami kraju w którym jest zarejestrowany, a zdaje się do tego zmierzasz odwracając kota ogonem.

Niestety zaczynasz dryfować w kierunku prowadzenia dyskusji przez Lucyfera, a to jednak chluby nie przynosi :idea:

Nie zmierzam w kierunku konwencji. Zmierzam w kierunku nadinterpretacji. W Polsce też jest zabronione używanie urządzeń ostrzegających o radarach ale jakoś nikt nie włącza w to nawigacji.

Zmierzam też w kierunku internetowej hipokryzji, bo już się jeden znalazł który porównał jazdę z nawigacją do jazdy 70km/h ponad ograniczenie. Ciekawe czy austriacka policja ma takie same zdanie.

A Ty też porownałeś to do wrzucania robaków do talerza i oszukiwania restauracji.

Wiesz, ja życzyłbym Polakom za granicą żeby z wszystkich dostępnych sposobów manifestowania swej pogardy dla prawa i kultury skończyło się tylko na bazie fotoradarów w nawigacji. Nie trzeba by się za nich wstydzić.

Napisano

Takie przyszło :-)

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

@@maciejka

Weź Ty wymień tę fotę. No chyba, że nie zależy Ci na prywatności... Dość publicznie swój adres podajesz...

Napisano

A co w przypadku niezapłacenia takiego zagranicznego mandatu?
Wysyłają komornika, sprawa idzie do sądu czy coś innego

Jak pracujesz to ściągną przez polski US.

Napisano

Pewnie. Parę razy tak zrobiłem: gwałtownie wyhamowałem i grzecznie schowałem się na końcu kolejki żeby zrobić jaśniepanu miejsce.

Tylko nie rozumiem dlaczego jaśniepan zwykle zamiast pojechać wolną drogą na której mu tak zależało, sprawia wrażenie jeszcze bardziej nieszczęśliwego niż na początku.

Mimo szczerych chęci nie potrafię na to pytanie odpowiedzieć, zapytaj futrzaka, on podobno pozjadal wszytkie rozumy.

Na discovery widziałem jak jakies większe mitsubisi gwałtownie przyhamowalo, auto z tyłu delikatnie je uderzyło w róg. Niestety mitsu rolowalo kilka razy i cała rodzina zginęła.

Napisano

Jak pracujesz to ściągną przez polski US.

Za mandat z każdego kraju EU/strefy Schengen?

Napisano

Z konta PLN normalnie możesz opłacić, ale po złodziejskim kursie.

Najlepiej załóż sobie konto walutowe, kup w kantorze internetowym walutę i zrób przelew SEPA (kosztuje 5 PLN) - jest przecież podany rachunek w formacie IBAN, masz też kod BIC/SWIFT banku.

I to wszystko zeby zaplacic 45 EUR I zaoszczedzic moze z 8-9PLN? ;l

Napisano

I to wszystko zeby zaplacic 45 EUR I zaoszczedzic moze z 8-9PLN? ;l

Gdybyś zacytował całość mojej wypowiedzi, to znalazłbyś wyjaśnienie, dlaczego warto takie konto założyć.
Napisano

Mimo szczerych chęci nie potrafię na to pytanie odpowiedzieć, zapytaj futrzaka, on podobno pozjadal wszytkie rozumy.

Na discovery widziałem jak jakies większe mitsubisi gwałtownie przyhamowalo, auto z tyłu delikatnie je uderzyło w róg. Niestety mitsu rolowalo kilka razy i cała rodzina zginęła.

Zapamiętam żeby ewentualne uderzenia przyjmować całym zderzakiem.

Napisano

Dobrze - to są powszechnie znane frazesy, a ja pytałem o konkrety np.:

ako se prije našeg pristupanja na sva zvona najavljivala policijska suradnja među državama, koja je trebala stati na kraj praksi prekograničnog neplaćanja kazni, od toga zasad nema ništa. Barem ne kod nas. Razlog? Naša policija, iako smo u Europskoj uniji više od godine dana, još nije ušla u sustav Eucaris, koji omogućuje automatsku razmjenu podataka o vozačima i registarskim oznakama.

Napisano

Wewnątrz wiozę kawałek Polski! :]

Okrętem jestem... lalalaaa...

Napisano

Okrętem jestem... lalalaaa...

Wtrącanie się w wewnętrzne sprawy naszego kraju byłoby zamachem na suwerenność! Że tak za rządem naszym powtórzę...

;)

Napisano

ja pytałem o konkrety np.:

dlugo szukales tego konkretu z bosni   :hehe:   piszemy o europie a nie o twilight zone ;)

Wytaptane

Edytowane przez Kalkstein

Napisano

Tylko pragnę zwrócić uwagę na pewien drobiazg: to nie ja przywiozłem z Austrii mandat.

Co nie znaczy, że jeździsz dobrze. Po prostu cię nie złapali... 

Napisano

Dobrze - to są powszechnie znane frazesy, a ja pytałem o konkrety np.:

mnie z punktu praktycznego też bardziej interesuje odpowiedź na pytanie co zrobi austriacki policjant "jak nie zapłacę letniego mandatu bo mandat musi zatwierdzić polski sąd" jak zatrzyma mnie w trakcie jazdy czy podjedzie na parkingu w Austrii jak zima będę jechał na narty ? bo ten temat jakoś jest pomijany w publikacjach ...

Napisano

dlugo szukales tego konkretu z bosni :hehe: piszemy o europie a nie o twilight zone ;)

konkret jest z kraju należacego do EU i nienależącego do Schengen mistrzu.

Napisano

co zrobi austriacki policjant...

tu konkretnie nie wiem ale powiem co zrobi holenderski

po wyslaniu mandatu masz okres karencji do zaplaty i tylko figurujesz jako ukarany (plus punkty jezeli dostales)

centrala co 30 dni monitoruje temat i czeka na info o zaplacie

jezeli jest wplata to tylko widac punkty a info o zaplacie znika

jezeli nie ma wplaty to caly czas widac cie

przy kontroli policjant moze zapytac czy chcesz teraz zaplacic czy czekasz np na wyrok z sadu

mowisz ze czekasz na wyrok i po temacie

ale jezeli dostales wyrok i go nie zaplaciles to w centralnym systemie jestes do zatrzymania i egzekucji wplaty

w skrajnych przypadkach tracisz auto jezeli jest twoje i nie masz kasy na wplate na policji

mysle w calym systemie europol jest tak samo

Wytaptane

Napisano

konkret jest z kraju należacego do EU i nienależącego do Schengen mistrzu.

tylko pisemne wyjasnienie z ambasady bosni wyjasni ten konkret mistrzu

inne zrodla moga byc dla ciebie niewiarygodne

btw poszukaj o mandatach z bulgarii to dopiero ciekawe klimaty ;]

Wytaptane

Napisano

Co nie znaczy, że jeździsz dobrze. Po prostu cię nie złapali...

Oczywiście że jeżdżę źle. Zostało tu udowodnione że jestem piratem drogowym i przynoszę wstyd Polakom za granicą gdyż używam nielegalnej nawigacji.

Napisano

Nawigacja nie jest nielegalna.

Zabronione jest używanie pewnych jej elementów.

Żeby to obejść należy austriackiemu policjantowi pokazać skan polskiego kodeksu ruchu drogowego lub oryginał jak ktoś woli.

Sprzed chwili, pan w vanie dostał lekkiego strzała i się położył

83d9f14e099f90ba5e4c0f204da03c57.jpg

Edytowane przez hefi

Napisano

mnie z punktu praktycznego też bardziej interesuje odpowiedź na pytanie co zrobi austriacki policjant "jak nie zapłacę letniego mandatu bo mandat musi zatwierdzić polski sąd" jak zatrzyma mnie w trakcie jazdy czy podjedzie na parkingu w Austrii jak zima będę jechał na narty ? bo ten temat jakoś jest pomijany w publikacjach ...

Mnie chcieli zatrzymać i do paki. Jechałem wtedy świadomie przez Austrię bez winiety, żona przed samym wyjazdem się pochorowała i najpierw kilka godzin rzygała jak kot, a jak już usnęła to budziło ją każde zatrzymanie. Stwierdziłem że się nie zatrzymuję, winietę czeską kupiłem jeszcze w Polsce... Przeleciałem Czechy, zatrzymałem się na ostatniej stacji w Austrii, bo żona się obudziła. Napiliśmy się wody i mówię jej, że nie mam winiety, ona na to żeby kupić. Patrzę na tą autostradę a tam już znaki widać że granica za kilkaset metrów, więc olałem. Wyjechałem ze stacji, bus który jechał parę auto przede mną włączył koguta, zastawili drogę i po kolei sprawdzali każdemu...

Coś tam próbowałem negocjować, że Boże Ciało, że żona chora i nie zdążyłem, nie było przeproś. Nie miałem gotówki (od tamtego czasu zawsze wożę), więc zostałem zaproszony do busa i poinformowany, że zostanę zatrzymany (mieli mnie podeskortować do najbliższego posterunku) do czasu uiszczenia opłaty.

W ostatniej chwili zajarzyłem że mam kartę kredytową i o dziwo mieli terminal w tym busie. Nie pamiętam ile zapłaciłem w EUR, ale z karty ściągnęli mi 480 PLN (2010 rok).

Żony foch przez cały następny dzień, bo przecież mogłem kupić na stacji tą winietę. Miałem za swoje, teraz winiety kupuję przez neta i jeszcze w domu oklejam auto.

Napisano

teraz winiety kupuję przez neta i jeszcze w domu oklejam auto

Kupujesz po cenie normalnej, czy z prowizją?

Ktoś kiedyś podawał link do strony, gdzie kupuje się po cenie normalnej, ale nie pamiętam.

Napisano

Kupujesz po cenie normalnej, czy z prowizją?

Ktoś kiedyś podawał link do strony, gdzie kupuje się po cenie normalnej, ale nie pamiętam.

po normalnej, ja podawałem chyba... jedyny koszt to wysyłka 1 EUR.

https://www.tolltickets.com/

Napisano

po normalnej, ja podawałem chyba... jedyny koszt to wysyłka 1 EUR.

Potwierdzam - wszystko działa i w zasadzie jedynym minusem jest problem przy ew. zmianie daty wyjazdu, bo winiety przychodzą już "przedziurkowane".

Napisano

Ja kupuję na pierwszej stacji w Austrii. Od Brna nie ma problemu bo to jeszcze przed autostradą a od strony Bratysławy jest stacja w jakimś Petzneusiedl czy coś ale dawno tamtędy nie jechałem.

Z kolei z południa kupuję w Tarvisio.

Napisano

Nawigacja nie jest nielegalna.

Zabronione jest używanie pewnych jej elementów.

Żeby to obejść należy austriackiemu policjantowi pokazać skan polskiego kodeksu ruchu drogowego lub oryginał jak ktoś woli.

Sprzed chwili, pan w vanie dostał lekkiego strzała i się położył

83d9f14e099f90ba5e4c0f204da03c57.jpg

Policjantowi z Austrii chcesz pokazywać polskie PoRD? :] 

Napisano

Ja kupuję na pierwszej stacji w Austrii. Od Brna nie ma problemu bo to jeszcze przed autostradą a od strony Bratysławy jest stacja w jakimś Petzneusiedl czy coś ale dawno tamtędy nie jechałem.

Z kolei z południa kupuję w Tarvisio.

Ja lubię jeździć bez postojów. Nie palę, nie sikam, nie jem. Chyba że jadę ponad 1000 km to wtedy muszę raz tankować.

Napisano

Ja lubię jeździć bez postojów. Nie palę, nie sikam, nie jem. Chyba że jadę ponad 1000 km to wtedy muszę raz tankować.

Też tak lubię.

Napisano

Też tak lubię.

Trochę to się kłóci z kupowaniem winiet po drodze. 

Mnie szlag trafił jak kiedyś wyjechałem z domu o 23:00, o 23:30 byłem na stacji pierwszej w Czechach i trafiłem na przerwę techniczną 40 minut... Tłum aut, kolejka do kas, kolejka do winiet... masakra. 

Straciłem prawie godzinę ledwie wyjechawszy z domu, od tego czasu kupuję online.

Napisano

Nie ja, kolega mój najlepszy Ryb
Napisano

No właśnie też tak przeczytałem ze zdumieniem...Austria to nie Polska...z policmajstrem nie ma tam dyskusji a jak jest podejmowana za długa dyskusja to są duże problemy