Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy SUV, 4x4, AT, 7-os., co kupić?

Featured Replies

Napisano

W sumie to jak w większości takich wątków nie mój problem, a wspólnika, ale pozwólcie, że i ja zadam tutaj pytanie co kupić.

Wymagania nie do przeskoczenia:

- Nowy (może być demo, ma to sprzedawać dealer, nie zawiedziony użytkownik)

- Buda SUV

- 4x4 (może być dopinany)

- automat

- 7-os.

- cena bieda (czyli im mniej tym lepiej, bliżej 100kzl niż 200kzl)

- finansowanie leasing (ale to poza konkursem)

Na razie pojeździł sobie Outlanderem 2.0 benzyna CVT 4x4 wersja Intense plus za 115kzl bez targowania i nawet mu to auto pasuje, ale jest male ale.

Sprzedawca podał mu katalogowe spalanie, w ktore jakos trudno jest uwierzyc (miasto 7,6, trasa 5,8, średnie 6,4). Finansowanie - leasing, z tego co tlumaczyl to prawie 105% niezaleznie od opcji (przy zalozeniu max. 3 lat)

Dealer na placu ma tez "nowy" rocznik 2015 z identycznym wyposazeniem ale dieslem 2,2 za 98kzl.

Auto ma zostac po leasingu "w domu" na dłuzej wiec rocznik tak bardzo w oczy nie kluje choc to juz 2 lata trzeba liczyc, ze ma.

No wlasnie, a gdyby czasami, od wielkiego dzwona, przyszlo tym pociagnac przyczepke z mini koparka to jak w takich akcjach czuje sie automat, a zwlaszcza to CVT?

Czy znajdzie sie jeszcze jakies auto spelniajace wymagania, ktore warto obejrzec?

Gdyby nie te 7 miejsc, to wybor wydaje sie duzy, ale Wy na pewno cos znajdziecie.

Co do outlandera licze szczegolnie na kolege Ryb.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

cx 9 :) z podtlenkiem

Napisano

Mama Outlandera 4x4 2.0 CVT Intense - ogólnie polecam. Przy tej cenie to ciężko o lepszego SUVa. Konkurencja jest droższa. 

Spalanie średnie trzeba liczyć ok 10L/100km ... w trasie możesz zejść do 8L. Mówię tu o normalnej jeździe, a nie eko-drivingu. Możliwe że można urwać z tego jeszcze litr. To podane przez producenta to jakiś absurd. 

CVT w tym modelu (wbrew obiegowej opinii o tych skrzyniach) nie jest zamulaczem. To jedna z lepszych CVT (+ subaru) na rynku. Trzeba się nauczyć nią jeździć i trzeba pamiętać że wciskanie gazu w podłogę deje trochę inny efekt niż w konwencjonalnych skrzyniach. Wyrabianie sobie opinii po jeździe próbnej jest bezsensowne. To jest zupełnie inny styl jazdy. Ja jestem zachwycony CVT .. ale trzeba tym trochę pojeździć i nauczyć się operować gazem - mocne wcośnięcie wcale nie robi w tym przypadku roboty.

Jak coś to pytaj. 

Napisano

cx 9 z podtlenkiem

nowe za 100kPLN?

ogolnie marne szanse na cos duze nowego i za 100kPLN

moze fiat 3.6 ?

Napisano

nowe za 100kPLN?

moze fiat 3.6 ?

Fiata już dawno nie produkują a i przyczepy praktycznie żadnej nie pociągnie.

Napisano

CVT w tym modelu (wbrew obiegowej opinii o tych skrzyniach) nie jest zamulaczem. To jedna z lepszych CVT (+ subaru) na rynku.

symulejue biegi jak subaru?

Napisano

symulejue biegi jak subaru?

nie automatycznie, ale jest możliwość ręcznej zmiany wirtualnych biegów manetkami przy kierownicy (6b)

jest jeszcze taki tryb "nieopisany przez instrukcję" - przełączasz na manual i jak dojdziesz do granicznych obrotów (góra/dół) to i tak ci zmieni bieg (na wyższy lub niższy), więc działa to podobnie jak w subaru, z tą różnica że jedziesz po maksimach :) 

Napisano
  • Autor

Fiata już dawno nie produkują a i przyczepy praktycznie żadnej nie pociągnie.

Ta przyczepa to sporadyczna sprawa, zreszta nawet Duster 1,6+LPG daje rade od swieta pociagnac minikoparke.

Napisano

Ta przyczepa to sporadyczna sprawa, zreszta nawet Duster 1,6+LPG daje rade od swieta pociagnac minikoparke.

Tu nie chodzi czy da rade ale o formalność. Na haku ma chyba 1100kg więc totalna lipa.

Napisano
  • Autor

Mama Outlandera 4x4 2.0 CVT Intense - ogólnie polecam. Przy tej cenie to ciężko o lepszego SUVa. Konkurencja jest droższa. 

Spalanie średnie trzeba liczyć ok 10L/100km ... w trasie możesz zejść do 8L. Mówię tu o normalnej jeździe, a nie eko-drivingu. Możliwe że można urwać z tego jeszcze litr. To podane przez producenta to jakiś absurd. 

CVT w tym modelu (wbrew obiegowej opinii o tych skrzyniach) nie jest zamulaczem. To jedna z lepszych CVT (+ subaru) na rynku. Trzeba się nauczyć nią jeździć i trzeba pamiętać że wciskanie gazu w podłogę deje trochę inny efekt niż w konwencjonalnych skrzyniach. Wyrabianie sobie opinii po jeździe próbnej jest bezsensowne. To jest zupełnie inny styl jazdy. Ja jestem zachwycony CVT .. ale trzeba tym trochę pojeździć i nauczyć się operować gazem - mocne wcośnięcie wcale nie robi w tym przypadku roboty.

Jak coś to pytaj. 

Spalanie jakby wychodzilo jak Tobie to byloby ok (zwlaszcza, ze kolega nie z tych co szaleje i raczej dolne granice spalania w samochodach uzyskuje).

Zastanawia sie czy przy malych przebiegach (ok 25kkm/rok) warto diesla rozwazac.

CVT z jazdy probnej mu pasuje, wczesniej jezdzil manualami i starym automatem renaulta.

Popytam co chcialby jeszcze wiedziec to sie usmiechne do Ciebie.

Napisano

nowe za 100kPLN?

moze fiat 3.6 ?

budżet jest do 200 :) nowe cx wyrwie za 160000 klasyczny i bardzo dobry automat i w stosunku do konkurencji prawdziwe 7 miejsc a nie ławka , koszty serwisu o połowę mniejsze niż mitsubishi

Napisano

7 osobowy SUV

Xtrail nowy ... ale nie ma połączenia automat i 4x4

Ale cokolwiek wybierze to będą polsrodki...

celowac w sharana itp i wtedy jest wygoda jazdy albo iść w suvy wyższej klasy i wymiaru choć to w obu przypadkach jest bliżej 200 tys pln

O takie ooo

http://otomoto.pl/oferta/volkswagen-sharan-2-0tdi-184km-4motion-dsg-highline-vw-zasada-warszawa-ID6yEJgd.html#e09972caa1

Edytowane przez jetbang

Napisano

budżet jest do 200 :) nowe cx wyrwie za 160000 klasyczny i bardzo dobry automat i w stosunku do konkurencji prawdziwe 7 miejsc a nie ławka , koszty serwisu o połowę mniejsze niż mitsubishi

z jakim silnikiem? bo nowy jest praktycznie nie do gazu.

Napisano

z jakim silnikiem? bo nowy jest praktycznie nie do gazu.

na ta chwile tylko 3.6 ma sens

Napisano

Spalanie jakby wychodzilo jak Tobie to byloby ok (zwlaszcza, ze kolega nie z tych co szaleje i raczej dolne granice spalania w samochodach uzyskuje).

Zastanawia sie czy przy malych przebiegach (ok 25kkm/rok) warto diesla rozwazac.

CVT z jazdy probnej mu pasuje, wczesniej jezdzil manualami i starym automatem renaulta.

Popytam co chcialby jeszcze wiedziec to sie usmiechne do Ciebie.

Na początku to mi palił 12-13 w jeździe głównie miejskiej :) po jakimś czasie to spadło, kiedy nauczyłem się że nie trzeba cisnąć gazu żeby ten samochód przyspieszał. Wystarczy jeździć do 2,5krpm i mamy relatywnie niezłe przyspieszenie przy relatywnie niekim spalaniu.

Moim zdaniem przy takich przebiegach to tańsza będzie w tym przypadku benzyna. Diesel jest drogi głównie przez akcyzę. Ja akurat nie lubię diesli i chciałem CVT. Diesel będzie trochę lepiej jechał. 

Moim zdaniem optymalną wersją jest 2,4 benz + CVT .. ale nie jest oferowana na naszym rynku

Edytowane przez Azbest

Napisano

Odnośnie spalania - tu masz test Zahara, który uważam że jest całkiem realny - na koniec sobie zobacz podsumowanie - rozpiętość jest od 6,5 do 13,7L/100km. Sam zdecyduj w jakich warunkach jeździsz. 

PS. jeśli jeździsz TYLKO w trasach i trzymasz ciągle te 130-150km/h to diesel będzie raczej rozsądniejszym wyborem.

Napisano

a na Sotento albo Santa Fe patrzyl?

znajomy jakos na poczatku 2016 kupil Santa Fe w jakiejs dobrej wersji w okolicach 150kpln (ale nie wiem czy netto czy brutto i co dokladnie ma w srodku) , czesto lata pod granice austriacka i jest zdowolony z auta

Napisano

więc działa to podobnie jak w subaru, z tą różnica że jedziesz po maksimach  

zdecydowanie inaczej

subarowe cvt zachowuje sie jak klasyczny automat hydrauliczny

Napisano

zdecydowanie inaczej

subarowe cvt zachowuje sie jak klasyczny automat hydrauliczny

wiem, jeździełm CVT w Subaru i znam temat tych skrzyń. Generalnie to Mitsu ma symulację biegów tylko w manualu. To co ci opisałem ... tego nie da się używać poza przypadkiem kiedy startujesz z gazem w podłodze. 

Ale czy w CVT chdodzi o to żeby cokolwiek symulować? Ja się właśnie rozkoszuję tą płynnością i brakiem przełożeń. To subarowe CVT to jest skrzynia dla osób które nie lubią CVT :) 

Napisano

Cennik Kodiaqa niech przejrzy.

i zanim to zrobi ... to niech się tym przejedzie ... nawet nie będzie musiał na cennik patrzeć. 

Napisano

To subarowe CVT to jest skrzynia dla osób które nie lubią CVT

to subarowe cvt moze dzilac jak klasyczne cvt i jak klasyczny hydraulik

wszystko zaleznie czego akurat potzrebujesz i na co masz ochote

w/g polaczenie silnia 2.0 dit i cvt jest genialne

Napisano

Możesz rozwinąć?

ciasnota na 3rzedzie jak wieksosc aut w tym segmencie

dopiero suvy klasy cx9 sa przyzwoite z tylu

Napisano

gdzie?

nie mam przy sobie linka ale są auta sprowadzane z niemie ż pełna fabryczna gwarancja i fv 23 %

nie pamiętam nazwy ale w Gdańsku jeszcze 2 tyg. temu można było zamowic

Napisano

Możesz rozwinąć?

Samochód sprawia wrażenie tandetnego, ciasnego ... takie napompowane do granic możliwości Clio.

EDIT - pomyliłem KADJAR z KODIAQ. Oczywiscie ogladałem Renault i o nim mam złe zdanie.

Edytowane przez Azbest

Napisano

Samochód sprawia wrażenie tandetnego, ciasnego ... takie napompowane do granic możliwości Clio

Grubo, jak wiele ze zdjęć można odczytać  ;]

Kolega niech zmieni budżet w takim razie  :)

Napisano

na ta chwile tylko 3.6 ma sens

Ale ten model nie jest już dostępny jako nowy.

Napisano

W Mitsu też sa 2 tryby - klasyczne CVT i wirtualne biegi przełączane manetkami przy kierownicy - wszystko w zalezności co lubisz i czego potrzebujesz ;).

Te manetki wydawały mi się świetną sprawą gdybyśmy się nie polubili z tym paskiem zaczepionym na dwóch kółkach ... ale w praktyce używałem ich może ze 3 razy z ciekawości. Uważam że dobre CVT potrafi obronić się samo - mistu i subaraki robią to dobrze i nie trzeba niczego symulować. 

Napisano

nie mam przy sobie linka ale są auta sprowadzane z niemie ż pełna fabryczna gwarancja i fv 23 %

nie pamiętam nazwy ale w Gdańsku jeszcze 2 tyg. temu można było zamowic

Zgadza się ale to tak jak mówisz prywatny import z Niemiec aut które tam zostały lub dema. Faktycznie cen około 160tyś zł brutto więc rewelacyjna.

Napisano

W Mitsu też sa 2 tryby - klasyczne CVT i wirtualne biegi przełączane manetkami przy kierownicy - wszystko w zalezności co lubisz i czego potrzebujesz ;).

Te manetki wydawały mi się świetną sprawą gdybyśmy się nie polubili z tym paskiem zaczepionym na dwóch kółkach ... ale w praktyce używałem ich może ze 3 razy z ciekawości. Uważam że dobre CVT potrafi obronić się samo - mistu i subaraki robią to dobrze i nie trzeba niczego symulować.

Tyle ze jedac na tzw 3/4gazu w trybie auto misiek bedzie jednostajnie wyl na 4500 obr a subaru bredzie "zmienial" biegi jak hydraulik
Napisano

Grubo, jak wiele ze zdjęć można odczytać  ;]

Kolega niech zmieni budżet w takim razie  :)

Po czym wnosisz że odczytuję to ze zdjęć? Oglądałem wiele SUVów zanim podjąłem decyzję - rav4, crv, outlander, oba nissany .. i także kodiak. Ja wiem że outlander ma ascetyczną deskę .. ale ten kodiak to wypada bardzo słabo na tle konkurencji. to jest moja mocno stronnicza opinia, ale ten samochód nie robi pozytywnego wrażenia. 

EDIT - pomyliłem KADJAR z KODIAQ. Oczywiscie ogladałem Renault i o nim mam złe zdanie.

Edytowane przez Azbest

Napisano

Tyle ze jedac na tzw 3/4gazu w trybie auto misiek bedzie jednostajnie wyl na 4500 obr a subaru bredzie "zmienial" biegi jak hydraulik

No i tu dochodzimy do tego momentu - jedni uważają że tak przyspiesza się z CVT ... a drudzy że chcą odczucia z "klasycznej" skrzyni .. bo jeśli chodzi o samo przyspieszenie to jest takie samo (lub nawet lepsze przy stałym 4500rpm)  ;)

dlatego wcześniej napisałem ... to jest tryb dla osób które nie lubią lub nie mogą się przyzwyczaić do CVT. Generalnie CVT ustawia zadane obroty i steruje przełożeniem. 

Napisano

No i tu dochodzimy do tego momentu - jedni uważają że tak przyspiesza się z CVT ... a drudzy że chcą odczucia z "klasycznej" skrzyni .. bo jeśli chodzi o samo przyspieszenie to jest takie samo (lub nawet lepsze przy stałym 4500rpm) ;)

dlatego wcześniej napisałem ... to jest tryb dla osób które nie lubią lub nie mogą się przyzwyczaić do CVT. Generalnie CVT ustawia zadane obroty i steruje przełożeniem.

Caly czas pisze ze subaru daje wybor (w trybie auto) a misiek nie.
Napisano

Caly czas pisze ze subaru daje wybor (w trybie auto) a misiek nie.

zgadza się .. nie neguję tego .. misiek daje wybór auto-CVT lub łopatki przy kierownicy i wirtualne biegi

ja tylko stwierdzam że tryby inne niż auto-CVT to symulacja czegoś czym ta skrzynia nie jest :) 

Tak zupełnie poza tematem subaru-mitsu - ta bezstopniowość skrzyni jest inna ... wiele osób tego nie akceptuje bo nie potrafią wyczuć że prędkość bezposrednio nie zależy od obrotów. Ja to rozumiem, ale człowiek świadomie zdecydowany na CVT nie będzie poszukiwał w niej trybów które symulują inne skrzynie, bo jest to zwyczajnie mało optymalne. Dlatego neguję sens stosowania tych łopatek czy robienie z tego na siłę skrzyni automatycznej-wielobiegowej. Jak jest  .. dobrze .. to tylko troche oprogramowania, ale nalezy traktowac to jako dodatek .. a nie główną cechę skrzyni. Bo to że jest to CVT to nie da się ukryć. 

Napisano

- 7-os.

Jeszcze jedna ważna sprawa - kim ma być ta piąta i szósta osoba?

Jeśli dzieciaki - to ok

Jeśli dorośli na krótkie odcinki - to się przemęczą

Jeśli dorośli na dłuższe wypady - to raczej szukaj czegoś większego niż outlander i podobnych w klasie. Wtedy będziesz bliżej 200kPLN niż 100kPLN

Napisano

Ja kupilem xtraila bo outlander poza fajnym frontem nie podoba mi sie. Brakuje mi tylko polaczenia automatu i 4x4. Niby po nowym roku maja byc nissany za 4x4 2.0 dci i automatem. Teraz zaluje ze mam swojego bo to byla byla wersja dla mnie. Tekne 7 os 4x4 mozna kupic za 120-130 kola. Ten nowy pewnie bedzie w okolicach 150-160.

Ma 7 miejsc ale tylnie raczej dla dzieci. Ja awaryjnie woze tam 2 foteliki i da sie jako tako pojechac w 7 osob. Na pewno nie sa to prawdziwe fotele. Poza tym mi sie duzo fajniej jezdzilo nissanem niz mitsu no i tekna ma naprawde fajne wyposazenie. Mi brakuje tylko aktywnego tempomatu i co jest jakas bzdura bo awaryjne hamowanie jest i oprocz tego chcialbym miec podgrzewana kierke.

Edytowane przez johnson_gda

Napisano
  • Autor

Jeszcze jedna ważna sprawa - kim ma być ta piąta i szósta osoba?

Jeśli dzieciaki - to ok

Jeśli dorośli na krótkie odcinki - to się przemęczą

Jeśli dorośli na dłuższe wypady - to raczej szukaj czegoś większego niż outlander i podobnych w klasie. Wtedy będziesz bliżej 200kPLN niż 100kPLN

Kolezka zmajstrowal 3 dzieci, aktualnie w wieku 1,5 - 7 lat i chyba ma chec rozbić bank z 500+ (zawsze mówił, że ideał rodziny to 2+4).

Twierdzi, że testował te dodatkowe miejsca i tragedii nie ma, a dzieciak nawet sporo miejsca miałby.

Mnie totalnie takie "autobusy" nie interesują, więc skoro mówi że wystarczy miejsca to wystarczy.

Napisano
  • Autor

Cennik Kodiaqa niech przejrzy.

Wyślę, niech pomaca.

Napisano
  • Autor

a na Sotento albo Santa Fe patrzyl?

znajomy jakos na poczatku 2016 kupil Santa Fe w jakiejs dobrej wersji w okolicach 150kpln (ale nie wiem czy netto czy brutto i co dokladnie ma w srodku) , czesto lata pod granice austriacka i jest zdowolony z auta

Jeszcze nie, ale wyślę go i tam.

Napisano

Tylko cena ostatnio mało genialna bo Euro stoi jak stoi... Ja bym na Kodiaqa popatrzył jednak. 

Krawiec

Napisano

W sumie to jak w większości takich wątków nie mój problem, a wspólnika, ale pozwólcie, że i ja zadam tutaj pytanie co kupić.

Wymagania nie do przeskoczenia:

- Nowy (może być demo, ma to sprzedawać dealer, nie zawiedziony użytkownik)

- Buda SUV

- 4x4 (może być dopinany)

- automat

- 7-os.

- finansowanie leasing (ale to poza konkursem)

Jak ma być 7-osobowy a nie 5+2 mini to z suvem ciężko. Najwygodniej to sharan 4motion lub galaxy awd. Są diesle 150-180KM z automatami dwusprzęgłowymi.

Napisano

Jeszcze nie, ale wyślę go i tam.

Sorrento jest tańsze i niczego mu nie brakuje w porównaniu do SantaFE.

Napisano

Co do outlandera licze szczegolnie na kolege Ryb.

Powie Ci że CVT w Outlanderze nie nadaje się do niczego. Pisał o tym przez połowę zakupowego wątku. On ma klasyczny automat.

Napisano

Po czym wnosisz że odczytuję to ze zdjęć? Oglądałem wiele SUVów zanim podjąłem decyzję - rav4, crv, outlander, oba nissany .. i także kodiak. Ja wiem że outlander ma ascetyczną deskę .. ale ten kodiak to wypada bardzo słabo na tle konkurencji. to jest moja mocno stronnicza opinia, ale ten samochód nie robi pozytywnego wrażenia. 

Gdzie oglądałeś Kodiaqa?

Napisano

Gdzie oglądałeś Kodiaqa?

O kurcze - mój błąd - cały czas pisałem o Renault KADJAR - pomieszały mi się oba modele. Mają bardzo podobne wizualnie nazwy.

Ze skodą nie miałem kontaktu i nic o niej nie wiem.

Napisano

Mam nowe Sorento za 150 więc cenowo w środku.

Duzy suv ( jak na Europę )

AT

7os

4x4

Spalanie w mieście 11 L.

Złego słowa o tym aucie nie powiem. Do tej pory zrobiłem 35tyś.

Wiem to nie jest X5 albo Q7  :)

Napisano

Wyślę, niech pomaca.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.