Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przednia szyba marznie od wewnątrz

Featured Replies

Napisano

Dziś rano przy -8 stopniach wchodzę do auta a tam szyba wewnątrz do skrobania.

Jaki czort? Filtr PP wymieniony dwa tyg temu, wycieraczki w aucie suche, gdzie leży problem? Nigdzie nie ma wody sprawdzałem całe wnętrze dokładnie.

Napisano

Jaki czort? Filtr PP wymieniony dwa tyg temu, wycieraczki w aucie suche, gdzie leży problem? Nigdzie nie ma wody sprawdzałem całe wnętrze dokładnie.

Auto jeżdżone na krótkich dystansach, z ogrzewaniem włączonym na min. 20*C?

Czyli po prostu wnętrze nie zdąży się ochłodzić, woda skrapla się na szybie i marznie przez noc. 

Edytowane przez Pietro_M

Napisano
  • Autor

Dokładnie tak, do roboty tylko, odcinek 2x 17km.

Wnętrze dość mocno ogrzane

. Silnik benzynowy jeśli ma to znacznie.

Jest jakiś sposób aby to zminimalizować? Mniej ogrzewać?

Edytowane przez Alfi

Napisano

Wnętrze dość mocno nagrywam. Silnik benzynowy jeśli ma to znacznie.

To jednak nie tak krótki.

Żeby zminimalizować, to stopniowo schładzać wnętrze przed opuszczeniem auta.

Napisano

Przewietrzyć auto.

Napisano
  • Autor

Ok będę testował, ewentualnie przed dojazdem uchylić troszkę szybe?

Napisano

Masz we wnętrzu dużo wilgoci i stąd ten efekt. Niekoniecznie muszą do tego być mokre wycieraczki i zapchany filtr. Po prostu wilgoć z powietrza masz wszędzie. Ostatnio trochę padało i stąd taki efekt. Zupełnie normalne. Wczoraj też tak miałem, bo jak ostatnio jeździłem to padało, a potem parę dni samochód stał na parkingu na lotnisku i go zmroziło. Antidotum: dłuższa trasa z ogrzewani, a potem otworzyć drzwi i odparować samochód albo wstawić samochód z otwartymi szybami na 1 dzień do ciepłego niezawilgoconego garażu.

Napisano
  • Autor

Przewietrzyć auto.

Teraz to robię, auto stoi z otwartymi oknami [emoji6]
Napisano

Luz i spokój. Przecież lało parę dni. Powietrze przesycone wilgocią, a co za tym idzie wnętrze auta. Przemarznie, wyszroni się i będzie spokój na suchy mróz. 

Napisano
  • Autor

wentylator na wyższy bieg...

Ogrzewanie jest włączone mocno, bo w kabinie upał [emoji6]
Napisano

Przewietrz auto przy wysiadaniu. Zimne powietrze jest suche, więc jak wywietrzysz brykę, to zlikwidujesz wilgoć.

Napisano

Ja po dojechaniu do pracy minimalnie uchylam szybę, właśnie żeby odparowało to co przez drogę się nagrzało.

Niektóre auta też są po prostu bardziej szczelne i wilgoć trzyma się w środku

Wysłane z mojego PSP5453DUO przy użyciu Tapatalka

Napisano

Proponuje jeszcze profilaktycznie umyć szybę od środka u mnie bardzo pomogło szyba przestała parować

Napisano

Proponuje jeszcze profilaktycznie umyć szybę od środka u mnie bardzo pomogło szyba przestała parować

A to podstawa, brudna szyba to syzyfowa praca z parowaniem.

Napisano

No cóż. Fizyka.

Przecież to zjawisko występuje od lat.

Napisano
  • Autor

Myłem kilka dni temu :oki:  

No cóż. Fizyka.

Przecież to zjawisko występuje od lat.

No cóż. Mam to pierwszy raz, dlatego myślałem że może jeszcze mogę coś sprawdzić. 

Napisano

Myłem kilka dni temu :oki:

No cóż. Mam to pierwszy raz, dlatego myślałem że może jeszcze mogę coś sprawdzić.

Musisz mieć szczelne auto.

W audi mam to samo. Wkoło inne auta niezaparowane a moje mocno.

Napisano

Taka sama zagadka jest w autku mojej nieżony. Od czasu do czasu jesienią rosa od środka a zimą szron. Bez wyraźnego powodu.

Wentylacja sprawna. Filtra nawet nie ma. Wszystko suche.

W jej poprzednim, bardzo podobnym autku mimo identycznego traktowania, nigdy coś takiego się nie zdarzało. Tak samo w moich.

Pewnym tropem była mokra osłona przeciwszronowa na szybę wrzucanie do auta. Tylko, że w poprzednim też ją tak samo pakowała mokrą do środka i nic.

Napisano

przed dojazdem uchylić troszkę szybe?

Eeeeee tam szybę... otwórz drzwi   :hehe:    będziesz miał wietrzenie i hamulec aerodynamiczny jednocześnie...   :phi:

Edytowane przez romano11

Napisano

ostatnio dość intensywnie padało a wilgoć w aucie to nawet w fotele wejdzie nie musi być widocznej kałuży, na obiegu zamkniętym to chyba nie jeździsz?

Napisano
  • Autor

Eeeeee tam szybę... otwórz drzwi   :hehe:    będziesz miał wietrzenie i hamulec aerodynamiczny jednocześnie...   :phi:

Pomyślę o tym ;]

ostatnio dość intensywnie padało a wilgoć w aucie to nawet w fotele wejdzie nie musi być widocznej kałuży, na obiegu zamkniętym to chyba nie jeździsz?

Padało przez weekend, ale auto stało od piątku do poniedziałku rano :hmm:

Napisano
  • Autor

Spróbuj jechać do pracy z włączoną klimą, która ładnie osusza powietrze wewnątrz.

Tak robię....ale jak jest powyżej 3*C inaczej się nie włącza  :phi:

Napisano

Wy tu gadu-gadu, ale czemu marznie od środka tylko przednia szyba, a nie wszystkie?  :hmm: Bo tylko pod nią są otwory z nadmuchów i to jednak wilgoć z zewnątrz marznie?  :hmm:

Napisano

Drzwi też sprawdzałeś? ;]

Kiedyś podczas parkowania zaczął docierać do mnie dźwięk chlupotania. Myślałem że to może paliwo w baku się przelewa, ale po paru dniach dźwięk ciągle się pojawiał. Wydawał się docierać z tylnych drzwi za kierowcą. Okazało się że otwory odprowadzające wodę były zatkane. Spuściłem na oko litr wody. ;]

Natomiast najbardziej prawdopodobne jest to o czym inni piszą - po prostu wilgoć w środku (ostatnio były deszczowe dni). Wczoraj też mi zaparowały szyby na postoju, a dziś mimo niższej temperatury i identycznych warunkach już nie.

Powietrze o temp. +30 stopni "pomieści" 10 razy więcej wilgoci niż te o temp. -8. Ponieważ działa to też w odwrotną stronę, tzn ogrzane powietrze z zewnątrz jest bardzo suche, to przy dobrej wentylacji po 1-2 dniach powinieneś mieć problem z głowy.

Napisano

Pomyślę o tym ;]

Padało przez weekend, ale auto stało od piątku do poniedziałku rano :hmm:

trzeba wszystko posprawdzać, mogą być niedrożne odpływy przy łączeniu słupek -błotnik

Napisano

Wyłącz obieg wewnętrzny-jak masz.

Napisano
  • Autor

Wyłącz obieg wewnętrzny-jak masz.

Jest wyłączony cały czas.
Napisano

Jest wyłączony cały czas.

Był gdzieś wątek że klapka się zawiesiła i pomimo teoretycznie wyłączonego obiegu zamkniętego był on cały czas.

To taka uwaga, guzikom nie zawsze można ufać. ;)

Napisano
  • Autor

Był gdzieś wątek że klapka się zawiesiła i pomimo teoretycznie wyłączonego obiegu zamkniętego był on cały czas.

To taka uwaga, guzikom nie zawsze można ufać. ;)

Jest sprawny, dziś jechałem za ciężarówką i wł obieg. Szybko szyby zaczęły parować bo pada lekki deszcz.
Napisano

Jest sprawny, dziś jechałem za ciężarówką i wł obieg. Szybko szyby zaczęły parować bo pada lekki deszcz.

Ok, w takm razie auto mocno trzyma wilgoć...

Napisano
  • Autor

Ok, w takm razie auto mocno trzyma wilgoć...

Od założenia tematu porządnie wietrze przed zamknięciem i jest dobrze. Tylko ze mrozy słabsze aktualnie.
Napisano

Czasem nie ma na to wpływu, wystarczy że w ciągu dnia auto postoi w słońcu i się w środku nagrzeje, a wieczorem od różnicy temperatur zaczyna wszystko parować i osiadać na szybach. Potem chwyci mróz i tyle ;)

Napisano
  • Autor

Tak się zastanawiam, bo to marznięcie mam od czasu jak używam -turtle-wax-odmrazacz-do-szyb-40c-500ml.

Odpalam silnik, włączam nawiew i psikam szyby, czyszczę i wsiadam, czy może być to powodem?  :hmm:

Napisano

Odpalam silnik, włączam nawiew i psikam szyby, czyszczę i wsiadam, czy może być to powodem?

Zagadka rozwiązana. ;)

Napisano
  • Autor

Zagadka rozwiązana. ;)

Przed psikaniem włączać obieg wewnętrzny? 

Napisano

Pojedź do ciepłego miejsca, klima+zamknięty obieg i tak przez 20 minut. Auto się osuszy w środku. 

Napisano

tak tobie doradzamy a ja dziś tez miałem zamarznięte szyby i z zewnątrz jak i wewnątrz :hehe: , wczoraj syn brał auto i jeździł po sklepach a ja dziś ledwo otworzyłem drzwi kierowcy, przymarzły na zawiasach bo uszczelkę to smarowałem wazeliną techniczną, a jak już otworzyłem to nie mogłem ich zamknąć bo zamarzła zapadka w drzwiach :hehe: , wlazłem do auta uruchomiłem silnik patrze a pokrętło od nawiewu jest ustawione na znaczek z szybą a w moim aucie to oznacza że przestawienie pokrętła na szybę uruchamia automatycznie klimatyzacje beż sygnalizowania zapaleniem kontrolki od uruchomienia klimatyzacji, no i mamy winowajce zamarzniętej szyby od środka auta, syn przyjechał na włączonej klimie parownik zaczął odmarzać i wilgoć osadziła się na szybie

Edytowane przez waldek40

Napisano

Pojedź do ciepłego miejsca, klima+zamknięty obieg i tak przez 20 minut. Auto się osuszy w środku. 

Niektóre samochody sa tak "zaprojektowane" ze sprzyjaja zaparowywaniu - jeden z modeli hyundaia (chyba matrix ale sie nie upieram) miał tak ułozone wycieraczki że przy małej predkości woda zgarniana w trakcie powrotu ramion trafiala w okolice  wlotów powietrza... filtr kabinowy w trakcie deszczu zawsze był mokry

Napisano

Niektóre samochody sa tak "zaprojektowane" ze sprzyjaja zaparowywaniu - jeden z modeli hyundaia (chyba matrix ale sie nie upieram) miał tak ułozone wycieraczki że przy małej predkości woda zgarniana w trakcie powrotu ramion trafiala w okolice  wlotów powietrza... filtr kabinowy w trakcie deszczu zawsze był mokry

Mówimy o samochodach, a nie koreańskich wynalazkach. Jednak koreańczycy to wciąż tylko o jedno oczko powyżej chińczyków... Jak mówimy o samochodach, to nie mamy na myśli Hyundai czy inne Ssangyong. 

Napisano

Przed psikaniem włączać obieg wewnętrzny?

Chyba niewiele poradzisz. Tak po prostu jest. Dlatego nie używam odmrażaczy.

Można zabierać go ze sobą do domu, jak będzie ciepły, to będzie trochę lepiej.

Nie wiem dokładnie dlaczego tak się dzieje, ale moja teoria jest taka, że roztapiająca się woda pobiera ciepło z otoczenia, a że styka się z szybą, to ciepło pobierane jest z szyby dodatkowo ją ochładzając.

Sprzyja to dodatkowemu parowaniu i zamarzaniu pary wewnątrz. Ponadto alkohol paruje, co również wymaga pobrania ciepła z otoczenia.

Jak w środku będzie sucho, to i efekt parowania po użyciu środka będzie mniejszy.

A że wtedy było deszczowo to i wilgotność w środku była większa potęgując efekt.

Ale to tylko moje przypuszczenia. :)

Napisano

Jednak koreańczycy to wciąż tylko o jedno oczko powyżej chińczyków.

wiesz Volvo poniekąd jest chińskie - przynajmniej jeśli chodzi o właściciela ;)

Napisano

wiesz Volvo poniekąd jest chińskie - przynajmniej jeśli chodzi o właściciela ;)

Volvo JEST chińskie. Podobnie jak Skoda niemiecka. I jakość Volvo teraz już też jest chińska. I ludzie o tym wiedzą - dużo widzisz nowych Volvo na ulicy? Dziwisz się czemu tak mało?

Napisano

w kwestii odmrażaczy do szyb. Jest roztwór wody i środka anty.  Nie wiem dokładnie jakie są ich proporcje ale jest tak, że przy dobrym mrozie szyba ponownie zamarza i od nowa zaczyna się psikanie. Pomijam koszt odmrażaczy. Jak komus to przeszkadza, to może sam sobie zrobić taki odmrażacz- kupuje alkohol izopropylowy 99% i sam w domu miesza 3 miarki alkoholu i jedna miarka wody :skromny:  Jeszcze nie zdarzyło się, żeby ponownie szyba zamarzła. Koszt to ok 40-45 zł za 5 litrów alkoholu.

Napisano

Najlepszy odmrażacz to ciepła woda. Polewasz nią szybę i od razu po rozpuszczeniu lodu, zbierasz ją ściągaczką. Woda rozmraża obie strony szyby, która pozostaje przez kilka minut na tyle ciepła, że szron się nie osadza.

Napisano

kupuje alkohol izopropylowy 99%

W Żabce mają?   ;]  

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.