Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2017 Suzuki Swift w wersji produkcyjnej

Featured Replies

Napisano

[emoji848] sam niewiem, 1.2l Turbo z CVT, co na EU - nie wiem [emoji18]

36e3108a1212254da5a0cb658c1733e2.jpg

c34bcbbb3249b1d3157109ccc20cb102.jpg

a2015be8c856a6675b40198649d832a5.jpg

238ce0bbb3b9831ea07c7f35316ad74d.jpg

371194ac174d1421fc95efe2a56ec630.jpg

A katalog w tej części świata dalej żyje [emoji16]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano

Teraz wszystkie auta beda mialy czarna wstawke na slupku C ?

Taka moda

Napisano

@@OZI

Wygląda jak resorak  :ok:  :hehe:

Napisano

Moi zdaniem fajnie że wygląda jak resorak - przecież to mało auto. Jak ktoś chce nudne i smutne to kupi Fabia.

Napisano

Jaki on tam nowy? Że śmiesznie wielki spojler odkleili?

Napisano

Przód Panamera, tył Yaris.

Napisano
  • Autor

Teraz wszystkie auta beda mialy czarna wstawke na slupku C ?

Taka moda

@@Filipfm a jakie są inne? [emoji848]

Napisano
  • Autor

Moi zdaniem fajnie że wygląda jak resorak - przecież to mało auto. Jak ktoś chce nudne i smutne to kupi Fabia.

Nie wiem czy Fabia się 30 sztuk sprzedała. w zeszłym roku... po za EU to auto niesprzedawalne...

Napisano
  • Autor

Jaki on tam nowy? Że śmiesznie wielki spojler odkleili?

Spoiler pewnie wróci w wersji 'Sport'. [emoji18] czy RS

IMG_5449-Custom.jpg

Napisano

Jest fajny. Nie ma nudy. Trzecia generacja z rzędu, charakter i ogólny zarys pozostaje, ale dodali trochę świeżości. Najoryginalniejszy samochód w klasie to nie będzie, ale i tak wygląda fajnie.

Napisano

@@Filipfm a jakie są inne? [emoji848]

Hopel Astra

16cfcaf898268a57477733e9bada899c.jpg

Hyundai i20

7cda0409c8c51e5754e9589be115bba1.jpg

Może jest więcej ale na szybko mi te wpadły do glowy

sent from mobile

Napisano

Miałem na myśli to z przodu...

Poza tym powiew świeżości jak w kolejnym Golfie.

;)

Napisano

Ładne auto u nas będzie 1.2 i 1.0T a skąd oni maja 1.2T to nie wiem. Minus to 5b skrzynia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

[emoji848] sam niewiem, 1.2l Turbo z CVT, co na EU - nie wiem [emoji18]

]

grill sbROO ukradli ;D
Napisano

Himg]

sent from mobile

Cactus
Napisano

Cactus

Wlasnie zobaczyłem na ulicy.

Nowy Prius

517f03f6aa9845373b79c5565b824a02.jpg

sent from mobile

Napisano

Z tyłu wygląda jak Baleron, z przodu nie mam zdania. Poczekam, aż zmęczą wersję na stary kontynent :]

Napisano
  • Autor

Poza tym powiew świeżości jak w kolejnym Golfie.
;)

haha :oki:  - chcesz moja poranna kawe zbierac! :nono:

Napisano
  • Autor

Ładne auto u nas będzie 1.2 i 1.0T a skąd oni maja 1.2T to nie wiem. Minus to 5b skrzynia.

Chyba Swift innego niz automatic/CVT w zyciu nie widzialem ... :hmm:

typowy klient to jakas :piekna: w wieku --- sex + drugs + alcohol .... :phi:

CHociaz chyba znam jednego faceta w RS :hehe:

Napisano

Hopel Astra

Hyundai i20

Prius... Ochyda...

2016-Toyota-Prius-Two-Eco-rear-three-qua

Napisano
  • Autor

Hopel Astra

Hyundai i20

sent from mobile

To juz wiem dlaczego nie widze ... :phi:

Hopel Astra vel Holden Astra - statek przyplynal z 5k aut ... sprzedali w zeszlym miesiacu ....  ACHTUNG :old: 48 sztuk -    :phi:  :hehe: - GM hit sprzedazy... - aaa w tym samym miesiacu Corolla sprzedala ponad 3,200 sztuk   ;l 

2017-Holden-Astra-R-specs-750x326.jpg

Tego Hyundai pierwszy raz widze ...    :hmm:  - Made in Recep Erdogan?  :hmm:

Napisano
  • Autor

Prius... Ochyda...

Cos w tym jest, IMVHO wyglada lepiej na zywo ... niz na pix , ale stylistyka kontrowersyjna ... :hmm: - lud jednak nie kupuje ...

Moj wsiowy dealer - mial 2 demo, podobno komus sie Enter zle przycisnal i zostali z dwoma zamiast jedna ... Najpierw jedna poszla na demo, potem wsadzili ja jako uzywna  - az w koncu rozwoli i odbiera ludzi z domow jak podrzucasz Toyota na service   :hehe:

Druga stala, stala, stala - w koncu z salonu wrzucili z powrtem na plac, -20% nic nie zmienilo .... wczoraj mnie przywiozla do domu jak HiLux na service podrzucilem ... i odebrala o 2pm  :hehe:  - cicho - fajnie - plastikowo  :skromny:

Co ciekawe tak samo z Prius 2 gen skonczyli - auto ponad teraz 300k km rozwozace i przywazace ludzi do domow ... i usterek zero a nie ma lekko.

Toyota-Prius-Japan-February-2016.-Pictur

Napisano

To juz wiem dlaczego nie widze ... :phi:

Hopel Astra vel Holden Astra - statek przyplynal z 5k aut ... sprzedali w zeszlym miesiacu ....  ACHTUNG :old: 48 sztuk -    :phi:  :hehe: - GM hit sprzedazy... - aaa w tym samym miesiacu Corolla sprzedala ponad 3,200 sztuk   ;l

2017-Holden-Astra-R-specs-750x326.jpg

Tego Hyundai pierwszy raz widze ...    :hmm:  - Made in Recep Erdogan?  :hmm:

A to dziwne w EU bardzo dobrze sie Astra sprzedaje. Dobre silniki niska cena. Nie macie i20? Jezdzilem takim 9 miesiecy. Istny koszmar. Wy pewnie Akcenta macie.

Napisano
  • Autor

A to dziwne w EU bardzo dobrze sie Astra sprzedaje. Dobre silniki niska cena. Nie macie i20? Jezdzilem takim 9 miesiecy. Istny koszmar. Wy pewnie Akcenta macie.

1.4l T w wersji bieda - $25k

Corolla 1.8l, Civic 2.0l, i30 1.8l Nez turbo $20k

Lud nie chce EU małych kosiarek, lud chce 2.0l bez Turbo... [emoji848] Może i by te 1.4lT przeszło - ale cena $5k...

4,952 auta do sprzedania [emoji90][emoji90][emoji90][emoji16]

Discounting już się zaczął - a auto nawet na dobre do salonu nie wjechało, daje miesiąc i będą chodzić po $20k może wtedy jakieś zainteresowanie - paręset sztuk ??? Na miesiąc dostaną [emoji848]

GM idzie w spirali samoboujujstwa u mnie .... Jedynie V8 się sprzedaje (ok 3,000 sztuk na miesiąc) - a to w 2017 idzie na śmietnik .... Idioci....

Rzady stanowe już się na Chrysler 300 przesiadają ...

88d55788345f5e30f12dc69813d4f35c.jpg

Napisano

Właśnie nie do końca rozumiem politykę VW czy GM. Przecież co to za problem do nowej bury Astry wsadzić silnik 1.8 140hp i wysłać do AU/Asia.

Napisano

IMG_5449-Custom.jpg

W EU Swift sport wystepuje tylko w wersji 3 drzwiowej - niestety...

Napisano

Tak samo jak fiesta dla mnie to niepojęte.

Napisano

Niezbadane sa meandry marketingu ;) - to tak jak jakieś 15 lat temu w fordzie Ka (postrzeganym przeze mnie jako auto "kobiece") w żadnym pakiecie za zadną cene nie mozna było dokupic lusterka w daszku kierowcy - i koleżanka z pracy kupila Jazza ;)

Napisano

Fiesta ST od niedawna jest dostępna w wersji 5D również w PL :)

Napisano

Oj to nie wiedziałem. Byłem przekonany, ze nadal tylko 3D robią.

Napisano

Właśnie nie do końca rozumiem politykę VW czy GM. Przecież co to za problem do nowej bury Astry wsadzić silnik 1.8 140hp i wysłać do AU/Asia.

A to nie ma czegoś wspólnego z normami CO2 średnimi dla całej produkcji?

O ile wiem, to jak się przekracza jakąś tam średnią, to za każde auto płacisz karę.

Niestety nie wiem:

1. Jaka jest ta kara

2. Czy chodzi o średnią produkcji, czy o średnią ze sprzedanych aut na danym rynku (w naszym przypadku UE).

Być może producentom z UE nie opłaca się wsadzac odpowiedniego silnika na rynek Azjatycki/Australijski, bo by za wszystkie auta na rynek EU musieli doliczać karę   :hmm:

Tak czy siak 1.4T na bank jeździ lepiej niż 1.8 wolnossące. Oczywiście jest też bardziej awaryjne   ;]

Napisano

O ile wiem, to jak się przekracza jakąś tam średnią, to za każde auto płacisz karę.

Niestety nie wiem:

1. Jaka jest ta kara

2. Czy chodzi o średnią produkcji, czy o średnią ze sprzedanych aut na danym rynku (w naszym przypadku UE).

Być może producentom z UE nie opłaca się wsadzac odpowiedniego silnika na rynek Azjatycki/Australijski, bo by za wszystkie auta na rynek EU musieli doliczać karę :hmm:

Tak czy siak 1.4T na bank jeździ lepiej niż 1.8 wolnossące. Oczywiście jest też bardziej awaryjne ;]

O tym nie pomyślałem ponieważ wydawało mi się ze dotyczy to tylko UE.
Napisano

To nie jest takie proste, tylko wsadzić inny silnik i wysłać za ocean. "Wsadzenie" innego silnika wiąże się z dużymi kosztami: projekty, testy, linia produkcyjna, homologacje, potem zapewnienie rynku części, obsługi gwarancyjnej i serwisowej, szkoleń dla ludzi, którzy to będą serwisować itd. To jest spory koszt dla producenta. I ten koszt się musi zwrócić w sprzedaży. Jeżeli z analizy rynku im wychodzi, że może się nie zwrócić, to tego nie zrobią.

Napisano

To nie jest takie proste, tylko wsadzić inny silnik i wysłać za ocean. "Wsadzenie" innego silnika wiąże się z dużymi kosztami: projekty, testy, linia produkcyjna, homologacje, potem zapewnienie rynku części, obsługi gwarancyjnej i serwisowej, szkoleń dla ludzi, którzy to będą serwisować itd. To jest spory koszt dla producenta. I ten koszt się musi zwrócić w sprzedaży. Jeżeli z analizy rynku im wychodzi, że może się nie zwrócić, to tego nie zrobią.

Zaraz zaraz chodzi o silnik który np jest montowany w Cruze. To nie nowa jednostka. Poza tym pchaliby to wszędzie oprócz UE.

Napisano

Jesteś pewien, że to jest prawdziwe ST, a nie  tylko ST-line ? Oba wyglądają tak samo, ale różnią się tym co pod maską.

KIedyś słyszałem o kilku teoriach dlaczego hothatche są robione jako 3D a nie 5D:

- sztywniejsza buda bez tylnego otworu drzwiowego

- 3D są lżejsze niż 5D

- wygląd - kupują to na ogół młodzi klienci, którzy nie potrzebują 5 furtek, a 3 furtki wygląda ładniej

Napisano

Jesteś pewien, że to jest prawdziwe ST, a nie  tylko ST-line ? Oba wyglądają tak samo, ale różnią się tym co pod maską.

KIedyś słyszałem o kilku teoriach dlaczego hothatche są robione jako 3D a nie 5D:

- 3D są lżejsze niż 5D

- wygląd - kupują to na ogół młodzi klienci, którzy nie potrzebują 5 furtek, a 3 furtki wygląda ładniej

wchodzimy na stronę forda, wybieramy model fiesta ST, potem cennik, pobieramy pdf, a tam już na trzeciej stronie czytamy:

ST 3-drzwiowy 75 650,-

5-drzwiowy 76 650,-

pięciodrzwiowy ST był dostępny od "zawsze" w innych krajach, niedawno po prostu wprowadzono go również do PL.

Napisano

- 3D są lżejsze niż 5D

Jest jeszcze jedno uwarunkowanie - potrzeba wersji 3D w bazie. Wiec juz troche stracilo na aktualnosci - Focus RS mk3 ma 5 drzwi, Civic TypeR tez ma 5 drzwi. Inna sprawa, ze w tych generacjach zarowno Ford jak i Honda nie mialy cywilnej 3 drzwiowej wersji wiec nie bylo bazy do zrobienia tego auta. 

Napisano

- 3D są lżejsze niż 5D

teoretycznie masz rację ...ale ....

w polsce swift sport ma 135KM (albo jakoś blisko tego) przy takiem mocy IMO nie ma wiekszego znaczenia róznica sztywności a czy mlodzi kupuja auta typu swift? - szczerze wątpię...

Napisano
  • Autor

O tym nie pomyślałem ponieważ wydawało mi się ze dotyczy to tylko UE.

Bo raczej tylko EU dotyczy, prawo EU w Asia ni działa.

Chodzi raczej o ekonomia skali - Astra ayto głównie na EU, i tak nam oszczędzają to co EU dostają - małe silniki, nie sadze ze tu nawet ta pojemność jest wielkim problemem jeśli to ma ok 100kW, tego w weresji bieda oczekujesz.

Problem to konkurencja, marketing i ... cena. Auto jest jakieś 25% za drogie w porównaniu do konkurencji, Golf kosztuje mniej a i tak nigdy Corolla nie potrafi doścignąć. Jeśli przez prawie 25 lst oferujesz auto w takiej samej cenie w tej klasie ok $20k to trudno ze lud pójdzie i powie Astra-Made in EU - biorę i płace $25k.

Nie lud mówi F... u GM idzie do Hyundai kupuje i30, zostawia $5k w kieszeni, dostaje 2 lata gwarancji więcej, dostaje dość dobra obsługę klienta etc.

Ergo średni produkt w nieodpowiedniej cenie = GM.

Dochodzą czynniki lokalne - Awaryjność starych Made in EU Astra- jedno z najgorszych aut [emoji848]

EU części = koszt

I zaprzestanie klepania V8 lokalnie - lud odpycha GM - z miejsca numer #1 są teraz na 6 miejscu... będzie jeszcze gorzej...

Wbrew temu co marketing ci mówi Oz ma US gusta - Arcadia i Equinox jednak nie są w stanie GM uratować...

2017_gmc_acadia.jpg

2016-Chevrolet-Equinox.jpg

Napisano
  • Autor

Accent 1.6l weeks bieda $14,990 ze by na ulice postawić z bakiem paliwa i rocznym ubezpieczeniem ...

2016_hyundai_accent_active_01-0820-1417x

i20 był w poprzedniej generacji - Made in India. Przeniesienie produkcji do EU (Turcja???) sprawili ze muail by kosztować więcej niż $15k - a tego ci nikt nie kupi. To pokazuje jak was na cenach auta w EU robią w [emoji90][emoji90][emoji90][emoji90]

Napisano
  • Autor

Nawet nie wiem czy 3D u mnie sprzedają [emoji848]

Napisano
  • Autor

[..]

Tak czy siak 1.4T na bank jeździ lepiej niż 1.8 wolnossące. Oczywiście jest też bardziej awaryjne ;]

Nie, ekonomia skali totalnie. Np Focus jest klepany w Thailand - jeden silnik 1.5k -132kW w wersji bieda. W EU masz pewnie z 10 i pewnie Diesel.

Tego ci nikt tu nie kupi - wiec po co. Klepiesz tylko 1.5l i masz zbyt.

Astra jest

Klepaną w EU, koszt produkcji wyższy niż Made in Thailand Focus. GM marka totalnie poniżej pospolita, jak VAG dasz radę zrobić marketing ze Gold jest $5k więcej warty niż Hyundai, to teraz nie dasz rady powiedzieć ludziom ze [emoji90][emoji90][emoji90] GM ma kosztować $5k więcej.

Dwa silniki u mnie 1.4l i 1.6l oba turbo. Wiec albo cena za $5k za duża, patrz Hyundai lub należało 1.6l T jako wersja bieda wsadzić - patrz Focus, zrobić 3 wersje wyposażenia - ekonomia skali - i wtedy walnąc $23k za auto.

Lud nie łyknie popierdowki i ceny od [emoji90][emoji90][emoji90] marki....

Wiec stoją, ale wynik sprzedaży za zeszły miesiąc -11-2016:

1. Toyota HiLux 3,839 sztuk

2. Ford Ranger 3,410

3. Toyota Corolla 3,245

4. Toyota Camry 2,957

5. Mazda 3 - 2,877

6. Hyundai i30 2,514

7. GM Holden Commodore 2,088

8. Hyundai Accent 1,995

9. Mazda Cx-5 1,956

10. Nissan Navara 1,938

10. Nissan x-trial 1,938

....

GM Holden Astra 48

Hit sprzedaży [emoji108][emoji106][emoji51]

Inne Audi A3 - 544 sztuk

Merc A Class -309

BMW 1 series - 210

Wiec jeśli audi z A3 sprzedaje 10x tyle co Astra na miesiąc to coś nie tak [emoji57] albo vs Corolla 1:67 [emoji51]

Wiec albo Aste jest [emoji90][emoji90][emoji90][emoji90] albo GM za dużo drugs pala ...

Napisano

Wiec jeśli audi z A3 sprzedaje 10x tyle co Astra na miesiąc to coś nie tak albo vs Corolla 1:67

Wiec albo Aste jest albo GM za dużo drugs pala ...

U Was jeszcze sprzedają Chevrolety? Taki Cruze funkcjonuje?

U nas po wycofaniu tej marki z rynku, Ople jakby spadły na wartości w katalogu i taka Astra jest dosyć korzystnie wyceniona.

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Najczesciej-rejestrowane-nowe-samochody-w-Polsce-sierpien-2016-7476366.html

Jak widać wśród klientów indywidualnych, to auto jest najpopularniejsze.

Nie wiem jak w skali europejskiej to funkcjonuje, bo nasz rodzimy rynek jest dosyć skromny jeśli chodzi o nowe auta.

O ile ja nie lubię Opla, to nie wiem czy bym nie rozważał zakupu nowej Astry jakbym potrzebował kompakta do domu.

Może po jeździe próbnej niechęć by minęła   ;]

No i dodam, że w PL auta "niemieckie" tracą mało na wartości. I nawet jeśli taka Astra byłaby droższa od jakiegoś Hyundaia (a chyba nie jest), to przy odsprzedaży dużo z tej różnicy byś dostał do kieszeni.

Jest też kwestia popularności.

W razie jakiś kłopotów i awarii auta na wiosce, możesz być pewny że do Astry i Golfa części na pewno mają na stanie w warsztacie, albo w pobliskim sklepie ;)

Mi kiedyś padła linka sprzęgła w Matizie. A byłem na jakimś konkretnym zadupiu z 5h jazdy od domu. Daewoo było wtedy w top sprzedaży w PL. I co? I jajco   ;]  Linki nie było, nie było w sklepie ani w pobliskiej hurtowni. A do Golfów i Astr mieli chyba do każdego modelu   ;]

Edit: wstawiłem obrazek, bo tabelka przekopiowana się coś rozjechała ;)

post-129574-0-77577700-1482311945_thumb.gif

Edytowane przez Kravitz

Napisano
  • Autor

U Was jeszcze sprzedają Chevrolety? Taki Cruze funkcjonuje?

Tak, zawsze szli 2x tier czyli mieszanina EU/Daewoo/USDM.

Czyli masz GM mieszaninę np Opel Astra i Cruze sprzedawane z tego samego salonu. Dlatego Astra 1.4l wywalili na $25k a Cruze 1.8l na $20.

Jednak konkurencja ich wywaliła oba [emoji379]

9b84d85243aa0f6200ce20cf8aff76d4.jpg

2193e19fd97d18490af35f14bfb15924.jpg

058872f5a8d7d25c751af5985b76ef0f.jpg

U nas po wycofaniu tej marki z rynku, Ople jakby spadły na wartości w katalogu i taka Astra jest dosyć korzystnie wyceniona.

EU ceny aut są za drogie. Przykład od Opel - Insignia. 6.2l V8 kosztuje $45-50k - powiedzmy. Te 130-150k PLN

Teraz jak Opel zdechł to zrobili Insygnia VXR/RS czy jak się w EU nazywa z V6 jako Holden. Zgadnij ile sprzedali? [emoji51]

56 aut, potem dealer zy musieli kulić po 2 sztuki a reszta poszła na leasingu dla ludzi z GM i trafiła po 6 miesiącach do dealerów jako używane.

Dlaczego bo EU Insignia V6 4x4 wycenili na $52k [emoji9][emoji57] - dealerzy od pierwszego dnia próbowali to sprzedać za ok $45k / dziś stoją na płacach - mój wsiowy dealer ma jedna za wystawiona cenę $33,333, za $30k wyjedziesz [emoji108][emoji16]... i dalej klientów brak.

Ja nie wiem co GM ludzie pała ale Cascada - identycznie - dealerów nie zmusili wsiąść - cały statek skończył znów na lease dla ludzi GM i po 1/2 roku idą na sikacie dla dealerów i jako auta używane na parking - z 5-10k km .

Teraz wiem od mojego dealera ze na ostatniej aukcji GM dla GM dealerów nie mogli sprzedać ani jednaj Cascada z ok 50 ... bo żaden dealer ich nie chciał

Napisano

@@kravitz - dobrze to czytam ze na miesiąc 30k aut sprzedali ? Na 38mil luda?

No raczej dobrze. U nas od kilkunastu lat sprzedaje się 300-400tys aut nowych rocznie. Jednak o ile wiem to ze 2x tyle sprowadzają używek z UE.

Pamiętaj ze roboczogodzina u mechanika nie-ASO to 20-50PLN. Dla osoby prywatnej często nie ma sensu ekonomicznego wymiana auta

Edytowane przez Kravitz

Napisano

@@kravitz - dobrze to czytam ze na miesiąc 30k aut sprzedali ? Na 38mil luda?

To biedny kraj...

A co do Insygnii - to auto jest zwyczajnie kiepskie. Mimo że niektórzy są tu nim zachwyceni.

Napisano

wchodzimy na stronę forda, wybieramy model fiesta ST, potem cennik, pobieramy pdf, a tam już na trzeciej stronie czytamy:

pięciodrzwiowy ST był dostępny od "zawsze" w innych krajach, niedawno po prostu wprowadzono go również do PL.

Biję się w pierś. Rzeczywiście nagle się pojawił :)

Do niedawna ST 5 drzwiowe było tylko w US.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.