Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile w rzeczywistosci palą auta??

Featured Replies

Napisano

Ja nawet nie wiem ile moje clio ma w katalogu. Ale na pewno nie 10.6 które pokazuje mi komputer. Ale ja nie potrafię jeździć bo mam ciężka nogę ;]

Napisano

odpowiadajac na tytul postu:

pierwsze 11-22 LPG

drugie 9-22 noPB85

trzecie od 12 (górnej granicy jeszcze nie sprawdzilem) noPB95

Napisano

http://tvn24bis.pl/moto,99/t-e-producenci-aut-oszukuja-na-paliwie-koncerny-odpieraja-zarzuty,701807.html

Co na to użytkownicy, którzy deklarują uzyskiwanie spalania na poziomie podawanym przez producenta?

Każde auto, które miałem, spalało więc niż deklarował producent.

Nawet obecne, z którego jestem ultra zadowolony jeśli chodzi o spalanie, nie osiąga tego, co napisał producent.

Skoda twierdzi, że Octavia 1.4 TSI spala po trasie 4.6l/100km, tylko raz udało mi się zejść do 4.9l(jazda na kapelusza) a i to pewnie komputer zaniżył.

Napisano

Skoda twierdzi, że Octavia 1.4 TSI spala po trasie 4.6l/100km, tylko raz udało mi się zejść do 4.9l(jazda na kapelusza) a i to pewnie komputer zaniżył.

Za szyblo jeżdzisz autostradą - Tir mode on daje radę zejśc do katalogu ;)

Napisano

Przeciez pisalem, ze na kapelusza bylo jechane.

Napisano

Hm  Mysle że problemem jest zupełne oderwania warunków testu od najczęściej spotykanych warunków

Mnie Swift pali w miescie 7,8 - srednia z kompa za ostatni rok - nie wyjezdzałem poza miasto.. - katalogowo ma palić 6,1 l/100 km

"Łoś" ma palic 5,5 litra /100 km  ;l  ;l  - i tyle to nawet nie pali jak wracam w nocy po pustym mieście  i po drodze tankuję ;) - zwykle pali pomiędzy 9 a 10 litrów... - natomiast na trasie katalogowe 4,5 litra/100 km pali przy jeżdzie autostradowej z tempomatem ustawionym na 85 km/h ;)

Kia z tempomatem ustawionym na 140 pali 6.9. Było to pozytywne zaskoczenie ale sprawdzałem kilkakrotnie i wychodzi podobnie. Natomiat w tygodniu przedświątecznym komputer pokazał 13.5. Niestety dosyć dobrze zgadza się z pomiarem :)

Napisano

Kia z tempomatem ustawionym na 140 pali 6.9.

diesel? - mozliwe.. Jak miałem getza to na atostradzie z butem w podłodze (czyli licznikowe 175 km/h) palil 6,3 litra na 100 km...

Napisano

Jeżdżę obecnie a4 B9 2.0 tdi 190 quattro. Auto odebrałem z przebiegiem 100 km. Najniższe spalanie z trasy to 6.2 -170 km. Pp mieście pali mi ok 9 l. Kurcze, ułoży się, czy 190 tyle pali?

Napisano

Dane z instrukcji obsługi Stilo podają:

- cykl miejski - 6,7

- cykl podmiejski - 4,5

- cykl mieszany - 5,3

Spalanie w cyklu miejskim. Zrobiłem mały test. Wyprowadziłem auto z garażu, zamknąłem bramę, wsiadłem do auta, wykasowałem trip computer i udałem się w drogę do pracy. Odcinek typowo miejski więc 4 km, 5 skrzyżowań, 1 rondo. Po podjechaniu pod firmę wynik 6,5L/100. Jazda na emeryta.

Spalanie w cyklu podmiejskim. Najmniejszy wynik spalania jaki udało mi się z mojego 10 latka wycisnąć to 4,4L/100 na 25 km trasie (4 skrzyżowania). Jazd bardzo spokojna, 4 bieg, prędkość 70km/h. 

Cyklu mieszanego nie analizowałem ;) Wyniki z komputera w miarę pokrywają się z dystrybutorem. Przynajmniej tak było jeszcze rok temu. 

Napisano

diesel? - mozliwe..

Diesel. Aczkolwiek po cichu liczyłem że po mieście też te 10 spali. Ale trudno - ma nowy silnik i osprzęt więc liczę że mechanika będę odwiedzał na wymiany oleju. Po posiadaniu starych aut cenię sobie ten komfort.

Napisano

Aczkolwiek po cichu liczyłem że po mieście też te 10 spali.

Ale może tydzień przedświateczny jest nietypowy... z wielu względów... 

Napisano

Z moich obecnych aut, tylko stara mazda pali tyle co podają katalogi, a nawet mniej. Reszta pali więcej. Zafira to nawet lepiej nie mówić.

Napisano

Ja tam się nie czuję oszukany, Peugeot podał że ma palić 14 na 100 w mieście i tyle pali, mam LPG to spala 15,5. Wszystko się zgadza. Miałem inne auta i paliły tyle ile producent podawał chociaż ecodrajwing mam w pompie. Marea, Alfa 147, Stilo - wszędzie wychodziło idealnie jak w katalogu. Nowych nie testowałem bo nie miałem nigdy nowego z salonu.

Nie mam pojecia jak powinno byc kat spalanie mojej Ravki, z reszta na Pb malo co jezdze, ale srednie spalanie LPG z 3 lat mam 15.5l, tyle ze u mnie ciutke wieksza pojemnosc i moc ;)

Napisano

Ale może tydzień przedświateczny jest nietypowy... z wielu względów... 

Jest nietypowy. Tylko nie raz słyszałem że diesel jest ekonomiczny niezależnie od warunków. W lecie pewnie zejdzie do tych 10.

Napisano

Kia z tempomatem ustawionym na 140 pali 6.9.

To bardzo dobry wynik jak na SUVa :oki:

Mialem elantrę z tym 2,0CRDI[tylko 112KM] i chyba przy tej prędkości spalała więcej ;] Aby spaliła katalogowe 5,2 w trasie trzeba było jechać 90km/h :facepalm: Ale silnik nie do zabicia i o sporej kulturze pracy.Mój kolega mial wtedy Audi A6 2,5V6 TDI i jak zobaczył że u mnie kierownica nie mrowi jak u niego  to  japę mial przy samej ziemi :hehe:

Edytowane przez wlad

Napisano

To bardzo dobry wynik jak na SUVa :oki:

Mój ma 150 KM.

Problem w tym że na autostradach bywam od przypadku do przypadku. Ostatnio jeździłem żeby sprawdzić spalanie ;]

Dlaczego jest taka dramatyczna różnica między jazdą miejską? Może rzeczywiście tym nie umiem jeździć.

Napisano

Mój ma 150 KM.

Problem w tym że na autostradach bywam od przypadku do przypadku. Ostatnio jeździłem żeby sprawdzić spalanie ;]

Dlaczego jest taka dramatyczna różnica między jazdą miejską? Może rzeczywiście tym nie umiem jeździć.

Przesiadłem się z atmosferycznej benzyny, na turbobenzynę.

Pojemność została ta sama [1400] 95KM >> ca. 125 KM

Zmieniła się tez bryła auta [wyższe] i masa [cięższe].

Bardzo ogólnikowo licząc mam skok spalania ze średnich 7,3 na 8,0.

Jazda miejska, zatrzymanie, ruszanie bardzo zawyża spalanie.

Napisano

Dane z instrukcji obsługi Stilo podają:

- cykl miejski - 6,7

- cykl podmiejski - 4,5

- cykl mieszany - 5,3

Zarąbiste auto to było. I proste jak parasol.

Miałem benzynę 1400 95 KM na 6-cio biegowej skrzyni.

Średnia z ponad 80 000 km to coś 7,3.

Z wyjazdów wakacyjnych [nocnych, w pełni zapakowane] spalanie wychodziło pomiędzy 5,8 a 6,3. Zbiornik 59 litrów.

Tankowałem pod domem, drugie tankowanie pod Zagrzebiem.  :oki:

Edytowane przez lessero

Napisano

Jazda miejska, zatrzymanie, ruszanie bardzo zawyża spalanie.

Oj tak. Najgorsze że to pudło nie ma chwilowego spalania więc nie wiem jak ruszać. Czy dynamicznie, czy spokojnie. W instrukcji niby jest że trzeba spokojnie. Z kolei spece od eko powtarzają że dynamicznie.

Napisano

W instrukcji niby jest że trzeba spokojnie. Z kolei spece od eko powtarzają że dynamicznie.

W mieście to te teorie można w kosmos wystrzelić.

Jeżeli chodzi o trasę, to faktycznie, najlepsze wyniki miałem wtedy, jak przyśpieszałem jak najszybciej do prędkości przelotowej korzystając z najniższego rozsądnego biegu.

A potem podtrzymywanie na nadbiegu.

Napisano

W mieście to te teorie można w kosmos wystrzelić.

Popróbuje dalej - zobaczymy.

Edytowane przez marcindzieg

Napisano

W mieście to te teorie można w kosmos wystrzelić

Kiedyś w kortu w Górze Kalwarii gdzie w 50 minut pokonałem 2 km spalanie srednie wyszlo mi (z tych 2 km ;) - 85 litrów/100 km

Napisano

Kiedyś w kortu w Górze Kalwarii gdzie w 50 minut pokonałem 2 km spalanie srednie wyszlo mi (z tych 2 km ;) - 85 litrów/100 km

W którymś Porsche tak by się nie dało - komputer pokazywał max 30 ;]

Napisano

Więc pewnie nie tylko w Europie te informacje są oszukane. 

Marku w USA za byle gówno wytacza się procesy, więc producenci jak napiszą, że jest tyle to tyle musi być, a jak jest mniej to jest rewelacyjnie :D :D

Napisano

W którymś Porsche tak by się nie dało - komputer pokazywał max 30

W renuarach (jechałem laguną ) chwilowe spalanie tez nie moglo być wyzsze niż 30 l/100 - ale srednie jak sie okazuje mogło ;)

Napisano

Powinien pokazywać w motogodzinach i litrach na godzinę.... :hehe: Mniejsza depresja.

Napisano

hehe na postoju komputer u mnie pokazuje zużycie wlitrach na godzinę:P a jak się ruszy przełacza się na l/km  :P

Napisano

http://tvn24bis.pl/moto,99/t-e-producenci-aut-oszukuja-na-paliwie-koncerny-odpieraja-zarzuty,701807.html

Co na to użytkownicy, którzy deklarują uzyskiwanie spalania na poziomie podawanym przez producenta?

Wysłane z mojego PSP5453DUO przy użyciu Tapatalka

Każdym autem które miałem mieściłem się w spalaniu podawanym przez producenta.... jazda mega emerycka ale się mieściłem, przy normalnej jeździe nie ma mowy.

Napisano

U mnie podobnie. Jedynie emerycka jazda jest w stanie zbliżyć wyniki spalania do wartości z instrukcji obsługi pojazdu. Dla świętego spokoju można jeszcze własne wyniki porównać z wynikami innych użytkowników:

http://www.autocentrum.pl/spalanie/fiat/stilo/hatchback/silnik-diesla-1.9-8v-jtd-multijet-120km-2005-2007/

Wynika z nich, że wyniki spalania podane przez użytkowników są nieco wyższe od podanych w instrukcji - przynajmniej w moim przypadku.

Edytowane przez bochumil

Napisano

W moim przypadku (C4 1,6 eHDI) producent podaje :

Zużycie paliwa w cyklu miejskim 4,1 Zużycie paliwa w cyklu pozamiejskim 3,3 Zużycie paliwa uśrednione 3,6 Emisja CO₂ w cyklu mieszanym w g/km 93

W trasie gdy ktoś się uprze da się zejść do wspomnianych 3,3 l/100km ale trudno to nazwać jazdą, natomiast w mieście nie ma szansy na 4,1l. Patrząc na wyniki ze spritmonitor to minimalne średnie zużycie 4,21, także wyraźnie więcej niż podawane 3,6 L :

http://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/12-Citroen/594-C4.html?fueltype=1&constyear_s=2011&power_s=114&powerunit=2

Napisano

Fiat Bravo T-jet 120 KM, w mieście spala ok 11 litrów przy normalnej eksploatacji, w trasie ok 8 litrów, spalanie podawane przez producenta jest nie osiągalne.

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Mówisz że jadąc 10 km w korku przez 1.5 h da się spalić tyle ile podaje producent. Jak - latając czy pchając auto na wyłączonym silniku?

Przy takim użytkowaniu spalanie powinno podawać się w l/h a przebieg samochodu w motogodzinach :-) . Stanie w korku raczej ma się nijak do jakichkolwiek danych odnośnie spalania paliwa w l/100km.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.