Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

50 000 km Astrą K 1.4 T 125 ST

Featured Replies

Napisano

witam

to i ja się pochwalę;) i skorzystam z opisu kolegi od Kia Rio;)

Fakty:

- samochód: Opel Astra K kombi 1.4 turbo 125 koni enjoy + pakiet biznes + fotel kierowcy ten lepszy z regulacja w każdym kierunku itp

- przebieg: 50 tys. km

- usterki i awarie: brak

- fabryczne klocki, tarcze, zawieszenie itp

Najpierw minusy:

- jedyny brak to szkoda, że to nie jest wersja DYNAMIC bo brakuje mi magicznego przycisku SPORT, kolega ma taki sam silnik w Dynamicu i Sport robi robotę;)

- troszke na poczatku trzeszczal kokpit, ale cos tam porobili;)

- czasami czujniki parkowania nie dzialaja jak jest -20;)

Teraz plusy:

- kabina przestronna - zdecydowanie więcej miejsca niż w Astrze J - dwa różne światy

- wygodne fotele, podłokietnik i ogólnie pozycja za kierownicą

- cichy i bardzo kulturalny silnik: na luzie praktycznie go nie słychać,podobnie nie slychac go nawet przy predkosciach 200 km/h... a nie mam pakietu wygłuszenie za 600 zł, komfortowo jeździ się między 160-180

- baaaardzo przyzwoita dynamika jak na silnik 1.4 125 koni

- niezłe spalanie

- przyzwoite ceny przeglądów

- zerowe zużycie oleju

Edytowane przez 62545tomasz

Napisano

Zaciekawił mnie ten pakiet wygłuszający, o którym piszesz. Popatrzyłem sobie w cennik Astry i możliwe opcje dodatkowe i to mi się naprawdę podoba. Oprócz wielu pozycji ze zbędnymi bajerami typu światła tylne LED, dodatkowe złącza USB i inne nowoczesne gadżety, możesz sobie dopłacić, żeby było ciszej. I taka konfiguracja ma sens, bo samochód służy do jeżdżenia i opcje powinny dotyczyć właśnie jazdy. Dla mnie idealny konfigurator auta byłby taki, gdzie oprócz silnika bym wybrał sobie twardość i zestrojenie zawieszenia, jakość układu kierowniczego (żeby jakiś producent oferował w opcji np. wspomaganie hydrauliczne zamiast elektrycznego, ech marzenia) - nie mylić z przyciskami SPORT czy innym CITY, wielkość hamulców czy właśnie wygłuszenie. A nie tylko tablety, ledy, gniazdka, głośniki i przyciski :no:

Napisano
1 minutę temu, maro_t napisał:

Zaciekawił mnie ten pakiet wygłuszający, o którym piszesz.

Parę dni temu rozmawiałem na temat tych wygłuszeń z ziomkiem który pracuje w Oplu w Gliwicach. Mówi że zupełnie inne auto i żeby brać to w ciemno, dB w trybie autostradowym jest spokojnie na poziomie segmentu D.

Napisano
7 minut temu, format napisał:

Parę dni temu rozmawiałem na temat tych wygłuszeń z ziomkiem który pracuje w Oplu w Gliwicach. Mówi że zupełnie inne auto i żeby brać to w ciemno, dB w trybie autostradowym jest spokojnie na poziomie segmentu D.

To sie da dolozyc jedynie do auta zamawianego do produkcji?

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Tego nie wiem.

Napisano

Jak kształtuje się spalanie przy tym silniku?

Napisano

Taka astra to prawie idealny kandydat na kolejne auto, względnie tanio, dobrze wyposażone, silniki też nieźle wyglądają, może być fajnie wyciszone... co dla mnie bardzo ważne.

Wygląda w miarę ok, tylko musi mieć tą chromowaną listwę, bez niej kombi wygląda dramatycznie.

Jeden minus tylko widzę na tą chwile, wysoka dopłata do lepszych świateł, 5.9k do ledów i dostępne tylko w najwyższych wersjach, gdzie w golfie ksenony można mieć do każdej wersji za 1490zł, a szkoda...

Napisano
11 minut temu, TomekD000 napisał:

Taka astra to prawie idealny kandydat na kolejne auto, względnie tanio, dobrze wyposażone, silniki też nieźle wyglądają, może być fajnie wyciszone... co dla mnie bardzo ważne.

Wygląda w miarę ok, tylko musi mieć tą chromowaną listwę, bez niej kombi wygląda dramatycznie.

Jeden minus tylko widzę na tą chwile, wysoka dopłata do lepszych świateł, 5.9k do ledów i dostępne tylko w najwyższych wersjach, gdzie w golfie ksenony można mieć do każdej wersji za 1490zł, a szkoda...

pytanie jak długo zamierzasz jeździć tym autem. Jak kilka lat i sprzedać po gwarancji to OK, ale jak dłuzej, to ja bym nie szedł w te LEDy. Obawiam się, że w przypadku awarii czy wypalenia, to taki reflektor będzie kosztował z 8 tys PLN za sztukę. ;]

A poza tym się zgadzam. Na dziś Astra wydaje się kompaktem prawie idealnym: przyzwoite ceny, niezłe prowadzenie (tutaj opieram się na relacjach i testach, bo sam jeszcze nie jeździłem), dobre możliwości konfiguracji auta

Napisano
36 minut temu, Maciej__ napisał:

Co do wygłuszenia ściany grodziowej - to pewnie lepiej to zrobić, gdy nie ma jeszcze zespołu napędowego wraz z osprzętem, ale już wszelkie inne "zakamary" typu profile zamknięte, słupki A - tam się da podejść z pianką montażową i jazda... :hehe:  ;)

Napisano
10 minut temu, maro_t napisał:

pytanie jak długo zamierzasz jeździć tym autem. Jak kilka lat i sprzedać po gwarancji to OK, ale jak dłuzej, to ja bym nie szedł w te LEDy. Obawiam się, że w przypadku awarii czy wypalenia, to taki reflektor będzie kosztował z 8 tys PLN za sztukę. ;]

Za jakiś czas ktoś wpadnie na pomysł jak naprawiać ledy, rynek nie cierpi próżni,  zresztą już to się dzieje ;] 

A tak po za tym można dokupić niedrogo, gwarancje nawet na 5 lat.

Napisano
4 godziny temu, 62545tomasz napisał:

witam

1. Na czym polega pakiet biznes?

2. Napisz coś o systemie audio.

3. Jak działa resorowanie i układ kierowniczy?

Napisano

Jakie to ma spalanie, bo myślałem o Astrze jako następcy obecnego wozidla?

Napisano
30 minut temu, Andi napisał:

1. Na czym polega pakiet biznes?

FireShot Screen Capture #037 - 'Nowy Opel Astra Sports Tourer ceny 2016 - Nowy Opel Astra Sports Tourer_' - dixi-car_pl_doc_cennik-astra-v-st-2017_pdf.jpg

Napisano

O a co to za pakiet? Jako ze lubię auta, które już stoją a nie do produkcji to się zaciekawiłem. Jakie elementy ma ten pakiet?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
5 godzin temu, maro_t napisał:

ech marzenia

Czemu marzenia? Idź do takiego BMW :)

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał:

Czemu marzenia? Idź do takiego BMW :)

Pisałem już kiedyś, chyba nawet w odpowiedzi na Twojego posta, że nie stać mnie na BMW :(

EDIT: ale ta Astra ma naprawdę ciekawe niektóre opcje jak na budżetowego kompakta. Możesz sobie dokupić za tysiaka np. drążek Watta w tylnym zawieszeniu

Edytowane przez maro_t

Napisano
1 minutę temu, maro_t napisał:

Pisałem już kiedyś, chyba nawet w odpowiedzi na Twojego posta, że nie stać mnie na BMW :(

Przecież sobie żartuję. Coś taki poważny :)

Swoją drogą o ile Insygnię uważam za porażkę to Astra jest bardzo fajnym autem.

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał:

Przecież ja też piszę z przymrużeniem oka. Nie od dziś wiadomo, że klasa premium jest premium między innymi za większe możliwości personalizacji.

A jeżeli nowa Insignia pójdzie drogą Astry to ma szansę być lepsza od poprzednika

Napisano
9 minut temu, marcindzieg napisał:

Poprzednia Astra tez nie byla zbyt udana, a nowa Insignia bedzie za chwile I to raczej z nia trzeba porownywac Astra K.

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Poprzednia Astra tez nie byla zbyt udana, a nowa Insignia bedzie za chwile I to raczej z nia trzeba porownywac Astra K.

Ale Insygnia udawała premium. A Astra niczego nie udaje. Poprawna aż do bólu.

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, pepcio napisał:

Jak kształtuje się spalanie przy tym silniku?

mam raczej ciężką nogę i większości pomykam po trasach z prędkościami do 200, a przelotowo tak miedzy 160-180 + miasto pali mi latem ponizej 7/100 teraz zima skoczylo pod 8, pakiet wyciszenia uwazam zbedny, auto mega ciche, a pakiet wyciszenia to rowniez inne szyba czolowa + wyciszenie drzwi, bagaznika, siedziska pod tylna kanpa itp, jak ja kupowalem to nie bylo tego pakietu... jedynie czego mi brakuje to guziczka sport, kolega ma ten sam silnik w dynamicu i gdy wlaczymy sporta to auto ma kopa od razu, zbiera sie niesamowicie, nie do uwierzenia, ze ma tak mala moc, blyskawicznie wchodzi na obroty i ciagnie jak wariat

Napisano
20 godzin temu, maro_t napisał:

A poza tym się zgadzam. Na dziś Astra wydaje się kompaktem prawie idealnym: przyzwoite ceny, niezłe prowadzenie (tutaj opieram się na relacjach i testach, bo sam jeszcze nie jeździłem), dobre możliwości konfiguracji auta

prowadzenie bardzo zbliżone do nowego forda focusa. W ciasnych zakretach zachowuje się dość podobnie, oba miały standardowe zawieszenia.

Napisano
9 godzin temu, 62545tomasz napisał:

mam raczej ciężką nogę i większości pomykam po trasach z prędkościami do 200, a przelotowo tak miedzy 160-180 + miasto pali mi latem ponizej 7/100

Ze niby przy predkosciach 160-180km/h pali ok 7 litrow? ;]

Napisano
23 godziny temu, Maciej__ napisał:

Nie zaczynaj teraz Ty ;]

Napisano

Jaka tam skrzynia biegów siedzi? Dobrze kojarzę, że nadal M32?

Napisano
Godzinę temu, stig napisał:

Jaka tam skrzynia biegów siedzi? Dobrze kojarzę, że nadal M32?

W corsie z 1.4 T siedzi M32, ale ponoć po dość sporych modyfikacjach i ponoć już się tak nie sypią. 

Napisano

tak samo się sypią Astra K ma tez M32 - błędu konstrukcyjnego w postaci za wąskich łożysk nie da sie wyeliminowac- co za firma co nie potrafi od tylu lat zastąpić tego bubla normalną skrzynią biegów?

Napisano

O następny dobrze ze mu paliwa nie produkuje przy tych 180 :facepalm:
Napisano
  • Autor

napisalem miedzy 160 a 180 srednie spalanie latem max 7-7,5 z klima, teraz zima wg kompa skoczylo pod 8- ponizej 8.5 

tez jestem zdziwiony, ze to auto tak malo pali

Napisano
napisalem miedzy 160 a 180 srednie spalanie latem max 7-7,5 z klima, teraz zima wg kompa skoczylo pod 8- ponizej 8.5 

Czyli wsiadasz jedziesz 3h 170/h i spała 7?

Czy raczej jedziesz średnio 100 a czasem przyciągniesz 170? :phi:
Napisano
5 godzin temu, 62545tomasz napisał:

Jak widać nie tylko Ty ;] z drugiej strony jak to 160 jest z licznika to pewnie nie jest nawet 150, więc nawet te poniżej 8 może być realne :bzik: trzeba tylko nie przyhamowywać co nieraz byw trudne. Z drugiej strony gdzieś czytałem wywody jakiegoś tunera o 1.2 tce, który podobno fabrycznie ma takie nastawy, że pierwszym krokiem jest zdjęcie dawki paliwa. Nie wiem ile w tym prawdy ;]

Napisano
35 minut temu, wujekcybul napisał:

Czyli wsiadasz jedziesz 3h 170/h i spała 7?

Czy raczej jedziesz średnio 100 a czasem przyciągniesz 170? :phi:

Panie ja na ogół mam tempomat na 170km/h, bo więcej się nie da, a i tak co chwila trzeba przyhamować, bo albo PolskiBus, albo litewski TIR, albo jakieś super auto śmigające 120km/h (czasem jakieś Mitsu, pewnie Ryb, ale tu już bliżej 140km/h - tak ze 130 licznikowe :phi:), albo o zgrozo jakiś Niemiec co to autostrady ma o zawsze. I tak sobie jeżdże z prędkością, którą obrazuje oscylator harmoniczny i...tak sobie myślę, że to jednak jest bez sensu :hehe:

Edytowane przez bartekm

Napisano

Nie wiem czy to ten sam silnik, ale moja Meriva z 1.4 turbo 120 KM na trasie i tempomacie ustawionym na 120 km/h (licznikowe) pali około 8.2l. W mieście powyżej 10 l. Taka tam oszczędność i piękno downsizingu. Mam nadzieję, że ten trend umrze.

Wysłane ze zmywarki

Napisano
6 minut temu, Ralph78 napisał:

Nie wiem czy to ten sam silnik, ale moja Meriva z 1.4 turbo 120 KM na trasie i tempomacie ustawionym na 120 km/h (licznikowe) pali około 8.2l. W mieście powyżej 10 l. Taka tam oszczędność i piękno downsizingu. Mam nadzieję, że ten trend umrze.

Wysłane ze zmywarki

To nie jest ten sam silnik na szczescie ;]

Napisano
8 minut temu, Ralph78 napisał:

Wysłane ze zmywarki

Raczej zupełnie co innego. Ten 1.4 ma m.in. wtrysk bezpośredni :)

Napisano
Raczej zupełnie co innego. Ten 1.4 ma m.in. wtrysk bezpośredni [emoji4]

Czaję [emoji106]

Wysłane ze zmywarki

Napisano
5 godzin temu, Ralph78 napisał:

Wysłane ze zmywarki

Moja bez turbo na tempomacie przy licznikowych 75 milach [czyli jakies 120 km/h] spala  7l.Ale w/g GPS-u jest to tylko 115km/h.

Napisano
Moja bez turbo na tempomacie przy licznikowych 75 milach [czyli jakies 120 km/h] spala  7l.Ale w/g GPS-u jest to tylko 115km/h.

Turbo żyje, turbo pije...

Wysłane ze zmywarki

Napisano
13 godzin temu, Ralph78 napisał:

Wysłane ze zmywarki

Spore spalanie jak na 120 km/h, Corsa 1.4 T przy tej prędkości spala okolice 6-6,5 , może coś nie do końca jest tak jak ma być, że masz takie spalanie? 

Napisano
Spore spalanie jak na 120 km/h, Corsa 1.4 T przy tej prędkości spala okolice 6-6,5 , może coś nie do końca jest tak jak ma być, że masz takie spalanie? 

Chyba za ciężkie i zbyt klocowate auto. Do tego podmuchy wiatru nie pomagają. Teraz ma na liczniku 14 kkm i nic złego oprócz wysokiego spalania nie widzę.

Wysłane ze zmywarki

Napisano
3 godziny temu, pepcio napisał:

Np. areodynynamika Merivy w porównaniu do Corsy. Poza tym ciekawe, czy Meriva też ma taką dlugą skrzynię biegów jak, z tego co piszesz, Corsa. :hmm:

Napisano
3 godziny temu, bartekm napisał:

Np. areodynynamika Merivy w porównaniu do Corsy. Poza tym ciekawe, czy Meriva też ma taką dlugą skrzynię biegów jak, z tego co piszesz, Corsa. :hmm:

Myślałem o tym właśnie, skrzynia w Corsie to masakra, przełożenia jak w Dacii Loan MCV DCi, tu żeby wbić 6 bieg to trzeba jechać ze 100 km/h. Ostatnio pociągnąłem na 3 ce do ponad 160 Km/h 

Napisano
Dnia 21.01.2017 o 20:16, Ralph78 napisał:

Wysłane ze zmywarki

Moja Meriva 1,4T 120KM na trasie 8,5l a w mieście niecałe 10l tylko, że lpg (dane z komputera).

Napisano
Moja Meriva 1,4T 120KM na trasie 8,5l a w mieście niecałe 10l tylko, że lpg (dane z komputera).

No to właściwie się zgadza z moim spalaniem. Szkoda tylko, że to się nie pokrywa że spalaniem podawanym przez producenta.

Wysłane ze zmywarki

Napisano
  • Autor
Dnia 21.01.2017 o 14:11, wujekcybul napisał:

O następny dobrze ze mu paliwa nie produkuje przy tych 180 :facepalm:

dzisiaj trasa 160 km autostrada z tempomatem zapietym na 190, wiadomo tir wyjedzie itp, ale w sumie pusta autobana to wyjechalem przed 6 rano

srednie spalanie z tego dystanu wg kompa 8.9, tankowalem przed wjazdem na autoastrade, komp oszukuje kolo 0,5/100 zaniza

Napisano
3 godziny temu, 62545tomasz napisał:

dzisiaj trasa 160 km autostrada z tempomatem zapietym na 190, wiadomo tir wyjedzie itp, ale w sumie pusta autobana to wyjechalem przed 6 rano

srednie spalanie z tego dystanu wg kompa 8.9, tankowalem przed wjazdem na autoastrade, komp oszukuje kolo 0,5/100 zaniza

To bardzo dobry wynik jak na takie warunki.

Napisano
12 godzin temu, Dareek napisał:

taa - chyba na 50 km:hehe:

Byłoby łatwiej ocenić, gdyby kolega @62545tomasz podał średnią prędkość.

Edytowane przez Pietro_M

Napisano

jeżeli to auto około 9 pali przy 190 km/h to przy 100 pali 3/100 km a przy 80 dolewa do baku - naprawdę litości.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.