Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto miejskie, małe

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie do osób, które może ostatnio zastanawiały się nad kupnem niedużego auta.

Założenia następujące:

- nowe

- wolnossąca benzyna

- zakładany przebieg roczny 5-8 kkm

- małe, ale koniecznie 4-drzwiowe lub 5-cio

- budżet w okolicy 40 kpln

- ma nic nie pukać, trzeszczeć po chwili

- ma się nie psuć :)

Teoretycznie na rynku jest wiele kombinacji: fabia, clio, fiesta, rio, corsa...

Czy osoby przez to nie dawno przechodzące mogą się wypowiedzieć, co i dlaczego wybrali lub odrzucili???

z góry dzieki za podpowiedzi :)

PS. jak był podobny temat, to prosze o linka, szukajką nie znalazłem

Edytowane przez Kooboosh

Napisano
4 minuty temu, Kooboosh napisał:

Czyli tak nie do końca małe miejskie - bo Clio to IMo raczej wyrośnięta klasa B.. Typowo miejskie to IMO Hultaj I10 ;)

Napisano

W ostatnim czasie z małych aut bardzo dobrze wrażenie zrobił na mnie Suzuki Baleno.

Nie wiem jak z trzeszczeniem i pukaniem, bo był dość plastikowy, ale oferował naprawdę sporo miejsca.

Może być ciężko znaleźć auto za 40 kpln z takimi wymaganiami.

Na pewno lepiej wykonany jest Ford B-max, ale ceny raczej w pobliżu 50 klpn i to za golasa już za rabatami.

Napisano
  • Autor
Czyli tak nie do końca małe miejskie - bo Clio to IMo raczej wyrośnięta klasa B.. Typowo miejskie to IMO Hultaj I10 [emoji6]

Zwal jak zwal, bardziej chodzi o cos wielkosci aut, jakie wymienilem... I10 to malenstwo

pozdrawiam,
Kuba.

Napisano

Kup jedno z trojaczkow c1, aygo fajne zwinne i bardzo malo palace. Zona brata i tescie maja i po miescie na odcinkach 4-7km to pali ponizej 5l

Go Hard or Go Home

Napisano
  • Autor
W ostatnim czasie z małych aut bardzo dobrze wrażenie zrobił na mnie Suzuki Baleno.
Nie wiem jak z trzeszczeniem i pukaniem, bo był dość plastikowy, ale oferował naprawdę sporo miejsca.
Może być ciężko znaleźć auto za 40 kpln z takimi wymaganiami.
Na pewno lepiej wykonany jest Ford B-max, ale ceny raczej w pobliżu 50 klpn i to za golasa już za rabatami.

Nowe clio na allegro ma cene ponizej 40. Jesli ford, to raczej fiesta.
Problem w tym, ze zadnym z tych aut nie mialem stycznosci, a nie mam czasu umawiac sie wszedzie na jazdy probne. A z AK juz nie jedno kupilem ;)

pozdrawiam,
Kuba.

Napisano
  • Autor
Kup jedno z trojaczkow c1, aygo fajne zwinne i bardzo malo palace. Zona brata i tescie maja i po miescie na odcinkach 4-7km to pali ponizej 5l

Go Hard or Go Home

Aygo nieeeee :) predzej yaris.
Spalanie bedzie i tak wieksze, jak beda odcinki po 3-5 km dziennie...

pozdrawiam,
Kuba.

Napisano
27 minut temu, slawek_l_83 napisał:

Kup jedno z trojaczkow c1, aygo fajne zwinne i bardzo malo palace.

Skoro H I10 za maly to trojaczki też będą... sa chyba mniejsze...

Napisano
23 minuty temu, Kooboosh napisał:

Spalanie bedzie i tak wieksze, jak beda odcinki po 3-5 km dziennie...

Odcinki po 3-5 km ? czy 3-5 km w sumie w ciągu dnia?

Bo jeżeli po 3-5 km to poza zima jest to mozliwe - kiedys jeżdziłem przez 3 tygodnie Tico i w Lublinie palił poniżej 6 litrów.... a technika chyba jednak do przodu poszla...

Napisano
  • Autor
Odcinki po 3-5 km ? czy 3-5 km w sumie w ciągu dnia?
Bo jeżeli po 3-5 km to poza zima jest to mozliwe - kiedys jeżdziłem przez 3 tygodnie Tico i w Lublinie palił poniżej 6 litrów.... a technika chyba jednak do przodu poszla...

3-5 km odcinki po 2 lub 4 w ciagu dnia. Zalezy mi na aucie, gdzie mozna sie przemieszczac po okolicy i miec spokoj na 10 lat. Dzieci do przedszkola zawiezc, po zakupy pojechac, takie tam. Zamknal bym sie w klasie aut, jakie wymienilem w pierwszym poscie i nie szukal najmniejszego.
Naprawde czy to bedzie palilo 6 czy 7 litrow nie ma wiekszego znaczenia.

pozdrawiam,
Kuba.

Napisano
Teraz, Kooboosh napisał:

Naprawde czy to bedzie palilo 6 czy 7 litrow nie ma wiekszego znaczenia.

Mogę Ci powiedzieć że w Lublinie Suzuki  Swift w takich warunkach pali ok 8 litrów.. z tym że Lublin jest dość trudnym miastem do jeżdzenia jeżeli chodzi o ruch...

Napisano
  • Autor

O, swift, tez sie przyjrze

pozdrawiam,
Kuba.

Napisano

Za coś sensownie wyposażonego trzeba trochę dołożyć. Ostatnio Rio w fajnej wersji z klimatyzacją widziałem za 47kzl. To taka klasa B+ więc przy dzieciach każda ilość miejsca będzie Ok.

Napisano
2 godziny temu, Kooboosh napisał:

Mam pytanie do osób, które może ostatnio zastanawiały się nad kupnem niedużego auta.

Założenia następujące:

- nowe

- wolnossąca benzyna

Czy osoby przez to nie dawno przechodzące mogą się wypowiedzieć, co i dlaczego wybrali lub odrzucili???

Prz tego typu eksploatacji Splash 1.0 pokazuje średnie 7.0l/100km. Komputer oszukuje jakieś 0.3. W sumie bym polecił Suzuki, ale już Splasha nie produkują, Celerio pewnie będzie za mały, a Swift za drogi, choć 1.2 od Suzuko ponoć pali mniej niż 1.0 i nie trzęsie się jak galareta 3. cylindrowa.

Napisano
50 minut temu, bartekm napisał:

a Swift za drogi, choć 1.2 od Suzuko ponoć pali mniej niż 1.0 i nie trzęsie się jak galareta 3. cylindrowa.

pali w miescie ok 8l/100 - dla mnie ma wadę - nisko poprowazona górna linia przedniej szyby - trudniej się patrzy na sygnalizatory

Napisano
Założenia następujące:
- nowe
- wolnossąca benzyna
- ma się nie psuć [emoji4]

z góry dzieki za podpowiedzi [emoji4]

Bierz coś japońskiego lub Niemca. Ceny te same a lepiej będzie trzymać wartość.
Np
https://www.olx.pl/oferta/seat-ibiza-reference-75km-4-lata-gwarancji-wyprzedaz-rocznika-w-aso-euromotor-CID5-IDjXacL.html
Lub
Lekko używane
https://www.olx.pl/oferta/toyota-yaris-1-0-vvti-69km-active-salon-polska-fv23-CID5-IDjOi1w.html
Napisano
3 godziny temu, Kooboosh napisał:

Samochody w podobnej klasie i cenie różnią się od siebie praktycznie tylko wyglądem, tak jak pralki i lodówki :phi:. Wybrałem Clio, bo mi się podobał. Forda nie trawię za rozwiązania i ergonomie, Swift robi wrażenie samochodu z początku lat 90-tych, jedyna zaleta to fajnie się nim jeździ - może właśnie o to chodzi? :phi:. Fabia odpada, bo Fabia ;]. Przymierzałem się do Cordoby, ale nie było dilera w promieniu 100km :facepalm:. Yarisa nawet nie oglądałem, bo nie jestem kobietą, ale Micra poza wyglądem wewnątrz/zewnątrz jako samochód robi robotę! Gdybym miał dzisiaj kupować, to Clio, Rio albo Baleno (nie jeździłem, ale robi wrażenie ten samochód na ulicy :ok:). 

Napisano
  • Autor

dzięki za podpowiedzi.

w tym tygodniu zamierzam pojeździć po salonach, zobaczę, jakie będą wnioski :)

Napisano

Obecna klasa B to już wyrośnięte samochody, do jazdy wokół komina każdy spełni swoją rolę.

Jeżeli myślisz o samochodzie na lata to pomyśl o japońcu, masz większą pewność na przestrzeni lat że nic się nie zepsuje.

U mnie moja Pani ujeżdża Yarisa II, 2006r. Po 11 latach ma na blacie 61kkm, więc przebiegi tak jak u Ciebie planowane. 

Mimo ogólnego niskiego przebiegu auto nie ma lekko, 61kkm zrobiło po mieście na ogół nie więcej niż kilka km na raz. Nie pamiętam czy zrobiło więcej na raz niż 150km.  Mimo to jest autem w 100% bezawaryjnym, zupełnie nic się nie dokłada, raz w roku serwis olejowy i tyle. 

Napisano

Ja tylko dodam, że moja mama ma Yarisa 1.0 z 1999 roku made in Japan i wymieniła raz tylko świece, klocki przód. Reszta kompletna fabryka. Przebieg jakieś 120kkm.

Napisano

panda

jest sprawdzony silnik 1.2       przystosowany do lpg

ibiza bedzie silnik 1.0

clio jest jedna oferta 1.2

rio, i10  problemy z głowicami- osiadaja gniazda zaworowe

Edytowane przez pixel

Napisano
Ja tylko dodam, że moja mama ma Yarisa 1.0 z 1999 roku made in Japan i wymieniła raz tylko świece, klocki przód. Reszta kompletna fabryka. Przebieg jakieś 120kkm.

To nie wyznacznik bo moje punto 15 letnie mialo tylko wymienione niezapowiedzianie amortyzatory przod i przekaznik od pompy paliwa reszta fabryka aaa i zarowki wymieniane z akumulatorem.

Go Hard or Go Home

Napisano

Jak aygo za male to bralbym yarisa, polo jak przedmowcy mowia. Jednak japonczyki i niemcy dobrze trzymaja cene. Ja za nowe punto placilem 38kzl a po 15 latach sprzedalem za 5300zl. Jakbym mial yarisa lub fabie polo wyciagnalbym z 3kzl wiecej ale tez te marki byly ciut drozsze i mialy ubozsze wyposazenie.

Go Hard or Go Home

Napisano
Godzinę temu, pixel napisał:

rio, i10  problemy z głowicami- osiadaja gniazda zaworowe

Ale w którym w większym czy w mniejszym?

Napisano

Jak kupowałem RIO to oglądałem też SWIFTA.

Po przejażdżce SWIFTEM RIO to klasa wyżej jak chodzi o komfort. Ale trzeba przyznać, że Suzuki jest bardzo zwinne.

Napisano
Dnia 1/29/2017 o 13:17, Kooboosh napisał:

Założenia następujące:

- nowe

- wolnossąca benzyna

zupełnie nie mój segment. ale "nie wiem to się wypowiem"...

sąsiedzi mają Kia Picanto (vel Pikaczu)... kupili roczne, mają od 2 lat. dziewczyna powozi do pracy praktycznie codziennie... małe, głośne, nie jedzie, manual to przy tych mikrosilniczkach katorga... (wieźli mnie tym pare razy)... ale fotelik dla dzieciaka z tyłu jest... spasowanie dobre i tryzma się pomimo "wiejskich" dróg... i sobie chwalą.

służy solidniej niż nowy Superb, którego widziałem auto zastępcze w tym czasie już 3 razy :) 

Edytowane przez jimbo22

Napisano

Możesz też popatrzyć na starą i stosunkowo prostą konstrukcję - Grande Punto.
Jak na małe auto jest dużo miejsca, ludzki bagażnik i tanie w naprawach.
http://stock.fiat.pl/szukaj?marka=fiat&model=punto&wojewodztwo=&miasto=&km0=&one_dealer=&adv=0&demo=&rok_produkcji=&paliwo=&skrzynia_biegow=&naped=&cena_od=&cena_do=&moc_od=&moc_do=

Napisano

Swift

btw: nie wiem jak w Lublinie pali 8 litrów ?? Trójmiasto (i to przebicie się z jednej strony centrum do drugiej a nie obwodnica)  srednia z ostatnich 3 lat 6,61L/100 auto przejechalo 30kkm w sumie wiec pewnie podobnie przebiegowo  jak kolega planuje

Swift ma swoje wady(np nisko poprowadzona linia szyby/dachu-jak jestes wysoki to nie wdzisz swiatel itp... wyjace na 1-ce jak w maluchu skrzynie) i zalety (lepiej wyciszony niz Fabia np/fajne prowadzenie itp)--- trzeba niestety sprobowac i zobaczyc Ci ci pasuje

Jak cos o Swifta to pytaj

Napisano
44 minuty temu, Fili_P napisał:

btw: nie wiem jak w Lublinie pali 8 litrów ??

Czyli nie jeżdziłeś w Lublinie ;) - pagórkowaty teren, wieczne korki i sygnalizatoy ustawione w czewona falę ;) - po Warszawie palił mi mniej ;)

Napisano
Dnia 29.01.2017 o 13:17, Kooboosh napisał:

Założenia następujące:...

- nowe

- wolnossąca benzyna

Ja przechodziłem niedawno. Moje założenia różniły się tym, że koniecznie chciałem nadwozie sedan i nie zwracałem uwagi na trzeszczenie. Z takimi założeniami miałem wybór między Citroen C-Elysee i Fiat Tipo. Logana odrzuciłem bo poprzednie generacje miały problem z korozją i nie wiadomo czy coś poprawili oraz silnik 1,2 jest dla mnie za słaby. Po jazdach próbnych wybrałem C-Elysee bo lepiej mi się nim jeździło, jest na rynku dłużej niż Tipo więc w miarę sprawdzony, mocniejszy silnik (1,6 vs 1,4), był tańszy niż Tipo dostępne w salonie  43800 vs 47000 PLN (śpieszyłem się z zakupem więc tylko dostępne sztuki mnie obchodziły). Po 1,5 tygodniu i trochę ponad 600 km jedyne co mi się w nim nie podoba to wygłuszenie w trasie na poziomie Lanosa i brak 6 biegu. Liczyłem po 17 latach na większy postęp w budżetowym aucie pod tym względem, ale  trudno mam nadzieje, że pod względem bezawaryjności będzie lepszy od Lanosa. Chociaż Lanos wysoko zawiesił poprzeczkę :) .

Edytowane przez Citric

Napisano
8 godzin temu, delco napisał:

Czyli nie jeżdziłeś w Lublinie ;) - pagórkowaty teren, wieczne korki i sygnalizatoy ustawione w czewona falę ;) - po Warszawie palił mi mniej ;)

no błagam wzgórz morenowych to chyba tam nie macie, korki pewnie mamy podobne a kto wie czy nie w 3citi wg wszelkich tomtomow i janosikow nie wieksze.... a sygnalizotoary.... no coz noga z gazu rzekłbym...

Napisano
21 minut temu, Fili_P napisał:

no coz noga z gazu rzekłbym..

Uwielbiam jak ktoś nieznający miasta daje swietne rady ;) - dopuszczasz ewentualność że jednak mam rację? - np dlatego że w warszawie pali mi ponad litr mniej?

Edytowane przez delco

Napisano
Uwielbiam jak ktoś nieznający miasta daje swietne rady [emoji6] - dopuszczasz ewentualność że jednak mam rację? - np dlatego że w warszawie pali mi ponad litr mniej?

A co miasto ma do stylu jazdy?

Oczywiscie ze dopuszczam... Ba podejrzewam nawet wiecej czynnikow niz tylko "miasto" ale dopoki wypowiada sie kategorycznie tylko jeden Lublinianin to sam wiesz.....

Napisano
2 minuty temu, Fili_P napisał:

A co miasto ma do stylu jazdy?

Oczywiscie ze dopuszczam... Ba podejrzewam nawet wiecej czynnikow niz tylko "miasto" ale dopoki wypowiada sie kategorycznie tylko jeden Lublinianin to sam wiesz.....

Ano to że jeżdząc tym samym stylem po warszawie pali mi ok 1,2 litra mniej....

A ilu znasz lublinian na forum majacych swifta? ;l

Napisano
Anoj....

A ilu znasz lublinian na forum majacych swifta? ;l

No wlasnie jak sie proba zrobi bardziej reprezentatywna to bede ja traktowal powazniej

Napisano
Godzinę temu, Fili_P napisał:

No wlasnie jak sie proba zrobi bardziej reprezentatywna to bede ja traktowal powazniej

Ależ mnie to wisi jak to bedziesz traktował... Lublin jest miastem trudnym komunikacyjnie i to fakt...

A "moja próba" jest równie reprezentacyjna jak  AK posiadaczy Swifta w Gdańsku...

Napisano

moze cos w Suzuki znajdziesz: celerio, swift, Ignis?

Napisano
Dnia 1.02.2017 o 19:29, delco napisał:

Ależ mnie to wisi jak to bedziesz traktował... Lublin jest miastem trudnym komunikacyjnie i to fakt...

A "moja próba" jest równie reprezentacyjna jak  AK posiadaczy Swifta w Gdańsku...

Ba Lublin jest nawet pępkiem świata i na pewno jest ważniejszy od Torunia... Przekonałeś mnie niniejszym głosuję żeby tam linie metra podciągnąć z Kabatów ;-)  zwłaszcza: "Lublin jest miastem trudnym komunikacyjnie i to fakt..." nie mam jak dyskutować z tym nawet :-)

BTW Ciekawe ile spaliłby Swift temu koledze co to zawsze katalogowe jest w stanie osiągnąć a nawet niżej jak zechce.. Przyznasz jednak że średnia autokącikowicza ze Swiftem w 3citi jest bliżej średnich wyników z motostatów i sprintmotorów niz Twój przypadek?

Do autora: Fiesta te fajna. jak wrażenia? z ktorym silnikiem?

Edytowane przez Fili_P

Napisano
32 minuty temu, Fili_P napisał:

Ba Lublin jest nawet pępkiem świata i na pewno jest ważniejszy od Torunia

Ale ja tylko napisałem że Lublin jest trudny komunikacyjnie  i mnie Swift pali w Lublinie prawie 8 l/100 km 

Natomiast zastanów się co Ty chcesz udowodnic dyskutując z tym drobnym faktem ;l i w sumie zawracając głowę dyskusjami w watku który jest o czym innym...

JakCi bardzo zalezyj to moge napisac ze po lekturze Twoich postów samochód zaczął palić polowe mniej , korki wyraźnie się zmniejszyły a górki zmalały i wszedzie jest plasko jak na Mazowszu - lepiej  Ci? :P 

Edytowane przez delco

Napisano
Lublin jest trudny komunikacyjnie......
Natomiast zastanów się co Ty chcesz udowodnic dyskutując z tym drobnym faktem ;l 
JakCi bardzo zalezyj to moge napisac ze po lekturze Twoich postów samochód zaczął palić polowe mniej , korki wyraźnie się zmniejszyły a górki zmalały i wszedzie jest plasko jak na Mazowszu - lepiej  Ci? [emoji14] 

Widzisz mozna? Mozna. ;-)

Pokazywanie autorowi Swifta w tym watku jako palacego 8 (gorny zakres sporej liczby wpisow spalan)..... czemu mialo posluzyc? Z tym dyskutuje... ;-)
Napisano
7 godzin temu, Fili_P napisał:

Widzisz mozna? Mozna. ;-)

Hm zastanawiam sie czy Ty naprawdę uwierzyłeś że po Twoich postach mój swift pali o połowe mniej, korki zmalały a górki sie splaszczyły? - nie no chyba nie mozna byc az takim idiotę i Ty tez nie jesteś - więc zastanawiam sie co powoduje Twoje zadowolenie ?

7 godzin temu, Fili_P napisał:

Pokazywanie autorowi Swifta w tym watku jako palacego 8 (gorny zakres sporej liczby wpisow spalan)..... czemu mialo posluzyc? Z tym dyskutuje... ;-)

jak to czemu - informacji ze w gestym ruchu miejskim auto spala zdecydowanie wiecej niz pisze producent...- nie doszukuj sie poddekstów tam gdzie ich nie ma...czujnośc rewolucyjna nie zawsze jest dobra ;)

Napisano
8 godzin temu, Fili_P napisał:

(gorny zakres sporej liczby wpisow spalan)..... czemu mialo posluzyc? Z tym dyskutuje... ;-)

Żeby się potem ktoś nie zdziwł, że auto pali więcej. Takie Baleno np. pali mniej od Swifta a są tacy, którzy w mieście w zimie mają spalanie 8.5l/100km.

Napisano
Dnia ‎2017‎-‎01‎-‎29 o 13:33, Kooboosh napisał:

Nowe clio na allegro ma cene ponizej 40.

Raczej od 40 w górę

Napisano
  • Autor

Sprawa pozamiatana, we wtorek/środę odbieram auto.

Wyszło 50 :)

Napisano
Na czym stanęło? 

Fiesta

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.