Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dobre aku 85-90 ah

Featured Replies

Napisano

Witam

Mój Oryginalny aku Reanult po 10 latach eksploatacji w końcu kwalifikuje się do wymiany.

Chcę wstawić coś przyzwoitego i mam do wyboru:

niemiecki Moll 85 ah - 465 zł

włoski Fiamm 90 ah - 435 zł

i polska Futura 85 ah - 390 zł

Cena w ich przypadku ma drugorzędną rolę, zależy mi bardziej na takim, który najlepiej będzie znosił krótkie trasy i nie padnie po 2 latach.

Co polecicie, jakie macie doświadczenia?

Pozdr.

właśnie się kapnąłem że w złym kąciku założyłem temat - prośba do admina o przniesienie go do ogólnomotoryzacyjnego kącika

Sorry ;(

Napisano
20 godzin temu, marrgoss napisał:

Miałem swego czasu FIAMMa w Nissanie. Drugą zimę słabo kręcił już przy niewielkim, kilkustopniowym mrozie. Niby było z nim wszystko OK (próbowałem reklamować), ale wrażenia słuchowo - organoleptyczne wskazywały co innego. Później auto sprzedałem i nie wiem jak było trzeciej zimy - o ile dotrwał ...

Napisano

Kupiłem kilka dni temu już drugi akumulator toppla top 100Ah/950A. Drugi nie dlatego, że poprzedni padł, tylko do drugiego auta. Poprzedni, z przełomu 2010/2011 nadal pracuje. Drugi dlatego, że to chyba jedna z nielicznych firm produkujących aku, która trzyma jakość.

Tam, gdzie kupowałem 85Ah/ 800A kosztuje ok. 385zł.

Napisano
Godzinę temu, borbet napisał:

Kupiłem kilka dni temu już drugi akumulator toppla top 100Ah/950A. Drugi nie dlatego, że poprzedni padł, tylko do drugiego auta. Poprzedni, z przełomu 2010/2011 nadal pracuje. Drugi dlatego, że to chyba jedna z nielicznych firm produkujących aku, która trzyma jakość.

Patrz a ja kupiłem 74 Ah w 2008 albo 2009 Tab magic (czyli to samo) i wytrzymał ledwie 3 lata:(

Napisano

Podczepie sie pod temat.

A dobry akumulator AGM do Passata B7 2.0tdi 170KM?

Napisano
Dnia 2.03.2017 o 15:53, marrgoss napisał:

U kumpla w astrze H 1.9cdti lata aku tej firmy już 4 lata typowo po mieście i żyje.

Osobiście znam 5 osób które mają aku tej firmy i są zadowoleni.

58b9ac6466d1b_FireShotScreenCapture045-www_akumulatory-baterie_eu-www_akumulatory-baterie_eu_sklep_index_php_manufacturers_id12sort4apage1.jpg.22a20af78b38d7eaeb0f59142d3658c2.jpg

58b9ac6979fcf_FireShotScreenCapture044-www_akumulatory-baterie_eu-www_akumulatory-baterie_eu_sklep_index_php_manufacturers_id12sort4apage2.jpg.04eddd2b2c353d0f8d453817c974e32f.jpg

sklepy stacjonarne mają w katowicach i myszkowie, sprzedają też na alledrogo, mają swój sklep internetowy

Napisano
4 godziny temu, volf6 napisał:

Patrz a ja kupiłem 74 Ah w 2008 albo 2009 Tab magic (czyli to samo) i wytrzymał ledwie 3 lata:(

Zanim kupiłem toppla top to zrobiłem wielotygodniowy "riszercz" w tym temacie. Jak widać wybór był dobry.

O tabach się trochę naczytałem... i jak widać nic się nie zmieniło.

Z kolei varta (model mogę sprawdzić), którą zastąpiła toppla, ma skończone 5 lat, ale problemy z nią zaczęły się rok wcześniej...

Napisano
Godzinę temu, borbet napisał:

O tabach się trochę naczytałem... i jak widać nic się nie zmieniło.

Nie bardzo rozumiem:hmm:

Przecież TAB a Toppla to jedno i to samo tylko naklejki inne...

Napisano
2 godziny temu, volf6 napisał:

Nie bardzo rozumiem:hmm:

Przecież TAB a Toppla to jedno i to samo tylko naklejki inne...

Jako sprzedawca Taba potwierdzam to co napisał kolega powyżej.

Napisano
Dnia 2.03.2017 o 15:53, marrgoss napisał:

Witam

Mój Oryginalny aku Reanult po 10 latach eksploatacji w końcu kwalifikuje się do wymiany.

Chcę wstawić coś przyzwoitego i mam do wyboru:

niemiecki Moll 85 ah - 465 zł

i polska Futura 85 ah - 390 zł

Cena w ich przypadku ma drugorzędną rolę, zależy mi bardziej na takim, który najlepiej będzie znosił krótkie trasy i nie padnie po 2 latach.

Pozdr.

właśnie się kapnąłem że w złym kąciku założyłem temat - prośba do admina o przniesienie go do ogólnomotoryzacyjnego kącika

Sorry ;(

Kup taki, który ma taką samą wysokość, jak ten co miałeś.
Niższy akumulator nawet o 1 cm to problem z klemą plusową.

Ja kupiłem aku niższy o 1 cm i musiałem potem podnieść płytę z bezpiecznikami, bo nie wchodziła.

Kupiłem kozaka za jakieś 200 zł. Na razie daje radę. Jak wytrzyma 3 lata, to się opłaci.

Pozdrowienia z forum Espace IV :hehe:

Tam wiadomo po dziale, jakiego masz Renault, a tu mógłbyś napisać :hehe:

Napisano
12 godzin temu, Prozaq napisał:

Jako sprzedawca Taba potwierdzam to co napisał kolega powyżej.

każda pojemność jest 1:1? Bo z tego co ja wiem to niekoniecznie każdy Tab Magic = Topla Top

Napisano
23 minuty temu, Ozarek napisał:

każda pojemność jest 1:1? Bo z tego co ja wiem to niekoniecznie każdy Tab Magic = Topla Top

Tab/ Toppla to ten sam producent, ale wskażcie mi proszę 100% odpowiednik toppla top 100Ah...

Napisano
4 godziny temu, borbet napisał:

Tab/ Toppla to ten sam producent, ale wskażcie mi proszę 100% odpowiednik toppla top 100Ah...

co do tego, że to jeden producent to nie ma wątpliwości, ale z tym wskazywaniem to uderzaj do @Prozaq to On twierdzi, że linie tab i topla są tożsame.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, volcan napisał:

Banner Powerbull albo Westa Forse :oki:

Myślałem właśnie o Westach ale nie mogę niestety u siebie w mieście ich znaleźć.

Napisano
8 godzin temu, marrgoss napisał:

Myślałem właśnie o Westach ale nie mogę niestety u siebie w mieście ich znaleźć.

Wujek Gugiel podpowiedział mi, że Westę sprzedaje w Białymstoku Specpart:

Białystok I
ul. Jana Pawła II 59 lok.10

Białystok II
ul. Wysockiego 2 lok.4

Napisano
12 godzin temu, volcan napisał:

Banner Powerbull albo Westa Forse :oki:

Co do Westy to słyszałem opowieści (z ust sprzedawców m.in. tych akumulatorów), ze teraz to już nie to samo. Znaczy się, że po przeniesieniu tej fabryki z Donbasu jakość się pogorszyła i jest więcej reklamacji ale ile w tym prawdy:hmm:

Gdybym nie patrzył na budżet to kupił bym coś w AGM na celach spiralnych czyli Exide maxxima lub coś z oferty Optimy:)

Napisano
1 godzinę temu, volf6 napisał:

Co do Westy to słyszałem opowieści (z ust sprzedawców m.in. tych akumulatorów), ze teraz to już nie to samo. Znaczy się, że po przeniesieniu tej fabryki z Donbasu jakość się pogorszyła i jest więcej reklamacji ale ile w tym prawdy:hmm:

W kilku miejscach w Wawie (sklepy z aku) też to potwierdzają. Jakość się obniżyła.

18 godzin temu, Ozarek napisał:

co do tego, że to jeden producent to nie ma wątpliwości, ale z tym wskazywaniem to uderzaj do @Prozaq to On twierdzi, że linie tab i topla są tożsame.

Może i tak, ale do końca. Tab Magic nie ma 100% odpowiednika w linii Toppla Top - w sumie to raczej odwrotnie, bo Toppla z tej linii ma wyższe parametry.

Na przykładzie 100Ah o wysokości do 175mm:

Tab Magic 100Ah 900A

Toppla Top 100Ah 950A

Może 50A to mała różnica, ale w odniesieniu do Varty, którą u mnie zastąpiła Toppla, różnica jest istotna (Varta miała prąd 800 lub 850A).

Edytowane przez borbet

Napisano
25 minut temu, borbet napisał:

Może 50A to mała różnica, ale w odniesieniu do Varty, którą u mnie zastąpiła Toppla, różnica jest istotna (Varta miała prąd 800 lub 850A).

Teraz jeszcze trzeba by sprawdzić/zmierzyć jak jest w rzeczywistości, bo papier (naklejka) przyjmie wszystko;]

Napisano
Teraz, volf6 napisał:

Teraz jeszcze trzeba by sprawdzić/zmierzyć jak jest w rzeczywistości, bo papier (naklejka) przyjmie wszystko;]

Nie kupowałbym drugiej Toppli, gdyby tak nie było

Napisano
1 minutę temu, borbet napisał:

Nie kupowałbym drugiej Toppli, gdyby tak nie było

Koniecznie napisz jak wyciągnie kopyta;]

Napisano
2 minuty temu, volf6 napisał:

Koniecznie napisz jak wyciągnie kopyta;]

Nówka, czy ta działająca od kilku lat?

Napisano

tanio, to bym kupił JenoxClassic lub Autocraft

jak chcesz wydać więcej Moll M3 lub Banner Powerbull

Napisano

Żeby schrzanić tak prostą konstrukcję jak akumulator to trzeba się postarać. Mój światopogląd jest taki że to nie tyle producenci "psują" akumulatory co pośrednicy, którzy trzymają je długi czas bez żadnego ładowania. I aku ulega zasiarczeniu, mimo że nowy.

Napisano
11 minut temu, Cinek napisał:

Mój światopogląd jest taki że to nie tyle producenci "psują" akumulatory co pośrednicy, którzy trzymają je długi czas bez żadnego ładowania. I aku ulega zasiarczeniu, mimo że nowy.

To ile wg. Ciebie można trzymać taki akumulator bez doładowywania:hmm:

Napisano

Mojemu motocyklowemu starczyło kilka miesięcy by wyzionął ducha na dobre. :swieca:  A był nowy, nowiutki.

Prawda jest taka że naprawdę mało który sklep certoli się w ładowanie akumulatorów które są zalane elektrolitem, zwykle ładowarka jest podłączona do jakiegoś aku żeby klient widział że coś tam się ładuje...

IMO bardzo dobry rozwiązaniem jest sprzedaż suchych akumulatorów, jak w przypadku jednośladów bądź quadów. Zalewasz elektrolitem na dobę przed planowanych rozruchem i masz prawdziwie świeży akumulator. Tylko że nie wiem czy duże aku też są tak sprzedawane.

Napisano

A miałeś go podłączonego do instalacji czy stał sobie te klika miesięcy na półce?

Ogólnie to współczesne akumulatory mogą być przechowywane bez doładowywania minimum 6 miesięcy a niektóre dłużej więc sprawnie działający sklep nie powinien mieć z tym problemów...

Napisano
1 godzinę temu, Cinek napisał:

IMO bardzo dobry rozwiązaniem jest sprzedaż suchych akumulatorów, jak w przypadku jednośladów bądź quadów. 

no właśnie, czemu tak nie można ?

wiem, że współczesny użytkownik nie powinien się pobrudzić nawet płynem do spryskiwaczy, ale można by sprzedawać suche aku - brak problemu z transportem/wysyłką - nic się nie wyleje

Do tego użytkownik kupuje sobie za 5zł elektrolit taki jaki chce i po paru godzinach ma "nowy i świeży" akumulator

Napisano
41 minut temu, jqr napisał:

Do tego użytkownik kupuje sobie za 5zł elektrolit taki jaki chce i po paru godzinach ma "nowy i świeży" akumulator

Tylko co z gwarancją, bo trudno by producent akumulatora odpowiadał za takie zalewanie/uruchamianie...

A elektrolitu za 5zł to chyba tylko do akumulatora motocyklowego starczy8]

Napisano
16 minut temu, volf6 napisał:

Tylko co z gwarancją, bo trudno by producent akumulatora odpowiadał za takie zalewanie/uruchamianie...

A elektrolitu za 5zł to chyba tylko do akumulatora motocyklowego starczy8]

Gwarancja jest rozpatrywana i tak po 'badaniu' akumulatora, więc da się sprawdzić czy nie był zalany wodą z solą

A elektrolit kupowałem na jesień 2,50zł/l więc nie widzę problemu

Napisano

@jqr, @volf6 akumulator suchy kupujesz w komplecie z elektrolitem i nie musisz go kupować osobno. Droższe firmy mają to tak wymyślone, że na każdą celę jest osobny zbiornik, zbiorniki te są połączone w baterię pojemników tak by zminimalizować możliwość ochlapania kwasem a ilość elektrolitu jest dokładnie dobrana do celi, nawet nie trzeba samemu odmierzać (1 cela - 1 pojemnik).

Zalewasz i po kilku godzinach masz akumulator gotowy do użycia, już naładowany. :)

Napisano

Do motocykla tak ale nie mów, ze kupisz taki komplet z akumulatorem 70 czy 90Ah, gdzie elektrolitu potrzeba 5 albo więcej litrów;]

Godzinę temu, jqr napisał:

Gwarancja jest rozpatrywana i tak po 'badaniu' akumulatora, więc da się sprawdzić czy nie był zalany wodą z solą

I powiedzą, że użyłeś zanieczyszczonego elektrolitu albo takiego o niewłaściwym stężeniu:skromny:

Napisano

Najpierw pokaż mi suchoładowany akumulator do auta a wtedy będziemy rozbijac kwestię na atomy. :skromny:

Napisano

Sam zacząłeś:skromny:

4 godziny temu, Cinek napisał:

IMO bardzo dobry rozwiązaniem jest sprzedaż suchych akumulatorów

Kilka tal temu uruchamiałem taki 140Ah, poszło prawie 10 litrów elektrolitu. a akumulator to był jakiś leżak magazynowy, chyba z Niemiec (na moje oko miał wtedy 10-15 lat), sprzedawała pewna firma na Allegro... 

Na razie działa:ok:

Napisano
2 godziny temu, Cinek napisał:

@jqr, @volf6 akumulator suchy kupujesz w komplecie z elektrolitem i nie musisz go kupować osobno

Dobrze wiem o czym mówisz - kupiłem taki do moto, ale do aut niestety nie są dostępne

photo-205bbf60-cdc3-44bf-ae67-e1a6a7498e04-for_zoom.jpg

Edytowane przez jqr

Napisano

Może polski AutoPart z Mielca? Ostatnio kupiłem, jak na razie działa :-)

Napisano

Ojciec kupił ostatnio do volvo coś takiego

https://www.olx.pl/oferta/akumulator-mercedes-benz-95ah-850a-agm-p-CID5-IDkKhev.html#9ec6f5e94d

nie wiem kto to produkuje ale jest wyraźnie cięższy od poprzedniego i podobnej varty silver. Użytkuje dopiero miesiąc więc ciężko coś powiedzieć ...

Napisano
  • Autor
Dnia 5.03.2017 o 07:29, volcan napisał:

Wujek Gugiel podpowiedział mi, że Westę sprzedaje w Białymstoku Specpart:

Białystok I
ul. Jana Pawła II 59 lok.10

Białystok II
ul. Wysockiego 2 lok.4

Wujek G. nie zawsze jest na bieżąco. Dzwoniłem - w białostockim oddziale Specparta dawno nie mieli takiej wielkości jak mnie interesuje

Napisano
44 minuty temu, oskarek napisał:

Ojciec kupił ostatnio do volvo coś takiego

https://www.olx.pl/oferta/akumulator-mercedes-benz-95ah-850a-agm-p-CID5-IDkKhev.html#9ec6f5e94d

nie wiem kto to produkuje ale jest wyraźnie cięższy od poprzedniego i podobnej varty silver. Użytkuje dopiero miesiąc więc ciężko coś powiedzieć ...

Jak na AGM to cena okazyjna:)

Napisano
11 minut temu, marrgoss napisał:

Wujek G. nie zawsze jest na bieżąco. Dzwoniłem - w białostockim oddziale Specparta dawno nie mieli takiej wielkości jak mnie interesuje

Bo to zły wujek jest... Nie szukałem modelu, tylko dystrybutora - przypuszczałem, że dystrybutor jest w stanie sprowadzić potrzebną część, ale widać woli jechać na masówce :(

Napisano
Dnia 5.03.2017 o 11:45, borbet napisał:

na dane z naklejki trzeba patrzeć przez palce, liczy się pomiar. Wspomniana Westa, jak jeszcze były osobne linie zwykła i Forse miały różne dane na naklejce a w środku to samo i pomiary też były zbieżne. Także tym się nie sugeruj, Topla top musi mieć więcej bo jest top i marką wyższą niż tab ;)

Napisano
Dnia 6.03.2017 o 19:16, Ozarek napisał:

na dane z naklejki trzeba patrzeć przez palce, liczy się pomiar. Wspomniana Westa, jak jeszcze były osobne linie zwykła i Forse miały różne dane na naklejce a w środku to samo i pomiary też były zbieżne. Także tym się nie sugeruj, Topla top musi mieć więcej bo jest top i marką wyższą niż tab ;)

Jeszcze kilka lat temu Westa Forse miały lepsze parametry (prąd rozruchu) niż tabliczka...

Napisano
6 minut temu, borbet napisał:

Jeszcze kilka lat temu Westa Forse miały lepsze parametry (prąd rozruchu) niż tabliczka...

tak samo było z niebieską Westą ;) mierzył gość przy mnie w sklepie oba przed zakupem. Zresztą mówił, że to jest to samo tylko obudowy inne, co zresztą pomiar potwierdził. Obecnie kilka modeli Fireball to jest Forse w czarnej obudowie, tak to poprostu jest z tańszymi liniami, nie zawsze opłaca się robić zupełnie nowy wsad, taniej jest wrzucić inną skrzynkę na linię montażową.

Napisano
Godzinę temu, Ozarek napisał:

tak samo było z niebieską Westą ;) mierzył gość przy mnie w sklepie oba przed zakupem. Zresztą mówił, że to jest to samo tylko obudowy inne, co zresztą pomiar potwierdził. Obecnie kilka modeli Fireball to jest Forse w czarnej obudowie, tak to poprostu jest z tańszymi liniami, nie zawsze opłaca się robić zupełnie nowy wsad, taniej jest wrzucić inną skrzynkę na linię montażową.

No niestety.

A co do toppla top to obydwie topple kupowałem w tym samym sklepie. Jak kupowałem poprzedni to sprzedawca (właściciel?) miał już 2 lata topple top. Jak kupowałem obecny to s[przedawca nadal ma ten sam aku (7 lat!). Jak zerknąłem do gwarancji to znalazłem rachunek - cena 95Ah/900A w 2011r. była podobna jak za 100Ah/950A (wymiary zewnętrzne identyczne).

W sumie to jedynie w przypadku diesli warto kupować sprawdzone aku - benzynowce nie są aż tak wymagające.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

znalazłem w jednym z lokalnych sklepów Molla idącego na pierwszy montaż. Biały, bez żadnych naklejek z boku, tylko między biegunami znamionowa.

Po rabacie wyszedł za 430 zł

20170316_110602.jpg

Napisano
Dnia 8.03.2017 o 10:10, borbet napisał:

Mierzyłeś wg warunków dla danej normy?

Napisano
Dnia 16.03.2017 o 21:13, pawel_78 napisał:

Mierzyłeś wg warunków dla danej normy?

Nie, tylko testerem akumulatorów. Wszystkie sprawdzane Westy z półki miały lepsze parametry niż tabliczka. Z kolei ZAPy i Centry ledwo zbliżały się do nominału i to od dołu...

Napisano
5 godzin temu, borbet napisał:

Nie, tylko testerem akumulatorów. Wszystkie sprawdzane Westy z półki miały lepsze parametry niż tabliczka. Z kolei ZAPy i Centry ledwo zbliżały się do nominału i to od dołu...

Tylko tabliczka podaje prąd dla -18st C z tego co pamiętam.

Napisano
Dnia 18.03.2017 o 17:02, pawel_78 napisał:

Tylko tabliczka podaje prąd dla -18st C z tego co pamiętam.

Myślisz, ze te które maja w temp. pokojowej słabsze parametry to przy -18°C zostaną nagle liderami:hmm:8]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.