Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sedan umiera??? Sprzedaż SUV większa niż wszystkich osobowych...

Featured Replies

Napisano
58 minut temu, maro_t napisał:

Mnie nikt nigdy nie zmusi do zakupu takiego bezsensownego pudełka na kołach. Nie potrzebuję podwyższonego auta, więc dla mnie takie SUVy nie mają zalet: po co mi gorsze prowadzenie, większe spalanie, jeszcze za wyższą cenę niż "zwykły" odpowiednik takiego SUVa? Bez sensu są te auta. Jeszcze z napędęm 4x4 to jestem w stanie zrozumieć, ale z napędem na jedną oś to najlepszy przykład jak ludzie ślepo podążają za modą

z tym lepszym prowadzeniem to bez jaj, no chyba, że jedziesz na tor, ciśniesz do granic możliwości - tak, wtedy BMW M3 będzie na pewno lepsze od X3.

W przeciętnym, codziennym użytkowaniu nie czuć różnicy.

Napisano
7 minut temu, optiview napisał:

z tym lepszym prowadzeniem to bez jaj, no chyba, że jedziesz na tor, ciśniesz do granic możliwości - tak, wtedy BMW M3 będzie na pewno lepsze od X3.

W przeciętnym, codziennym użytkowaniu nie czuć różnicy.

serio nie czujesz różnicy w prowadzeniu między samochodem niższym, a wyższym, z inaczej rozłożonym środkiem ciężkości i masą nawet podczas normalnej codziennej jazdy?

Napisano
3 minuty temu, maro_t napisał:

serio nie czujesz różnicy w prowadzeniu między samochodem niższym, a wyższym, z inaczej rozłożonym środkiem ciężkości i masą nawet podczas normalnej codziennej jazdy?

jeździsz RIO i piszesz o prowadzeniu ? sorry, ale śmiesznie to brzmi :phi:

uważasz że takie X3 czy Q5 prowadzi się tak źle ? nawet jeżdżąc kaszkajem nie czułem nic złego (w porównaniu np do focus'a c-max)

IMO w codziennym ruchu praktycznie nieodczuwalne 

nie wszystko zależy od wysokości, na prowadzenie wpływa cała masa czynników

Edytowane przez Koonrad

Napisano
9 minut temu, maro_t napisał:

nie, nie czułem różnicy między jazdą Vectrą B a Outlanderem 1, tzn. czułem, ale na korzyść SUVa, prowadził się pod każdym względem lepiej.

To samo mogę napisać o Foresterze.

Napisano
11 minut temu, Koonrad napisał:

Ale co ma moje Rio do tematu? Żona to wybrała, bo ona tym głównie jeździ, prowadzi się to jak taczki i nie ma związku z tematem wątku.

12 minut temu, Koonrad napisał:

uważasz że takie X3 czy Q5 prowadzi się tak źle ? nawet jeżdżąc kaszkajem nie czułem nic złego (w porównaniu np do focus'a c-max)

uważam, że takie X3 czy Q5 prowadzi się lepiej niż 90% aut na polskich drogach, co nie znaczy że wolałbym zwykłą serię 3 czy audi a5. Zdecydowanie.

Zresztą może to jest kwestia preferencji. Zdarza mi się jeździć różnymi autami i naprawdę w lżejszych czuć, że są lekkie, w ciężkich czuć, że są ciężkie, w wyższych czuć inne zachowanie auta na drodze,  niż w niższych. I to nie przy jeździe na torze, bo w życiu nie byłem na torze, ale przy jeździe normalnej.

Napisano
3 godziny temu, p i p p napisał:

Natomiast słowo "moda" jest totalnie nietrafione. Moda jest wtedy, kiedy popularyzuje się coś, co nie ma uzasadnienia logicznego czy praktycznego. Natomiast uzasadnienie dla SUVów jest tak logiczne, że aż nudne.

Przeciez SUV-y to najczystszy przejaw mody i zmyslnego marketingu producentow. Juz nie wystarczylo wmawianie ze potrzebny Ci kolejny sedan, hatchback czy kombi z lepszym wyposazeniem, bo roznica  byla za mala i ludzie sie skapneli. Wiec wymyslili cos innego, co niby ma pozwalac na wiecej (jazda pseudoterenowa, po wysokich kraweznikach, ta WSZECHMOCNA wyzsza pozycja za kierownica - choc raczej to potrzeba lepszej widocznosci) i kasuja jeszcze za to 20-30% wiecej. I jeszcze zeby bardziej wpedzic w owczy ped  na SUVy to rezygnuja z produkcji konkurencji typu VAN, kombi itp Po prostu producentom sie to niezle oplaca

Wysoka pozycja za kierownica i mozliwosci dostosowania wnetrza wielokrotnie przewyzszajace kazdego SUV-a ma wiekszosc VANow  (a byly tez 4x4).   

Sedanow tez nigdy nie rozumialem oprocz limuzyn klasy wyzszej, ale predzej sedana zrozumie niz SUVa

Napisano
3 godziny temu, koNik napisał:

jakie zalety ma w ruchu miejskim taki Nissan Juke nad Oplem Corsą?

Wyobraź sobie, że stoisz w tłumie gapiów i oglądasz jak goła baba terroryzuje depilatorem sklepikarza. Wolałbyś mieć 190 czy 170 cm?;]

Corsa ma jedną przewagę i też dość oczywistą...bo jest jak Dacia przy Volkswagenie...jest tańsza...po prostu.

Łatwiej sie wsiada? To chyba po 60tce moze mieć znaczenie

W społeczeństwie przeżartym chemią, syfem, cukrem, które jedyny sport jaki uprawia to macanie smartfona znaczenie ma wcześniej.

a wyglad

Bez znaczenia.

hałas, lepszy rozkład mas, mniejsza czułość na wiatr

W mieście normalnie ważniejsze niż smog.:phi:

Wszystkie zalety klasycznych, niskich aut zostały zabite przez patologię ruchu miejskiego. Jeśli pojazd ma się lepiej prowadzić w mieście to...musi być jednośladem.

Napisano
Godzinę temu, gregoryj napisał:

Przeciez SUV-y to najczystszy przejaw mody i zmyslnego marketingu producentow. Juz nie wystarczylo wmawianie ze potrzebny Ci kolejny sedan, hatchback czy kombi z lepszym wyposazeniem, bo roznica  byla za mala i ludzie sie skapneli. Wiec wymyslili cos innego, co niby ma pozwalac na wiecej (jazda pseudoterenowa, po wysokich kraweznikach, ta WSZECHMOCNA wyzsza pozycja za kierownica - choc raczej to potrzeba lepszej widocznosci) i kasuja jeszcze za to 20-30% wiecej. I jeszcze zeby bardziej wpedzic w owczy ped  na SUVy to rezygnuja z produkcji konkurencji typu VAN, kombi itp Po prostu producentom sie to niezle oplaca

Wysoka pozycja za kierownica i mozliwosci dostosowania wnetrza wielokrotnie przewyzszajace kazdego SUV-a ma wiekszosc VANow  (a byly tez 4x4).   

Sedanow tez nigdy nie rozumialem oprocz limuzyn klasy wyzszej, ale predzej sedana zrozumie niz SUVa

Miałeś kiedyś SUV-a? Ja przez rok ujeżdżałem Kaszkaja, choć to crossover. Z użytkowego punktu widzenia w mieście to takie auto jest super. Niestety cena za zakup takiego auta w stosunku do zwykłej osobówki była dla mnie za wysoka żeby w to iść.

Napisano

Tak BTW

Co to za seat jest taki suvovaty? Wielkości Leona

Edit, już wiem, nowa ateca

Napisano

IMO w codziennym ruchu praktycznie nieodczuwalne 

nie wszystko zależy od wysokości, na prowadzenie wpływa cała masa czynników

W X3 jest głośniej dużo głośniej dodatkowo nie prowadzi się tak jak sedan.
Napisano
7 godzin temu, OZI napisał:

Stało się, miało być za dwa lata ale już się stało.

IMVHO EU tez tak będzie - a może się mylę emoji848.png????

Od Mazda CX3 do Toyota Land Cruiser -39.9 % wszelkich sprzedanych nowych aut to SUV. emoji79.pngw 2-2017

35,497 SUV sprzedanych w luty-2017 vs 34,740 sedan/Hatch/wagon. Z 90k nowych wypachanycj aut...

Dwa główne powody:

- wysoka pozycja za kierownica,

- możliwość dostosowania wnętrza - SUV to ma, sedan Hatch już nie. emoji848.png

Następni się na SUV przesiadają .... emoji79.png

Sent from my iPhone using Tapatalk

"możliwość dostosowania wnętrza - SUV to ma, sedan Hatch już nie."

co rozumiesz pod pojęciem "dostosowania wnętrza" ?

W PL często posiadanie suva mija się z celem (tylko wizerunek), bo:

- w większośći mają napęd na 1 oś

- w większości nawet gdyby miały napęd 4x4 to i tak by nie zjechały z asfaltu

- w większośći suvów napęd 4x4 działa do określonej prędkości (np. 60kmh) a powyżej jest 2WD więc korzystamy w bardzo ograniczonym zakresie

- większość suvów pozycję za kierownicą ma podobną jak w vanie/mini-vanie który jest dużo bardziej funkcjonalny, więc argument o funkcjonalności mnie nie przekonuje

Napisano

SUV ma jeden i jak dla mnie podstawowy minus. Przy prędkościach rzędu 200-220 km/h (większość mojej jazdy) jest głośny i prowadzi się jak kiosk. 

Napisano
3 godziny temu, optiview napisał:

nie, nie czułem różnicy między jazdą Vectrą B a Outlanderem 1, tzn. czułem, ale na korzyść SUVa, prowadził się pod każdym względem lepiej.

To samo mogę napisać o Foresterze.

Vectra B to Opel, który się najczęściej nie prowadzi. Outlander1/Forester mają zawieszenia rodem z rajdówek. Do złe porównanie :)

Napisano
SUV ma jeden i jak dla mnie podstawowy minus. Przy prędkościach rzędu 200-220 km/h (większość mojej jazdy) jest głośny i prowadzi się jak kiosk. 

Te kryteria eliminują 99% aut.
No chyba, że dla Ciebie cicho to seg d przy 200+ :)
Napisano
6 godzin temu, wujekcybul napisał:

Takie same x3 30k drożej.

Z x1 porównaj.

Napisano
3 godziny temu, hefi napisał:

Te kryteria eliminują 99% aut.
No chyba, że dla Ciebie cicho to seg d przy 200+ :)

Nie. Jednak klasyczny sedan/hatchback generuje zdecydowanie mniej hałasu. Teraz auta są robione na chory hamerykański czy australijski rynek, gdzie prędkość na trasie to jakieś 100 km/h. Porażka. 

Napisano
4 godziny temu, wujekcybul napisał:

W X3 jest głośniej dużo głośniej dodatkowo nie prowadzi się tak jak sedan.

X3 zwłaszcza z początków jest dość sztywna i na dziurach trochę to przeszkadza 

ale dzięki temu w zakrętach nie szoruje lusterkami ;)

Napisano
  • Autor
"możliwość dostosowania wnętrza - SUV to ma, sedan Hatch już nie."
co rozumiesz pod pojęciem "dostosowania wnętrza" ?

więc argument o funkcjonalności mnie nie przekonuje

Chociazby to:

Ustalmy kryteria - cena Passat kombi/wagon vs SUV w tej samej cenie.

- Passat pomieści max 5 osób.[emoji107]
- SUV 7
dd51143090229c1009278712d2559c99.jpg

790f692dea0828b38441c7ebf6896838.jpg

- tylna kanapa w Passat się nie rusza [emoji107]
W SUV możesz sobie dowolnie ' jezdzic' chcesz standardowe 50cm na nogi, nie ma problemu, chcesz 70cm tez nie ma - tylne siedzenia (6-7) są złożone

acf5744c818b1ce6dc57d43824d29863.jpg

Ilość miejsca po złożeniu siedzeń tez pobije Passat

ceb3ae4d14a20a16de81c76f4accb5c6.jpg

Nawet w standardowej 5os konfiguracji.

eb0bf3f54ab7f45b4bc73e8cae0fabf3.jpg

Małe SUV tez biją swoich odpowiedników w Hatch/wagon.

Weźmy Mazda 2 i CX3.

Wysokość załadunku sprawia ze możesz wepchnąć więcej, np wózek standardowych rozmiarów który ci się do sedan czy Hatch nie mieści.

1398437f3a0c4e7c7c72d3e8bf6fcaf3.jpg

Etc etc

Napisano
4 godziny temu, DZIDA napisał:

W PL często posiadanie suva mija się z celem (tylko wizerunek), bo:

- w większośći mają napęd na 1 oś

- w większości nawet gdyby miały napęd 4x4 to i tak by nie zjechały z asfaltu

- w większośći suvów napęd 4x4 działa do określonej prędkości (np. 60kmh) a powyżej jest 2WD więc korzystamy w bardzo ograniczonym zakresie

- większość suvów pozycję za kierownicą ma podobną jak w vanie/mini-vanie który jest dużo bardziej funkcjonalny, więc argument o funkcjonalności mnie nie przekonuje

Naped w suvie nie jest do taplania w błocie 

ale juz dojazd nad jezioro, podjazd do domku w górach, holowanie łódki czy konia, zima 

to są warunki gdzie napęd się przydaje

i tu nawet nie przeszkadza ze działa do jakiejś prędkości 

Wieksze koła lepiej wybierają dziury, a wyższy prześwit tez czasem się przydaje

suv 2wd faktycznie traci sens i może lepiej iść w stronę minivana

Napisano
  • Autor
Nie. Jednak klasyczny sedan/hatchback generuje zdecydowanie mniej hałasu. Teraz auta są robione na chory hamerykański czy australijski rynek, gdzie prędkość na trasie to jakieś 100 km/h. Porażka. 

Fakty trzeba najpierw sprawdzić. [emoji18]

Średnia z US ostatnio(2016) mi wyszła ok 120-140 km/h w zależności od stanu.

TX ma limit Np 85mph = 137 km/h, dodaj standardowa tolerancje 10mph i jeżdżę LEGALNiE szybciej niż w całej EU (minus D).

cba1d91c23c7ff915f26cf6f650afbbd.jpg

NT u mnie na otwarty limit- znaczy jedziesz dostosowany do warunków. Ograniczeniem jest index prędkości na oponach...

0fbfa3d56b33d62356d08cebde0c443a.jpg

No u nas popularniejsze są 1 rozmiar mniejsze sport utility vehicles

Ale tez jak porównasz vs Hatch na których są - trend jest ze CUV zwycięża. [emoji848]

Napisano
25 minut temu, Koonrad napisał:

suv 2wd faktycznie traci sens i może lepiej iść w stronę minivana

Jeden z kolegów tłumaczył że przy dojeździe na ich wieś przydaje się wysoki prześwit. 2x4 jest sporo tańszy od 4x4. Do tego jest ładniejszy od Vana.

Napisano
3 minuty temu, marcindzieg napisał:

Jeden z kolegów tłumaczył że przy dojeździe na ich wieś przydaje się wysoki prześwit. 2x4 jest sporo tańszy od 4x4. Do tego jest ładniejszy od Vana.

I może tak być 

mnie suv z 4x4 był potrzebny do holowania 

a i podobają nam się wyższe auta,

pierwsza była w domu Vitara ;)

Na budowę tez bym wolał dustera czy yeti nawet 2wd niż berlingo

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał:

Z x1 porównaj.

Ale X1 jest mniejsze. 

Napisano
Teraz, wujekcybul napisał:

Ale X1 jest mniejsze. 

Z zewnątrz. W środku jest nawet lepiej.

Napisano
7 godzin temu, gregoryj napisał:

Przeciez SUV-y to najczystszy przejaw mody i zmyslnego marketingu producentow.

Cos modnego musi byc estetyczne. Jak fryzura, ciuch, buty, wystroj wnetrza. Tak samo samochod. SUVy sa ohydne, nieproporcjonalne, zawaliste i nie maja nic wspolnego z estetyka. Modna muzyka moze nie jest ambitna, ale zawsze estetyczna. Nie wierze, ze modne moze byc cos tak brzydkiego. Mowie to ja...osoba, ktora ma w nosie design. A teraz wszystko trzeba miec sliczne, zeby pokazac sie na miescie/wsi. Nawet ta beznadziejna moda na bialy kolor ma znamiona estetyki. Chociaz estetyke zabija natlok tej bieli. SUVy amerykanskie z lat 70-tych i 80-tych byly obrzydliwe, Rav4 w 1994 roku paskudna i tak jest do dzis. Popularne sie staly bo ludzie po prostu sie nimi przejechali i zaczeli uzytkowac i okazalo sie, ze sie wszystko da.

Poza tym SUVy to nie jakas nowosc. To powrot do normalnosci do czasow, w ktorych auta mialy balonowe opony, duzy przeswit. Czy ktos slyszal zeby ktos urwal spoiler, zderzak czy oslone pod silnik w duzym fiacie? Czy ktos w Syrenie porysowal alufelgi o kraweznik? Ciekawe dlaczego?

W pewnych latach w pogoni za oszczednosciami i osiagami polozyli auta na glebe. Tylko przyszly czasy, ze trase Krakow - Zakopane 4x szybciej pokonywalo sie 75-konnym, kladacym sie na zakretach duzym fiatem, a teraz stoimi jeden za drugim przez kilka godzin, a z dowodow rejestracyjnych wylewaja sie kilowaty. Tylko po co? Dobrze prowadzace sie auto ma sens teraz taki jak budowa wyciagu narciarskiego na Helu. Jasne, ze najlepiej po miescie jezdzic skuterem, w trasy A8, a w teren Defenerem. Dla wielodzietnych rodzin super na wakacje bedzie Galaxy. Tylko wiele osob musi jednym autem obsluzyc wszystko. Stad SUV. Jest po prostu praktyczny i wpasowany w ten dziwny swiat.

Moja zona, ktora jezdzi Swiftem (bo ladny) ciagle chce sie zamieniac na X-Traila bo - mimo, ze brzydki - jest po prostu wygodny, praktyczny i pewnie juz za chwile bede mial Swifta...z pewnego zrodla od niepalacej kobiety.:hehe:

SUVy to aktualnie najlepsze auta na swiecie, popularne choc nie rekordowo, wciaz do Golfa daleko, ohydne, niemodne i w gruncie rzeczy prostackie. Argumenty przeciwko SUVom mozna porownac ogolnie do argumentow przeciw samochodom. Lepszy rower, autobus, metro, piesza wycieczka... 

Pozdrawiam

Napisano
Godzinę temu, OZI napisał:

Chociazby to:

Ustalmy kryteria - cena Passat kombi/wagon vs SUV w tej samej cenie

Hmm w pl odpowiednikiem 7os suv będzie sharan, smax, C4 picasso itd

a wtedy funkcjonalność wypada na korzyść vana

tak samo cx3, porównaj do meriva, cmax, scenic

Napisano
  • Autor

Hmm w pl odpowiednikiem 7os suv będzie sharan, smax, C4 picasso itd

a wtedy funkcjonalność wypada na korzyść vana

tak samo cx3, porównaj do meriva, cmax, scenic

No Dobra - teraz dodajemy to co inni mówią:

- prześwit

-4x4

Znów nawet Van ci tego nie pobije.

Komfort jazdy van , szczególnie EU jak VAG - Hilux przy tym to ****** hotel.

2a99009f39972a319128bbb7cecea391.jpg

Napisano
8 godzin temu, Ryb napisał:

Z zewnątrz. W środku jest nawet lepiej.

Przeciez X-1 to jest 1-ka, wiec jakim cudem moze byc wieksza niz 3-ka? 8]

Napisano
19 minut temu, Maciej__ napisał:

Przeciez X-1 to jest 1-ka, wiec jakim cudem moze byc wieksza niz 3-ka? 8]

Poprzednie X1 to była podniesiona trójka kombi. A obecne chyba też na jedynce nie jest zrobione. Wewnątrz jest naprawdę sporo miejsca. 

IMO cyfry w serii X nie mają bezpośredniego przełożenia na ich odpowiedniki w autach zwykłych serii.

Napisano
10 godzin temu, OZI napisał:

Wysokość załadunku sprawia ze możesz wepchnąć więcej, np wózek standardowych rozmiarów który ci się do sedan czy Hatch nie mieści.

1398437f3a0c4e7c7c72d3e8bf6fcaf3.jpg

Etc etc

Hola hola, właśnie powstawiałeś foty land cruisera, który u nas już wśród ciężarówek się klasyfikuje, i chcesz go do wcale nie największego auta klasy D porównać ;)

Aaa ta fota wózka to całkiem z d* - ten wózek mozna spokojnie do tego bagażnjika zmieścić bez problemu - tylko ktoś go tak pokracznie włożył.

Myślę, że w EU z SUVami nie będzie tak jak w AU i US - owszem crossovery będą zyskiwać na popularności, ale głównie w wielkości Q3, Tiguan, Kodiaq, Rav4 hybryda (musi czymś przyciągać bo jest obrzydliwa ;] ) - wszystko większe nie. Druga sprawa w EU mamy gęstą sieć dróg szybkiego ruchu i tutaj nadal wygrywają "niskie" auta. No i u nas 70% sprzedaży to floty, a dla 90% flot nie ma argumentu za SUVami - oni biorą focusy/mondeo i w zasadzie tyle.

Sam bym kupił chętnie żonie jakieś rav4, albo CRV, ale raz, że ona nie chce ;] dwa, że na wakacje i tak tym nie pojadę, bo wolę wziąć Passata diesla z garażu - wygodniej w trasie, mniej spali, ciszej, a miejsca wystarczająco (trasy u nas = przelotowa 150/160kmh). SUV tylko wygodą pakowania wygrywa, bo łatwiej nawrzucać do bagażnika. Więc ten nasz potencjalny SUV miałby być tylko na dojazdy miejskie żony do żłobka/pracy hm... to zostaje 20kpln w kieszeni i zamiast RAV4 hybrid biorę Aurisa hybrid :ok:

Napisano
  • Autor

Hola hola, właśnie powstawiałeś foty land cruisera, który u nas już wśród ciężarówek się klasyfikuje, i chcesz go do wcale nie największego auta klasy D porównać [emoji6]

Aaa ta fota wózka to całkiem z d* - ten wózek mozna spokojnie do tego bagażnjika zmieścić bez problemu - tylko ktoś go tak pokracznie włożył.

Myślę, że w EU z SUVami nie będzie tak jak w AU i US - owszem crossovery będą zyskiwać na popularności, ale głównie w wielkości Q3, Tiguan, Kodiaq, Rav4 hybryda (musi czymś przyciągać bo jest obrzydliwa ;] ) - wszystko większe nie. Druga sprawa w EU mamy gęstą sieć dróg szybkiego ruchu i tutaj nadal wygrywają "niskie" auta. No i u nas 70% sprzedaży to floty, a dla 90% flot nie ma argumentu za SUVami - oni biorą focusy/mondeo i w zasadzie tyle.

Sam bym kupił chętnie żonie jakieś rav4, albo CRV, ale raz, że ona nie chce ;] dwa, że na wakacje i tak tym nie pojadę, bo wolę wziąć Passata diesla z garażu - wygodniej w trasie, mniej spali, ciszej, a miejsca wystarczająco (trasy u nas = przelotowa 150/160kmh). SUV tylko wygodą pakowania wygrywa, bo łatwiej nawrzucać do bagażnika. Więc ten nasz potencjalny SUV miałby być tylko na dojazdy miejskie żony do żłobka/pracy hm... to zostaje 20kpln w kieszeni i zamiast RAV4 hybrid biorę Aurisa hybrid :ok:

Hola hola [emoji18]

Gdzie jest ten Land Cruiser? [emoji848]

Wstawiłem medium SUV , czyli dwie polki niżej niż Land Cruiser. [emoji848]

Pomiędzy Land cruiser a Highlander/Kluger którego pix wstawiłem jest jeszcze Prado.

EU tez miała to w poprzedniej generacji, Nissan Pathfinder zanim typowym softroad SUV się stał.

Land crusier jest jakieś 20-30cm większy w bagażniku [emoji848]

4796593b74f65386c8c85f6b03fc641f.jpg

0ec81e4686a351e976a8048a44dbc703.jpg

1b5decb1fa7fcb223f5dced2974b4dce.jpg

fad4365ed9b1f25d3eeb1ec4d23c72b5.jpg

Czyli wstawiłem auto na platformie Toyota Camry = to sama klasa co Der Pasnik. [emoji108]

Floty - to jest ciekawe IMVHO - u mnie obecnie prawie 100% to właśnie SUV, Hyundai zdaje się wygrywać z Santa Fe.

Dlaczego - dlatego ze jest właśnie tani - i zmieści ci więcej niż odpowiednie Sw/kombi

047bcb65756032088f187495a25f421e.jpg

Reszta - nie wiem, gdzieś czytałem ze trend w EU tez jest nastawienie na SUV [emoji848]

US praktycznie przestała produkować sedan, Hatch nigdy nie był popularny. [emoji102]

Wraz z zniknięciem Re-badge Opel z US , GM de facto nie ma wielu sedan które zostały.

EU - popatrzmy - $$$ leci na rozwój takich konstrukcji ostatnio jak Audi Q2, Kodiaq, Tiguan L - czy jak się 7os nazywa w EU, mamy Merc GLA, GLC, BMW X1, X2 na dniach etc

Widać ze trend jest bo inaczej $$$$ by w takie konstrukcje nie pakowali.

IMVHO to tylko czas kiedy EU sedan zdechnie. Kiedy - niewiem [emoji848]

Aaa pamietam posty i dyskusje z 2006-7-8 kiedy wszyscy mówili ze Diesel z EU się rozorzedtrzeni na cały świat [emoji16][emoji38]

A tu [emoji90][emoji90][emoji90][emoji90] Diesel zdechł .

Napisano

- prześwit

-4x4

To jest dostawczak, wół roboczy jak hilux ;)

popatrz na sharan, galaxy

Napisano

- prześwit

-4x4

To jest dostawczak, wół roboczy jak hilux ;)

WV robił sharan w wersji 4x4

a

Napisano
  • Autor

To jest dostawczak, wół roboczy jak hilux [emoji6]

Nie ma czegoś takiego. [emoji16] Patrzę. Małe to IMVHO.

Jak to ma się do np Kia Sedona/Carnival?

4195857d4ea17e6739c4be0e998c3dbc.jpg

1.4l silnik w people mover [emoji79][emoji102][emoji33]

Przecież to ledwo jedna osobę przewiezie [emoji16]

Napisano
9 godzin temu, p i p p napisał:

Czy ktos slyszal zeby ktos urwal spoiler, zderzak czy oslone pod silnik w duzym fiacie?

w dużym fiacie nie było spojlera, zderzak był bardzo wysoko, osłony pod silnik chyba też nie było. A ja cofając wgiąłem tylny pas (pod zderzakiem) bo walnąłem w bardzo wysoki krawężnik.

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał:

Poprzednie X1 to była podniesiona trójka kombi. A obecne chyba też na jedynce nie jest zrobione. Wewnątrz jest naprawdę sporo miejsca. 

IMO cyfry w serii X nie mają bezpośredniego przełożenia na ich odpowiedniki w autach zwykłych serii.

Oj nie wiem czasem czy to nie wspolne z 2 van nie jest. Choc nie wnikalem. Siedzialem tylko w X3 ostatnio spodziwalem sie, ze X1 bedzie mniejsze.

Napisano
13 minut temu, wujekcybul napisał:

Oj nie wiem czasem czy to nie wspolne z 2 van nie jest. Choc nie wnikalem. Siedzialem tylko w X3 ostatnio spodziwalem sie, ze X1 bedzie mniejsze.

Jest mniejsze od X3 ale różnice są zauważalne tylko z tyłu. A trójka z tyłu też jest ciasna. Seria X moim zdaniem plasuje się trochę pomiędzy zwykłymi seriami bo X3 jest IMO trochę obszerniejsze od trójki a X5 od piątki.

Mając do wyboru trójkę oraz X1 wziąłbym X1.

Napisano
46 minut temu, Ryb napisał:

Jest mniejsze od X3 ale różnice są zauważalne tylko z tyłu. A trójka z tyłu też jest ciasna. Seria X moim zdaniem plasuje się trochę pomiędzy zwykłymi seriami bo X3 jest IMO trochę obszerniejsze od trójki a X5 od piątki.

Mając do wyboru trójkę oraz X1 wziąłbym X1.

Oj nie nawet jak sie na ototo wejdzie roznica w cenie benzyny to jakies 20-30k nie ma sensu doplacac.

Napisano
2 godziny temu, wujekcybul napisał:

Oj nie nawet jak sie na ototo wejdzie roznica w cenie benzyny to jakies 20-30k nie ma sensu doplacac.

Ja i tak lubię SUVy a nowa X1 im bardzo fajnie wyszła. 

Poprzednia mi się nie podobała ale tą mógłbym jeździć. 

Napisano
6 godzin temu, OZI napisał:

Nie ma czegoś takiego. emoji16.png Patrzę. Małe to IMVHO.

Jak to ma się do np Kia Sedona/Carnival?

4195857d4ea17e6739c4be0e998c3dbc.jpg

1.4l silnik w people mover emoji79.pngemoji102.pngemoji33.png

Przecież to ledwo jedna osobę przewiezie emoji16.png

Galaxy wymiarami zbliżony jest do mondeo kombi 

carnival pierwszej generacji był zbliżony do sharan, druga była trochę mniejsza

nie wiem jak ten nowy z fotki

w każdym razie masz trzy rzędy pełnowymiarowych foteli

a nie ławeczkę na której można wozić teściową;)

Napisano
14 godzin temu, bergerac napisał:

w dużym fiacie nie było spojlera, zderzak był bardzo wysoko, osłony pod silnik chyba też nie było.

No właśnie. Można było wjechać do lasu, przejechać przez rzekę i nie myśleć o bzdurach. A w tych wspaniałych, opierających się głupiej modzie niskich autach? Parkuję Golfem pod Banolli. Zderzak zostaje na chodniku. Żona jedzie pod zoologiczny Swiftem. Wraca z pękniętym zderzakiem, osłoną i nadkolem bo koło spadło z krawężnika. I bujaj się z auto casco, łataj zderzak "na sztukę", klej taśmą, wieszaj na tytrytkach...

14 godzin temu, bergerac napisał:

A ja cofając wgiąłem tylny pas (pod zderzakiem) bo walnąłem w bardzo wysoki krawężnik.

To musiał być murek...nie krawężnik.:phi:

Ale to normalne, codzienność i po prostu lepiej mieć auto, które jest na to odporne. I ono nie jest modne, nie jest prestiżowe bo świadczy o kierowcy (takim jak ja czy żona), który jest ślepy, głupi i bez wyobraźni bo się nie wjeżdża w takie miejsca...:hehe:

Rękawice robocze nie są modne, okulary ochronne nie są modne, kamizelki odblaskowe nie są modne, noski w butach nie są modne, te ochraniacze na smartfony nie są modne, mój telefon, który kiedyś pokazywałem nie jest modny...są po prostu praktyczne...jak SUVy.

pzdr

Napisano
  • Autor

carnival pierwszej [..]
w każdym razie masz trzy rzędy pełnowymiarowych foteli
a nie ławeczkę na której można wozić teściową[emoji6]

Teściowa gotuje? [emoji16]

Ponad 5m

2d911ea08dd19ae7af717a4ca87c835c.jpg

Dwa silniki u mnie:
-3.3.l V6
-2.2l Diesel

Sprzedaż ok 60/40 na 3.3l V6, Diesel spada. Jeździlem z 7os i to się IMVHO ciężko odpycha z max osób i kupa bagażu.

Po prostu nie wiem jak można coś mniejszego wkładać na 7os, patrzę na 1.4l w EU w VAG [emoji79][emoji33][emoji90]

Napisano
Dnia ‎2017‎-‎03‎-‎03 o 15:20, spad napisał:

Miałeś kiedyś SUV-a? Ja przez rok ujeżdżałem Kaszkaja, choć to crossover. Z użytkowego punktu widzenia w mieście to takie auto jest super. Niestety cena za zakup takiego auta w stosunku do zwykłej osobówki była dla mnie za wysoka żeby w to iść.

Kaszkaj to dla mnie jest mistrz mody i dizajnu. Zwykle auto, troche wyzszy kompakt, ani to jakos specjalnie przestronne, ani piekne wewnatrz, ceny jak za marke premium a przeciez to tylko nissan/renault. Wyjsc z podziwu nie moge po co to ludzie kupuja ... chyba zeby sobie wyzej usiasc albo miec wyzszy bagaznik. Chyba Golfa juz wolalbym kupic

BTW siedzialem/jechalem w CRV (suv) i siedzialem w Kaszkaju

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.