Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sedan umiera??? Sprzedaż SUV większa niż wszystkich osobowych...

Featured Replies

Napisano

Stało się, miało być za dwa lata ale już się stało.

IMVHO EU tez tak będzie - a może się mylę [emoji848]????

Od Mazda CX3 do Toyota Land Cruiser -39.9 % wszelkich sprzedanych nowych aut to SUV. [emoji79]w 2-2017

35,497 SUV sprzedanych w luty-2017 vs 34,740 sedan/Hatch/wagon. Z 90k nowych wypachanycj aut...

Dwa główne powody:

- wysoka pozycja za kierownica,

- możliwość dostosowania wnętrza - SUV to ma, sedan Hatch już nie. [emoji848]

Następni się na SUV przesiadają .... [emoji79]

e6137a40d97c8a7c6cc8c1b1d59af6a6.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano

Akurat policji to suv niepotrzebny gorsze prowadzenie... podczas pościgu suv nie będzie lepszy od sedana.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Ja po sedanach i hatchbackach zastanawiam się nad następnym autem i chyba będzie to SUV.

Hatch jest bardzo wygodny i funkjonalny. W moim siedzi się wysoko i ma wyzsze zawieszenie - duży prześwit.

Ale jest moda na SUV i nawet małżonka stwierdziła, że po tylu latach należy nam się coś z segmentu aut "wyższych" ;]

Napisano
19 minut temu, wujekcybul napisał:

Akurat policji to suv niepotrzebny gorsze prowadzenie... podczas pościgu suv nie będzie lepszy od sedana.

to zależy jakiej policji - patrol autostradowy to i owszem, ale już dzielnicowy gdzieś w górach czy na zadupiu lepiej SUV'em ?

u nas maja yeti  

prywatnie sedan to dla mnie porażka - nr MPV, kombi, ew hb, a SUV to przecie podniesione kombi

Edytowane przez Koonrad

Napisano
  • Autor

Narazie 14 - na próbę. (Flotą policji u mnie w stanie to ok 3,000 aut wymieniane co 2-3 lata 80-100k km).

Ale w US tez tak się zaczęło a teraz...

baf813de3c2dbac32737fb3e4aa411c2.jpg

Jest o co walczyć - 2,500 aut co 2 lata - powiedzmy ze Volvo im dało 30% mniej czyli $50k x 2,500 sztuk = $125,000,000

Nie wiem - sprzedaje się w całej PL [emoji1200]2,500 Volvo XC60 w roku? [emoji848]

9c069e1a24708a36b75260f13c60c3b9.jpg

Napisano

Kwestia konkretnego zapotrzebowania auta, jeśli ktoś jeździ właściwie głownie drogami szybkiego ruchu, zawsze będę powtarzał, że lepszy jest "płaskacz", niższe spalanie, lepsze wyciszenie, lepsze osiągi - w każdym SUVie około 160km/h zaczyna być "głośno" ze względu na opory powietrza.

Na odzień do miasta, wygodniejsze jest wyższe auto - łatwiejsze wsiadanie, lepsza widoczność, łatwiejsze pokonywanie "przeszkód" (krawężniki), a jak wiadomo większość użytkuje auta w taki sposób, i nie dziwi trend.

Napisano
  • Autor
Ja po sedanach i hatchbackach zastanawiam się nad następnym autem i chyba będzie to SUV.
Hatch jest bardzo wygodny i funkjonalny. W moim siedzi się wysoko i ma wyzsze zawieszenie - duży prześwit.
Ale jest moda na SUV i nawet małżonka stwierdziła, że po tylu latach należy nam się coś z segmentu aut "wyższych" ;]

@rwIcIk i tak wydaje się ze większość myśli.

Mój pierwszy SUV był w 2009 i do dziś pod względem pojemności wnętrza nic go nie zastąpi.

...[emoji106]

Problem w tym ze EU nie ma dużych tanich SUV np Nissan Pathfinder ...

Za cenę Skoda Octavia to jest naprawdę kaaaaawalek auta [emoji106]

96da02c60ec1b1401400c8c74ac5ae20.jpg

Aaa dalsze 25% segmentu u mnie to pick up / ale to w EU nie nastąpi [emoji16]

24c9b8d842745dff39086e477ddcc988.jpg

Napisano
  • Autor
U nas od Nissana mamy Qashqai i X-trail.
Podoba mi się CH-R, ale tam silniki do wyboru są tylko 1,2 turbo albo droga hybryda.

A co złego w Hybrid?

IMVHO moim następnym autem będzie tez Hybrid, raczej znów Lexus a może Infiniti.

Zobaczymy [emoji848]

Napisano

prywatnie sedan to dla mnie porażka - nr MPV, kombi, ew hb, a SUV to przecie podniesione kombi

Ja teraz jeżdżę sedanem. Żeby mieć SUV trzeba by lekko 30k dołożyć IMO nie warto. Wszystko co trzeba mieści się do bagażnika.

[quote post="6405620" timestamp="1488531817" name="OZI" userid="

Nie wiem - sprzedaje się w całej PL [emoji1200]2,500 Volvo XC60 w roku? [emoji848]

9c069e1a24708a36b75260f13c60c3b9.jpg

Raczej wszystkich modeli w PL. To jest niszowa marka.

Napisano

A mi się właśnie sedany podobają, i chyba sobie jakiegoś w przyszłym roku sprawię oczywiście o ile będą jeszcze produkowane, bo wybór coraz mniejszy... :/

Napisano
U nas od Nissana mamy Qashqai i X-trail.
Podoba mi się CH-R, ale tam silniki do wyboru są tylko 1,2 turbo albo droga hybryda.

Masz Suzuki sx4, fiata 500X, różne cactusy No i Mazda ale ta to kradną w Wawie.
Napisano
55 minut temu, OZI napisał:

- wysoka pozycja za kierownica,

ta :"super zaleta" zniknie jak wszyscy będą jeździć SUVami bo znów wszyscy bedą na tym samym poziomie i będą sobie zasłaniać ;]

m72_11.jpg

Napisano

Mówienie o przewadze klasycznych, niskich aut w aktualnym, miejskim ruchu to jak mówić, że w tłumie ludzi lepiej być niższym bo szybciej się biega, robi zwody i wiatr mniej przeszkadza.:hehe:

Natomiast słowo "moda" jest totalnie nietrafione. Moda jest wtedy, kiedy popularyzuje się coś, co nie ma uzasadnienia logicznego czy praktycznego. Natomiast uzasadnienie dla SUVów jest tak logiczne, że aż nudne.

Napisano
  • Autor
A mi się właśnie sedany podobają, i chyba sobie jakiegoś w przyszłym roku sprawię oczywiście o ile będą jeszcze produkowane, bo wybór coraz mniejszy... :/

Kiedyś był zanik wagon/kombi. Dziś praktycznie EU auta inte produkowane w EU maja kombi, reszta już nie klepie [emoji848]

Sedan tez zanika...

IMVHO nie o podobanie się ludziom chodzi tylko o praktyczność. [emoji848]

Ja poszlem z sedna na SUV bo nagle w początkowych latach downsizing przestali V6 klepać, SUV miał. I nagle odkryłem ze to jest super wygodne i przestronne.

1302ba053bff1615fbfac61c34080bdd.jpg

aee1dc93d5c0e9432680da7e69f5ca04.jpg

63b95f012df88bf7f32fe8f2e48ab0a5.jpg

c27db43cd70df2dbd9c3c42abcf4c22a.jpg

Napisano
4 minuty temu, p i p p napisał:

Natomiast słowo "moda" jest totalnie nietrafione. Moda jest wtedy, kiedy popularyzuje się coś, co nie ma uzasadnienia logicznego czy praktycznego. Natomiast uzasadnienie dla SUVów jest tak logiczne, że aż nudne.

tyaaaaa, jakie zalety ma w ruchu miejskim taki Nissan Juke nad Oplem Corsą?

Edytowane przez koNik

Napisano
  • Autor

ta :"super zaleta" zniknie jak wszyscy będą jeździć SUVami bo znów wszyscy bedą na tym samym poziomie i będą sobie zasłaniać ;]

Zbudujesz jeszcze większego SUV [emoji16][emoji106]

Napisano
Teraz, OZI napisał:

Zbudujesz jeszcze większego SUV emoji16.pngemoji106.png

z Lotusa Elise będzie widać do przodu miedzy kołami ;]

Napisano

W 2016 r, w Europie pierwsza 3 sprzedaży w tym segmecie to SUVy wielkości hatchbacka:

1. Nissan Qashqai - 234 tys.

2. Renault Captur - 217 tys.

3. VW Tiguan - 180 tys.

Dynamika wzrostu r/r rzędu 10-20% :ok:

http://www.samar.pl/__/3/3.a/92540/Te-crossovery-rządzą-w-Europie.html?locale=pl_PL

Napisano
9 minut temu, koNik napisał:

Latwiej sie wsiada i wysiada, troche wiekszy przeswit, latwiej ogarnac krawezniki i takie tam... Ale glownie to moda ;]

Inna kwestia, ze do szybszej jazdy po A czy SUVy sie kompletnie nie nadaja...

Napisano
4 minuty temu, rwIcIk napisał:

W Europie pierwsza 3 sprzedeaży w 2016 r. to SUVy wielkości hatchbacka:

przyczytaj to co sam linkujesz, pierwszy SUV jest 8 ogólnie.

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

Latwiej sie wsiada i wysiada, troche wiekszy przeswit, latwiej ogarnac krawezniki i takie tam... Ale glownie to moda ;]

Inna kwestia, ze do szybszej jazdy po A czy SUVy sie kompletnie nie nadaja...

Łatwiej sie wsiada? To chyba po 60tce moze mieć znaczenie. Krawężniki? Łatwiej? Mniej boli czy co? ;] Koszty utrzymania znacznie wyższe i dużo mniejsza zwinność takiego auta (możłiwość wciskania się na żyletki) są IMO poważną wadą w mieście.

Napisano
Godzinę temu, OZI napisał:

Stało się, miało być za dwa lata ale już się stało.

Dziwię się, że tak późno. Przecież ten segment, poza luksusowymi limuzynami, gdzie wykorzystuje swoje jedyne zalety (szybciej się nagrzewa i jest ciszej) jest absolutnie bez sensu.

Napisano
Teraz, koNik napisał:

Łatwiej sie wsiada? To chyba po 60tce moze mieć znaczenie. Krawężniki? Łatwiej? Mniej boli czy co? ;] Koszty utrzymania znacznie wyższe i dużo mniejsza zwinność takiego auta (możłiwość wciskania się na żyletki) są IMO poważną wadą w mieście.

Ale ja sie zgadzam, to sa zwykle auta miejskie sprzedawane za 10-15kPLN wiecej ;]

IMHO triumf marketingu nad zdrowym rozsadkiem :ok:

Napisano
16 minut temu, koNik napisał:

Niezaprzeczalną - dla producenta samochodów - ten sam koszt produkcji, ale cena wyższa o 30% :hehe:

Napisano
4 minuty temu, camel00 napisał:

Dziwię się, że tak późno. Przecież ten segment, poza luksusowymi limuzynami, gdzie wykorzystuje swoje jedyne zalety (szybciej się nagrzewa i jest ciszej) jest absolutnie bez sensu.

czy BMW 3 sedan jest bez sensu?

Napisano

trudno się dziwić, że sedan umiera, bo ta najbardziej bezsensowa bryła nadwozia. Ma to sens tylko w limuzynach, w całej reszcie tylko ogranicza możliwości auta nie oferując praktycznie nic w zamian (nic, bo zaleta, że nie wieje do środka jak jest otwarty bagażnik to dla mnie nic :) )

Napisano
1 minutę temu, bergerac napisał:

trudno się dziwić, że sedan umiera, bo ta najbardziej bezsensowa bryła nadwozia. Ma to sens tylko w limuzynach, w całej reszcie tylko ogranicza możliwości auta nie oferując praktycznie nic w zamian (nic, bo zaleta, że nie wieje do środka jak jest otwarty bagażnik to dla mnie nic :) )

Ale w czym ogranicza? W zasadzie od zawsze jezdzilem sedanami i dla mnie to najlepsza opcja.

Nie mam potrzeby wozic mebli czy innych gratow samochodem, bo wszystkie gabaryty typu RTV zamawiam z dowozem do domu :ok:

A na weekendowy wypad bierzemy 2 walizki i to wszystko.

Napisano
3 minuty temu, bergerac napisał:

bo zaleta, że nie wieje do środka jak jest otwarty bagażnik to dla mnie nic :) )

a wyglad, hałas, lepszy rozkład mas, mniejsza czułość na wiatr, lepsze bezpieczeństwo (oddzielenie szpejów od przedziału pasażerskiego) to nic?

Napisano
Teraz, koNik napisał:

Samochód w którym ciągniesz odwłok którego nie możesz w pełni wykorzystać jest bez sensu.

Tak samo jak skrzynia manualna w samochodzie innym niż pseudosportowy, w którym chcesz poudawać, że prędko jeździsz.

Ale urok polega na różnorodności. To, że ja mam takie zdanie, nie oznacza, że wszyscy powinni jeździć Land Cruiser'em ;) 

Napisano
5 minut temu, koNik napisał:

a wyglad, hałas, lepszy rozkład mas, mniejsza czułość na wiatr, lepsze bezpieczeństwo (oddzielenie szpejów od przedziału pasażerskiego) to nic?

wygląd - dla mnie są brzydsze od hatchbacka, a zwłaszcza od liftbacka.

Masa, czułość na wiatr - jakie to ma znaczenie w porównaniu do wyżej wspomnianych ?

bezpieczeństwo - również bez zmian jeśli normalnie ładujesz bagażnik.

8 minut temu, Maciej__ napisał:

Ale w czym ogranicza? W zasadzie od zawsze jezdzilem sedanami i dla mnie to najlepsza opcja.

Nie mam potrzeby wozic mebli czy innych gratow samochodem, bo wszystkie gabaryty typu RTV zamawiam z dowozem do domu :ok:

A na weekendowy wypad bierzemy 2 walizki i to wszystko.

ogranicza, bo otwór załadunkowy często jest tak żenująco mały, że nawet przy dużym bagażniku nie załadujesz (albo się musisz nakombinować jak koń pod górę) porządnej walizy albo wózka.

Napisano
3 minuty temu, koNik napisał:

a wyglad, hałas, lepszy rozkład mas, mniejsza czułość na wiatr, lepsze bezpieczeństwo

Wygląd to kwestia indywidualna.

Lepszy rozkład mas będzie w samochodzie sportowym.

W samochodach ważących około 2.5 tony podmuchów wiatru nie czuć ;] 

Lepsze bezpieczeństwo… nie wiem czy to kwestia nadwozia. Osobiście wolę jechać ciężkim klocem, który zdmuchnie to w co wjedzie albo wytraci prędkość koziołkując a nie wklejając się w barierę.

Napisano
  • Autor

C'mon@koNik

Ja nigdy nie patrzyłem ile utrzymanie kosztuje, ty jako facet z gustem tez nie - przyznaj się [emoji16][emoji106]

Już próbuje sobie wyobrazić ciebie klepiącego w PC i szukającego ile cię Volga[emoji635][emoji635][emoji635] będzie kosztować [emoji16]

Nie ty widzisz -zakochujeszsie i kupujesz [emoji106]

Ja się nie zakochuje ale kupuje, przyznam się ze jedyne auto jakie patrzyłem ile ubezpieczenie mnie będzie kosztować było Audi S3. Nie kupiłem z innych względów - kumplowi po 1,500 km od pożegnania ze sprzedawca z salonu Skrzynia poszła - i nie był jedyny...

Podejrzewam ze większość luda kupi SUV podobnie [emoji848]

Może popatrzy na cenę zakupu i tyle. Dlaczego ? Bo SUV modne [emoji38][emoji108]

Napisano

Widzę, że nie jeździłes nigdy :)
Napisano
6 minut temu, camel00 napisał:

Wygląd to kwestia indywidualna.

Lepszy rozkład mas będzie w samochodzie sportowym.

W samochodach ważących około 2.5 tony podmuchów wiatru nie czuć ;] 

Lepsze bezpieczeństwo… nie wiem czy to kwestia nadwozia. Osobiście wolę jechać ciężkim klocem, który zdmuchnie to w co wjedzie albo wytraci prędkość koziołkując a nie wklejając się w barierę.

Lepszy rozkład mas będzie w sedanie niż w SUVie czy kombi.

Co do masy 2,5 tony i wiatrów to dziwne, bo nawet w większych pojazdach wiatr jednak czuć, szczególnie wysokich o dużej powierzchni bocznej. W dużych SUVach jakimi jeździłem wiatr było czuć, i do tego jeszcze koleiny.

Koziołkowanie nie jest najlepszym sposobem na przeżycie wypadku akurat ;)

2 minuty temu, hefi napisał:

Widzę, że nie jeździłes nigdy :)

Nie nigdy :hehe: Jeździłęm od Nivy po Q7 i LC więc coś jednak chyba mogę napisać ;]

Edytowane przez koNik

Napisano
  • Autor

Ale urok polega na różnorodności. To, że ja mam takie zdanie, nie oznacza, że wszyscy powinni jeździć Land Cruiser'em [emoji6] 

Właśnie naraziłeś się tysiącom Oz matek które codzienne podjeżdżają pod szkole LC [emoji38]

20a73febde5cd095a7e520681385b34b.jpg

To jest 3 najpopularniejsze auto pod szkołami ... [emoji848]

Napisano
7 minut temu, OZI napisał:

Może popatrzy na cenę zakupu i tyle. Dlaczego ? Bo SUV modne emoji38.pngemoji108.png

z tym nie dyskutuje ale pipp twierdzi że SUV przyćmiewa wszechświat, szczególnie od kiedy kupił ;]

Napisano
31 minut temu, koNik napisał:

Czemu koszty utrzymania bedą wyższe?

A to wciskanie się na żyletki to chyba jednak na odwrót;]

Ja nie mam 60 lat a jednak doceniam łatwość wsiadania:oki:

Napisano
  • Autor
trudno się dziwić, że sedan umiera, bo ta najbardziej bezsensowa bryła nadwozia. Ma to sens tylko w limuzynach, w całej reszcie tylko ogranicza możliwości auta nie oferując praktycznie nic w zamian (nic, bo zaleta, że nie wieje do środka jak jest otwarty bagażnik to dla mnie nic [emoji4] )

Hmm [emoji848] nie mam zdania do końca.

Mam w domu Poprawka miałem coupé - mustang , sedan Lexus, SUV Santa Fe i Pick up -Hilux

Najprzyjemniejsze do jazdy? Coupé w 2 osoby
W 3 już sedan.

Najporeczniejsze - pick up[emoji848] - ale cierpi komfort jazdy.

Santa Fe IMVHO jest strasznie [emoji90][emoji90][emoji90][emoji90] autem - ale oferuje cos pomiedzy HiLux I Lexus [emoji848]

Czyli jest to kompromis między wygoda a poręcznością - i rozumiem ze nie każdy ma 4 auta wiec mając jeden wybór [emoji90][emoji90][emoji90][emoji90][emoji90] auto zwycięża . [emoji79][emoji33]

Mając już dwa np Mrs + Mr biorę sedan i nie patrzę na SUV - niech się [emoji1437][emoji1437][emoji1437] meczy

Napisano

Konik, to jaka jest różnica wciskać się na żyletke stara bmw 7 a np honda crv? Tu chyba nie ma znaczenia czy to SUV czy sedan a raczej zew gabaryt. No chyba, że miałeś na myśli niski bunkier poniemiecki. :)

Co do reszty.
SUV pali więcej fakt. Pod wiatr jeszcze więcej.
Boczny wiatr, nie zauważyłem zbytniej różnicy.
Jestem po trasie w weekend ok 800 km. 140 150 kmh na A nie jest problemem.
Porównując zachowanie np na rondzie - płaskim i SUV przechodzę z tą samą max prędkością. Choć SUV raz miałem ciepło bo przesadziłem.
Błoto, krawężniki, trawniki pod szkołą łyka lepiej jak np obniżony golf 3.
Dostęp do bagażnika z elektryczna klapa bezproblemowy.
Serwis droższy tzn konieczność wymiany oleju w dyfrze. Ot cały koszt, raz na 60kkm.
Opony są w tych samych cenach.

Napisano
8 minut temu, wlad napisał:

Czemu koszty utrzymania bedą wyższe?

A to wciskanie się na żyletki to chyba jednak na odwrót;]

koszty są wyższe - wyższe spalanie i np droższe opony (sa przeważnie większe) 

wciskanie, to już zależy od gabarytów a nie wysokości, wyższym parkuje się nawet łatwiej 

kaszkaj w mieście jest tak samo zwinny jak focus kombi, a mokka jak corsa

miałem sedana, kombi, MPV (czy jak zwał c-max'a), mam SUV'a

na SUV'a padło bo chciałem 4x4, poza tym ma być duża klapa z tyłu, bo jednak czasem coś trzeba przewieźć

a to wannę, a to glebogryzarkę czy bereńczyka ;)

Edytowane przez Koonrad

Napisano

Właśnie naraziłeś się tysiącom Oz matek które codzienne podjeżdżają pod szkole LC [emoji38]

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170303/20a73febde5cd095a7e520681385b34b.jpg[/]

To jest 3 najpopularniejsze auto pod szkołami ... [emoji848]

No u nas popularniejsze są 1 rozmiar mniejsze sport utility vehicles
Napisano
  • Autor

z tym nie dyskutuje ale pipp twierdzi że SUV przyćmiewa wszechświat, szczególnie od kiedy kupił ;]

Haha - Ja go strasznie lubie i jego @pipp posty [emoji106][emoji108]

Ale nie bylo tak kiedys z Dacia? Jak Kupił? [emoji79][emoji38][emoji16]

SUV jest IMVHO kompromisem.

Weźmy coś na EU -Mazda CX3 vs Mazda 2 i Mazda 3

Dlaczego?

Mamy Mazda 2 chyba u mnie 45k PLN

0f68ea3cdb24483711b2a22588d68d32.jpg

Dodajemy trochę blachy i z małego autka robimy CUV lub UAV [emoji79]

Powstaje CX3 - ta sama Mazda 2 z wyższym dachem i większymi oponami

6611ad59dfaa3514069e4737ec8bee11.jpg

Walimy za to chyba 65k pln

Teraz po środku za 65k pln mamy Większa [emoji16] Mazda 3

8a7d5f548d9b7e1efeede48d3ab06e92.jpg

Teraz silnik w CX3 wersja bieda to 2.0l w Mazda 3 tez. Mazda dwa ma chyba 1.5l

Dylemat: - mały Hatch z większym i IMVHO wygodniejszym wnętrzem (M3)

Czy CUV z łatwością wsiadania i moda? [emoji16]

Popatrzy z widzenia Mazda CX3 ich nie kosztuje nic więcej - może z 1k PLN w Extra blasze niż Mazda 2 a sprzedajesz w cenie Mazda 3 [emoji16]

Producenci chcą żebyś kupił SUV ... a klient cóż - wybór stoi CX3 czy Mazda 3...

[emoji18][emoji108]

Haha - Ja go strasznie lubie i jego @pipp posty [emoji106][emoji108]

Ale nie bylo tak kiedys z Dacia? Jak Kupił? [emoji79][emoji38][emoji16]

SUV jest IMVHO kompromisem.

Weźmy coś na EU -Mazda CX3 vs Mazda 2 i Mazda 3

Dlaczego?

Mamy Mazda 2 chyba u mnie 45k PLN

0f68ea3cdb24483711b2a22588d68d32.jpg

Dodajemy trochę blachy i z małego autka robimy CUV lub UAV [emoji79]

Powstaje CX3 - ta sama Mazda 2 z wyższym dachem i większymi oponami

6611ad59dfaa3514069e4737ec8bee11.jpg

Walimy za to chyba 65k pln

Teraz po środku za 65k pln mamy Większa [emoji16] Mazda 3

8a7d5f548d9b7e1efeede48d3ab06e92.jpg

Teraz silnik w CX3 wersja bieda to 2.0l w Mazda 3 tez. Mazda dwa ma chyba 1.5l

Dylemat: - mały Hatch z większym i IMVHO wygodniejszym wnętrzem (M3)

Czy CUV z łatwością wsiadania i moda? [emoji16]

Popatrzy z widzenia Mazda CX3 ich nie kosztuje nic więcej - może z 1k PLN w Extra blasze niż Mazda 2 a sprzedajesz w cenie Mazda 3 [emoji16]

Producenci chcą żebyś kupił SUV ... a klient cóż - wybór stoi CX3 czy Mazda 3...

[emoji18][emoji108]

Napisano

Takie same x3 30k drożej.
Napisano

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał:

Mnie nikt nigdy nie zmusi do zakupu takiego bezsensownego pudełka na kołach. Nie potrzebuję podwyższonego auta, więc dla mnie takie SUVy nie mają zalet: po co mi gorsze prowadzenie, większe spalanie, jeszcze za wyższą cenę niż "zwykły" odpowiednik takiego SUVa? Bez sensu są te auta. Jeszcze z napędęm 4x4 to jestem w stanie zrozumieć, ale z napędem na jedną oś to najlepszy przykład jak ludzie ślepo podążają za modą

Napisano
30 minut temu, wujekcybul napisał:

liczysz 3 z xdrive ?

bez wnikania w szczegóły wyposażenia - 3 2.0i xdrive 170kzł, X3 xdrive 2.0i - 179kzł

Edytowane przez Koonrad

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.