Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2017 Opel/Buick/Holden/Vauxhall - Insignia +20mm AWD = Tourer

Featured Replies

Napisano

@OZI, siejesz ferment i tyle...

a) Jednostki spełniające normy Euro6 są opracowane, więc się je produkuje. Nie ma żadnego dodatkowego R&D... Więc jeśli producenci do nich wciąż dokładają, to ja się pytam dlaczego?

b) Sam bak na szczyny kosztuje tyle co zbiornik na płyn do spryskiwacza, zrobiony pewnie z tego samego plastiku... Same szczyny kosztują też grosze... 

c) WU jest w Chinach

Edytowane przez grogi

Napisano
  • Autor
[mention=129025]OZI[/mention], siejesz ferment i tyle...

a) Jednostki spełniające normy Euro6 są opracowane, więc się je produkuje. Nie ma żadnego dodatkowego R&D... Więc jeśli producenci do nich wciąż dokładają, to ja się pytam dlaczego?

b) Sam bak na szczyny kosztuje tyle co zbiornik na płyn do spryskiwacza, zrobiony pewnie z tego samego plastiku... Same szczyny kosztują też grosze... 

c) WU jest w Chinach

Być może a być może nie.

Nawet ten wasz jakis komisarz do krzywosci spalin [emoji529][emoji529][emoji529]mówi ze Diesel zdechnie.

Jak? Norge [emoji1189][emoji1189][emoji1189] jest tego najlepszym przykladem jak zmiany w podatkach dają wynik Tesla.

21.5 na każde 1k luda, 29.1% rynku w 2016 to plug-in.

Teraz - popatrzy co robi London
$30 za wjazd Diesel do City od 4-2019.

Żadne nowe Taxi od 1-2018 nie może być zarejestrowane jeśli jest to Diesel.

Popatrzy dalej Paris, Madrit, Athens - zakaz Diesel w mieście od 2025 najpóźniej
. IMVHO nastąpi to dużo wcześniej.

Wiec jak 'mace' - wasi przedstawiciele prawo zmieniają i wystarczy mała zmiana prawa żeby sztuczny 'ekonomicznie' Diesel stał się. UE nie-ekonomiczny.

No chyba ze chcesz codziennie placic $30 na wjazd do roboty do miasta. [emoji108][emoji106]

Sent from my iCrap using Tapacrap
Napisano
38 minut temu, OZI napisał:

No chyba ze chcesz codziennie placic $30 na wjazd do roboty do miasta. emoji108.pngemoji106.png

Ile kosztuje godzina parkingu w CBD u Ciebie? ;]

Co z tego, ze macie tanie paliwo i duze silniki jak praktycznie nikogo nie stac na parkowanie w centrum? ;)

O ile dobre pamietam, to u mnie w firmie miejsce parkingowe w centrum to byl jakis mega luksus dostepny jedynie dla najwyzszych prezesow i to nie byl odosobniony przypadek...

Napisano
  • Autor

Ile kosztuje godzina parkingu w CBD u Ciebie? ;]
Co z tego, ze macie tanie paliwo i duze silniki jak praktycznie nikogo nie stac na parkowanie w centrum? [emoji6]
O ile dobre pamietam, to u mnie w firmie miejsce parkingowe w centrum to byl jakis mega luksus dostepny jedynie dla najwyzszych prezesow i to nie byl odosobniony przypadek...

Chyba z $30-40h - nie patrzę - w Melbourne w zewszlym tygodniu płaciłem $32 za 1 1/2 h - ja za 'swoje' miejsce parkingowe płace w robocie chyba ok $3k rocznie, do CBD jakieś 16km.

Ale nie o to mi chodzi - tu głosy wołają ze Diesel jest ekonomiczny i lud kupuje bo tani. Ja się nie łapie. Nigdy jeszcze nie patrzyłem ile auto pali jak kupowałem. [emoji848]

Nawet jak w czasach Daewoo jeździłem - benzyna była po 40c jak dobrze pamietam - to nie interesowało mnie ile pali, tylko patrzyłem czy jest nie zawodny, wygodny i jeśli znów dobrze pamietam miałem wtedy na auto $12k i ani centa więcej.

Myślisz ze lud kupujący Diesel 'dla oszczędności' wywali $30za wjazd do City? [emoji33]

Bo ja mysle ze nie, mysle ze przy pierwszej okazji pozbędzie się Rudolph 🦌

Google - 'Diesel is dead in Europe' jest pare artykułów z ostatnich paru dni, jeśli się nie mylę Euro 7???? W EU nadchodzi - a to = smierć Diesel, to nie moje słowa - tylko CEO Daimler, CEO VAG - i generalnie wniosek pismaków jest jeden = smierć Diesel nastąpi szybciej niż to się ludziom wydaje.

Rynek używanych będzie , szczególnie w takich krajach jak PL gdzie używane auto dalej niestety jest hitem sprzedaży.

Wiec możemy powiedzieć tak - nowe auta Diesel umrą do 2025, na rynkach takich jak PL dodaj extra 8-10lat. No chyba ze EU jakiś komisarz do czegoś nakaże coś i wtedy walimy -5 -8 lat.

Przykład artykułu np to:
https://www.technologyreview.com/s/604059/europe-is-dead-serious-about-killing-off-diesel-cars/

http://www.autoblog.com/2017/03/09/sergio-marchionne-says-hybrids-will-replace-small-diesel-fiats/

https://www.autoevolution.com/news/new-fiat-500-could-get-48v-hybrid-system-won-t-feature-diesel-engine-116102.html

Napisano
4 minuty temu, OZI napisał:

Myślisz ze lud kupujący Diesel 'dla oszczędności' wywali $30za wjazd do City? emoji33.png
Bo ja mysle ze nie, mysle ze przy pierwszej okazji pozbędzie się Rudolph 🦌
Google - 'Diesel is dead in Europe' jest pare artykułów z ostatnich paru dni, jeśli się nie mylę Euro 7???? W EU nadchodzi - a to = smierć Diesel, to nie moje słowa - tylko CEO Daimler, CEO VAG - i generalnie wniosek pismaków jest jeden = smierć Diesel nastąpi szybciej niż to się ludziom wydaje.

Diesel predzej czy pozniej padnie, bo juz widac wyrazny spadek zainteresowania tym napedem w Europe.
Za chwile pewnie udupia go jeszcze bardziej kolejnymi normami, itp..

Do tej pory i tak glownie kupowaly go floty, bo tam TCO jest istotne i roznica +/- 2 litry ma znaczenie przy 100 czy 1000 aut.

Ja w zasadzie nie znam nikogo kto kupil prywatnie nowego diesla, bo go lubi...

Czasami ktos kupil bo trafila sie dobra okazja a sensownego noPB nie bylo akurat w ofercie...

Ja sam uwazam, ze powinien byc kategoryczny zakaz wjazdu dieslem bez DPF do centrum miast :ok:

Napisano
Godzinę temu, OZI napisał:

Teraz - popatrzy co robi London
$30 za wjazd Diesel do City od 4-2019.

No to Ty jeszcze raz patrzy kto i za co płaci... 

Ja się zgadam, że diesel padnie. Ale nie zostanie zastąpiony benzyną tylko elektrykami... 

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał:

Jakoś nie wierzę że w 3 lata diesle znikną. Jestem nawet skłonny się założyć. 

Ja nie wiem jakie mam Euro, ale spokojnie sobie jeżdżę, auto ma >10 lat, jedynie katalizator i żyję. Większe smrody jeżdżą...

Napisano
  • Autor

No to Ty jeszcze raz patrzy kto i za co płaci... 

Ja się zgadam, że diesel padnie. Ale nie zostanie zastąpiony benzyną tylko elektrykami... 

Patrzę i widzę - masz congestion charge £11.50 i extra T-charge dla Diesel £10.

Wiec patrzymy jeszcze raz ... i widzę to samo. [emoji18] Extra płacimy za przyjemność Diesel.

Nie patrzę co czym zostanie zastąpione- czy będzie to Turbo benzyna czy Hybrid, czy Hydrogen czy plug in, to temat do dalszej dyskusji. Stwierdzam ze wraz ze zmianami podatkowymi Diesel zdechnie w EU dużo wcześniej niż ty wielu myśli.

A te zmiany podatkowe de facto się zaczęły....

Napisano
  • Autor

Jakoś nie wierzę że w 3 lata diesle znikną. Jestem nawet skłonny się założyć. 

3 lata może nie - ale 5 jest całkowicie realistyczne. Od po prostu widzisz ostatnie modele z Diesel.

Każda zmiana modelowa przyniesie CBA - producent chce max dostać zwrot na investycji, a wiec na silnik Diesel ale....

Teraz: sprzedaż spadnie bo wszyscy w około przestaną NOWE Diesel kupować - rozwiązania typu - wynocha z mojego miasta, extra podatek etc

Sprzedaż spadnie bo koszt opracowania jakiś tam EURO 7 będzie tak wysoki ze klient tego nie będzie chciał pokryć.

Nawet EU z tego co czytam odchodzi od sztywnych laboratoryjnych testów, teraz Diesel będzie musiał spełnić te normy w realnej jeździe czyli nagle patrząc na VAG norma nie jest x2 tylko x20-30 w realnym ruchu... kara $30,000 za przewinienie.

Jeśli dodatkowo dotchniesz system podatkowy tak jak Diesel stał się popularny w EU to nagle przyspieszysz te zmiany. Powtórzę się Norge najlepszym przykładem. [emoji189]

Napisano
16 minut temu, OZI napisał:

Patrzę i widzę - masz congestion charge £11.50 i extra T-charge dla Diesel £10.

Wiec patrzymy jeszcze raz ... i widzę to samo. emoji18.png Extra płacimy za przyjemność Diesel.

No to w tej Twojej anty-diesel gazecie czegoś chyba nie dopisali... Ale nie zamierzam Cię prostować, bo na to jest już za późno... Poszukaj może w wiarygodnych źródłach, które sensacji nie szukają.

Ograniczona zostanie sprzedaż nowych diesli, to fakt. I w tym sensie diesel zdechnie. Ale wywalenie istniejących diesli z dróg byłoby politycznym samobójstwem - bo w dramatyczny i bezpośredni sposób dotknęłoby praktycznie każdego obywatela... 

Napisano
  • Autor

[...]Ale wywalenie istniejących diesli z dróg byłoby politycznym samobójstwem - bo w dramatyczny i bezpośredni sposób dotknęłoby praktycznie każdego obywatela... 

Czy ja gdzieś coś napisałem o wywalanie istniejących? Albo jak twierdzisz ta 'moja gazeta' - nie ma w niej akcji wiec nie wiem jak jest moja. [emoji20]

Jeśli utrudnisz życie (i portfel) wystarczająco tym istniejącym to to przyspieszysz i tyle. Może być regionalnie, zanim się rozprzestrzeni.

Będzie jak z zanikiem większej pojemności w EU - zostały jeszcze jakieś 2.5l silniki w sprzedaży? Mało - najlepszym przykładem jest ten Opel - 3.6l nie dla EU AFAIK - bazowane na płatnej subskrypcji 'moich [emoji108] gazet' typu 'Automotive News Europe' ....

Napisano
8 godzin temu, grogi napisał:

Ograniczona zostanie sprzedaż nowych diesli, to fakt. I w tym sensie diesel zdechnie. Ale wywalenie istniejących diesli z dróg byłoby politycznym samobójstwem - bo w dramatyczny i bezpośredni sposób dotknęłoby praktycznie każdego obywatela... 

@OZI ma inne spojrzenie na cykl życia auta. Kupuje nowe i zmienia często, więc w jego pojmowaniu zmiana dużo szybciej wydaje się nastąpić.

Co do używek, to 1 decyzja polityków, globalnie UE, bo nasi to prędzej o aborcję  i się podbija, czy zadzących w miastach (zakaz wjazdu) i moze być zupełnie inna sytuacja. Tyle, że u nas kraj mało zurbanizowany, kupa aut do centrów dużych aut wogole nie wjeżdża, więc będą jeździły na prowincji do śmierci technicznej albo braku/ogromnej ceny paliwa na stacjach.

Ewentualnie jakiś podatek szybciej zadziała.

Napisano
2 minuty temu, ZUBERTO napisał:

@OZI ma inne spojrzenie na cykl życia auta. Kupuje nowe i zmienia często, więc w jego pojmowaniu zmiana dużo szybciej wydaje się nastąpić.

Co do używek, to 1 decyzja polityków, globalnie UE, bo nasi to prędzej o aborcję  i się podbija, czy zadzących w miastach (zakaz wjazdu) i moze być zupełnie inna sytuacja. Tyle, że u nas kraj mało zurbanizowany, kupa aut do centrów dużych aut wogole nie wjeżdża, więc będą jeździły na prowincji do śmierci technicznej albo braku/ogromnej ceny paliwa na stacjach.

Wg mnie te diesle beda duzo szybciej znikac z drog niz sie wydaje.. Obsluga technicza tych aut jest droga, a koszty pracy caly czas rosna.

Kupilbys sobie za 10kPLN diesla z common railem, w ktorego bez problem mozna wrzucic 50% w przypadku padu DKZ i turbo?

Juz teraz zeby sprzedac diesla 10+ lat wcale nie jest tak latwo, a jak dojda inne ograniczenia to lepiej nie bedzie...

Napisano
9 godzin temu, OZI napisał:

Wiec patrzymy jeszcze raz ... i widzę to samo. emoji18.png Extra płacimy za przyjemność Diesel.

U nas nie. U nas olej napędowy jest tańszy niż benzyna, o przeszło 20-30 groszy. Nie ma ŻADNYCH opłat za to że to diesel, ani w miastach, ani podczas kontoli na stacjach diagnostycznych.

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

Wg mnie te diesle beda duzo szybciej znikac z drog niz sie wydaje.. Obsluga technicza tych aut jest droga, a koszty pracy caly czas rosna.

Kupilbys sobie za 10kPLN diesla z common railem, w ktorego bez problem mozna wrzucic 50% w przypadku padu DKZ i turbo?

Juz teraz zeby sprzedac diesla 10+ lat wcale nie jest tak latwo, a jak dojda inne ograniczenia to lepiej nie bedzie...

Ja ogolnie za dieslem nie przepadam, popyt na nie moze i spada, ale bez wspomagaczy typu podatki to dluga droga jeszcze sie wydaje (kult diesla mocno zakorzeniony w glowach, zwlaszcza wsrod mnieej majetnych z dala od duzych miast).

Napisano
38 minut temu, ZUBERTO napisał:

Ja ogolnie za dieslem nie przepadam, popyt na nie moze i spada, ale bez wspomagaczy typu podatki to dluga droga jeszcze sie wydaje (kult diesla mocno zakorzeniony w glowach, zwlaszcza wsrod mnieej majetnych z dala od duzych miast).

Terenowka duza z dieslem spala 15 i pojezdzi z woda po szyby. Taka terenowka benzynowa nie pojezdzi z woda po szyby i spala 25. Ja tam konca ery diesla nie widze. Kupilem mazde cx5 zonie benzynowa. Teraz zmienie na nowa cx5 z dieslem bo zbiera sie o sekunde szybciej niz benzynowa ktora po przytyciu nowej wersji z 9 do ponad 10 sekund do setki oslabla.

A sobie chyba kupie nowa eklase w dieslu bo na tronie producenta srednie spalanie to 3 litry z hakiem wiec szybko mi sie zwroci bo obecne auto pali 18 diesla.

Edytowane przez lisik

Napisano
29 minut temu, lisik napisał:

Terenowka duza z dieslem spala 15 i pojezdzi z woda po szyby. Taka terenowka benzynowa nie pojezdzi z woda po szyby i spala 25. Ja tam konca ery diesla nie widze.

Bo ciezarowe, terenowe i wszelkiej masci auta uzytkowe maja sens na dieslu, my tu raczej o osobowkach, gzie luzie szukaja klasy B-C w dieslu na 5km dojazdu do robo w miescie.

Napisano

Jak na razie w wielu markach/modelach paleta diesli jest większa niż jednostek benzynowych.

Nie po to firmy tyle zainwestowały w te silniki żeby je teraz jednym ruchem posłać do kosza, jednocześnie nie mając specjalnej alternatywy że strony benzyn.

Napisano
  • Autor
[mention=129025]OZI[/mention] ma inne spojrzenie na cykl życia auta. Kupuje nowe i zmienia często, więc w jego pojmowaniu zmiana dużo szybciej wydaje się nastąpić

@ZUBERTO tu masz raczej racje. [emoji106] patrzę ze swojego krzesełka - czyli mylnie.

Nie widzę podwyżki Diesel, raczej spadek. Założenie jest ze aut na diesel jest coraz mniej, a wiec w początkowej fazie paliwa jest więcej. Dopiero jakieś ograniczenie w rafia równaniu Diesel podwyższy cenę. I to się pewnie stanie - ale kiedy nie wiem.

I tu teoretyzuje ze tak będzie. EU ma Diesel bo Diesel był promowany podatkowo, nagle jak cukierki ze stołu zabierzesz to się kwaśne robi.

Rzut numer dwa i serwujesz [emoji90][emoji90][emoji90] do jedzenia, i wtedy smierć następuje szybko, czyli jeśli EU wymyśli podatek za posiadanie Diesel - podatek kara - to przyspieszysz eliminacje. Ale jak mówię to czysta teoria.

Napisano
  • Autor

U nas nie. U nas olej napędowy jest tańszy niż benzyna, o przeszło 20-30 groszy. Nie ma ŻADNYCH opłat za to że to diesel, ani w miastach, ani podczas kontoli na stacjach diagnostycznych.

Nie ma w 2017. A 2022? Tego nie wiesz.

Trend wskazuje na powolne wydzieranie $$$ z portfela. A ja wręcz twierdze ze to przyspieszy.

Napisano
22 godziny temu, grogi napisał:

Blablablah... Pitolicie Hipolicie... Auta z Euro6 będą mogły jeszcze długo jeździć... 

nie znasz się to się nie wypowiadaj! Nie rozumiesz, że krzywość banana również i to ureguluje ??? 

A na poważnie - oczywiście, że będą jeździć, chociaż rynek systematycznie będzie od dieslie w osobówkach odchodził. Mnie już modele z AdBlue nie przekonują.

Napisano
  • Autor
Jak na razie w wielu markach/modelach paleta diesli jest większa niż jednostek benzynowych.
Nie po to firmy tyle zainwestowały w te silniki żeby je teraz jednym ruchem posłać do kosza, jednocześnie nie mając specjalnej alternatywy że strony benzyn.

Dlatego pisałem o CBA - koszt już jest, dlatego i producenci są zainteresowani jak najdłużej je sprzedawać. Ale popatrz na następne generacje - prąd zastępuje Diesel.... Volvo T8, Fiat 500 - brak Diesel w następni generacji 48V [emoji851]

Pierwsza faza będzie konsolidacja - będziesz miał Diesel klepany przez np BMW-Renault-Nissan etc.

Druga faza będzie zdecydowana przez klientow - jeśli preferencje podatkowe i walenie po kieszeni sie zmieni - a już to widać to może sie okazać ze kupienie benzyny/pług in/Hybrid etc jest bardziej przyjazne dla portfela.

Trzecia faza będzie jak to:
- przymiarka z NL - smierć [emoji88]☠️Diesel i benzyna od 2025
🤡🤡🤡🤡

- Norge [emoji1189][emoji1189][emoji1189] VAT na auta to 50% - na pług in 0% .

Czyli wszelkie uregulowania prawno/podatkowe zachwieja rynkiem.

Graph (udział Diesel w sprzedaży w rynku EU) jeszcze niczego nie dowodzi, ale jak narazie trend się odwrócił ...

cd9ac33a60951ef4d903484b93450e86.jpg

Jak przyspieszy - zobaczymy.

Napisano
2 godziny temu, bergerac napisał:

nie znasz się to się nie wypowiadaj! Nie rozumiesz, że krzywość banana również i to ureguluje ??? 

A na poważnie - oczywiście, że będą jeździć, chociaż rynek systematycznie będzie od dieslie w osobówkach odchodził. Mnie już modele z AdBlue nie przekonują.

A mnie wręcz przeciwnie... To trywialnie proste rozwiązanie wielu problemów, m.in. z zapychającym się DPF (AdBlue obniża też, chociaż nie tak skutecznie jak Eolys, temperaturę samozapłonu sadzy), a do tego niezbyt upierdliwe...

Edytowane przez grogi

Napisano
4 godziny temu, OZI napisał:

Nie ma w 2017. A 2022? Tego nie wiesz.

Nie w krajach bloku wschodniego. Nie w Polsce. Nie ma takiej opcji - cały transport, cały przemysł rolniczy to olej napędowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.