Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2017 Opel/Buick/Holden/Vauxhall - Insignia +20mm AWD = Tourer

Featured Replies

Napisano

IMVHO ciekawa propozycja.

Kiedys byla Adventra - jak GM zrzucil prawie $10,000 z auta z sugerowanej ceny to sie krzyk podniosl i kazdemu kto kupil w starej cenie .... wysylali cheque na $10k do domu ;]   :oki:

Holden-adventra-11.jpg

Teraz to: Tourer 2018

Jeden silnik,jend askrzynia u mnie: 3.6l V6 312KM/370Nm i 9s automatic w cenie 1/2 Volvo S90 - czy Subaru Outback - 3.6l H6 - ok 120k PLN.

Ciekawe - czy ladne ???? Nie wiem...

2018_holden_commodore_tourer_02.jpg

2018_holden_commodore_tourer_01.jpg

ech globalizacja ....

Napisano

My już mieliśmy taki poprzedni model:

opel-insignia-country-tourer_22640188.jp

Napisano

Nie ma to tamto, ale Insignia jest na prawdę stylistycznie ładnym autem. Nawet pierwsze modele trzymają fason na ulicach i nie widać po nich wieku. Mi się podoba.

Napisano
3 godziny temu, OZI napisał:

Jeden silnik,jend askrzynia u mnie: 3.6l V6 312KM/370Nm i 9s automatic w cenie 1/2 Volvo S90 - czy Subaru Outback - 3.6l H6 - ok 120k PLN.

U nas bedzie co najwyzej 2.0 T 260KM za 160 tys

Napisano
  • Autor

AFAIK EU nie ma V6 bo GM mówi ze klientow brak.

Sent from my iCrap using Tapacrap
Napisano
  • Autor

AFAIK 2.0lT to ma być wersja bieda u mnie. Innych silników nie ma, tylko 2.0lT i V6.

Napisano
  • Autor
My już mieliśmy taki poprzedni model:

[...]

[emoji106]

Zawsze coś nowego, nie wiedziałem. [emoji848]

Napisano
17 minut temu, OZI napisał:

AFAIK EU nie ma V6 bo GM mówi ze klientow brak.

Brak klientów bo brak oferty. To akurat logiczne. Subaru H6 też się np. nie sprzedaje bo go nie oferują.

:lol:

Napisano
16 minut temu, OZI napisał:

emoji106.png

Zawsze coś nowego, nie wiedziałem. emoji848.png

Zaskakujące jest, że taki model ("terenowe" kombi) jest na rynku EU wcześniej niż u Ciebie. Ja bym raczej zakładał że Twój rynek przyjmie takie auta lepiej z uwagi na możliwości wykorzystania.

Bo u nas to jest 100% lifestyle, nawet przestali w niektórych się wysilać i dawać AWD.

:facepalm:

Napisano
45 minut temu, OZI napisał:

AFAIK 2.0lT to ma być wersja bieda u mnie. Innych silników nie ma, tylko 2.0lT i V6.

Tu jest ogólnie już dramat, wszędzie małe słabe silniczki, a jak w miarę normalny (jeżeli w ogóle taki zaoferują), to walą ceną jakby to był jakiś luksus.

Np. marki francuskie to juz żenada

Napisano
1 minutę temu, Rado_ napisał:

Tu jest ogólnie już dramat, wszędzie małe słabe silniczki, a jak w miarę normalny (jeżeli w ogóle taki zaoferują), to walą ceną jakby to był jakiś luksus.

Np. marki francuskie to juz żenada

A to nie jest czasem problem jakiś podatków?

Napisano
3 minuty temu, marcindzieg napisał:

A to nie jest czasem problem jakiś podatków?

Pewnie zależy od kraju?

Napisano
Teraz, Rado_ napisał:

Pewnie zależy od kraju?

Na pewno. Tyle że to jest problem całego UE. Poza UE, nawet w Rosji, nie ma problemu z zakupem aut z dużymi silnikami.

Napisano
  • Autor

Zaskakujące jest, że taki model ("terenowe" kombi) jest na rynku EU wcześniej niż u Ciebie. Ja bym raczej zakładał że Twój rynek przyjmie takie auta lepiej z uwagi na możliwości wykorzystania.
Bo u nas to jest 100% lifestyle, nawet przestali w niektórych się wysilać i dawać AWD.
:facepalm:

Top 20 za Marzec 2017

MARCH TOP 20 MODELS

SALES

Toyota HiLux

4245

Ford Ranger

3845

Toyota Corolla

3574

Mazda 3

3039

Mitsubishi Triton

2670

Hyundai i30

2383

Toyota Camry

2336

Hyundai Tucson

2156

Mazda CX-5

2116

Holden Commodore

2081

Holden Colorado

1927

Toyota RAV4

1865

Nissan Navara

1784

Nissan X-Trail

1780

Kia Cerato

1769

Mitsubishi Outlander

1609

Mazda CX-3

1601

Hyundai Accent

1529

Volkswagen Golf

1504

Isuzu D-Max

6 najpopularniejszych modeli na 20 to 4WD, duża cześć pozostałych Tuscon, CX5, X-trial to AWD.

Ale GM ma prze[emoji90][emoji90][emoji90] bo jest wielki 'backlash' przeciw nim.

Raz ze ten Opel lub jak go lokalnie nazywają Frenchodore, Frogodore, Insigniadore jest FWD, - Commodore obecnej generacji jest RWD.

Wersja bieda teraz to ten V6 -3.6l, opcja 6.2l V8 i 80-85% sprzedaży to V8, to coś ma 2.0l T w wersji bieda i V6 jako opcja...

Wiec lud ich nienawidzi jak jest - dopóki fabryka żyje to nie zdecydowaliby się na import tego bo lud by chyba salony demolował....

GM zniszczył GM-H i sam to przyznaje 'popełniliśmy blad' ale jest za późno.

0bcfb4aabffc9377c25b63809cd8ba10.jpg

1fac20fc37c51a9f422a780b72b4c375.jpg

e52204bf6cca68fd1205c5eb9be88ce2.jpg

To kosztuje ok 100k PLN... Ile ten stary Opel w EU kosztował?

Napisano

Tak, tylko nie mam na mysli  dużych w sensie 3.0 i wiekszych, chodzi o głupie 1,6-2,0 z odpowiednia moca, bo wybór co raz słabszy, przeważnie dychawiczne pierdziawki

Napisano
  • Autor

Brak klientów bo brak oferty. To akurat logiczne. Subaru H6 też się np. nie sprzedaje bo go nie oferują.
:lol:

Ale nie oferują bo nie spełnia norm krzywość banan [emoji529][emoji529][emoji529][emoji529] a EU.

Dwa - ile sprzedadzą ? 10sztuk ? [emoji848]

Napisano
  • Autor

Na pewno. Tyle że to jest problem całego UE. Poza UE, nawet w Rosji, nie ma problemu z zakupem aut z dużymi silnikami.

To jest ciekawe, RUS [emoji635][emoji635] ma Camry, Reszta EU nie, RUS ma Highlander/Kluger - reszta EU nie. RUS ma Santa Fe z 3.3l V6, reszta EU nie... etc

ad34d1718243ac58aaa41bcf485af565.jpg

Napisano
4 minuty temu, OZI napisał:

To jest ciekawe, RUS emoji635.pngemoji635.png ma Camry, Reszta EU nie, RUS ma Highlander/Kluger - reszta EU nie. RUS ma Santa Fe z 3.3l V6, reszta EU nie... etc

I Subaru z H6 :)

Napisano
12 minut temu, OZI napisał:

Ale nie oferują bo nie spełnia norm krzywość banan emoji529.pngemoji529.pngemoji529.pngemoji529.png a EU.
Dwa - ile sprzedadzą ? 10sztuk ? emoji848.png

Nie oferuja bo w realiach EU takie auta nie maja obecnie zadnego sensu, chociazby ze wzgledu na ceny paliwa.

Nawet jak jeszcze byly w ofercie w latach 90-ych to sprzedaz byla w zasadzie marginalna...

Tutaj na AK wszyscy wzdychaja za wiekszymi silnikami I przeszloscia, przy czym wiekszosc patrzy pod katem uzywek za 10 lat.

Gdyby sie nagle pojawily w salonach to bylby to produkt niszowy.

Napisano
  • Autor

[..].

Czyli klient dyktuje co chce [emoji848] Zawsze rozumiałem - może złe ze producenci nie oferują bo jest to koszt który się nie zwróci. Czyli np 3.6l V6 z obecnej generacji GM wkładamy do nowej - silniki są wysyłane do EU, koszt de-facto zero i klient jest.

EU - nie spełnia EU norm spalin i nie ma. Klienta tez nie ma -jak sugerujesz [emoji848]

Napisano
2 minuty temu, OZI napisał:

Czyli klient dyktuje co chce emoji848.png Zawsze rozumiałem - może złe ze producenci nie oferują bo jest to koszt który się nie zwróci. Czyli np 3.6l V6 z obecnej generacji GM wkładamy do nowej - silniki są wysyłane do EU, koszt de-facto zero i klient jest.

EU - nie spełnia EU norm spalin i nie ma. Klienta tez nie ma -jak sugerujesz emoji848.png

Normy to jedno, a rzeczywiste koszty utrzymania to drugie...

U Was auta i paliwo sa smiesznie tanie, podobnie jak w USA.
W EU niestety wyglada to troche inaczej, wiec ludzie czy firmy glosuja portfelem :ok:

Mam oczywiscie na mysli rynek auto nowych, a nie 10-letnich uzywek.

Napisano
8 minut temu, OZI napisał:

Czyli klient dyktuje co chce emoji848.png Zawsze rozumiałem - może złe ze producenci nie oferują bo jest to koszt który się nie zwróci. Czyli np 3.6l V6 z obecnej generacji GM wkładamy do nowej - silniki są wysyłane do EU, koszt de-facto zero i klient jest.

EU - nie spełnia EU norm spalin i nie ma. Klienta tez nie ma -jak sugerujesz emoji848.png

Ja chętnie kupię V6, może następna będzie Omega 3.0? Ale w EU to są produkty niszowe - choćby zobacz ile kosztuje wymiana rozrządu w Insignii V6T. :no: Koszta obsługi są gigantyczne, zobacz:

opel-vectra-b-25-v6-cdx-sport-benzlpg-li

OPELInsigniaOPC-4190_23.jpg

Wszystko jest mega upchnięte, byle drobiazg to rozbieranie 3/4 takiej Vectry czy innej Insignii.

PS. Jako ciekawostka w mieście Vectra B 2.5 V6 170KM pali około 12l, a Vectra C 1.6 105KM pali 10.5-11l. ;]

Napisano
1 minutę temu, AstraC napisał:

PS. Jako ciekawostka w mieście Vectra B 2.5 V6 170KM pali około 12l, a Vectra C 1.6 105KM pali 10.5-11l. ;]

A teraz porownaj sobie spalanie z takim 1,4TSI 150KM, ktore osiagi bedzie miec nawet lepsze niz takie stare 2,5 V6 ;]
Pewnie bedzie 2-3ltr mniej spokojnie.

BTW. Kupilbys w salonie nowe V6 gdyby kosztowalo pewnie z 20-30% wiecej niz taki sam model z turbawka?

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał:

A teraz porownaj sobie spalanie z takim 1,4TSI 150KM, ktore osiagi bedzie miec nawet lepsze niz takie stare 2,5 V6 ;]
Pewnie bedzie 2-3ltr mniej spokojnie.

BTW. Kupilbys w salonie nowe V6 gdyby kosztowalo pewnie z 20-30% wiecej niz taki sam model z turbawka?

Tak. :ok: Zamiast kupić ładną 1.6 16V VB, kupiłem brzydką i starą V6. Choć kwoty nie te same co przy nowych. Ale ryzykowałem bardziej.

Uszczegółowienie: Załóżmy że samochód X 1.6T 200KM kosztuje 100kzł, a wersja 2.5 V6 200KM kosztuje 120kzł, i te same osiąg - dołożę do V6. :ok:  Ale ja się pasjonuję motoryzacją. :ok: 

Napisano
1 minutę temu, AstraC napisał:

Uszczegółowienie: Załóżmy że samochód X 1.6T 200KM kosztuje 100kzł, a wersja 2.5 V6 200KM kosztuje 120kzł, i te same osiąg - dołożę do V6. :ok:  Ale ja się pasjonuję motoryzacją. :ok: 

A ja bym nie dokladal bo za te 20kPLN roznicy mialbym paliwo na 2-3 lata ;]

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał:

Każdy jest inny - każdy kupuje na to co chce i na co go stać. :ok: Jakby mnie było stać, bez wahania bym jeździł V6, miałem Astrę H 1.6T 180KM teraz mam tą Vectrę B V6, palą podobnie, osiągi podobne z lekką przewagą Astry i wole Vectrę. :ok:;] 

Napisano
Godzinę temu, OZI napisał:

Obecny cennik http://www.opel.pl/content/dam/Opel/Europe/poland/hq/pl/14_Local_Assets/pricelist/PR_17_MY_17/insignia/cennik_insignia_ct_rp17_17_01.pdf

Napisano
10 minut temu, AstraC napisał:

Ale ja się pasjonuję motoryzacją. :ok: 

Pasjonowanie zaczyna sie od 2,5 l ?;]

Napisano
13 minut temu, Rado_ napisał:

Pasjonowanie zaczyna sie od 2,5 l ?;]

Ani słowa nie zrozumiałeś. :sciana: Wierzę w Ciebie, dasz radę, postaraj się. :ok: 

Napisano
39 minut temu, Maciej__ napisał:

Ty nie. Ale ktoś kupuje samochód na 10 lat i wybierze potencjalnie mniej awaryjny. Subaru z H6 się sprzedawało całkiem dobrze. Nawet w PL.

Napisano
3 minuty temu, AstraC napisał:

Ani słowa nie zrozumiałeś. :sciana: Wierzę w Ciebie, dasz radę, postaraj się. :ok: 

Słowa rozumiem, ale wypowiedzi juz nie, to prawda:)

Napisano

Ty nie. Ale ktoś kupuje samochód na 10 lat i wybierze potencjalnie mniej awaryjny. Subaru z H6 się sprzedawało całkiem dobrze. Nawet w PL.

Wybierze lub nie ;)

Roznica w paliwie przez 10 lat pozwoli pewnie ze 2 razy wymienic silnik ;]

Wez pod uwage, ze w realiach EU auta segmentow C+ kupuja glownie firmy, a tam nikt nie trzyma 10 lat.

Napisano
9 minut temu, Maciej__ napisał:

Wybierze lub nie ;)

Roznica w paliwie przez 10 lat pozwoli pewnie ze 2 razy wymienic silnik ;]

No tak. Ale nie wiem czy kiedykolwiek próbowałeś wymienić silnik. To jednak dosyć kłopotliwe ;]

Tych samych argumentów używają fani LPG. Tyle że nie znam żadnego, kto by po awarii wymienił za zaoszczędzone pieniądze silnik. Wszyscy puszczają do żyda i kupują następny :)

Napisano

No tak. Ale nie wiem czy kiedykolwiek próbowałeś wymienić silnik. To jednak dosyć kłopotliwe ;]

Tych samych argumentów używają fani LPG. Tyle że nie znam żadnego, kto by po awarii wymienił za zaoszczędzone pieniądze silnik. Wszyscy puszczają do żyda i kupują następny :)

Troche sie smieje, przy przecietnych przebiegach jakie robia uztkownicy prywatni to w zasadzie bez znaczenia.

Te 200-250kkm wytrzyma praktycznie kazdy wspolczesny silnik.

Napisano
1 godzinę temu, OZI napisał:

To jest ciekawe, RUS emoji635.pngemoji635.png ma Camry, Reszta EU nie, RUS ma Highlander/Kluger - reszta EU nie. RUS ma Santa Fe z 3.3l V6, reszta EU nie... etc

Bo RUS to nie EU.

:ok:

Napisano
2 godziny temu, OZI napisał:

Od 130k ale taka sensowna konfiguracja to ok. 170-180.

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał:

Nie oferuja bo w realiach EU takie auta nie maja obecnie zadnego sensu, chociazby ze wzgledu na ceny paliwa.

Nawet jak jeszcze byly w ofercie w latach 90-ych to sprzedaz byla w zasadzie marginalna...

Tutaj na AK wszyscy wzdychaja za wiekszymi silnikami I przeszloscia, przy czym wiekszosc patrzy pod katem uzywek za 10 lat.

Inna rzecz że akurat w takich autach nadal najlepiej się sprawdzają w EU diesle.

Napisano
37 minut temu, marcindzieg napisał:

Mało kto wybierając samochód z tych drogich (bliżej 200k) ma zamiar nim jeździć 10 lat.

Napisano
Dnia 6.04.2017 o 05:49, OZI napisał:

IMVHO ciekawa propozycja.

Ciekawe - czy ladne ???? Nie wiem...

Wg mnie śliczny - to mój gust. Lampy ten stary ma jak Stilo ;]

Nowy piękny, no ale u nas tego nie ma... Nawet nie chodzi o wersje silnikowe, byle buda była dostępna.

Napisano
  • Autor

Wg mnie śliczny - to mój gust. Lampy ten stary ma jak Stilo ;]
Nowy piękny, no ale u nas tego nie ma... Nawet nie chodzi o wersje silnikowe, byle buda była dostępna.

@twinsen bedzie. Klepane w EU na globalne rynki wiec nie było by sensu na Pacific wysyłać a lokalnie nie oferować.

Napisano
  • Autor

Inna rzecz że akurat w takich autach nadal najlepiej się sprawdzają w EU diesle.

Tylko ze twój Diesel w EU ma obecnie ok 3-5 max lat życia z tego co czytam, z naciskiem na to Że bardziej 2020-21 niż później. [emoji848]

Napisano
  • Autor

Bo RUS to nie EU.
:ok:

A gdzie? [emoji16]

Ot po prostu wyglada ze maja lepiej, benzyna tańsza, dostępne auta lepsze - biorę jako przykład 3.5l Toyota Highlander/Kluger - tylko $$& [emoji385][emoji385][emoji385] mieć i kupować.

Napisano
5 minut temu, OZI napisał:

@twinsen bedzie. Klepane w EU na globalne rynki wiec nie było by sensu na Pacific wysyłać a lokalnie nie oferować.

Jest u nas coś takiego jak Astra Tourer, ale to koło tego nie stało.

Wiem że dla wielu ludzi to nie jest ważne, ale to jaki jest kształt nadwozia i np. koncepcja przedniego zderzaka, wlotów powietrza itd. - to Commodore (przeważnie to co widzę na Google) ma wg mojego gustu lepsze niż to co w EU (nie mówimy o silnikach w ogóle teraz). Po prostu to co wychodzi z CAD Holdena wydaje mi się po prostu ładniejsze. A wątpię by w EU było takie samo nadwozie - pewnie detalami które psują to co dostępne w OZ będzie się różniło.

Napisano

Tylko ze twój Diesel w EU ma obecnie ok 3-5 max lat życia z tego co czytam, z naciskiem na to Że bardziej 2020-21 niż później. emoji848.png

Blablablah... Pitolicie Hipolicie... Auta z Euro6 będą mogły jeszcze długo jeździć... 

Napisano
5 minut temu, OZI napisał:

A gdzie? emoji16.png

Azja i trochę Europy. A Europa != EU. 

Napisano

Tylko ze twój Diesel w EU ma obecnie ok 3-5 max lat życia z tego co czytam, z naciskiem na to Że bardziej 2020-21 niż później. emoji848.png

Jakoś nie wierzę że w 3 lata diesle znikną. Jestem nawet skłonny się założyć. 

Napisano
7 minut temu, OZI napisał:

A gdzie? emoji16.png

Ot po prostu wyglada ze maja lepiej, benzyna tańsza, dostępne auta lepsze - biorę jako przykład 3.5l Toyota Highlander/Kluger - tylko $$& emoji385.pngemoji385.pngemoji385.png mieć i kupować.

Zależy czy powierzchnię w Azji brać pod uwagę, czy ludność w części europejskiej.

Napisano
  • Autor

Blablablah... Pitolicie Hipolicie... Auta z Euro6 będą mogły jeszcze długo jeździć... 

Nie o to mi chodzi, produkcja i sprzedaż.

Produkcja staje się dla producentów już teraz nieopłacalna, Dieselgate nie wziął się z niczego innego tylko z [emoji385][emoji385][emoji385] i rozwiązań technicznych np bak na szczyny potrzebny o pojemności 30l etc.

Rynek używanych tez można uregulować po EU krzywosci banana, np zabronić wjeżdżać Diesel do miasta - już tak w WU macie ... czy $$$ za wjezdzadzienie do City ..

I co wtedy? [emoji848]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.