Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bravo ciasnota z tyłu

Featured Replies

Napisano
6 minut temu, slawek_l_83 napisał:

Chcialbym notmalnie zyc i w 3 lata oszczedzic na dom :) ale ja zwykly plebs wielokrotnie ponizej sredniej na AK :)
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

No niestety, 3 lata na taki dom jakbym chcial to nie stykna, wiec mam jaki mam.

Co do normalnie zyc, to wydawalo mi sie, ze zyje normalnie, ale patrzac po ludziach z forum to jednak jak dziad.

Male wydatki = wiecej w kieszeni zostaje, nawet na samochodach oszczedzam (mysle o LPG, nie mechanice) i nie potrafie sie zdecydowac co nastepnego kupic (czekam na info w czwartek, co w temacie bezposredniego wtrysku moze nowy sterownik STAG 500DPI, wtedy sprawa moze sie uprosci).

Napisano
22 minuty temu, slawek_l_83 napisał:

Wlasnie sprawdzilem i Laguna 2 ma 2748mm miedzy osiami a jest znaczaco mniej miejsca niz w Superbie, ale O3 juz niezle wnetrze musi miec.

co ciekawe szerokość wnętrza z tyłu w O3 jest praktycznie taka jak w superbie 2 (+/- 1 cm)

ja byłem w szoku jak pierwszy raz służbówką jechałem... mimo że to był 1,6 tdi 105 KM to przyzwoicie to jedzie i jest cholernie oszczędny: na tej samej trasie, z tym samym kierowca i przy tym samym stylu jazdy spaliła średnio o 1 litr / 100 km mniej niż golf 4 tdi 101 KM (w golfie średnia z danej trasy wychodziła 5,7 litra, a O3 bez trudu robiła 4,7 litra)

Edytowane przez DZIDA

Napisano

Może moje małe 3 grosze.

9 lat temu jak kupowałem hyundaia i30 to odbyłem najpierw pielgrzymkę po salonach a tam przeprowadzaliśmy prosty test, ja siadałem z przod na fotel kierowcy a za mną żona, potem zamian bez zmiany ustawienia fotela i hyundai był na 2 (1 miejsce nisan tida). Komedia była przy oktawii - usiadłem, ustawiłem fotel, wysiadam i mówię do żony: wysiadaj, a ona nie dam rady - odsuń fotel do przodu. To była totalna porażka. 

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

Zeby w 3 lata oszczedzic z +/- 500kPLN to trzeba miec sporo wiecej niz srednia z AK ;]

jak dla mnie,  Ci co tyle mają, są po prostu złodziejami. bo normalnie pracując, nie odłożysz na dom nawet w 20 lat

Napisano
4 minuty temu, blue_ napisał:

jak dla mnie,  Ci co tyle mają, są po prostu złodziejami. bo normalnie pracując, nie odłożysz na dom nawet w 20 lat

Zależy jaki i gdzie.

Dom do zamieszkania w mieście można już kupić za 200 tys. zł. A pewnie są miejsca, że i taniej.

Ale to robi się mocny OT na MK. :old:

Napisano

Zeby w 3 lata oszczedzic z +/- 500kPLN to trzeba miec sporo wiecej niz srednia z AK ;]

Mi na chalupe 350 starczy :)

Napisano
7 minut temu, blue_ napisał:

Musisz z @noras pakt zawrzeć.

Wlasnie sek w tym, ze normalnie, albo dorabiasz kogos za 2000/msc, albo robisz sam na siebie i widzisz ile komus złotych jajek przynosiles.

Ale to nieodpowiedni kacik, wiec koniec dyskusji.

@rwIcIk, za 200 to nawet w BI kurnik kupisz, a nie dom.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
co ciekawe szerokość wnętrza z tyłu w O3 jest praktycznie taka jak w superbie 2 (+/- 1 cm)
ja byłem w szoku jak pierwszy raz służbówką jechałem... mimo że to był 1,6 tdi 105 KM to przyzwoicie to jedzie i jest cholernie oszczędny: na tej samej trasie, z tym samym kierowca i przy tym samym stylu jazdy spaliła średnio o 1 litr / 100 km mniej niż golf 4 tdi 101 KM (w golfie średnia z danej trasy wychodziła 5,7 litra, a O3 bez trudu robiła 4,7 litra)

O silniku nie powiem nic dobrego bo mialem przed Laguna kupic O2 z 1.9 bxe i mialo 105KM jechalo to bardzooo kiepsko 1-2 to masakra pozniej juz lepiej ale przekonala mnie jazda ze to zbyt wolne jest wnetrze bylo znosne.

Napisano
2 minuty temu, slawek_l_83 napisał:

O silniku nie powiem nic dobrego bo mialem przed Laguna kupic O2 z 1.9 bxe i mialo 105KM jechalo to bardzooo kiepsko 1-2 to masakra pozniej juz lepiej ale przekonala mnie jazda ze to zbyt wolne jest wnetrze bylo znosne.

mamy w robocie O2 z 1,9 105KM i to faktycznie słabo idzie.... ale ten w O3 jest o wiele fajniejszy jak dla mnie... choć owszem rakieta to nie jest

Napisano

Nie popadajmy w skrajnosci... znam kilka osob co mialy szczescie przy zakladaniu swojej DG ze udalo im sie sporo oszczedzic i postawic domy po 100m2 w ciagu 2-4lat ale to wyjatki.
Znam tez osoby co maja na etacie >20kzl plus premie ale takich osob jest malo 98% znajomych zarabia miedzy 2 a 4 kzl.

Napisano
5 minut temu, slawek_l_83 napisał:

ale takich osob jest malo 98% znajomych zarabia miedzy 2 a 4 kzl.

Bo się w środowisku leni i nieudaczników obracasz.

Patrzyłeś na ankietę dochodową na HP ? Największa grupa powyżej 20k miesięcznie szarpie - oszczędnie żyjąc, spokojnie 15k odłożą (o drobnych 10k żony/partnerki nie wspominamy) - 15 x 36 = 540 kzł po trzech latach to nie jest jakiś wyczyn.

Samochody tu też się kupuje wyłącznie nowe, za nie więcej niż 3 - 6 miesięczne dochody. Znajdziesz nowe auto za 6x4 = 24 kzł ??? 6x20 daje 120 kzł i z tym można po jakiegoś kompakta iść ...

Napisano
9 godzin temu, noras napisał:

Bo się w środowisku leni i nieudaczników obracasz.

Patrzyłeś na ankietę dochodową na HP ? Największa grupa powyżej 20k miesięcznie szarpie - oszczędnie żyjąc, spokojnie 15k odłożą (o drobnych 10k żony/partnerki nie wspominamy) - 15 x 36 = 540 kzł po trzech latach to nie jest jakiś wyczyn.

Samochody tu też się kupuje wyłącznie nowe, za nie więcej niż 3 - 6 miesięczne dochody. Znajdziesz nowe auto za 6x4 = 24 kzł ??? 6x20 daje 120 kzł i z tym można po jakiegoś kompakta iść ...

U Ciebie Kraków u mnie Jaworzno to dwa różne miasta i dwa poziomy zarobków :)

Jakbym bym w średniej AKowej to na pewno mieszkałbym w domu i jeździł nowym autem ;] ale dziwią mnie tematy na Motokąciku - "szukamy auta do 25kzł..40kzł" jak to 2 średnie pensje więc dla mnie coś nie halo :hmm: zrozumiałbym ... "szukamy auta za 250-300kzł..." ;]

Napisano
9 godzin temu, DZIDA napisał:

mamy w robocie O2 z 1,9 105KM i to faktycznie słabo idzie.... ale ten w O3 jest o wiele fajniejszy jak dla mnie... choć owszem rakieta to nie jest

Autko fajne O3 ale szkoda, że silników nie ma pod LPG już tu kiedyś pisałem, że chciałbym np taką O3 w kombi z wnętrzem RSa a silnik 1.8T VW lub 2.0T od renówki.

Napisano
25 minut temu, slawek_l_83 napisał:

ale dziwią mnie tematy na Motokąciku - "szukamy auta do 25kzł..40kzł" jak to 2 średnie pensje więc dla mnie coś nie halo :hmm: zrozumiałbym ... "szukamy auta za 250-300kzł..." ;]

Bo AKowicze są rozsądni i rozważni - samochód za 2 pensje, dom za 3 letnie oszczędności, reszta w inwestycje - mieszkania na wynajem, kontrolne pakiety akcji spółek z WIG 20 itp, itd.

Auto za 250 - 300k to każdy głupi potrafi kupić, sztuką jest kupić dobre auto za 2  pensje.

Napisano
2 godziny temu, noras napisał:

Auto za 250 - 300k to każdy głupi potrafi kupić, sztuką jest kupić dobre auto za 2  pensje.

W sumie zastanawiając się masz rację, to może być drugie hobby szukanie auta za 2 pensje zaraz po zarabianiu kasy ;]

Napisano

@noras, @slawek_l_83 rozumiem, ze moze przez kogos przemawiac zazdrosc/zawisc/czy jakies inne uczucia, ale naprawde uwazacie, ze majac ta srednia AK-owa (powiedzmy zostaje komus w rodzinie, po przezyciu 10kzl na miesiac) rozsadnym jest kupno auta za 300 kola, czyli prawie 3 letnie oszczednosci na cos co z dnia na dzien traci na wartosci?

Na moja glowe auto za 300kzl kupuje sie majac 50kzl/msc oszczednosci/msc.

Zapytajcie moze Oziego, czy MarkaF, czy to za rozsadne uwazaja.

Taki zakup uwazam za rasowe w PL postaw sie, a zastaw sie.

Jak chcecie podyskutowac na ten temat to zalozcie watek na HP, a moze kolejna ankiete.

Napisano
39 minut temu, ZUBERTO napisał:

(powiedzmy zostaje komus w rodzinie, po przezyciu 10kzl na miesiac) rozsadnym jest kupno auta za 300 kola

Nie.

Ale mając "luźne" 10k miesięcznie nie spojrzałbym na używkę za 20-40 k, tylko poszedłbym do salonu po takie auto jak mi odpowiada.

Używka to zawsze kompromis - nie takie wyposażenie jakbym chciał, albo nie taki kolor, albo nie taki silnik, dodatkowo to loteria o nieznanej przeszłości. Mając luźne 10k rata leasingowa/kredytowa na poziomie 2 k jest zupełnie bezbolesna, a wygoda wybrania tego co chcę i bezproblemowej eksploatacji przez najbliższe kilka lat - bezcenna.

OZI czy Marek w używki się nie bawią. 

Napisano
Dnia 19.04.2017 o 07:38, slawek_l_83 napisał:

Autko fajne O3 ale szkoda, że silników nie ma pod LPG już tu kiedyś pisałem, że chciałbym np taką O3 w kombi z wnętrzem RSa a silnik 1.8T VW lub 2.0T od renówki.

Ależ oferują LPG do TSI... Co prawda nie do Octy, ale:

http://www.skoda-auto.pl/oferta/auto-z-lpg

Napisano
Dnia 18.04.2017 o 21:15, Archer73 napisał:

Może moje małe 3 grosze.

9 lat temu jak kupowałem hyundaia i30 (...)

To wiele tłumaczy. W zasadzie wszystko.

Napisano
Moja granica to gdzieś 6 miesięcy, może trochę więcej jak coś się spodoba.
Oszczędzać 3 lata to mogę na dom, ale nie na samochód.

A co za różnica ile czasu będziesz oszczędzał na samochód? Możesz pół roku i mozesz 10 lat. Nie rozumiem tego toku rozumowania.
Napisano
Dnia 17.04.2017 o 20:09, maro_t napisał:

a mnie się marzy samochód, który dobrze się prowadzi, ma mocny silnik, czuły układ kierowniczy, idealne rozłożenie masy i daje frajdę z jazdy. Z tyłu może być ciasno, jakie to ma znaczenie? Jak komuś będzie niewygodnie, albo się nie zmieści to nie pojedzie i tyle ;]

musisz sobie kupic M3 E30, tyle że tego nie zrobisz ;] 

Napisano
10 godzin temu, Markin napisał:

Ależ oferują LPG do TSI... Co prawda nie do Octy, ale:

http://www.skoda-auto.pl/oferta/auto-z-lpg

Przeczytałeś jak ta instalacja działa do 2500 jedziesz na LPG później coraz więcej benzyny bierze na ch... taka instalacja?

Napisano
Dnia 18.04.2017 o 22:02, blue_ napisał:

Co to jest normalna praca dla ciebie?

Napisano
Dnia 19.04.2017 o 14:57, ZUBERTO napisał:

@noras, @slawek_l_83 rozumiem, ze moze przez kogos przemawiac zazdrosc/zawisc/czy jakies inne uczucia, ale naprawde uwazacie, ze majac ta srednia AK-owa (powiedzmy zostaje komus w rodzinie, po przezyciu 10kzl na miesiac) rozsadnym jest kupno auta za 300 kola, czyli prawie 3 letnie oszczednosci na cos co z dnia na dzien traci na wartosci?

Na moja glowe auto za 300kzl kupuje sie majac 50kzl/msc oszczednosci/msc.

W jakim swiecie wy zyjecie - naprawde myslicie ze jak zarabia sie jakies  w miare sensowne pieniądze, to sie bierze oszczednosci zycia i idzie po auto do salonu? ;]

Jak zarabiasz wiecej kasy to bierzesz leasingi i inne formy finansowania obnizające twoje zyski zeby ci panstwo w podatkach nie zabrało tego co w pocie czola zarobiles, bo im wiecej zarabiasz tym wiecej ci chca wziąc.

Znajomy co by mu spokojnie uzywana octa za 20kpln starczyla ma nowe auta, zeby koszty robić.

Napisano
1 minutę temu, Vadero napisał:

Znajomy co by mu spokojnie uzywana octa za 20kpln starczyla ma nowe auta, zeby koszty robić.

Najgorzej ma tzw. klasa średnia na etacie. Kupe podatków i zusu płaci i nie weźmie w leasing i nie wrzuci w koszty.

Napisano
1 godzinę temu, slawek_l_83 napisał:

Przeczytałeś jak ta instalacja działa do 2500 jedziesz na LPG później coraz więcej benzyny bierze na ch... taka instalacja?

Tak.

A zdajesz sobie sprawę, że z tymi silnikami (TSI) 90% czasu jeździsz poniżej tych 2,5 krpm?

Przy 140 km/h (czyli nasz dopuszczalny top autostradowy) moje 1.4 tsi ma  3 krpm.

Edytowane przez Markin

Napisano
35 minut temu, Vadero napisał:

W jakim swiecie wy zyjecie - naprawde myslicie ze jak zarabia sie jakies  w miare sensowne pieniądze, to sie bierze oszczednosci zycia i idzie po auto do salonu? ;]

Jak zarabiasz wiecej kasy to bierzesz leasingi i inne formy finansowania obnizające twoje zyski zeby ci panstwo w podatkach nie zabrało tego co w pocie czola zarobiles, bo im wiecej zarabiasz tym wiecej ci chca wziąc.

Ty to mi czy chlopakom tlumaczysz?

Poza tym, ponoc w korpo na etacie mozna duzo zarabiac, a dla takich z leasingami tak sobie chyba jest.

PS. 1 autem to se naobnizasz te podatki, ze hej.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
8 godzin temu, koNik napisał:

musisz sobie kupic M3 E30, tyle że tego nie zrobisz ;] 

pewnie nie, bo nie spełni reszty moich wymagań

Napisano
39 minut temu, Vadero napisał:

Ale leasing nie jest za darmo :hehe: Musisz najpierw wydac X, zeby czesc z tego pozniej "odliczyc".

Znajomy po prostu woli wydac 2kPLN miesiecznie, jezdzic nowym autem i dzieki temu troche obnizyc podatek...

Z czysto finansowego punktu widzenia jazda tym autam za 20kPLN wyszla by go pewnie taniej ;)

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał:

Ale leasing nie jest za darmo :hehe: Musisz najpierw wydac X, zeby czesc z tego pozniej "odliczyc".

Znajomy po prostu woli wydac 2kPLN miesiecznie, jezdzic nowym autem i dzieki temu troche obnizyc podatek...

Z czysto finansowego punktu widzenia jazda tym autam za 20kPLN wyszla by go pewnie taniej ;)

Prawdopodobnie tak, ma chlop "parcie na pokazanie" sie to zmienia, zreszta jak wielu innych, cos w rodzaju - jest kasa jest wytlumaczenie dla fanaberii.

Ma pewnie tez mniej klopotow z nowymi niz takim za 20 ale to inna para kaloszy.

Ale mialo byc o ciasnocie w Bravo, a watek podatkowy sie znow zrobil.

Napisano
11 minut temu, Maciej__ napisał:

Dokładnie. Samochód na firmę (czy to w leasingu, czy za gotówkę i amortyzowany) po prostu kosztuje mniej niż prywatnie. Zarówno zakup jak i użytkowanie. Kosztuje jakieś 70% kwot, które się wydaje. Ale nadal kosztuje. I auto za 20 tys bez odliczeń i tak wyjdzie sporo taniej niż nowe na firmę za 80 tys. Nie mówiąc już o tym, że to za 20 tys też można mieć na firmę, amortyzować i odliczać koszty. Ale jak po prostu chce się mieć powód, żeby kupić nowy, to każdy powód jest dobry.

Napisano
58 minut temu, Markin napisał:

Tak.

A zdajesz sobie sprawę, że z tymi silnikami (TSI) 90% czasu jeździsz poniżej tych 2,5 krpm?

Przy 140 km/h (czyli nasz dopuszczalny top autostradowy) moje 1.4 tsi ma  3 krpm.

Czyli na autostradzie ciągle jedziesz na benzynie....

Poza tym taka instalacja to fajna dla dziadka ja np lubię sobie pocisnąć to dla mnie nie było by oszczędności żadnej chyba, że bym parkował...

Napisano

Dokładnie. Jaki jest sens instalowania LPG, do 2,5k obrotów, gdy przy zwykłym rozpędzaniu spod świateł zdarza się spokojnie wyjść poza ten zakres. Nie wiem jak tam w tsi ale moje grande przy silniku 1.4 i prędkości ok 90-100 ma już 3k obrotów, w mniejszym tsi jest przy tej predkości 2 tyś. obrotów?

Napisano

Może tak być tylko sobie liczyłem że Grande bierze mi 1l benzyny na 100km a pali w trasie ok. 8l gazu  (v 100-110km/h), jak liczyłem to ok. 21PLN a z kolei focus III 1.6 w trasie zużywa 5,6  (v 120km/h licznikowe) czyli przy cenie benzyny to gdzies 26PLN. To jak tsi dotryskuje paliwo to chyba słabe te oszczedności by były?

Napisano
11 minut temu, rwIcIk napisał:

Ale to chyba zmienia proporcje gazu do benzyny stopniowo ze wzrostem obrotów. Nie jest tak, że po przekroczeniu 2500 obr. całkiem przechodzi na benzynę.

Dokładnie tak. Powyżej 4,5 krpm jest dopiero sama nPb

Napisano
2 godziny temu, maro_t napisał:

pewnie nie, bo nie spełni reszty moich wymagań

po prostu to nie są Twe prawdziwe priorytety ;]

z prowadzeniem z pewnością wygrywa ISOFIX ;]

Napisano
9 minut temu, koNik napisał:

po prostu to nie są Twe prawdziwe priorytety ;]

z prowadzeniem z pewnością wygrywa ISOFIX ;]

dziś każde auto ma isofix, więc nie trzeba tego uwzględniać w wymaganiach

Napisano
4 minuty temu, maro_t napisał:

dziś każde auto ma isofix, więc nie trzeba tego uwzględniać w wymaganiach

no ale co z frajdą z jazdy ;]

Napisano
Teraz, koNik napisał:

no ale co z frajdą z jazdy ;]

Jest niezależna od istnienia isofixa

Napisano
1 minutę temu, maro_t napisał:

Jest niezależna od istnienia isofixa

niestety ale istnienie isofixa nie wróży jej dobrze ;]

Napisano
Teraz, koNik napisał:

niestety ale istnienie isofixa nie wróży jej dobrze ;]

może Twojej ;]

Napisano
2 minuty temu, maro_t napisał:

może Twojej ;]

pamiętaj, to ze w testach i katalogach piszą że coś jest przyjemne nie znaczy że tak  jest ;]

wsiadłbyś do takiej M3 E30 to byś wiedział o czym mówię ;] tyle że nie ma ISOFIXa a i baba by się pewnie nie zgodziła ;]

Napisano
1 minutę temu, koNik napisał:

pamiętaj, to ze w testach i katalogach piszą że coś jest przyjemne nie znaczy że tak  jest ;]

wsiadłbyś do takiej M3 E30 to byś wiedział o czym mówię ;] tyle że nie ma ISOFIXa a i baba by się pewnie nie zgodziła ;]

jej akurat by było pewnie wszystko jedno, jest elastyczna jeśli chodzi o moje pomysły. Sam bym się nie zgodził ;]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.