Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

I dlatego Korea podbija świat - nowy i30

Featured Replies

Napisano

Nie jestem zbytnim fanem Hultaj. Tak mam swoje Santa Fe - kupione z czystej kalkulacji. Rok minął - 45k km i oprócz obdrapane na zderzakach nic nie walnęło, i nic się nie popsuło. Service 5 lat za free...

Ale nie o tym.

Nowy i30 przypezl do salonów u mnie na wsi...

8b4e539c4bb95fd537525ef822e68881.jpg

Wersja bieda [emoji90][emoji90][emoji90][emoji90] - sugerowana cena detaliczna -$500 mniej niż poprzednia generacja.

Silnik: 18KM w wersji bieda więcej - 2.0l - 164KM - niż w poprzedniej generacji.

Wyposażenie wersji bieda więcej niż w poprzedniej generacji.

-8' LCD z navigacja i kamera + 10 lat free upgrade map [emoji106]

-Apple play, android play, DAB+,

-16' Alu,

-BT,

-LED światła,

-Park Assist,

-Hill Start Assist

-TPM,

7 Airbags czy ESC, VSM czy klima to nawet nie warto wymieniać bo to dziś każde auto ma...

AEB dojdzie w wersji bieda pod koniec roku - IMVHO ominięcie przez Hyundai Oz...

8616a98ac72bfe758e9cbff9f7372a0e.jpg

f8ef3cc9a0f84ee75a733f6bf92ed0df.jpg

Dorzucamy 5 lat gwarancji od zderzaka do zderzaka Edit: bez limitu km - i 5 lat Service (wszystkie koszty) wliczone w cenę auta.

Całość za sugerowana cenę detaliczna wersji bieda: 62k PLN - do negocjacji - pismaki przewidują w czerwcu spadek cen o ok 10%...

3ee278227d818712cfb4355483821f16.jpg

I mamy - tanie - proste - dobrze wyposażone auto.

Mój wsiowy dealer załadował na plac ok 120-140 sztuk dziś i oczekuje ze tyle sprzeda w dwa/3 tygodnie....

Jak to ma się nie sprzedawać ?

Korea [emoji628][emoji628][emoji628]znów wykończyła konkurencje....

Dobranoc [emoji102]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano

Za 60 tys. zł chętnie bym kupił auto z 2litrowym silnikiem i jako takim wyposażeniem, nawet bez serwisu i 5letniej gwarancji.

Cruze 1.8 kupiłem za 52 tys. I to IMO była dobra cena.

Obecnie za taki wypas kompaktowego hatchbacka trzeba dać u nas grubo ponad 70 tys. zł. :no:

Napisano

Fajne auto, u nas w tej konfiguracji będzie o 50% droższe.

Napisano

Na NYIAS stał jako Elantra GT. 

Moim skromnym zdaniem jeśli będzie wyceniony podobnie, jak obecna wersja - to MUSI się dobrze sprzedawać. Ciekawe, na ile wycenią wersje turbo.

W środku - super (jak na tę klasę), choć trochę raził bukieciarski panel wyświetlacza na konsoli. Za to czarna podsufitka, wieeeeelki panoramiczny dach, przestrzeń oraz wyposażenie - to musi się dobrze sprzedawać. 

Napisano
10 minut temu, spad napisał:

Fajne auto, u nas w tej konfiguracji będzie o 50% droższe.

U mnie sprawdziłem - 1.6 diesel z automatem - €28000... :facepalm:

Edytowane przez grogi

Napisano
  • Autor
Na NYIAS stał jako Elantra GT. 
Moim skromnym zdaniem jeśli będzie wyceniony podobnie, jak obecna wersja - to MUSI się dobrze sprzedawać. Ciekawe, na ile wycenią wersje turbo.
W środku - super (jak na tę klasę), choć trochę raził bukieciarski panel wyświetlacza na konsoli. Za to czarna podsufitka, wieeeeelki panoramiczny dach, przestrzeń oraz wyposażenie - to musi się dobrze sprzedawać. 

Wersja Turbo z silnikiem z Veloster Lub z Elantra SR -150kW -204KM to u mnie doplata $5k ok $3.7k na twoje. /15k PLN

Ale dostajemy 50KM wiecej I

Ctrl+c ctrl+v
18-inch alloy wheels,
multi-link rear suspension,
dual exhaust tips,
LED tail lamps ,
-sports leather-accented interior with sports front seats, black headlining,
metallic red highlights, red stitching and red piping.

-alloy pedals,
4.2-inch colour instrument display,
-dual-zone climate control,
-electronic park brake (DCT),
-rear cooling vents* (DCT),
-smart key and push-button start,
-wireless device charging.
-paddle shifters

Mnie interesuje opcja z 2.0l kinkurencja dla Golf GTI - to Ma miec dwie wersje z 2.0l Turbo
-250KM
-278KM

Zapowiada się Golf GTI killer jak ceny będą podobne [emoji89]☠️[emoji88]

0e80bf1b91370dec681738e2c875cb6e.jpg

Sent from my iCrap using Tapacrap
Napisano
  • Autor
Za 60 tys. zł chętnie bym kupił auto z 2litrowym silnikiem i jako takim wyposażeniem, nawet bez serwisu i 5letniej gwarancji.
Cruze 1.8 kupiłem za 52 tys. I to IMO była dobra cena.
Obecnie za taki wypas kompaktowego hatchbacka trzeba dać u nas grubo ponad 70 tys. zł. :no:

Patrzę na Golf w wersji bieda -
-1.4l Turbo 92kW -125KM,
- jakieś 10-15% więcej - chcą,
- gwarancja 3 lata,
- Service płatny za 3 lata (koszt $382+$507+$382+$751+$318 total na 75k km $2,340)

2156ecfceb3e9d07634b9c40c5e96a51.jpg

Dużo rzeczy z Hyundai w wersji bieda brakuje...

Wybór wydaje się oczywisty - tym bardziej ze i30 teraz wyglada jak Golf 6 [emoji51]

Napisano
7 minut temu, OZI napisał:

Patrzę na Golf w wersji bieda -
- Service płatny za 3 lata (koszt $382+$507+$382+$751+$318 total na 75k km $2,340)

fajnie, u nas to ceny serwisów podane przy kupowaniu auta są inne niż jak już przyjedziesz na serwis

Napisano
  • Autor

fajnie, u nas to ceny serwisów podane przy kupowaniu auta są inne niż jak już przyjedziesz na serwis

To są max ceny jakie dealer liczy, w większości są ciut niższe bo przecież możesz iść do konkurencji.

Prawie wszystkie marki maja tak, ale Np Toyota ma lepiej - w VAG np ceny są aktualizowane co rok. W Toyota obowiązują jak kupiłeś auto.

Czyli Np Hilux kupiłem w 2016 - płace za każdy Service do 75k km $180 wliczając wszystko - nie ważne czy podniosą cenę w tym roku ...

Aurion/Camry V6 jeśli dobrze pamietam było to $130 za każdy Service do 75k km - czyli całość żeby auto poszło na Service do 75 k km kosztowało mnie $650... - 2k PLN [emoji848]

348cf8bbf63c94f2bd89b9ed93ed43e7.jpg

Napisano

I to jest właśnie przykład dlaczego w AU auta się sprzedają, a w PL i generalnie w EU płaczą, że zastój, kryzys i ludzie jeżdżą autami, które średnio mają ponad 15 lat.

Cena z kosmosu! A jak piszę, że tylko duże rabaty sprowadzają te ceny do w miarę przystępnego poziomu to dostaję odpowiedź, że w PL to i tak okazja bo w UK i w D jest drożej...

Nowy samochód, żeby się sprzedał w prywatne ręce (firmy to inna kwestia - tam sprzedaż ratują odliczenia podatkowe) musi mieć przewidywalne (niskie!) koszty w perspektywie kilku lat. I to nie dwóch lat, tylko właśnie 5-7, bo Kowalski nie kupuje auta na 2-3 lata jak firma.

A teraz co mi z tego, że wywalę na nowe auto 10 autokącikowych wypłat, skoro po upływie 2 lat będę się bujał z naprawami na własny koszt? Wolę wziąć 5 latka za 5 wypłat.

A już koszty serwisu w ASO to temat rzeka. Model biznesowy producentów samochodów na Europę to:

1. Niska cena tylko dla aut z podstawowym wyposażeniem (zaślepka), cokolwiek wyżej podnosi cenę o 30%

2. Krótka gwarancja, żeby broń Boże nie naprawić niczego na własny koszt (jak coś wypada to wykluczyć w warunkach gwarancji)

3. Przycięcie dużej $$$ na obowiązkowych przeglądach w ASO (zero roboty, kasa w kieszeni)

To powoduje, że klient zaraz po gwarancji, albo jeszcze w trakcie ucieka z ASO - nie przywiązujemy klienta to marki i jej serwisu. Mało kto jest zainteresowany jej przedłużeniem. A następne auto klient kupuje po prostu u producenta, który lepszą cenę/rabat, bo wie, że na lojalność producenta nie może liczyć.

Edytowane przez iwik

Napisano

Ja widziałem tego i30 w jakimś markecie (stał sobie na pasażu, bodajże w Carrefour w Katowicach). Z wyglądu identyczny. W środku wersja zaślepka i silnik 1.2 ZTCP ;]

Napisano
  • Autor
Ja widziałem tego i30 w jakimś markecie (stał sobie na pasażu, bodajże w Carrefour w Katowicach). Z wyglądu identyczny. W środku wersja zaślepka i silnik 1.2 ZTCP ;]

Wersja zaślepka aka bieda aka pov pack - to właśnie opisuje ...

Widziałem dziś jak z 5 ciężarówek przyjechało i rozładowywali i z 20 m auto mi się podoba [emoji18][emoji106]

e92a58da5c12eb1906bb9882de7d25a7.jpg
Nie ma silnika biedniejszego/tańszego niż 2.0l 165KM, nie ma auta bez 5 lat gwarancji, nie ma auta bez biedniejszego wyposażenia. No chyba ze przyjdziesz i sobie Airbags powyciągają [emoji6]

Edit: z ciekawości Hyundai UK mówi ze tam jest silnik ...1.0l [emoji15][emoji15][emoji15] auch!

Napisano
Teraz, OZI napisał:

Edit: z ciekawości Hyundai UK mówi ze tam jest silnik ...1.0l emoji15.pngemoji15.pngemoji15.png auch!

Mój błąd chyba. Zatem 1.0 jest w Polsce w ofercie ;]

Napisano
  • Autor
I to jest właśnie przykład dlaczego [...]

Cena z kosmosu! A jak piszę, że tylko duże rabaty sprowadzają te ceny do w miarę przystępnego poziomu to dostaję odpowiedź, że w PL to i tak okazja bo w UK i w D jest drożej...

Nowy samochód, żeby się sprzedał w prywatne ręce [...]musi mieć przewidywalne (niskie!) koszty w perspektywie kilku lat. [...]

A teraz co mi z tego, że wywalę na nowe auto 10 autokącikowych wypłat, skoro po upływie 2 lat będę się bujał z naprawami na własny koszt? Wolę wziąć 5 latka za 5 wypłat.

Napewno jest inna siła nabywcza $$$ - ale jak zawsze powiedzenie ze gospodarka sie obraca dzieki obrotowi $$$ jest prawdziwe.

Przeciez Volkswagen sie tak swietnie w PL [emoji1200][emoji1200][emoji1200]sprzedaje ze nie wolno dawac zadnego % znizki 🤡🤡🤡[emoji51][emoji16]

IMVhO Rynek ma swoje prawa, jest popyt to i jest produkt, a konkurencja cię w szachu trzyma. Ten i30 jest tego najlepszym przykładem ...

Co do kosztow to się zgadzamy - IMVHO i tu od wielu lat mnie nazywają ze 'nie lubię Volkswagen' - nie - nie lubię oszustów [emoji18]- i kiepskiego produktu w pięknym, drogim opakowaniu - każdy kogo znam mówi ze VAG się nie da trzymać po gwarancji bo cię właśnie koszty zjedzą. [emoji265][emoji265][emoji88][emoji88][emoji88]

A ta gwarancja jest tylko na 3 lata/100k km .

Mimo tego ze VAG Oz próbuje robić się coraz lepszy - [emoji106] np % udział w naprawi swoich produktów po gwarancji - to Hyundai de facto oferuje ci całkowity przewidywalny koszt przez 5 lat. A potem przychodzisz - kupujesz nowego, i znów pieniądz się kręci....

I tyle ... wygrana dla klienta- nowe auto z pewnością przez 5 lat + wygrana dla producenta - sprzedany produkt = zadowolony klient = klient powróci i znów wyda... [emoji106]

Napisano
1 minutę temu, OZI napisał:

Napewno jest inna siła nabywcza $$$ - ale jak zawsze powiedzenie ze gospodarka sie mercury dzieki obrotowi $$$ jest prawdziwe.
Przeciez Volkswagen sie tak swietnie w PL emoji1200.pngemoji1200.pngemoji1200.pngsprzedaje ze nie wolno dawac zadnego % znizki 🤡🤡🤡emoji51.pngemoji16.png

U Was mozna dac niskie ceny bez ryzyka, ze wplynie to na sprzedaz i wyniki aut w sasiadujacych krajach;]

Nikt tych aut nie zapakuje na statek I nie sprowadzi do EU bo sie poza UK do niczego nie nadaja...

Gdybys w PL dal ceny duuuuzo nizsze w DE to nagle by sie okazalo, ze polowa NIemiec chcialaby kupic auta w Polsce ;)
Ogolnie przekladanie realiow AU na Europe czy Polske nie ma zadnego sensu...

Fajnie, ze macie tanie auta i tyle :ok:

Rownie dobrze mozemy zaczac dyskutowa nt cen przedszkoli i wtedy sie okaze, ze w PL sa praktycznie za darmo ;)

Napisano
4 minuty temu, OZI napisał:

to Hyundai de facto oferuje ci całkowity przewidywalny koszt przez 5 lat.

One sa tak bezawaryjne?

Napisano
  • Autor
One sa tak bezawaryjne?

Większych problemów AFAIK nie ma. A nawet jeśli to przecież masz 5 lat gwarancji od zderzaka do zderzaka - dostaniesz innego Hyundai od dealer-a a twojego naprawia.

Napisano
2 minuty temu, Rado_ napisał:

One sa tak bezawaryjne?

Pewnie takie proste 2.0 jest bardziej bezawaryjne niż uturbione 1.0 lub diesel. Dlatego też można bez strachu dać na niego 5 lat gwarancji.

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał:

U Was mozna dac niskie ceny bez ryzyka, ze wplynie to na sprzedaz i wyniki aut w sasiadujacych krajach;]

Nikt tych aut nie zapakuje na statek I nie sprowadzi do EU bo sie poza UK do niczego nie nadaja...

Gdybys w PL dal ceny duuuuzo nizsze w DE to nagle by sie okazalo, ze polowa NIemiec chcialaby kupic auta w Polsce ;)

Rownie dobrze mozemy zaczac dyskutowa nt cen przedszkoli i wtedy sie okaze, ze w PL sa praktycznie za darmo ;)

A co to nie może być niska cena w całej Europie? Guzik prawda.

U nas ceny są windowane przez VAT, a  wielu miejscach dodatkowo przez podatki rejestracyjne.

Napisano
Teraz, grogi napisał:

A co to nie może być niska cena w całej Europie? Guzik prawda.

U nas ceny są windowane przez VAT, a  wielu miejscach dodatkowo przez podatki rejestracyjne.

No ale podatki sa jakie sa ;]

Mam sie przypiac lancuchem na Wiejskiej w ramach protestu czy jak?

Napisano
  • Autor

[..]
Rownie dobrze mozemy zaczac dyskutowa nt cen przedszkoli i wtedy sie okaze, ze w PL sa praktycznie za darmo [emoji6]

Częściowo jest to prawda [emoji106] - inne warunki operowania - ale możemy tez dyskutować o globalizacji, a jeśli będziemy to PL wypada anemicznie marnie.

Marnie pod względem obsługi klienta chcącego kupić auto,
- marnie pod względem dbania o tego klienta - 1/2 wymiana auta to na AK od lat wg. Niektórych - 'normalna czynność explatacyjna, a panie przecież to milion km zrobi'
- marnie pod względem konkurencji,

Wiec można dawać cukier na chleb (bananowy) [emoji6][emoji16] i wołać ze jest pięknie i słodko - a jest de facto bardzo słono i niesmacznie.

A totalnie OT: w PL przedszkola są i może za darmo ale praca tez jest kiepsko wynagradzana - [emoji107] niestety. Pewnie jednak ratio zarobki vs koszt przedszkola wypada lepiej. [emoji106]

Napisano

- marnie pod względem dbania o tego klienta - 1/2 wymiana auta to na AK od lat wg. Niektórych - 'normalna czynność explatacyjna, a panie przecież to milion km zrobi'

Nie wierz we wszystko co tu czytasz ;]

Najczesciej te niestworzone historie to koronny argument przeciwnikow kupna nowych aut.

We flotach jezdza tego tysiace i jakos nie widac, zeby te auta glownie podrozowaly na lawetach ;)

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał:

Najczesciej te niestworzone historie to koronny argument przeciwnikow kupna nowych aut.

We flotach jezdza tego tysiace i jakos nie widac, zeby te auta glownie podrozowaly na lawetach ;)

Ale tu chodzi o jakiś bezsensowny kult konieczności wymiany auta po gwarancji, lansowany ostatnio przez niektórych.

A co jak ja mam 11-letnie auto i ono jeździ? Na śmietnik, bo nie ma gwarancji?

Napisano

W takiej konfiguracji i z takim wyposazeniem u nas lekko 80k. Ba sam byl kupil takie z tym silnikiem i automatem. Ale u nas jest w ofercie 1.4/14T i 1.0T. Cenowo na tle konkurencji wypada slabo. Patrz Twoj uluniony VW jest tanszy od Korea.

Napisano
  • Autor
Pewnie takie proste 2.0 jest bardziej bezawaryjne niż uturbione 1.0 lub diesel. Dlatego też można bez strachu dać na niego 5 lat gwarancji.

Na 1.6l T z Hyundai wersja DSG tez masz tyle samo.

Moje Santa Fe z 2.2l Diesel ma taka sama gwarancje jak 3.3l V6 Santa Fe - 5 lat bez limitu/5 lat free Service.

AFAIK ten 2.2l Diesel jest taki sam w EU.

Weźmy Skoda - marka bardzo niszowa u mnie:
- bazowa Skoda Octavia jak to@twinsen nazywa zaślepka:

Ok 70k PLN za wersje bieda.

Dostaniesz:
1.4l - 150KM

- 7 airbags,
-17-inch ‘Trius’ Alu
-skóra na kierownicy,
-8.0' LCD z Apple CarPlay & Android Auto, - podłokietnik (wow!!! )
-driver fatigue monitor,
-auto-dimming rear-view mirror,
-manual height-adjustable front seats with lumbar support,
-dual-zone climate control,
-rear-view camera system with multiple viewing modes,
-LED tail-lights,
-Voice centrol,

-AEB,
-multi-collision brake,
-adaptive cruise control,
- maty,
-parasolka,[emoji16]
- uchwyt na telefon

Gwarancji masz na to 5 lat bez limitu km.

EU klient - ile 3 lata /100 k km???

df006e2d698ea2029d1948fc63e9e96e.jpg

Napisano

ta parasolka w Australii rozwala system :hehe:

Napisano

EU klient - ile 3 lata /100 k km???

Wiem że Fiat i to było 11 lat temu, ale dostałem wtedy 2 (DWA!) lata gwarancji, zaś każdy serwis w sensie PRZEGLĄD, był płatny. ;] Może dlatego oni się u Ciebie nigdy nie sprzedawali - żaden Australijczyk by tego nie kupił, bo was rozpuścili ;] Także w sume nie macie źle w tej krainie pająków ;]

Napisano
Teraz, iwik napisał:

ta parasolka w Australii rozwala system :hehe:

Ale że co?

http://www.bom.gov.au/climate/current/annual/nsw/sydney.shtml

" There were 129 rain days, below the average of 144 days, but 8 days recorded more than 50 mm at Observatory Hill, twice the historical average "

Więcej niż 1/3 roku w Sydney leje ;]

Napisano

u nas do tej pory tylko daewoo dawało kiedyś 3 lata gwarancji z serwisami w cenie

Napisano
  • Autor

We flotach jezdza tego tysiace i jakos nie widac, zeby te auta glownie podrozowaly na lawetach [emoji6]

[emoji16][emoji106] - nie spokojnie - opisuje tylko co opinie jakiegoś % AK - wywlenie 1/2 auta to przeciez normalna rzecz.

Nie - normalna rzecz to jak się nie popsuje, a jeśli już to klient ma prawo oczekiwać ze zostanie dobrze zaopiekowany - patrz np DSG [emoji848]

Wiec jak można narzekać, skoro dla jednego rzeczywistość jest inna niż dla drugiego...

Dlatego walnąłem ta globalizacje - bo faje ci jakiś wspólny punkt tak jak teraz 'One Ford' [emoji6]...

Napisano
  • Autor
W takiej konfiguracji i z takim wyposazeniem u nas lekko 80k. Ba sam byl kupil takie z tym silnikiem i automatem. Ale u nas jest w ofercie 1.4/14T i 1.0T. Cenowo na tle konkurencji wypada slabo. Patrz Twoj uluniony VW jest tanszy od Korea.

Kiedyś nastąpi dzień ze go kupię jak nie Audi to ostatnio mi Golf R chodzi po głowie.. [emoji16] jest wysyp demo aut z 2016 - praktycznie każdy dealer ma 2-3

d11ee91cc3aa5d3f1ef78f4527fe5bce.jpg

Hyundai EU [emoji1099][emoji1099][emoji1099] rzeczywiście kiepsko - dziwi mnie ze 1.6lT nie ma.

Tu masz [emoji1037]

-2.0l bieda,

-1.6lT benzyna opcja,

-2.0l Diesel - opcja ale to będzie ciekawe bo ostatni był na zamówienie a tu pojawił się w 2 wersjach wyposażenia...

Udział Diesel w autach osobowych maleje z roku na rok 4% był za 2016, a tu takie coś - ciekawe czy Hyundai coś wie czego rynek nie wie - ceny benzyny [emoji102][emoji6]

Napisano
  • Autor

Ale że co?

http://www.bom.gov.au/climate/current/annual/nsw/sydney.shtml

" There were 129 rain days, below the average of 144 days, but 8 days recorded more than 50 mm at Observatory Hill, twice the historical average "

Więcej niż 1/3 roku w Sydney leje ;]

Ale mnie się ta parasolka podoba [emoji106] - tak Jak I pare innych rowiazan od Skoda .[emoji106]

W ogóle mając np do wyboru Skoda Suoerb vs Audi A4 to kupuje Skoda, i co ciekawe taka pozycja jak to zrobili od zeszłego roku zaczęła przynosić jakieś efekty... chyba z 5,000 sztuk w końcu sprzedadzą .

384ad3899df5603b2b395b1a9f0117ad.jpg

Napisano

W ogóle mając np do wyboru Skoda Suoerb vs Audi A4 to kupuje Skoda

No i widzisz. Pomijając wszelkie wyniki sprzedaży itd. i tak wychodzi że kupuje się to co się podoba. Przypuszczam że może byś się wahał bo rozpieścili Cię poziomem obsługi klienta w OZ, ale może jakbyś NAPRAWDĘ chciał coś bo Ci się podoba i już, to byś to wziął ;] Tak jak ja to moje Stilo, mimo że brzydkie, zero obsługi klienta i drogo.

Napisano
  • Autor

No i widzisz. [...]ale może jakbyś NAPRAWDĘ chciał coś bo Ci się podoba i już, to byś to wziął ;] Tak jak ja to moje Stilo, mimo że brzydkie, zero obsługi klienta i drogo.

Raczej to co bezpieczne - raz ze Lexus kosztował mnie tyle co Superb, dwa ze VAG mnie niestety optymizmem nie naprawia.

Nie tyle ze się może coś popsuć ale właśnie obsługa klienta, [emoji90][emoji90][emoji90] nie mam czasu na to żeby tak tracić ...

Kiedyś zamówiłem Octavia RS - impuls i co nawet tego nie mogli dobrze zrobić ...

Prawie kupiłem Audi S3 i co - patrząc na 5k km mojego kolegi z pracy od wyjazdu z salonu to auto jest regularnie u dealera co bak paliwa- ostatnio mocowanie silnika wymieniali a szykuje się skrzynia ... Auto ma 4/5 miesiące ...

Drugi of Missus Ozi - nowe Audi Q7 - 500km od wyjazdu z salonu kaput - sprawa przed sędziego trafiła - 3 miesięczne auto - dostał kasę z powrotem ale prosto się nie dało to VAG [emoji36] mimo ze nowe Q7 ma znany już pad w silniku a VAG nie ma rozwiązania - mimo ze to SW a nie hardware... etc etc

Superb mi się strasznie podoba - ale co z tego. (Niestety).

Co następne będzie - nie wiem - jakoś wraz z 40lat straciłem ochotę na kupowanie aut - bardziej mnie pare innych rzeczy teraz ciągnie. [emoji54][emoji15][emoji46]

A twój Fiat - podejrzewam ze to długo jeszcze będzie jezdzic bo konstrukcyjnie jest 10x prostsze niż nowe EU wynalazki [...]

Generalnie wydaje mi się ze idę w kierunku takich aut jak i30 - kupić takiego, nie martwić się o nic pojeździć 5 lat - kupić następne ... ech starość [emoji6]

Napisano

A twój Fiat - podejrzewam ze to długo jeszcze będzie jezdzic bo konstrukcyjnie jest 10x prostsze niż nowe EU wynalazki [...]

No i tak jest - poza zawieszeniem (a to także może zależeć od stylu jazdy i tego że nie przejmuję się dziurami i 'bumps') - to ja w tym aucie nic nie robiłem. Aż dziwne. Raczej ja coś psułem, czy tam jakieś stłuczki. Samo z siebie - nigdy.

Ale wracając do tego i30 - jakbym miał kasę, to kto wie, kto wie - nawet ładny jest. No ale co, 80 tys. nie dam za wersję która jest gorsza niż u Ciebie, a droższa o 20 tys. w przeliczeniu.

Napisano
2 godziny temu, twinsen napisał:

Ale tu chodzi o jakiś bezsensowny kult konieczności wymiany auta po gwarancji, lansowany ostatnio przez niektórych.

Wiesz, w bogatych krajach w dupach sie poprzewracalo :)  Marketing zrobil swoje. I czy zarobisz 4 tys pln  czy 4 tys AUD,EUR,USD to ceny sie dostosuja zebys musial wydac wszystko.Bedziesz jezdzil moze nowszym, moze troche nowoczesniejszym, lepiej wyposazonym ale generalnie .... dalej bedziesz jezdzil z punktu A do punktu B

Napisano
2 godziny temu, twinsen napisał:

Ja to widzę tak, na swoim przykladzie. Kupujesz nowe, by lac paliwo, bo fajnie kupic nowe, godzisz sie na duzy spadek wartosci i nie chcesz po gwarancji do auta doplacac typu jakies usterki. Po prostu kupujesz nowy, by byl nowy, a jak juz nie jest nowy, sprzedajesz i kupujesz nastepny nowy. I nie doszukuj sie tu sensu, bo zycie  ogolnie nie ma sensu.

Napisano
2 minuty temu, Rado_ napisał:

Ja to widzę tak, na swoim przykladzie. Kupujesz nowe, by lac paliwo, bo fajnie kupic nowe, godzisz sie na duzy spadek wartosci i nie chcesz po gwarancji do auta doplacac typu jakies usterki. Po prostu kupujesz nowy, by byl nowy, a jak juz nie jest nowy, sprzedajesz i kupujesz nastepny nowy. I nie doszukuj sie tu sensu, bo zycie  ogolnie nie ma sensu.

Przecież nie ma przymusu kupna Peugeota:oki:

Wiele marek po prostu jeżdzi po gwarancji.

Edytowane przez wlad

Napisano
3 minuty temu, wlad napisał:

Przecież nie ma przymusu kupna Peugeota:oki:

Wiele marek po prostu jeżdzi po gwarancji.

A kto mowi, ze nie jezdzi?

Napisano

Więc odpada argument o dokładaniu po gwarancji[emoji106]

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

Napisano
1 minutę temu, wlad napisał:

Więc odpada argument o dokładaniu po gwarancjiemoji106.png

Dlaczego odpada? Auta sie  nie psują ?

Napisano
Dlaczego odpada? Auta sie  nie psują ?

Z tego co pisałeś to masz nakulane 35-40kkm przez kilka lat.Normalne auta robią drugie tyle BEZ psucia się.Czyli masz kolejne parę lat w zapasie.

Napisano
Teraz, wlad napisał:

Z tego co pisałeś to masz nakulane 35-40kkm przez kilka lat.Normalne auta robią drugie tyle BEZ psucia się.Czyli masz kolejne parę lat w zapasie.

Nie ma reguły,  z moich obserwacji to jednak nie tyle przebieg co wiek robia swoje, a raczej uzywanie glownie w miescie, parkowanie pod chmurką.  Jak kupisz kilkuletnie to tego zuzycia tak nie widac przez kolejne lata. Jak masz od nowosci, to jednak widac zmiany z czasem. Mowie, jak ja to widze, kazdy moze miec inny poglad na to, podejscie, czy natrectwo

Napisano

Nie podoba mi się, nie cierpię tych desek w nowszych autach. Tablety, kolorowe wyświetlacze. Wszystko krzyczy  - jestem taki nowoczesny...

Kojarzy mi się to z wielkimi boomboxami z lat 80-90. Miało być kolorowo i mrugająco.

Napisano
Nie ma reguły,  z moich obserwacji to jednak nie tyle przebieg co wiek robia swoje, a raczej uzywanie glownie w miescie, parkowanie pod chmurką.  Jak kupisz kilkuletnie to tego zuzycia tak nie widac przez kolejne lata. Jak masz od nowosci, to jednak widac zmiany z czasem. Mowie, jak ja to widze, kazdy moze miec inny poglad na to, podejscie, czy natrectwo

Oczywiście.Ale zużycie wizualne nie generuje kosztów.

Napisano
1 minutę temu, wlad napisał:

Oczywiście.Ale zużycie wizualne nie generuje kosztów.

Tak, ale tez jest istotne, przy uzywce ten argument odchodzi. Wiec chcac zmienic auto na nowe, jest to kolejny argument by to zrobic.;)

Napisano

Czyli to nie jest kwestia niczego poza widzimisię... Ktoś lubi nowe, ktoś lubi używać dłużej. Bo po prostu nie lubi zmian. Lubi swój pojazd i godzi się na wszystkie tego konsekwencje. :)

Wysłane z mojego Lenovo P1a42 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Czy widzimisie? Dla jednego tak, dla innego nie. I tak wiecznie nie będziesz jezdzil jednym autem, kiedys zmienisz, a kiedy to juz sam uznasz wg. jakichs kryteriów,  nawet i widzimisie. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.