Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sens kupowania 1-2 latków

Featured Replies

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał:

Ale to nadal 60kPLN za auto z przebiegiem 150kkm, w dodatku diesel...
Za 10kPLN wiecej mozesz miec nowa Astre K kombi z 1,4T...
Wiec gdzie tu sens?

Ano sens taki że, astra jest klasę niżej i z turbo benzyną, równie dobrze mogę napisać że za 10 klocków mniej ma ktoś fabię kombi nową

Napisano
11 godzin temu, bielaPL napisał:

Trzeba dobry model znaleźć. Insignie ładnie lecą na łeb
https://www.olx.pl/oferta/opel-insignia-2-0-cdti-ecoflex-s-s-140km-salonpl-aso-fv23-CID5-IDm2plA.html

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Gdzie tu sens gdzie logika? To kosztowalo z 90k w tym 2014. Auto zaraz bedzie mialo 4 lata trzeba opony wymienic i pewnie jakis grubszy przeglad i peka 5k. To juz 65. Za 70 jest astra kombi.

Napisano
40 minut temu, bielaPL napisał:

Ano sens taki że, astra jest klasę niżej i z turbo benzyną, równie dobrze mogę napisać że za 10 klocków mniej ma ktoś fabię kombi nową

Akurat Insignia w srodku wcale nie jest duzo wieksza niz Astra K kombi, do tego szanse, ze przejedziesz tym kolejne 100kkm bez wiekszych nakladow sa praktycznie zerowe...

No I tak jak Ci napisali, to auto jako nowe flota kupila pewnie za jakies 90kPLN... Po 3 latach I 150kkm sprzedaja za 65% wartosci, normalnie deal zycia :ok:

Napisano
7 minut temu, Maciej__ napisał:

Akurat Insignia w srodku wcale nie jest duzo wieksza niz Astra K kombi, do tego szanse, ze przejedziesz tym kolejne 100kkm bez wiekszych nakladow sa praktycznie zerowe...

No I tak jak Ci napisali, to auto jako nowe flota kupila pewnie za jakies 90kPLN... Po 3 latach I 150kkm sprzedaja za 65% wartosci, normalnie deal zycia :ok:

Masa ,dluzszy przod , bezpieczenstwo

Napisano
Godzinę temu, bielaPL napisał:

90 klocków? Passat najtańszy sedan jest teraz za 90, mondziak to samo. Myślę że kombiak z bixenonami więcej kosztował i przekroczył 100 na pewno

nie kieruj się swoimi cenami, to kupiła flota ;) 

podobne konfiguracje w tym roku kupiłem za 84-86 tysięcy. Tu dochodzą jeszcze ksenony, więc myślę, że około 90.

Napisano
Teraz, bergerac napisał:

nie kieruj się swoimi cenami, to kupiła flota ;) 

podobne konfiguracje w tym roku kupiłem za 84-86 tysięcy. Tu dochodzą jeszcze ksenony, więc myślę, że około 90.

tu już kwestia podejścia liczenia, dla mnie wyjdzie 50% bo ja nie dostanę takiego auta po cenie flotowej

Napisano
Teraz, bielaPL napisał:

tu już kwestia podejścia liczenia, dla mnie wyjdzie 50% bo ja nie dostanę takiego auta po cenie flotowej

w sumie masz rację, ja jestem trochę spaczony ;)

Napisano
23 minuty temu, bielaPL napisał:

Idź pogadaj z @bergerac - jak będzie zmieniał auta we flocie. On zadowolony, bo znajdzie klienta, który kupi za 70% ceny nowego, i Ty zadowolony, bo kupisz za 50% ;) 

Napisano
Dnia 3.06.2017 o 09:42, Marcin79 napisał:

Tak sobie patrze na auta i np do znudzenia mazda 6 rok produkcji 2015 cena 96 tyś natomiast  taka sama nowa kosztuje 120 tyś . 

Moim  zdaniem bezsensu kupować taką używkę, 25 tyś mniej ale auto używanie  , kończąca się gwarancja i zawsze coś tam mogło być....no chyba, że się mylę.

Ja jestem z tych co sprzedają auta 2-3 letnie salonowki i jeszcze nie zdarzyło mi się stracić. A takim aucie więcej jak 25%, zawsze się klient znalazł. Fakt ze były to raczej topowe wersje z danego modelu a cena Gorna na Allegro. Teraz będę sprzedawał (lub przejęcie leasingu) paska 2lata, katalogowy kosztował jakoś 155 wiec nie jakiś top ale ma wszystko co potrzeba, liczę ze wezmę ze 125tys. 

Sam natomiast bym 2 latka nie kupił, bo przy 30tys różnicy i leasingu oraz jego kosztów dla nowych aut (No i extra leasingu w vw) różnica na racie to jakieś 200-300zl co dla mnie jest bezsensem

Napisano
11 minut temu, arogal01 napisał:

Ja jestem z tych co sprzedają auta 2-3 letnie salonowki i jeszcze nie zdarzyło mi się stracić. A takim aucie więcej jak 25%, zawsze się klient znalazł. Fakt ze były to raczej topowe wersje z danego modelu a cena Gorna na Allegro. Teraz będę sprzedawał (lub przejęcie leasingu) paska 2lata, katalogowy kosztował jakoś 155 wiec nie jakiś top ale ma wszystko co potrzeba, liczę ze wezmę ze 125tys. 

Sam natomiast bym 2 latka nie kupił, bo przy 30tys różnicy i leasingu oraz jego kosztów dla nowych aut (No i extra leasingu w vw) różnica na racie to jakieś 200-300zl co dla mnie jest bezsensem

Ja myślę i nad takim paskiem, ale w życiu nie dam za 2 latka 125 przy katalogowej 155, w leasing realnie pewnie niewiele więcej niż te 125.

Wolę w leasing nowego za 113-116 gdzie katalogowo 127 chyba, a i z tego pewnie parę groszy da się urwac lub dywaniki dostać.

Napisano
46 minut temu, ZUBERTO napisał:

Ja myślę i nad takim paskiem, ale w życiu nie dam za 2 latka 125 przy katalogowej 155, w leasing realnie pewnie niewiele więcej niż te 125.

Wolę w leasing nowego za 113-116 gdzie katalogowo 127 chyba, a i z tego pewnie parę groszy da się urwac lub dywaniki dostać.

Ja sie zastanawiam, kto takie auto kupi? Normalny Kowalski to raczej celuje w 5 latka. Ale widze, ze chetni sa.

Napisano
1 godzinę temu, wujekcybul napisał:

Ja sie zastanawiam, kto takie auto kupi? Normalny Kowalski to raczej celuje w 5 latka. Ale widze, ze chetni sa.

Ja mysle ze ktos kto nie ma dg. Taki rabat na os prywatne jest trudny do ogarniecia. 

Napisano
Ja mysle ze ktos kto nie ma dg. Taki rabat na os prywatne jest trudny do ogarniecia. 

10 % przy takiej kwocie na fizola myślę jest bez problemu do ogarniecia. Wiec, by kupic za 125 tys 2 latka trzeba byc.. dziwnym czlowiekiem.
Napisano
59 minut temu, johnson napisał:

Niby tak ale jak kogos stac na takie auto to ma najczesciej sluzbowe. Ciezko mi sobie wyobrazic no ale ludzie sa rozni. 

Napisano
56 minut temu, Rado_ napisał:

10 % przy takiej kwocie na fizola myślę jest bez problemu do ogarniecia. Wiec, by kupic za 125 tys 2 latka trzeba byc.. dziwnym czlowiekiem.

Fizol wydaje swoja kase. Nie podnosi raty  o 300 pln tylko wywala 30 klockow gorka na juz. Potem wez to sprzedaj.  Samo pcc bez faktury to pare tysiecy. 

Napisano
13 godzin temu, wujekcybul napisał:

No a jednak kupują, rabat ba paska to w granicy 10% wiec zostaje kolejne 20% taniej

Napisano
17 minut temu, arogal01 napisał:

No a jednak kupują, rabat ba paska to w granicy 10% wiec zostaje kolejne 20% taniej

A roznica w cenie wyrowna sie przy sprzedazy.

Napisano
59 minut temu, wujekcybul napisał:

A roznica w cenie wyrowna sie przy sprzedazy.

No ale to 20% trzeba mieć i zamrozić...

Napisano
1 godzinę temu, arogal01 napisał:

Kupują i się im dziwię.

Ja jako JDG myślę raczej jak fizol i gdybym miał dać za 2 letnie auto 125 przy cennikowym 155 to wziąłbym nowa biedniejsza wersję za te 125 właśnie.

Napisano

Albo byś wyżebrał rabat 10 % czyli za 15 tys wiecej masz nowy, a nie 2 letni. Majac do wydania tyle na auto na pewno te 15 nie zrobią wielkiej roznicy.Ale ja rozumiem, ludzie są różnie dziwni

Napisano
3 godziny temu, ZUBERTO napisał:

Kupują i się im dziwię.

Ja jako JDG myślę raczej jak fizol i gdybym miał dać za 2 letnie auto 125 przy cennikowym 155 to wziąłbym nowa biedniejsza wersję za te 125 właśnie.

na DG mozna dostac lepszy rabat , ponadto mozesz odliczyc Vat  (o ile dobrze pamietam 6 tys???) i zaliczkę na podatek dochodowy

Napisano
1 minutę temu, pixel napisał:

na DG mozna dostac lepszy rabat , ponadto mozesz odliczyc Vat  (o ile dobrze pamietam 6 tys???) i zaliczkę na podatek dochodowy

A potem jak sprzedajesz to musisz cały vat zapłacić... 

Napisano
1 minutę temu, grogi napisał:

od wartosci auta w chwili sprzedazy? ile trzeba trzymac auto zeby nie płacic Vat?

Napisano
1 godzinę temu, pixel napisał:

Ja wiem co moge, w tym co pisalem chodzilo o to co bym zrobil gdybym jako fizyczny nie mogl.

Zreszta jako JDG tak samo bym zrobil.

Napisano

3 godziny temu, grogi napisał:

Niby tak, ale od sporo nizszej kwoty, wiec w zasadzie wychodzi na to samo...

Poza tym jak nie wrzucisz ostatniej faktury w koszty I nie wciagniesz auta w srodki trwale to chyba po 6 msc mozesz normalnie sprzedac.

Pamietaj, ze przez caly okres obnizasz sobie dochodowy, wiec realnie na DG auto wychodzi sporo taniej :ok:

Napisano
13 godzin temu, Maciej__ napisał:

Niby tak, ale od sporo nizszej kwoty, wiec w zasadzie wychodzi na to samo...

Poza tym jak nie wrzucisz ostatniej faktury w koszty I nie wciagniesz auta w srodki trwale to chyba po 6 msc mozesz normalnie sprzedac.

Pamietaj, ze przez caly okres obnizasz sobie dochodowy, wiec realnie na DG auto wychodzi sporo taniej :ok:

Taniej tak, ale te prawo jest niejasne i upierdliwe, jak się nie sprzedaje auta a zamyka DG to chyba z 5 lat musisz je jeszcze trzymać żeby nie zapłacić vatu od sprzedaży.

Szkoda że nie chcą zrobić prostych i jasnych reguł z podatkami. Pieniądze i tak wydasz gdzieś indziej i do nich wrócą, gospodarka lepiej by się kręciła itd itp

Napisano
5 godzin temu, bielaPL napisał:

Taniej tak, ale te prawo jest niejasne i upierdliwe, jak się nie sprzedaje auta a zamyka DG to chyba z 5 lat musisz je jeszcze trzymać żeby nie zapłacić vatu od sprzedaży.

Szkoda że nie chcą zrobić prostych i jasnych reguł z podatkami. Pieniądze i tak wydasz gdzieś indziej i do nich wrócą, gospodarka lepiej by się kręciła itd itp

Nie wystarczy pol roku trzymac nie piec lat. NA DG jest duzo taniej. Nie dosc, ze masz lepsze warunki zakupu to jeszcze VAT odliczysz to jeszcze rate wrzucisz w koszty. A to mozesz opony, akumulator czy inne tez wrzucic. Wiec jest duzo taniej chociazby na glupim komplecie opon za 2k.

Napisano
Dnia 18.06.2017 o 14:53, pixel napisał:

od wartosci auta w chwili sprzedazy? ile trzeba trzymac auto zeby nie płacic Vat?

Jak wpisujesz do środków trwałych i odliczasz sobie przy zakupie VAT to i tak tylko do 6000 zł możesz odliczyć, ale przy sprzedaży płacisz cały VAT 100% i tylko możesz wyjść na swoje jak obniżysz wartość FV bo w najgorszym wypadku VAT wyjdzie więcej niż te 6000 zł które sobie odliczyłeś przy zakupie i cały sens idzie w :sciana:

Napisano
3 minuty temu, komor napisał:

Jak wpisujesz do środków trwałych i odliczasz sobie przy zakupie VAT to i tak tylko do 6000 zł możesz odliczyć, ale przy sprzedaży płacisz cały VAT 100% i tylko możesz wyjść na swoje jak obniżysz wartość FV bo w najgorszym wypadku VAT wyjdzie więcej niż te 6000 zł które sobie odliczyłeś przy zakupie i cały sens idzie w :sciana:

W tej chwili nie ma chyba ograniczenia na 6kPLN, tylko 50% VATu.

Jak nie wrzucisz auta po leasingu do ST to nie bedziesz musial zwracac 100% VATi mozesz auto sprzedac po 6 miesiacach lub uzytkowac sobie prywatnie.

Napisano

O ile masz auto w leasingu, my braliśmy za gotówkę do firmy zawsze, raz był leasing, ale wtedy były super warunki.

Teraz mam ciekawszy przypadek bo kupiłem auto na FV marża, bez odliczania VATu i w sumie mi to pasuje, bo sprzedam nie kombinując z kwotami :oki:

Napisano
12 godzin temu, komor napisał:

Teraz mam ciekawszy przypadek bo kupiłem auto na FV marża, bez odliczania VATu i w sumie mi to pasuje, bo sprzedam nie kombinując z kwotami :oki:

w sensie kupiłeś na FV marża na firme?

no to nie wiem w czym "ciekawość", w tym że spredając i tak musisz wystawić VAT 23% i oddać VAT do US?

Edytowane przez akisel

Napisano
37 minut temu, akisel napisał:

w sensie kupiłeś na FV marża na firme?

no to nie wiem w czym "ciekawość", w tym że spredając i tak musisz wystawić VAT 23% i oddać VAT do US?

Księgowa tłumaczyła, że sprzedaje również na VAT marża. Kupujący nie był płatnikiem VAT, ja VATu też nie odliczam i przy sprzedaży również VATu nie tykam. Podobno ;]

Wartość brutto wchodzi do dochodowego w koszty.

Napisano
2 godziny temu, komor napisał:

Księgowa tłumaczyła, że sprzedaje również na VAT marża. Kupujący nie był płatnikiem VAT, ja VATu też nie odliczam i przy sprzedaży również VATu nie tykam. Podobno ;]

To niech doczyta jeszcze raz (nie twierdzę, że mam rację - bo wiedzę czerpię z Google - ale wygląda na to, że możesz mieć mały problem...)

Z dniem 1 stycznia 2014 r. wyeliminowano w swoim dotychczasowym brzmieniu art. 43 ust. 1 pkt 2 ustawy o VAT który stanowił, że z podatku VAT zwalnia się dostawę towarów używanych, pod warunkiem, że w stosunku do tych towarów podatnikowi nie przysługiwało prawo do odliczenia podatku VAT naliczonego przy ich nabyciu. 

Napisano

Możliwe, w najgorszym przypadku sprzedam auto za kilka tysięcy i zapłacę "kilka" złotych VATu, nie zbiednieje :oki:

Gdybym miał się tym teraz przejmować to nie miałbym czasu na dziesiątki ważniejszych codziennych spraw ;)

Napisano
Dnia 18.06.2017 o 14:51, grogi napisał:

Aktualnie to jest mistrzostwo świata ;]

Odliczyć możesz połowę podatków przy mieszanym wykorzystaniu, a oddać musisz cały VAT i dochodowy.

Państwo największym lichwiarzem i jego nie dotyczą klauzule zakazane :hehe:

Zazwyczaj przy krótkim użytkowaniu wychodzi, że masz do oddania więcej niż odliczyłeś, bajka ;l

Napisano
5 godzin temu, komor napisał:

To dochodowy wyjdzie Ci większy i na jedno wyjdzie.

Napisano
58 minut temu, mrBEAN napisał:

Odliczyć możesz połowę podatków przy mieszanym wykorzystaniu, a oddać musisz cały VAT i dochodowy.

Zazwyczaj przy krótkim użytkowaniu wychodzi, że masz do oddania więcej niż odliczyłeś, bajka ;l

Zwykle jak sprzedajesz za więcej niż 50% tego, co zapłaciłeś... ;) 

Ale zawsze można jeszcze eksploatację na firmę odliczyc... 

Napisano
16 godzin temu, mrBEAN napisał:

:oki:

dokładnie

aż się chce żyć ;)

teraz, jeżeli na krótko, to chyba tylko leasing, wykupienie bez wprowadzania do środków i sprzedaż na umowę...

a jeśli coś niedrogiego, to wogóle nie wprowadzać na środki

Napisano
5 godzin temu, akisel napisał:

:oki:

dokładnie, aż się chce żyć ;)

Przecież dobrze wiemy, że statystyczny Kowalski prowadzący DG wciągał samochód prywatny, żeby tylko wygenerować koszty. Śmiem twierdzić, że 99% pojazdów była używana w celach mieszanych (kto nie odwoził dzieci do szkoły?). Zatem przepisy zostały uszczelnione na tyle, że nie opłaca się już tak rumakować. I owszem, jak chcesz auto na długo, to można wciągnąć w ewidencję ŚT i sprzedać za waciki po ośmiu latach. 

Będzie to miało dodatkową konsekwencję - spadnie sprzedaż nowych pojazdów (bo dla DG rolowanie co 3 lata nie będzie już tak opłacalne jak teraz), a ceny używek wzrosną jeszcze bardziej... 

Jest jeszcze jeden kwiatek (przynajmniej 10 lat temu był, jak sam likwidowałem DG) - przy sprzedaży majątku ujętego w ewidencji ŚT, trzeba całość transakcji przeprowadzić przelewem albo przeprowadzić przez kasę fiskalną. IMHO też dobry przepis, żeby choć trochę skomplikować fikcyjną sprzedaż poniżej rynkowej wartości.

Napisano
8 godzin temu, grogi napisał:

Przecież dobrze wiemy, że statystyczny Kowalski prowadzący DG wciągał samochód prywatny, żeby tylko wygenerować koszty. Śmiem twierdzić, że 99% pojazdów była używana w celach mieszanych (kto nie odwoził dzieci do szkoły?). Zatem przepisy zostały uszczelnione na tyle, że nie opłaca się już tak rumakować. I owszem, jak chcesz auto na długo, to można wciągnąć w ewidencję ŚT i sprzedać za waciki po ośmiu latach. 

Będzie to miało dodatkową konsekwencję - spadnie sprzedaż nowych pojazdów (bo dla DG rolowanie co 3 lata nie będzie już tak opłacalne jak teraz), a ceny używek wzrosną jeszcze bardziej... 

Jest jeszcze jeden kwiatek (przynajmniej 10 lat temu był, jak sam likwidowałem DG) - przy sprzedaży majątku ujętego w ewidencji ŚT, trzeba całość transakcji przeprowadzić przelewem albo przeprowadzić przez kasę fiskalną. IMHO też dobry przepis, żeby choć trochę skomplikować fikcyjną sprzedaż poniżej rynkowej wartości.

Zmieniasz sztuke za sztuke a dzialalnosc co 2 lata mozesz zawieszac i odwieszac. Skladke zaplacisz ale i tak poten wiekszosc odliczas w pit. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.