Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto dla 60 latki

Featured Replies

Napisano

Szukamy samochodu do 20-23 tyś.

Przebiegi dzienne 3-5km, sporadycznie trasa 20km.

Silnik benzynowy, czego szukać?

Panda? Punto? Micra? Clio? Coś co będzie mało problematyczne. Musi mieć wspomaganie, klimatyzacja było by miło.

Napisano

Panda? Punto? Micra? Clio? Coś co będzie mało problematyczne. Musi mieć wspomaganie, klimatyzacja było by miło.

Micra K12 :ok:
Napisano
auto fajne ale nie każdy egzemplarz rudą dzielnie znosi

Fakt, nasza ma 8 lat I juz sie pojawia miejscami rudzielec...
Ale mechanicznie zupelnie bezproblemowa :ok:
Napisano
6 godzin temu, Alfi napisał:

Teściowa ujeżdża Kia Vengę i jest bardzo zadowolona. Wcześniej jeździła Fordem Fusion i też lubiła to auto. Na plus ciut wyżej poprowadzona linia zderzaków - i krawężniki nie są takie straszne.

Napisano
  • Autor
Teściowa ujeżdża Kia Vengę i jest bardzo zadowolona. Wcześniej jeździła Fordem Fusion i też lubiła to auto. Na plus ciut wyżej poprowadzona linia zderzaków - i krawężniki nie są takie straszne.

Ciekawa propozycja. Słabości tego modelu?
Napisano

Honda jazz

Wysłane z otwieracza do konserw...

Napisano

Najlepsze w tej cenie  w promienu 50km od domu. Moze uda sie trafic automat.

Napisano

PKP, PKS, MZK, TAXI... :piwko:

Napisano
4 godziny temu, tomeq77 napisał:

PKP, PKS, MZK, TAXI... :piwko:

Tos się wyrwał, to nie HP, marki i modele na stol proszę.

Napisano
Dnia 15.06.2017 o 15:23, Alfi napisał:

Splash ;]

Napisano
  • Autor

Vengi, czy Fusiona? [emoji6]

Vengi, wygląda mi na dobrego kandydata.
Napisano

i10

Napisano
4 minuty temu, Alfi napisał:

Vengi, wygląda mi na dobrego kandydata.

W sumie to ciężko powiedzieć - auto ma 4 lata, przejechane jakieś 40 tysięcy km. Nic się nie działo - po prostu raz w roku przegląd, wymiana oleju, filtrów i wio w trasę... Jechałem tym nawet ostatnio (wcześniej jeździł górnik - emeryt, potem kupiła to teściowa - nie-emerytka, ale wiadomo jak to jest... kapelusz mode on) i poza tym, że trochę "zamulone było", to całkiem przyjemne auto.

Koleżanka ma bliźniaka Vengi spod znaku krzywego H - ix20 - tutaj już jeżdżone więcej i noga pewnie cięższa i też jest bardzo zadowolona - auto też jest totalnie bezproblemowe.

Minusem jest krótka i ostro pochylona "mordka" - po prostu nie widać, gdzie kończy się auto, ale akurat moja teściowa ma trzecie swoje auto, jeździ od kilku lat i ogarnia takie niuanse bez problemu (naprawdę szacunek - prawo jazdy zrobiła po 50-tce a jeździ tak, że gdy z nią jadę jako pasażer nie muszę brać środków uspokajających i ani razu nie przewinął mi się jeszcze przed oczami skrót życia) :)

Napisano
4 godziny temu, ZUBERTO napisał:

Tos się wyrwał, to nie HP, marki i modele na stol proszę.

PKP - Pendolino, Flirt, EU 44 :hehe: (elektryczny uniwersalny)

PKS - nie wiem

MZK - pewnie Solaris, ew. Ikarus :phi:

TAXI - do wyboru, do koloru... :hehe:

Napisano
Dnia 15.06.2017 o 15:23, Alfi napisał:

Zrób kobiecie w tym wieku dobrze i kup jej coś wyższego.

Mój pomysł: Renault Modus, Suzuki Sx4. Fiat Panda.

Ostatnia propozycja będzie najmłodsza, również największe szanse na krajową z w miarę znaną historią.

Napisano
17 godzin temu, Alfi napisał:

Ciekawa propozycja. Słabości tego modelu?

Trzeba sprawdzić czy nie korodują ramki drzwi pod uszczelkami i łączenia blach pod klapą bagażnika.

Bywały problemy z hamulcami - pordzewiałe tarcze hamulcowe (głównie tył) albo porysowane. U mnie zaczęły stukać zaciski hamulcowe z przodu po 55kkm.

Mogą się pojawić ciekawe niespodzianki - np. luz na przekładni kierowniczej po 55kkm. Wymiana 2000PLN. Jak miło, że moja Kia ma 7 lat gwarancji :D Szkoda tylko, że serwis nie potrafi po naprawie zrobić tak, żeby trzymając kierownicę prosto auto też jechało prosto.... :facepalm:

Przedni zderzak jest nisko nad ziemią i jeszcze ma gumową dokładkę, która przeważnie zahacza o wyższe krawężniki.

Ogólnie fajne auto do miasta, dość szerokie i wygodne w środku.

Napisano
Dnia 17.06.2017 o 00:19, karax napisał:

Zrób kobiecie w tym wieku dobrze i kup jej coś wyższego.

Mój pomysł: Renault Modus, Suzuki Sx4. Fiat Panda.

Ostatnia propozycja będzie najmłodsza, również największe szanse na krajową z w miarę znaną historią.

Dodał bym Fiata SEDICI wysoki wygodny tańszy od SX4 a identyczny

Napisano
29 minut temu, TOM_NIK napisał:

Dodał bym Fiata SEDICI wysoki wygodny tańszy od SX4 a identyczny

Empiryczna weryfikacja jednego i drugiego jednak przemawia na korzyść SX4.

U mnie jeździ SX4 w rodzinie.

Napisano
18 godzin temu, karax napisał:

Empiryczna weryfikacja jednego i drugiego jednak przemawia na korzyść SX4.

U mnie jeździ SX4 w rodzinie.

Może ps nie mam porównania jeżdżę sedici. Wnętrze silnik z suzuki a cena niższa niż SX4 przy zakupie. (mówię o modelu po 2009) 

Swoją drogą napisz zalety SX4 w porównaniu do fiata jak możesz bo takich szczegółów nie znam.

Napisano

Do takich kryteriów moim zdaniem pasuje idealnie Swift. Kilka lat temu moja mama w takiego wsiadła i ani myśli zmienić go na cokolwiek innego. Jeździ mniej więcej w takim stylu jak ty przewidujesz, tj: 2-3 razy w tygodniu 5 km, postój, 5 km, ze raz w miesiącu zdarzy się przejechać 20-30 km. Zimą samochód wyjeżdża z garażu może 1-2 razy w miesiącu. Ani z racji wieku (rocznik 2009) ani z racji dużej ilości przestojów nic się dotychczas nie popsuło. Nawet po półrocznym przestoju ze 3 lata temu odpalił bez problemu. Swift służy też jako etatowy samochód samochód zastępczy i z moją i ojca pomocą zrobił do dziś zawrotne 45 000 km. Poza wymianami oleju, raz klockami i filtrem klimatyzacji nic nie trzeba było w nim wymieniać.

Silniki benzynowe są wolnossące, nie gniotsia i nie łamiotsia. Przy takich krótkich przebiegach w mieście 8,5 l/100 spali. Jak ja jeździłem przez 2 m-ce, to w mieście wychodziło 7,5 l/100, a poza miastem schodziłem poniżej 7 l/100. 

Siedzi się dość wysoko, więc wygodniej przy wsiadaniu. Widoczność w każdą stronę bardzo dobra i spokojnie można się obyć bez czujników parkowania... a jak nawet, to zderzaki są mocne. Swift jest bardzo zwrotny - 2 razy mi się zdarzyło, że tjeździłem tym jako zastępczym przez miesiąc i zawsze byłem pod wrażeniem jaki Swift jest zwrotny (porównywalne gabarytowo Yaris, Mazda 2, Fiesta nie są tak zwinne).

Jeśli znajdziesz niebitego, niekręconego, to prędzej się znudzi niż zepsuje :ok:. Bez wspomagania nie wystepują.... klima była chyba w standardzie.

A minusy:

- bagażnika praktycznie nie ma - pojemność podobna jak w Pandzie,

- wyciszenie wnętrza mogłoby być lepsze - pomimo, że to benzyna to silnik słychać w środku,

- wnętrze wykonane z bardzo twardych tworzyw.

- na autostradzie samochód bardzo podatny na podmuchy.

Napisano

Ford KA. Moja matka jest zakochana.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Meriva A 1.4 głośne ale dość trwałe, wada to problemy że wspomaganie i naprawa elektroniki przy nim, nie rdzewieje i nie psuje się.

Napisano
Dnia 20.06.2017 o 07:12, TOM_NIK napisał:

Może ps nie mam porównania jeżdżę sedici. Wnętrze silnik z suzuki a cena niższa niż SX4 przy zakupie. (mówię o modelu po 2009) 

Swoją drogą napisz zalety SX4 w porównaniu do fiata jak możesz bo takich szczegółów nie znam.

Macałem jednego i drugiego i jakoś tak Suzuki wyglądało mi w moim odczuciu na ciut lepiej spasowane. Poza tym detale Sedici po lifcie zupełnie mi nie podchodzą.

Napisano
7 minut temu, karax napisał:

Macałem jednego i drugiego i jakoś tak Suzuki wyglądało mi w moim odczuciu na ciut lepiej spasowane. Poza tym detale Sedici po lifcie zupełnie mi nie podchodzą.

Nieco zaskakujące, że była jakakolwiek różnica. Nie  byłoby to dziwne gdyby jeden pochodził z fabryki we Włoszech a drugi w Japonii. Na Europę oba modele produkowane były w tej samej fabryce w Esztergom na Węgrzech. A może Suzuki było sprowadzone z US (tam trafiały egzemplarze made in Japan)?

Napisano
3 minuty temu, Manx napisał:

Nieco zaskakujące, że była jakakolwiek różnica. Nie  byłoby to dziwne gdyby jeden pochodził z fabryki we Włoszech a drugi w Japonii. Na Europę oba modele produkowane były w tej samej fabryce w Esztergom na Węgrzech. A może Suzuki było sprowadzone z US (tam trafiały egzemplarze made in Japan)?

Zdziwiłbyś się jak różne samochody wychodzą z jednej tej samej fabryki.

Popatrz na trojaczki: C1, 107 i Aygo. Wychodzą z tej samej fabryki ale każda marka ma swoją kontrolę jakości. 

Napisano
Teraz, karax napisał:

Zdziwiłbyś się jak różne samochody wychodzą z jednej tej samej fabryki.

Popatrz na trojaczki: C1, 107 i Aygo. Wychodzą z tej samej fabryki ale każda marka ma swoją kontrolę jakości. 

107 widziałem tylko w centrum handlowym, Aygo jechałem kiedyś służbowo, a C1 miałem jako zastępczy i dla mnie to jedna i ta sama tandeta, złożona z tych samych cześci.

Ja rozumiem, że samochody z tj samej fabryki mogą się różnić jakością.. ale samochody złożone z tych samych cześci, różniące się tylko znaczkiem na kierownicy to mnie dziwi.

Napisano
1 godzinę temu, Manx napisał:

ale samochody złożone z tych samych cześci, różniące się tylko znaczkiem na kierownicy to mnie dziwi.

I tu się mylisz: znaczek na kierownicy to nie wszystko: jest jeszcze na masce i pokrywie bagażnika, logo na kołpakach, no i numery katalogowe wszystkich części są "dopasowane" do tej, a nie innej marki :phi:

Napisano
2 godziny temu, romano11 napisał:

I tu się mylisz: znaczek na kierownicy to nie wszystko: jest jeszcze na masce i pokrywie bagażnika, logo na kołpakach, no i numery katalogowe wszystkich części są "dopasowane" do tej, a nie innej marki :phi:

Ojjjj tam - szczegół :P

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.