Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mazda CX-5, 2.0 160 KM, 4x4, 6AT

Featured Replies

Napisano

Obejrzałem dzisiaj nową CX-5. Naprawdę ładnie się prezentuje :ok:

135 000 zł kosztuje wersja 2.0 160 KM, 4x4 z 6 biegowym automatem hydraulicznym w średnio niskiej wersji SkyMotion. To samo, ale w wersji SkyEnergy kosztuje już 145 000 zł.

Może ktoś ma doświadczenie i podpowie jak sprawuje się ta skrzynia automatyczna i ogólnie ten silnik i napęd?

No i najważniejsze - jak obecnie z zabezpieczeniem antykorozyjnym, bo jednak w Warszawie zimą jeździ się w solance. ;]

p.s.

Miła i rzeczowa obsługa w salonie to też + dla Mazdy :ok:

Napisano

Każda kolejna generacja Mazdy miała już nie rdzewieć... 

Napisano
  • Autor
9 minut temu, grogi napisał:

Każda kolejna generacja Mazdy miała już nie rdzewieć... 

Tak też Pan w salonie twierdził, że obecna jest zabezpieczana dodatkowo po przypłynięciu do Europy 8]

Napisano

Dodatkowo cynkowali blachy czy jak? Heh...Widze, że ewolujesz, juz nie 100 a 145 [emoji38]

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał:

Tesciowie maja ten silnik w w 1 generacji 2WD I wg mnie ten wolnossacy silnik jest za slaby i nie pasuje do charakteru tego auto.

Tzn jak go bedziesz krecil powyzej 3-4kRPM to zbiera sie calkiem niezle, ale robi sie koszmarnie glosno.

Natomiast przy spokojnej jezdzie potrafi byc naprawde oszczedny :ok:

Ja na Twoim miejscu pozostalbym przy Tiguanie albo poczekal na Opla Grandland X.

http://dixi-car.pl/nowy-opel-grandland-x.htm

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Tesciowie maja ten silnik w w 1 generacji 2WD I wg mnie ten wolnossacy silnik jest za slaby i nie pasuje do charakteru tego auto.

Tzn jak go bedziesz krecil powyzej 3-4kRPM to zbiera sie calkiem niezle, ale robi sie koszmarnie glosno.

Natomiast przy spokojnej jezdzie potrafi byc naprawde oszczedny :ok:

Ja na Twoim miejscu pozostalbym przy Tiguanie albo poczekal na Opla Grandland X.

http://dixi-car.pl/nowy-opel-grandland-x.htm

Miałem I gen (2014) i na 17 calowych kołach fajnie sie zbierała, faktycznie głośno ale dzwiek przyjemny. Na 20 calowych kołach średnio sobie radziła na autostradzie. Przez ponad 3 lata nie zardzewiała.

Mam teraz tą 2017. Również na razie nie zardzewiała. Jest wyraźnie ciszej. Na razie ma ca 200km przebiegu wiec trudno mi cos powiedziec o przyspieszeniu tym bardziej że to drugie auto więc więcej stoi niż jeździ ale materiałowo jest przepaść na plus. Dodatkowo bardzo dobrze sie prowadzą obie generacje- małe przechyły i bardzo stabilne. Ale to lekkie i wysokie auta i przy bocznym wietrze na autostradzie trzeba kontrować.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Rado_ napisał:

Dodatkowo cynkowali blachy czy jak? Heh...Widze, że ewolujesz, juz nie 100 a 145 emoji38.png

Skoda byłaby bliżej 100. Japońce z automatem są sporo droższe i raczej ta opcja odpadnie ;]

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Maciej__ napisał:

Mam obecnie podobne doświadczenia z wolnossącym silnikiem 1.8. Niby 141KM a zbiera się dopiero od 3500 obr. i potem robi się głośno.

Napisano
Godzinę temu, Rado_ napisał:

Tylko, ze do Opla zapomnieli wsadzić silnika.

Co to za moda? Wsadzili tylko 3 cylindry z Pezota. Jakby Opel nie mial fajnych silnikow.

4 godziny temu, rwIcIk napisał:

135 000 zł kosztuje wersja 2.0 160 KM, 4x4 z 6 biegowym automatem hydraulicznym w średnio niskiej wersji SkyMotion. To samo, ale w wersji SkyEnergy kosztuje już 145 000 zł.

Może ktoś ma doświadczenie i podpowie jak sprawuje się ta skrzynia automatyczna i ogólnie ten silnik i napęd?

No i najważniejsze - jak obecnie z zabezpieczeniem antykorozyjnym, bo jednak w Warszawie zimą jeździ się w solance. ;]

p.s.

Mnie sie Mazda 3 2.0 automat 120KM jezdzilo wysmienicie dodatkowo mozna odblokowac i jest 160. Jak dla mnie idealny samochod. Minus za cene no i jakosc wykonczenia jakos tak w Skodzie. Duzy minus, ze w Wawie to trzeba w nim spac zeby nie ukradli.

Napisano

Jezdzilem CX-3 w automacie i 3ka w manualu - automat nie jedzie. Manual cos tam czuc, ale dopiero w okolicach 4tys obrotow. CX-5 wieksze, ciezsze i w automacie.. to nie powinno jechac pomimo wiekszej mocy ;)

Napisano
  • Autor
15 minut temu, czacha napisał:

Jezdzilem CX-3 w automacie i 3ka w manualu - automat nie jedzie. Manual cos tam czuc, ale dopiero w okolicach 4tys obrotow. CX-5 wieksze, ciezsze i w automacie.. to nie powinno jechac pomimo wiekszej mocy ;)

Musiałbym się przejechać, by stwierdzić czy osiągi będą "wystarczajace" :)

Podobnie powinno być chyba w Hondzie CR-V i Toyocie Rav4 z motorem 2.0 i automatem ...

Napisano
Tylko, ze do Opla zapomnieli wsadzić silnika.

Nie daja tam 1,4T lub 1,6T z Astry?
Nie myl tego auto z Crosslandem...
Tam bylo chyba 1,2T z PSA. Grandlanda nie ma jeszcze na rynku.
Napisano

Staram sie nie pisać bez sensu, aby pisać. Wystarczy spojrzeć w cennik na www.opel.pl[emoji6]

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, Rado_ napisał:

A taka propozycja?
Pewnie coś jeszcze urwiesz. Na wypasie i silnik właściwy.
https://www.otomoto.pl/oferta/renault-kadjar-bose-tce-160km-2017-oc-ac-1-ID6yRKLz.html#2c83c16dbb

Z tej grupy to byłem w salonie Nissana. Długo czekałem na sprzedawce i w końcu wyszedłem obok do Mazdy ;]

Napisano
9 godzin temu, Rado_ napisał:

Staram sie nie pisać bez sensu, aby pisać. Wystarczy spojrzeć w cennik na www.opel.plemoji6.png

No to wymyslili ;l Czyli to pewnie klon P3008..

Napisano
Z tej grupy to byłem w salonie Nissana. Długo czekałem na sprzedawce i w końcu wyszedłem obok do Mazdy ;]

Salony Reno ostatnio wygrały jakiś ranking na najlepszą obsługę klienta [emoji6]
Napisano
54 minuty temu, Maciej__ napisał:

No to wymyslili ;l Czyli to pewnie klon P3008..

In fact, thanks to a pre-existing tech sharing agreement between Opel and its new owners at PSA Peugeot Citroen, the Grandland X rides on the same EMP2 platform as Peugeot 3008 and 5008, and Citroen’s just-announced C5 Aircross.

Napisano
23 godziny temu, rwIcIk napisał:

p.s.

Nie zdąży Ci zardzewieć . Szybciej ukradną- wszystkie znajome mi Mazdy zmieniły właściciela.  Myślałem, że aut już nie kradną. No chyba , że prestiże i stare terenówki na części. A tu taka sytuacja. CX 5 i 9 .

Napisano
18 godzin temu, rwIcIk napisał:

Musiałbym się przejechać, by stwierdzić czy osiągi będą "wystarczajace" :)

Podobnie powinno być chyba w Hondzie CR-V i Toyocie Rav4 z motorem 2.0 i automatem ...

Dziwne, ale oba w/w nie chcą jechać. I to w porównaniu do Pajero na gnojówkę , które pewnie ma:hehe: z minutę do sety :)  Momentu brakuje w AT. Przez tydzień nie zdążyłem się ogarnąć :facepalm:

Napisano
23 godziny temu, rwIcIk napisał:

Za 145k to już masz do wyboru do koloru SUVów z wypasami. IMO oferta szału nie robi.

Napisano
Dnia 4.08.2017 o 16:16, rwIcIk napisał:

Tak też Pan w salonie twierdził, że obecna jest zabezpieczana dodatkowo po przypłynięciu do Europy 8]

Po przypłynięciu to co najwyzej podwozie mogli czymś prysnąć.

Blach nikt nie ruszał raczej.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, mati1.6dohc napisał:

Nie zdąży Ci zardzewieć . Szybciej ukradną- wszystkie znajome mi Mazdy zmieniły właściciela.  Myślałem, że aut już nie kradną. No chyba , że prestiże i stare terenówki na części. A tu taka sytuacja. CX 5 i 9 .

No to też jest plus ujemny :(

Napisano
  • Autor
13 minut temu, ZUBERTO napisał:

Po przypłynięciu to co najwyzej podwozie mogli czymś prysnąć.

Blach nikt nie ruszał raczej.

No raczej.

Zeznawał, że tak robią na rynki, gdzie zimą się soli.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, mati1.6dohc napisał:

Dziwne, ale oba w/w nie chcą jechać. I to w porównaniu do Pajero na gnojówkę , które pewnie ma:hehe: z minutę do sety :)  Momentu brakuje w AT. Przez tydzień nie zdążyłem się ogarnąć :facepalm:

Teraz pojeżdżam starym Q7 3.0 V6 TDI z automatem 8-biegowym i też nie ma szaleństw :hehe:

Ale jak już skrzynia się zastanowi, zrzuci biegi, to w końcu potrafi się zebrać ;] 

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał:

Proszę o przykłady :)

CRV, Outlander, X-Trail, RAV4, Forester, Kodiaq, Kuga, Tucson, Sportage, Kadjar, Koleos.

Ja bym wybierał wśród sześciu pierwszych.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Ryb napisał:

CRV, Outlander, X-Trail, RAV4, Forester, Kodiaq, Kuga, Tucson, Sportage, Kadjar, Koleos.

Ja bym wybierał wśród sześciu pierwszych.

No toż cały czas o nich piszę, oglądam, porównuję.

Myślałem, że masz coś jeszcze ciekawego, co mi umknęło ;]

A wbrew pozorom, jak chcesz auto z auotomatem, to już tak różowo nie ma i cena leci mocno w górę.

Napisano

ogólnie cokolwiek SUV-owatego z motorem pow 150 ps i automatem przebija 140 tys- między ww. przykładami różnice są na poziomie klku tys pln.

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał:

A wbrew pozorom, jak chcesz auto z auotomatem, to już tak różowo nie ma i cena leci mocno w górę.

Pięć pierwszych ma silniki 2.0 benzyna 150KM i CVT.

Outlandera i Nissana będziesz miał z wypasami już od 120k.

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał:

Ja troche nietypowo

1. Compass limited 170KM 143k z automatem. 4x4 9 biegow.

2. GLA https://www.otomoto.pl/oferta/mercedes-benz-gla-2017-nowy-gla-250-4matic-realna-cena-lifting-2017-referencje-ID6yluhb.html#e31f7da830 

3. Juke Nismo https://www.otomoto.pl/oferta/nissan-juke-nismo-rs-214-xtronic-pakiet-it-ID6yPJ8f.html#5b4035c7d3 

albo Vitara 1.4T i jeszcze na wczasy zostanie.

Napisano

Juke i Vitara to inna klasa gównianych corssoverów- wszystko na podwoziach miejskich wozideł a czapkę kasy!!

Napisano
23 minuty temu, Ryb napisał:

Pięć pierwszych ma silniki 2.0 benzyna 150KM i CVT.

Outlandera i Nissana będziesz miał z wypasami już od 120k.

Outlander traci niestety myszka, Forester raczej te (to tylko moje wrażenie).

Taki CRV mimo, że schodzący model, robi dużo lepsze wrażenie.

Choć to też kwestia kto co woli, prostotę czy wydumka.

@rwIcIk chyba na dłużej chce auto, to coś świeższego raczej by się przydało.

Napisano
  • Autor
18 minut temu, Dareek napisał:

Juke i Vitara to inna klasa gównianych corssoverów- wszystko na podwoziach miejskich wozideł a czapkę kasy!!

Wolałbym coś, co by nie było mniejsze od kompakta. Tak ze 4,5 długości :)

Na tę chwilę wygrywa Tiguan 1,4 TSI DSG :)

Napisano
20 minut temu, Dareek napisał:

A czy autor bedzie wozil 4 dzieci? Czy kartofle na Bronisze? Dla dwoch osob wsytarczy.

Napisano
  • Autor
7 minut temu, wujekcybul napisał:

A czy autor bedzie wozil 4 dzieci? Czy kartofle na Bronisze? Dla dwoch osob wsytarczy.

Ale te dwie osoby są już w takim wieku, że chcą podróżować dostojnie - prestiżowo ;]

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał:

Ale te dwie osoby są już w takim wieku, że chcą podróżować dostojnie - prestiżowo ;]

:hmm: To brac Tiguana i nie wybrzydzac. Pojezdzisz pare lat i sprzedasz z mala utrata wartosci.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, wujekcybul napisał:

:hmm: To brac Tiguana i nie wybrzydzac. Pojezdzisz pare lat i sprzedasz z mala utrata wartosci.

Na razie tak mi wychodzi.

Ale jeszcze rozglądam się ... bo jakoś do końca nie ufam prestiżowej marce.

Kuszą Japońce, ale wychodzi drogo i mułowato.

Stąd ta dyskusja ;]

W odwodzie mam jeszcze w garażu używane Q7 :]

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

Na razie tak mi wychodzi.

Ale jeszcze rozglądam się ... bo jakoś do końca nie ufam prestiżowej marce.

Kuszą Japońce, ale wychodzi drogo i mułowato.

Stąd ta dyskusja ;]

Kolega byl zdecydowany na Tiguana wzial Rav4 hybryde i szczerze to jak tam wsiadlem to szalu nie ma. Jesli chodzi o przyspieszenie tez nie. Hultaj i Kila znow nie ma sensownego silnika. Zobacz jeszcze nowa Kuge.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, wujekcybul napisał:

Kolega byl zdecydowany na Tiguana wzial Rav4 hybryde i szczerze to jak tam wsiadlem to szalu nie ma. Jesli chodzi o przyspieszenie tez nie. Hultaj i Kila znow nie ma sensownego silnika. Zobacz jeszcze nowa Kuge.

Z Japońców najlepiej prezentuje się CX-5. Rav-4 jest brzydki z zewnątrz i spartański wewnątrz. Przyciski dziwnie poukrywane. Klawisze lusterek jak w Yarisie I generacji 8] A hybryda jednak drogo wychodzi.

Kugi jeszcze nie oglądałem - chyba zajrzę do Forda :)

Napisano

A może Ateca? Wyjdzie taniej niż za Tiguana a silniki te same. 

Napisano
Salony Reno ostatnio wygrały jakiś ranking na najlepszą obsługę klienta [emoji6]

Hahaha
Dobre
Się uśmiałem :)
Napisano
29 minut temu, muzz napisał:

Hahaha
Dobre
Się uśmiałem :)

Wszystko od ludzi zależy, smialo powiem, że w BI obsługa na bdb ocenę zasługuje.

Napisano

Hahaha
Dobre
Się uśmiałem [emoji4]
Kiedys tam zaszedłem, nawet sprzedawca podszedł [emoji33]
Napisano

W Renault, Kia, Jeepie i Mazdzie obsluga na spoko poziomie, tak jak i w Toyocie.. ale Nissan, Citroen, Peugeot to raczej druga liga obslugi klienta, przynajmniej u nas w miescie ;) Sprzedawca w Nissanie w dniu wydawania auta zional takim chlodem ze az mialem wrazenie ze mu przejechalismy kota na jezdzie probnej ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.