Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mazda CX-5, 2.0 160 KM, 4x4, 6AT

Featured Replies

Napisano

Na pewno pare % mniejsza szansa na "prędkość" kradzieży ;)

Napisano
14 minut temu, rwIcIk napisał:

Muszę się jakimś przejechać.

Po prostu wiem, że czasem się męczę swoim, gdy trzeba przyspieszyć, a ma 11 s do setki i redukuję biegi.

Stąd nie chcę mieć mniej, jak te 11 ;]

Krótka przejażdżka nie da Ci odpowiedniej perspektywy. Ale tak jest, że możesz spokojnie te 2 sekundy policzyć na korzyść automatu. Oczywiście jeśli to będzie drag-racing to tamten piłuje do odcinki i Twoja przewaga się zmniejsza. Ale w normalnym ruchu przy starcie spod świateł ludzie nie przyspieszają do odcinki. Żeby się płynnie poruszać i być trochę szybszym od pozostałych wystarczy w automacie odrobinę głębiej wcisnąć gaz. W trasie za to w ogóle nie ma tego problemu bo automat sam pięknie zrobi kickdown i też wygrasz bo większości ludzi z manualami nie będzie się chciało zmienić biegu.

Minus jest taki, że te CVT rzeczywiście dają beznadziejne wrażenia z jazdy. Owszem, objedziesz innych ale będziesz miał wrażenie, że zrobiłeś to tramwajem. Jeśli dodatkowo chcesz cokolwiek poczuć to bierz auto z turbo. Albo turbobenzynę i DSG albo diesla. Różnica wrażeń jest dramatyczna.

Napisano
10 minut temu, rwIcIk napisał:

Mówicie, że bezpieczniej nie brać bezkluczykowego uruchamiania?

Taaaa, jasne. Paranoja jakaś. Bo złodzieje sobie nie będą potrafili z kluczykiem poradzić? A jak sobie radzili z kradzieżami jak nie było bezkluczykowych?

Nie daj się zwariować, wygoda systemu bezkluczykowego nie ma sobie równych.

Napisano

To nie znaczenia Mazdy są chodliwe w wawie i tyle.
Napisano
47 minut temu, rwIcIk napisał:

Bardziej bym zwrócił uwagę na to czy wszystkie drzwi objęte są Keylessem?

Napisano
3 minuty temu, gzes napisał:

Bardziej bym zwrócił uwagę na to czy wszystkie drzwi objęte są Keylessem?

???

Mam wrażenie że mylisz keyless z centralnym zamkiem.

Napisano

U mnie w Jeepie keyless dziala tylko z przodu i guzik tez jest na klapie bagaznika - tylne drzwi nie dzialaja z tego co pamietam, ale sprawdze przy okazji.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Ryb napisał:

Krótka przejażdżka nie da Ci odpowiedniej perspektywy. Ale tak jest, że możesz spokojnie te 2 sekundy policzyć na korzyść automatu. Oczywiście jeśli to będzie drag-racing to tamten piłuje do odcinki i Twoja przewaga się zmniejsza. Ale w normalnym ruchu przy starcie spod świateł ludzie nie przyspieszają do odcinki. Żeby się płynnie poruszać i być trochę szybszym od pozostałych wystarczy w automacie odrobinę głębiej wcisnąć gaz. W trasie za to w ogóle nie ma tego problemu bo automat sam pięknie zrobi kickdown i też wygrasz bo większości ludzi z manualami nie będzie się chciało zmienić biegu.

Minus jest taki, że te CVT rzeczywiście dają beznadziejne wrażenia z jazdy. Owszem, objedziesz innych ale będziesz miał wrażenie, że zrobiłeś to tramwajem. Jeśli dodatkowo chcesz cokolwiek poczuć to bierz auto z turbo. Albo turbobenzynę i DSG albo diesla. Różnica wrażeń jest dramatyczna.

Nie chodzi o ściganie się.

Chodzi o sprawne wyprzedzanie TIRów.

Na drodze, którą często jeżdżę jest mnóstwo ciężarówek. Obecnie nauczyłem się, że redukuję do 3 i wciskam gaz w podłogę.

A nie chciałbym dodatkowo balansować ciałem, by zdążyć ;]

Napisano
13 minut temu, czacha napisał:

U mnie w Jeepie keyless dziala tylko z przodu i guzik tez jest na klapie bagaznika - tylne drzwi nie dzialaja z tego co pamietam, ale sprawdze przy okazji.

Większość aut tak ma. Oszczędność, ale niezbyt uciążliwa. W końcu nie wsiadasz przez tylne drzwi.

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał:

Nie chodzi o ściganie się.

Chodzi o sprawne wyprzedzanie TIRów.

Na drodze, którą często jeżdżę jest mnóstwo ciężarówek. Obecnie nauczyłem się, że redukuję do 3 i wciskam gaz w podłogę.

A nie chciałbym dodatkowo balansować ciałem, by zdążyć ;]

Ok. 150KM + automat spokojnie wystarczy. Po wciśnięciu gazu powinien zrobić kickdown (mój robi o dwa biegi) i pojechać. W większości aut masz też łopatki lub inny sposób do samodzielnej redukcji jeśli chcesz interweniować samodzielnie (rzadko przydatne, ja używam rzadko i tylko do hamowania silnikiem).

Za to CVT może Cię niemiło zaskoczyć, bo one czasem przy próbie gwałtownego przyspieszenia w trasie mają niefajnego laga. Lepiej popróbuj przed zakupem. W każdym razie, nawet jeśli auto ma hydrauliczną skrzynię to i tak do wyprzedzania SUVem TIRów w trasach to ja polecam diesla.

Napisano
  • Autor
Teraz, Ryb napisał:

Ok. 150KM + automat spokojnie wystarczy. Po wciśnięciu gazu powinien zrobić kickdown (mój robi o dwa biegi) i pojechać. W większości aut masz też łopatki lub inny sposób do samodzielnej redukcji jeśli chcesz interweniować samodzielnie (rzadko przydatne, ja używam rzadko i tylko do hamowania silnikiem).

Za to CVT może Cię niemiło zaskoczyć, bo one czasem przy próbie gwałtownego przyspieszenia w trasie mają niefajnego laga. Lepiej popróbuj przed zakupem. W każdym razie, nawet jeśli auto ma hydrauliczną skrzynię to i tak do wyprzedzania SUVem TIRów w trasach to ja polecam diesla.

Wiadomo, że nawet klasyczny automat potrzebuje chwili, by zrzucić biegi. - Mazda ma klasyczny w odróżnieniu od pozostałych Japończyków, gdzie jest CVT.

Jeżdżę teraz Q7 i ten też ma chwilę na zastanowienie się, ale potem już ładnie idzie - mimo, że to tylko 3 litrowy diesel.

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał:

Wiadomo, że nawet klasyczny automat potrzebuje chwili, by zrzucić biegi. - Mazda ma klasyczny w odróżnieniu od pozostałych Japończyków, gdzie jest CVT.

Jeżdżę teraz Q7 i ten też ma chwilę na zastanowienie się, ale potem już ładnie idzie - mimo, że to tylko 3 litrowy diesel.

Te CVT to męka. A w ogóle to kombinujesz jak koń pod górkę. Szukasz benzyny mimo że wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że lepiej sprawdziłby się diesel. Chcesz zamawiać auto i czekać nie wiadomo jak długo. Do tego oglądasz wersje z okrojonym wyposażeniem. Ja na Twoim miejscu już od jutra jeździłbym na przykład tym:

https://www.otomoto.pl/oferta/nissan-x-trail-2-0-dci-177km-automat-4wd-tekna-jasna-skora-od-reki-ID6yYuyD.html#947f1c622e

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Ryb napisał:

Te CVT to męka. A w ogóle to kombinujesz jak koń pod górkę. Szukasz benzyny mimo że wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że lepiej sprawdziłby się diesel. Chcesz zamawiać auto i czekać nie wiadomo jak długo. Do tego oglądasz wersje z okrojonym wyposażeniem. Ja na Twoim miejscu już od jutra jeździłbym na przykład tym:

https://www.otomoto.pl/oferta/nissan-x-trail-2-0-dci-177km-automat-4wd-tekna-jasna-skora-od-reki-ID6yYuyD.html#947f1c622e

Zrozum, że nie chcę od jutra, nie mogę od jutra.

Na razie na spokojnie rozpoznaję co jest na rynku. Nie byłem jeszcze w kilku salonach i wielu modeli nie widziałem. Żadnym nie jeździłem ;]

Napisano
6 minut temu, rwIcIk napisał:

Mysle ze q7 jest duzo lepsze pod wzgledem osiagow niz kazdy z tutaj wymienionych wiec nastaw sie ze kazdy bedzie wolniejszy w czasie jazdy. 

230-240kmh nie powinno stanowic problemu dla dobrego egzemplarza. Nie wiem czy te ktore ogladasz sa wstanie w ogole przebic 220kmh. 

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał:

Zrozum, że nie chcę od jutra, nie mogę od jutra.

Na razie na spokojnie rozpoznaję co jest na rynku. Nie byłem jeszcze w kilku salonach i wielu modeli nie widziałem. Żadnym nie jeździłem ;]

Dobra, rozumiem. Tak czy inaczej - zobacz takiego Nissana, bo on w tej konfiguracji miażdży większość aut o których tu sobie piszemy.

Napisano
1 minutę temu, johnson napisał:

Mysle ze q7 jest duzo lepsze pod wzgledem osiagow niz kazdy z tutaj wymienionych wiec nastaw sie ze kazdy bedzie wolniejszy w czasie jazdy. 

230-240kmh nie powinno stanowic problemu dla dobrego egzemplarza. Nie wiem czy te ktore ogladasz sa wstanie w ogole przebic 220kmh. 

On z pewnością chce te TIRy na lokalnych drogach wyprzedzać z prędkościami 200+ km/h.

;l

Napisano
32 minuty temu, czacha napisał:

Jak sie otwiera reszte? Guzikiem ze srodka czy pilota trzeba szukac?

Napisano
Teraz, Ryb napisał:

On z pewnością chce te TIRy na lokalnych drogach wyprzedzać z prędkościami 200+ km/h.

;l

Nie wiem co chce ale napisal tylko 3l diesel. Ten diesel jest szybszy niz wszystko wymienione w tym watku

Napisano

Otwiera wszystkie, ale złapać należ za klamkę z przodu lub bagażnik żeby się odblokowały. Tylne nie mają czujników.

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał:

Dobra, rozumiem. Tak czy inaczej - zobacz takiego Nissana, bo on w tej konfiguracji miażdży większość aut o których tu sobie piszemy.

To stary model stad ta cena. Po lifcie za mniej niz 160 pare tygodni temu bylo ciezko. 

Napisano

Nie wiem co chce ale napisal tylko 3l diesel. Ten diesel jest szybszy niz wszystko wymienione w tym watku

Oczywiście. Żaden z nich nawet się nie zbliża osiągami do tego Q7 i tu w ogóle nie ma co porównywać.

Napisano
14 minut temu, johnson napisał:

Owszem ale w porównaniu do 6 litrowego diesla... :)

Napisano
46 minut temu, johnson napisał:

keyless jak centralny otwiera wszystkie drzwi, ale przycisk /czujnik jest tylko w przednich + klapa. Tylnie otwiera się przyciskiem przy przednich, lub przyciskiem na pilocie lub przyciskiem od środka (choć to bez sensu jak się jest na zewn)

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał:

???

Mam wrażenie że mylisz keyless z centralnym zamkiem.

Nie. Keyless może działać tylko przy próbie otwarcia drzwi kierowcy, przednich drzwi, bagażnika bądź wszystkich otworów samochodu... Zależy jak bardzo producent poskąpił na antenach...

Napisano
8 minut temu, grogi napisał:

Nie. Keyless może działać tylko przy próbie otwarcia drzwi kierowcy, przednich drzwi, bagażnika bądź wszystkich otworów samochodu... Zależy jak bardzo producent poskąpił na antenach...

Na czujnikach w klamkach. Zauważyłem że większość oszczędza na tylnych drzwiach. Mi to jakoś mocno nie przeszkadza. Jak ma dziecko wsiąść pierwsze to mogę od czasu do czasu użyć staromodnego pilota. 

Jak wsiadamy jednocześnie to gdy ja złapię za swoją klamkę lub bagażnik i tak otwierają się wszystkie drzwi.

Napisano

Mozna sobie zaprogramowac, czy zlapanie za przednia klamke otwiera cale auto czy tylko drzwi kierowcy. Na tylnych drzwiach nie ma czujnikow, ale moze to i lepiej, czasami sie zapominam czy zamknalem auto i najlatwiej to sprawdzic wlasnie na tylnych drzwiach, bo majac kluczyk w kieszeni wlozenie dloni pod klamke w przednich skutkuje wiadomo czym ;) Ogolnie po 1.5 roku uzytkowania auta z tym ficzrem wiem ze kazde kolejne tez bedzie musialo miec system bezkluczykowy, nie wyobrazam sobie szukania kluczyka, wciskania guzika odblokowania zamka czy grzebanie przy stacyjce - nigdy wiecej ;l

Edytowane przez czacha

Napisano

Otwiera wszystkie, ale złapać należ za klamkę z przodu lub bagażnik żeby się odblokowały. Tylne nie mają czujników.
Az taki shit? Ja mam w Lagunie z 06r wszedzie czujniki... porazka jakbym mial lapac za przod by cos do tylu wlozyc...

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Napisano
7 minut temu, slawek_l_83 napisał:

Az taki shit? Ja mam w Lagunie z 06r wszedzie czujniki... porazka jakbym mial lapac za przod by cos do tylu wlozyc...

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

W 06 dawali wszędzie czujniki. Teraz zauważyli że można na tym zaoszczędzić.

:hehe:

Jak porównam obecnego (MY16) Outlandera do poprzedniego (MY10) to też mnóstwo oszczędności widać. Wiele rzeczy oczywiście poprawili ale musieli na to zaoszczędzić gdzie indziej.

Napisano
Dnia 05/08/2017 o 20:53, rwIcIk napisał:

Obawiam się, że będzie ciut za mały.

Mam blisko Skodę, to niedługo obejrzę Karoq

Kuraq to to samo co Ateca - różnią się kokpitem, przodem nadwozia, tyłem nadwozia. Względem Tiguana to rozstaw osi o 5 cm mniejszy, nadwozie o 10 cm krótsze, bagażnik o 100l mniejszy.

Ateca jak ostatnio słyszałem od znajomego wcale nie wychodzi taniej niż Tiguan, a do tego bardzo długi jest czas oczekiwania na egzemplarz do produkcji.

IMO Twój pierwszy wybór - Tiguan 1.4 TSI 150 z DSG  był najlepszy. Dokup sobie pakiet serwisowy na parę lat i heja.

Napisano
7 godzin temu, rwIcIk napisał:

Jeśli nie wykupisz sobie ubezpieczenia z opcją, stałej wartości samochodu w okresie trwania polisy, to nie bierz keylessa i to niezależnie od marki ;) . Niestety system jest tak dziurawy, że rok temu ADAC ostrzegało właścicieli i wzywało producentów do reakcji. Wystarczy że np. powiesisz kurtkę z kluczykami w mieszkaniu blisko drzwi/ stoisz w kolejce w sklepie z kluczykiem w kieszeni. Podchodzi pod drzwi/ do Ciebie gość ze wzmacniaczem zasięgu. Przechwytuje sygnał z kluczyka i go wzmacnia, tak że działa na dużo większą odległość. Wspólnik tego człowieka wsiada do twojego samochodu i może jechać dopóki silnika nie zgasi. Testowali grupę VW, BMW, Mercedesa, Mazdę, Suzuki - wszędzie działa tak samo.

Jeśli chodzi o Mazdę, to w Warszawie nowe Mazdy kradną nawet bez tego systemu. Najwidoczniej jakiś gang ma te samochody bardzo dobrze rozpracowane.

Zastanawiałeś się chwilę nad nową CX-5 - wolnossący silnik zawsze będzie mniej żwawy niż turbodoładowany, więc taka Mazda choć ma 160 KM, to będzie mniej żwawa od tego przykładowego Tiguana, który ma niby 10 KM mniej, ale ma turbo. Jak przejechałeś się z turbo, to wolnossącgo już nie kupisz... no chyba że V8 ;]

Napisano
  • Autor
37 minut temu, Manx napisał:

Jeśli nie wykupisz sobie ubezpieczenia z opcją, stałej wartości samochodu w okresie trwania polisy, to nie bierz keylessa i to niezależnie od marki ;) . Niestety system jest tak dziurawy, że rok temu ADAC ostrzegało właścicieli i wzywało producentów do reakcji. Wystarczy że np. powiesisz kurtkę z kluczykami w mieszkaniu blisko drzwi/ stoisz w kolejce w sklepie z kluczykiem w kieszeni. Podchodzi pod drzwi/ do Ciebie gość ze wzmacniaczem zasięgu. Przechwytuje sygnał z kluczyka i go wzmacnia, tak że działa na dużo większą odległość. Wspólnik tego człowieka wsiada do twojego samochodu i może jechać dopóki silnika nie zgasi. Testowali grupę VW, BMW, Mercedesa, Mazdę, Suzuki - wszędzie działa tak samo.

Jeśli chodzi o Mazdę, to w Warszawie nowe Mazdy kradną nawet bez tego systemu. Najwidoczniej jakiś gang ma te samochody bardzo dobrze rozpracowane.

Zastanawiałeś się chwilę nad nową CX-5 - wolnossący silnik zawsze będzie mniej żwawy niż turbodoładowany, więc taka Mazda choć ma 160 KM, to będzie mniej żwawa od tego przykładowego Tiguana, który ma niby 10 KM mniej, ale ma turbo. Jak przejechałeś się z turbo, to wolnossącgo już nie kupisz... no chyba że V8 ;]

Dobrze wiedzieć o tym bezkluczykowym :ok:

Co do Tiguana, to na razie wygrywa - pod względem wyglądu, osiągów i ceny :ok:

Ale chcę jeszcze się rozejrzeć :)

Napisano
23 minuty temu, rwIcIk napisał:

Co do Tiguana, to na razie wygrywa - pod względem wyglądu, osiągów i ceny :ok:

Ale chcę jeszcze się rozejrzeć :)

Może zabrzmi to nieco od czapy... ale przejedź się do BMW i zapytaj o ofertę na X1 18i . Gabarytowo to Tiguan. Pod maską ma 1.5 140 KM. Osiągi podobne jak Tiguan. Ceny w BMW cennikowe vs. rzeczywiste, to dwie różne bajki. Nie mam pojęcia jaka może być rzeczywista cena w przypadku X1, ale już kilka razy się przekonałem, że ten znaczek wcale taki drogi nie jest. Uwzględniając to że w BMW masz w cenie pakiet serwisowy na 5 lat/100 kkm i za 4-5 lat sprzedasz je za lepszą cenę niż VW, to może nie być dużo droższe od VW.

Napisano
Godzinę temu, Manx napisał:

Może zabrzmi to nieco od czapy... ale przejedź się do BMW i zapytaj o ofertę na X1 18i . Gabarytowo to Tiguan. Pod maską ma 1.5 140 KM. Osiągi podobne jak Tiguan. Ceny w BMW cennikowe vs. rzeczywiste, to dwie różne bajki. Nie mam pojęcia jaka może być rzeczywista cena w przypadku X1, ale już kilka razy się przekonałem, że ten znaczek wcale taki drogi nie jest. Uwzględniając to że w BMW masz w cenie pakiet serwisowy na 5 lat/100 kkm i za 4-5 lat sprzedasz je za lepszą cenę niż VW, to może nie być dużo droższe od VW.

tyle ze x1 materialowo pewnie ze skoda mozna porownac. sadze ze tiguan to materialowo bardziej x3 (nie rozmiarowo a o obcowanie z wnetrzem mi chodzi)

Napisano
6 godzin temu, Ryb napisał:

Na czujnikach w klamkach. Zauważyłem że większość oszczędza na tylnych drzwiach. Mi to jakoś mocno nie przeszkadza. Jak ma dziecko wsiąść pierwsze to mogę od czasu do czasu użyć staromodnego pilota. 

Jak wsiadamy jednocześnie to gdy ja złapię za swoją klamkę lub bagażnik i tak otwierają się wszystkie drzwi.

IMHO keyless który nie działa na klamkach z tyłu jest bez sensu - może go nie być, otwierałbym zawsze z pilota. Chętnie bym jednak przygarnął uruchamianie silnika bez kluczyka...

Napisano
Godzinę temu, lisik napisał:

tyle ze x1 materialowo pewnie ze skoda mozna porownac. sadze ze tiguan to materialowo bardziej x3 (nie rozmiarowo a o obcowanie z wnetrzem mi chodzi)

wcale nie jest tak źle. I w X1 i w X3 poziom ten sam co w VW... aczkolwiek mi się wzór plastików VW bardziej podoba - kwestia gustu.

Napisano
34 minuty temu, Dareek napisał:

Kup Stelvio Diesla i po problemie :phi:

I ładne to przy okazji ;]

Niestety cena Stelvio jest na poziomie niemieckich premium X3, Q5, GLC. Ciekawe jaka będzie utrata wartości.

Napisano
Dnia 5.08.2017 o 17:20, Ryb napisał:

CRV, Outlander, X-Trail, RAV4, Forester, Kodiaq, Kuga, Tucson, Sportage, Kadjar, Koleos.

Ja bym wybierał wśród sześciu pierwszych.

Dzis jezdzilem kodiaq 2017

Trzy lata jezdzilem xtrail t31z 2008 roku ....

Co je laczy .... ze juz ich nie chce... bleeeee 

Chwile po kodiaq wsiadlem do aktualnego superB z opcja l&k i sie zakochalem ... poki co ;)

Moze wersja z pakietem na bezdroza plus naped 4x4 i 190 konny silnik tez wystarczy dla kolegi... 

Edytowane przez jetbang

Napisano

ceny od ok 165 tys się zaczynają - auto ma naprawdę w miarę db wypas no i klasę wyżej niż Tucsony- czy inne Kodiaq-i

zapewne jakiś rabat się uda i może - 10%

Napisano
Dnia 5.08.2017 o 17:20, Ryb napisał:

CRV, Outlander, X-Trail, RAV4, Forester, Kodiaq, Kuga, Tucson, Sportage, Kadjar, Koleos.

Ja bym wybierał wśród sześciu pierwszych.

Wez pod uwagę, ze jak chce spać spokojnie w Wawie, to w top kradzionych dominują japonczyki. Znajomym z okolic Wawy zakosili spod domu w krótkim czasie Lexa i CH-R ... to tez jest argument jakiś, kolegi CRV znaleźli, innemu cx5 tez skubnęli :facepalm:

Napisano
16 minut temu, Manx napisał:

I ładne to przy okazji ;]

Niestety cena Stelvio jest na poziomie niemieckich premium X3, Q5, GLC. Ciekawe jaka będzie utrata wartości.

Utrata wartosci raczej nie bedzie przesadnie duza bo SUVy trzymaja cene a dodatkowo podaz tych aut bedzie ograniczona na rynku wtornym.

Napisano
11 godzin temu, Maciej__ napisał:

Mozna, ale ja sie zgadzam z wujkiem, ze z perspektywy kogos kto nie mieszka w gorach/nie jezdzi tam co tydzien na narty, doplacanie 10/15kPLN za naped jest sprawa dyskusyjna.

Zimy ktora sa obecnie w PL to raczej zart i dorabianie ideologii to checi posiadania 4x4 niz faktycznej potrzeby

Napęd 4x4 nie jest sezonowy jak opony M+S. W moim Trail'u dla przykładu funkcja "AUTO" ma zastosowanie przy każdym deszczu w mieście. Jeśli w ustawieniu "2WD" będzie się chciało agresywniej ruszyć, coś tam poszumi, pomryga kontrola trakcji i tempo startu będzie iście rowerowe.

Także napęd obu osi jest po prostu skuteczniejszy. Jedyne z czym się nie zgadzam to to, że np. SUV musi mieć 4x4, a Golf już nie. Każde(!) auto 4x4, nawet Panda, Ignis, Duster, 5-er i Lambo będzie skuteczniejsze od swojej odmiany w ośce. Czy fajne to osobna kwestia. Ale skuteczne na pewno.

Z pewnością też prześwit i samo nadwozie przydadzą się częściej niż 4x4 bo po prostu można jeździć "na kapelusza", ale brak zimy nie ma nic wspólnego bezsensem 4x4. Tak samo brak lata nie ma nic do bezsensowności cabrio.

pzdr

Napisano
1 godzinę temu, grogi napisał:

IMHO keyless który nie działa na klamkach z tyłu jest bez sensu - może go nie być, otwierałbym zawsze z pilota.

Jak byś bez pasażerów jechał to też?  ;l

1 godzinę temu, grogi napisał:

Chętnie bym jednak przygarnął uruchamianie silnika bez kluczyka...

Bardzo wygodna rzecz.  :ok:

Napisano
Godzinę temu, jetbang napisał:

Dzis jezdzilem kodiaq 2017

Trzy lata jezdzilem xtrail t31z 2008 roku ....

Co je laczy .... ze juz ich nie chce... bleeeee 

Chwile po kodiaq wsiadlem do aktualnego superB z opcja l&k i sie zakochalem ... poki co ;)

Moze wersja z pakietem na bezdroza plus naped 4x4 i 190 konny silnik tez wystarczy dla kolegi... 

Tam jest bardzo mało prześwitu niestety. Jakby zrobili wersję Scout czy coś... Tylko nie tak jak poprzednią bo nawet jako Scout dalej miała mało prześwitu i za duże zwisy.

Napisano
Godzinę temu, jetbang napisał:

Czyli...wolę oglądać rzutki w TV niż iść pograć w kręgle.;]

Napisano
1 godzinę temu, Dareek napisał:

Kup Stelvio Diesla i po problemie :phi:

A'propos. W palecie mamy nie tylko 4x4, ale są też...RWD. Czy SUV jako tylnonapędowa ośka jest super, a może bez sensu? Chyba, że bez sensu jest tylko dlatego, że w RWD można mieć tylko diesle 150 i 180 koni? Wszystko co ponad 200 koni jest w Q4.

Giulia 4x4 jest bez sensu, limuzyny BMW z literką x są głupie, a Porsche 911 4x4 to profanacja. Ale Stelvio...:hmm:

Napisano
Godzinę temu, Chorzyn napisał:

Wez pod uwagę, ze jak chce spać spokojnie w Wawie, to w top kradzionych dominują japonczyki. Znajomym z okolic Wawy zakosili spod domu w krótkim czasie Lexa i CH-R ... to tez jest argument jakiś, kolegi CRV znaleźli, innemu cx5 tez skubnęli :facepalm:

IMO każdy nowy SUV jest na to narażony. 

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał:

IMO każdy nowy SUV jest na to narażony. 

Nie każdy. W Warszawie i okolicach od lat wiadomo, że Mazdy, Toyoty, Lexusy i Hondy są narażone - w tych markach najczęściej słychać że biorą kompakty, klasa średnia i SUVy. Nie słychać żeby kradli dustery czy jakieś tam Tucsony. 

Napisano
33 minuty temu, Ryb napisał:

Jak byś bez pasażerów jechał to też?  ;l

Tak. Sporo kursów zaczynam od otwierania tylnych drzwi - to pewnie miałbym we krwi... Do tego musiałbym się zastanawiać, czy teraz mogę skorzystać z ułatwienia i otworzyć samą klamką, czy jednak muszę kliknąć guzik na pilocie. 

Napisano
6 godzin temu, p i p p napisał:

Czyli...wolę oglądać rzutki w TV niż iść pograć w kręgle.;]

Etam.... to ze stary juz to nic nie zmienia ;)

Skrablista nigdy nie bede ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.