Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Volvo V50 i rozrząd

Featured Replies

Napisano

Co mogło się stać jeśli........

1. Silnik zgasł i już nie odpalił.

2. Przy próbie uruchomienia silnik nie stawia oporu - kręci jakby w cylindrach nie było kompresji.

3. Pasek był wymieniany w terminie i jest cały czas na swoim miejscu (nie jest zerwany).

Przypadek to V50 z silnikiem 177KM (diesel), ale pytanie jest raczej ogólne, bo może się tak stać w wielu samochodach.

Rozumiem takie objawy po zerwaniu paska rozrządu (tak miał mój brat w amerykańskim Escorcie i tak miał znajomy w Astrze), ale tu pasek wydaje się OK.

Obrócił się?? Przeskoczył??

Napisano

Mógł przeskoczyć  o ile coś się uszkodziło w układzie, np. napinacz.

Chyba, ze pasek z jakiegoś powodu stracił kilka ząbków...

Napisano
  • Autor
5 minut temu, volf6 napisał:

Mógł przeskoczyć  o ile coś się uszkodziło w układzie, np. napinacz.

Chyba, ze pasek z jakiegoś powodu stracił kilka ząbków...

No tak. Całego nie oglądaliśmy.

Niedługo się okaże. To jak się wije mechanik wskazuje na to, że coś przy tej wymianie było "nie teges".

A swoją drogą...... Czy taka wymiana rozrządu jest trudna??

Niby wiem na czym to polega, ale trochę dezorientuje mnie to, że taka operacja potrafi kosztować np. 200zł jak i 2.000zł. (robocizna)

Napisano

Trudna nie jest o ile jest dostęp, bo czasami trzeba wyciągać silnik więc wtedy koszty rosną.

W wielu autach potrzebne są też specjalistyczne blokady/przyrządy. Choć przyznam szczerze, że o 2 tysiakach za robociznę za wymianę napędu paskowego to nie słyszałem...

Napisano
9 godzin temu, gorex napisał:

No tak. Całego nie oglądaliśmy.

Niedługo się okaże. To jak się wije mechanik wskazuje na to, że coś przy tej wymianie było "nie teges".

A swoją drogą...... Czy taka wymiana rozrządu jest trudna??

Niby wiem na czym to polega, ale trochę dezorientuje mnie to, że taka operacja potrafi kosztować np. 200zł jak i 2.000zł. (robocizna)

jaki to silnik? 2.0 tdci?

Napisano

Dochodzi jeszcze możliwość zerwania klina na którymś wale jeśli takie występują lub poluzowanie śruby mocującej koło zębate do wału korbowego lub wałka rozrządu. Przy kręceniu rozrusznikiem pasek się kręci i resztą osprzętu?

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, trychu napisał:

jaki to silnik? 2.0 tdci?

Wiem tylko, ze ma 177KM i chyba 2.0 pojemnosci.

Napisano
  • Autor
34 minuty temu, rwIcIk napisał:

Paliwo dostaje? Nie zapowietrzył się dolot?

Tego nie wiem, ale najbardziej niepokojacym objawem jest to krecenie rozrusznikiem bez oporu.

Napisano
  • Autor
47 minut temu, steyr napisał:

Dochodzi jeszcze możliwość zerwania klina na którymś wale jeśli takie występują lub poluzowanie śruby mocującej koło zębate do wału korbowego lub wałka rozrządu. Przy kręceniu rozrusznikiem pasek się kręci i resztą osprzętu?

Pasek sie kreci. Byl jeden niepokojacy objaw wczesniej. Z tym ze wczesniej to znaczy pare minut przed zgasnieciem silnika. Kolega mowi, ze zaczal slyszec jakby metaliczne klepanie z okolic rozrzadu.

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał:

Ciekawe jak to sprawdzisz przy CR;]

Napisano

A co ma dolot do braku sprezania, skoro kreci bez oporu?
Napisano
6 godzin temu, gorex napisał:

Pasek sie kreci. Byl jeden niepokojacy objaw wczesniej. Z tym ze wczesniej to znaczy pare minut przed zgasnieciem silnika. Kolega mowi, ze zaczal slyszec jakby metaliczne klepanie z okolic rozrzadu.

Może pękł wałek rozrządu - kiedyś coś takiego okazję zobaczyć :hmm:

Napisano

Być może że sciął się klin na którymś kole zębatym od rozrządu lub poluzowała się śruba od rozrządu na którymś wale.

Napisano
23 godziny temu, gorex napisał:

Ostatnio miałem coś podobnego: silnik normalnie kręcił, ale nie odpalał. Na pierwszy rzut oka problem z osprzętem. :hmm: Po dokładnych oględzinach okazało się że w bloku jest dziura. :nie_wiem: 

Dotyczyło to w tym samym czasie dwóch aut różnych marek, jeden diesel, drugi benzyniak. Nie wiem w jakich okolicznościach się to stało. :ok: 

Edytowane przez swienty

Napisano
  • Autor

Swoją drogą to niesamowite jak wiele może być przyczyn takiego zdarzenia. Sam jestem ciekawy co powie mechanik.

Napisano

zostaje dobierać się do rozrządu i patrzeć co się zdupczyło. jeżeli to 2.0 tdci r4 to dosyć prosta robota

Napisano
Dnia 20.10.2017 o 23:01, gorex napisał:

Co mogło się stać jeśli........

1. Silnik zgasł i już nie odpalił.

2. Przy próbie uruchomienia silnik nie stawia oporu - kręci jakby w cylindrach nie było kompresji.

3. Pasek był wymieniany w terminie i jest cały czas na swoim miejscu (nie jest zerwany).

Przypadek to V50 z silnikiem 177KM (diesel), ale pytanie jest raczej ogólne, bo może się tak stać w wielu samochodach.

Rozumiem takie objawy po zerwaniu paska rozrządu (tak miał mój brat w amerykańskim Escorcie i tak miał znajomy w Astrze), ale tu pasek wydaje się OK.

Mialem kiedyś takie coś w benzynowym c20xe z Opla astry gsi.

O ile pamietam odkręcilo się koło zębate napędzające rozrząd.

Oczywiscie w silniku sieczka po tym.

Napisano

177 koni to nie jest chyba HDI/TDCI tylko Volvoskie 2 litrowe 5 cylidrów (oznaczenie D4 w V50). Podobno średnio to udane -> szybko padają uszczelki pod głowicą.

Napisano
51 minut temu, cesarz napisał:

177 koni to nie jest chyba HDI/TDCI tylko Volvoskie 2 litrowe 5 cylidrów (oznaczenie D4 w V50). Podobno średnio to udane -> szybko padają uszczelki pod głowicą.

Dlatego droga wymiana rozrządu;]

Napisano
A to ma łańcuszek między walkami tak jak HDI?

Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka

Napisano
4 godziny temu, Adam_ napisał:

A to ma łańcuszek między walkami tak jak HDI?

Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka

Nie, naped typowo paskowy. Czesto jest problem z rozrzadem przez uszkodzenie napinacza paska osprzetu  mikro i wciaga go w rozrzad i kaplica. 

Napisano
Dnia 21.10.2017 o 23:17, gorex napisał:

Swoją drogą to niesamowite jak wiele może być przyczyn takiego zdarzenia. Sam jestem ciekawy co powie mechanik.

No i? Co powiedzial? :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.