Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dealer seat, o co kaman?

Featured Replies

Napisano

Witajcie, w połowie lipca zamówiłem leona 1.4 tsi 150km 5d manual, desire red. Miesiąc temu dzwoni dealer że wszystko idzie zgodnie z planem i auto będzie do odbioru w połowie listopada. Dziś kolejny telefon, sprzedawca twierdzi że są straszne restrykcje(co to kur.a znaczy?:totalszok:) na silniki 1.4 150. i że moj leon będzie do gotowy w lutym przyszłego roku ale to też nie jest pewne. Zapaliłem się, uspokaja że znalazł niemal identyczną sztukę gdzieś w poznaniu i czy biorę?  O co kaman, jak z nim gadać? Brać ten co oferuje? Wiadomo ile on stoi na placu. Z drugiej strony na umowie mają termin 30.11 co będzie jeśli się z niego nie wywiążą? Proszę o rady jutro jadę do niego.

Napisano
4 minuty temu, gzes napisał:

Witajcie, w połowie lipca zamówiłem leona 1.4 tsi 150km 5d manual, desire red. Miesiąc temu dzwoni dealer że wszystko idzie zgodnie z planem i auto będzie do odbioru w połowie listopada. Dziś kolejny telefon, sprzedawca twierdzi że są straszne restrykcje(co to kur.a znaczy?:totalszok:) na silniki 1.4 150. i że moj leon będzie do gotowy w lutym przyszłego roku ale to też nie jest pewne. Zapaliłem się, uspokaja że znalazł niemal identyczną sztukę gdzieś w poznaniu i czy biorę?  O co kaman, jak z nim gadać? Brać ten co oferuje? Wiadomo ile on stoi na placu. Z drugiej strony na umowie mają termin 30.11 co będzie jeśli się z niego nie wywiążą? Proszę o rady jutro jadę do niego.

no a co masz zapisane w umowie, którą zawarłeś z dealerem ? Jak by była dobra oferta na pojazd dostępny od ręki to ja bym brał.

Przy okazji - ciągle słyszę o braku solidności w terminach grupy VAG - osobiście zdarzyła mi się potężna obsuwa w Skodzie i słyszałem o kilku innych przypadkach, bliskiem koledze VW się obsunął kilkukrotnie, Ty piszesz o Seacie. Nie świadczy to zbyt dobrze o tym producencie, planowanie produkcji to podstawa, jeśli tego nie potrafią to co sądzić o pozostałych etapach produkcji ? @OZI ma trochę racji pisząc, że VAG ma EU klientów w :kara:.

Napisano
  • Autor
23 minuty temu, bergerac napisał:

no a co masz zapisane w umowie, którą zawarłeś z dealerem ?

Przewidywalny termin gotowości do odbioru 30.11 czyli doopa raczej nic nie ugram. :facepalm:

Edytowane przez gzes

Napisano
Godzinę temu, gzes napisał:

Zalezy ci na tym seacie?

Ja bym odebral zaliczke i zamowil cos ciekawego. 

P.S. Co cie sklonilo do zakupu samochodu ze skrzynia reczna?

Napisano
  • Autor
27 minut temu, maagog napisał:

Zalezy ci na tym seacie?

Ja bym odebral zaliczke i zamowil cos ciekawego.

Zależy, ale możesz rzucić przykładem tego ciekawego auta.

P.S. Co cie sklonilo do zakupu samochodu ze skrzynia reczna?

8300zł

Edytowane przez gzes

Napisano

Wynegocjuj rabat i bierz z palcu, zawsze można zapytać o datę produkcji. 

Napisano

Hej. Kolega mial podobny przypadek z jednym dealerem skody. Zamówił superb w wersji full (4x4, DSG, TSI 280KM, etc) niestety po oczekiwaniu około 5ciu miesięcy na auto co chwile przesuwali mu termin odbioru, tłumacząc się dużym popytem. W końcu rozwiązał umowę ze sprzedawcą, ponieważ znalazł u innego dealera taki sam egzemplarz na placu. POjechał i kupił od ręki :P Więc śmiem twierdzić, że terminy w salonach VAG, to porażka.

Napisano

Troche jest to wina podejscia do produkcji. Kazda sztuka jest indywidualnie konfigurowana.

W japoncach masz 3 wersje wyposazenia i sobie tluka sztuke po sztuce...

Napisano
Godzinę temu, Kiwal napisał:

Troche jest to wina podejscia do produkcji. Kazda sztuka jest indywidualnie konfigurowana.

W japoncach masz 3 wersje wyposazenia i sobie tluka sztuke po sztuce...

Dzsiejsze systemy zarządzania produkcją radzą sobie z tym i to nie jest problem i nie wydłuża produkcji.

Tu temat dotyczy problemów z silnikami - fabryki się nie wyrabiają ze względu na wydajność. Niestety - 1.4 TSI jest montowany w chyba każdym modelu VW, Audi, Seat, Skoda i jest rozchwytywany. To jeden z najpopularniejszych dziś silników w Europie.

W zeszłym roku też tak było w Seacie - na 1.8 TSI czas oczekiwania był kilka tygodni krótszy niż na 1.4 TSI

Napisano
12 godzin temu, SebeKK napisał:

Hej. Kolega mial podobny przypadek z jednym dealerem skody. Zamówił superb w wersji full (4x4, DSG, TSI 280KM, etc) niestety po oczekiwaniu około 5ciu miesięcy na auto co chwile przesuwali mu termin odbioru, tłumacząc się dużym popytem. W końcu rozwiązał umowę ze sprzedawcą, ponieważ znalazł u innego dealera taki sam egzemplarz na placu. POjechał i kupił od ręki :P Więc śmiem twierdzić, że terminy w salonach VAG, to porażka.

Mój kumpel zamiast obiecanych dwóch miesięcy czekał 5. Przy czym stanowisko salonu w skrócie "nie podoba się, to spi...j".

Fabia 1.2 TSI DSG na wypasie.

Napisano

Trzeba Fiata kupować hehe. 5 tyg oczekiwania jak do produkcji i jeździmy ;]

Napisano
Teraz, Rado_ napisał:

Trzeba Fiata kupować hehe. 5 tyg oczekiwania jak do produkcji i jeździmy ;]

Na Hyundaia czekałem 2 tyg., ale wziąłem już to, co diler wcześniej zamówił - wersję z automatem miał jedną dostępną, ale kolor można było wybrać spośród 3 ;]

Na indywidualne zamówienie z produkcji w Czechach czeka się 3-4 miesiące.

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał:

Na Hyundaia czekałem 2 tyg., ale wziąłem już to, co diler wcześniej zamówił - wersję z automatem miał jedną dostępną, ale kolor można było wybrać spośród 3 ;]

Na indywidualne zamówienie z produkcji w Czechach czeka się 3-4 miesiące.

Dlugo czekałes jak na auto z placu 8] Chyba wszedzie na suva teraz to po kilka m-cy sie czeka. na Pegeoty 3008, 5008 to nawet po 6 m-cy :hehe:

Napisano
1 minutę temu, Rado_ napisał:

Dlugo czekałes jak na auto z placu 8] Chyba wszedzie na suva teraz to po kilka m-cy sie czeka. na Pegeoty 3008, 5008 to nawet po 6 m-cy :hehe:

Nie z placu. Jechały z produkcji na wcześniejsze zamówienie dilera. :ok:

Co do SUVów, to wszyscy dilerzy podkreślali, że jest rwanie. SUVy i kompakty klasy B.

Napisano

sprzedawcy też mają swoje "za uszami"

żona po 2 miesiącach od zamówienia (na 2 tygodnie przed zaplanowanym odbiorem) dostała informację, że takiej wersji z konkretnym wyposażeniem nie mozna było zamówić ;(: radio będzie inne, tylne fotele bez grzania i auto przyjedzie na innych felgach

Pani z salonu była oburzona, jak żona powiedziła jej, że zdecyduje czy odbierze auto jak je zobaczy na własne oczy ...

Skończyło się na zamówieniu felg przez salon i obniżce ceny

Napisano

ale w czym jest kłopot ze auto z placu? stało 20 lat czy jak?  ja mam auto z produkcji kwietniowej - jeździ i ma się dobrze więc jak dobra cena i wypas i model odpowiada to brać.

Napisano

W Renault/Dacia podobnie- problemy z podażą silników benzynowych TCe90. Modele z tym silnikiem zamawiane "od zera" już od lipca, mają szanse nie załapać się w tym roku.

Napisano

Nie dziwie sie po silnik biorą taksówkarskie firmy - dośc oszczędny lubi lpg, wytrzymuje 300 tysięcy bez problemu

Napisano

No dobra a teraz jestem ciekaw... Czy na prawde ludzie ida do Skody po Fabie i przeklikuja te wszystkie opcje i czekaja na auto pol roku? Ja zawsze kupowalem to co juz stalo u dilera albo czekalo w porcie. Ciekaw jestem tej polityki. Przeciez mozna zebrac co sie najlepiej sprzedaje w Golf/Leon/Octavia w poszczegolnym kraju i wyprodukowac takich aut i sprzedawac bez udziwnien. Moze sie nie znam.

Napisano
5 godzin temu, Rado_ napisał:

No dobrze ale dlaczego? Wprowadzili do sprzedazy cos co nie bylo gotowe? To tak ja bym oddal uzytkownikom platforme do trejdowania ale jedyne co mozesz zrobic to sie zalogowac i patrzec przez pol roku. Ktos to analizowal?

Napisano

Problemem przewaznie jest jakis konkretny element, z ktorego produkcja nie nadążają. NIe wiem, czy tak musi byc , widocznie kosztty, koszty. Np. zamawiasz szklany dach i czekasz dodatkowo 3 m-ce, bo dachów nie ma na stanie

Napisano
Godzinę temu, Rado_ napisał:

Problemem przewaznie jest jakis konkretny element, z ktorego produkcja nie nadążają. NIe wiem, czy tak musi byc , widocznie kosztty, koszty. Np. zamawiasz szklany dach i czekasz dodatkowo 3 m-ce, bo dachów nie ma na stanie

A potem trzeba wymienić, bo coś tam i auto stoi nieużywane, bo czeka na części ;]

Napisano
7 godzin temu, wujekcybul napisał:

No dobra a teraz jestem ciekaw... Czy na prawde ludzie ida do Skody po Fabie i przeklikuja te wszystkie opcje i czekaja na auto pol roku? Ja zawsze kupowalem to co juz stalo u dilera albo czekalo w porcie. Ciekaw jestem tej polityki. Przeciez mozna zebrac co sie najlepiej sprzedaje w Golf/Leon/Octavia w poszczegolnym kraju i wyprodukowac takich aut i sprzedawac bez udziwnien. Moze sie nie znam.

Dealerzy zamawiają samochody na stock właśnie pod kątem tego co się u nich sprzedaje. To co ludzie wbierają njczęściej wpływa też na wyposażenie standardowe na nasz rynek albo na pakiety opcji- np. w BMW jest Polski Pakiet, w którym to masz opcje, które są najczęściej w naszym kraju wybierane.

Chcesz mieć samochód skonfigurowany przez siebie - czekaj. Chcesz gotowca - bierz z placu. Fair zasada.

"Sprzedawać bez udziwnień" - masz na myśli brak możliwości dokupowania opcji? Chyba japońska filozofia Ci się udziela.

Napisano
Dnia 27.10.2017 o 14:48, wujekcybul napisał:

No dobra a teraz jestem ciekaw... Czy na prawde ludzie ida do Skody po Fabie i przeklikuja te wszystkie opcje i czekaja na auto pol roku... Ciekaw jestem tej polityki... Moze sie nie znam.

A na cholerę mi jakieś durne dodatki, których nie chcę, a za które dealer i tak mnie skasuje? Wolę szybciej pomyśleć o nowym aucie, żeby zapłacić tylko za to, co potrzebuję. Chcę kupić auto na wiosnę 2018 i teraz ogarniam markę, model, wyposażenie. Mam czas. Jak ktoś go nie ma, to faktycznie bierze z placu i płaci. Kiedyś tak kupiłem matiza, ale on miał to, co potrzebowałem. W 2013 kupiłem fiestę na zamówienie, bo fordy mają dużo dodatków i dopasowywałem auto pod siebie. 

Napisano

w 90 %  wal robi handlowiec 

opowiada bajki ze auto bedzie za max 4 miechy a dobzr wie ze nic z tego 

Edytowane przez Marcinekkk

Napisano
Dnia 26.10.2017 o 22:22, Manx napisał:

Dzsiejsze systemy zarządzania produkcją radzą sobie z tym i to nie jest problem i nie wydłuża produkcji.

Tu temat dotyczy problemów z silnikami - fabryki się nie wyrabiają ze względu na wydajność. Niestety - 1.4 TSI jest montowany w chyba każdym modelu VW, Audi, Seat, Skoda i jest rozchwytywany. To jeden z najpopularniejszych dziś silników w Europie.

W zeszłym roku też tak było w Seacie - na 1.8 TSI czas oczekiwania był kilka tygodni krótszy niż na 1.4 TSI

Jak widać mimo owych systemów VAG ma z tym problem, poza tym każda fabryka i jej podwykonawcy mają swoje (ograniczone) moce przerobowe. Dla przykładu w Skodzie w zależności co się wybrało to czekało się od 3 do 10miesięcy. Dla przykładu 2.0TDI były szybciej osiągalne niż 2.0TFSI, czarna tapicerka była szybciej niż jasna :bzik:. Sprzedawcy też tego nie wiedzą, sprzedają co ludzie sobie wymyślą w konfiguratorze a potem nie potrafią powiedzieć dlaczego się tak długo czeka.

Napisano
Dnia 26.10.2017 o 17:43, gzes napisał:

To bierz.

To co możesz zrobić zależy od umowy, ale zapewne nic nie możesz zrobić, poza odebraniem zaliczki. 

Napisano
Dnia 26.10.2017 o 20:10, SebeKK napisał:

To miał szczęście, rok temu tak szukałem i owe ogłoszenia to były podpuchy. Jak się zadzwoniło, to zawsze było kręcenie typu, że te auto już sprzedane, albo mamy inne .. podobne :phi:.Na forum Superba jak ktoś rzucał post, że rezygnuje z auta co ma wyznaczoną bliską datę produkcji to inni się rzucali i dzwonili z prośbą o rezerwację :facepalm:

Napisano
51 minut temu, sherif napisał:

Jak widać mimo owych systemów VAG ma z tym problem, poza tym każda fabryka i jej podwykonawcy mają swoje (ograniczone) moce przerobowe. Dla przykładu w Skodzie w zależności co się wybrało to czekało się od 3 do 10miesięcy. Dla przykładu 2.0TDI były szybciej osiągalne niż 2.0TFSI, czarna tapicerka była szybciej niż jasna :bzik:. Sprzedawcy też tego nie wiedzą, sprzedają co ludzie sobie wymyślą w konfiguratorze a potem nie potrafią powiedzieć dlaczego się tak długo czeka.

Pisałem o systemach w tym kontekście, że większe zróżnicowanie wyposażenia nie wpływa znacząco na czas produkcji. Jeśli wszystkie komponenty są, to dobrze wyposażony samochód spędza na taśmie tyle samo czasu co golas. Na czas oczekiwania konfiguracja i owszem może wpływać, ale to jest pochodna wydajności fabryki dostarczająćej podzespoły (np. czas możę się wydłużyć przy popularnym silniku, szybrdachu, skrzyni automatycznej, elektrycznie składanym haku). Z 1.4 wygląda to tak jakby ktoś w VW niedocenił popytu i przewidzieli za małe moce przerobowe jeśli chodzi o ten silnik. Można to odbierać jako klęskę urodzaju, albo klęskę planowania - nie przewidzieli odpowiednio dużych mocy produkcyjnych. Za jakiś czas podejrzewam, że zaczną sztucznie wydłużać czas oczekiwania na 1.4 TSI, żeby ludzie decydowali się na droższy 1.5 TSI (oczywiście w tych modelach, gdzie będzie możliwość takiego wyboru, a nie w każdym jest takowy)

Jak pamiętam w zeszłym roku to sprzedawca mi mówił że najdłużej się czekało na 1.4 TSI - to trzon oferty silnikowej VW/Skoda/Seat i na 2.0 TSI - popularny w Audi.

Napisano
6 godzin temu, MARS napisał:

A na cholerę mi jakieś durne dodatki, których nie chcę, a za które dealer i tak mnie skasuje? Wolę szybciej pomyśleć o nowym aucie, żeby zapłacić tylko za to, co potrzebuję. Chcę kupić auto na wiosnę 2018 i teraz ogarniam markę, model, wyposażenie. Mam czas. Jak ktoś go nie ma, to faktycznie bierze z placu i płaci. Kiedyś tak kupiłem matiza, ale on miał to, co potrzebowałem. W 2013 kupiłem fiestę na zamówienie, bo fordy mają dużo dodatków i dopasowywałem auto pod siebie. 

Ja zamierzałem zamówić teraz VW, by odebrać na wiosnę.

Ale jeździłem po różnych dilerach i spodobał mi się Hyundai i już od miesiąca nim jeżdżę ;]

Napisano
Dnia 27.10.2017 o 14:48, wujekcybul napisał:

A jak nie ma. Zeby coś stało u dilera to musi byc to pewna grupa aut w jakiejs konfiguracji "zamówiona" przez sprzedawce. I tu też jest problem . Samo gołe auto nawet z wyposażniem to idzie szybciutko , ale silniki tu jest gwóźdź programu , gablota idzie szybciej niz motor. No i cena. Taka stojąca na placu Skoda w wersji Ambition z połowy roku jest droższa niz plasująca sie wyżej wersja Style zamawiana obecnie . Akurat jestem na etapie oczekiwania na auto wiec temat gruntownie przerabiałem.

Edytowane przez demoneczek

Napisano
8 godzin temu, demoneczek napisał:

A jak nie ma. Zeby coś stało u dilera to musi byc to pewna grupa aut w jakiejs konfiguracji "zamówiona" przez sprzedawce. I tu też jest problem . Samo gołe auto nawet z wyposażniem to idzie szybciutko , ale silniki tu jest gwóźdź programu , gablota idzie szybciej niz motor. No i cena. Taka stojąca na placu Skoda w wersji Ambition z połowy roku jest droższa niz plasująca sie wyżej wersja Style zamawiana obecnie . Akurat jestem na etapie oczekiwania na auto wiec temat gruntownie przerabiałem.

Czyli VW ma jakas niezrozumiala dla mnie polityke. Albo ma problem z mocami przerobowymi albo sztucznie ogranicza podaz. Kolega X1 zamowil we wrzesniu w listopadzie odbior produkcja w USA. Jak widac da sie to zrobic szybko i sprawnie.

Napisano
4 godziny temu, wujekcybul napisał:

Czyli VW ma jakas niezrozumiala dla mnie polityke. Albo ma problem z mocami przerobowymi albo sztucznie ogranicza podaz. Kolega X1 zamowil we wrzesniu w listopadzie odbior produkcja w USA. Jak widac da sie to zrobic szybko i sprawnie.

Zależy jak się ułoży. Może nie lawiny zamówień wikszej niż przewidywali, a przy tym ów kolega zamówił egzemplarz z typowym wyposażeniem, które jest dla fabryki dostępne od ręki, dobrze ułożył się transport. 

Wzmę przykłady z tego samego worka - BMW X3 w zamówione w styczniu, przyszło w maju. Drugie BMW X3 zamówione w I połowie lipca przyszło koniec sierpnia. Zależy od tego ile fabryka ma aktualnie zleceń na dany model i czy dostawca jakiegoś z elementów dodatkowego wyposażenia nie ma opóźnień.

Napisano
9 godzin temu, wujekcybul napisał:

Moze to drugie. Otwierając linie produkcyjna danego silnika wiadomo jaka jest produkcja reszty wiec  uwazam ze mozna to dopasowac. Przeca nikt nie zamawia auta z dwoma silnikami na zapas.:hmm:

Napisano
Z tego co sie orientuje to dzisiaj w automotiv raczej w ogole niewiele jest "na stanie"
Napisano
3 godziny temu, demoneczek napisał:

Moze to drugie. Otwierając linie produkcyjna danego silnika wiadomo jaka jest produkcja reszty wiec  uwazam ze mozna to dopasowac. Przeca nikt nie zamawia auta z dwoma silnikami na zapas.:hmm:

Tylko, nikt nie daje takiego wyboru, skrzyn, silników i wyposażenia co VAG. To też utrudnia zarządzanie produkcją i prognozowanie.

Napisano
Godzinę temu, Fili_P napisał:
Dnia 27/10/2017 o 15:50, Rado_ napisał:

Z tego co sie orientuje to dzisiaj w automotiv raczej w ogole niewiele jest "na stanie"

Japończyczy wymyślili JIT, cały świat to skopiował i nikt nie robi zapasów.. w sumie to nie jest złe, bo to też ogranicza koszty - niższe koszty magazynowania. Wyobraźmy sobie że jakiś model ma 15 wersji tapicerki - to oznacza, że producent musiałby trzymać magazyn z zapasem 15 rodzajów tapicerki.

Napisano

Wiem, ze nie robia zapasow, chodzilo mi o to, ze nie sa w stanie na bieżąco  produkowac na linie montażowa,  tak aby nie brakowalo czesci.

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał:

Tylko, nikt nie daje takiego wyboru, skrzyn, silników i wyposażenia co VAG. To też utrudnia zarządzanie produkcją i prognozowanie.

VAG tak owszem ale Skoda juz nie i tu w Skodzie sa problemy 

Napisano

ja zamawiałem Puga 2008 do produkcji, dostawa na czas. Auto odebrałem dzisiaj, zgodnie z datą na zamówieniu, ale było dostępne w salonie już kilka dni wcześniej :ok: Podoba mi się takie podejście.

Napisano
55 minut temu, demoneczek napisał:

VAG tak owszem ale Skoda juz nie i tu w Skodzie sa problemy 

Skody też to dotyczy, np przy samym Superbie masz mnogość silników, wersji mocowych, skrzyń, wersji wyposażenia  i do tego możesz sobie dobierać jeszcze masę duperel.

Tj pisałem już, jak zamówiłem Superba to m.in z racji wyboru silnika oraz jasnego wnętrza z wentylowanymi siedzeniami czas oczekiwania rósł kilkakrotnie aż do 10m. Ludzie z ciemną tapicerką i z tdi mieli auta o kilka miesięcy wcześniej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.