Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2 auta w domu?

Featured Replies

Napisano

Szykuje mi się zmiana auta. Teraz mamy jedno duże - S-max'a. Zastanawiam się czy teraz nie kupić nowe małe (automat) do miasta na długi okres czasu i coś większego starszego na dłuższe wypady? Ktoś ma taką konfigurację? Powód: mniejsze lepsze do miasta, łatwiejsze parkowanie, spalanie również mniejsze ponoć. 

A na wypady dłuższe planuje youngtimer'a - ale mówimy tylko o jeździe po Polsce. 

Chyba że zamienić Forda na jakieś większe kombi a po mieście - taxi i komunikacja miejska. 

Co o tym myślicie? 

Nie wiem czy koszty wygrają z wygodą. 

Napisano
8 minut temu, lucash napisał:

Ktoś ma taką konfigurację?

Mam konfigurację jak w podpisie. Mały z LPG do miasta, duży w trasy.

Napisano
  • Autor

No ale masz Tucsona czyli sporo większe auto niż planowany przeze mnie Swift

Napisano
2 minuty temu, lucash napisał:

No ale masz Tucsona czyli sporo większe auto niż planowany przeze mnie Swift

Przedtem miałem Cruze - IMO większy hatchback w sam sprawdza się i w mieście i w trasie :ok:

Napisano
  • Autor

Hatchback z klasy C odpada. Jedynie Golf jest ok pod względem miejsca. 185 cm wzrostu robi swoje. Inaczej za mną może siedzieć pies, i to na kanapie :)

Napisano

Pytanie jeszcze, kto i kiedy jeździ tymi autami?

Ja - z racji podwarszawia - mam konfigurację autobus + maluch.

Jeżdżę autobusem, żonka maluchem, ale awaryjnie maluch może przewieźć całą naszą 5tkę.

Napisano
  • Autor

Właśnie muszę uruchomić żonę do jeżdżenia stąd mały i automat. Outbacka nie ogarniała wielkościowo, S-maxa tyż nie :) Sprawdzałem wielkośc Swifta i mnie baaardzo pozytywnie zaskoczył. Za mną jako kierowcą normalnie może siedzieć wysoka osoba. Astra czy Focus się chowają. 

Napisano
2 godziny temu, lucash napisał:

Szykuje mi się zmiana auta. Teraz mamy jedno duże - S-max'a. Zastanawiam się czy teraz nie kupić nowe małe (automat) do miasta na długi okres czasu i coś większego starszego na dłuższe wypady? Ktoś ma taką konfigurację? Powód: mniejsze lepsze do miasta, łatwiejsze parkowanie, spalanie również mniejsze ponoć. 

A na wypady dłuższe planuje youngtimer'a - ale mówimy tylko o jeździe po Polsce. 

Chyba że zamienić Forda na jakieś większe kombi a po mieście - taxi i komunikacja miejska. 

Co o tym myślicie? 

Przede wszystkim nie wiadomo do czego będziesz używał tego drugiego samochodu. U mnie drugi samochód jest małym autkiem, wyjątkowo tanim w utrzymaniu, a że zdarza mi się do pracy dojeżdżać nawet i 40 minut, o dziwnych porach i bywa, że muszę "na już" to wszelkie taxi i zbiorkomy odpadają. Jak masz bliskie i w pełni przewidywalne trasy to nie wiem czy jest sens dla drugiego auta. Drugi pojazd generuje niemałe koszty stałe, które dopiero przy określonym przebiegu, albo zyskanych zleceniach, mogą zacząć się zwracać.

Napisano
  • Autor
13 minut temu, Igorek napisał:

Przede wszystkim nie wiadomo do czego będziesz używał tego drugiego samochodu. 

Daily car: zakupy, praca 1x w tygodniu, przedszkole itd. Warunek: ekonomiczny mały automat

Napisano
4 minuty temu, lucash napisał:

Daily car: zakupy, praca 1x w tygodniu, przedszkole itd. Warunek: ekonomiczny mały automat

Ale czekaj, Ty będziesz w tym czasie używał tego większego czy on będzie sobie stał a na codzień będzie mniejszy? Bo jeśli opcja nr 2 to małe autko jest bez sensu

Napisano

Na dalekie wypady powinno być auto pewne. A do miasta może być strucel, nawet jak się rozleci to wrócisz tramwajem....

Napisano
7 godzin temu, grogi napisał:

Na dalekie wypady powinno być auto pewne. A do miasta może być strucel, nawet jak się rozleci to wrócisz tramwajem....

Dokladnie, jak cos padnie w miescie to zostawiasz, dzwonisz po taxi, a po robocie ogarniasz temat z assistance.

Awaria 1kkm od domu, to zazwyczaj sporo wiecej klopotow.

Napisano
11 godzin temu, lucash napisał:

Co o tym myślicie? 

pytanie w ile osób robisz te długie trasy i na ile Twoje wymagania to realne potrzeby, a na ile potrzeba wygody czy radości z jazdy. Skoro piszesz o aucie typu youngtimer, to raczej to drugie. Bo przy podejściu praktycznym, to wystarczy Ci jedno współczesne auto klasy B. Będzie trochę większe niż maluch klasy A, ale też może mieć automat, nadal będzie całkiem praktyczny, zwrotny w jeździe miejskiej. I na dłuższe trasy zupełnie wystarczający. No chyba że jeździsz w 5 osób, wtedy będzie jednak za ciasno.

Napisano
  • Autor

Racja Grogi :oki: Jednak zmienię założenia. Z tym że ciężko będzie znaleźć coś małego z automatem klasycznym i niedrogiego. 

Kurcze wychodzi  na to że 2 auta to bardziej wygoda niż ekonomia. 

Napisano

Jeśli jedno auto ma stać, to zakup wg mnie nie ma sensu. Koszty stałe zabiją

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
2 godziny temu, lucash napisał:

Racja Grogi :oki: Jednak zmienię założenia. Z tym że ciężko będzie znaleźć coś małego z automatem klasycznym i niedrogiego. 

Ja przyjąłem właśnie takie założenia - młody autobus, starszy maluch. :ok:

U nas padło na aveo, ale nie wiem, czy były automaty.

Ano. :phi:

Napisano
16 godzin temu, lucash napisał:

Co o tym myślicie? 

Jeśli masz już S-Max'a i jesteś pewny tego auta to do niego dokupiłbym starszy automat i już.

Coś prostego z klasyczną skrzynią. Jest tego sporo i w budżetach do 5/10k można przebierać.

Zmiana dwóch aut gdy jedno z Twoich obecnych pasuje do konfiguracji jest imho bez sensu.

Ile chcesz wydać na auto?

2 godziny temu, Pyrekcb napisał:

U nas padło na aveo, ale nie wiem, czy były automaty.

Było. Z silnikiem 1,4 16V 100 KM :oki:

4 godziny temu, lucash napisał:

Z tym że ciężko będzie znaleźć coś małego z automatem klasycznym i niedrogiego.

Zdefiniuj nie drogiego.

1. https://www.otomoto.pl/oferta/volkswagen-polo-z-niemiec-po-oplatach-1-4-automat-klima-zadbany-ID6zo9SB.html?utm_source=refferals&utm_medium=traffic_exchange&utm_campaign=olx#xtor=SEC-8

2. https://www.otomoto.pl/oferta/volkswagen-golf-z-gazem-lpg-automat-ubezpieczenie-oc-do-sierpien-2018-ID6zleIZ.html?utm_source=refferals&utm_medium=traffic_exchange&utm_campaign=olx#xtor=SEC-8

3. https://www.otomoto.pl/oferta/renault-clio-1-4-rt-bogate-wyposazenie-niski-przebieg-automat-i-wlasciciel-ID6z4te3.html?utm_source=refferals&utm_medium=traffic_exchange&utm_campaign=olx#xtor=SEC-8

4. https://www.olx.pl/oferta/peugeot-206-silnik-1-4-benz-okazja-CID5-IDryuxp.html#4b4a169cb1

5. https://www.olx.pl/oferta/nissan-micra-automat-po-lift-CID5-IDrtbEj.html#8d94d27923

6. https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-polo-1-4-automat-CID5-IDrmi1T.html#fb4efe18ed

Powyżej masz kilka propozycji do 5k pln do 50km od Warszawy.

Generalnie wybrałbym albo francuza albo coś z grupy VAG gdzie jak coś padnie wymieniasz za grosze.

Napisano

Mysle, ze zadawanie tego rodzaju pytan na forum, gdzie nikt Cie nie zna, nie zna Twoich faktycznych potrzeb, upodoban, mozliwosci finansowych, tego gdzie mieszkasz, gdzie i ile jezdzisz itp itd. jest conajmniej dziwne i dla mnie niezrozumiale. Kazdy Ci odpowie wedle swich potrzeb i upodoban. 

A zatem, moim zdaniem, bez dwoch aut sie nie obejdzie. Oczywistym jest, ze za wygode sie placi, zatem koszty zakupu i utrzymania znacznie przewyzsza koszty jazdy komunikacja miejska (zakladam, ze mieszkasz w miescie) czy tez taxi od czasu do czasu, ale cos za cos. 

Jak pisza wyzej, szukalbym jakiegos nieduzego/niedrogiego automata i zostawil tego forda jesli jestes zadowolony i nie wymaga nakladow. Inaczej kupisz jakas uzywke, czyli kota w worku.

Napisano
Dnia 26.01.2018 o 21:33, lucash napisał:

Co o tym myślicie? 

Nie znamy twojej konfiguracji.

Czy masz miejsce parkingowe, ile jeździsz km, jak masz skonfigurowaną drogę dom <> praca.

Czy masz dzieci i wozisz je po południu na zajęcia.

Napisano
Dnia 1/26/2018 o 21:33, lucash napisał:

Co o tym myślicie? 

ile tych dłuższych wypadów masz?

Ja mam góra 2 razy w roku powyżej 100km wypad...

U mnie na razie jest konfiguracja Bravo do śmigania dla żony i jako rodzinny wozik, a drugie auto to moje fanaberie motoryzacyjne ;)

Napisano

Ja na przykład muszę mieć dwa auta. Formalnie wystarczyło by jedno, ale Duster służy mi do pracy przez co full wszystkiego potrzebnego do pracy i zabranie córy z żoną graniczyło by z cudem. Dlatego jest drugie auto Scenic II który jest autem rodzinnym, na zakupy i kościoła. Jak młoda usiądzie to Scenic idzie na sell i żonie coś małego się kupi.

Napisano
  • Autor

Bardziej chodzi jednak o wygodę. Jakby nie patrzeć to w zeszłym rok wydałem na samochód 9041 PLN (paliwo, ubezpieczenie, serwis). Kupując drugie auto dojdzie ubezpieczenie 1200 (samo OC) i serwis liczę jakieś 3000.

W zasadzie to postawię jednak na 2 auta. Dzięki karax za listę. Ciut jednak droższe potrzebuję a przynajmniej z klimą ;) Pic w tym że nie chce mi się czasem na zachcianki żony wozić ją po sklepach. Bez 2 auta nie da rady tego ogranąć. Jedynego tez nie mogę jej dać bo ten tego... samochód to nie jej żywioł.

Parkowanie będzie pod blokiem ale to znaczenia żadnego nie ma. Dzieciak narazie 3 lata więc wożenie zacznie się później ;)

Napisano

Ja tez mam dwa (momentami nawet 5) i w obecnej infrastrukturze komunikacji miejskiej nie wyobrazam sobie jechania tramwajem na basen 70 min w jedna strone

Napisano

Tutaj wiele czynników decyduje czy potrzebne są dwa auta czy jedno.

U mnie muszą być dwa, dojeżdżam do pracy 35km, żona 7km ale musi odstawić dziecko do przedszkola, po pracy odebrać. Bez auta miałaby ciężko czasowo, bo komunikacja jest dosyć słaba na wiosce.

Znajomi pracują na zmiany w takich godzinach, że on wraca, ona bierze auto i jedzie, mimo to mają dwa auta, bo jak jedno jest w pracy to drugie może coś załatwić w tym czasie, do tego dwoje małych dzieci.

Znam jeszcze wariant gdzie ludzie mają np. jedno auto, które tylko stoi w garażu, bo do pracy zabierają ich handlowcy autami służbowymi.

Takich konfiguracji może być wiele.

Napisano
39 minut temu, Kraviec napisał:

Tutaj wiele czynników decyduje czy potrzebne są dwa auta czy jedno.

U mnie muszą być dwa, dojeżdżam do pracy 35km, żona 7km ale musi odstawić dziecko do przedszkola, po pracy odebrać. Bez auta miałaby ciężko czasowo, bo komunikacja jest dosyć słaba na wiosce.

Znajomi pracują na zmiany w takich godzinach, że on wraca, ona bierze auto i jedzie, mimo to mają dwa auta, bo jak jedno jest w pracy to drugie może coś załatwić w tym czasie, do tego dwoje małych dzieci.

Znam jeszcze wariant gdzie ludzie mają np. jedno auto, które tylko stoi w garażu, bo do pracy zabierają ich handlowcy autami służbowymi.

Takich konfiguracji może być wiele.

podobnie jak u mnie - żona ma 7 km ale zero komunikacji międzywioskowej w pasujących godzinach

ja mam dalej jeszcze i tez zero komuinikacji. dodatkowo córke wożę do przedszkola....

siłą rzeczy 2 auta potrzebne... dopóki pracowałem na miejscu to wystarczał sam golf

teraz mamy Golfa 4 i thalię, ale w tym roku zmieniamy oba: coś lepszego młodszego (najpewniej octavia III 1,4 tsi) - dla żony na co dzień + wyjazdy rodzinne, a ja dla siebie poszukam czegoś 4x4 (gównianej jakości droga do pracy w zimę dodatkowo zawiewana - szkoda lepszego auta)

Napisano
Dnia 27.01.2018 o 09:48, lucash napisał:

hehehe dobre! ekonomia przy 2ch autach to leży i kwiczy niestety U mnie Insginia kombi i Swift... a do tego jeszcze 2oo jak się robi cieplej ;-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.