Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Usunięcie drobnych rys. Dobrze nie tanio.

Featured Replies

Napisano

Witam za wiosnę chciałbym trochę odświeżyć auto i jedynym z punktów jest usunięcie rys z srebrnego lakieru metalic.

Nie interesuje mnie usunięcie rys na kilka myć auta czy ich zamaskowanie. Chce to zrobić samemu ręcznie bo jakich środków bym nie użył i tak będzie taniej niż lakierowanie całych elementów.

Rys jest dużo ale są płytkie, powierzchniowe. Ma być dobrze i skutecznie a nie tanio.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Jesteś pewien, że robiąc samemu będzie dobrze i skutecznie, bo czy drogo czy drozej to się okaże czy będzie dobrze i skutecznie.

Napisano

Jak masz zamiar ręcznie to od razu zacznij pakować na siłce.

Kup polerkę i wtedy można myśleć.

Albo robimy książkowo czyli 3 etapowo: 3xpasta i 3xpad, (twardy, średni, finisz)

albo: Meguiers UC i pad średni.

Napisano
2 godziny temu, Gokart napisał:

Chce to zrobić samemu ręcznie

Skuteczniej byłoby, gdybyś w te ręce wziął polerkę, ale na początek możesz kupić taki zestaw: https://mrcleaner.pl/zestawy-i-prezenty/zestaw-meguiar-s-ultimate-compound-tri-color-kit-apt?gclid=Cj0KCQiAzMDTBRDDARIsABX4AWy425W3ljg9I6NsxjJqDMwW371MreOpJj-BQeuwk_5ATQYE7gNAwo4aAkduEALw_wcB

i zobaczyć jakie efekty uzyskasz. Na srebrnym to może się nawet udać ;)

Napisano

Spokojnie. Jezeli nie operowales polerka to raczej odradzam. Latwo przypalisz klar... Zaczalbym od recznej roboty , papier 1000-lekko okragle ruchy na rysie, pozniej 2000 i pasta g3+woda ... Powinno byc ok

Napisano
Spokojnie. Jezeli nie operowales polerka to raczej odradzam. Latwo przypalisz klar... Zaczalbym od recznej roboty , papier 1000-lekko okragle ruchy na rysie, pozniej 2000 i pasta g3+woda ... Powinno byc ok
Bzdura. Zdecydowanie łatwiej jest uszkodzić lakier papierami niż przypalić lakier polerką. Ale oczywiście dla chcącego nic trudnego.
Napisano
  • Autor

Czyli w większości rękodzieło odradzacie. Lampy polerowałem ręcznie trochę się zmęczyłem ale wyszło porządnie ale to było proste. No cóż mam koło siebie w odległości może kilometra firmę która zajmuje się takimi rzeczami podjadę i niech ocenią jaki koszt i zobaczymy. 

1 godzinę temu, rallyrychu napisał:

Skuteczniej byłoby, gdybyś w te ręce wziął polerkę, ale na początek możesz kupić taki zestaw: https://mrcleaner.pl/zestawy-i-prezenty/zestaw-meguiar-s-ultimate-compound-tri-color-kit-apt?gclid=Cj0KCQiAzMDTBRDDARIsABX4AWy425W3ljg9I6NsxjJqDMwW371MreOpJj-BQeuwk_5ATQYE7gNAwo4aAkduEALw_wcB

i zobaczyć jakie efekty uzyskasz. Na srebrnym to może się nawet udać ;)

Chociaż myślę też o takim zestawie drogi nie jest ale czy poskutkuję ? Ma ktoś magiczną kulę ?  :) 

Napisano

Wpierw to niech pokaże jakieś zdjęcia tych rys. Podejrzewam, że chodzi tu o typowe swirle. Wtedy wystarczy mu Megs Ultimate Compound i pad tricolor. Ręce sobie tym nieco wyćwiczy, ale żądany efekt osiągnie.

Napisano

Jak chcesz spróbować ręcznie to faktycznie Megs UC będzie ok. Ja na takie potrzeby kupiłem polerkę dual action i w zasadzie to nakładam nią 2x w roku coś na blachę więc koszty się zwracają. W zasadzie to kupiłem do wyglancowania samochodu przed sprzedażą a teraz służy do nakładania wosku. O zniszczenie lakieru się nie martw bo jest to bardzo ciężko do zrobienia. Poczytaj sobie porównanie.

Kupiłem zestaw past Menzerna FG400, PF2500, SF4000 250ml i do tego zestaw padów polerskich małych i dużych bo nie wszędzie duże wjadą. Kupiłem o średnicy 8 i 14 cm. U mnie były relingi na dachu więc dach pomiędzy szybą drzwi a relingami dało się idealnie tymi mniejszymi obrobić. 

Ja zrobiłem tak: mycie ręczne, odsmolenie lakieru, glinkowanie (glinka do użytku z wodą). Potem wytarcie auta do sucha, oklejenie plastików od karoserii (z  tym do dopiero roboty). Potem kolejno nakładasz pasty polerskie maszynowo a pomiędzy nimi przecierasz IPA. Na koniec po 3 korektach lakieru, IPA a potem cleaner (np. Dodo Juice lime) i na to wosk. Przyda Ci się trochę ściereczek z mikrofibry ale one są tanie. 

Ja Outbacka ogarnąłem w 2 dni ale efekt był naprawde mega :) Sąsiedzi się pytali co mu się stało ale nie zrobiłem tego dla nich tylko dla siebie. Lakier miał 17 lat więc można sobie wyobrazić co tam było: masa rys, mniejszych lub większych po jakiś krzaczorach, swirle na lakierowanych błotnikach. 

Koszty: wydałem 1200 zł. Jak chcesz to zrobić tylko raz i zapomnieć to jedź do detailingowców. Jak ja się pytałem to od 1000 zaczynały się oferty. Mam w cenie usługi sprzęt, past jeszcze nie zużyłem a ogarniam bieżacy samochód. Dla mnie zakup się sprawdził. 

Napisano
  • Autor
34 minuty temu, kenickie napisał:

Wpierw to niech pokaże jakieś zdjęcia tych rys. Podejrzewam, że chodzi tu o typowe swirle. Wtedy wystarczy mu Megs Ultimate Compound i pad tricolor. Ręce sobie tym nieco wyćwiczy, ale żądany efekt osiągnie.

To są rysy raczej pochodzenia słupkowego i krzaczastego :).  W tygodniu brak czasu i szybko ciemno ale zrobię fotki w weekend i wrzucę. 

Napisano
20 minut temu, Gokart napisał:

To są rysy raczej pochodzenia słupkowego i krzaczastego :).  W tygodniu brak czasu i szybko ciemno ale zrobię fotki w weekend i wrzucę. 

to tym bardziej lapką nie dasz rady i na raz polerką również. Niektóre zostaną na amen mimo czarów, co najwyżej mniej widoczne będą, staną się płytsze po polerowaniu.

Napisano
  • Autor
to tym bardziej lapką nie dasz rady i na raz polerką również. Niektóre zostaną na amen mimo czarów, co najwyżej mniej widoczne będą, staną się płytsze po polerowaniu.
Tak na szybko dwa zdjęcia.
Są to dość delikatne przetarcia lecz widoczne.819e598f8ea31c6426e3d703ea7fff9a.jpg893d3e2fba81d2103ff725c26fd3e108.jpg

Napisano

Prepolerować jakimś łagodnym środkiem i po problemie. 

Napisano
  • Autor
i zobaczyć jakie efekty uzyskasz. Na srebrnym to może się nawet udać [emoji6]
To może faktycznie do takich rys starczy taki zestaw? Czy proponujecie coś innego? Będę to robił ręcznie bo sił nie brakuje

Napisano

W 100% tego nie usuniesz pewnie ręcznie, ale myślę, że uzyskasz w miarę dobry efekt i prawie wcale tego nie będzie widać jak się przyłożysz ;)

Do takich punktowych zabaw można sobie kupić nakładkę z gąbką na wkrętarkę i trochę sobie pracę ułatwić.

Napisano

Meguiars Ultimate Compound + tricolo ładnie odświeżysz lakier i nawet bez żadnej wprawy nie zaszkodzisz, bo tym się nie da zaszkodzić. Papier czy polerka wymagają więcej wprawy i nie polecam na samym początku. Co do tych otarć, których zdjęcia wrzuciłeś, to niestety UC i ręka  to będzie za mało. Tu trzebaby ręcznie przelecieć jakąś pastą lekkościerną, a potem poprawić UC. Trzeba w tych miejscach dobrze klar przepolerować, żeby zetrzeć uszkodzenia.

Napisano
  • Autor

Ok czyli Meguiars Ultimate Compound + tricolo plus na początek pasta lekkościerna może być przykładowo coś takiego zwykłego http://www.motochemia.pl/k2-tempo-pasta-lekkoscierna-woskowa-120g-do-lakieru-p-186.html  no właśnie jaka szmatka najlepiej do tej pasty ?  

Napisano
12 godzin temu, Gokart napisał:

Ok czyli Meguiars Ultimate Compound + tricolo plus na początek pasta lekkościerna może być przykładowo coś takiego zwykłego http://www.motochemia.pl/k2-tempo-pasta-lekkoscierna-woskowa-120g-do-lakieru-p-186.html  no właśnie jaka szmatka najlepiej do tej pasty ?  

pasta lekkościerna ale bez wosku! W ogóle jak chcesz jakikolwiek efekt to zapomnij o marce K2, bo to kit z supermarketu i wyrzucanie pieniędzy w błoto. Kieruj się raczej w stronę sklepów detailingowych.

Ja parę lat temu miałem jakąś lekkościerną poorboys, ale już zapomniałem jej nazwy. Była dość delikatna i trochę trzeba było się namachać, ale ślady po otarciu na klarze zniknęły. Po paście przeleciałem UC i wyszło funkiel nówka.

Aha - polerować trzeba padem, a nie szmatką!

Napisano

Poorboys mają cztery pasty do usuwania rys - SSR3, SSR2.5, SSR2 oraz SSR1. Od najmocniejszej do najdelikatniejszej.

SSR3 i SSR2.5 nie nadają się w sumie do aplikacji ręcznej - za długo trwa ich rozbijanie. 

Edytowane przez grogi

Napisano

@Gokart

jeżeli chcesz ręcznie, to szukaj past które są tylko do ręcznego polerowania przeznaczone. Pasty przeznaczone na maszynę zaczynają działać przy określonych obrotach maszyny polerskiej- na odwrocie producent podaje z jakimi obrotami daną pastą należy pracować. Kiedyś znajomy wziął ode mnie jedną z takich past, prócz zmarnowanego czasu i spalonych kalorii nie uzyskał żadnego efektu, natomiast po 2 przejazdach maszyną rysy zniknęły. Nie pomogę Ci z wyborem takowej pasty, bo nigdy z nich nie korzystałem:skromny:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.