Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2019 Toyota Corolla/Auris

Featured Replies

Napisano
20 minut temu, format napisał:

Nie widze tu jakiejs dramatycznej roznicy. 1-2 sekundy to zadna roznica.  Do setki 10sek vs 14-15 sek to ok - mozna powiedziec, ze slabo jedzie. Ale tutaj. Dziwi mnie roznica ze do setki Auris traci ponad 2 sekundy a na 400 metrow (gdzie predkosc bedzie w okolicy 120km/h) roznica wynosi juz tylko 1 sekunde (srednio).  Pierwszy kilometr tez roznice 1-2 sek a tu juz predkosc pewnie ponad 140 km/h.

Nie poruszam tutaj odczuc jakie sa w aucie, bo nie wiem.

To auto jest do tluczenia sie po miescie i terenach zabudowanych podmiejskich, gdzie sa korki itp. Na autostrade to nikt chyba tutaj nie poleca narazie hybrydy.

Napisano
4 minuty temu, gregoryj napisał:

Nie widze tu jakiejs dramatycznej roznicy. 1-2 sekundy to zadna roznica.  Do setki 10sek vs 14-15 sek to ok - mozna powiedziec, ze slabo jedzie. Ale tutaj. Dziwi mnie roznica ze do setki Auris traci ponad 2 sekundy a na 400 metrow (gdzie predkosc bedzie w okolicy 120km/h) roznica wynosi juz tylko 1 sekunde (srednio).  Pierwszy kilometr tez roznice 1-2 sek a tu juz predkosc pewnie ponad 140 km/h.

Nie poruszam tutaj odczuc jakie sa w aucie, bo nie wiem.

To auto jest do tluczenia sie po miescie i terenach zabudowanych podmiejskich, gdzie sa korki itp. Na autostrade to nikt chyba tutaj nie poleca narazie hybrydy.

Ale do 1.4 150km będzie.

Napisano
5 minut temu, sdss napisał:

Ale do 1.4 150km będzie.

Zgadza sie, bo toyota oferuje od razu 180 koni. Ale zakladajac, ze auto sluzy glownie na tereny miejskie i podmiejskie i czasami sobie tam jedzie po autostradzie to te 150 koni wydaje sie zbytkiem, a te 122 konie z toyoty jest w sam raz. Nawet uwazam, ze to jest malo wazne, bo bardziej liczy sie komfort  jezdzenia w korku czy z malymi predkosciami, (te tsi nie maja DSG w standardzie), plynnosc dzialania skrzyni (tu chyba CVT rzadzi vs dsg), komfort/cisza przy tych autostradowych 120-140 km/h czy w koncu spalanie w takim trybie (powiedzmy miasto/trasa 50/50)

Napisano
  • Autor
, (te tsi nie maja DSG w standardzie), plynnosc dzialania skrzyni (tu chyba CVT rzadzi vs dsg), komfort/cisza przy tych autostradowych 120-140 km/h czy w koncu spalanie w takim trybie (powiedzmy miasto/trasa 50/50)

CVT niestety w Corolla jest okropna. I to wychodzi ode mnie który fortunę w Toyota zostawił. DSG nawet jak czasami szarpnie to jest komfort dla twoich uszu vs przyspieszające CVT o odgłosów cięcia deski...

Golf nie tylko bije Corolla w Q plastiku ale i skrzyni... ale jeszcze nie widziałem/słyszałem/czytałem o ANI jednej Corolla żeby skrzynia padła. (Vs to co wiemy ci się z DSG dzieje)

Jedyne narzekanie to szarpnięcia przy 20km/h - sw upgrade poprawiło to.

Sent from my iCrap X using Tapacrap
Napisano
21 godzin temu, format napisał:

Raczej piękny render.

Ok... W końcu zaprojektowali niepaskudne auto. Co z projektu wyjdzie, zobaczymy ;)

Napisano
Godzinę temu, gregoryj napisał:

Nie widze tu jakiejs dramatycznej roznicy. 1-2 sekundy to zadna roznica. 

I pewnie właśnie dlatego napisałem:

12 godzin temu, format napisał:

Gdyż nawet 1.8 hybrid w aurisie może konkurować co najwyżej ze współczesnymi 0.9-1.0 turbo w segmencie C.

Napisałem też, że "nie jedzie". Co jest zgodne z prawdą.

Napisano
26 minut temu, OZI napisał:

CVT niestety w Corolla jest okropna. I to wychodzi ode mnie który fortunę w Toyota zostawił. DSG nawet jak czasami szarpnie to jest komfort dla twoich uszu vs przyspieszające CVT o odgłosów cięcia deski...

Dokładnie, to jest dramat. Aha, ty zapewne niezbyt często przekraczasz dajmy na to 160km/h Toyotą z CVT. To jest dopiero doświadczenie :hehe: 

Napisano
5 minut temu, format napisał:

Dokładnie, to jest dramat. Aha, ty zapewne niezbyt często przekraczasz dajmy na to 160km/h Toyotą z CVT. To jest dopiero doświadczenie :hehe: 

U nas na drogach jest ograniczenie do 140km/h, wiec powyzej to raczej testowo jade. A w takie dalsze trasy gdzie teoretycznie moglbym jechac okolo 160 czy tez wiecej to mam Vana w LPG i nigdy w zyciu nie kupilbym hybrydy to takiej jazdy

Ludzie pisza, ze w Priusie jest lepiej niz w Aurisie, ale nie moge sie wypowiedziec bo nie porownywalem obu ...

Napisano
2 minuty temu, gregoryj napisał:

Ludzie pisza, ze w Priusie jest lepiej niz w Aurisie, ale nie moge sie wypowiedziec bo nie porownywalem obu ...

Niech będzie lepiej. Super. Tylko że wyposażony Prius kosztuje ~140kPLN. Za taką kasę masz dwa Focusy 1.0t

Napisano

Niech będzie lepiej. Super. Tylko że wyposażony Prius kosztuje ~140kPLN. Za taką kasę masz dwa Focusy 1.0t

No i to jest argument po ktorym mozna zakonczyc dyskusje ;] Jesli hybryda bedzie 10-30% drozsza i najlepiej plug-in to wtedy jest jeszcze jakis sens. Inaczej ludzie beda moze kupowac benzyne 1,2T a po mocniejsze modele udadza sie do konkurencji

Napisano
12 godzin temu, lnk napisał:

Zastanawia mnie też spore odsadzenie zderzaka od klapy tylnej...tam jest 20cm półeczka. Wygląda jak zderzaki w amerykanach 20 lat temu.

Moze to wersja dla przemytnikow papierosow? Wiesz ile sztang szlugówtam wejdzie? Ho ho i jeszcze troche ;) 

Napisano
  • Autor

Miałem kiedyś Nissan Maxima z CVT jako rental w NT - stan bez ograniczenia V max, dociągnąłem jeśli dobrze pamietam do ok 140km/h może 150km/h ... auto nie tyle ze więcej nie da rady jechać - twoje uszy nie są w stanie znieść hałasu....

Ja nie jestem zwolennikiem DSG ze względu na niedopracowana konstrukcje albo jak kto woli prze-dopracowana przez księgowych. Ale porównując komfort jazdy DSG do CVT to tak jak jeść [emoji90][emoji90][emoji90] guana vs steak ...

Wracając do Corolla obecnej generacji -
- plastik ze śmietnika
(Naprawdę)
- CVT,

Ale się nie psuje...

Pozostaje mieć nadzieje ze ta nowa generacja będzie tak samo niezawodna... inaczej Golf to wykończy, wypluje i zje na śniadanie....

Sent from my iCrap X using Tapacrap
Napisano

CVT w Priusie i Aurisie to dramat. Jazda jak gastrokurier na pizdziku. Nie bez powodu niektorzy producenci stosuja symulacje zmiany biegów w CVT, zeby uniknac tego efektu.

Napisano
3 minuty temu, OZI napisał:

Wracając do Corolla obecnej generacji -
- plastik ze śmietnika
(Naprawdę)
- CVT,
Ale się nie psuje..

3x tak.

Tu trochę to słychać:

Napisano
3 minuty temu, Filipfm napisał:

CVT w Priusie i Aurisie to dramat. Jazda jak gastrokurier na pizdziku. Nie bez powodu niektorzy producenci stosuja symulacje zmiany biegów w CVT, zeby uniknac tego efektu.

Ale inni producenci zazwyczaj pracują na silnikach w cyklu Otta i mogą sobie pozwolić na używanie szerszego niż w atkinsonie zakresu obrotów.

Napisano
17 minut temu, format napisał:

Ale inni producenci zazwyczaj pracują na silnikach w cyklu Otta i mogą sobie pozwolić na używanie szerszego niż w atkinsonie zakresu obrotów.

Fakt, ze to nie w hybrydzie, tylko np w turbobenzynie jak ponizej. Ale brzmi to zdecydowanie lepiej

edyta.

Znalazlem, ze Auris 1.6 z CVT ma symulacje zmiany. Czyli tylko hybrydy maja gastrokurier-style ;)

Edytowane przez Filipfm

Napisano
  • Autor
3x tak.
Tu trochę to słychać:

Ja bym powiedział ze więcej niż trochę...

Ciekawe czy dają w standardzie w MY19

5832480ae4773e6a879438d86575a80a.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk
Napisano
Dnia 07/03/2018 o 10:12, OZI napisał:

Miałem kiedyś Nissan Maxima z CVT jako rental w NT - stan bez ograniczenia V max, dociągnąłem jeśli dobrze pamietam do ok 140km/h może 150km/h ... auto nie tyle ze więcej nie da rady jechać - twoje uszy nie są w stanie znieść hałasu....

Taki hack mam dla Ciebie - zdjąć nogę z gazu...  Będzie wolniej przyśpieszał, ale będzie też i ciszej :D

Napisano
Dnia 07/03/2018 o 10:14, Filipfm napisał:

Ale dramat w czym!? To nie V12 że ma brzmieć rasowo :D

Napisano
1 godzinę temu, grogi napisał:

Ale dramat w czym!? To nie V12 że ma brzmieć rasowo :D

Może być nawet R3. Nie chodzi o liczbę cylindrów. Przyspieszanie na stałych obrotach jest męczące dla uszu i mocno inne od przyzwyczajeń że skrzyń manualnych, robotów czy automatów.

Kojarzy się z skuterem z pizza :)

Napisano
7 minut temu, Filipfm napisał:

Może być nawet R3. Nie chodzi o liczbę cylindrów. Przyspieszanie na stałych obrotach jest męczące dla uszu i mocno inne od przyzwyczajeń że skrzyń manualnych, robotów czy automatów.

Kojarzy się z skuterem z pizza :)

No dokładnie tak jest. To przyzwyczajenia, nic więcej.

Napisano
2 minuty temu, grogi napisał:

No dokładnie tak jest. To przyzwyczajenia, nic więcej.

Problem w tym, że Prius i auris nie grzeszy wygluszeniem (walka z waga zapewne) i jazda tymi autami jest po prostu męcząca dla mnie. A mówię o krótkich dystansach w mieście w taxi. 

Zapewne CVT jest skuteczne w oszczędzaniu paliwa, może i skuteczne jeżeli chodzi o stosunek moc/dostępna dynamika. Ale jest po prostu głośno i nieprzyjemnie. Kia Ioniq którymi też jeździ moje korpo-taxi jeździ się dużo przyjemniej. I sami taksówkarze sobie je bardzo chwala. I pala mniej niż aurisy. Tak więc z normalnym automatem też może być oszczędnie.

Napisano
1 godzinę temu, Filipfm napisał:

Problem w tym, że Prius i auris nie grzeszy wygluszeniem (walka z waga zapewne) i jazda tymi autami jest po prostu męcząca dla mnie. A mówię o krótkich dystansach w mieście w taxi. 

Zapewne CVT jest skuteczne w oszczędzaniu paliwa, może i skuteczne jeżeli chodzi o stosunek moc/dostępna dynamika. Ale jest po prostu głośno i nieprzyjemnie. Kia Ioniq którymi też jeździ moje korpo-taxi jeździ się dużo przyjemniej. I sami taksówkarze sobie je bardzo chwala. I pala mniej niż aurisy. Tak więc z normalnym automatem też może być oszczędnie.

Hyundai Ioniq?! Kia Niro?!

Napisano

Taki hack mam dla Ciebie - zdjąć nogę z gazu...  Będzie wolniej przyśpieszał, ale będzie też i ciszej :D
Sprytne!

tabatalked

Napisano

Sprytne!

Śmiej się śmiej - ale to główny grzech kierowców, którzy wcześniej nie jeździli z CVT i narzekają na jej głośność... ;)

Napisano
  • Autor

Czyli produkt nie zgodny z funkcją [emoji39]

Skoro gazu się nie da dodawać to pewnie wina kierowcy- ID-10-T error [emoji16]

A poważnie-@Format ma rację- wygodne to to nie jest....

Sent from my Samshiite Note8

Napisano
2 godziny temu, OZI napisał:

Czyli produkt nie zgodny z funkcją emoji39.png

Skoro gazu się nie da dodawać to pewnie wina kierowcy- ID-10-T error emoji16.png

A poważnie-@Format ma rację- wygodne to to nie jest....

No jak u VW - nie umiesz tym jeździć...

A serio - to do mojego pierwszego Priusa musiałem się przyzwyczaić. Ze dwa tygodnie mi chyba zeszło... 

Napisano
Dnia 7.03.2018 o 10:42, grogi napisał:

Ok... W końcu zaprojektowali niepaskudne auto. Co z projektu wyjdzie, zobaczymy ;)

Choć mi z tyłu delikatnie przypomina mazdę 3 MPS 2giej generacji ;) 

Napisano
15 godzin temu, grogi napisał:

Hyundai Ioniq?! Kia Niro?!

A bo mnie zmylyly :) Hajundei oczywiscie 

IMG_8863-m-800x450.jpg

Napisano
4 godziny temu, Filipfm napisał:

A bo mnie zmylyly :) Hajundei oczywiscie 

IMG_8863-m-800x450.jpg

Ioniq jest fajny, a jeszcze fajniejszy w wydaniu elektrycznym. Fenomenalny samochód - tyle że go kupić prawie się nie da... Zapisy jak w Tesli, mogę na połowę 2019 :D

Napisano
Toyota jak Toyota. Nie musi się podobać.
Przód wyszedł nawet interesujący, ale tył oczywiście beznadziejny i zupełnie z zatraconymi proporcjami.

Oby był bezawaryjny, a jego obsługa sprowadzała się do tankowania :ok:
U nas firmowy Auris 1.4 d4d juz 2x stanal na trasie Niemcy-Polska ma dopiero 6lat i 155kkm niezawodnosc w obecnych modelach toyoty to mit :(

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Napisano
15 godzin temu, slawek_l_83 napisał:

U nas firmowy Auris 1.4 d4d juz 2x stanal na trasie Niemcy-Polska ma dopiero 6lat i 155kkm niezawodnosc w obecnych modelach toyoty to mit :(

Strasznie dlugo trzymacie firmowke.

Napisano
  • Autor
U nas firmowy Auris 1.4 d4d juz 2x stanal na trasie Niemcy-Polska ma dopiero 6lat i 155kkm niezawodnosc w obecnych modelach toyoty to mit [emoji20]

155k km? Nie bronie Toyota bo sam widze ksiegowego wszedzie ale 155k km to auto nowe nie jest.

Napisano
Dnia 9.03.2018 o 23:41, slawek_l_83 napisał:

U mnie kiedyś w 1,4 d4d uszczelka pod głowicą padła w okolicach 150 tys. km.

Poza tym, auto niezawodne do 200 tys. km i blisko 10 lat ... kiedy to zaczęło rdzewieć ;]

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał:

U mnie kiedyś w 1,4 d4d uszczelka pod głowicą padła w okolicach 150 tys. km.

Poza tym, auto niezawodne do 200 tys. km i blisko 10 lat ... kiedy to zaczęło rdzewieć ;]

W ogóle japończyk i diesel to złe połączenie. Praktycznie wszystkie problemy z japończykami dotyczą samochodów z dieslem. 

Napisano
2 godziny temu, wladmar napisał:

W ogóle japończyk i diesel to złe połączenie. Praktycznie wszystkie problemy z japończykami dotyczą samochodów z dieslem. 

No i blach, jeśli made in Japan :)

Napisano
6 minut temu, rwIcIk napisał:

No i blach, jeśli made in Japan :)

Nieprawda, akurat Mitsu made in Japan nie rdzewieją. Mazdy rdzewiały, ale za czasów współpracy z Fordem. 

Napisano
20 godzin temu, wladmar napisał:

A to już nie pamietasz problemów z benzyniakami w toyocie = brały olej i uszczelki padały pod głowicami ;]

Napisano
Dnia 10.03.2018 o 15:33, wujekcybul napisał:

Strasznie dlugo trzymacie firmowke.

Nie każdego stac na wymianę floty co 2-3 lata :oki:

Napisano
10 minut temu, slawek_l_83 napisał:

A to już nie pamietasz problemów z benzyniakami w toyocie = brały olej i uszczelki padały pod głowicami ;]

A nie pamiętam prawdę powiedziawszy... W których to się działo? 

Napisano
5 godzin temu, wladmar napisał:

Avensis 1.8 i niektóre 2.0 ;]

Napisano
  • Autor

Ja to całkowicie szczerze myśle ze to nazwijmy wynika z różnic regionalnych...

Toyota jest dalej bardzo niezawodna w każdej części świata ... po za EU [emoji1099][emoji1099][emoji1099]

Już tłumacze. Lud narzekał - min ja ze w FJ Crusier ma ch£~^}jy zasięg.

Co Toyota zrobiła? W MY14 rozwiązała problem - zmodyfikowali bak paliwa - zamiast 72l - wstawili 159l [emoji106][emoji16][emoji106][emoji106][emoji106] - zasięg od razu się poprawił [emoji736][emoji736][emoji736] do jakiś 1,300km między tankowaniami [emoji6]

4e880bca752a299d75c33f1cf2144b29.jpg

Teraz EU - lud by narzekał ze zasięg nie tego.

Pierwsze to jakiś start/stop by wstawili - żeby oszczędzić 0.01l benzyny... [emoji102][emoji854]

Drugie - obcięli by jakieś jeden cylinder a najlepiej 2 a jak możliwe to zdeaktywowali następnego jakby bulo możliwe.

Trzecie - wstawili by z 2 turbiny...

Wszystko to żeby zwiększyć zasięg i zredukować ilość paliwa o jakieś pewnie 2l na 100km

Każdy z tych czynników to niebezpieczeństwo paru technicznego... to jak to ma być niezawodne ⚰️⚰️⚰️???

Sent from my iPhone using Tapatalk
Napisano
Avensis 1.8 i niektóre 2.0 ;]
Po pierwsze uszczelki pod głowicą padały w dieslach, po drugie olej brały wszystkie silniki typoszeregu ZZ i akurat 2.0 w nich nie było. Po trzecie jak ktoś serwisował w ASO to miał wymieniany blok w ramach dobrej woli producenta.

Wysłane z Tapatalka

Napisano
10 minut temu, OZI napisał:

W MY14 rozwiązała problem - zmodyfikowali bak paliwa - zamiast 72l - wstawili 159l emoji106.pngemoji16.pngemoji106.pngemoji106.pngemoji106.png - zasięg od razu się poprawił emoji736.pngemoji736.pngemoji736.png do jakiś 1,300km między tankowaniami emoji6.png

Niesamowite osiągnięcie inżynieryjne powiem Ci. Nie mogę wyjść z podziwu, jak oni na to wpadli?! :totalszok: 

Napisano
  • Autor
Niesamowite osiągnięcie inżynieryjne powiem Ci. Nie mogę wyjść z podziwu, jak oni na to wpadli?! :totalszok: 
A po co chcesz komplikować rzeczy?[emoji107]

If ain't broke don't fix it KISS.

Napisano
6 godzin temu, wladmar napisał:

Ale to w starych silnikach benzynowych VVTi w nowszych czyli od 2009 są Valvematic i one są wolne od wad (nawet b. dobrze się je gazuje)

Edytowane przez dobromir

Napisano
18 godzin temu, dobromir napisał:

Ale to w starych silnikach benzynowych VVTi w nowszych czyli od 2009 są Valvematic i one są wolne od wad (nawet b. dobrze się je gazuje)

Dokładnie ale trochę im to zajęło ;]

• 2 tygodnie później...
Napisano

CVT trzeba umieć jeździć. Jak ktoś jak pipa wbije pedał w podlogę, aż pipstrzyk przeskoczy to jest wycie, a brakuje ciągu... Umiejętnie wciskając da się tym autem pojechać w miarę sprawnie.

Przykładowo w Avensisie T27 z CVT ta skrzynia jest genialna dla osób, którym nigdzie nie spieszy sie. Cisza jest powalająca, auto ciągle jedzie na minimalnych obrotach. W miescie czlowiek ma wrazenie, ze non-stop jedzie na luzie z gorki... ;]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.