Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skoda lepsza od Audi - wg VAG ... wasze Skoda będą droższe

Featured Replies

Napisano

Shock! W VAG [emoji33][emoji33][emoji33]

Porsche jest najbardziej dochodowa marka 8 markowego koncernu VAG.

18.5% na wyklepane auto... wow!

Ale tu niespodzianka w Volkswagen Group - miejsce numer dwa zawsze należało do Audi...

Marka która przejęła drugie miejsce? Skoda! Tak kura! [emoji215][emoji215][emoji215][emoji215]Kura z której dużo ludu na AK się śmieje...

Zysk na wyklepana sztukę wzrósł w 2017 do 9.7% z 8.7% w 2016 [emoji106]

Jak popatrzymy na inne dane finansowe:

- zysk operacyjny w górę 34.6% do €1.6bil,

- zysk ze sprzedaży w górę 20.8% do €16.6b w porównaniu do FY16

Wszystko to dzięki większej ilości modeli.

2018 będzie jeszcze lepszy. 2 miesiace - 92k sprzedanych aut. - wzrost 14.3% - do 2017.

Tymczasem Audi to 8.4% zysku na sztukę.

Różnica jest taka ze Audi to Premium a Skoda jest kura pospolita...

Skoda ma jednak swoich fanów. Mądre a tanie rozwiązania jak np stabilizacja ładunku...

6f2066b16b82bd67ab85041fe12b1f51.jpg

Tymczasem VeeDud ma tylko 4.1% na auto.

No i VW AG jest nie za bardzo zadowolony z tego co się dzieje.

ef9288bfe160c4d43232b8e32d1af3c2.jpg

Większy koszt Inżynierii będzie musiał zostać poniesiony przez Skoda albo... technologie używane w Audi nie dostaną się do Skoda - szczególnie ze w 2017 $$$ ze sprzedaży samego VeeDud spadla o 24.3% do €80bil.

A wiec wschodząca gwiazdę należy trochę ukręcić.

Wg Herr Diess - VeeDud Chairman

‚Skoda jest lokalna marka dla nas w EU[..]

Z perspektywy rynku w D tracimy klientow z VeeDud i Audi na rzecz Skoda, ale $$$ pozostaje w grupie VW AG, co jest nawet zdrowe bo nasz tak na sztukę w Skoda jest wiekszy’

Problem w tym ze VAG nie jest zadowolony... a wiec kosztem innych rynków - India, China gdzie Skoda się rozwija - wbrew temu co Herr Diess mówi - ktos będzie musiał będzie za to zapłacić.

Plany są dwa - zwiększyć technologiczne różnice między Audi/VEeDud a Skoda - comjeslindobrze rozumiem już się dzieje.

I podnieść ceny w EU - bo co EU klient nie kupi - to wraz z expansja ktoś inny tak...

Zobaczymy - przewidywania są ze zysk na sztukę w 2018 będzie dla Skoda jeszcze większy...a wy za to zapłacicie.

Sent from my iCrap X using Tapacrap

Napisano

Przerzuca koszty R&D albo jakies inne na Skode I za rok bedzie przynosci straty ;]

Sorry, ale w obrebie jednego koncernu to sie pokazuje to co chce I nie wyciagalbym z tego daleko idacych wnioskow ;)

Kreatywna ksiegowosc panie :ok:

Napisano
17 minut temu, Maciej__ napisał:

Przerzuca koszty R&D albo jakies inne na Skode I za rok bedzie przynosci straty ;]

Sorry, ale w obrebie jednego koncernu to sie pokazuje to co chce I nie wyciagalbym z tego daleko idacych wnioskow ;)

nie jest to takie proste, jak mogło by się wydawać

Napisano
22 minuty temu, Maciej__ napisał:

Dokładnie. Jest masa sposób na ściąganie kasy z firm podległych, tak aby wyszło finansowo jak koncern chce.

Zapłaci i tak klient końcowy, Skoda poprostu będzie droższa. Tak było np z Superbem gdzie źle skalkulowali cenę i przy FL ją podnieśli.

Napisano

tyle ze u nas ladnej skody nie da sie zamowic :D

od miesiaca wisi zamowienie na superba  280  w dragon skin 

Narazie nie ma nawet podanego wstepnego terminu dostawy

gora zadecydowala zeby przychamowac ten kolor 

i jej nie zrobia , wlasnie dlatego ze za dobrze szla .

Napisano

A jak się to ma do ilości sprzedanych samochodów w koncernie VAG? Nie mogę na szybko znaleźć ino ile skód, VW, Audi sprzedali.

Napisano
3 godziny temu, akisel napisał:

nie jest to takie proste, jak mogło by się wydawać

Jest.

Możesz używać innego klucza rozliczeniowego, takiego aby udowodnić to co było do udowodnienia.

Możesz koszty R&D dzielić na marki po ilości samochodów, średniej cenie sprzedaży, średniej wysokości marży, odległości od centrali, długości samochodu, czy co tam sobie wymyślisz ;]

Aby wyszło to co chciałeś

Napisano

kiedy skoda może się odczepić od vw?

Napisano
3 minuty temu, bielaPL napisał:

kiedy skoda może się odczepić od vw?

Jak VW bedzie chcial zeby sie odczepila.

Napisano

Zawsze ceniłem tych, którzy mieli awersję do znaczka kury - dzięki nim skoda była tańsza. 

Niestety, ludzie mądrzeją i zaczynają rozumieć, po co jest samochód, przez co osobiście tracę. 

Napisano

To nie ludzie zmądrzeli tylko Skoda zmądrzała, w końcu zaczęła robić ciekawsze i bardziej dopracowane auta.

Napisano

Skoda nie pierwszy raz podpada VW - nie pierwsza taka wypowiedź, sugerujące że będą musieli zrobić z tym porządek :) Jakiś czas temu była wypowiedź człowieka z kierownictwa VW AG, z której można było wywnioskować, że Skody są aż za dobre. Oj - bo jak się wezmą, to ukręcą kurze złote jaja.

Jeśli faktycznie podniosą ceny... to mogą na tym tylko stracić, bo może wtedy niektórzy potencjalni klienci pójdą gdzieś do PSA, Forda a nie do VW.

Chyba dział marketingu nie wyrabia i te marki się za mało różnią. Były zapowiedzi, że Skody ni będą od razu dostawać niektórych najnowszych rozwiązań stosowanych w VW... dostają.  Więc skoro nie ma różnicy, to po co przepłacać? Tak wiem - jest róznica, znaczek któ®zy niektórzy uważają za lepszy, no i plastiki we wnętrzu trochę lepsze.. ale to nie jest wielka różnica.

Róznice w dochodowość VW - Skoda może w pewnej części wyjaśniac miejsce produkcji.

IMO najlepiej marketingowo jest to rozegrane przy samochodach miejskich: Fabia - tania, na płycie o generację do tyłu, gorsze wykończenie, brak mocnych wersji. Polo - najnowsze rozwiązania koncernu, lepsze wykończenie niż w Fabia, są mocne wersje. Ibiza - to samo, ale marketingowo akcentują jej inny charakter.

Napisano
  • Autor
Sorry, ale w obrebie jednego koncernu to sie pokazuje to co chce I nie wyciagalbym z tego daleko idacych wnioskow [emoji6]

I oczywiście wymogów raportowania dla akcjonariuszy nie ma [emoji38] - wymogów raportowania dla giełdy pewnie tez nie...

Już wiem! Dane wyssane z palca - bo pewnie znów Ozi wymyślił [emoji847][emoji847]

Gdzie tam jakieś regulacje prawne i finansowe - po co im księgowi? Przecież to jest kreatywna księgowość - policzymy Skoda $1 za R&D i już mamy 10% zysku na sztukę...

Standardy księgowości - w tam po co - przecież to w obrębie jednego koncernu ...

Aaaa - nope - znów się mylisz [emoji18]

Sent from my iPhone using Tapatalk
Napisano
4 minuty temu, OZI napisał:

Standardy księgowości - w tam po co - przecież to w obrębie jednego koncernu ...
Aaaa - nope - znów się mylisz emoji18.png

Nie myle sie, moja zona pracuje w finansach w jednej ze spolek gieldowych w PL.

Poza tym nie neguje istnienia  standardow, natomiast wynikiem mozna dosc istotnie sterowac w zaleznosci od co sie chce pokazac inwestorom :ok:

Napisano
  • Autor

Nie myle sie, moja zona pracuje w finansach w jednej ze spolek gieldowych w PL.
Poza tym nie neguje istnienia  standardow, natomiast wynikiem mozna dosc istotnie sterowac w zaleznosci od co sie chce pokazac inwestorom :ok:

Widocznie Bloomberg sie myli...

Check and balances dla takiej firmy jak VAG tez nie istnieja... phi damy sobie wynik finasowy dla Skoda x a dla Audi x-1 - na pewno akcjonariusze nie sprawdza, affmia analitykow tez pewnie oleje...

No cos - investor sa widocznie na tyle glupi ze wierza we wszystko...

Nawet Dieselgate pewnie wyjdzie na plus dzieki takiej ksiegowosci? [emoji106][emoji16]

Jak ta 'kreatywna ksiegowosc' w publicznie otwartych i dostepnie rejestrach spolek - wypoconych przez setki analitykow po jednej o drugiej stronie wyglada?

Sent from my Samshiite Note8

Napisano
9 godzin temu, Manx napisał:

Skoda nie pierwszy raz podpada VW - nie pierwsza taka wypowiedź, sugerujące że będą musieli zrobić z tym porządek :) Jakiś czas temu była wypowiedź człowieka z kierownictwa VW AG, z której można było wywnioskować, że Skody są aż za dobre. Oj - bo jak się wezmą, to ukręcą kurze złote jaja.

Jeśli faktycznie podniosą ceny... to mogą na tym tylko stracić, bo może wtedy niektórzy potencjalni klienci pójdą gdzieś do PSA, Forda a nie do VW.

Chyba dział marketingu nie wyrabia i te marki się za mało różnią. Były zapowiedzi, że Skody ni będą od razu dostawać niektórych najnowszych rozwiązań stosowanych w VW... dostają.  Więc skoro nie ma różnicy, to po co przepłacać? Tak wiem - jest róznica, znaczek któ®zy niektórzy uważają za lepszy, no i plastiki we wnętrzu trochę lepsze.. ale to nie jest wielka różnica.

Róznice w dochodowość VW - Skoda może w pewnej części wyjaśniac miejsce produkcji.

IMO najlepiej marketingowo jest to rozegrane przy samochodach miejskich: Fabia - tania, na płycie o generację do tyłu, gorsze wykończenie, brak mocnych wersji. Polo - najnowsze rozwiązania koncernu, lepsze wykończenie niż w Fabia, są mocne wersje. Ibiza - to samo, ale marketingowo akcentują jej inny charakter.

wiesz co, nie wygláda to na analize

- chyba

- IMO

- może

- jeśli

a "człowieki" mogą sobie wypowiadać się tak, jak chcą, najwyżej następnego dnia będzie musiał się wypowiadać w innych dziedzinach ;) jeśli "nieprawidłową" wypowiedź usłyszy ktoś "nie ten"

Napisano
6 godzin temu, OZI napisał:

I oczywiście wymogów raportowania dla akcjonariuszy nie ma emoji38.png - wymogów raportowania dla giełdy pewnie tez nie...

Już wiem! Dane wyssane z palca - bo pewnie znów Ozi wymyślił emoji847.pngemoji847.png

Gdzie tam jakieś regulacje prawne i finansowe - po co im księgowi? Przecież to jest kreatywna księgowość - policzymy Skoda $1 za R&D i już mamy 10% zysku na sztukę...

doooookładnie :oki:

kombinacje z wynikami, zazwyczaj kończą się nie za dobrze!

Napisano
  • Autor
- chyba
- IMO
- może
- jeśli
a "człowieki" mogą sobie wypowiadać się tak, jak chcą, najwyżej następnego dnia będzie musiał się wypowiadać w innych dziedzinach [emoji6] jeśli "nieprawidłową" wypowiedź usłyszy ktoś "nie ten"

Za analizę należy zapłacić [emoji18] Nie kupuje akcji VAG żeby w to forsę walić tego oprócz wydałem z $5k dla czystej zabawy i ciekawości jak Dieselgate się zaczął...

Zadziwiająco nic nie straciłem 🤡

Aut VAG nie posiadam ... wiec mnie mówiąc dosłownie nie obchodzi czy VAG oszukuje czy nie... wstawiłem to jako ciekawostkę - wniosek może sobie kazdy wyciągnąć sam [emoji114][emoji106] .. również na AK [emoji5]

Napisano
2 godziny temu, akisel napisał:

doooookładnie :oki:

kombinacje z wynikami, zazwyczaj kończą się nie za dobrze!

Przykombinować z zyskiem/stratą można przez rok dwa (zapasy, wartości niematerialne, produkcja w toku), ale potem i tak trzeba księgi wyczyścić ;]

Napisano

Check and balances dla takiej firmy jak VAG tez nie istnieja... phi damy sobie wynik finasowy dla Skoda x a dla Audi x-1 - na pewno akcjonariusze nie sprawdza, affmia analitykow tez pewnie oleje...

Nawet Dieselgate pewnie wyjdzie na plus dzieki takiej ksiegowosci? [emoji106][emoji16]

Jak ta 'kreatywna ksiegowosc' w publicznie otwartych i dostepnie rejestrach spolek - wypoconych przez setki analitykow po jednej o drugiej stronie wyglada?

Sent from my Samshiite Note8

Ozi, jak masz grupe to mozesz alokowac koszty kierujacvsie roznymi kryteriami w pelnej zgofzie z MSR i wymagana informacja publiczna.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
8 godzin temu, OZI napisał:

Nawet Dieselgate pewnie wyjdzie na plus dzieki takiej ksiegowosci? emoji106.pngemoji16.png

Nikt sie nie myli, po prostu Ty nie rozumiesz ze swiat nie jest czarno bialy.

Poza tym ja nie mowie o niczym nielegalnym, po prostu finanse i cala ksiegowosc, mimo licznych ograniczen nadal pozostawiaja szerokie pole do interpretacji i optynmalizacji, szczegolnie w obrebie jednej grupy. Jak dla mnie EOT :ok: 

Napisano
3 godziny temu, OZI napisał:

Za analizę należy zapłacić emoji18.png Nie kupuje akcji VAG żeby w to forsę walić tego oprócz wydałem z $5k dla czystej zabawy i ciekawości jak Dieselgate się zaczął...

Zadziwiająco nic nie straciłem 🤡

Aut VAG nie posiadam ... wiec mnie mówiąc dosłownie nie obchodzi czy VAG oszukuje czy nie... wstawiłem to jako ciekawostkę - wniosek może sobie kazdy wyciągnąć sam emoji114.pngemoji106.png .. również na AK emoji5.png

spokojnie, to nie do Ciebie było!

Napisano
15 godzin temu, sherif napisał:

To nie ludzie zmądrzeli tylko Skoda zmądrzała, w końcu zaczęła robić ciekawsze i bardziej dopracowane auta.

Jeździłem nową Octavią i nowym Superbem. Niestety, nie są to auta ciekawsze od starszych modeli. Octavia nawet poszła wstecz z tylnym zawieszeniem (które przed zmianami w 2015 było dodatkowo skopane zbyt twardymi amortyzatorami). 

Nowy superb rozczarował, bo teoretycznie jest szerszy i ma większy bagażnik a w praktyce tego nie widać i nie czuć. 

Napisano
4 minuty temu, Polarny napisał:

Jeździłem nową Octavią i nowym Superbem. Niestety, nie są to auta ciekawsze od starszych modeli. Octavia nawet poszła wstecz z tylnym zawieszeniem (które przed zmianami w 2015 było dodatkowo skopane zbyt twardymi amortyzatorami). 

Nowy superb rozczarował, bo teoretycznie jest szerszy i ma większy bagażnik a w praktyce tego nie widać i nie czuć. 

Ale wizualnie sa lata swietlne przed tym co bylo poprzednio ;]

Octavii 2 czy Superba 2 raczej nikt dla wygladau nie kupowal, a teraz naprawde moga sie podobac :ok:

Napisano
10 minut temu, Maciej__ napisał:

Nikt sie nie myli, po prostu Ty nie rozumiesz ze swiat nie jest czarno bialy.

Poza tym ja nie mowie o niczym nielegalnym, po prostu finanse i cala ksiegowosc, mimo licznych ograniczen nadal pozostawiaja szerokie pole do interpretacji i optynmalizacji, szczegolnie w obrebie jednej grupy. Jak dla mnie EOT :ok: 

np koszty zarządu całej grupy można alokować na co najmniej kilka sposobów. Koszty R&D również. Koszt całego PR, marketingu również. Jedyne z czym pewnie mają problem to koszty amortyzacji, bo są przypisane do konkretnych lokalizacji, fabryk lub modeli. Problemem też są koszty pracy tzw. robotnicze bo one stanowią COGD każdej sztuki. Ale też nie ma problemu, żeby na poziomie konsolidacji wprowadzać opłatę licencyjną, opłatę za użyczenie technologii, itp. I to jest zupełnie legalne, pod warunkiem, że jest zrobione z głową i bez straty dla nikogo - akcjonariuszy lub budżetów państw.

Napisano
4 minuty temu, Polarny napisał:

Ale Superb w koncu ladnie wyglada bo te poprzednie to byly niezle pokraki. Dodatkowo w cenie ponizej 200k mozna miec ponad 300KM auto i lykac Merce, BMW i inne szybkie premium. Ten 2.0 TSI po lekkiej modyfikacji doloty, wydechu i chipie wypluwa ladne wartosci. Nawet dla strachliwych Januszy jest rozwiazanie w postaci power boxa i tak daje niezly przyrost mocy. 

Co do tych ksiegowan to mozna to dowolnie ksztaltowac oczywiscie legalnie. Co do cen to wcale tak tanio nie jest. Taka Octavia jest IMO droga.

Napisano
5 godzin temu, akisel napisał:

- chyba

- IMO

- może

- jeśli

a "człowieki" mogą sobie wypowiadać się tak, jak chcą, najwyżej następnego dnia będzie musiał się wypowiadać w innych dziedzinach ;) jeśli "nieprawidłową" wypowiedź usłyszy ktoś "nie ten"

To masz problem :facepalm: Nie pisałem artykułu do Financial Times, ani pracy mgr (pracę mgr o strategii producentów samochodów pisałem już dawno), tylko moją opinię, na podstawie informacji które można znaleźć w internecie.

"Chyba" użyłem raz, bo nie wiem kto, ale ewidentnie ktoś w grupie VW nie wyrabia i schrzanił pozycjonowanie produktów. Jeżeli Ci się podobają tylko twarde dane, to sobie czytaj wiadomości ekonomiczne, a nie forum dyskusyjne.

Tu jest artykuł reutersa: https://www.reuters.com/article/us-volkswagen-skoda-exclusive/exclusive-vw-seeks-to-curb-competition-from-skoda-sources-idUSKCN1C91EC

Tak przy okazji, to nie pisze się "człowieki" tylko "ludzie"...

Napisano
19 minut temu, Manx napisał:

To masz problem :facepalm: Nie pisałem artykułu do Financial Times, ani pracy mgr (pracę mgr o strategii producentów samochodów pisałem już dawno), tylko moją opinię, na podstawie informacji które można znaleźć w internecie.

"Chyba" użyłem raz, bo nie wiem kto, ale ewidentnie ktoś w grupie VW nie wyrabia i schrzanił pozycjonowanie produktów. Jeżeli Ci się podobają tylko twarde dane, to sobie czytaj wiadomości ekonomiczne, a nie forum dyskusyjne.

Tu jest artykuł reutersa: https://www.reuters.com/article/us-volkswagen-skoda-exclusive/exclusive-vw-seeks-to-curb-competition-from-skoda-sources-idUSKCN1C91EC

Tak przy okazji, to nie pisze się "człowieki" tylko "ludzie"...

dokładnie o to mi chodziło

mądrzysz się, jakbyś pisał analizę, a wychodzi TYLKO i wyłącznie twoje zdanie zbudowane na twoim "wydaje się"

uprzedzając

to tak jak mi się wydawało, że sie mądrzyłeś...

poważnie pisze sieę "ludzie"?

a dla czego, według Ciebie wziąłem czlowieki w "..."

pozdro!

Edytowane przez akisel

Napisano
30 minut temu, akisel napisał:

dokładnie o to mi chodziło

mądrzysz się, jakbyś pisał analizę, a wychodzi TYLKO i wyłącznie twoje zdanie zbudowane na twoim "wydaje się"

uprzedzając

to tak jak mi się wydawało, że sie mądrzyłeś...

Żeby zrozumieć moją wypowiedź, trzeba posiąść trudną umiejętność czytania ze zrozumieniem. Część to jest moja opinia i odniesienie się do tego co napisał OZI:

Dnia 15/03/2018 o 10:10, OZI napisał:

[...] I podnieść ceny w EU - bo co EU klient nie kupi - to wraz z expansja ktoś inny tak... [...]

W pozostałej części stwierdzenie faktów i wzmianka o tym co w artykule reutersa. 

Rozumiem że od dziś zabraniasz wygłaszania na forum prywatnych opinii :hmm: Czyli żyłem w błędnym przekonaniu, że forum dykusyjne służy do wymiany informacji, ale także opinii. Jeżeli Ci się nie podoba, to nikt nie każe Ci czytać.

Nie wstałeś dziś przypadkiem lewą nogą. Jeżeli tak to może się połóż spowrotem. :hehe: EOT.

Napisano
1 godzinę temu, Polarny napisał:

Mam dokładnie odmienne zdanie. Jeździłem trochę poprzednią generacją Superba i było mega przeciętnie, kiepsko z wyposażeniem i meeega nudna stylistyka. Obecna to przepaść. W Octavii różnica jest mniejsza ale nadal to duży krok w przód.

Nigdy nie lubiłem Skody a po starych 1.6 oraz TDI miałem do nich awersję. Jazdy testowe + oferta Skody spowodowała, że jak wyszedł nowy Superb zdecydowałem się na to auto. W tej klasie było to auto bezkonkurencyjne i w końcu mogło się podobać.

Edytowane przez sherif

Napisano
2 minuty temu, Manx napisał:

Żeby zrozumieć moją wypowiedź, trzeba posiąść trudną umiejętność czytania ze zrozumieniem. Część to jest moja opinia i odniesienie się do tego co napisał OZI:

W pozostałej części stwierdzenie faktów i wzmianka o tym co w artykule reutersa. 

Rozumiem że od dziś zabraniasz wygłaszania na forum prywatnych opinii :hmm: Czyli żyłem w błędnym przekonaniu, że forum dykusyjne służy do wymiany informacji, ale także opinii. Jeżeli Ci się nie podoba, to nikt nie każe Ci czytać.

Nie wstałeś dziś przypadkiem lewą nogą. Jeżeli tak to może się połóż spowrotem. :hehe: EOT.

zniszczyłeś mnie

teraz już wiem o sobie wszystko

8]

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał:

Ale wizualnie sa lata swietlne przed tym co bylo poprzednio ;]

Octavii 2 czy Superba 2 raczej nikt dla wygladau nie kupowal, a teraz naprawde moga sie podobac :ok:

Czyli cofam częściowo poprzednią wypowiedź - ludzie niczego się nie nauczyli. Nadal nie kupują auta, tylko kształt blach.

Zgadza się natomiast to, że przez stylistykę ja osobiście tracę, bo drożeją auta, która dużo oferowały za dobrą cenę.

Mam nadzieję, że kształt blach kolejnej generacji się nie spodoba publice (może VW to wymusi) - wtedy ceny polecą w dół, bo ludzie będą woleli passaty.

2 godziny temu, sherif napisał:

Jeździłem trochę poprzednią generacją Superba i było mega przeciętnie, kiepsko z wyposażeniem i meeega nudna stylistyka.

Nie wiem, co takiego lepszego jest w wyposażeniu (na pewno coś jest, ale - jak znam życie - nic użytecznego), a stylistyka mnie nie obchodzi.

Kolejna niewiadoma to "mega przeciętnie". Może i poprzedni superb jest mega przeciętny, ale nowy jest taki sam.

Jechałem odpowiednikiem mojego silnika - to, że nie wciskało lepiej, to jeszcze da się wytłumaczyć. Ale dlaczego przynajmniej obrotów nie zmniejszyli, żeby na autostradzie było ciszej?

Napisano
9 minut temu, Polarny napisał:

Jechałem odpowiednikiem mojego silnika - to, że nie wciskało lepiej, to jeszcze da się wytłumaczyć. Ale dlaczego przynajmniej obrotów nie zmniejszyli, żeby na autostradzie było ciszej?

Ja czasem jeżdżę Superbem kilkuletnim i zwróciłem uwagę, na strasznie słaby komfort zawieszenia na nierównościach.

Dziwnie zestrojone, że na płaskim w miarę dobrze się trzyma, ale po zjechaniu z asfaltu nie da się jechać szybciej, jak 5 km/h 8]

Napisano
27 minut temu, rwIcIk napisał:

Ja czasem jeżdżę Superbem kilkuletnim i zwróciłem uwagę, na strasznie słaby komfort zawieszenia na nierównościach.

Dziwnie zestrojone, że na płaskim w miarę dobrze się trzyma, ale po zjechaniu z asfaltu nie da się jechać szybciej, jak 5 km/h 8]

Coś jest na rzeczy. Faktycznie na nierównościach jest za miękki.

Gdy przejeżdżam przez krótki i stosunkowo wysoki spowalniacz, muszę bardzo zwalniać gdy przednie koła zjeżdżają w dół, bo przywalę spodem.

Napisano

no to jak moze być inaczej jak 

VW Passat - Emden - Niemcy

Audi A3/A4/A5 - Ingolstadt - Niemcy

Audi A6/A7 - Neckarsulm - Niemcy

VW Golf/Touran/Tiguan - Wolfsburg - Niemcy

Fabia, SuperB - Kwavisny - Czechy

Fabia/Octavia Mlada Boleslav  - Czechy

chyba wiadomo gdzie VW mniej płaci ludziom, stąd większa marża na aucie

pozatym pewnie duża część w Skodzie jest też robiona w Polsce i tutaj tez tanio maja czesci

Napisano
2 godziny temu, Polarny napisał:

Czyli cofam częściowo poprzednią wypowiedź - ludzie niczego się nie nauczyli. Nadal nie kupują auta, tylko kształt blach.

Zgadza się natomiast to, że przez stylistykę ja osobiście tracę, bo drożeją auta, która dużo oferowały za dobrą cenę.

Mam nadzieję, że kształt blach kolejnej generacji się nie spodoba publice (może VW to wymusi) - wtedy ceny polecą w dół, bo ludzie będą woleli passaty.

Nie wiem, co takiego lepszego jest w wyposażeniu (na pewno coś jest, ale - jak znam życie - nic użytecznego), a stylistyka mnie nie obchodzi.

Kolejna niewiadoma to "mega przeciętnie". Może i poprzedni superb jest mega przeciętny, ale nowy jest taki sam.

Z wyposażenia sporo rzeczy. Nie porównywałem 1:1 ale nie widziałem np adaptacyjnego zawieszenia w std w wyższych wersjach, kilkustrefowej AC, elektrycznej klapy, tempomatu adaptacyjnego, itd. Dużo lepiej też mi się to auto prowadziło na autostradzie i wg mnie było lepiej wykonane (w starym jak się klapę zamknęło to jak w puszce). Dostępność silników też jest lepsza a  szczególności wersja 280KM.

Napisano
6 godzin temu, sherif napisał:

nie widziałem np adaptacyjnego zawieszenia w std w wyższych wersjach, kilkustrefowej AC, elektrycznej klapy, tempomatu adaptacyjnego, itd.

Żadnej z tych rzeczy bym nie chciał. Jedyne, co mi brakuje teraz, to podgrzewana kierownica, a wiele z wyposażenia bym oddał.

Klapa faktycznie wydaje puszkowy dźwięk, ale tylko przy zamykaniu w wersji "sedan". W "liftback" jest normalnie.

280 KM jest niestety wykastrowany - ma taki sam moment jak 220 KM. Gdyby miał proporcjonalnie większy - byłoby lepiej. Po prostu trzyma ten moment dłużej.

Niestety, to odwieczna polityka vw, która dopasowuje moment maks. do dsg. Przykładem jest tu nowy 1.8, który w wersji z dsg ma 250 Nm, a z manualem - 320. Moc maks. taka sama.

Napisano
6 minut temu, Polarny napisał:

Żadnej z tych rzeczy bym nie chciał. Jedyne, co mi brakuje teraz, to podgrzewana kierownica, a wiele z wyposażenia bym oddał.

Klapa faktycznie wydaje puszkowy dźwięk, ale tylko przy zamykaniu w wersji "sedan". W "liftback" jest normalnie.

280 KM jest niestety wykastrowany - ma taki sam moment jak 220 KM. Gdyby miał proporcjonalnie większy - byłoby lepiej. Po prostu trzyma ten moment dłużej.

Niestety, to odwieczna polityka vw, która dopasowuje moment maks. do dsg. Przykładem jest tu nowy 1.8, który w wersji z dsg ma 250 Nm, a z manualem - 320. Moc maks. taka sama.

osobiście trochę nie rozumiem zachwytów nad DSG. Przez tydzień jeździłem Paskiem w DSG, wszyscy zachwalali, a mi nie przypadł do gustu. Pomijam inne kwestie, ale dziwnie się czułem jeżdżąc wolno w miejskich korkach. Miałem wrażenie, że skrzynia nie wie, co ze sobą zrobić. Znacznie bardziej odpowiadają mi automaty z BMW i MB. 

Napisano
24 minuty temu, Polarny napisał:

i ma takie same osiągi jak 280KM ?

18 minut temu, bergerac napisał:

osobiście trochę nie rozumiem zachwytów nad DSG. Przez tydzień jeździłem Paskiem w DSG, wszyscy zachwalali, a mi nie przypadł do gustu. Pomijam inne kwestie, ale dziwnie się czułem jeżdżąc wolno w miejskich korkach. Miałem wrażenie, że skrzynia nie wie, co ze sobą zrobić. Znacznie bardziej odpowiadają mi automaty z BMW i MB. 

Też miałem takie wrażenie ale tylko w jeździe miejskiej TDI z DSG. Przy TFSI działa całkiem sprawnie.

Napisano
9 godzin temu, bergerac napisał:

Ja ze swojej 7DCT jestem bardzo zadowolony w mieście.

Kupiłem automat, by odciążyć już niedomagające mięśnie i stawy :ok:

Nie jest idealny, ale daje spory komfort.

Napisano
10 godzin temu, bergerac napisał:

osobiście trochę nie rozumiem zachwytów nad DSG. Przez tydzień jeździłem Paskiem w DSG, wszyscy zachwalali, a mi nie przypadł do gustu. Pomijam inne kwestie, ale dziwnie się czułem jeżdżąc wolno w miejskich korkach. Miałem wrażenie, że skrzynia nie wie, co ze sobą zrobić.

Mnie się w dsg nie podoba trzymanie niskich obrotów za wszelką cenę. W korku z kolei wrzuca II bieg nawet przy toczeniu się 3 km/h. Poza tym jest OK, ale i tak wolę manual.

10 godzin temu, sherif napisał:

i ma takie same osiągi jak 280KM

Do ok. 4500 rpm nawet lepsze.

Poza tym wykresy z hamowni pokazują, że 220 KM na de facto ok. 240-255 KM, 280 KM aż takiego bonusu nie ma.

Warto by się przejechać i porównać. Kiedyś na forum octavii prawie mnie ukamienowali, gdy śmiałem stwierdzić, że różnica w nowym 1.8 tsi i 1.4 będzie prawie niezauważalna (40 KM różnicy mocy maks). Niedługo pojawił się gostek, który narzekał, że na jeździe próbnej jeździł 1.4 i kupił jednak 1.8, ale różnicy nie widzi.

Napisano
Godzinę temu, Polarny napisał:

Mnie się w dsg nie podoba trzymanie niskich obrotów za wszelką cenę. W korku z kolei wrzuca II bieg nawet przy toczeniu się 3 km/h. Poza tym jest OK, ale i tak wolę manual.

Do ok. 4500 rpm nawet lepsze.

Poza tym wykresy z hamowni pokazują, że 220 KM na de facto ok. 240-255 KM, 280 KM aż takiego bonusu nie ma.

Różnica 5,8s do 100km/h vs 7s jak dla mnie to bardzo dużo, a to że silnik ma moment osiąglany o 200obr/min niżej jest mało znaczące. Może przyda się to w mieście, gdzie i tak taki moment jest zbędny.

Napisano
6 minut temu, sherif napisał:

Różnica 5,8s do 100km/h vs 7s jak dla mnie to bardzo dużo, a to że silnik ma moment osiąglany o 200obr/min niżej jest mało znaczące. Może przyda się to w mieście, gdzie i tak taki moment jest zbędny.

5,8 vs 7 to jest przepasc. 7 to maja te wszystkie hot hatche a 5,8 to inna liga IMO.

Napisano
Godzinę temu, sherif napisał:

Poczujesz tę różnicę tylko z gazem w podłodze.

Napisano
1 godzinę temu, wujekcybul napisał:

5,8 vs 7 to jest przepasc. 7 to maja te wszystkie hot hatche a 5,8 to inna liga IMO.

4x4 zawsze lepiej idzie z kreski. Jak by oba były FWD nie było by takiej różnicy.

Napisano
Dnia 3/15/2018 o 16:25, Polarny napisał:

Zawsze ceniłem tych, którzy mieli awersję do znaczka kury - dzięki nim skoda była tańsza. 

Niestety, ludzie mądrzeją i zaczynają rozumieć, po co jest samochód, przez co osobiście tracę. 

Narazie poza Superbem 1 i 3 oraz octavia 3 przed FL wychodza im paskudnie brzydkie auta. O3 FL wyglada jak chinska podrobka, O2 FL jak zaginiony projekt Lanosa... rendery Superba 4 pokazuja kwadratowa inspiracje Kia Opirus... nie przemawia do mnie taka stylistyka.

Napisano
Dnia 15/03/2018 o 21:23, OZI napisał:

I oczywiście wymogów raportowania dla akcjonariuszy nie ma emoji38.png - wymogów raportowania dla giełdy pewnie tez nie...
Już wiem! Dane wyssane z palca - bo pewnie znów Ozi wymyślił emoji847.pngemoji847.png

Nie, nie myli się. Metod na transfer środków między podmiotami jest multum - od kosztów R&D właśnie na prawach do używania marki kończywszy. 

Księgowi są po to, żeby zrobić taki transfer, który jest legalny. 

Napisano
Dnia 16.03.2018 o 22:34, bergerac napisał:

Pełna zgoda. Dobry hydraulik wg mnie jest fajniejszy i pewniejszy niz te wydumki.

Napisano
16 godzin temu, t_kucyk napisał:

Narazie poza Superbem 1 i 3 oraz octavia 3 przed FL wychodza im paskudnie brzydkie auta.

Już skorygowałem swoją wypowiedź - ludzie nie zmądrzeli.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.