Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szkoda z AC w aucie firmowym - komplikacje

Featured Replies

Napisano

W aucie firmowym miałem likwidowaną szkodę z AC, wymiana szyby po uderzeniu kamieniem spod kół poprzedzającego pojazdu. Szkoda zlikwidowana ale okazuje się że jest zapisana w UFG(?) na moje nazwisko i tym samym wpływa na wysokość ubezpieczenia w aucie prywatnym. Jak mogę rozwiązać tę sytuację?

Napisano
40 minut temu, zzzz napisał:

W aucie firmowym miałem likwidowaną szkodę z AC, wymiana szyby po uderzeniu kamieniem spod kół poprzedzającego pojazdu. Szkoda zlikwidowana ale okazuje się że jest zapisana w UFG(?) na moje nazwisko i tym samym wpływa na wysokość ubezpieczenia w aucie prywatnym. Jak mogę rozwiązać tę sytuację?

Nic z tym nie zrobisz, podobnie jak z punktami karnymi w aucie służbowym.

Napisano
4 minuty temu, spad napisał:

Jesli to bylo likwidowane z dodatkowego ubezpieczenia szyb, to chyba mozna cos probowac zdzialac?

Napisano

Na kogo jest zarejestrowane auto i kto jest na polisie?
Napisano

No właśnie, dobre pytanie.
jeżeli właścicielem nie jest leasing, lecz firma, to czemu szkoda moze widnieć na mnie?

Napisano

Da się zrobić. Jestem w trakcie walki z Compensą. Długa droga przed tobą, jeśli ci się będzie chciało zawalczyć.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, spad napisał:

ale to nie to samo, ubezpieczenie jest na samochód (firma) a punkty są na kierowcę...

Godzinę temu, TWENTIS napisał:

Na kogo jest zarejestrowane auto i kto jest na polisie?

firma i firma

@mateob podaj więcej szczegółów!

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał:

Jesli to bylo likwidowane z dodatkowego ubezpieczenia szyb, to chyba mozna cos probowac zdzialac?

jest cos takiego w ogóle?

to nie jest tak ze zgłaszasz z tego to nie kasuja Ci znizek AC, ale konkretnie u tego ubezpieczyciela?

Napisano

No to inaczej,
sytuacja:

pozyczyłem koledze swoją słóżbówkę i wiząłm na ten czas jego.

Któregoś dnia na parkingu ktoś uszkodził mi samochód kolegi.

nastepnego dnia odebrałem swój a on swój. Jednak zgłosiłem szkodę aby mu naprawić samochód.

No i teraz pytanie. Czy teraz ja sobie narobiłem bigosu w swojej historii?

Mam 3 inne samochody swoje, więc będize slabo jak teraz za tamto mi się oberwie...

Zna ktoś odpowiedź na to?

Napisano
4 minuty temu, Cinos napisał:

jest cos takiego w ogóle?

to nie jest tak ze zgłaszasz z tego to nie kasuja Ci znizek AC, ale konkretnie u tego ubezpieczyciela?

Tak to chyba dziala ubezpieczenie utraty znizek...

Wg mnie ubezpieczenie szyb to cos bardziej jak assistance, dodatkowy product I nie powinien miec wplyw na historie ubezpieczeniowa.

Ale nie korzystalem, wiec moge sie mylic.

Napisano
7 minut temu, Maciej__ napisał:

Tak to chyba dziala ubezpieczenie utraty znizek...

Wg mnie ubezpieczenie szyb to cos bardziej jak assistance, dodatkowy product I nie powinien miec wplyw na historie ubezpieczeniowa.

Ale nie korzystalem, wiec moge sie mylic.

https://www.mfind.pl/akademia/ubezpieczenia-ac/ubezpieczenie-szyb-znizki-na-ac/

Napisano
13 minut temu, Maciej__ napisał:

AC, Szyby, Opony itp to są ubezpieczenia typu GAP/miniGAP i są traktowane w jednej kategorii = mogą być w UFG zapisane jako szkoda z AC

ASS to już coś kompletnie innego i nie jest zgłaszane do UFG.

Napisano
firma i firma

To co to ma wspolnego z toba?
Ubezpieczone jest auto w firmie. Firma traci znizki
Napisano
19 minut temu, TWENTIS napisał:

Zgłaszał szkodę, u mnie w poprzedniej firmie kolega też wziął na siebie zgłoszenie szkody z AC(szyba czy lusterko :nie_wiem: nie pamiętam już) i się mocno zdziwił w następnym roku przy ubezpieczaniu swojego samochodu.

Napisano
43 minuty temu, Ozarek napisał:

AC, Szyby, Opony itp to są ubezpieczenia typu GAP/miniGAP i są traktowane w jednej kategorii = mogą być w UFG zapisane jako szkoda z AC

Ale moga czy musza? Wg mnie to by mialo sens , gdyby dzialalo na zasadzie odrebnego produktu bez wplywu na zniki...

Bo w takim razie jaka to ma przewage nad zgloszeniem zwyklej szkody z AC?

Napisano

Ja już tu opisywałem podobną sytuację. Szkoda szybowa w aucie służbowym zapisana w UFG (ja jako kierowca) = zwyżki przy ubezpieczeniach aut prywatnych. Firma nie ma dodatkowo ubezpieczenia szyb w autach służbowych, szyba wymieniona z AC.

Na szczęście miałem filmik z kamerki (notabene Viofo A119S, jakość bardzo dobra), gdzie było widać, jak w szybę uderza coś (mały kamień, albo śrubka, albo coś w tym stylu), co wypadło znad tylnego zderzaka wywrotki Star, która jechała przede mną. Dzięki policji i po numerze rejestracyjnym mam dane firmy, do której należy ciężarówka oraz dane kierowcy, który nią wtedy kierował.

Sprawę skierowałem do sądu. Niestety na razie "przegrałem". Tzn. dokładnie do sprawy nie doszło, gdyż sąd odrzucił mój pozew. Bo podobno niewłaściwie sformułowałem "zarzut". No ale pójdę do jakiegoś adwokata, co właściwie sformułuje zarzuty i będę składał pozew jeszcze raz. Nie mam zamiaru bowiem płacić wyższych składek za moje auta dlatego bo z jakiegoś śmierdziela wypadło coś co zbiło szybę w aucie służbowym... :)

Napisano
7 minut temu, Maciej__ napisał:

Ale moga czy musza? Wg mnie to by mialo sens , gdyby dzialalo na zasadzie odrebnego produktu bez wplywu na zniki...

Przewagę ma dla TU, nie dla klienta.

Napisano

Dziwny, nie ma tutaj żadnej reguły w takim razie.

Moja mama spowodowała szkodę autem zarejestrowanym na mnie i :zona: i my oboje z żoną mamy wpis w historii szkodowości (mama nie ma).

Niech się zdecydują - albo wpisują na właścicieli polisy, albo na kierującego w momencie zdarzenia. Nie ma żadnych przepisów, które to regulują?

Ps. Widać, że  w przypadku małżeństw, jeśli małżonkowie mają już pełne zniżki, należy auta rejestrować tylko na jedną osobę (ja swoje tylko na mnie, żona swoje tylko na siebie). Inaczej lecą zniżki na oba auta i na oboje małżonków - trochę to bez sensu.

Edytowane przez iwik

Napisano
Godzinę temu, TWENTIS napisał:

Ubezpieczone jest auto w firmie. Firma traci znizki

A nie nie.. .Przy wszelkiego rodzaju szkodach w ruchu w formularzu zgłoszenia trzeba podać kierującego. I jego dane lądują w UFG. Koniec tematu. Dany "pesel" zrobił szkodę z AC to ją ma w UFG. Nic z tym nie zrobisz. W przypadku szkody na pojedzie nie będącym w ruchu użytkownik czy posiadacz nie podaje kierującego bo go nie było, wiec szkoda na AC nie "obciąży" w UFG nikogo innego po za właścicielem.

Krawiec

Napisano
  • Autor

czyli, jak będę jechał Twoim autem i kamień mi walnie w szybę to ja będę miał szkodę zapisaną? przecież AC jest na Ciebie (Twoje Auto)...

Napisano
Zgłaszał szkodę, u mnie w poprzedniej firmie kolega też wziął na siebie zgłoszenie szkody z AC(szyba czy lusterko :nie_wiem: nie pamiętam już) i się mocno zdziwił w następnym roku przy ubezpieczaniu swojego samochodu.

Ale w koncu polisa jest na kogo?
Na firme toco on ma wspolnego z tym?
Napisano
1 minutę temu, TWENTIS napisał:

Ale w koncu polisa jest na kogo?
Na firme toco on ma wspolnego z tym?

Mówię jak było,  po tym wątku widać, że sami nie za bardzo to ogarniają :phi:.

Jeden z moich samochodów jest od wielu lat zarejestrowany na ciotkę, która miała dwa dzwony swoim autem w zeszłym roku i mówi do mnie pod koniec roku, żeby może przerejestrować to w końcu na mnie bo będzie miała zwyżkę itd.  Pojechałem do ubezpieczyciela,  który od początku ubezpiecza ten samochód i okazało się, że oni nie widzą w UFG szkody na niej ;] więc zwyżki nie będzie. Jak bym chciał ubezpieczyć na siebie i mamuśkę (która de facto w papierach jest ubezpieczającym :hehe:) to wyszło coś ok 1000 zł za OC(zapłaciłem na ciotkę ~500 zł), a oboje mamy 60% zniżek. Więc  zostało jak jest, tym bardziej że nie chce zmiany ubezpieczyciela bo póki co auto jest cały czas się składa i nie ma BT, a czasami w takiej sytuacji ubezpieczyciele nie chcą ubezpieczyć(tak kiedyś wyczytałem na AK). 

Napisano
25 minut temu, zzzz napisał:

czyli, jak będę jechał Twoim autem i kamień mi walnie w szybę to ja będę miał szkodę zapisaną? przecież AC jest na Ciebie (Twoje Auto)...

No...oboje dostaniecie po szkodzie w systemie. Tak to sobie wymyślili... Bo niby polisa jest na auto (właściciela) ale szkody rejestrują się i kierującemu i właścicielowi (a jak jest leasing to pewnie jeszcze użytkownikowi wpisanemu w DR).

Krawiec

Napisano
9 godzin temu, Maciej__ napisał:

mogą, nie muszą. Generalnie TU różnie do tego podchodzą - nie wszystkie zgłaszają szkody z miniGAP klasyfikowane jako AC. Jest burdel i tyle.

9 godzin temu, Maciej__ napisał:

nie ma zwyżek na tych ubezpieczeniach, jest jedna składka bez taryfy bonus-malus. Dodatkowo te ubezpieczenia są tańsze i szerzej dostępne (nie biorą pod uwagę wieku auta) itd.

Napisano

Ej to mnie teraz zaskoczyliście...

Pod koniec listopada spowodowałem kolizję jadąc służbowym autem  - auto jest własnością firmy, dla której pracuję.

Szkoda naprawiona z AC.

W połowie grudnia ubezpieczałem swoje prywatne auto i jeszcze żadnych zwyżek nie było.

Ciekawe zatem jak będzie sytuacja wyglądała w tym roku, kiedy przyjdzie do ubezpieczenia auta- w Czerwcu wychodzi mi ubezpieczenie mojej drugiej fury...

Napisano

Sprawdź swoje konto w UFG i będziesz wszystko widział... :)

Napisano

@sowik85 

10 godzin temu, sowik85 napisał:

[...]

W połowie grudnia ubezpieczałem swoje prywatne auto i jeszcze żadnych zwyżek nie było.

Ciekawe zatem jak będzie sytuacja wyglądała w tym roku, kiedy przyjdzie do ubezpieczenia auta- w Czerwcu wychodzi mi ubezpieczenie mojej drugiej fury...

To zależy od TU - niektóre mogą nie sprawdzać czy ktoś miał szkodę jako "kierowca".  

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.