Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Interpretacja ustawienia znaku D-40 (strefa zamieszkania)

Featured Replies

Napisano

Hej,

powiedzcie jak byście zinterpretowali ustawienie znaku D-40 tutaj - MAPS

Ja zinterpretowałem w ten sposób, że dotyczy tej uliczki 'za bramą'. Przemawia też za tym to, że wyjeżdżając stamtąd jest znak- koniec strefy ( klik ).

Stałem mniej więcej tak jak Punciak na tym zrzucie, nie ograniczając przejazdu i nie stając na żadnej kopercie (bo trochę ich tam jest). Dostałem zaproszenie od SM ;]

Pojechałem do SM i przyjąłem mandat, bo dla 100zł nie chce mi się po wrocławskich sądach jeździć, a miła Pani nie była skora do rozmów. Ale uważam, że oznakowanie jest niejednoznaczne. A jak Wy uważacie?

Napisano
3 minuty temu, tomecki napisał:

Pojechałem do SM i przyjąłem mandat, bo dla 100zł nie chce mi się po wrocławskich sądach jeździć, a miła Pani nie była skora do rozmów. Ale uważam, że oznakowanie jest niejednoznaczne. A jak Wy uważacie?

Uważam że dałeś się nabrać.

;]

Napisano
  • Autor
Teraz, Ryb napisał:

Uważam że dałeś się nabrać.

;]

Aha- zapomniałem dodać, że na końcu uliczki jest rzeczywiście znak koniec strefy... Ale na początku nie ma 'jednoznacznego', jest tylko to co na Guglu.

Napisano

Aha- zapomniałem dodać, że na końcu uliczki jest rzeczywiście znak koniec strefy... Ale na początku nie ma 'jednoznacznego', jest tylko to co na Guglu.

Nie ma znaku po prawej stronie?

Wysłane z Tapatalka

Napisano
4 minuty temu, tomecki napisał:

Podtrzymuję zatem, że dałeś się nabrać.

;)

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał:

A ten słupek bez znaku - tam nie powinien być znak?

Taki joker oznakowania: dajemy słupek i następnie możemy twierdzić że był tam dowolny znak, który akurat nam pasuje.

:hehe:

Napisano
11 minut temu, tomecki napisał:

Hej,

Ja zinterpretowałem w ten sposób, że dotyczy tej uliczki 'za bramą'. Przemawia też za tym to, że wyjeżdżając stamtąd jest znak- koniec strefy ( klik ).

Stałem mniej więcej tak jak Punciak na tym zrzucie, nie ograniczając przejazdu i nie stając na żadnej kopercie (bo trochę ich tam jest). Dostałem zaproszenie od SM ;]

A ten mandat to konkretnie za co?

Bo w strefie chyba mozna parkowac jedynie na miejscach wyznaczonych, a ja tam takowych nigdzie po lewej nie widze...

Z drugiej strony niby jest tam sterfa platnego parkowania.

Napisano
  • Autor
Teraz, Maciej__ napisał:

za parkowanie za D-40 w niewyznaczonym

1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Bo w strefie chyba mozna parkowac jedynie na miejscach wyznaczonych

gdybym ja wiedział, że jestem w strefie :hehe:;]

1 minutę temu, Maciej__ napisał:

ja tam takowych nigdzie po lewej nie widze... 

Z drugiej strony niby jest tam sterfa platnego parkowania.

no typowo wyznaczonych to chyba nie widziałem. Na pewno były koperty dla elektryków + dla dostaw + dla xiędza ;]

Napisano
1 minutę temu, tomecki napisał:

no typowo wyznaczonych to chyba nie widziałem. Na pewno były koperty dla elektryków + dla dostaw + dla xiędza ;]

To wg mnie jest tam burdel i niespecjalnie sa powody do nalozenia mandatu.

Napisano
10 minut temu, Maciej__ napisał:

To wg mnie jest tam burdel i niespecjalnie sa powody do nalozenia mandatu.

Burdel nie ma znaczenia. A przynajmniej nie takie, jak to, że tam brakuje znaku na podstawie którego nałożono mandat. IMO można było to korespondencyjnie załatwić.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Ryb napisał:

IMO można było to korespondencyjnie załatwić.

byłem akurat wczoraj rano we Wrocku to pojechałem, ale nie było szans na dyskusje, a widocznie mam za małe kochones i przyjąłem. Ale chętnie napisze im pisemko, ofc nie z 'odwołaniem', tylko z prośbą o wyjaśnienie jak to ma działać? Bo to wygląda na typowe golenie baranów ;]

Napisano
15 minut temu, tomecki napisał:

byłem akurat wczoraj rano we Wrocku to pojechałem, ale nie było szans na dyskusje, a widocznie mam za małe kochones i przyjąłem. Ale chętnie napisze im pisemko, ofc nie z 'odwołaniem', tylko z prośbą o wyjaśnienie jak to ma działać? Bo to wygląda na typowe golenie baranów ;]

W ciągu 7 dni od nałożenia mandatu możesz napisać wniosek o uchylenie. Znajdź jakiegoś kolegę - studenta prawa i działaj.

Napisano
  • Autor

Znajdź jakiegoś kolegę

na razie znalazłem takiego, który przejedzie się tą uliczką i nagra oznakowanie :oki:

Napisano
7 minut temu, tomecki napisał:

na razie znalazłem takiego, który przejedzie się tą uliczką i nagra oznakowanie :oki:

Pamiętaj że masz tylko 7 dni od uprawomocnienia (tutaj: przyjęcia) mandatu.

Napisano
8 minut temu, tomecki napisał:

Hej,

Jest jednoznaczne - znaki stoją po prawej stronie jezdni bądź są nad nią. Znak po lewej stronie może być kopią takiego po prawej.

Napisano
  • Autor
14 minut temu, grogi napisał:

Jest jednoznaczne - znaki stoją po prawej stronie jezdni bądź są nad nią. Znak po lewej stronie może być kopią takiego po prawej.

nadal niejednoznacznie. Czy ten widoczny na mapsach to kopia nieistniejącego znaku po prawej? Czy to prawilny znak ustawiony po prawej stronie dotyczący bramy ;]

Napisano
2 godziny temu, tomecki napisał:

Hej,

Znak dotyczy uliczki za bramą. Ale po prawej masz też zakaz zatrzymywania, odnośnie tej uliczki co stoisz.

Dostałeś słusznie, tylko że numer paragrafu powinien być inny...

Napisano
1 minutę temu, K3 napisał:

Znak dotyczy uliczki za bramą. Ale po prawej masz też zakaz zatrzymywania, odnośnie tej uliczki co stoisz.

Dostałeś słusznie, tylko że numer paragrafu powinien być inny...

Znak jest po prawej,  a on parkowal po lewej?

Wiec dlaczego mialby dostac mandat? Przeciez tam po lewej jest nawet strefa platnego parkowania.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, K3 napisał:

Ale po prawej masz też zakaz zatrzymywania, odnośnie tej uliczki co stoisz.

a zakazy nie dotyczą strony po której są ustawione? ;)

poza tym.... za chwilę jest koniec tego zakazu, przejedź mapsami dalej

stałem po lewej, na mapsach też po lewej widać dalej zakaz, ale widać, że jest tymczasowy (teraz go nie było)

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał:

W ciągu 7 dni od nałożenia mandatu możesz napisać wniosek o uchylenie. Znajdź jakiegoś kolegę - studenta prawa i działaj.

Jak mandat przyjęty, to uchylić go można tylko w bardzo specyficznych przypadkach. Jeśli za parkowanie w strefie zamieszkania faktycznie należy się mandat, to nie można go uchylić.

Napisano
jakiego? Bo nie wiem co chcesz osiągnąć ;]
Strefa zamieszkania - znaki mają być po prawej stronie (ewentualnie nad jezdnią) .

Wysłane z Tapatalka

Napisano

wydymali cie bez mydla

znak strefa zamieszkania ewidentnie odnosi sie do tamtej malej uliczki. Nie masz obowiazku patrzec na znaki po lewej. W dodatku przed puniakiem jest znak koniec zakazu zatrzymywania sie, oznacza to ze mozesz tam parkowac. W strefie zamieszkania nie ma sensu stawiac zakazu zatrzymywania sie bo tam jest wszedzie zakaz poza wyznaczonymi miejscami.

Napisano
Godzinę temu, grogi napisał:

Jak mandat przyjęty, to uchylić go można tylko w bardzo specyficznych przypadkach. Jeśli za parkowanie w strefie zamieszkania faktycznie należy się mandat, to nie można go uchylić.

Dlatego właśnie potrzebny jest prawnik. Bo tylko dla prawnika to banalnie proste.

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał:

Bo w strefie chyba mozna parkowac jedynie na miejscach wyznaczonych, a ja tam takowych nigdzie po lewej nie widze...

a to?

https://www.google.pl/maps/@51.1089655,17.0263014,3a,24.4y,255.02h,89.97t/data=!3m6!1e1!3m4!1sF9Tw6cP06bybA-A1SYaGHQ!2e0!7i13312!8i6656

Napisano

Przejazd googlowozu był na tej ulicy w 2014 roku. Od tego czasu trochę się tam pozmieniało i parkować można tylko na wyznaczonych miejscach które są teraz ledwo widoczne bo oznakowanie prawie zniknęło z kostki. Parkuję tam czasami i trzeba 5 razy sprawdzić czy na pewno legalnie stoimy bo SM ma swoją siedzibę właśnie na tej ulicy po prawej stronie więc daleko nie mają żeby się przejść z mandacikami. Nie zmienia to faktu że mandat powinien być nie za parkowanie w strefie zamieszkania a na zakazie zatrzymywania bo taki znak tam stoi.

Edytowane przez misiek009

Napisano
  • Autor
14 minut temu, misiek009 napisał:

Przejazd googlowozu był na tej ulicy w 2014 roku. Od tego czasu trochę się tam pozmieniało i parkować można tylko na wyznaczonych miejscach które są teraz ledwo widoczne bo oznakowanie prawie zniknęło z kostki. Parkuję tam czasami i trzeba 5 razy sprawdzić czy na pewno legalnie stoimy bo SM ma swoją siedzibę właśnie na tej ulicy po prawej stronie więc daleko nie mają żeby się przejść z mandacikami. Nie zmienia to faktu że mandat powinien być nie za parkowanie w strefie zamieszkania a na zakazie zatrzymywania bo taki znak tam stoi.

Strefy przy tej bramie na pewno stoją tak jak na guglu, bo mam swoje ich zdjęcie. Zakazu zatrzymywania po lewej stronie na 99,999% nie ma. 15 razy tamtędy chodziłem w weekend z rynku, a zwracam na takie rzeczy uwagi. 

Jak masz okazję to przejedz z kamerą albo chociaż aparatem, może zdążysz szybciej niż @Pietro_M;]

Napisano
Dnia 19.06.2018 o 10:54, Maciej__ napisał:

ja tam takowych nigdzie po lewej nie widze...

https://goo.gl/maps/rYyg2XZfLq22

tak są wyznaczone miejsca po lewej

Dnia 19.06.2018 o 10:42, tomecki napisał:

Hej,

taki żarcik od :milicja:, miałeś wezwanie trzeba było się przygotować, a miła Pani by miała utrudnione zadanie.  Znaku D-40 po prawej stronie nie byłe jeśli jest tak jak w góglu

tylko tej 100 szkoda 

Dnia 19.06.2018 o 10:57, tomecki napisał:

za parkowanie za D-40 w niewyznaczonym

pytanie co jest na tabliczce

Napisano
12 godzin temu, Artur_W_wa napisał:

pytanie co jest na tabliczce

Nie ma znaczenia co jest na tabliczce ani jakie inne znaki tam stoją. @tomecki dostał mandat za parkowanie poza wyznaczonym miejscem w strefie zamieszkania. I nawet lepiej że go przyjął, bo gdyby był lepiej przygotowany to SM by sobie sprawdziła, zmieniła zdanie i wystawiła mandat za parkowanie np. na zakazie. I ten byłoby trudniej podważyć, bo nałożony prawidłowo. Tymczasem mandat za parkowanie w strefie jest nałożony nieprawidłowo, bo tam formalnie strefy nie ma. A skoro nie ma to będzie można uchylić mandat, tylko trzeba to zrobić dobrze i nie przegapić terminu.

Napisano
6 godzin temu, Ryb napisał:

Nie ma znaczenia co jest na tabliczce ani jakie inne znaki tam stoją. @tomecki dostał mandat za parkowanie poza wyznaczonym miejscem w strefie zamieszkania. I nawet lepiej że go przyjął, bo gdyby był lepiej przygotowany to SM by sobie sprawdziła, zmieniła zdanie i wystawiła mandat za parkowanie np. na zakazie. I ten byłoby trudniej podważyć, bo nałożony prawidłowo. Tymczasem mandat za parkowanie w strefie jest nałożony nieprawidłowo, bo tam formalnie strefy nie ma. A skoro nie ma to będzie można uchylić mandat, tylko trzeba to zrobić dobrze i nie przegapić terminu.

Mandat nałożony prawidłowo: za wykroczenie, za które się mandat należy. Pal licho, że wykroczenia nie było - uchylić go nie można.

Napisano
7 minut temu, grogi napisał:

Mandat nałożony prawidłowo: za wykroczenie, za które się mandat należy. Pal licho, że wykroczenia nie było - uchylić go nie można.

Owszem, można. Tylko Ty nie wiesz jak.

;]

Napisano
56 minut temu, Ryb napisał:

Owszem, można. Tylko Ty nie wiesz jak.

;]

Niech i tak będzie.

Napisano
Dnia 19.06.2018 o 11:29, Ryb napisał:

Trzeba wiedzieć jedno, że przy uchyleniu mandatu w ogóle nie jest badana kwestia winy ani kwestia zdolności prawnej danej osoby do otrzymania mandatu.

Jedynym kryterium stosowanym przy rozpoznawaniu takiego wniosku jest zbadanie czy czyn za który został wystawiony mandat karny jest w świetle prawa wykroczeniem.

Mówiąc bardziej po ludzku.

Przyjąłeś mandat za złe parkowanie samochodu, to we wniosku o uchylenie mandatu nie możesz dowodzić, że jednak zaparkowałeś prawidłowo (np. bo strefa była taka czy inna lub nie było tam jakiegoś znaku).

Po prostu musisz wykazać, że niewłaściwe zaparkowanie pojazdu w danym miejscu w ogóle nie stanowiło w myśl prawa wykroczenia.

Edytowane przez fred77

Napisano
1 godzinę temu, fred77 napisał:

Trzeba wiedzieć jedno, że przy uchyleniu mandatu w ogóle nie jest badana kwestia winy ani kwestia zdolności prawnej danej osoby do otrzymania mandatu.

Jedynym kryterium stosowanym przy rozpoznawaniu takiego wniosku jest zbadanie czy czyn za który został wystawiony mandat karny jest w świetle prawa wykroczeniem.

Mówiąc bardziej po ludzku.

Przyjąłeś mandat za złe parkowanie samochodu, to we wniosku o uchylenie mandatu nie możesz dowodzić, że jednak zaparkowałeś prawidłowo (np. bo strefa była taka czy inna lub nie było tam jakiegoś znaku).

Po prostu musisz wykazać, że niewłaściwe zaparkowanie pojazdu w danym miejscu w ogóle nie stanowiło w myśl prawa wykroczenia.

Ładny cytat z Internetu. Ale naprawdę lepiej wziąć prawnika (nawet studenta) który po prostu będzie wiedział jak to prawidłowo zrobić.

Napisano
7 godzin temu, Ryb napisał:

Ładny cytat z Internetu. Ale naprawdę lepiej wziąć prawnika (nawet studenta) który po prostu będzie wiedział jak to prawidłowo zrobić.

To nie cytat z internetu.

Poza tym zamiast teraz kombinować to wystarczyło wcześniej po prostu nie przyjmować mandatu.

Napisano
4 minuty temu, fred77 napisał:

Tak, oczywiście. Twoja wypowiedź:

9 godzin temu, fred77 napisał:

versus:

Oznacza to, iż postępowaniu o uchylenie mandatu w ogóle nie jest badana kwestia winy ani kwestia zdolności prawnej danej osoby do otrzymania mandatu. Jedynym kryterium stosowanym przy rozpoznawaniu takiego wniosku jest zbadanie czy czyn za który został wystawiony mandat karny jest w świetle prawa wykroczeniem.

ze źródłem:

http://www.infor.pl/prawo/wykroczenia/postepowanie-wykroczeniowe/275550,Kiedy-mozna-uchylic-mandat-karny.html

Chyba musisz oskarżyć pana adwokata o plagiat.

;l;l;l

Napisano

Tak, oczywiście. Twoja wypowiedź:

A gdzie ja napisałem, że to moja wypowiedź?

Napisano
4 minuty temu, fred77 napisał:

A gdzie ja napisałem, że to moja wypowiedź?

O tu:

17 minut temu, fred77 napisał:

Napisano
43 minuty temu, Ryb napisał:

O tu:

Tu napisałem, że to nie cytat z internetu.

Napisano
12 minut temu, fred77 napisał:

Tu napisałem, że to nie cytat z internetu.

To tylko oznacza że w Internecie jest cytat z Freda.

Zrobiłeś kopiuj&wklej a teraz rżniesz głupa.

Napisano
50 minut temu, Ryb napisał:

To tylko oznacza że w Internecie jest cytat z Freda.

Zrobiłeś kopiuj&wklej a teraz rżniesz głupa.

No właśnie nie zrobiłem. Dziwne, prawda? Nie pasuje do Twego klucza.

Napisano
3 godziny temu, fred77 napisał:

No właśnie nie zrobiłem. Dziwne, prawda? Nie pasuje do Twego klucza.

Pewnie dlatego że nie umiesz i przepisałeś ręcznie. Zresztą to nie ma znaczenia - jak dla mnie możesz nawet udowadniać że natchnął Cię sam Duch Święty. Przepisałeś cudze zdanie i teraz próbujesz idiotycznych zagrywek tylko po to żeby się do tego nie przyznać.

:facepalm:

PS. Nie ma nic złego w przytaczaniu w dyskusji porad z Internetu. Ale robi się to w formie linku lub przynajmniej podaje źródło lub autora. To co Ty zrobiłeś to jest zwykły plagiat, z którego teraz nieudolnie próbujesz się wykręcić.

Napisano
19 godzin temu, Ryb napisał:

Pewnie dlatego że nie umiesz i przepisałeś ręcznie. Zresztą to nie ma znaczenia - jak dla mnie możesz nawet udowadniać że natchnął Cię sam Duch Święty. Przepisałeś cudze zdanie i teraz próbujesz idiotycznych zagrywek tylko po to żeby się do tego nie przyznać.

:facepalm:

PS. Nie ma nic złego w przytaczaniu w dyskusji porad z Internetu. Ale robi się to w formie linku lub przynajmniej podaje źródło lub autora. To co Ty zrobiłeś to jest zwykły plagiat, z którego teraz nieudolnie próbujesz się wykręcić.

Jeżeli jest to forma cytatu to piszę to jako forma cytatu. A jeżeli piszę sam to piszę sam.

A Ty sobie możesz myśleć co tam tylko chcesz.

Napisano
  • Autor

Jeżeli jest to forma cytatu to piszę to jako forma cytatu. A jeżeli piszę sam to piszę sam.
A Ty sobie możesz myśleć co tam tylko chcesz.

I słowo w słowo napisałeś tak samo jak ktoś w sieci? Jesteś żałosny.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Napisano
9 minut temu, tomecki napisał:

Moze to keson napisal? :hehe:

Napisano
2 godziny temu, tomecki napisał:

Sam jesteś żałosny.

Napisano
  • Autor
Hej,

Ok, muszę posypać głowę popiołem... Jest jeszcze jeden znak, jak bum cyk cyk go nie widziałem. Na mapsach ciężarówka go zasłania...cf5e8a2046cf1c62d4b2aab95ed2b4b2.jpg

Napisano
14 godzin temu, tomecki napisał:

Ok, muszę posypać głowę popiołem... Jest jeszcze jeden znak, jak bum cyk cyk go nie widziałem. Na mapsach ciężarówka go zasłania...

a tego znaku nie ma teraz?
albo jest odwolany?
https://www.google.pl/maps/@51.1089655,17.0263014,3a,15.9y,245.2h,93.03t/data=!3m6!1e1!3m4!1sF9Tw6cP06bybA-A1SYaGHQ!2e0!7i13312!8i6656

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.