Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel Corsa D - jak szybko biodegraduje?

Featured Replies

Napisano

Taka ciekawostka, odstawiłem do mechanika Opla Corsę D 1.2 moich teściów z cieknącym układem chłodzenia. Co się okazuje - chłodnica zgniła i nadaje się do wymiany. Brak uszkodzeń mechanicznych. Zwykłe, pospolite zgnicie. Zgadnijcie ile lat ma auto? Jak szybko uległo biodegracji?

3 lata - a mówiłem teściom - nie kupujcie Opla.

Napisano
1 minutę temu, Phil_ips napisał:

Taka ciekawostka, odstawiłem do mechanika Opla Corsę D 1.2 moich teściów z cieknącym układem chłodzenia. Co się okazuje - chłodnica zgniła i nadaje się do wymiany. Brak uszkodzeń mechanicznych. Zwykłe, pospolite zgnicie. Zgadnijcie ile lat ma auto? Jak szybko uległo biodegracji?

Kiedyś wymieniałem chłodnicę w Astrze II - miała 3 może 4 lata.

Napisano
  • Autor

Na bank D. Tak mi wychodzi ze zdjęć przynajmniej. :hmm:

Tęściowie mówili, że ma 3 lata ale może ma 4, a że kupili z wyprzedaży rocznika więc by się wklejało w daty produkcji.

Nie zmienia to postaci rzeczy, że w aucie z przebiegiem 20 kkm takie coś nie ma prawa się zdarzyć.

Napisano
6 minut temu, Phil_ips napisał:

Na bank D. Tak mi wychodzi ze zdjęć przynajmniej. :hmm:

Tęściowie mówili, że ma 3 lata ale może ma 4, a że kupili z wyprzedaży rocznika więc by się wklejało w daty produkcji.

Nie zmienia to postaci rzeczy, że w aucie z przebiegiem 20 kkm takie coś nie ma prawa się zdarzyć.

To jest tylko rzecz, mogla się trafic wada materialowa i tyle...

Po co dorabiać jakas ideologie?

Napisano
Godzinę temu, Phil_ips napisał:

Z jakiego materiału jest ta chłodnica? We fiatach mam chłodnice z 1997 i 2006, w fordzie jest 2009 a w skodzinie 2000. Jeśli któraś nie dostanie "strzała", to pewnie przeżyją auta.

Napisano
4 godziny temu, Majkiel napisał:

Z jakiego materiału jest ta chłodnica? We fiatach mam chłodnice z 1997 i 2006, w fordzie jest 2009 a w skodzinie 2000. Jeśli któraś nie dostanie "strzała", to pewnie przeżyją auta.

Chyba z aluminium i plastiku, kiedyś jeszcze robili z mosiądzu ale to dawne czasy;)

Ciekawe kto jest producentem na fabryczne wyposażenie dla tej corsy-jakiś europejski potentat czy ktos tańszy?

Napisano
25 minut temu, volf6 napisał:

Chyba z aluminium i plastiku, kiedyś jeszcze robili z mosiądzu ale to dawne czasy;)

Ciekawe kto jest producentem na fabryczne wyposażenie dla tej corsy-jakiś europejski potentat czy ktos tańszy?

Kiedyś to jeszcze miało znaczenie, a dziś nawet potentaci  klepią daleko na wschodzie, a jak już robią  w Europie i produkcja jest np. w Niemczech, wcale to nie oznacza że coś jest z solidnego materiału, też może być to tzw 'gównolit".

Napisano

Mi w 13 letniej astrze G zgniła chłodnica klimy. Uciekł czynnik, mechanik znalazł wyciek za wentylatorem, miedzy nim a chłodnicą było pełno syfu błoto, piach i liście. 

Moja żona jeździ Corsą D 2014, z wyprzedaży rocznika wyjechała w 2015 i ma 60kkm. 

Wszystko w oryginale i jeździ bezproblemowo. Auto kupione od znajomego. Użytkujemy od 2 lat.

Napisano
12 godzin temu, Phil_ips napisał:

Opel daje gwarancję na perforację blach 12 lat. Jeśli były wykonywane zgłaszać i niech sprawiają na swój koszt. Jak odmówią to się odwoływać.

Napisano
Opel daje gwarancję na perforację blach 12 lat. Jeśli były wykonywane zgłaszać i niech sprawiają na swój koszt. Jak odmówią to się odwoływać.
Chłodnica to chyba nie popada pod perforacje blach :)
Napisano

Raczej nie, ale można spróbować 😁

Napisano
10 godzin temu, Lukass186 napisał:

Mi w 13 letniej astrze G zgniła chłodnica klimy. Uciekł czynnik, mechanik znalazł wyciek za wentylatorem, miedzy nim a chłodnicą było pełno syfu błoto, piach i liście. 

Moja żona jeździ Corsą D 2014, z wyprzedaży rocznika wyjechała w 2015 i ma 60kkm. 

Wszystko w oryginale i jeździ bezproblemowo. Auto kupione od znajomego. Użytkujemy od 2 lat.

chłodnice klimy (a raczej skraplacz) to bardzo wrażliwy element. Znam auta, które jeżdżą po 15 lat z oryginałem, a znam takie co padają w 3 roku. Nie zależy to ani od marki ani od przebiegu. 

Napisano

Przypadek. Mi w Fordzie pierwsza naprawa gwarancyjna wpadła po 2-3 miesiącach i 2500km przebiegu. Po prostu jeśli produkcja to nie 100% części bez wad to przy ilości części w samochodzie razy ilość wyprodukowanych samochodów zawsze jakiś drobiazg może paść.

Napisano

Moje doświadczenia z skraplaczem klimy :

- AG 2006r. wymiana w 2013r.

- AH 2004r. wymiana w 2015r.

- Golf IV 2004r. działa do dziś :))

Obecnie w świecie automotive  ma być tanio i przetrwać okres gwarancji . Nie ma znaczenia marka końcowego auta bo części są robione bardzo często w tej samej fabryce .

Napisano
21 godzin temu, volf6 napisał:

Behr Made in Spain. 

Napisano
  • Autor
Dnia 1.07.2019 o 22:58, bancio04 napisał:

Blach czyli nadwozia, a nie chłodnicy. :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.