Napisano 3 Lutego 20215 lat Ale chyba warsztat to nie z automatu aso... Moze byc to warsztat współpracujący, a części zamienniki... To juz trzeba sie wczytać w owu
Napisano 28 Stycznia 20224 lata Autor Minął kolejny rok, więc kolejny upgrade wątku. Przebieg auta zwiększył się przez rok o 7235 km. Auto nie zanotowało żadnych awarii/usterek. W 2 roku eksploatacji koszty (poza paliwem) były niewielkie, bo tylko: - 2 przegląd: 644,08 PLN (olej + filtry) - pakiet ubezpieczeniowy na 3 rok: 957 PLN Co ciekawe wycena auta wg. ubezpieczyciela to 47,9 kPLN Wynikałoby, że auto przez 2 lata straciło od wartości zakupu 7,5 kPLN czyli -13,5% Wynik niby bardzo dobry - jedyny problem, że porównywalne auto w ogłoszeniach (model, wyposażenie, salon Polska, niski przebieg) kosztuje ok. 65-66 kPLN Czyli mniej więcej tyle ile kosztował w momencie zakupu (utrata wartości w okolicach 0% ) Dopłaciłem więc za podwyższenie wyceny do 52,7 kPLN (choć w razie kradzieży i tak będę -15 kPLN w plecy). Oczywiście radość z wysokiej wyceny auta mija, jak się zobaczy jak bardzo wzrosły ceny aut używanych i nowych - dziś nowy samochód tej klasy (B crossover) to ok. 90 kPLN Emeryci nadal zadowoleni z auta, już bardzo przyzwyczaili się do wsiadania do wysokiego samochodu. Obecnie do mojego Mondeo narzekają, że strasznie niewygodnie, bo nisko. Oprócz tego bardzo zadowoleni z komfortu siedzeń (choć auto jeździ w trasy max do 1h). W poprzednim Mondeo Mk4 siedzenia były dużo twardsze (co ciekawe Mondeo Mk5 ma bardziej miękkie niż poprzednik - gdzie raczej jest tendencja do utwardzania). W sumie z perspektywy czasu - wybór był dobry Edytowane 28 Stycznia 20224 lata przez Tomo
Napisano 28 Stycznia 20224 lata 10 minutes ago, Tomo said: Minął kolejny rok, więc kolejny upgrade wątku. Przebieg auta zwiększył się przez rok o 7235 km. Auto nie zanotowało żadnych awarii/usterek. W 2 roku eksploatacji koszty (poza paliwem) były niewielkie, bo tylko: - 2 przegląd: 644,08 PLN (olej + filtry) - pakiet ubezpieczeniowy na 3 rok: 957 PLN 2-3 lata temu to byl chyba najlepszy moment na zakup nowego auta, pozniej zaczely szybko drozec Zaskakujaco tanie ubezpieczenie, to jest pelny pakiet, bez zadnych udzialow i wylaczen?
Napisano 28 Stycznia 20224 lata Autor 3 minuty temu, Maciej__ napisał: 2-3 lata temu to byl chyba najlepszy moment na zakup nowego auta, pozniej zaczely szybko drozec Zaskakujaco tanie ubezpieczenie, to jest pelny pakiet, bez zadnych udzialow i wylaczen? Rok temu też już o tym pisaliśmy. Pierwsza oferta odnowieniowa od Link4 była na 1003 PLN (ale z wyceną auta 47,9 kPLN) Ostatecznie zmieniłem wycenę na 52,7 kPLN, zmniejszyłem assistance z 200 km do 100 km i trochę ponegocjowałem i wyszło to 957 PLN Z niższą wyceną było coś koło 920 PLN.
Napisano 28 Stycznia 20224 lata 6 minut temu, Maciej__ napisał: 2-3 lata temu to byl chyba najlepszy moment na zakup nowego auta, pozniej zaczely szybko drozec Zaskakujaco tanie ubezpieczenie, to jest pelny pakiet, bez zadnych udzialow i wylaczen? Możliwe, że jest finansowanie w Renault, wtedy robili takie promki na ich ubezpieczenia. Bo 2% od wartości pojazdu to nawet w pakietach dealerskich cena mocno atrakcyjna.
Napisano 28 Stycznia 20224 lata Autor 1 minutę temu, spad napisał: Możliwe, że jest finansowanie w Renault, wtedy robili takie promki na ich ubezpieczenia. Bo 2% od wartości pojazdu to nawet w pakietach dealerskich cena mocno atrakcyjna. Nie - to zwykłe ubezpieczenie w Link4 z pełnymi zniżkami (bezszkodowe OC i AC > 4 lat). Pewnie na wycenę trochę wpływa, że na jednym koncie jednocześnie ubezpieczone są 2 samochody, 1 dom i 2 mieszkania.
Napisano 28 Stycznia 20224 lata Teraz, Tomo napisał: Nie - to zwykłe ubezpieczenie w Link4 z pełnymi zniżkami (bezszkodowe OC i AC > 4 lat). Pewnie na wycenę trochę wpływa, że na jednym koncie jednocześnie ubezpieczone są 2 samochody, 1 dom i 2 mieszkania. No to mega nisko. Nie ma tam udziałów własnych, likwidacji szkody w formie wyceny a nie bezgotówkowej w warsztacie? Albo zakres AC tylko na kraj? Teraz to już pytam z czystej ciekawości siedząc w branży ubezpieczeniowej.
Napisano 28 Stycznia 20224 lata 2-3 lata temu to byl chyba najlepszy moment na zakup nowego auta, pozniej zaczely szybko drozec Zaskakujaco tanie ubezpieczenie, to jest pelny pakiet, bez zadnych udzialow i wylaczen? Aż z ciekawości popatrzyłem jak u mnie wygląda i wybór jest taki [emoji16]Jeszcze 2-3 lata temu tych aut wyświetlało kilkadziesiąt. Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Napisano 28 Stycznia 20224 lata Autor 5 minut temu, spad napisał: No to mega nisko. Nie ma tam udziałów własnych, likwidacji szkody w formie wyceny a nie bezgotówkowej w warsztacie? Albo zakres AC tylko na kraj? Teraz to już pytam z czystej ciekawości siedząc w branży ubezpieczeniowej. Udział własny w AC 0 PLN O braku AC za granicą nie mam pojęcia, ale nie ma to żadnego znaczenia, bo samochód jeździ wyłącznie wokół komina. Z tego powodu też zmniejszyłem assistance z 200 do 100km (wyszło jakieś 30-40 PLN mniej). Płatność jednorazowo kartą (i jednorazowo i karta w Link4 dają jakieś premie). Dodatkowo jak mówiłem - mają mocny cross-selling, bo łącznie mam u nich 5 polis - a to też punktuje.
Napisano 28 Stycznia 20224 lata 3 godziny temu, Tomo napisał: Udział własny w AC 0 PLN O braku AC za granicą nie mam pojęcia, ale nie ma to żadnego znaczenia, bo samochód jeździ wyłącznie wokół komina. Z tego powodu też zmniejszyłem assistance z 200 do 100km (wyszło jakieś 30-40 PLN mniej). Płatność jednorazowo kartą (i jednorazowo i karta w Link4 dają jakieś premie). Dodatkowo jak mówiłem - mają mocny cross-selling, bo łącznie mam u nich 5 polis - a to też punktuje. Niedawno deko więcej zapłaciłem za furę wycenioną na połowę kwoty podanej przez Ciebie. Co prawda przy ASS 200 czy 400km, ale w tym aucie to też raczej bez znaczenia.
Napisano 28 Stycznia 20224 lata U mnie wartość auta wzrosła w porównaniu do polisy z zeszłego roku i teraz wycenili je o jakieś 1400 zł taniej niż zakup.... Ale za to ubezpieczenie wzrosło i mam do zapłacenia prawie 1900 zł, a wartość wcale nie jest większa 2x od auta z wątku.
Napisano 29 Stycznia 20224 lata 100->3,5kzl. Full włącznie z hokowaniami z Mołdawii Albani w razie wu, bagażem itd...
Napisano 3 Lutego 20242 lata Autor Aktualizacja wątku z okazji 4 lat posiadania samochodu przez emeryta. Aktualny przebieg 28969 km Auto jeździ bez awarii - z perspektywy czasu dobry wybór. W związku z tym, że auto już po gwarancji to teraz serwisowane u @szyman Edytowane 3 Lutego 20242 lata przez Tomo
Napisano 3 Lutego 20242 lata 3 minuty temu, Tomo napisał(a): Aktualizacja wątku z okazji 4 lat posiadania samochodu przez emeryta. Aktualny przebieg 280969 km Auto jeździ bez awarii - z perspektywy czasu dobry wybór. W związku z tym, że auto już po gwarancji to teraz serwisowane u @szyman Ściemniasz, na zdjęciu widać że 10x mniejszy 😜. Chyba że nieaktualne
Napisano 3 Lutego 20242 lata Kolejna strona wątku, więc warto przypomnieć, że chodzi o Reno Captur? Silnik?
Napisano 4 Lutego 20242 lata Autor Kolejna strona wątku, więc warto przypomnieć, że chodzi o Reno Captur? Silnik? Renault Captur 20190,9 litra z turbo.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano 29 Stycznia29 Styczeń Autor Aktualizacja.Dziś mija 6 lat od zakupu auta.Z perspektywy czasu mieliście rację żeby kupić nowy samochód Aktualny przebieg 40126 kmOd początku zero usterek - tylko i wyłącznie wymiana oleju i filtrów (oleju, powietrz i kabinowy, paliwowy niewymienny).Nic więcej - wszystko pozostałe fabryczne.Zero problemów.Aktualna wartość samochodu to ok. 45 kPLNOczywiście ze względu na inflację z ostatnich lat utraty wartości nie można liczyć do ceny zakupu (55,4 kPLN) bo wtedy by wyszło absurdalne 19% po 6 latach.Biorąc pod uwagę cenę nowego w tym samym pakiecie (obecnie Techno za ok. 88 kPLN, ale w cenie fabryczne LPG) to ok. 49% Edytowane 29 Stycznia29 Styczeń przez Tomo
Napisano 29 Stycznia29 Styczeń 56 minut temu, Tomo napisał:Dziś mija 6 lat od zakupu auta.Weryfikowaliście podwozie i jakieś zalążki rudej?
Napisano 29 Stycznia29 Styczeń Autor 4 minuty temu, bielaPL napisał:Weryfikowaliście podwozie i jakieś zalążki rudej?Dwa razy w roku (wymiana oleju i przegląd techniczny na SKP) oglądam go od spodu - jak na razie nic się nie dzieje.
Napisano 29 Stycznia29 Styczeń 50 minut temu, bielaPL napisał:Weryfikowaliście podwozie i jakieś zalążki rudej?W Reno ruda?🙄
Napisano 29 Stycznia29 Styczeń 3 minuty temu, Rado_ napisał:W Reno ruda?🙄ogólnie nie ale warto sprawdzać co jakiś czas, zawsze można przyszlifować o jakieś kamień czy co i powłoka zostaje naruszona, po zimie też warto nadkola poodkręcać poczyścić jeżeli gdzieś się zbiera jakiś syf... widziałem kilka lat temu starą nexie bez rdzy... gość w zimę po prostu nie jeździł samochodem
Napisano 29 Stycznia29 Styczeń 2 minuty temu, bielaPL napisał:ogólnie nie ale warto sprawdzać co jakiś czas, zawsze można przyszlifować o jakieś kamień czy co i powłoka zostaje naruszona, po zimie też warto nadkola poodkręcać poczyścić jeżeli gdzieś się zbiera jakiś syf...widziałem kilka lat temu starą nexie bez rdzy... gość w zimę po prostu nie jeździł samochodemJak planujesz trzymac 15-20 lat to moze i warto ;)Tez z ciekawosci ostatnio zajrzalem pod spod 5 letniej C3ki przy okazji przegladu na SKP i wyglada wszystko OK. Edytowane 29 Stycznia29 Styczeń przez Maciej__
Napisano 29 Stycznia29 Styczeń 3 minuty temu, Maciej__ napisał:Jak planujesz trzymac 15-20 lat to moze i warto ;)no tak planują, cytat z pierwszego posta "Rocznik - to będzie auto praktycznie docelowe"
Napisano 29 Stycznia29 Styczeń Mój Captur 0,9 wyjechał z salonu w styczniu 2016 i przy około 45 tys. wymieniłem tarcze i klocki + prawy sworzeń wraz z łącznikami stabilizatorów, przy 60 tys. świece . Obecnie 73 tys i na oryginalnym aku odpala przy minus 15 (odpukać aby nie zapeszyć bo w weekend przywali). Wiosną wymienię czynnik w klimie (jeszcze nie ruszany) oraz pasek osprzetu - wypada z racji wieku.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina Autor No i Captur kończy swoją misję.W 6,5 roku zrobione 42 kkm - typowo emerycki wynik Następuje zmiana na Taigo w automacie. Edytowane 46 minut temu46 min przez Tomo
Napisano 41 minut temu41 min 36 minut temu, Tomo napisał:W 5,5 roku zrobione 42 kkm - typowo emerycki wynik Następuje zmiana na Taigo w automacie.Sporo, moi rodzice w 5lat zrobili 20kkm a jeźdzą oboje . Ojciec już myśli o zmianie auta.Automat i wyższe/wygodniejsze wsiadanie to podstawa w takim przypadku.