Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony - taka ciekawostka z Serbii, Bośni i Czarnogóry

Featured Replies

Napisano

Będąc na ostatnich wakacjach  w Serbii, Bośni i Czarnogórze zauważyłem, że sporo aut tam jeżdżących ma założone zimówki. A temperatury przecież są tam latem wyższe niż u nas. Jak myślicie - czym to może być spowodowane? Optymalizacja kosztów?

Napisano

To samo zauważyłem, jeżdżą cały rok na zimówkach. Podejrzewam że w regionach górskich w okresie zimowym może się pojawić śnieg, stąd się nie przejmują jeżdżą na zimówkach cały rok. W Albanii podobnie. Zresztą w PL też nie raz widziałem auta po 100kpln na oponach zimowych zimowych, nie wielosezonowych.

Napisano

Jeździłem tak dwoma autami. Letnie poszły na śmietnik zimowe były prawie nowe a auto miało być sprzedawane do roku czasu. Ot taka mała cebulowa optymalizacja kosztów.

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

Napisano

W Chorwacji to samo i to na wyspie. Pogadałem z gospodarzem o co chodzi, stwierdził, że jeżdżą na całorocznych... Sprzedali mu Sava eskimo i generalnie z taką świadomości sobie pomyka i ma to w pompie. Luz. ( samochód ma mieć koło a na kołach opony ) default_wink.gif

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Napisano
2 godziny temu, franki napisał:

Będąc na ostatnich wakacjach  w Serbii, Bośni i Czarnogórze zauważyłem, że sporo aut tam jeżdżących ma założone zimówki. A temperatury przecież są tam latem wyższe niż u nas. Jak myślicie - czym to może być spowodowane? Optymalizacja kosztów?

To sa górzyste kraje, gdzie srednie predkosci przejazdu sa na poziomie 50km/h ;]

Wg mnie jazda na zimowkach nie skutkuje tam zadnymi większymi problemami z trakcja czy zuzyciem.

Napisano

Tam nikt nie jezdzi 200 po waskiej drodze tak jak u nas. Przy spokojnej jezdzie zimowka moze byc i na lato. Jak spadnie snieg to sie przyda.

Napisano
Godzinę temu, wujekcybul napisał:

Tam nikt nie jezdzi 200 po waskiej drodze tak jak u nas. Przy spokojnej jezdzie zimowka moze byc i na lato. Jak spadnie snieg to sie przyda.

Sporo dróg jest szutrowych a na luźnej nawierzchni zimówka jest o niebo lepsza.

Napisano

Sporo dróg jest szutrowych a na luźnej nawierzchni zimówka jest o niebo lepsza.

Też odnoszę wrażenie, że to nie chodzi o śnieg a o szuter i piach

Wysłane z mojego moto

Napisano
6 godzin temu, franki napisał:

czym to może być spowodowane?

Dziadowaniem.

Napisano
Uważaj, bo tu są tacy, którzy dziwnie reagują na to, że przyglądasz się oponom w innych autach.

Wynikiem miziania po telefonie powstała ta wiadomość.

Napisano
10 godzin temu, franki napisał:

Ja jeżdżę cały rok na zimówkach.

Wynika to z dziadowania oraz tego, że nie widzę różnicy w trakcji, drodze hamowania itp.

Napisano
2 minuty temu, maras77 napisał:

Ja jeżdżę cały rok na zimówkach.

Wynika to z dziadowania oraz tego, że nie widzę różnicy w trakcji, drodze hamowania itp.

Mnie auto mocno pływało przy wyższych prędkosciach latem na zimówkach :no:

Napisano

Wydaje się, że to my mówiąc i pisząc opona zimowa mocno uogólniamy,

bo Mud & Snow to po prostu rodzaj opony i w pewnych warunkach ma racje bytu przez cały rok

Napisano
43 minuty temu, jqr napisał:

Wydaje się, że to my mówiąc i pisząc opona zimowa mocno uogólniamy,

bo Mud & Snow to po prostu rodzaj opony i w pewnych warunkach ma racje bytu przez cały rok

Nie do końca, bo są opony M+S zimowe oraz M+S letnie.

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał:

Nie do końca, bo są opony M+S zimowe oraz M+S letnie.

a daj przykład letniej M+S w typowo osobowym rozmiarze np. 225/45/17, bo ja nie widziałem 

Napisano
1 minutę temu, jqr napisał:

a daj przykład letniej M+S w typowo osobowym rozmiarze np. 225/45/17, bo ja nie widziałem 

Hankook RA33

Oczywistym jest, że letnie M+S w typowo osobowych rozmiarach będą rzadkością (dlatego Bośniacy i Chorwaci jeżdżą na zimowych właśnie) ale w rozmiarach dla SUVów nie są już one niczym dziwnym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.