Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

garażowy demontaż opon

Featured Replies

Napisano

Potrzebowałbym czasem zdemontować oponę z felgi w warunkach garażowych. Czy istnieją jakieś proste narzędzia do tego, czy zapomnieć o takim pomyśle?

Napisano

Łyżki do opon.

Napisano
5 godzin temu, Igorek napisał:

Potrzebowałbym czasem zdemontować oponę z felgi w warunkach garażowych. Czy istnieją jakieś proste narzędzia do tego, czy zapomnieć o takim pomyśle?

Kiedyś widziałem na pewnym kanale program 101 napraw. Tam coś takiego testował p. Duda, nie chodzi o "prezydęta" ;]

Napisano
Łyżki do opon.
Próbowałeś kiedyś zdemontować oponę bezdętkowa takimi łyżkami? ;]
IMHO tylko krzywdę sobie można zrobić...
Napisano
Jak opona bezdętkowa od auta to raczej zapomnij...
Napisano
5 godzin temu, Igorek napisał:

Jak demontowana opona nie potrzebna to flex, przy bezdętkowej oponie demontaż łyżkami to męka. Raz się bawiłem, pierwszy i ostatni raz jeśli miałbym to robić bez flexa.

Napisano

Jeśli felgi i opony mają iść po tym zabiegu na złom, to można próbować, w innym przypadku zapomnij o temacie. 

Napisano
7 godzin temu, Igorek napisał:

Sprawdz to i zdaj relację:

32,52 zł  Universal Auto Tire Changer Clamp Parts Car Tire Disassembly Removal Bead Rim Clamp Drop Center Tool Maintain Auxiliary Tool
https://a.aliexpress.com/_dZluKRQ

Napisano

@Igorek na YT jest filmik jak kolesie w garażu ściągają oponę za pomocą szpadla. A później łyżkami. He oponę mają dość wysoki profil. Run flat czy naciąg już im by tak nie poszedł łatwo. 

Nie wiem czy jest sens cokolwiek kupić do demontażu skoro u mnie na wsi demontaż 5zl a montaż z wyważeniem 15/ kolo alu

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi. To co podlinkował @rzel jest najbardziej odpowiadającym mi urządzeniem.

Kiedyś bawiłem się prasą hydrauliczną i dałem radę zdjąć oponę ale opona i tak była do wyrzucenia. Także wiem, że się da ale wiem też, że łatwe to nie jest.

@HARDTECHNO ja mieszkam w UK, tu są inne ceny a do tego ogromny problem z jakością usług

Napisano
3 minuty temu, Igorek napisał:

Dzięki za odpowiedzi. To co podlinkował @rzel jest najbardziej odpowiadającym mi urządzeniem.

Kiedyś bawiłem się prasą hydrauliczną i dałem radę zdjąć oponę ale opona i tak była do wyrzucenia. Także wiem, że się da ale wiem też, że łatwe to nie jest.

@HARDTECHNO ja mieszkam w UK, tu są inne ceny a do tego ogromny problem z jakością usług

A w jakim celu chcesz sciagac te opony w garazu? ;]

Przeciez to temat do ogarniecia w dowolnej sieciowce, raczej ciezko cos spierdzielic...

Jakos te killadziesiat milionow Brytoli chyba daje rade zmieniac kapcie jak sie skoncza :ok:

Edytowane przez Maciej__

Napisano
  • Autor

W lipcu mogłem mieć 5 dodatkowych kół do zrobienia. Dwa z nich to świeży montaż ale montażysta nie uszczelnił nowych wentyli w feldze. Trzy kolejne to gwoździe do wyjęcia i załatania. 

Napisano
2 minuty temu, Igorek napisał:

W lipcu mogłem mieć 5 dodatkowych kół do zrobienia. Dwa z nich to świeży montaż ale montażysta nie uszczelnił nowych wentyli w feldze. Trzy kolejne to gwoździe do wyjęcia i załatania. 

Czyli Ty jeszcze chcesz je pozniej naprawiac i zakladac na wlasna reke :)

IMHO cos pojdzie nie tak, opona na smietnik i cale oszczednosci w 3,14dzu ;]

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Maciej__ napisał:

Czyli Ty jeszcze chcesz je pozniej naprawiac i zakladac na wlasna reke :)

IMHO cos pojdzie nie tak, opona na smietnik i cale oszczednosci w 3,14dzu ;]

Oprócz dostania się do wnętrza opony czasem potrzebuje zdemontować opony w celu wysyłki samych felg

Napisano
8 godzin temu, steyr napisał:

Jak demontowana opona nie potrzebna to flex, przy bezdętkowej oponie demontaż łyżkami to męka. Raz się bawiłem, pierwszy i ostatni raz jeśli miałbym to robić bez flexa.

proponujesz ciąć gume  ?  

szlifierką  ? 

genialne  :pad:  ;] 

Napisano

Możesz ciąć nawet nożyczkami jak chcesz, podałem awaryjne rozwiązanie dać się da na upartego.

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka

Napisano
11 godzin temu, steyr napisał:

przy bezdętkowej oponie demontaż łyżkami to męka

A przy dętkowej rozkosz?

Problem jest gównie ze zepchnięciem opony z rantu(ale tego nie robisz łyżkami), reszta to podobnie jak przy dętkowej z tym, że nie trzeba uważać, by dętki  nie uszkodzić...

Napisano
17 godzin temu, Igorek napisał:

kup sobie na ebay dwie lyzki do opon (tyre levers), do tego protektory na rant i najtanszy 'bead breaker'. to moze byc takie 'c' z profili stalowych ze sruba i stopka ktora bedzie naciskac na rant opony, zeby zrzucic z felgi (przy czym do nietorych opon moze byc za niskie bo to raczej do motocyklowych) albo sa tez takie wieksze gdzie po prostu masz stojak, i ta stopke operuje sie dzwignia z ramieniem i naciska na opone. sama zmiana to absolutnie zaden problem jesli wiesz mniej wiecej na czym polega zamiana opony. wpisz sobie w YT 'diy bead breaking/breaker' 'diy tyre change' i masz wszystko. 

Napisano
  • Autor
31 minut temu, ulik87 napisał:

kup sobie na ebay dwie lyzki do opon (tyre levers), do tego protektory na rant i najtanszy 'bead breaker'. to moze byc takie 'c' z profili stalowych ze sruba i stopka ktora bedzie naciskac na rant opony, zeby zrzucic z felgi (przy czym do nietorych opon moze byc za niskie bo to raczej do motocyklowych) albo sa tez takie wieksze gdzie po prostu masz stojak, i ta stopke operuje sie dzwignia z ramieniem i naciska na opone. sama zmiana to absolutnie zaden problem jesli wiesz mniej wiecej na czym polega zamiana opony. wpisz sobie w YT 'diy bead breaking/breaker' 'diy tyre change' i masz wszystko. 

Dzięki, zwłaszcza za nazewnictwo bo nie wiedziałem jak tego szukać. Przy takiej cenie i darmowej dostawie to wstyd nie wziąć.

Napisano

Stara metoda - po spuszczeniu powietrza najeżdżamy autem na bok koła do demontażu raz z jednej raz z drugiej strony.
Potem dwie łyżki i po temacie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.