Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Celebruję 100-lecie Mazdy

Featured Replies

Napisano

Kiedy w Polsce zabezpieczaliśmy Europę przed wjazdem czerwonego walca - skutecznie - w Japonii pan Matsuda, 45-letni przedsiębiorca założył firmę Toyo Cork Kogyo spółka z o.o. w Hiroshimie.

W samochody zaczęli się bawić 80 lat temu, ale dzięki amerykańskiemu prezentowi w postaci "Little Boy'a", który dostał na urodziny pan Matsuda, poważna jazda z autami opóźniła się o kolejne 20 lat.

Świat zobaczył Mazdę R360 i od tego czasu rozwój marki idzie pod szyldem "byle nie w tłumie". Zawsze były to auta ciekawe, oryginalne, nigdy nie szły z głównym nurtem...chyba, że były Fordem ze znaczkiem Mazdy.;]

spacer.png

No i te wszystkie, okrągłe liczby "popchły" mnie do popełnienia tego::drive:

DSC_0645.JPG.15cb3f2d21b183a3fea74beed00d2b40.JPG

2001 Miata NBFL 1.8 o jakże pasującej do okrągłych rocznic nazwie edycji limitowanej: Memories. Czyż nie pasuje stylem do protoplasty?

Tu na 16-kach (fabrycznie 15-ki) i z czarnym dachem (fabrycznie był jasny).

DSC_0648.JPG.87bc975c7a91b331390c0db7ee3c48f1.JPG

Tacy producenci zasługują na pamięć, szacunek i szkoda, że są w mniejszości. No i tak wygląda moja celebra 100-lecia Mazdy.👑

Pozdrawiam. 

Edytowane przez p i p p

Napisano

dobra wiadomosc: wlasnie dolaczyles do najlepszej spolecznosci motoryzacyjnej :ok:

zla wiadomosc: posiadanie MX5 to choroba, ma rozny przebieg ale jest zazwyczaj nieuleczalna 🤪

Napisano

MX5 👍

Co do oryginalności modeli nie do końca się zgadzam. Główny nurt np. w latach 80tych czyli 323 i 626 jakoś szczególnie interesujące nie były.

Napisano

Mialem miate sprzedałem bez zalu. 

Napisano

Czy prawie dwumetrowy kierowca się w to zmieści?

Napisano
7 minut temu, stig napisał:

sa pewne manewry by to zrobic. Obnizanie foteli, wymiana foteli (te z nbfl sa zdaje sie koszmarnie wysokie)

Napisano
1 godzinę temu, p i p p napisał:

Tacy producenci zasługują na pamięć, szacunek i szkoda, że są w mniejszości. No i tak wygląda moja celebra 100-lecia Mazdy.👑

O proszę, ja tymczasem w tym roku kupiłem taką:

TAZXciKofs.png

zu9LJbUM3Q.png

16RikZ5q8N.png

Strasznie to nie jedzie ;] 

Napisano
Godzinę temu, DamU napisał:

MX5 👍

Co do oryginalności modeli nie do końca się zgadzam. Główny nurt np. w latach 80tych czyli 323 i 626 jakoś szczególnie interesujące nie były.

Ta marka jak wiele innych ma/miała kilka fajnych aut, ale większość to tak samo zwyczajne jak wszystkie inne modele popularnych klas.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, DamU napisał:

Główny nurt np. w latach 80tych czyli 323 i 626 jakoś szczególnie interesujące nie były.

Lata 80-te to nieważne co, a jak. Lata 80-te to robotyzacja produkcji i tworzenie legendarnej niezawodności japończyków. Oczywiście masz racje co do oryginalności 323 i 626 w tej dekadzie, ale wtedy powstawała RX-7 i zrodził się pomysł MX-5. A potem przyszły lata 90-te...

Napisano
6 godzin temu, p i p p napisał:

Czyż nie pasuje ... do protoprasty?

Przeczytałem: do prostaty :panic:

Napisano
5 godzin temu, stig napisał:

Tak, ale musi sobie upiłować głowę.

Ja mam 177cm i piździło w dynie ;]

Napisano
42 minuty temu, gilbert3 napisał:

To też Mazda... :wpysk:

spacer.png

Fiat z Hiroszimy 😁

Napisano

Potwierdzam, wymieniana tu mx-5 to choroba. Nie chodzi o moc, nie chodzi o KM i Nm ale o banana jak się w nią wsiada, opuszcza dach i leci w miłych warunkach przyrody. Kto nie jeździł prostym, mechanicznym, przekazującym kierowcy wszystkie informacje samochodem, ten nie zrozumie...

Napisano
Tak, ale musi sobie upiłować głowę.
Ja mam 177cm i piździło w dynie ;]
Mówisz zeby jak już się z formatem umówię wziąć czapkę ? ;]

łubu dubu, łubu dubu niech żyje prezes naszego klubu

Napisano
6 godzin temu, format napisał:

Strasznie to nie jedzie ;] 

na to tez sa sposoby :) a moze trzeba sie przyzwyczaic do charakterystyki wolnossaka i w ogole to przestac sie tym przejmowac?

albowiem w MX5 rzecz nie polega na osiagach na prostej (od tego sa inne auta) tylko na balansie i przyjemnosci prowadzenia auta ktore nie ma zbyt wiele wspomagaczy a jak nawet ma to mozna je wylaczyc. I na fajnosci jazdy bez dachu, bez celu albo po drobnych modach dokladania grubym furom na torze jesli sie potrafi 🤪

niestety po obecnych dzialaniach EU mx5 nagle poteznie podrozala i moze zaczac znikac z rynku 😬 

niezaleznie od tego wielka chwala dla Mazdy ze od 30 ponad lat produkuje te małe autka :oki:

Napisano

Patrz taki zbieg okoliczności w niedziele popołudnie pomykałem mx5 

DFDFB1BB-226C-4BAD-99F5-E472C1AAD1B4.jpeg

Napisano
14 minut temu, alastair napisał:

na to tez sa sposoby :)

Wiem, w przyszłym miesiącu odstawiam auto do Five'a i dmuchniemy w ten piec :oki:

Napisano
8 hours ago, format said:

Wiem, w przyszłym miesiącu odstawiam auto do Five'a i dmuchniemy w ten piec :oki:

kurde to musimy sie szybko spotkać ;] 

bo potem to troche strach  :panic:;] 

Napisano
21 godzin temu, stig napisał:

1.85 i miałem problem ;) Przymierzałem się do nowej wersji i czoło poza szybą przednią. Przy 2 metrach chyba jeszcze gorzej. Ja nie wiem kto projektuje takie fajne auta dla niskich osób. Tak wiem..japończycy dla japończyków. No ale to jest jakaś dyskryminacja!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.