PawelWaw Posted October 30, 2022 Share Posted October 30, 2022 Nowa wersja bardzo szybka i niezły zasięg https://auto.dziennik.pl/premiery/artykuly/8575480,skoda-enyaq-rs-iv-cena-zasieg-samochod-elektryczny-opinie-wady-zalety-wideo.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
K3 Posted October 30, 2022 Share Posted October 30, 2022 Bardzo szybka, max 180km/h... 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
format Posted October 31, 2022 Share Posted October 31, 2022 6.5 do setki. Grubiej być nie mogło 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filipfm Posted November 2, 2022 Share Posted November 2, 2022 Są rzeczy wazne i ważniejsze Np to jest wręcz niezbędne Cytat Do tego Enyaq RS iV jest błyszczący i świecący jak żaden inny SUV. Wszystko przez 131 diod podświetlających cały przedni pas między reflektorami – ten szpanerski gadżet styliści nazwali Crystal Face. 1 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wujek Posted November 2, 2022 Share Posted November 2, 2022 Koniec swiata Porsche mecenasa szybsze od Skody Cenowo grubo no ale ja za biedny jestem na Skode za 300k. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kravitz Posted November 2, 2022 Share Posted November 2, 2022 3 minuty temu, Filipfm napisał(a): Są rzeczy wazne i ważniejsze Np to jest wręcz niezbędne Cyganie zaczną jeździć Skodami. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wujek Posted November 2, 2022 Share Posted November 2, 2022 3 minuty temu, Filipfm napisał(a): Są rzeczy wazne i ważniejsze Np to jest wręcz niezbędne Maja jeszcze w magazynach takie felgi... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filipfm Posted November 2, 2022 Share Posted November 2, 2022 1 minutę temu, kravitz napisał(a): Cyganie zaczną jeździć Skodami. Myslisz, ze to konkurencja dla niemieckich premiumów? swoją drogą ... troche podobne 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kravitz Posted November 2, 2022 Share Posted November 2, 2022 1 minutę temu, Filipfm napisał(a): swoją drogą ... troche podobne Czas umierać. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sherif Posted November 2, 2022 Share Posted November 2, 2022 21 minut temu, Filipfm napisał(a): swoją drogą ... troche podobne Masakra .. kiedyś za takie Ledy zabierali dowód. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted November 2, 2022 Share Posted November 2, 2022 4 godziny temu, Filipfm napisał(a): Są rzeczy wazne i ważniejsze Np to jest wręcz niezbędne Taki cyganpakiet swoje kosztuje. Nie ma szansy, żeby się sprzedawał, bo jak ktoś chce szpanować, to sobie szybciej kupi stare spalinowe BMW niż metroseksualną elektryczną Skodę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelWaw Posted November 2, 2022 Author Share Posted November 2, 2022 10 godzin temu, wujek napisał(a): Koniec swiata Porsche mecenasa szybsze od Skody Cenowo grubo no ale ja za biedny jestem na Skode za 300k. mecenas ma 440 KM takze robi wiekszosc aut na AK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielaPL Posted November 3, 2022 Share Posted November 3, 2022 Zawsze jak widzę taki tablet przypomina mi się pimp my ride, jak brygada siedziała za stołem i snuła plany co zrobić z autem -Janek co zrobisz? -Dowalę na maxa 100 głośników i plazmę 42 cale -Zenek a ty co zapodasz? -Będą złote felasy 25 cali na oponkach o profilu 5mm -Ryszard co z silnikiem? -Wpakujemy nitro +500KM 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelWaw Posted November 3, 2022 Author Share Posted November 3, 2022 23 minuty temu, bielaPL napisał(a): Zawsze jak widzę taki tablet przypomina mi się pimp my ride, jak brygada siedziała za stołem i snuła plany co zrobić z autem -Janek co zrobisz? -Dowalę na maxa 100 głośników i plazmę 42 cale -Zenek a ty co zapodasz? -Będą złote felasy 25 cali na oponkach o profilu 5mm -Ryszard co z silnikiem? -Wpakujemy nitro +500KM Ale ten tablet ma z 10 cali max Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Furvus_Eques Posted November 3, 2022 Share Posted November 3, 2022 W dniu 31.10.2022 o 00:35, K3 napisał(a): Bardzo szybka, max 180km/h... Cytat Prędkość maksymalna to 180 km/h, czyli o 20 km/h więcej niż jakikolwiek inny wariant zwykłego e- SUV-a Skody. Serio? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Furvus_Eques Posted November 3, 2022 Share Posted November 3, 2022 22 godziny temu, wujek napisał(a): Koniec swiata Porsche mecenasa szybsze od Skody Cenowo grubo no ale ja za biedny jestem na Skode za 300k. Za 300k to masz zwykłą Skodę a nie tego "superszybkiego" RSa. Piszą, że RS będzie droższy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wujek Posted November 3, 2022 Share Posted November 3, 2022 46 minut temu, Furvus_Eques napisał(a): Za 300k to masz zwykłą Skodę a nie tego "superszybkiego" RSa. Piszą, że RS będzie droższy. Już widzę te zaliczki u dilerow. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
komandos80 Posted November 3, 2022 Share Posted November 3, 2022 2 godziny temu, bielaPL napisał(a): Zawsze jak widzę taki tablet ten faktycznie wyglada karukaturalnie, ale rozmawialem z kolega, ktory jezdzil P5008 i tam wyswietlacz byl w podobnym miejscu. Mowil, ze on tak woli, bo jak chce zerknac na wyswietlac to nie musi praktycznie odwracac wzroku od drogi, a jak ten wyswietlacz jest wkomponowany w deske i jest nizej to jednak troche trzeba. W kazdym razie teraz jezdzi Tiguanem, wiec musze go przy okazji podpytac czy sie przyzwyczail, czy moze podtrzymuje swoje wczesniejsze zdanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted November 7, 2022 Share Posted November 7, 2022 W dniu 31.10.2022 o 00:16, PawelWaw napisał(a): Nowa wersja bardzo szybka i niezły zasięg https://auto.dziennik.pl/premiery/artykuly/8575480,skoda-enyaq-rs-iv-cena-zasieg-samochod-elektryczny-opinie-wady-zalety-wideo.html Fajna, taka nie za szybka i nie za szybko się ładująca. Czyli sukces gwarantowany, bo to Skoda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Furvus_Eques Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 12 godzin temu, mrBEAN napisał(a): Fajna, taka nie za szybka i nie za szybko się ładująca. Czyli sukces gwarantowany, bo to Skoda I nie za tania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelWaw Posted November 8, 2022 Author Share Posted November 8, 2022 3 godziny temu, Furvus_Eques napisał(a): I nie za tania. znajdz taniego elektryka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
format Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 13 minut temu, PawelWaw napisał(a): znajdz taniego elektryka No spoko, ale w tej cenie masz TMYP Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Furvus_Eques Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 Godzinę temu, PawelWaw napisał(a): znajdz taniego elektryka Tańszego to nie bardzo ale w tej cenie można znaleźć szybszego. A skoro w tej cenie inny jest szybszy to ten powinien być tańszy. Ta Skoda kosztuje jak droższe elektryki ale nie oferuje tyle co one. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zinger Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 1 godzinę temu, Furvus_Eques napisał(a): Tańszego to nie bardzo ale w tej cenie można znaleźć szybszego. A skoro w tej cenie inny jest szybszy to ten powinien być tańszy. Ta Skoda kosztuje jak droższe elektryki ale nie oferuje tyle co one. Tylko pytanie, czy przyspieszenie to najwazniejsza funkcja EV?;) Gdybym ja stal przed wyborem ev i mial auta w porownywalnej cenie itp i jedno szybsze ale z mniejszym zasiegiem, drugie nieco wolniejsze ale z wiekszym zasiegiem, to sklanialbym sie ku temu drugiemu. Oczywiscie to uproszczenie, ale wiadomo o co chodzi. To taka luzna uwaga, nie twierdze ze ta skoda jest lepsza niz jakies inne ev czy ma lepszy zasieg, bo nawet nie sprawdzalem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 1 godzinę temu, Furvus_Eques napisał(a): Tańszego to nie bardzo ale w tej cenie można znaleźć szybszego. A skoro w tej cenie inny jest szybszy to ten powinien być tańszy. Ta Skoda kosztuje jak droższe elektryki ale nie oferuje tyle co one. Szybkość to nie wszystko. Zwróć uwagę na przestrzeń na kanapie i wielkość bagażnika. Tu Skodę ciężko pobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Furvus_Eques Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 12 minut temu, zinger napisał(a): Tylko pytanie, czy przyspieszenie to najwazniejsza funkcja EV?;) Gdybym ja stal przed wyborem ev i mial auta w porownywalnej cenie itp i jedno szybsze ale z mniejszym zasiegiem, drugie nieco wolniejsze ale z wiekszym zasiegiem, to sklanialbym sie ku temu drugiemu. Oczywiscie to uproszczenie, ale wiadomo o co chodzi. To taka luzna uwaga, nie twierdze ze ta skoda jest lepsza niz jakies inne ev czy ma lepszy zasieg, bo nawet nie sprawdzalem. Oczywiście, że przyspieszenie to nie jest najważniejszy parametr. Akurat w przypadku Skody najważniejszy jest zupełnie inny: cena. Oh, wait... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Furvus_Eques Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 10 minut temu, HelixSv napisał(a): Szybkość to nie wszystko. Zwróć uwagę na przestrzeń na kanapie i wielkość bagażnika. Tu Skodę ciężko pobić. Fajnie, ale my tu o wersji RS. Która jest droższa, dlatego właśnie, że jest RSem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lynda Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 W dniu 2.11.2022 o 11:04, wujek napisał(a): Maja jeszcze w magazynach takie felgi... Moja jak zobaczyła te koła to od razu zaczęła marudzić, że też takie chce 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 (edited) 6 godzin temu, Furvus_Eques napisał(a): Fajnie, ale my tu o wersji RS. Która jest droższa, dlatego właśnie, że jest RSem. Niby tak. Ale zwykła Eniaq już jest wystarczająca szybka. Jak się pojeździ trochę elektrykami, to się można przekonać, że sekundy przyspieszenia w EV cieszą dużo bardziej niż w spalinowych. Jeżdżąc po wiosce ID4 bardzo często wykorzystuję maksymalne przyspieszenie, bo to jest fajne. W spalinowym hałasującym wyjcu takie zachowanie w normalnym ruchu oznacza idiotę, w EV można mieć frajdę nie sprawiając takiego wrażenia. Choć ostatnio, czekająca na mnie pod szkołą, córka powiedziała, że słyszała pisk opon zanim mnie zobaczyła. Silnik nie hałasuje, ale opony już tak. Fizyki nie oszukasz. Edited November 8, 2022 by HelixSv 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Furvus_Eques Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 4 minuty temu, HelixSv napisał(a): Niby tak. Ale zwykła Eniaq już jest wystarczająca szybka. Zwykły Eniaq jes ogólnie wystarczający do zwykłych zastosowań. Ale jak ktoś robi szybką wersje RS tego Eniaka za odpowiednio większą kasę to warto żeby ta szybka wersja była rzeczywiście jakoś szybka bo inaczej jaki jest sens tej gimnastyki? 4 minuty temu, HelixSv napisał(a): Jak się pojeździ trochę elektrykami, to się można przekonać, że sekundy przyspieszenia w EV cieszą dużo bardziej niż w spalinowych. Jeżdżąc po wiosce ID4 bardzo często wykorzystuję maksymalne przyspieszenie, bo to jest fajne. W spalinowym hałasującymi wyjcu takie zachowanie w normalnym ruchu oznacza idiotę, w EV można mieć frajdę nie sprawiając takiego wrażenia. Choć ostatnio, czekająca na mnie pod szkołą, córka powiedziała, że słyszała pisk opon zanim mnie zobaczyła. Silnik nie hałasuje, ale opony już tak. Fizyki nie oszukasz. Dla mnie tym co cieszy w elektrykach jest to, że właśnie tego gazu nie trzeba zbyt głęboko wciskać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted November 9, 2022 Share Posted November 9, 2022 W dniu 8.11.2022 o 17:47, Furvus_Eques napisał(a): Ale jak ktoś robi szybką wersje RS tego Eniaka za odpowiednio większą kasę to warto żeby ta szybka wersja była rzeczywiście jakoś szybka bo inaczej jaki jest sens tej gimnastyki? Bardzo prosty. Wizualnie ma lepiej wyglądać i to wystarczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Furvus_Eques Posted November 9, 2022 Share Posted November 9, 2022 35 minut temu, mrBEAN napisał(a): Bardzo prosty. Wizualnie ma lepiej wyglądać i to wystarczy. No nie do końca bo wersje RS jednak zawsze coś znaczyły. A tu klapa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
komandos80 Posted November 9, 2022 Share Posted November 9, 2022 Godzinę temu, Furvus_Eques napisał(a): No nie do końca bo wersje RS jednak zawsze coś znaczyły. A tu klapa. Nadal znaczy, bo biorąc pod uwagę sprint do setki to chyba najszybszy model "RS" od skody Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Furvus_Eques Posted November 9, 2022 Share Posted November 9, 2022 57 minut temu, komandos80 napisał(a): Nadal znaczy, bo biorąc pod uwagę sprint do setki to chyba najszybszy model "RS" od skody No ale jak na elektryka to kupa jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kiwal Posted November 9, 2022 Share Posted November 9, 2022 Az popatrzylem w cenniki, bo na ulicach pojawiaja sie pierwsze egzemplarze (glownie te jasno zielone), i co do ceny to nie jest jakos wybitnie drogo/tanio. RS kosztuje caly czas mniej niz podstawowa wersja MY (long range, bez lakier, autopilot, itd). ID.4 GTX kosztuje za to tyle samo;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Furvus_Eques Posted November 10, 2022 Share Posted November 10, 2022 10 godzin temu, Kiwal napisał(a): Az popatrzylem w cenniki, bo na ulicach pojawiaja sie pierwsze egzemplarze (glownie te jasno zielone), i co do ceny to nie jest jakos wybitnie drogo/tanio. RS kosztuje caly czas mniej niz podstawowa wersja MY (long range, bez lakier, autopilot, itd). ID.4 GTX kosztuje za to tyle samo;-) No ale Tesla to premium (wannabe premium ale zawsze ) a Skoda to Skoda. Nie można ich porównywać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wujek Posted November 10, 2022 Share Posted November 10, 2022 6 godzin temu, Furvus_Eques napisał(a): No ale Tesla to premium (wannabe premium ale zawsze ) a Skoda to Skoda. Nie można ich porównywać. Oglądałem test Marek Drives jakieś nowej szybkiej elektrycznej kily i mówił ze to kupsko. Podejrzewam ze w przypadku Skody będzie tak samo. Lepiej kupić zwykła wersje. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kiwal Posted November 10, 2022 Share Posted November 10, 2022 8 godzin temu, Furvus_Eques napisał(a): No ale Tesla to premium (wannabe premium ale zawsze ) a Skoda to Skoda. Nie można ich porównywać. Prosze cie - Tesla byla pierwsza, ma caly czas fajna technologie, ale wykonczenie ma amerykanskie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelWaw Posted November 10, 2022 Author Share Posted November 10, 2022 4 godziny temu, wujek napisał(a): Oglądałem test Marek Drives jakieś nowej szybkiej elektrycznej kily i mówił ze to kupsko. Podejrzewam ze w przypadku Skody będzie tak samo. Lepiej kupić zwykła wersje. ale z czym kiepsko ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wujek Posted November 10, 2022 Share Posted November 10, 2022 10 minut temu, PawelWaw napisał(a): ale z czym kiepsko ? No kupsko nie kiepsko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Furvus_Eques Posted November 11, 2022 Share Posted November 11, 2022 8 godzin temu, Kiwal napisał(a): Prosze cie - Tesla byla pierwsza, ma caly czas fajna technologie, ale wykonczenie ma amerykanskie. Dzięki uprzejmości jednego z kącikowiczów miałem przyjemność pomacać wnętrze Tesli i muszę powiedzieć, że klasa premium by się nie powstydziła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelWaw Posted November 11, 2022 Author Share Posted November 11, 2022 23 minuty temu, Furvus_Eques napisał(a): Dzięki uprzejmości jednego z kącikowiczów miałem przyjemność pomacać wnętrze Tesli i muszę powiedzieć, że klasa premium by się nie powstydziła. Czyli tesla premium ? A dal ci się @format przejechać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Furvus_Eques Posted November 11, 2022 Share Posted November 11, 2022 5 godzin temu, PawelWaw napisał(a): Czyli tesla premium ? No, Skoda to na pewno nie jest. 5 godzin temu, PawelWaw napisał(a): A dal ci się @format przejechać? Dał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelWaw Posted November 11, 2022 Author Share Posted November 11, 2022 58 minut temu, Furvus_Eques napisał(a): No, Skoda to na pewno nie jest. Dał. I jestem ciekaw reakcji. Jaguar anulowany i nowa tesla zamówiona w Ząbkach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
format Posted November 11, 2022 Share Posted November 11, 2022 1 godzinę temu, Furvus_Eques napisał(a): No, Skoda to na pewno nie jest. Ja dementuję. Wczoraj bowiem widziałem film pana Macieja Pertyńskiego w którym mówił że Tesla wnętrze ma tandetne, zrobione z materiałów jakości Trabanta. Ja mu wierzę, bo to światowej sławy dziennikarz motoryzacyjny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Furvus_Eques Posted November 11, 2022 Share Posted November 11, 2022 1 godzinę temu, PawelWaw napisał(a): I jestem ciekaw reakcji. Jaguar anulowany i nowa tesla zamówiona w Ząbkach? To było zanim zamówiłem Jaga. Rozważałbym tę Teslę ale w opcji wynajmu dostępna od ręki była tylko RWD a ja jednak potrzebuję auta AWD. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Furvus_Eques Posted November 11, 2022 Share Posted November 11, 2022 55 minut temu, format napisał(a): Ja dementuję. Wczoraj bowiem widziałem film pana Macieja Pertyńskiego w którym mówił że Tesla wnętrze ma tandetne, zrobione z materiałów jakości Trabanta. Ja mu wierzę, bo to światowej sławy dziennikarz motoryzacyjny. Lubię Pertyna oglądać ale rzadko się z nim zgadzam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HelixSv Posted November 11, 2022 Share Posted November 11, 2022 27 minut temu, format napisał(a): Ja dementuję. Wczoraj bowiem widziałem film pana Macieja Pertyńskiego w którym mówił że Tesla wnętrze ma tandetne, zrobione z materiałów jakości Trabanta. Ja mu wierzę, bo to światowej sławy dziennikarz motoryzacyjny. Te wszystkie dziennikarzyny… Poprawny ranking (bo mój) to: 1. https://youtube.com/c/autogefuehl 2. https://youtube.com/user/bjornnyland 3. https://youtube.com/c/carwow 4. https://youtube.com/c/Electrifyingcom 5. https://youtube.com/c/OutofSpecReviews Z krajowych, to najmniej nie lubię Kornackiego i Petrolheada. Marek czasem palnie taką głupotę… Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Furvus_Eques Posted November 12, 2022 Share Posted November 12, 2022 22 godziny temu, HelixSv napisał(a): Te wszystkie dziennikarzyny… Poprawny ranking (bo mój) to: 1. https://youtube.com/c/autogefuehl 2. https://youtube.com/user/bjornnyland 3. https://youtube.com/c/carwow 4. https://youtube.com/c/Electrifyingcom 5. https://youtube.com/c/OutofSpecReviews Z krajowych, to najmniej nie lubię Kornackiego i Petrolheada. Marek czasem palnie taką głupotę… Z krajowych to ja Bąka oglądam (Caroseria). Gada co prawda głupoty ale akurat u niego o to właśnie chodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrBEAN Posted November 12, 2022 Share Posted November 12, 2022 W dniu 10.11.2022 o 19:46, wujek napisał(a): No kupsko nie kiepsko. Ten chłop już kompletnie odleciał, mając trochę wiedzy nie da się tego szitu oglądać. Wersja GT ma dedykowany tryb Drift to zabaw, oczywiście nie włączył go, bo nawet nie wie jak. Reakcja na gaz jest zależna od włączonego trybu rekuperacji, też mu to umknęło i opowiada głupoty Dalej nie mam siły oglądać 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts